SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG BAHARU BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN KERTAS KERJA “SUKANEKA TAHUN 4”

Oleh: Nurain Binti Mohd Nasir Siti Khadijah Binti Yaya Nur Aqlili Riana Binti Zainuzzaman Nor Azila Binti Abdullah Nur Farhana Binti Azman Izzah Binti Saniri Program Intership 2013 Ijazah Sarjana Muda Perguruan (Pemulihan, Reka Bentuk Dan Teknologi, Kajian Sosial) Institut Pendidikan Guru Kampus SultaN Mizan Besut Terengganu

ketangkasan.1.0 PENDAHULUAN 1. 2.3 Memenuhi keutamaan dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan daripada aspek Jasmani. kemahiran dan game sense adalah beberapa contoh sifat jasmani yang diperlukan. daya tenaga. permainan sukaneka memberi sumbangan yang baik terhadap perkembangan para peserta.1 Permainan sukaneka mempunyai peranan yang penting dalam Pendidikan Jasmani bagi murid-murid di sekolah rendah. Walaupun objektif jangka pendek adalah menghiburkan para peserta. Menerusi permainan sukaneka.2 Memumupuk semangat kesukanan dan mengeratkan silaturahim sesame manusia . rohani. para peserta dapat membina sifat jasmani dan sosial seperti yang diingini.1 Memberi kesedaran kepada murid-murid kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat melalui bersukan 3.1 Keperluan untuk memberi murid-murid merasai sendiri pengalaman bersukaneka dan mengurangkan tekanan ketika di sekolah. 1.2 Kepantasan.0 MATLAMAT 3.2 Mengeratkan hubungan antara guru dan murid serta murid dan guru 2. 2.0 RASIONAL 2. intelek dan sosial 3. Permainan sukaneka juga dapat memberikan pengalaman dan pengetahuan kepada penganjur dalam pengelolaan sesuatu pertandingan seperti ini.

2 Hari 5.4 Tempat : 4 Julai 2013 : Khamis : 7.1 Hadiah 8.0 KUMPULAN SASARAN 6.1 Kewangan Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu .00 9.3 Mengisi masa lapang para pelajar dengan aktiviti yang sihat.0 ANGGARAN PERBELANJAAN 8.4 Memupuk imej kendiri.0 OBJEKTIF 4.45 pagi : Padang Sek.0 BILANGAN PESERTA Semua Murid Tahun 4 Sk Kg Baharu 8.1 Murid Tahun 4 Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu 7. 4.3 Masa 5. 4.2 Makanan : RM 50.00 x 4 = RM 200.0 SUMBER KEWANGAN 9.0 BUTIRAN PROGRAM 5. 4.1 Tarikh 5.00 x 150 = RM 300.1 Menjana kreativiti para perserta dalam mengatur strategi permainan. 5. kesungguhan.2 Memupuk semangat berpasukan dan bekerjasama di dalam permainan.45 pagi hingga 9. keyakinan dan sikap optimis dalam diri murid 4.5 Memberi keseronokan dan kepuasan kepada peserta. Keb Kg Baharu 6.4.00 : RM 2.

10.2 JAWATANKUASA KERJA AJK PERALATAN 1. Nur Farhana binti Azman AJK HADIAH DAN CENDERAMATA 1. Nur Azila binti Abdullah .0 JAWATANKUASA PROGRAM 10. Semua guru praktikum Sk Kg Baharu AJK MAKANAN 1.1 JAWATANKUASA INDUK PENAUNG PENASIHAT TIMBALAN PENASIHAT 1 TIMBALAN PENASIHAT 2 PENYELARAS PROJEK PENGERUSI SETIAUSAHA 10. Nur Aqlili Riana binti Zainuzzaman : Guru Besar Sk Kg Baharu : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : Guru Penolong Kanan 1 : Guru Penolong Kanan 2 : Mentor Intership 2013 : Nurain binti Mohd Nasir : Siti Khadijah binti Yaya AJK KESELAMATAN 1. Izzah binti Sanuri AJK DOKUMENTASI 1.

2.Rujuk Lampiran 1 12. 6. 5.0 SENARAI ALATAN BIL. 7. 11.0 SENARAI NAMA PESERTA . 12. 4. 9. ALATAN Skitel Besar Wisel Bola Pingpong Sudu Plastik Baldi Belon Gelung Rotan Pundi Kacang Bakul Kecil Botol Span Guni KUANTITI 10 1 6 6 5 30 6 100 5 5 5 5 . 3.11. 8. 10. 1.

