Hazarde naturale -Tornadele

-

Simonca Eliza Clasa a XI-a F

Definitie: Tornadele sunt furtuni violente din categoria curenţilor de tip turbionar (vârtej, vortex) cu aspect de pâlnie sau coloană în rotaţie rapidă, al căror diametru poate varia de la câţiva zeci de metri la circa 2 km. Iau nastere şi evoluează deasupra oraselor, la contactul dintre o masă de aer cald şi o masă de aer rece.

O supercelulă este o furtună cu tunete şi fulgere. cu o durată mare de viaţă şi un diametru între 10 şi 16 km. fiecare dintre ele putând forma mai multe vortexuri succesive. astfel încât ceea ce pare a fi dezastrul provocat de o singură tornadă este de fapt rezultatul uneia noi care s-a format exact în locul unde cea precedentă s-a stins. parcurge sute de kilometri şi poate da naştere mai multor tornade. se formează dintr-un tip de furtună cu descărcări electrice cunoscut ca supercelulă (în linia de vijelie ce precede înaintarea unui front rece). Câteodată au loc adevărate răbufniri de supercelule. chiar şi cele mai puternice. Tornadele dintr-o supercelulă apar adesea una după cealaltă.Formarea tornadelor Multe tornade. . care poate dura mai multe ore.

.Nici o tornadă nu seamănă cu cealaltă dar o condiţie esenţială de formare este căldura excesivă si vantul la niveluri joase care isi schimba directia si viteza odata cu inaltimea.

deci se ridica.Pe măsură ce temperatura creşte. particulele aerului se indeparteaza una de cealalta. aerul devine foarte cald şi mai putin dens. aerul rece se incalzeste. .

. Incepe deja formarea unui nor de furtună.Când aerul cald şi umed întâlneşte o masă de aer rece şi uscat se ridică împingând stratele de deasupra.

tunete şi fulgere.Furtuna se dezvoltă rapid – poate fi însoţită de ploi. .

. iar viteza de înaintare a tornadei poate atinge 110 km/h.Curentul turbionar de aer se roteşte în jurul centrului de joasă presiune cu viteze care pot depăşi 500 km/h. O tornadă devine vizibilă datorită vaporilor de apă condensati din stratele exterioare.

In 1971. a alcatuit un sistem de clasificare a fortei unei tornade care ii poarta numele si care este bazat pe distrugerile structurilor realizate de om.profesor de meteorologie la Universitatea din Chicago. . specialist in tornade. Aceasta clasificare este totusi una subiectiva chiar daca specialistii o folosesc destul de des pentru aprecierea intensitatii tornadelor. Theodore Fujita .

Scale) : F0 – viteza vantului intre 60-100 km/h.Scara Fujita (F . .

.F1 .viteza vantului intre 100-180 km/h.

viteza vantului intre 180-250 km/h.F2 . .

.F3 - viteza vantului intre 250-330 km/h.

.F4 .viteza vantului intre 330-400 km/h.

viteza vantului intre 400-520 km/h.F5 . .

Bangladesh. India. Rusia. circa 1000. o zonă care se întinde de la câmpia de coastă a Golfului Texas spre nord. .Tornado Alley” ( Aleea Tornadelor ). Australia se află pe locul doi. Tornadele se mai formează şi în China. Regiunea cu frecvenţa cea mai mare este . Anglia şi Germania. Iarna tornadele sunt de obicei limitate la câmpia de coastă din jurul golfului. prin estul Dakotei de Sud..Răspândirea tornadelor Statele Unite au cel mai mare număr anual de tornade.

. cu diferente foarte mari de presiune. determina schimbarea maselor de aer de la cald la rece si invers.Tornado Alley Golful Mexic ls sud. muntii la vest si faptul ca nu exista bariere fizice de la aceasta regiune si pana la Polul nord.

.Tornade in America • Tornada din Attica. Kansas • S-a produs in 12 mai 2004. populatia din Attica fiind de 716 oameni. Furtuna a produs in jur de 18 tornade si a cauzat moartea a aproximativ 400 de oameni. atingand o viteza a vantului de 340 km/h. a fost o tornada de gradul F4.

. Texas • S-a produs in 8 iunie 1995.000 kg. a ridicat in aer camioane de 11. viteza vanturilor a atins 396 km/h. de gradul F4.Tornada din Pampa. a durat 4 ore si a produs daune de sute de dolari.

.8 km. • A avut loc in 3 mai 1999. A fost cea mai costisitoare tornada. au murit aproximativ 3000 de oameni. a fost o tornada de gradul F5. Oklahoma City. 72 de tornade au atins pamantul in acea zis si au traversat 13 state in timp de 16 ore. diametrul vortexului a atins 2.Tornada din Moore.

Fenomenul se desfăşoară atât de rapid încât avertizarea populaţiei este ineficientă. viteza şi orientarea curenţilor de aer. . Un pas înainte în prognoza tornadelor este asigurat de radarele doppler care detectează picăturile de apă din interiorul norilor şi permit meteorologilor să studieze forma.

spun meteorologii. furtunile de scurta durata. o tara care prin pozitia ei geografica nu era tocmai un taram propice pentru astfel de evenimente meteo neobisnuite. cu un grad Celsius. . Cu alte cuvinte. am avut de indurat temperaturi peste media normala. insotite de tornade sau de trombe marine nu pot fi prevazute.Tornadele din Romania .rezultatul incalzirii globale In luna august a anului trecut. Meteorologii nu au cum sa ne linisetasca. Asadar este cazul sa ne pregatim sa vedem tot mai des semne inspaimantatoare din cer si de pe mare. si asta numai in ultimul secol. Pare putin. dar iata ca efectele au inceput sa se vada inclusiv in Romania. Ei spun ca incalzirea globala va continua chiar daca emisiile gazelor cu efect de sera ar ramane constante. Radiatiile solare si gazele cu efect de sera determinate de activitatea umana au dus la incalzirea climei in Europa.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bibliografie: • • • • • • • “Uragane si Tornade” autor Morris Neil.Discovery Channel . editura Arc “100 de catastrofe naturale” Internet Megadezastre: Tornadele.CD terra magazin “Tornadele” Finley John Park “Aleea Tornadelor” Howard Bluestein Pe urmele furtunii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful