BAHAGIAN C : NILAI-NILAI MURNI NILAI

1. adil

PENJELASAN
Mempertimbangkan sesuatu secara objektif, menyeluruh, tepat dan wajar. -

SITUASI
Ketua kumpulan membahagikan tugas kepada ahli-ahli kumpulan mengikut keupayaan masing-masing. Cikgu Lee tetap mendenda Chee Mun yang telah melakukan kesalahan walaupun Chee Mun ialah anak saudaranya. Azizul menyerahkan dompet yang dijumpainya di padang sekolah kepada Guru Besar. Encik Ravi menolong menjaga rumah jirannya dengan baik semasa jirannya pergi melancong. Murid-murid dan guru-guru bergotong-royong membersihkan kawasan sekolah. Puan Zarina sekeluarga bersama-sama membersihkan tempat kediaman mereka pada hujung minggu. Lilian menunjukkan sikap belas kasihan kepada mangsa-mangsa gempa bumi. Jie Wen bersimpati akan nasib anak yatim piatu yang tinggal di rumah kebajikan. Haslam menyelamatkan budak yang hamper lemas di sungai. Ai Nar memberitahu Cikgu Norwati tentang kegiatan negative murid-murid nakal itu. Murid-murid makan dengan tertib di kantin. Mei Hui mengucapkan terima kasih kepada Mak Cik Lisa kerana memberinya hadiah.

HURAIAN
Kita hendaklah bersikap adil semasa menjalankan tugas atau membuat sesuatu keputusan. Kita hendaklah bersikap jujur supaya orang lain akan mempercayai kita. Kita hendaklah bekerjasama melakukan sesuatu kerja supaya kerja itu dapat diselesaikan dengan cepat dan sempurna. Kita perlu menunjukkan simpati terhadap golongan yang kurang bernasib baik. Kita mestilah bersikap berani selagi tindakan kita itu betul. Kita wajarlah berbudi bahasa / bersopan santun dalam pergaulan seharian kita.

2. amanah / jujur / bercakap benar 3. bekerjasama

Sikap yang boleh menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain kepada kita. Kesediaan melakukan sesuatu demi kepentingan bersama.

-

4. belas kasihan / simpati

Perasaan simpati terhadap kesusahan golongan yang kurang bernasib baik. Kesanggupan untuk menghadapi cabaran dengan yakin dan tabah. Menunjukkan sikap lemah lembut, baik budi pekerti dan beradab.

-

5. berani

6. berbudi bahasa / bersopan santun

Kita wajarlah berbudi bahasa dengan mengucapkan terima kasih kepada orang yang telah menolong kita / memberikan sesuatu yang baik kepada kita. 7. berdedikasi Berminat dan rela mengorbankan masa dan tenaga untuk melakukan sesuatu perkara. Sanggup dan boleh melakukan sesuatu untuk diri sendiri tanpa mengharapkan bantuan orang lain. Patuh dan taat akan peraturan Cikgu Wong mengadakan kelas tambahan pada hujung minggu untuk membimbing anak muridnya. Encik Soong selalu balik lambat dan tinggal di pejabat untuk menyiapkan tugasannya. Yan Tze mengemaskan katilnya sendiri selepas bangun daripada tidur. Basri pergi ke sekolah dengan menunggang basikal. Murid-murid beratur mengikut kelas masingmasing untuk ke dewan sekolah. Para peserta memakai pakaian sukan semasa menjalani latihan sukan di padang. Amirul membeli barang yang diperlukan sahaja. Farid mengambil keputusan untuk mengulang kaji pelajaran di rumah daripada bermain dengan kawan-kawan di padang memandangkan peperiksaan sudah hamper tiba. Apabila berjumpa dengan cikgu, Pei Hui akan memberikan ucap selamat kepada cikgunya. Kita perlu berdedikasi dalam melakukan sesuatu kerja.

8. berdikari

9. berdisiplin

-

Kita perulah berdikari melakukan sesuatu perkara tanpa mengharapkan bantuan orang lain selagi kita terdaya. Kita haruslah berdisiplin dalam kehidupan harian kita. Kita mestilah berfikiran rasional semasa mengambil sebarang tindakan atau membuat sesuatu keputusan. Kita hendaklah berhemah tinggi

10. berfikiran rasional

11. berhemah tinggi

Boleh berfikir berdasarkan alas an dan bukti yang nyata dan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya tanpa dipengaruhi oleh perasaan. Budi pekerti mulia yang patut diamalkan oleh

-

-

12.bersabar

individu dalam hubungannya dengan ahli masyarakat yang lain. Dapat menenangkan perasaan atau fikiran semasa menghadapi masalah.

-

Pak Azhar meminta kebenaran daripada Encik Law bagi mendirikan khemah untuk majlis perkahwinan anaknya. Walaupun Balvani hidup dalam kemiskinan, dia tidak pernah merungut. Khairil menghadapi masalah dengan hati yang tenang.

dalam pergaulan dengan orang lain. Kita patut bersabar sekiranya kita ditimpa sesuatu masalah.

-

13. bersyukur

Perasaan dan perlakuan yang dilahirkan secara ikhlas atas nikmat dan kesenangan yang diperoleh 14. Kesanggupan untuk bertanggungjaw memikul tugas atau ab kewajiban dan melaksanakannya dengan sempurna.

Encik Sabri dan isterinya berasa gembira kerana Kita hendaklah anak mereka telah Berjaya dalam pelajaran. bersyukur dengan apa Pak Murad tetap gembira walaupun hasil yang kita miliki. pendapatannya tidak lumayan. Sebagai ketua pengawas, Iqbal selalu menjalankan tugasnya dengan sempurna dan memuaskan. Encik Choo memberikan pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya agar mereka menjadi insan yang berguna. Kita wajarlah bertanggungjawab atas segala perbuatan yang kita lakukan supaya orang akan mempercayai kita. Ibu bapa bertanggungjawab untuk mendidik anak supaya menjadi orang yang berguna kepada masyarakat.

15. bertimbang rasa

Mengambil kira keperluan dan perasaan orang lain apabila membuat sesuatu.

-

Romizi tidak mengganggu kakaknya yang sedang mengulang kaji pelajaran. Kim Loon tidak membuat bising ketika jirannya sedang bersembahyang.

16. bertoleransi

Kesanggupan bertolak ansur, sabar dan

-

Komputer abang telah dirosakkan oleh adik secara tidak sengaja tetapi abang tidak

Kita haruslah bertimbang rasa apabila melakukan sesuatu supaya tidak menimbulkan perselisihan faham dengan orang lain. Kita haruslah mengamalkan sikap

mengawal diri bagi mengelakkan berlakunya perselisihan faham. 17. cekal Teguh, tetap dan tabah dalam melakukan sesuatu tugas. -

memarahinya, sebaliknya abang menasihati adik supaya cermat menggunakan computer pada lain kali. Kanak-kanak tidak berebut-rebut semasa bermain alat permainan di taman permainan. Amirul belajar bersungguh-sungguh supaya mencapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Pasukan bola sepak sekolah berlatih bersungguh-sungguh supaya dapat berebut gelaran juara dalam pertandingan. Ken Jun selalu berbaik-baik dengan jirannya. Penduduk Taman Ria hidup berbaik-baik antara satu sama lain.

bertoleransi dalam membuat tindakan supaya tidak berlaku perselisihan faham. Kita hendaklah cekal dalam melakukan sesuatu sehingga Berjaya.

18. cinta akan keamanan dan keharmonian

19. cinta akan Negara

Suka hidup berbaik-baik antara satu sama lain dan mengutamakan kedamaian untuk menjamin kesejahteraan hidup. Perasaan saying dan bangga akan Negara

-

Kita haruslah cinta akan keamanan dan keharmonian supaya hidup kita aman dan sejahtera. Kita haruslah cinta akan Negara dan meletakkan kepentingan Negara melebihi kepentingan diri. Kita hendaklah hormat akan hak asasi seseorang.

-

Murid-murid berdiri tegak semasa menyanyikan lagu Negaraku. Ahli-ahli Persatuan Kajian Tempatan mengadakan lawatan ke Muzium Negara untuk menambahkan pengetahuan tentang sejarah Negara. Hakim mendengar penjelasan daripada pendakwa raya dengan teliti. Setiap warganegara yang berumur 18 tahun dank e atas diberi hak untuk mengundi bagi memilih pemimpin negara. Lee Seng tidak membuat bising apabila dia berjalan melalui depan surau. Keluarga Encik Yusof tidak menghidangkan daging lembu sewaktu mengadakan rumah terbuka kerana menghormati tetamu yang

20. hormat akan hak asasi

Menghormati hak dan keperluan asasi seseorang.

-

21. hormat akan kepercayaan dan adat resam pelbagai kaum

Menghormati kepercayaan dan adat resam setiap kaum.

-

Kita hendaklah hormat akan kepercayaan dan adat resam pelbagai kaum di negara kita.

beragama Hindu. 22. hormat akan keperibadian individu 23. hormat akan orang yang lebih tua Menghormati sifat-sifat peribadi yang ada pada setiap individu, terutama golongan yang kurang bernasib baik. Menunjukkan rasa hormat kepada golongan tersebut dengan memberikan layanan yang baik Memuliakan setiap anggota keluarga dengan berinteraksi dan memberikan layanan secara bersopan. Membuat sesuatu atau memberikan bantuan kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan Berupaya mengembangkan potensi yang ada dalam diri sendiri untuk mencapai sesuatu kejayaan dalam hidup. Kepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berkekalan yang lahir daripada hati yang ikhlas. Wen Hao tidak mentertawakan kawannya yang cacat anggota badan. Kita tidak harus menggunakan tandas dan tempat letak kereta yang disediakan khas untuk golongan yang tidak berupaya. Iqbal memberikan tempat duduknya kepada seorang nenek di dalam bas. Fei Nar memberikan ucap selamat kepada Pak Ranjit apabila dia terserempak dengan Pak Ranjit di kedai. Yu Ling mengucapkan “ Selamat Pagi” kepada anggota keluarganya sebelum dia bersarapan. Khairil akan meminta izin daripada abangnya sebelum menggunakan computer abangnya. Chin Yee membantu Mak Tipah membawa bakul yang berisi sayur-sayuran. Jiran tetangga membantu memadamkan api semasa rumah Encik Tan kebakaran. Salamah berlatih melukis setiap hari agar tercapai cita-citanya menjadi seorang pelukis terkenal. Tukang masak itu selalu mengikuti kursus untuk meningkatkan kemahirannya dalam bidang masakan. Krishnan sangat saying akan ibu bapa dan adikadiknya. Lydia menjaga kucing peliharaannya dengan sepenuh perhatian. Kita hendaklah hormat akan keperibadian individu supaya golongan kurang bernasib baik merasai diri mereka dihargai. Kita perlu hormat akan orang yang lebih tua sebagai tanda kita menghargai mereka. Kita perlu hormat dan taat akan anggota keluarga supaya hidup kita harmoni dan bahagia. Kita wajarlah bersikap ikhlas apabila memberikan bantuan kepada seseorang. Kita perlu mempunyai sikap jaya diri agar mencapai kejayaan dalam hidup.

-

24. hormat dan taat akan anggota keluarga 25. ikhlas

-

26. jaya diri

27. kasih saying

-

Kita haruslah mengamalkan sikap kasih sayang dalam kehidupan kita. Kita haruslah

menunjukkan perasaan kasih sayang terhadap ahli keluarga kita. 28.kebebasan Boleh melakukan sesuatu tanpa batasan asalkan tidak melanggar peraturan dan undangundang yang ditentukan oleh agama, masyarakat dan Negara Bersikap tidak keterlaluan dalam membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan orang lain. Menerima dan mematuhi peraturan dan undangundang yang dikuatkuasakan sebagai amalan hidup. Sikap bersedia mengatakan kesilapan dan kelemahan diri sendiri. Rakyat Malaysia bebas menganut agama dan kepercayaan sendiri. Kita boleh pergi ke mana-mana tempat yang kita suka tanpa batasan. Kita mempunyai kebebasan untuk melakukan sesuatu asalkan tidak melanggar undangundang dan peraturan. Kita perlu mengamalkan sikap kesederhanaan semasa membuat tindakan. Kita patutlah mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan supaya menjadi orang yang berdisiplin. Kita perlulah mengakui kesalahan diri sekiranya kita telah melakukan kesalahan.

29. kesederhanaan

-

Hui Lee memberikan sebahagian daripada bekalannya kepada Kai Li yang terlupa membawa wang belanja ke sekolah. Ken Hong membeli barang-barang yang diperlukan sahaja waktu membeli-belah di pasar raya. Encik Chia memandu tidak melebihi had laju yang ditetapkan. Murid-murid memakai pakaian seragam yang kemas ke sekolah. Murad meminta maaf daripada Pak Kassim kerana memecahkan cermin tingkap rumahnya secara tidak sengaja. Joo Lin meminta maaf daripada Cikgu Lian kerana dia tidak menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh Cikgu Lian. Murid-murid Kelas Enam Mawar memberikan hadiah kepada guru pada Hari Guru. Encik Azizul selalu balik ke kampung untuk menjenguk kedua-dua orang tuanya.

30. mematuhi peraturan dan undang-undang

-

31.mengakui kesalahan diri

-

32. mengenang jasa

Mengingati jasa baik seseorang serta berhasrat untuk membalasnya.

-

Kita hendaklah mengenang jasa orang yang pernah berbudi kepada kita.

33. menghargai masa

Tidak membazirkan masa dan menggunakan masa dengan sebaikbaiknya Menghargai perkhidmatan, jasa dan sumbangan golongan pekerja.

-

Pei Hui akan mengulang kaji pelajaran pada masa lapang. Basri membaca majalah sementara menunggu kawannya di perhentian bas. Encik Tajuddin menyampaikan anugerah kepada pekerjanya yang cemerlang sempena Hari Buruh. Puan Lai selalu memuji pembantu rumahnya yang rajin bekerja. Puan Vijaya selalu menjaga kebersihan tempat kediamannya. Ahli-ahli pengakap membersihkan dan mengemaskan tapak perkhemahan sebelum pulang.

34. menghargai tenaga

35. menjaga kebersihan tempat tinggal dan kawasan persekitaran Memelihara dan memuliihara tempat tinggal dan persekitaran agar sentiasa bersih demi kesejahteraan hidup. Mementingkan kesihatan dengan makan makanan seimbang, bersenam dan mengamalkan cara hidup yang sihat. -

Kita wajarlah menghargai masa kerana masa sangat penting dalam kehidupan kita. Kita haruslah menghargai tenaga pekerja yang banyak memberikan sumbangan kepada kita. Kita hendaklah menjaga kebersihan tempat tinggal dan kawasan persekitaran supaya kita dapat hidup dalam suasana yang bersih dan selesa. Kita hendaklah menjaga kesihatan diri supaya tubuh badan kita sihat dan terhindar daripada penyakit. Kita hendaklah menolong orang yang memerlukan bantuan kita tanpa mengharapkan sebarang balasan. Kita mestilah menyayangi dan menghargai alam sekitar supaya kita dapat hidup dalam

36. menjaga kesihatan diri

-

Yoong Jun bersenam pada setiap petang supaya badannya sihat dan cergas. Johan mengamalkan pemakanan seimbang supaya badannya sihat dan kuat. Encik Zakaria selalu menderma kepada rumah anak yatim. Abang Kia Yaw membantu mangsa-mangsa banjir memindahkan barang-barang penting ke tempat yang selamat. Penduduk Kampung Tiram tidak membuang sampah di merata-rata supaya persekitaran kampung tidak tercemar. Kilang itu membuang sisa-sisa toksik dengan cara yang betul agar tidak mencemarkan air

37. menolong / membantu

Sedia memberikan bantuan secara ikhlas kepada mereka yang memerlukan sama ada dalam bentuk kebendaan atau sokongan moral. 38. menyayangi Mencintai dan dan menghargai mementingkan alam alam sekitar sekitar untuk mengekalkan keharmonian hidup.

-

-

laut. 39. meringankan beban ibu bapa 40. prihatin / peka Sedia membantu ibu bapa agar mereka tidak terlalu susah. Sentiasa sedar, mengambil berat dan berusaha mencari penyelesaian untuk mengatasi masalah yang berkait dengan masyarakat demi kebaikan bersama. Usaha yang berterusan penuh dengan semangat ketekunan, kecekalan, kegigihan dan berdaya maju dalam melakukan sesuatu perkara Kesanggupan untuk saling menerima pendapat serta perasaan dan keperluan masingmasing. Menghargai dan tidak menganiayai makhluk yang bernyawa. Tidak menyimpan perasaan dendam terhadap seseorang yang telah insaf akan kesalahannya. Lai Soon membantu bapanya menjala ikan untuk menambahkan pendapatan keluarga. Normala menolong ibunya membuat kerja rumah untuk meringankan bebas ibunya. Encik Sabri memberhentikan keretanya untuk melihat apa yang telah berlaku di depannya. Haikal menelefon pihak polis apabila mendapati rumah jirannya dimasuki pencuri.

suasana yang bersih dan selamat. Kita patut meringankan beban ibu bapa dengan membantu mereka membuat kerja. Kita hendaklah prihatin / peka terhadap perkara yang berlaku di sekitar kita.

41. rajin / tekun

-

Yan Nee mengulang kaji pelajaran supaya dia lebih faham tentang pelajaran yang diajar oleh gurunya. Desmond berlatih bercerita dengan tekun agar dia dapat memenangi pertandingan. Keluarga Gopalan dan keluarga Saiful tidak pernah bergaduh walaupun mereka berlainan bangsa. Penduduk Taman Harmoni tidak menyalahkan Encik Dahari yang tidak dapat menyertai aktiviti gotong-royong disebabkan dia sakit. Hafiq mengubati burung peliharaannya yang cedera itu dengan teliti. Bao Yee memberikan makanan kepada anak kucing yang berkeliaran di taman permainan. Mee Juan memaafkan Aini yang telah mengoyakkan buku ceritanya secara tidak sengaja. Ayah memaafkan adik yang telah mengakui kesalahannya.

Kita hendaklah rajin / tekun melakukan sesuatu supaya mencapai kejayaan. Kita hendaklah saling memahami sesame anggota masyarakat yang lain supaya kita dapat hidup harmoni. Kita haruslah saying akan nyawa kerana setiap benda hidup mempunyai hak untuk hidup. Kita hendaklah sedia memaafkan orang yang telah insaf akan kesalahannya.

42. saling memahami

43.sayang akan nyawa

44.sedia memaafkan

45.semangat bermasyarakat

46. yakin kepada diri

Kesediaan melakukan sesuatu dengan semangat kekitaan demi kepentingan bersama bagi mewujudkan keharmonian hidup bermasyarakat. Percaya kepada kebolehan diri sendiri dan sanggup bertindak.

-

Pak Harun dan penduduk kampong bersamasama membaiki jambatan yang rosak. Pendudukan Taman Aman membantu Pak Hamid mendirikan Khemah untuk mengadakan majlis perkahwinan anaknya. Jia Yi menyampaikan syarahan di atas pentas dengan penuh yakin. Fadzilah belajar bersungguh-sungguh dan percaya bahawa dirinya akan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.

-

Kita haruslah mengamalkan semangat bermasyarakat agar kita dapat bersamasama menyelesaikan masalah. Kita patutlah yakin kepada diri dan berani mencuba untuk mencapai kejayaan dalam bidang tertentu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful