You are on page 1of 5

REFLEKSI MINGGUAN (TIGA MINGGU

)

Kali ini saya berkesempatan mendalami ilmu bimbingan dan kaunseling kanak-kanak ini dibawah tunjuk ajar beberapa orang pensyarah iaitu En. Perkara ini adalah sehubungan dengan praktikum fasa 3 yang memerlukan kami berada di sekolah selama 3 bulan ataupun 12 minggu. Lee dan Pn. Pn. Ilmu ini amat berguna untuk saya menolong pelajar ataupun orang sekeliling saya yang memerlukan bantuan dan sebagai seorang guru masyarakat memandang tinggi untuk mendidik anak meraka supaya menjadi seorang yang berjaya walaupun mereka berjawatan tinggi dan berkedudukan. Ini kerana masa yang diperuntukkan kepada kami untuk menghabiskan sesi pembelajaran dan topik-topik pengajian adalah terlalu singkat. saya dan rakan-rakan yang lain telah mempelajari mengenai satu lagi cabang dalam subjek pendidikan iaitu bimbingan dan kaunseling kanak-kanak. Ini disebabkan jiwa seorang guru memerlukan sesuatu yang boleh digunakan sebagai persediaan mental dan fizikal untuk berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar serta masyarakat sekeliling. Saya merasakan subjek ini sukar untuk difahami memandangkan saya kurang berminat dalam bidang kauseling kanak-kanak namun setelah berkenalan serba sedikit. Walaupun kejadian tersebut merupakan satu kejadian yang tidak disegajakan namun saya menerimanya dengan baik dan menganggap ia suatu pengajaran secara tidak langsung untuk diri ini yang mentah untuk dipelajari. Namun begitu.REFLEKSI MINGGU PERTAMA Semester ini merupakan antara semester yang paling padat dengan aktiviti akedemik. Berkenalan dengan subjek baru yang merupakan perkara asas sebelum menerjah lebih mendalam. Shuhailah. Kamil. timbul pula rasa minat dihati untuk mendalami lebih mendalam ilmu ini. Saya mengakui kesilapan yang dilakukan. Teguran yang bermadah yang dilontarkan oleh pensyarah diterima dengan baik walaupun malu tidak tertahan. saya terus membaiki sikap saya ekoran insiden ditegur pensyarah ketika sibuk bercakap dengan rakan di sebelah. . Walaupun kuliah di dewan besar seperti Dewan Tanjung menyebabkan saya mudah hilang fokus. Zaili dan En. .

petang dan malam diadakan kelas bagi mengantikan jadual kerana saya dan rakan-rakan yang lain akan keluar ke sekolah bagi menjalani sesi praktikum fasa 3. Putaran hidup alam yang diciptakan oleh yang maha kaya tidak dapat diubah lagi makhluknya. Pada minggu ini. Persedian mental dan fizikal diperlukan untuk menyesuaikan diri ini supaya dapat menghadiri kelas pada awal waktu dan tidak mengantuk semasa sesi kuliah dijalankan. saya banyak terlibat dalam aktiviti sampingan yang diadakan oleh pensyarah seperti stimulasi bimbingan dan kaunseling secara kelompok yang meliputi pelbagai topik dan stimulasi intervensi menggunakan terapi muzik. Sebelum ini amat jarang kuliah petang dan malam diadakan. soalan refleksi berdasarkan topik yang diajar diberikan untuk mengingatkan kembali apa yang dipelajari. Sesuatu yang hadir perlu dihayati dan dikasihi sebelum ianya pergi meninggalkan kita. Namun begitu setiap teori ini juga berbeza diantara satu sama lain dan ia bergantung pada situasi dan keadaan klien. Akan tetapi. saya gagahi jua. Kaedah ini dapat mendekatkan diri saya sebagai pelajar dalam memahami intipati yang ingin disampaikan oleh pensyarah dalam subjek ini. Perasaan penat dan letih mendampingi diri ini. demi memikirkan bahawa kesan bagi tidak menghadirkan kuliah tersebut. Perasaan penat dan lelah terus hilang seketika apabila minda ini memikirkan saya dan kawan-kawan mungkin tidak dapat belajar atau berkumpul ramai seperti ini lagi di masa akan datang. Walaupun kepenatan berkejaran ke kelas dan dewan kuliah. namun terasa satu kenikmatan belajar tambahan pula tahun ini merupakan tahun akhir pengajian saya sebelum dihantar ke sekolah. Di penghujung setiap sesi kuliah. Tidak dinafikan bahawa ia mencabar kekuatan mental dan fizikal saya. Pelbagai teori boleh diaplikasikan seperti teori behaviour. Ini merupakan peluang yang ada untuk dinikmati bersama sebelum berpisah. Kadang-kadang diri ini terasa terbeban dengan semua ini namun apakan daya ini merupakan lumrah .REFLEKSI MINGGU KEDUA Pada minggu kedua ini. dapat saya simpulkan bahawa setiap teori mempunyai kekuatan dan kelemahan yang tersendiri. teori pemusatan kendiri dan teori REBT berdasarkan teoriteori ini. saya dan rakan-rakan berasa sedikit tertekan memandangkan setiap pagi.

Tanpa pengulangan atau dipraktikkan. . ilmu yang dipelajari mungkin akan hilang atau dilupakan.sebagai seorang pelajar.

REFLEKSI MINGGU KETIGA Pada minggu ketiga ini. Jika dibandingankan di negara maju ataupun negara yang berstatus dunia kelas pertama. Saya berharap negara kita suatu hari nanti akan memandang serius terhadap bidang ini dalam membangunkan sahsiah umat manusia supaya terus cemerlang dan gemilang. Ilmu yang dipelajari tidak rugi walaupun ianya berlawanan dengan minat atau kecenderungan hati kita. . Topik-topik yang penting semuanya sudah disampaikan dan dikuliahkan oleh pensyarah dan saya berharap dapat mengaplikasikan teori serta pengetahuan yang telah dipelajari nanti di sekolah. Namun begitu masih terdapat baki beberapa jam kuliah yang perlu disambung selepas sesi pratikum nanti. Saya berfikir positif terhadap diri saya untuk menerima seadanya ketika berhadapan dengan situasi sebegini. Saya baru sedar dan mula membuka pandangan terhadap bidang kaunseling ini bahawa bidang ini begitu luas skopnya dan mempunyai kepentingannya yang cukup meluas untuk berbakti kepada masyarakat. saya dan rakan-rakan akan mempelajari atau menghadiri kuliah dan kelas tutorial buat kali terakhir sebelum menjalani program praktikum Fasa III selama tiga. Saya memanjatkan rasa kesyukuran yang tidak terhingga ke hadrat Ilahi setelah perancangan yang direncahkan dapat dijalankan dengan baiknya. Perasaan gembira berbaur sedih kerana akan menanguhkan pengajian mengenai subjek ini buat seketika. bidang kaunseling ini amat penting kepada rakyatnya untuk memulihkan mental dan tindakan rakyatnya supaya tepat dan bijak membuat keputusan dan positif dalam menghadapi pelbagai keadaan. Setiap ilmu yang dipelajari mempunyai manfaatnya sama ada kita sedar atau tidak sedar menggunakannya.