” Jaring Bergantung ” Alatan : . peserta perlu membawa pundi kacang menggunakan dahi secara berhadapan ke garisan penamat. 2.Skitel besar PROSEDUR Peserta akan berlari sambil membawa bola pingpong dengan sudu.Skitel besar “Water Bomb” Alatan : . Airi pada span akan di isi ke dalam botol pada garisan berikutnya.Bola ping pong .Baldi . Kumpulan yang mengumpul belon terbanyak dalam masa terpantas akan dikira pemenang. . Kumpulan yang dapatmengisi air dengan banyak di dalam botol dikira pemenang. ” Lari dalam guni” Alatan: .” Alatan : .0 BIL.Air . Kumpulan yang Berjaya menghabiskan larian dengan cepat dikira sebagai pemenang *Borang pemarkahan sila rujuk Lampiran 2.Guni Peserta akan berlari ke garisan yang disediakan di tengah gelanggang.Belon berisi air .Bakul Kecil 4. Prosedur Secara berpasangan. *Pelan permainan sila rujuk Lampiran 3. ”Isi air dalam botol” Alatan : .13. Kumpulan yang mengumpul paling banyak pundi kacang dikira sebagai pemenang.Pundi Kacang .Sudu . Kumpulan yang berjaya sampai dahulu dikira pemenang.Baldi . Peserta perlu melambung belon berisi air kepada rakan sepasukan yang akan menyambut belon berisi air tersebut. Prosedur Peserta perlu berlari sehinga ke garisan yang disediakan di tengah gelanggang. PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN ACARA ”Membawa bola pingpong dengan sudu. Seterusnya peserta perlu mengambil air di dalam baldi dengan menggunakan span yang disediakan.Botol 5. Prosedur Peserta perlu berlari di dalam guni sehingga sampai ke garisan penamat secara bergilir-gilir. 1. 3.

pengelolaan dan perlaksanaan aktiviti di sekolah nanti. Sebarang rayuan tidak akan dilayan. Sebagai bakal guru. 15. ia juga dapat membentuk diri para peserta menjadi seorang murid yang seimbang dari aspek jasmani. Pengalaman yang ditimba ini sedikit sebanyak dapat memudahkan tanggungjawab kami apabila bergelar guru kelak. Keputusan pengadil adalah muktamad. masing. Mereka dapat meredakan tekanan belajar di samping meningkatkan keyakinan mereka terhadap kemampuan dan keupayaan masing- . 4. melalui pengelolaan karnival sukaneka ini. Sekiranya didapati terdapat penyelewengan dalam permainan. Selain itu. kumpulan tersebut akan disingkirkan dari permainan. emosi. 3.kami dapat belajar dalam pengurusan. permainan ini memberi kepuasan serta keseronokkan kepada murid-murid.14.0 PERATURAN AM PERMAINAN 1. Selain itu. Syarat-syarat bagi setiap permainan adalah seperti yang tertakluk dalam prosedur pelaksanaan permainan yang disediakan oleh penganjur. apa yang penting. Bilangan pemain seramai 10 orang bagi setiap permainan 2.0 RUMUSAN Sukaneka dapat membentuk kemahiran-kemahiran asas dalam permainan dan sukan. rohani dan intelek.

12. 19. 4. 2. 3. 22. 13. 16. 10. 20. 21. 6. 11. 23. 5. 7. 15. KUMPULAN . NAMA PESERTA 1. 25. 14. 17. 8. 9. 24.Lampiran 1 BIL. 18.

(Pengadil) .Lampiran 2 BORANG PEMARKAHAN NAMA KUMPULAN NAMA PESERTA : ……………………………………………... MARKAH MASA Tarikh : ………………. …………………… (Pencatat) …………………….

KEPUTUSAN RASMI TEMPAT KUMPULAN MASA MARKAH KESELURUHAN .

Lampiran 3 1) Bola Ping pong di dalam sudu MULA XX XX XX XX XX peserta Arah larian TAMAT 2) Water Bomb MULA X X X peserta X X Garisan tengah gelanggang Arah larian Baldi berisi belon peserta yang menyambut belon X baldi TAMAT .

3) Jaring Bergantung MULA XX XX XX XX XX 4) Isi peserta air arah larian dalam botol TAMAT MULA X X X peserta X X X arah larian Garisan tengah gelanggang kayu panjang baldi berisi air botol 5) Lari dalam guni MULA TAMAT .

XX XX XX XX XX peserta Arah larian TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful