Daca bolile omenirii ar costitui tema unui serial criminailstic, cu siguranta ca diabetul ar fi cazul cel mai greu.

Proba incontestabila este cresterea zaharului in sange, insa scena crimei are localizari multiple in organismul uman – pancreas, ficat, musculatura scheletala,grasime abdominala, creier, ochi, rinichi vase de sange si numerosi nervi – fiecare o lista lunga de suspecti moleculari, care pot fi sau nu implicati cauzal in boala. Si de ce este rezolvarea atat de importanta? Pentru ca diabetul este cea mai frecventa boala metabolica pe glob, fiind principala cauza de pierdere a vederii, de insuficienta renala terminala si de amputatie de picior; pentru ca in anul 2025 vor fi 400 de milioane de diabetici pe glob si o mare parte dintre cei afectati vor fi copii, adolescenti si tineri, a caror speranta de viata va fi scurtata cu o treime; pentru ca forma cea mai frecventa a bolii evolueaza, in medie, sapte ani inainte de stablirea diagnosticului si pentru ca este afectiunea cea mai costisitoare; pentru ca, in momentul diagnosticului de diabet tip 2, in 40% din cazuri exista deja leziuni macrovasculare; in 30% - o nefropatie in stadiul 3 , in 15% - o retinopatie; in 50% - hipertrigliceridemie si in 50% din cazuri – hipertensiune arterala. Diabetul este incapacitatea organismului de a folosi alimentele penru a produce energie. Este incapacitatea de a metaboliza purtatorii de energie – glucoza fiind pe primul loc – ceea ce va duce la leziuni multiple, pe primele locuri fiind cele vasculare si neurologice. Diabetul cuprinde o serie de tulburari cu mecanisme de producere diferite, care se manifesta prin cresterea cronica a glucozei in sange (hiperglicemie), datorita unui deficit hormonal comun, si anume lipsa de insulina, care poate fi totala sau partiala. Lipsa insulinei sau a raspunsului la prezenta ei se insoteste de o crestere a secretiei hepatice de glucoza, ce ar putea fi inclusa in definirea bolii. Diabetul este cea mai frecventa boala necontagioasa de pe glob, producand anual peste 3 milioane de

Letonia 9. la persoane intre 20 si 79 de ani. Numai in Statele Unite sunt 21 de milioane de diabetici. pe glob vor fi 400 de milioane de diabetici. Iata proportia diabeticilor. numele a fost completat cu cuvantul latin mellitus. insemnand sifon. Din nefericire. Dupa mai multe secole. la care se adauga aproximativ 300 de milioane in stadiul de prediabet sau de tulburare a tolerantei fata de glucoza.0%.decese.5%. In momentul de fata. Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca.. Cine crede ca diabetul se intalneste doar in tarile bogate se insala. Lituania 9. cei mai multi diabetici se gasesc in India si China. pe glob. In Germania 40% din populatia adulta are o toleranta alterata fata de glucoza (prediabet) sau diabet de tip 2. Pe locul 3 se gasesc Statele Unite. rata de crestere a bolii e mai mare in tarile in curs de dezvoltare. diabetul va deveni principala cauza de morbilitate si mortalitate pe glob. exista aproximativ 200 de milioane de diabetici. simptomul obisnuit al bolii. in care conditiile economice ingreuneaza diagnosticul si tratamentul adecvat.7%. in anul 2025. Slovacia 9. Cehia 9. deoarece la diabetici excesul de glucoza in sange trece in urina. Rusia.9%.indulcit cu miere”. Numarul persoanelor care sufera de diabet va creste datorita imbunatatirii sperantei de viata. si . urmate de Japonia. cu adoptarea unui stil de viata nesanatos. Ungaria 9. medicii stabileau diagnosticul in urma gustului dulce al urinei. Denumirea de diabet zaharat deriva din cuvantul grecesc diabetes. iar 41 de milioane se gasesc in stadiul de prediabet. Foarte curand. 8-10% din populatie sufera de diabet. inmultirii populatiei si datorita procesului de urbanizare. insemnand . In tarile industriale. Pakistan. Brazilia si Banglades.6%.de miere” sau . pentru a indica eliminarea excesiva de urina. din cateva tari din jurul Romaniei: Polonia 9. in secolele trecute..4%. In prezent.

