You are on page 1of 3

Ajnlott szakdolgozati tmakrk

(kzpkor, egyhztrtnet)

Kzpkori trtnelem
Klfldi iskolai tanknyvek Erdly kpe Klfldi Erdlyre vonatkoz tiknyvek trtneti adatai A pilisi rgi a kzpkorban Eretnek volt-e Aba Smuel kirly? Mirt s hogyan hamistottak oklevelet Szent Istvn nevre a kzpkorban? A plos-rend alaptsnak problmi a tudomny s a misztika szemszgbl. Mikortl pltek kvrak Magyarorszgon? Mikortl vannak nemesi vrmegyk? Hny ember lt a kzpkori Magyarorszgon? Volt-e lovagi kultra a kzpkori Magyarorszgon? Mekkora hatalma volt az egyhznak a kzpkori Magyarorszgon? Elnyomta-e a Magyar Kirlysg a nem magyar etnikumokat a kzpkorban? Nem keresztny npek a kzpkori Magyarorszgon Kirlyportrk a trtnetrk tolln (egy-egy kirly historiogrfiai feldolgozsa) A Cilleiek trtnetri rtkelse Brankovics Gyrgy a magyar s a szerb trtnetrsban Jan Giskra a magyar s a cseh trtnetrsban Trtnetri letmvek (Molnr Erik, Elekes Lajos, Fgedi Erik, Szcs Jen) A biznci trtnelem korszakolsa az jabb ksrletek A biznci kortrtnet jellemz vonsai A biznci vilgkrnika jellemz vonsai Biznci trtnetrk (egy trtnetrra szktve) A biznci epigramma mint trtneti forrs Biznci uralkodk (egy uralkodra szktve) Az archaizl npnevek a biznci forrsokban (egy npnvre szktve) A biznci kpzmvszet mint trtneti forrs (egy malkotsra szktve) Az n. Monomachos-korona A corona Graeca az jabb kutatsok tkrben A biznci taktika-irodalom (egy mre szktve) A mindennapi let Bizncban (valamire szktve) Biznci imaknyvek (euchologia) Biznc s a szlvok (valamire szktve) Biznc s az arabok (valamire szktve) Az n. biznci kisrenesznszok (tovbb szktve) A kzpfok oktats Bizncban A felsfok oktats Bizncban A biznci humor Michal Psellos beszdei mint trtneti forrsok (egy beszdre / beszdcsoportra szktve) Michal Psellos levelei mint trtneti forrsok (egy levlre / levlcsoportra szktve) Magyar-biznci kapcsolatok a X. szzadban

Magyar-biznci kapcsolatok a XI. szzadban Magyar-biznci kapcsolatok a XII. szzadban Magyar-biznci kapcsolatok a XIII. szzadban Magyar-biznci kapcsolatok a XIV. szzadban Magyar-biznci kapcsolatok a XV. szzadban Blcs Le: Taktika c. mve az jabb kutatsok tkrben Bborbanszletett Konstantn: A birodalom kormnyzsa c. mve az jabb kutatsok tkrben Bborbanszletett Konstantn: Vita Basilii c. mve az jabb kutatsok tkrben Kekaumenos: Strategicon c. mve az jabb kutatsok tkrben Niktas Khniats: Historiae c. mve az jabb kutatsok tkrben A veszprmvlgyi apcakolostor alapt okirata A konstantinpolyi Pantokratr-monastrion A magyar bizantinolgia trtnete (egy tudomnyos letmre szktve) Hogyan vltoztatta meg a lovagok trsadalmi megtlst Szent Berntnak "az j lovagsg"rl rt mve? Miben hasonlt s miben klnbzik Firenze s Velence kztrsasgi berendezse? Politikai vitairat vagy mvszetelmleti rtekezs-e inkbb a Libri Carolini? A szenteknek s a szentsgnek mely tpusai klnthetk el az Arany Legendban? Mik a forrsai s milyen mdszert alkalmaz Albertus Magnus az llatokrl rt mve 1. rszben? Milyen kpet alkot Arisztotelszrl Salisbury Jnos? Milyen sajtossgai vannak a vrosi kivltsgoknak? Milyen sajtossgai vannak a rendi kivltsgoknak? Milyen sajtossgai vannak a ches kivltsgoknak? Mi volt ltalnos, mi volt sajtos az egyes Nyugat-eurpai kirlysgok zsidkkal szembeni politikjban? Miben klnbznek a capitulark a barbr lexektl? Milyen mdok s eszkzk lltak a kzpkori trtnetr rendelkezsre az uralkodk szemlyes jellemzshez? Hogyan vltoztak a brleti szerzdsek s felttelek a kzpkor folyamn? Milyen szerepet jtszott Jeanne d'Arc a francia nemzettudat formldsban? Milyen antik alapokra pl s mennyiben tr el azoktl Iordanes Getic-ja? Milyen viszony jellemezte a ppa s a csszr viszonyt Jmbor Lajostl I. Ottig? Hogyan rtelmezi a ppasg szerept a keresztnysgben VII. Gergely ppa? Lnyegre tapint a kzpkori krniks Flandria helyzetnek jellemzsekor?

Egyhztrtnet
Plbniatrtnet (XVIIIXX. sz.) Elegend egy kisebb rszkorszak vagy rsztma feldolgozsa. Plbniai levltr hasznlata ajnlott Egyhzi oktatsi, szocilis intzmny, szerzeteskzssg trtnete (XVIIIXX. sz.) Elegend egy kisebb rszkorszak vagy rsztma feldolgozsa, vonatkoz iratanyag hasznlata ajnlott Helyi egyhzi pletek (templom, kpolna, plbnia, rendhz, iskola) trtnete (XVIIIXX. sz.)

Elegend egy kisebb rszkorszak vagy rsztma feldolgozsa, vonatkoz iratanyag hasznlata ajnlott Helybli katolikus egyeslet/trsulat trtnete (XVIIIXX. sz.) Elegend egy kisebb rszkorszak vagy rsztma feldolgozsa, vonatkoz iratanyag hasznlata ajnlott Papi, szerzetesi, szerzetesni lett a XX. szzadi Magyarorszgon (interjksztssel)