P. 1
Trigger Point

Trigger Point

|Views: 42|Likes:
Published by Alin Toma

More info:

Published by: Alin Toma on Jul 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2014

pdf

text

original

PUNCTELE TRIGGER

Ce sunt punctele trigger?
Punctele trigger sunt puncte dureroase localizate la nivelul musculaturii scheletice, denumite popular şi noduli musculari. Ele determină fie o durere şi contractură musculară locală, fie o durere reflexă în alte regiuni ale corpului. Janet G. Travell şi David G. Simons afirmă că un punct trigger doare “ca naiba” atunci când apeşi pe el.

Punctele trigger apar ca urmare a unor suprasolicitări ale acelei grupe musculare. Reducerea cantitatii ionilor de calciu menţine contracţii nefiziologice la nivelul fibrei musculare care comprimă capilarele sanguine producând o ischemie locală şi secundar duce la acumularea unor produşi intermediari ai metabolismului glucidelor care în cantitate mare devin toxici. ceea ce determină eliberarea unei cantităţi mai mari de ioni de calciu şi duce la epuizarea rezervelor de calciu. .

Milioane de sarcomere trebuie sa se contracte pentru a face cea mai mica miscare.Fiziologia unui punct trigger  Unitatea contractila a fibrei musculare este sarcomerul.   . Un punct trigger exista atunci cand sarcomerele suprastimulate devin incapabile sa elibereze starea lor de contractie.

 in fibrele B sunt localizati nodulii musculari.  punctul C demonstreaza modificarea fibrelor B care sunt afectate de noduli .  . sunt mai subtiri din cauza tensiunii la care sunt supuse. in stare de relaxare. fibrele A sunt fibre musculare neafectate.In imaginea anexată observaţi cum aceşti noduli sunt localizaţi la nivelul muşchiului sterno-cleido-mastoidian.

Punctul trigger va trimite semnale dureroase pana cand creierul va institui o politica de repaus pentru muschiul respectiv.Cand sarcomerele dintr-un punct trigger isi mentin starea de contractie. circulatia sangelui este blocata ducand prin lipsa de oxigen si acumularea de produse metabolice reziduale la iritarea punctului trigger. in vecinatatea lui. . Neutilizarea muschiului va duce la scurtarea si intarirea lui.

Localizare: Punctele trigger isi au originea la mijlocul fibrei musculare (acolo unde nervul motor este atasat de fibra musculara pentru a o inerva). .

Punct Trigger “Atasat” (PTrA) – aflat in apropierea tendonului. Punct Trigger Central (PTrC) 2.Clasificare: 1. .

Puncte Trigger Centrale .

Punct Trigger Satelit/Secundar .Clasificare: 3. Punct Trigger Cheie/Primar 4.rezultat al Punctului Trigger Cheie ce poate genera o durere reflexa la distanta. .

T.Simptome generate de P.  .: Rigiditate  Slabiciune  Edem  Greata  Ameteala  Postura incorecta  ETC.

C. intinde.Cauzele apariţiei punctelor trigger sunt multiple:               suprasolicitarea posturi menţinute inadecvat miscari repetate contractie brusca traumatism muscular. . B6. B12. Ca. Fe. Acid Folic. structura osoasa anormala in urma unei interventii chirurgicale ce taie. K dezechilibre metabolice factori chimici perturbatori ai activitati fiziologice musculare. traumatizeaza muschiul Etc. carenta/excesul vitaminic – B1. întindere musculara stres emoţional. Mg. deficit nutriţional.

Pe lângă aceste metode. pacientul este posturat într-o poziţie relaxantă pentru muşchiul respectiv după care prin palpare directă sau prin manevre de fricţiune transversală cu degetele se caută punctele dureroase de pe suprafaţa muşchiului. La apăsarea fermă a acestor puncte durerea se exacerbează. Scăderea acestui disconfort prin masaj terapeutic va semnala că punctul trigger este depistat corect.Depistarea punctelor trigger: Punctele trigger pot fi uşor depistate. ce se adresează direct punctelor dureroase. . Exacerbarea durerii nu trebuie să alarmeze pacientul. După localizarea acestor puncte trebuie sa cercetaţi toata lungimea acelui muşchi pentru a descoperi punctul de maximă tensiune şi durere la cea mai mică presiune adică punctul trigger. se mai pot folosi şi EMG care poate localiza cu precizie punctele trigger.

.Metode terapeutice:  Metoda injectarii de procaina în punctul trigger.

este procedura preferată şi denumită de către Travell şi Simons "workhorse method". Metoda spray and strech necesită o indemânare mai puţin eficace decât metoda injecţiei.Metoda spray & stretch Metoda spray & strech se bazează pe răcirea pielii cu un refrigerent mai întai şi după aceea muşchiul este întins. dar sunt câteva reguli stricte care trebuiesc îndeplinite. ca aceasta metoda sa fie folosită în siguranţă. .

pasive pe toata amplitudinea de miscare pentru a lasa corpul sa stie ca miscarea normala este posibila. Se intinde muschiul 4.Metoda spray & stretch Reguli: 1. Fiti siguri ca veti intinde muschiul ce contine punctul trigger. Imediat dupa stretching se incalzeste pielea 5. . usoare. Atentie la durerea reflexa 2. Daca miscarea a fost limitata de punctul trigger se fac cateva mobilizari. Se aplica spray refrigerant sau gheata 3.

. dupa Travell & Simons.Metoda masajului profund Cea mai sigura si de efect metoda de tratare. este masajul punctelor trigger.

Masarea punctului trigger se face de 3 pana la 6 ori pe zi. 4. 7. Nu se face presiune statica pe P. dar pe măsura ce se executa masajul cu o presiunea „crescanda” se obtine o scadere a durerii. lenta. sa fie aproximativ 7. 8. Pe o scara a durerii de la 1 la 10 . 2. Presiunea va fi la început mai scăzuta pentru a permite pacientului adaptarea la durere. Daca nu obtinem o ameliorare probabil masam unde nu trebuie. Masajul se face intr-o singura directie.T. 9. . 6.Regulile masarii punctelor trigger: 1. Manevra trebuie sa fie scurta. durerea generata de masarea punctului trigger. 5. Putem folosi un dispozitiv pentru a ne usura munca. Repetam manevra pentru 5-8 minute pentru fiecare punct trigger. 3.

cu degetul spijinit. masajul punctelor trigger Poziţie corectă pentru deep stroking massage. .Prize pt.

aşa cum este prezentat în figura alaturata. .Atunci când sunt folosite toate degetele de la mâna este important sa le sprijinim cu cealaltă mână.

.

.

Pentru acestă metodă se folosesc şi diverse dispozitive mecanice. printre care cele mai folosite şi bine executate dispozitive sunt:  bastonul terapeutic   protuberanţa minge de cauciuc (poate fi pusă între un plan dur şi corp). . Pentru un masaj mai profund se foloseste o minge de cauciuc mai tare.

Masajul muşchiului sternocleidomastoidian .

Your Self-Treatment Guide for Pain Relief". ."The Trigger Point Therapy Workbook .Bibliografie  Clair Davies .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->