You are on page 1of 5

SEKOLAH KEBANGSAAN SAGENG SIMUNJAN UJIAN PENGGAL 1 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 2013

NAMA: ________________________________

KELAS:6 _______________ [60 markah]

A. Jawab semua soalan. Pilih satu jawapan yang betul. 1. Bijih timah dan arang batu merupakan contoh sumber A. Mineral C. darat B. Laut D. Hutan 2. Antara berikut, yang manakah sumber hutan? I. Rotan II. Kerang III. Cengal IV. Bauksit A. I dan II C. II dan IV B. I dan III D. III dan IV   Tongkat Ali Kacip Fatimah

3. Apakah produk yang boleh dikaitkan dengan senarai di atas? A. Teh C. Perhiasan B. Kopi D. Ubat tradisional 4. Apakah nutrien yang dibekalkan oleh sumber laut? A. Lemak C. Protein B. Garam D. Karbohidrat 5. Apakah nama agensi yang ditubuhkan untuk mencari gali, menggerudi dan mengawal pemasaran petroleum dan gas asli? A. MARA C. PROTON B. SIRIM D. PETRONAS 6. Antara sumber mineral berikut, yang manakah sesuai dijadikan bahan mentah dalam industri penyaduran dan piuter? A. Bijih timah C. Petroleum B. Gas asli D. Arang batu 7. Bagaimanakah masalah kekurangan bekalan ikan dapat diatasi? A. Mengurangkan makan ikan. B. Mengimport ikan dari negara luar. C. Melarang penangkapan ikan di laut. D. Menggalakkan penternakan ikan air tawar.

Memerlukan kepakaran teknologi tinggi Pekerja mahir dan separuh mahir 12. I. Sibu D. Membeli sumber dari luar. Antara berikut. Industri memproses 13. III dan IV    Memerlukan modal yang besar. Mengamalkan kitar semula. Industri pemprosesan A. Tenaga binatang 9. Industri desa II. II dan III C. Tidak melakukan pembaziran sumber. II dan IV D. II. Antara berikut. Surat khabar B. II dan III C. Miri C. Kapit B. Apakah langkah penggunaan sumber secara optimum? I. yang manakah boleh dikitar semula untuk mengurangkan pembaziran sumber hutan? A. II. yang manakah jenis industri yang terdapat di Malaysia? I. Industri ringan III. Industri ringan B. Penyataan di atas dikaitkan dengan A. I. III dan IV B. Kedah terkenal sebagai negeri A. Industri bandar IV. Sri Aman   Kundasang di Sabah Tanah Tinggi Cameron di Pahang 15. Menggunakan sumber secara bijak. Jelapang padi 14. Botol D. I. II dan IV D. IV. I. III dan IV B. Tenaga manusia B. Lokasi pusat pemprosesan petroleum dan gas asli yang terletak di Sarawak ialah A. Industri berat D.8. Industri desa C. Tenaga suria D. II. Cik Siti Wan Kembang C. III. Apakah jenis tanaman yang ditanam di kawasan di atas? . Tenaga alam C. Hutan D. I. Antara berikut. A. Bersejarah B. Pakaian 10. Tin C. I. III dan IV 11. yang manakah menggantikan sumber mineral sebagai sumber tenaga? A.

Taraf hidup dapat dipertingkatkan C. Desa C. Apakah hasil yang memberi sumbangan pendapatan kepada negara? I. Kawasan pedalaman manakah di Semenanjung Malaysia dapat dibangunkan melalui kegiatan perlombongan? A. I. terkenal dengan perlombongan bijih timah. Bandar Baru Uda C. Jika Anas bekerja di kilang membuat televisyen di Bayan Lepas. Johor II. Kelapa sawit 16. Maklumat A Puan Ain bekerja di Klinik Rahman B Cik Syafiqah bekerja sebagai pegawai bank C Encik Aizat bekerja sebagai juruteknik di Ipoh D Encik Jamal bekerja sebagai pemandu lori. Sayur-sayuran D. Sabah IV. III dan IV 17. Taraf pendidikan meningkat B.A. Felda Trolak Selatan 23. Johor Bahru 21. Hasil cukai II. Pahang III. Ringan D. III dan IV B. Lembah Kinta C. Bukit Tinggi  Pada penghujung abad ke-19. Pilih pasangan yang betul.  Kini menjadi pusat pemerintahan dan pentadbiran negara. Kawasan di atas merujuk kepada A. Taman Perumahan Sentosa B. Apakah yang akan berlaku jika ramai penduduk mempunyai peluang pekerjaan. III dan IV D. II. II dan III C. Besut D. Negeri-negeri berikut terkenal dengan kawasan pembalakan. I. I. 20. Gaji pekerja asing . Pemprosesan 18. Kawasan yang dibangunkan dengan tanaman kelapa sawit ialah A. Tanah Rata B. Ipoh B. Berat B. Sarawak A. Melaka C. Keluarga mereka akan menjadi lebih terkenal D. Getah C. II. A. Koko B. Sektor Awam Pelancongan Perindustrian Pertanian 22. Ahli keluarga semakin bertambah 19. Bandar Baru Bangi D. I. Kuala Lumpur D. dia terlibat dalam industri A.

III dan IV 24. Jabatan Alam Sekitar 30. ______________________________________________________________ c. Jabatan Pembalakan D. Mengawal lesen pembalakan IV. Kuala Kurau D. Perlombongan C. ______________________________________________________________ . Sungai 27. Kadar tukaran asing IV. II dan III B. I dan III D. Kuala Selangor 25. Bertambah C. Bagaimanakah kerajaan mengawal kepupusan flora dan fauna? I.III. Perlombongan petroleum 28. I dan III D. Kegiatan ekonomi manakah yang menyebabkan sesuatu kawasan menjadi sebuah kolam yang tandus? A. Hutan B. Membina lebih banyak empangan A. Pasir mas B. Air C. Pasir Gudang C. I dan II C. III dan IV B. pihak yang manakah bertanggungjawab mengawal kegiatan pembalakan? A. Pupus D. Apakah kesan pembinaan empangan kepada flora dan fauna? A. Pertanian 26. Pembinaan empangan B. Berpindah B. Tidak berubah 29. Zoo Negara C. Perikanan B. Kegiatan perindustrian telah membangunkan kawasan seperti A. Antara berikut. II dan IV B. Mewujudkan hutan simpan II. ______________________________________________________________ b. Pendapatan penduduk tempatan A. Kegiatan menjala ikan D. Pertanian pindah C. Namakan tiga buah negeri di mana di luar pantainya terdapat petroleum? a. [20 markah] 1. Tulis jawapan yang betul di ruang yang disediakan. manakah kegiatan ekonomi yang boleh menyebabkan pencemaran laut dan menjejaskan hidupan laut? A. Laut D. Jabatan Perhutanan B. I dan II C. Perindustrian D. FRIM dan PERHILITAN berfungsi memelihara dan memulihara sumber A. Antara berikut. Menebus guna tanah terbiar III.

______________________________________________________________ b. api ]. . 5. 2. a. Hasil [ mineral. Labu sayong dan [ kereta. batik ] merupakan contoh produk dari industri [berat. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. bijih timah ]. ______________________________________________________________ 3. mineral ] yang terkenal di negeri Perak ialah [ emas.2. Daerah [ Labis.sawit ]. Nyatakan dua sumbangan kegiatan ekonomi kepada negara. ______________________________________________________________ 4. Kilang kereta dan kilang simen merupakan jenis industri ___________________. 3. a. 4. 2. Lutong. Jengka ] di Segamat terkenal dengan tanaman kelapa [mawar. Batik merupakan hasil kegiatan industri desa yang dijalankan di negeri______________________. 4. dia terlibat dalam sektor _____________________.desa ]. udara ]. Miri dan Kerteh merupakan pusat pemprosesan petroleum dan ___________________. perindustrian ] yang membuang sisa toksik telah menyebabkan berlakunya pencemaran [ air. Sumber [ hutan. ______________________________________________________________ b. Namakan tiga jenis industri yang terdapat di Malaysia? a. hutan ] digunakan sebagai perabot dan [ binaan. [ 10 markah] 1. Ikan dan sotong merupakan contoh sumber ________________________. Nyatakan dua cara untuk mengatasi kesan daripada kegiatan ekonomi. Jika Encik Razman bekerja sebagai penternak lembu. Kegiatan [ perlombongan. 3. 5. ______________________________________________________________ b. Gariskan jawapan yang betul. ______________________________________________________________ C. D. ______________________________________________________________ c. [10 markah ] 1.