2. diabetul creste de trei pana la sapte ori riscul aterosclerozei coronariene. Diabet de tip 2. produs in primul rand de distrugerea celulelor beta din pancreas. Diabet de tip 1. prin alte mecanisme inca necunoscute. idiopatic.aceasta singura boala consuma 15-20% din cheltuielile pentru sanatate. produs prin rezistenta organismului fata de actiunea insulinei si printr-un deficit relativ de hormoni. In Germania. a insuficientei renale terminale si a amputatiei netraumatice a membrelor inferioare. prin tratarea hipericemiei si a celorlalti factori de risc. Aceasta forma raspunde de 90-95% din toate cazurile de diabet. Dar exista si o veste buna: majoritatea. se trateaza peste 30000 de caini si peste 20000 de pisici. cu un deficit de insulina. pentru diabet de tip 2. daca nu toate complicatiile bolii pot fi prevenite sau mult amanate. amintim ca in Statele Unite diabetul costa peste 2 miliarde de dolari in fiecare saptamana. . Pentru stabilirea dozei de insulina. Clasificarea diabetului: 1. Fiind principala cauza de pierdere a vederii. se deoseesc subtipul A. Subtipul B se intalneste mai frecvent in Asia si Africa. in trecut cunoscut ca diabet nedependent de insulina. animalele sunt internate in spital o zi sau doua. Riscul diabetului de tip 2 creste cu varsta. si subtipul B. Pentru a ne face o idee. de obicei absolut. deoarece hiperglicemia nu e suficient de severa pentru a produce simptome remarcabile. De supraalimentatie si de prea putina miscare sufera chiar si animalele. realizat prin procese autoimune. cerebrale si periferice. In cadrul tipului 1. Diabetul de tip 2 ramane nediagnosticat timp de 5 pana la 10 ani. sau diabetul adultului. cu doua injectii de insulina zilnic. sau diabet juvenil. in trecut cunoscut ca diabet dependent de insulina.

• Defecte genetice in actiunea insulinei. in trimestrul al doilea sau al treilea al graviditatii. vor dezvolta diabetul de tip 2. Nu este exclusa posibilitatea ca intoleranta de glucoza sa fi existat inainte de aparitia sarcinii. . fibroza cistica) • Afectiuni endocrine (de exemplu. motiv pentru care a fost denumita diabet juvenil. un pocent crescut de grasime distribuita predominant in regiunea abdominala si care constituie un factor de risc pentru diabet. care incepe sau este recunoscuta prima data in cursul graviditatii. Netratat. in decurs de 5-10 ani. 3. cand hormonii asociati cu sarcina si cu o actiune antagonista fata de insulina ating concentratiile maxime. indiferent daca e nevoie sau nu de insulina. sarcina poate precipita si aparitia diabetului de tip 1. Se foloseste aceasta denumire. • Afectiuni ale pancreasului exocrin (de exemplu. rezultand malformatii congenitale severe sau chiar moartea fatului. cancer pancreatic. Turner DIABETUL DE TIP 1 Prima forma cunoscuta de diabet a fost cea intalnita la copii si adolescenti.obezitatea si lipsa activitatii fizice. Diabet gestational (de sarcina) este o intoleranta la glucide. pancreatite. de obicei. acromegalia. Diabetul gestational survine in aproximativ 4% din sarcini si. produse prin: • Defecte genetice ale functiei celulelor beta din insulele Langerhans. cu toate ca de obicei dispare dupa nasterea copilului. Persoanele care nu sunt obeze dupa criteriile traditionale de apreciere a greutatii. Alte forme deosebite de diabet. treumatisme. Uneori. Apare. totusi. pancreatectomii. pot avea. diabetul gestational poate leza inima si ficatul fatului. hipertiroidismul) • Infectii: rubeola congenitala • Forme neobisnuite de diabet mediate imunologic • Unele sindromuri genetice: sindromul Down. 50% dintre femeile care au suferit de aceasta stare.

. Din aceste doua componente.Deoarece. In plus. pentru mentinerea in viata a bolnavului. . Susceptibilitatea fata de boala este multifactoriala. mediul pare sa fie mai important. ducand de obicei la un deficit absolut de insulina. mediata de linfocitele T. rezultand din actiunea agentilor din mediu asupra persoanei dezavantajate genetic. era neaparat nevoie de administrarea zilnica de insulina. in realitate au o forma mai putin severa si cu o evolutie lenta de diabet de tip 1. s-a numit si diabet insulino-dependent. o afectiune ce survine la 0. factorii genetici explicand numai 30-40% din susceptibilitatea totala. din pancreas. Diabetul de tip 1 este o boala cronica autoimuna. producatoare de insulina. Aproximativ 5-10% dintre bolnavii de diabet prezinta aceasta forma.5% din populatia tarilor dezvoltate. denumita . exista dovezi ca 515% dintre persoanele diagnosticate initial ca suferind de diabet tip 2.diabetul autoimun latent al adultului”. azi denumita diabet de tip 1. cu distrugerea celulelor beta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful