You are on page 1of 26

Peribahasa Ayam dapat, musang dapat. Takrif Pencuri tertangkap, barang-barangnya pun tidak hilang.

Peribahasa Ayam bertelur di atas padi. Takrif Hidup senang dan mewah. Peribahasa Ayam berlaga sekandang. Takrif Berkelahi dengan orang serumah. Peribahasa Ayam berinduk, sirih berjunjung. Takrif Tiap-tiap yang lemah harus mendapat bantuan dan perlindungan. Peribahasa Ayam baru belajar berkokok. Takrif Baru cukup umur. Peribahasa Jangan memangku ayam jantan, baik memangku ayam betina. Takrif Rezeki yang halal itu lebih baik daripada rezeki yang haram. Peribahasa Ayam hitam terbang malam bertali ijuk, bertambang tanduk, hinggap di kebun rimbun. Takrif Kejahatan (perkara dan sebagainya) yang dilakukan di dalam sulit, sukar diketahui. (Biasa juga: Ayam putih terbang siang, hinggap ke rimba dalam, bertali ijuk bertambang tanduk; atau Ayam hitam terbang malam, hinggap pada pohon mempelam; atau Ayam hitam terbang malam, berdebas bunyinya). tambang = pancang untuk mengikatkan tali ayam. Peribahasa Ayam putih terbang siang, hinggap di halaman, terang kepada mata orang banyak. Takrif Perkara yang nyata mudah ketahuan. (Biasa juga: Ayam putih terbang siang, hinggap di kayu merasi, bertali benang bertambang tulang; atau Ayam putih terbang siang, bertali benang bertambang tulang, hinggap di kayu meranting). merasi (merarasi) = kayu yang gugur semua daunnnya. Peribahasa Berketuk ayam dalam telur. Takrif Anak-anak atau orang bodoh yang turut merundingkan sesuatu perkara yang tidak diketahuinya. Peribahasa Berketak ayam, tahu akan bertelur atau tidak. Takrif Orang yang bijaksana itu, apabila mendengar orang bercakap, tahu ia benar atau bohong, berilmu atau tidak. Peribahasa Ayam beroga itu, kalau diberi makan di pinggan emas sekalipun ke hutan juga perginya. Takrif Bagaimana senangnya di negeri asing, ingat juga kita akan negeri sendiri. ayam beroga = ayam hutan. Peribahasa Ayam yang tangkas di gelanggang. Takrif Orang yang pandai berkata-kata di dalam majlis. Peribahasa Ayam tidur senang di dalam reban, musang yang susah beredar sekeliling. Takrif Tidak senang melihat kebahagiaan orang.

Peribahasa Ayam terlepas, tangan bau tahi. Takrif Kejahatan yang tidak mendatangkan hasil, melainkan malu semata-mata. Peribahasa Ayam tak patuk, itik tak sudu. Takrif Keadaan orang yang hina dalam masyarakat. Peribahasa Ayam sudah patah, kalau-kalau dapat menikam. Takrif Orang yang telah jatuh melarat itu mungkin akan berubah nasibnya. Peribahasa Ayam seekor bertambang dua. Takrif Gadis seorang, dua bujang yang ingin. Peribahasa Ayam pulang ke pautan. Takrif Sudah pada tempatnya. Peribahasa Ayam menang, kampuh (= kampung) tergadai. Takrif Keberuntungan yang tidak ada faedahnya. kampuh = kain selimut yang dirangkap daripada tiga helai kain. Peribahasa Ayam itik, raja pada tempatnya. Takrif Tiap-tiap orang ahli dalam urusannya masing-masing. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Berketak ayam mandul; orang berketak ia berketak, orang bertelur ia tidak. Takrif Orang yang bernasib malang, walau bagaimanapun meniru orang lain, tetapi nasibnya tetap tidak berubah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Berketak ayam di darat, bersenyap-senyap mutiara di laut. Takrif Orang bodoh suka menunjukkan kerja yang dibuatnya, tetapi orang yang bijaksana membuat kerja hanya dengan diam-diam saja. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam yang terkecundang. Takrif Sangat ketakutan. kecundang = kalah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam si tombong, kokok berderai-derai, ekor bergelimang tahi. Takrif Seseorang yang cakapnya tinggi tetapi keluarganya dalam kemelaratan. tombong = sombong. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam naik ke surau. Takrif Bertamu ke rumah orang yang tidak memberi jamu apa-apa. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam dibawa ke lampok. Takrif Bila tuannya mendapat celaka. sangat gelisah kelakuannya. Takrif Seseorang mendapat kesusahan dan orang lain serba salah untuk menolongnya. Takrif Lahirnya saja pandai atau berani. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam kena kepala. Peribahasa Bagai ayam mabuk tahi. merah muka seseorang. (Peribahasa lain yang sama makna: Menamai anak dalam kandungan). tetapi yang sebenarnya bodoh atau penakut.Bagai ayam mengarang telur. diasak = didesak. lampok = onggok padi sesudah disabit. mengarang telur = hampir bertelur. Takrif Tidak ada daya upaya lagi. limpap. Takrif Nasib yang malang. kena kepala = kena lempar. Peribahasa Bagai ayam lepas bertaji. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Menerka ayam di dalam telur. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ibarat ayam: tiada mengais tiada makan. bingung. Takrif Pucat lesi dan tidak berdaya sebab sakit dan kurang darah. rancak kokok = merdu bunyi kokoknya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Celaka ayam. anak buahnya ikut menderita. Takrif Pucat dan kuning kerana menghidap penyakit. Takrif Melakukan sesuatu yang sia-sia. Takrif Sangat miskin. Takrif Peri keelokan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Membulang ayam indarus rancak kokok. Takrif Tidak dapat berbuat apa-apa. padi masak makan ke hutan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam dimakan (= kena) tungau. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . Takrif Orang yang tak pernah masuk majlis. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mati ayam mati tungaunya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sebagai ayam diasak malam.

Takrif Hidup melarat: kerja pagi-pagi untuk makan pagi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak ayam kebasahan bulu. Takrif Gelisah resah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Asal ayam hendak ke lesung. Takrif Perangai atau kelakuan baka tiada siapa yang dapat mengubahnya. hari tak siangkah? Takrif Orang yang pandai bukan seorang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ayam berak kapur. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terbulang ayam betina. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ayam gadis bertelur. tetapi untuk memperbaiki kelakuan anak itu. sesuatu perkara itu akan terus berlaku walaupun ada seorang yang tidak menyukainya. Takrif Tabiat orang tak mungkin berubah. Takrif Rupa pucat kerana menghidap penyakit. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Umpama ayam menetaskan telur itik. Takrif Menghukum anak: bukan untuk menyiksa. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jemur terkekar ayam tiba. asal itik hendak ke pelimbahan. kerja petang untuk makan petang.Peribahasa Seperti ayam termakan rambut. rupa-rupanya tidak. Takrif Orang yang disangka berani (pandai dan sebagainya). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ayam: kais pagi makan pagi. Takrif Bunyi nafas yang sesak. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ayam patuk (= mematuk) anaknya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sembelih ayam dengan pisau. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seekor ayam tak berkokok. Takrif Manusia harus diperlakukan dengan lemah lembut. kais petang makan petang. sembelih orang dengan kapas. menjijikkan. Takrif . Takrif Mengerjakan sesuatu pekerjaan terhenti-henti. anaknya itu ke air juga.

merah muka seseorang. Takrif Mati tanpa sakit. tetapi suatu pun tak jadi. Takrif Kesusahan kerana bercerai dengan sahabat yang karib. (Bandingkan dengan: Ayam ditambat disambar elang. telah banyak orang datang membeli. Takrif Mendapat malu besar. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai ayam mengarang telur). terkekar = terkembang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam mengeram telur. melainkan malu semata-mata. setidak-tidaknya bertempiaran kelak. nasib yang buruk. (Peribahasa lain yang sama . janganlah dibiarkan orang lelaki yang jahat datang bertamu ke rumah. Takrif Maksudnya saja yang banyak. padi di tangan tumbuh lalang. musang jangan dijinakkan.Baru saja dagangan dibuka. (Bandingkan dengan: Bagai ayam disambar elang). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Menjunjung sangkak ayam. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ayam terlepas. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ayam disambar elang. rakyat yang kehilangan pemimpin. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seciap bak ayam. Takrif Mengemukakan orang yang penakut di dalam perundingan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mengepit induk ayam. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ayam ditambat disambar elang. sangkak = petarangan. Takrif Jika ada anak isteri terutama sekali anak gadis. padi di tangan tumbuh lalang). (Peribahasa lain yang sama makna: Serigala berbulu domba). Takrif Kejahatan yang tidak mendatangkan hasil. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Musang berbulu ayam. Takrif Orang jahat menyamar sebagai orang baik-baik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti kotek ayam mandul. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jika memelihara ayam. tangan tercirit. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anak ayam kehilangan induk (= ibu). Takrif Seia-sekata dalam semua pekerjaan. sedencing bak besi. sarang ayam. Takrif Peri keelokan. Takrif Malang sekali.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Musang terjun. Takrif Tidak senang melihat kebahagiaan orang. Takrif Tanda-tanda (bukti) tentang kejahatan yang telah diperbuat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Musang berbulu ayam. barang-barangnya pun tidak hilang. Takrif Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Memperlapang kandang musang. apabila pindah ke tempat lain. mempersempitkan kandang ayam. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ayam dapat. (Bandingkan dengan: a. di sanalah musang meniti. Anak harimau takkan menjadi anak kambing. siapa lengah akan mendapat bencana. janganlah dibiarkan orang lelaki yang jahat datang bertamu ke rumah.makna: Ayam terlepas. musang yang susah beredar sekeliling. lantai terjungkat (= terjungkit). Takrif Rezeki seseorang tidak akan dapat direbut oleh yang lain. Takrif Sengaja memberi kesempatan kepada orang yang bermaksud jahat. orang yang bodoh mudah kena tipu. setidak-tidaknya bertempiaran kelak. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Di mana kayu bengkok. namanya akan disebut-sebut orang juga. Anak kambing takkan menjadi anak harimau). Takrif Orang yang baik atau jahat itu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ayam tidur senang di dalam reban. b. Takrif Pencuri tertangkap. musang jangan dijinakkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Musang jebat lari tinggal baunya. Takrif Jika ada anak isteri terutama sekali anak gadis. musang dapat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. tangan bau tahi). di situlah pencuri datang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jika memelihara ayam. . Takrif Orang jahat menyamar sebagai orang baik-baik. Takrif Tempat yang tidak dijaga baik-baik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Rezeki elang tak akan dapat dimakan oleh musang (= burung pipit). (Peribahasa lain yang sama makna: Serigala berbulu domba).

serampang jangan pukah). sehingga kedua-dua belah pihak merasa puas hati. Jikalau ular menyusur akar. (Peribahasa lain yang sama makna: Ikan biar dapat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Biar ular mati. Takrif Maksud biar tercapai. Bagai menghela rambut dalam tepung: rambut jangan putus. tiada hilang bisanya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Menarik rambut di dalam tepung. (Peribahasa lain yang sama makna: a. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Takrif Orang besar yang merendahkan diri tidak akan jatuh martabatnya. b. cacing yang bengkak perut. Takrif Menyelesaikan sesuatu perkara (= menghukum. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tak akan hilang bisa ular yang menyusur di bawah akar. (Peribahasa lain yang sama makna: a. kerugian jangan ada. rasa kendur ditegangkan). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular bercampur dengan belut. benih jangan rosak). Seperti memalu ular dalam benih: ular biar mati. b. Takrif Iri hati melihat keberuntungan orang lain. Ular menyusur akar). b. memperdamaikan) hendaklah dengan adil. Bagai menghela tali jala: rasa tegang dikendurkan. Takrif Orang besar yang merendahkan diri tidak akan jatuh martabatnya. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti memalu ular dalam benih: ular biar mati. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . Takrif Bersikap bijaksana dalam menyelesaikan sesuatu masalah. kayu tiada patah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular biar mati. benih jangan rosak). (Peribahasa lain yang sama makna: Menarik rambut di dalam tepung). tepung jangan terserak. jika bergaul dengan orang yang baik-baik tiada akan berubah tabiatnya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular bukan. Takrif Orang jahat yang menyamarkan diri dalam kumpulan orang baik-baik. tak akan hilang bisanya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jikalau ular menyusur akar. buluh jangan pukah. (Bandingkan dengan: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti memalu ular dalam benih: ular biar mati. ikan pun bukan. b. Ular menyusur akar). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular berlingkar di gulungan tikar. Takrif Tidak dapat ditentukan baik atau buruknya. tanah jangan lekuk. Tak akan hilang bisa ular yang menyusur di bawah akar.Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular telan babi. Menarik rambut di dalam tepung. benih jangan rosak. Takrif Bersikap bijaksana dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Takrif Orang yang jahat. tiada hilang bisanya.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Macam ular kekenyangan. Takrif Ancaman daripada orang yang pengecut. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Cengkeling bagai ular dipukul (= dipalu). c. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bersesak bagai ular tidur. Takrif Tidak leluasa (kerana kemiskinan. legundi = sejenis tumbuhan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ular kena palu (= bedal. Gajah dialahkan oleh pelanduk. Takrif Geliang-geliut kerana kesakitan. cengkeling = berbelit-belit. Takrif Orang yang buncit perutnya sehingga berjalannya pun sudah tidak betul lagi.Peribahasa Bagai ular dengan legundi (= lenggundi). Takrif Orang berkuasa dapat dialahkan oleh orang lemah. Takrif Orang hina menjadi orang mulia. Mati dicatuk katak). Takrif Melakukan sesuatu yang sangat berbahaya. Gajah mati dicatuk katak. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jangan menggerak ular tidur. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Gajah ditelan ular lidi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa . Takrif Sangat terpikat kepada kekasih. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kerosok ular di rumpun bambu. kepicikan wang dan sebagainya). perempuan bangsawan yang diperisteri oleh orang kebanyakan. Takrif Menggeliang-geliut kerana terlalu marah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Cacing menjadi ular naga. kerosok = bunyi di daun-daun kering kerana dilalui binatang atau lain-lain. b. Takrif Marah yang amat sangat. pukul). bergerak cepat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Melangkahi ular. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ular dikutik ekor. Takrif Bahaya jangan dicari-cari.

Takrif Cakap yang tak berkeputusan. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti ketiak ular). tiada hilang bisanya). tali pun ditakutkannya juga. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Takut pada ular. maka berhati-hatilah ia dalam semua gerak-gerinya. Takrif Anak orang bangsawan kahwin dengan orang kebanyakan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ketiak ular. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Naga ditelan ular lidi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sekerat ular. Takrif Kerana takut kepada orang yang berkuasa. Takrif Yang jahat itu tetap jahat. takkan ekornya belut. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular menyusur akar. Takrif Orang yang telah pernah menderita kesusahan (kecelakaan). terkejut pada bengkarung. sekerat belut. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Perempuan melangkahi ular tiada lepas. Takrif Mencuba mengalahkan musuh yang cerdik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti kecek ular. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kecek bagai ketiak ular. lalu takut pula kepada keluarganya. sekerat belut). orang yang munafik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular berkepala dua. (Peribahasa lain yang sama makna: Kecek bagai ketiak ular). Takrif Tidak tentu pihak mana yang diikuti. Takrif Menceritakan berlebih-lebihan daripada keadaan yang sebenarnya.Jika kepalanya ular. (Peribahasa lain yang sama makna: Sekerat ular. Takrif Cakap yang tak berkeputusan. (Peribahasa lain yang sama makna: Jikalau ular menyusur akar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sekali dipatuk ular. (Peribahasa lain yang sama makna: Sekali tersengat. . Takrif Orang besar yang merendahkan diri tidak akan jatuh martabatnya. selalu beringat). akhirnya kitalah yang binasa. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti menangkap ular di ekornya. Takrif Perempuan itu selalu dalam bahaya kerana kelemahannya. (Bandingkan dengan: Melangkahi ular).

Takrif Orang yang pengecut takkan menjadi orang yang berani. Takrif Lari bercempera dengan suara riuh rendah kerana ketakutan. Takrif Buruk atau baik diterima saja setelah dimuafakati beramai-ramai. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Di waktu garuda alah oleh ular. melihatkan ular sudah menjadi belut. (Peribahasa lain yang sama makna: Ular berkepala dua). orang yang munafik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sudah tampak kaki ular. zaman dulu kala. Takrif Lebih baik berdepan dengan musuh besar di tempat terang daripada musuh kecil di dalam sulit. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Laksana katak di harung ular. tertangguk pada ular dikeruntungkan juga. Takrif Orang miskin berlaku seperti orang kaya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tertangguk pada ikan dikeruntungkan. . Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai bersahabat dengan ular bisa. mengharapkan yang bukan-bukan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Takkan ada katak beranakkan ular.Takrif Tidak tentu pihak mana yang diikuti. Takrif Berkawan dengan orang yang jahat. daripada ular di dalam rumput. Takrif Tiada hilang martabat seorang yang mulia kerana merendahkan diri. Takrif Kiasan kepada waktu yang telah lalu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Cik puan melangkah ular tak lepas. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tiada hilang bisa ular dek menyusur akar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Katak menggigit telunjuk. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Pacat hendak menjadi ular. namun orang masih curiga juga. Takrif Tingkah laku seseorang yang jahat yang sudah mulai diketahui. Takrif Gerak-geri perempuan yang lemah lembut. Takrif Orang jahat yang sudah berubah jadi baik. keruntung = keranjang untuk menyimpan ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Hendak singa di tengah padang lagi.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sama menjulur sama menjalar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti bulan dimakan rahu. Takrif Sama-sama pandai dan sama-sama kuat. (Peribahasa lain yang sama makna: Kecek bagai ketiak ular). Takrif Orang jahat. Jangan menggerak ular tidur. biarpun diberi kesenangan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jangan merempuh sarang lebah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing menyalak di ekor (= dipanjat) gajah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing itu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bertemu mura dengan tedung. c. tentulah perbuatannya itu sia-sia saja. berulang juga ia ke tempat bangkai yang banyak tulang. kalau dipukul sekalipun. nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. Takrif Bahaya jangan dicari-cari. takkan putih bulunya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing kepada orang. tiada akan putih. Takrif Dua orang yang sama rupa dan perjalanannya tetapi budi pekertinya berlainan. tentu tidak akan binasa kebaikannya. lain belut lain ular. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti kersik di pulau. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Lebih baik seekor singa di padang yang luas. Takrif Memeluk kekasih dengan asyik sekali. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing itu. Jangan menggegai sempada di bawah batang). b. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Takrif Orang lemah (hina) mencuba hendak melawan orang yang berkuasa. Takrif Lebih baik musuh besar di dalam terang daripada musuh kecil di dalam sulit. takkan runtuh. raja kepada kita. jika dibasuh dengan air mawar sekalipun. Habis air setelaga. Takrif Orang baik yang dicela oleh orang jahat. Takrif Cakap yang tak berkeputusan. Takrif Buruk baik anak sendiri juga. . mura = ular yang sangat bisa. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing menyalak bukit. daripada seekor ular di dalam rumput. Gagak dimandikan tujuh kali sehari pun. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. meskipun dirantai dengan rantai emas. rahu = ular naga yang dipercayai menyebabkan gerhana bulan (matahari). arang dibasuh tak putih). Arang itu.

babi berani. Takrif Bertemu lawan yang sepadan. keras sama keras. (Peribahasa lain yang sama makna: a. sangat gembira. Takrif Orang hina apabila dihormati. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Melepaskan anjing tersepit. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing galak. Kalau anjing biasa makan tahi. meninggikan diri kembali. jika tak makan mencium ada juga. namun ia tidak akan malu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bak anjing tersepit. b. Takrif Orang yang biasa berbuat jahat. Takrif Ketika menderita merendah diri meminta tolong. sangat sombong. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . Takrif Menolong orang yang tiada tahu berterima kasih. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing ditepuk menjungkit ekor. tidak makan atau menjilat. Takrif Orang yang memang jahat itu tidak dapat diajar. tak makan hidu ada juga). Takrif Sengaja mencari kesusahan atau bahaya.Takrif Orang yang tamak. Anak badak dihambathambat. (Peribahasa lain yang sama makna: a. b. (Bandingkan dengan: Seperti hendak meluruskan ekor beruk). sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai anjing melintang denai. sekali-sekala ia hendak berbuat jahat juga. Anjing biasa makan tahi. tetapi mencium ada juga. sudah lepas dia menggigit. sekalipun dikata-katai. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing diberi makan nasi takkan kenyang. berani sama berani. Bagai anjing tersepit di pagar). Takrif Sangat gembira. Takrif Sia-sia memberi basihat yang baik kepada orang jahat. (Peribahasa lain yang sama makna: a. denai = jejak binatang besar di hutan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mengusik anjing tidur. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ekor anjing berapa pun dilurut (akan dia) tiada juga betul. Takrif Kurus sekali. terlepas daripada kesusahan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing dengan tahi. sombonglah jadinya. Menjolok sarang tabuan). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai anjing beranak enam. Anjing terpanggang ekor.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing makan masak mentah. Takrif Kesukaan yang tidak pada tempatnya kerana bertemu dengan barang yang digemarinya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing berjumpa (= dapat) pasir.Peribahasa Pukul anjing tengok-tengok tuannya. Takrif Selalu bersungut-sungut. Takrif Bantuan yang diperoleh tepat pada waktunya. Takrif Lelaki yang suka pergi ke tempat perempuan jahat. Takrif Lelaki jahat yang membawa perempuan jahat. Takrif Orang yang tamak mendapat sesuatu barang dengan mudah. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai biawak mengulangi bangkai). (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti buaya bertemu bangkai hanyut). Takrif Selalu bertengkar. tak pandang mata tuannya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing menggonggong bangkai. Takrif Orang yang gelojoh tiada memilih baik ataupun jahat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing mengunyah tulang. kedahuluan = didului oleh harimau waktu mengejar perburuan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing lapar mendapat tulang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing dengan kucing. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing kedahuluan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa . Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing beroleh bangkai. Takrif Kecewa dan takut. Takrif Berhati-hatilah dalam melakukan sesuatu pekerjaan ataupun ketika mengatakan sesuatu supaya badan selamat. daging segumpal dan sekeping apam. Takrif Orang yang terdesak hilang takutnya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing mengulangi bangkai. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Pukul anjing.

(Bandingkan dengan: Sepuluh jung [= kapal] masuk pelabuhan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . celaka pada yang lain. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mempertinggi semangat anjing. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Memberi makan anjing di tembikar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing tiada bercawat ekor. akhirnya rugi dan sia-sia saja. Takrif Sesuatu yang hina dan tiada berguna. Takrif Bahagia pada yang satu. celaka kuda. Takrif Memperbaiki nama orang jahat. peria pada teman). Takrif Tiap-tiap perbuatan itu hendaklah bersesuaian dengan tempat dan keadaannya. (Bandingkan dengan: Anjing bercawat ekor). Anak harimau takkan menjadi anak kambing. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai anjing buruk kepala). (Bandingkan dengan: a. Takrif Orang yang sangat dibenci oleh masyarakat. memberi makan gajah dengan alatnya. Anak kambing takkan menjadi anak harimau). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Umpama anjing makan muntahnya. (Bandingkan dengan: Tebu pada awak. anjing bercawat ekor juga). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti disalak anjing bertuah. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti anjing kepala busuk). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing kepala busuk. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai anjing buruk kepala.Seperti anjing berebut tulang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing bercawat ekor. Takrif Orang yang sangat benci oleh masyarakat. Takrif Tak dapat ditolak (bertangguh) lagi. Takrif Orang tamak memperebutkan harta. b. Takrif Orang yang tamak dan gelojoh tidak memilih (keji atau terlarang) apa yang akan diperbuatnya. Takrif Orang yang tidak berilmu tidaklah mungkin mendapat kedudukan baik. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tuah anjing. Takrif Pergi atau menghindar kerana malu dan sebagainya.

(Bandingkan dengan: Ekor anjing berapa pun dilurut [akan dia] tiada juga betul). Takrif Orang yang biasa jahat itu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai anjing tersepit di pagar. Betapapun lurus paku. walau bagaimanapun ada juga bengkoknya. Takrif Sukar untuk mengubah kelakuan yang sudah menjadi tabiat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sepuluh jung (= kapal) masuk pelabuhan. Takrif Tabiat seseorang yang jahat. betul ekor anjing.Peribahasa Hendak meluruskan ekor anjing. b. tetapi hatinya masih jahat juga. sangat sukar hendak diubah. jika tak makan mencium ada juga. meminta pertolongan ke sana ke mari. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kalau anjing biasa makan tahi. Betapapun lurus paku. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Betul. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti anjing beroleh bangkai). Takrif Tidak mengendahkan perubahan dan kemajuan. betul ekor anjing. Takrif Orang yang biasa berbuat jahat. (Peribahasa lain yang sama makna: Ekor anjing berapa pun diulurut [akan dia] tiada juga betul). Takrif Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. meminta pertolongan ke sana ke mari. (Lihat juga: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing biasa makan tahi. walau bagaimanapun ada juga bengkoknya). biarpun kelihatan baik. walau bagaimanapun ada juga bengkoknya). hujungnya berbentuk juga. Betul. jika tak makan mencium ada juga). sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. tak makan hidu ada juga). ekor anjing diurut tiada akan lurus. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Habis minyak sepasu. Takrif Mendapat kesusahan besar sehingga tak tentu tingkah lakunya. (Peribahasa lain yang sama makna: Kalau anjing biasa makan tahi. Takrif Orang yang biasa berbuat jahat. (Bandingkan dengan: Anjing bercawat ekor). Takrif Orang yang sudah biasa berbuat jahat itu sekali-sekali akan berbalik juga hatinya hendak berbuat jahat. hujungnya berbentuk juga. walau bagaimanapun ada juga bengkoknya. Lurus-lurus ekor anjing. Takrif Orang yang tamak mendapat sesuatu barang dengan mudah. tak makan hidu ada juga. sekali-sekala teringat juga akan mengulangnya lagi. anjing bercawat ekor juga. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Lurus-lurus ekor anjing. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai anjing tersepit di pagar). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti anjing menggonggong tulang. (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing terpanggang ekor). (Peribahasa lain yang sama makna: a. (Peribahasa lain yang sama makna: Anjing biasa makan tahi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anjing terpanggang ekor. b.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Manusia tertarik oleh tanah airnya. bercerai daripada suami hartawan yang hina dan kahwin dengan seorang hamba yang miskin. Takrif Perkataan yang baik biarpun keluar dari mulut siapa juga. tetapi orang yang berani bertempik maju. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Berinduk semang kepada janda. nasihat) kepada orang yang tidak mahu atau bukan pada tempatnya. Menjolok sarang tabuan). orang yang memberi pekerjaan. induk semang = perempuan yang punya rumah tempat orang menumpang. Takrif Dalam waktu huru-hara orang yang penakut berteriak lagi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tergerenyeng-gerenyeng bagai anjing disua antan. Takrif Jangan sengaja mencari kesusahan. orang yang bodoh hanya kepentingan dirinya sajalah yang diperlukan. Takrif Alah di tangan orang yang kuat lebih baik daripada alah di tangan orang lemah. Mengusik anjing tidur. bagai dokoh tali anjing. (Bandingkan dengan: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Membebek kambing lari ke hutan. (Bandingkan dengan: Ekor anjing berapa pun dilurut [akan dia] tiada juga betul). tetap baik. Takrif Sangat sukar menasihati orang yang degil. Takrif Orang yang berakal jauh pandangannya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jikalau intan itu biar keluar dari mulut anjing sekalipun. jangan mati digigit anjing. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Biar mati ditangkap harimau. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti hendak meluruskan ekor beruk. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sarang tabuhan jangan dijolok. dokoh = perhiasan leher. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terlepas daripada babi gemuk. terpeluk anjing kurap. (Bandingkan dengan: Biar luka di dada. Takrif Orang yang masih membuat perhubungan dengan jandanya ialah suatu perbuatan yang dicerca oleh orang ramai. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Intan dikalungkan di leher anjing. Takrif Menepi-nepi kerana hendak lari. menyalak anjing lari ke kota. . Takrif Perbuatan yang sangat tercela. Takrif Perempuan yang bernasib malang. jangan luka di belakang).Peribahasa Tiada terjilat oleh anjing. anjing tertarik oleh piringnya. sebab ketakutan. b. bernama intan juga. Takrif Memberikan sesuatu (barang.

semu = tipu. burung biasa makan di tangan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Burung pipit sama enggang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Burung gagak itu jika dimandikan dengan air mawar sekalipun. barulah sempurna. punai di tangan dilepaskan. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tahan racik burung tak masuk. Takrif Sudah bersiap sedia untuk mengecap hasil yang belum lagi diperoleh. (Bandingkan dengan: a. lada garam sudah di sengkalan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Burung hantu kesiangan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ibarat burung: mulut manis jangan dipakai. susahlah hendak dipengapakan dia. Takrif Perkataan manis selalu berisi semu di dalamnya. Takrif Orang yang sudah biasa jahat itu biar bagaimanapun dinasihatkan namun tabiatnya tidak dapat dirubah. pipis = giling. Antah berkumpul sama antah. (Bandingkan dengan: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak harimau takkan menjadi anak kambing. Anak kambing takkan menjadi anak harimau). Takrif Orang yang berani takkan penakut. beras bersama beras. Ikan lagi di laut. yang pipit sama pipit juga). b. dilepaskan. b.Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak kambing takkan menjadi anak harimau. Takrif Orang yang biasa bercampur dengan orang-orang yang berakal. kancah sudah dijerang). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Burung yang liar jangan dilepaskan. Anak harimau takkan menjadi anak kambing). b. b. Takrif Orang yang pengecut tetap pengecut. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. Takrif Tak dapat berbuat apa-apa kerana kehabisan daya. Takrif Jangan percaya akan sesuatu yang kita belum tahu dengan sahnya. mana boleh sama terbang. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Rusa di hutan. Yang enggang sama enggang juga. khianat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Burung terbang dipipiskan lada. tiada akan menjadi putih bulunya. Takrif Persahabatan atau perjodohan yang tidak sepadan tidak akan selamat. (Peribahasa lain yang sama makna: a. khabar yang mustahil jangan didengarkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Harapkan burung terbang tinggi. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat. tiap-tiap orang mesti mencari golongannya sendiri. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti.

tumpang beramai dengan kawan yang banyak. kuat burung kerana sayap. Takrif Tidak ada kemerdekaan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Membadai burung atas langit. merendah diharap jangan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Umpama burung. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . pekerjaan sendiri disia-siakan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terbang burung. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Laksana burung diam dalam sangkar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Dengarkan cerita burung. tiap-tiap orang sedikit banyak ada kuasanya. air tempayan ditumpahkan. tiap-tiap orang sedikit banyak ada kuasanya. kain di badan didedahkan). dilepaskan. Takrif Walaupun telah keluar negeri. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Umpama burung di dalam sangkar. punai di tangan dilepaskan. Harapkan si untung menggamit. kuat ikan kerana radai). Takrif Merasa kuat (berkuasa) kerana ada kelebihannya. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. tetapi tidak berubah. keadaannya sama saja. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kuat ikan kerana radai. Takrif Jangan mengharapkan sangat sesuatu yang susah diperoleh. d. (Peribahasa lain yang sama makna: a. kuat ikan kerana radai. Takrif Tidak banyak memilih. Harapkan guruh [= guntur] di langit.Peribahasa Ibarat burung: mata lepas badan terkurung. cangkuk terubuk ditinggalkan. (Peribahasa lain yang sama makna: Kuat burung kerana sayap. Takrif Anak gadis dalam pingitan. kuat ketam kerana sepit. Harapkan burung terbang tinggi. c. Takrif Merasa kuat (berkuasa) kerana ada kelebihannya. b. berinsang ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kura-kura di kaki ditinggalkan. mata lepas badan terkurung. Takrif Kerana mendengarkan manis tutur kata orang. Takrif Orang dagang yang mencari hiburan di negeri asing. Harapkan kuning kuah kambeh. burung terbang dikejar. anak dipangku dilepaskan. Takrif Orang yang terikat hidupnya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti burung gagak pulang ke benua. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kuat burung kerana sayap. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh.

dilepaskan. b. (Peribahasa lain yang sama makna: Niat hati hendak memancing temenung. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. tetaguk = burung pungguk. Harapkan burung terbang tinggi. Takrif Dua orang perempuan yang menyukai seorang lelaki. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Laksana jentayu menantikan hujan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Leka di kerak jarang. penyu di pantai dikejar. di situ pula banyak orang datang. lain yang diperoleh. di situ burung banyak tampil.Peribahasa Harapkan guruh (= guntur) di langit. air tempayan ditumpahkan. burung terbang dikejar. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Di mana buah masak. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Gundahkan buah dimakan burung. Kura-kura di kaki ditinggalkan. Takrif Di mana banyak kesenangan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Satu sangkar dua burung. Takrif Ada perempuan jahat. Takrif Bekerja sendirian. hering = burung pemakan bangkai. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti tetaguk di rumah tinggal. Takrif Rezeki seseorang tidak akan dapat direbut oleh yang lain. jentayu = burung garuda yang besar. Takrif Lain yang dihajati. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. leka = asyik. tetapi riuh bunyinya. Kura-kura di kaki ditinggalkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . Takrif Perhitungan yang salah. sudah tergetah burung serindit. rusa yang jauh yang dikejar). Takrif Sangat rindu. lalai. kuaran = burung kuak-kuak. (Peribahasa lain yang sama makna: a. sudah terpancing ikan setoka). adalah lelaki jahat yang mengunjunginya. d. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Rezeki elang tak akan dapat dimakan oleh musang (= burung pipit). adalah hering. Takrif Membuat pekerjaan yang merugikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Niat hati nak getah bayan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Getah terbangkit (= diangkat) kuaran tiba. kuku habis perut tak kenyang. punai di tangan dilepaskan. burung terbang dipipiskan lada. Pelanduk yang dekat ditinggalkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ada bangkai. Takrif Bersusah hati terhadap wanita yang sudah menjadi isteri orang. c.

Takrif Sudah lupa akan bahaya. Harapkan kuning kuah kambeh. bayu = sejenis burung asmara dalam dongengan. penyu di pantai dikejar. Ikan lagi di laut. Takrif Kejahatan yang telah cukup bukti dan keterangannya. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. dilepaskan. d. burung terbang dikejar). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti denak mencari lawan. (Peribahasa lain yang sama makna: Cacing hendak menjadi naga). Kura-kura di kaki ditinggalkan. penyu di pantai dikejar). kain di badan didedahkan. Kura-kura di kaki ditinggalkan. (Peribahasa lain yang sama makna: Burung terbang dipipiskan lada). Harapkan si untung menggamit. Takrif . Takrif Sudah bersiap sedia untuk mengecap hasil yang belum lagi diperoleh. c. b. Burung terbang dipipiskan lada. Takrif Sudah bersiap sedia untuk mengecap hasil yang belum lagi diperoleh.Peribahasa Berek-berek laga siang. sekelelapan = tidur bersama-sama. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Menegakkan juek-juek sesudah menyabit. tetapi sebenarnya bahaya masih tetap mengancam. Kura-kura di kaki ditinggalkan. berkik = burung. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kura-kura di kaki ditinggalkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jerat tiada lupa akan balam. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Harapkan si untung menggamit. dilepaskan. Harapkan burung terbang tinggi. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Rusa di hutan. f. air tempayan ditumpahkan. rusa yang jauh yang dikejar. d. punai di tangan dilepaskan. kancah sudah dijerang. Harapkan guruh [= guntur] di langit. b. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. Takrif Orang kecil hendak menyama-nyamai orang besar-besar. e. c. cangkuk terubuk ditinggalkan. surih = garis. malam sekelelapan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan lagi di laut. (Peribahasa lain yang sama makna: a. balam = burung tekukur. burung terbang dikejar. air tempayan ditumpahkan. terutama di dalam sesuatu pertandingan. berbau bak embacang. Takrif Orang yang terlalu ingin berbuat sesuatu pekerjaan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bersurih bak sepasin. tetapi balam lupa akan jerat. (Peribahasa lain yang sama makna: a. kain di badan didedahkan. berjejak bak berkik. Harapkan kuning kuah kambeh. Harapkan burung terbang tinggi. berek-berek = burung yang suka berkawan-berkawan. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. denak = burung pemikat. Takrif Dua golongan yang lahirnya selalu berselisih tetapi batinnya semuafakat. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Cemperling nak jadi bayu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Pelanduk yang dekat ditinggalkan. lada garam sudah di sengkalan. e. punai di tangan dilepaskan. Harapkan guruh [= guntur] di langit. sengkalan = pengisar rempah-rempah. cangkuk terubuk ditinggalkan. lada garam sudah di sengkalan).

pangkat ataupun kedudukan) dengannya. Burung pipit sama enggang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Serupa burak. Takrif Setiap orang selalu mencari orang yang sama derajat (darjat. beras bersama beras. b.Sesudah perkara selesai. cangkuk terubuk ditinggalkan. kuang = burung kuau. Takrif Kehebatan rupa seseorang. yang pipit sama pipit juga. (Peribahasa lain yang sama makna: a. c. b. Burung pipit sama enggang. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Yang enggang sama enggang juga. Seperti elang menyongsong angin). (Peribahasa lain yang sama makna: a. Bagai bulan empat belas. Harapkan burung terbang tinggi. sama enggang). c. beras bersama beras. punai di tangan dilepaskan. air tempayan ditumpahkan. b. mati kuau kerana bunyi. Burung pipit sama enggang. (Peribahasa lain yang sama makna: a. b. Harapkan burung terbang tinggi. burak = sebangsa haiwan ghaib. (Peribahasa lain yang sama makna: a. mana boleh sama terbang. Takrif Kecantikan wajah seseorang wanita. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mati kuang kerana bunyi. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. beras bersama beras. Takrif Setiap orang selalu mencari orang yang sama derajat (darjat. juek-juek = tali-tali yang direntangkan di sawah untuk mengusir burung. berkepala sebagai manusia. b. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Serupa bulan penuh). b. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Yang pipit sama pipit. yang enggang. yang pipit sama pipit juga). Harapkan guruh [= guntur] di langit. d. air tempayan ditumpahkan). punai di tangan dilepaskan. Mati rusa kerana jejak. keuntungan yang kecil tetapi sudah pasti. pangkat ataupun kedudukan) dengannya. Antah berkumpul sama antah. c. pangkat ataupun kedudukan) dengannya. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. sama enggang. c. kuau = sejenis burung. kain di badan didedahkan. Bagai tupai bergelut. bersayap seperti burung. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Takrif Mendapat bencana kerana perbuatannya atau kerana sesuatu yang menjadi kemegahannya. Harapkan guruh [= guntur] di langit. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai kuau mengigal (= menyesar). baru teringat akan cara yang terbaik untuk menyelesaikannya. yang pipit sama pipit juga). Antah berkumpul sama antah. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . cangkuk terubuk ditinggalkan). Yang pipit sama pipit. Kasturi mati kerana baunya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Antah berkumpul sama antah. menyesar = menguak. c. kambeh = peria. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Harapkan si untung menggamit. cangkuk = pekasam. bertubuh binatang. (Peribahasa lain yang sama makna: a. mana boleh sama terbang. Harapkan kuning kuah kambeh. Takrif Setiap orang selalu mencari orang yang sama derajat (darjat. Mati rusa kerana tanduknya). dilepaskan. dilepaskan. Yang enggang sama enggang juga. Gajah mati kerana gadingnya. Takrif Kerana mengharapkan keuntungan yang besar tetapi belum tentu diperoleh. mana boleh sama terbang. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Harapkan kuning kuah kambeh. yang enggang. Bagai kucing main daun. Yang enggang sama enggang juga.

nescaya berulang-ulang juga ia ke tempat najis. tiada akan menjadi putih bulunya. (Peribahasa lain yang sama makna: a. (Peribahasa lain yang sama makna: Burung terbang dipipiskan lada). (Peribahasa lain yang sama makna: a. Takrif Sangat cepat menangkap maksud perkataan orang: tindakan yang cepat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan lagi di laut. Ikan kalang = keli atau ikan lele. jika dibasuh dengan air mawar sekalipun. Ikan sekambu rosak oleh ikan seekor). Burung gagak itu jika dimandikan dengan air mawar sekalipun. . Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Jangan disangkakan ikan lais-lais tiada menyengat. ikan lais-lais = sebangsa ikan kecil. Takrif Kerana yang sedikit rosak yang banyak. Sebab nila setitik. meskipun dirantai dengan rantai emas. kaya dan sebagainya). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan sekambu rosak oleh ikan seekor. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tertangkap di ikan kalang. terkadang-kadang ia dapat menyusahkan orang kuat. lada garam sudah di sengkalan. Takrif Orang jahat. kucing tunggu. sengkalan = pengisar rempah-rempah. rosak susu [= santan] sebelanga). Takrif Jikalau tahu membuat sesuatu kerja. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan tergantung. biarpun diberi kesenangan. Gagak dimandikan tujuh kali sehari pun. b. Takrif Jangan dipermudah-mudahkan orang yang lemah. tahu makan tahu simpan. c. takkan putih bulunya). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan di hulu tuba di hilir. tiada akan putih.Peribahasa Arang itu. Takrif Berlawan atau bersaingan dengan orang yang lebih berani (pandai. Ikan seekor rosakkan ikan setajau. Takrif Kerana kejahatan yang sedikit. Ikan seekor rosakkan ikan setajau. kambu = bakul. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sebab nila setitik. rosak susu (= santan) sebelanga. b. Takrif Mengharapkan untuk memperoleh barang yang diingini. Takrif Sudah bersiap sedia untuk mengecap hasil yang belum lagi diperoleh. namun kalau mendapat kesempatan akan diulangnya juga perbuatan jahatnya itu. (Peribahasa lain yang sama makna: a. semua kebaikan menjadi rosak. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Anak ikan dimakan ikan. Anjing itu. hendaklah tahu menyimpan rahsianya. Takrif Telah kembali ke tempat asalnya. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan terkilat (= terkilap) jala tiba. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan pulang ke lubuk.

(Peribahasa lain yang sama makna: Merayap-rayap seperti kangkung di ulak jamban). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Besar ikan hendaklah besar umpannya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Hilang ikan dalam kerabu. (Peribahasa lain yang sama makna: Biar ular mati. b. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan dalam keroncong. kerabu = sejenis makanan. Takrif Tiap-tiap sesuatu ada dengan kelebihannya masing-masing. Takrif Maksud biar tercapai. kerugian jangan ada. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kelebihan ikan radai. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan seekor rosakkan ikan setajau. tajau = tempayan besar dibuat daripada tanah berlapis sejenis proselin. Takrif Kerana yang sedikit rosak yang banyak. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan digulai sudah melompat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Melukah ikan dalam panai. kelebihan manusia akal. Takrif Tiap sesuatu hendaklah dipadankan dengan tarafnya. Melakak kucing di dapur. serampang = tempuling. dijala dijaring bukankah ikan? Takrif Tidak malu melakukan kejahatan. Memukul kucing di dapur).Takrif Perbuatan yang sia-sia. Takrif Nasib yang malang. Takrif Tiada tertolong lagi (Tentang: Orang yang telah tertangkap). lekas besar dan tinggi. orang-orang yang mengutip hasil daripada pekerjaan-pekerjaan maksiat. Takrif Kejahatan akan hilang jahatnya apabila tiap-tiap orang ikut mengerjakannya. Takrif Anak-anak yang subur tubuhnya. serampang jangan pukah. pukah = bengkok. panai = kolam kecil biasanya di depan perkarangan. kayu tiada patah). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Dituba sajakah ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bagai ikan lampam di ulak jamban. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu . keroncong = bilik-bilik bubu sebelah dalam. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan biar dapat. radai = sirip. patah. Takrif Menganiaya orang yang sangat rapat dengan kita.

Takrif . habis melompat. (Peribahasa lain yang sama makna: Pisang ditanam tak bergantung). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ikan dalam belat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan di kuali. Takrif Tidak dapat ditentukan baik atau buruknya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terkilat ikan dalam air. akhirnya perbuatannya itu menjadi tertawaan orang ramai. ikan tak dapat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Mati ikan kerana umpan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Hendak menangguk ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Nak menangguk ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ular bukan. Takrif Usaha yang sia-sia dan mendatangkan kerugian. Takrif Orang kecil yang hendak menyamai orang besar-besar. rugi yang diperoleh. Takrif Hendakkan laba. ikan pun bukan. peri sifat orang yang angkuh. (aku) sudah tahu jantan betina. ikan tak kena (= dapat). awak melonjak dengan perut besar. tertangguk akan batang. Takrif Sangat pandai dan awas dalam menangkap perkataan orang. Takrif Berasak-asak. orang melonjak dengan radai. (Peribahasa lain yang sama makna: Ikan digulai sudah melompat). Takrif Usaha yang sia-sia. Takrif Hendak laba. langsung jadi rugi. Takrif Nasib yang malang. Takrif Mendapat bencana kerana bujukan atau kerana sesuatu yang menyenangkan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti ikan kena tuba. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Umpan habis. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Pukat terlabuh. mati sahaya kerana budi. Takrif Sudah tidak berdaya lagi.Peribahasa Melonjak ikan melonjak gerandang. sahaya = hamba. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti gemi berjodoh dengan ikan. tertangguk ke batang.

Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Belut kena ranjau (= getah). (Peribahasa lain yang sama makna: Terkena pada ikan bersorak. termasuk ke dalam pukat juga). Takrif Sepandai-pandai orang. Takrif Sepandai-pandai orang. Takrif Pasangan kekasih (suami isteri) yang tak dapat dipisahkan. (Peribahasa lain yang sama makna: Tersaukkan ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sambang penuh jala terletak. c. c. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terkena pada ikan bersorak. sekali gawal (= terjatuh) juga. sekali gawal [= terjatuh] juga). (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti gemi berjodoh dengan ikan). Takrif Ketika untung bersuka-ria. (Peribahasa lain yang sama makna: Kuat burung kerana sayap. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ikan yang di dalam lautan yang besar-besar sekalipun. tertangguk pada ular dikeruntungkan juga. Takrif Merasa kuat (berkuasa) kerana ada kelebihannya. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Ikan yang di dalam lautan yang besar-besar sekalipun. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tersaukkan ikan. b. suka. Walau ikan diam di dalam tujuh lautan sekalipun. kuat ketam kerana sepit. Walau ikan diam di dalam tujuh lautan sekalipun. tersaukkan batang. Takrif Buruk atau baik diterima saja setelah dimuafakati beramai-ramai. kemi. Belut kena ranjau [= getah]. b. sekali gawal [= terjatuh] juga. masam. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Seperti kemi lekat di ikan. tiap-tiap orang sedikit banyak ada kuasanya. termasuk ke dalam pukat juga). waktu rugi marah-marah. Belut kena ranjau [= getah]. sekali gawal [= terjatuh] juga.Pertemuan yang sangat sesuai. kuat ikan kerana radai). waktu rugi marah-marah. laut kering ikan mengempas. Ikan yang di dalam lautan yang besar-besar sekalipun. termasuk juga ke dalam pukat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Walau ikan diam di dalam tujuh lautan sekalipun. . terkena pada batang. b. kuat burung kerana sayap. Takrif Ketika untung bersuka-ria. sambang = keruntung ikan. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Takrif Usaha yang berhasil dengan baik sekali. c. termasuk juga ke dalam pukat. masam. suka. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tertangguk pada ikan dikeruntungkan. masam). keruntung = keranjang untuk menyimpan ikan. gemi = sejenis ikan. termasuk juga ke dalam pukat. Takrif Sepandai-pandai orang. Sepandai-pandai tupai melompat. masam). ada kalanya salah juga. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Sepandai-pandai tupai melompat. termasuk ke dalam pukat juga. ada kalanya salah juga. tersaukkan batang. ada kalanya salah juga. Sepandai-pandai tupai melompat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Sepandai-pandai tupai melompat. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kuat ikan kerana radai. terkena pada batang.

racik = jerat. termasuk ke dalam pukat juga). Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Ke laut meracik ikan. rokok dan sebagainya). ada kalanya salah juga. tertawa badak. bondong = kelompok.Takrif Sepandai-pandai orang. c. termasuk juga ke dalam pukat. candu. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Laksana terung bertunang ikan kering. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Tuba habis (= binasa). tersenyum siput. Takrif Perbuatan yang dilakukan dengan tidak menurut aturan akan jadi tertawaan orang ramai. Belut kena ranjau [= getah]. tompok. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Pusat jala pumpunan ikan. berinsang ikan. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Kecil umpan besar ikan. Walau ikan diam di dalam tujuh lautan sekalipun. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Terbang burung. ikan tak dapat. Takrif Pekerjaan yang tidak mendatangkan faedah. Takrif Sangat ketagih (minuman. Takrif Orang banyak yang menurut arahan pemimpinnya. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Menguap-nguap bagai ikan kekeringan. Takrif Dengan usaha yang sedikit dapat menghasilkan pekerjaan yang besar. ke hutan memancing punai. Ikan yang di dalam lautan yang besar-besar sekalipun. Takrif Menjadi tempat tumpuan atau menjadi pusat berbagai-bagai hal. gawal = berbuat kesalahan. Takrif Sangat sesuai. pumpunan = tempat berkumpul. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu Peribahasa Bondong air bondong ikan. (Peribahasa lain yang sama makna: a. b. Takrif Tidak banyak memilih. Sumber Kamus Istimewa Peribahasa Melayu .