Iniţierea unei afaceri

1

în înţelegerea lui largă. 2. activitatea de antreprenoriat poate fi definită ca o activitate comercială independentă. 4. De reţinut! În termeni actuali. Putem însă să ne conturăm o imagine complexă asupra fenomenului privind retrospectiv la cateva definiţii de referinţă. Antreprenoriat -definirea conceptului şi forme de antreprenoriat Antreprenorul de succes – definiţie şi calităţi Satisfacţiile şi riscurile unui antreprenor Mituri despre antreprenori I. că activitatea antreprenorialăţine de inovaţie şi de încercarea de a îmbunătăţi continuu viaţa lor şi a celor din jur. 3. Antreprenoriat . universală şi unanim acceptată antreprenoriatului. astfel. Nu există o definit ie consacrată. desfaşurată în scopul obţinerii unui profit. însă.definirea conceptului şi forme de antreprenoriat Antreprenoriatul. de inovaţie şi de leadership. 1. odatăcu cele mai rudimentare organizări sociale. Cum putem altfel denumi activitatea oamenilor care au desoperit focul şi au propus celorlaţ i folosirea lor? Sau pe cei care au reusit să transforme şi să folosească elemente din natură ca arme sau unelte? Se înţelege.Tema I. din diferite perioade de înţelegere a acestuia. Despre antreprenoriat şi profilul antreprenorului Descoperă antreprenorul din tine! 1. Universul Juridic. s-a manifestat încă de la începutul existenţei umane. 2011): 2 . aşa cum aflăm din cartea lui Marius Ghenea. Despre antreprenoriat (ed. având la bază obligatoriu o componenta de risc.

întreprindere sau idee şi îşi asumă o responsabilitate semnificativă pentru riscurile inerente acesteia. inovaţia. leadership şi nu în ultimul rând responsabilitatea socială. oportunitate. O definiţie actuală. cuvintele cheie în jurul cărora se conturează antreprenoriatul sunt: riscul. Perspectiva este cu atât mai valabilă în contextul actualei situaţii economice internaţionale când apăsarea incertitudinilor. preluată de Wikipedia de pe Answers. inovaţie. lipsa predictibilităţii şi instabilitatea zonei Euro tind să demoralizeze mulţi profesionişti care doresc să iniţieze propria afacere. Un secol şi jumătate mai tarziu. oportunitatea. economistul austriac Joseph Schumpeter defineşte antreprenorul ca pe o persoană“ care doreşte şi poate să convertească o idee nouă sau o invenţie într-o afacere de succes”. integrareasau agregarea resurselor. cele pe care antreprenorii de valoare le realizează ciclurile economice.” Noutatea constă în asocierea antreprenoriatului şi cu alte scopuri decat cel de afaceri. 3 . privind subiectul în ansamblul său. “Essay sur la nature du commerce en General”. cuprinzând astfel şi domeniul social (antreprenoriatul social). profitul. privind subiectul în ansamblul său. leadership şi nu în ultimul rând responsabilitatea socială. 2. schimbând paradigmele de business. Tot el a fost cel care a lansat sintagma “distrugerile creative”. mult mai cuprinzătoare. în primul tratat de economie modernă.com: “Un antreprenor este o persoană care deţine o nouă afacere. iar apoi acţionează asupra sa!” Ca o concluzie. cuvintele cheie în jurul cărora se conturează antreprenoriatul sunt: risc. Richard Cantillon scria în anul 1730. profit. 4. 3. politic sau de ştiinţă. Ultima şi poate cea mai interesantă definiţie din selecţia noastră se referă mai degrabă la ce nu este un antreprenor. “Un antreprenor este acea persoană care se uita la o problemă şi o vede ca pe o oportunitate. integrarea sau agregarea resurselor. De reţinut! Ca o concluzie. cu câteva zeci de ani înainte de Revoluţia Industrială: “antreprenorul este intermediarul dintre capital şi forţa de muncă”.1.

Antreprenorii politici sunt cei care caută să rezolve probleme de natură politică. respectând structura unei afaceri. în acelaşi timp inventatori. Dezvoltarea şi conducerea unei astfel de organizaţ ii sunt similare modelului de afaceri. Putem vorbi despre spiritul antreprenorial şi în interiorul marilor corporaţii. în urmă cu 150 ani. acesta va fi direcţionat catre rezolvarea problemelor sociale. proprie antreprenorului. Pe langă aceasta. dezvoltat de catre acei oameni care îşi asumă riscuri.Forme de antreprenoriat 1. Antreprenorii în cercetare sunt cei care. În această situaţie se află în prezent iniţiatorii şi coordonatorii ONG-urilor. dar şi la nivelul unor noi tipuri afaceri dezvoltate datorită internetului. prin acei oameni care aduc un suflu nou afacerii şi inovează. 4 . implicându-se în rezovlarea ei prin metode pur antreprenoriale. prin implementarea şi promovarea unor noi ideologii care să vină în sprijinul progresului societatii. antreprenoriatul poate dezvolta proiecte valoroase şi în afara zonei de afaceri. Ceea ce diferenţiază un antreprenor social de unul clasic este scopul activităţii lui. Antreprenorii sociali sunt cei care identifică o problema socială. Astfel. implicând în mare măsură componenţa de leadership. savanţi sau cercetători. 3. Chiar dacă organizaţia să obţină un profit. de cercetare etc. 2. şi-au infiinţat propriile companii şi le-au condus cu succes contribuind la bunăstarea şi progresul întregii societăţi. care susţin evoluţia în domeniul social. Primul antreprenor în cercetare a fost inventatorul Thomas Edison. perseverează şi beneficiază în final de profit în urma demersului lor comerc ial. 4. cel care a pus bazele companiei General Electric. Prima şi cea mai importantă forma de antreprenoriat la care ne gandim este antreprenoriatul de afaceri. politic. inovează. Marius Ghenea identifica şi alte 5 tipuri de antreprenoriat care se dezvoltă pornind de la elementul comun al conceptului: inovaţia sau implementarea unor idei noi cu efecte benefice asupra societăţii. de regulă o problemă a unei comunităţi.

la începutul anilor ’90.5. Interesul companiilor pentru formarea spiritului antreprenorial al angajaţilor săi este în creştere. Figura I. şi care nu trebuie să urmeză rutină sau protocolul corporaţiei ». internetul. « Un intraprenor este un angajat al unei mari corporaţii care primeşte libertatea ş i suportul financiar necesare pentru a crea noi produse. sisteme etc. care combină avantajele libertăţii şi flexibilităţii unei afaceri independente cu resursele şi deschiderea unei mari companii.Tipuri de antreprenoriat 5 .2 . intraprenorii. Este vorba de cei care au înfiinţat companii ca Google. aparută pe baza fenomenului Internet. Netreprenorii sunt cea mai nouă categorie de antreprenori. Facebook sau YouTube. a apărut şi cea mai interesantă categorie de antreprenori. Pornind de la dinamica economică şi necesitatea inovaţiei în modelul de business. lucrul în echipe sau reţele şi dorinţa de evoluţie rapidă către exit. 6. Ce au aceştia diferit faţă de un antreprenor în sensul general? O înţelegere mult mai timpurie a mediului în care se lansează. servicii.

societate cu răspundere limitată. servicii de taximetrie. zidăria. consilierea psihologică etc. repararea şi utilizarea de arme. compania (persoană juridică) lucrează în interesul tuturor acţionarilor săi. Activităţile comerciale reprezintă cea mai simplă modalitate de a începe o afacere şi se pot desfaşoară în mai multe domenii. 3. pentru care sunt definite cerinţe în plus şi care necesită aprobarea autorităţilor statului (ex. etc. 2. acordul BNR pentru casele de schimb valutar). 6 . Capitalul social depus de către unul sau mai mulţi parteneri reprezintă singura bază din care pot fi plătite eventualele datorii sau angajamente în cazul lichidării societăţii. Întreprinderile comerciale prezintă în primul rând avantajul asocierii proprietarilor şi se pot constitui în oricare din formele: societate în nume colectiv. Fie: 1. cum ar fi serviciile cosmetice. tâmplăria. furnizarea de servicii de comunicaţii. Exemple de concesionări: producţia.Antreprenoriatul de afaceri şi formele de constituire legală Cele mai des întâlnite forme de antreprenoriat sau lucru pe cont propriu sunt: activităţile comerciale cu licenţă şi companiile comerciale. Ca activităţi înregistrate pentru care iniţiatorul trebuie să îndeplinească anumite cerinţe şi să depună documente relevante la Registrul Comerţului pentru eliberarea licenţei comerciale Fie: 4. societate pe acţiuni. În timp ce un comerciant face afaceri pe cont propriu (persoană fizică) şi are nevoie de autorizaţie comercială. Cea mai întalnită formă de societate comercială este societatea cu răspundere limitată. Comerţ liber Activităţi mesteşugăreşti. cum ar fi : contabilitatea. Concesionările. societate în comandită simplă. Activităţile reglementate.

accentul căzând aici pe etapa de lansare a afacerii. greu de definit. Marius Ghenea. 3. 2. el este persoana care îşi asumă responsabilitatea identificării şi obţinerii resurselor necesare înfiinţări unei afaceri. care permite antreprenorului să vadă „ceea ce alţii nu pot vedea”. Astfel că. moral sau social. activităţile sociale etc. Pe de o parte. cea care iţi permite să empatizezi şi să interacţionezi în cel mai potrivit mod cu oamenii din echipa ta. In ambele perspective antreprenorul este cel care iniţiază. printre calităţile unui antreprenor se numără: 1. 2. Această definiţie surprinde patru caracteristici esenţiale ale antreprenorului: 1. bazându-se pe inovaţie. Antreprenorul de succes – definiţie şi calităţi Definiţia antreprenorului: În măsura în care este greu de formulat o definiţie unanim acceptată a activităţ ii antreprenoriale. cu partenerii. în schimbul unor satisfacţii materiale sau personale. antreprenorul este cel care gestionează resursele necesare iniţierii şi dezvoltării afacerii. inovează. medicina. cercetarea. Aşa cum am convenit anterior. şi antreprenorul poate fi descris în mai multe moduri. Viziunea – probabil cea mai importantă calitate a unui antreprenor. Satisfacţia muncii – indiferent dacă aceasta este de ordin material. Pe de alt ă parte. psihologic. psihică sau socială Inovaţia – antreprenorul poate fi considerat la bază un inventator. în termeni mai largi. clienţii sau terţi care te pot ajuta în dezvoltarea afacerii 7 . Ini iativa – antreprenorul este un iniţiator în domeniul său de activitate Riscul – de natură financiară. Din perspectiva unuia dintre cei mai de succes antreprenori români. antreprenorul este persoana care iniţiază şi derulează o acţiune. creeaza profit şi îşi asumă riscuri. organizează. ingineria. chiar dacă obiectul invenţiei lui se constituie în noi idei sau combinaţii ale ideilor deja existente 4. dreptul. 2.I. antreprenorul poate veni şi din alte domenii decât afacerile. arhitectura. cum ar fi educaţia. asumându-şi riscurile asociate inovării. Inteligenţa şi creativitatea – înteleasă atât în sensul clasic cât şi în sensul inteligenţei emoţionale.

care presupune. greşelile sunt frecvente iar tentaţia de a renunţa este uriaşă. poţi interveni la timp asigurându-te că acea greşeală nu se va mai repeta. este recomandabil ca un antreprenor să ia o decizie greşită acum. un post cu jumătate de normă sau o activitate de voluntariat. Responsabilitate – prin răspunderea asumată nu doar asupra vieţii proprii ci şi a vieţilor tuturor celor implicaţi şi a familiilor lor: angajaţi. putând fi reprezentată. sau altfel spus „învingătorii adevăraţi nu înşeală niciodată”. putere de convingere şi pasiune pentru afacerea lor. 11. în cauza lipsei de experienţă. 8. Gândire pozitivă–una dintre cele mai importante calităţi şi motorul demersului antreprenorial. furnizori.esenţial şi obligatoriu pentru cei care doresc să înceapă o afacere. dar dacă măsori la timp rezultatele unei decizii greşite. 7. Fler antreprenorial – intuiţie şi gut feeling. Charisma şi persuasiune – calitatea antreprenorilor şi a tuturor liderilor de valoare. Uneori. întarzierea unei decizii poate însemna pierderea unei oportunit ăţi. şi nu probleme. alteori poate însemna chiar pierderi reale. mai devreme sau mai tarziu că nu se află acolo unde îşi doreşte şi că trebuie să ia totul de la capăt. 9. 8 . Insăşi ini iat iva antreprenorială porneşte de la identificarea unor soluţii la probleme reale. 12. Însăşi dezvoltarea antreprenorială este un proces de încercare – eşec.3. 4. atât în viaţa personală cât şi în afaceri. Pasiune pentru propria afacere – fără de care un antreprenor va constata. 6. Capacitatea de a vedea soluţii acolo unde alţii văd probleme – Un bun antreprenor va prezenta întotdeauna soluţii. clienţi. Asumarea unor decizii rapide –deşi la prima vedere paradoxal. Perseverenţă şi determinare – calităţi necesare mai ales la început de drum atunci când. 10. pe langă un minim talent de oratorie. de un stagiu de internship. chiar dacă această acumulare de cunoştinţe nu trebuie să dureze foarte mult. parteneri etc. definit de teoreticieni ca fiind o reacţie fiziologică pe care antreprenorii o simt în zona stomacului în momentul unei decizii importante. Etica personală – nu poţi avea cu adevărat succes dacă nu joci corect. 5. decât o decizie bună mai tarziu. Va vedea o problemă ca pe o oportunitate şi apoi va acţiona asupra sa. de exemplu. Cunoaşterea domeniului de activitate .

Ceea ce constituie spiritul antreprenorial este combinaţia dintre aceste calităti şi modul în care alegem ulterior să le formam sau să le educăm mai departe. atitudinea asertivă este un element fară de care funcţiile antreprenoriale nu pot fi puse în aplicare. mai ales atunci când vrei ca afacerea ta să treacă la următorul nivel faţă de cel la care o poţi dezvolta tu.Calităţile unui antreprenor Lista poate părea lungă şi descurajantă pentru cineva care doreşte să se auto-evalueze din perspectiva profilului unui bun antreprenor. însă. 14. 9 . însă. Figura I. trebuie să cădem de acord asupra: inteligenţei. Vestea bună este. creativităţii şi profilului de personalitate. Ca elemente native obligatorii. Atitudine–alături de acţiune.13.3 . că nu toate calităţile trebuie să se regăsească într-o singură persoană şi nu neapărat în cea mai mare măsură. Încredere în oameni – o construcţie antreprenorială durabilă şi scalabilă se bazează pe delegare.

cumpărător. pe lângă acumularea continuă de cunoştinţe şi abilităţi. motivaţia alături de toate elementele enumerate mai sus elimină din start ipotezele care susţin “teoria antreprenorului înnăscut”. Cele mai des întâlnite satisfacţii ale antreprenorului sunt : 1. Posibilitatea unui câştig mai mare decât ca simplu anagajat – un antreprenor de succes poate obţine un profit care să îi acopere dobânda la capitalul investit şi un venit care să îi recompenseze din plin riscul asumat prin intrarea în afaceri. şofer etc. I. pentru a evalua impactul acţiunilor întreprinse asupra profitului firmei. În esenţă. 5. antreprenorul este. 3. De cele mai multe ori. el trebuie să aibă suficiente cunoştinţe din fiecare domeniu. Controlul propriului destin – tradus prin independenţă. Posibilitatea de a atinge potenţialul maxim – libertate în exprimare şi autodezvoltare pe plan profesional. 6. Angajarea membrilor familiei – asigurând continuitatea afacerii şi locuri de muncă pentru membrii familiei. 4. Siguranţa muncii – ca antreprenor locul tău de muncă este asigurat şi poţi lucra atât timp cât doreşti. puterea de a lua decizii şi de a impune direcţia dorită şi asumarea un grad ridicat de responsabilitate. şi manager. Prilejul de a contribui la binele comunităţii – prin inovaţia la nivel de produs sau acţiuni de antreprenoriat social. în afara de proprietar. Acest avantaj constituie un real motiv de implicare în afaceri mai ales în domeniile cu fluctuaţie mare de personal. Deşi nimeni nu poate fi expert în toate aceste domenii. 2. cu satisfacţii deosebite dar şi cu frustrări.Apoi. Satisfacţiile şi riscurile unui antreprenor Antreprenoriatul este o experienţă unică. 10 . 3. pentru a defini un antreprenor de succes trebuie să luăm în considerare. efortul de auto-dezvoltare sau dezvoltare personală depus de antreprenor. vânzător. proiectant.

În plus. lucruri care se pot realiza doar în timp şi doar printr-un efort de învăţare ş i autoeducare. angajaţ ilor. I. stereotipuri sau clişee privind antreprenorii. la care se supune un antreprenor sunt : 1. în toată lumea s-au vehiculat mai multe mituri. 2. în calitate de antreprenor 11 . ideea că antreprenoriatul nu poate fi invăţat este complet falsă. Mitul nr 2. furnizorilor. Mitul nr. băncilor. având de respectat multe obligaţii financiare. ca urmare a legendelor create în jurul unor antreprenori faimo şi dar şi datorită lipsei de cercetare în domeniul antreprenoriatului. organelor de control etc. vor fi pierdute. nu se fac! Cu toate că există un anumit set de trăsături definitorii care favorizează o atitudine antreprenorială. 4. De cele mai multe ori un antreprenor de succes dovedeşte o serie de abilităţi. cunoştinţe. Riscul de carieră – multe persoane care doresc să îşi deschidă propria afacere iau un calcul. antreprenorul va fi ultimul plătit. în cazul nereuşitei afacerii.4 Mituri despre antreprenori De-a lungul timpului. el este de obicei primul care ajunge la birou şi ultimul care pleacă. dacă vor mai putea să îşi mai găsească un loc de muncă la un nivel la fel de ridicat. Ritmul susţinut poate conduce în acelaşi timp la deterioarea relaţiilor personale şi la pierderea sănătăţii. 1. Pierderea capitalului investit – de cele mai multe ori este vorba de o sumă de bani sau de active personale care. familiei. Antreprenorii sunt proprii lor stăpâni şi sunt complet independenţi! Indiferent că trebuie să daţi socoteală propriilor parteneri de afaceri sau clienţilor. experienţa. Antreprenorii se nasc. precum şi o largă reţea de contacte. Incertitudinea venitului – prin lipsa de predictibilitate a mediului şi evenimentelor care pot apărea.Riscurile cele mai frecvente. Stresul şi programul de lucru – Pentru că în fazele de început ale afacerii antreprenorul trebuie să facă aproape totul. în cazul unui eventual eşec. mai ales în cazul celor cu o carieră stabilă şi cu un salariu ridicat. Iată mai jos cele mai des întalnite mituri si adevărul care stă în spatele lor. 3.

Mitul nr 4. Antreprenorii sunt nişte aventurieri. Banii sunt cel mai important lucru într-un start-up antreprenorial In realitate principala problemă nu o constituie lipsa de bani. banii nu sunt chiar atat de greu de găsit. Totuşi. caracteristicile pieţei. lipsite de week-enduri sau concediu nu sunt o dovadă de eficientă ci mai degrabă de management defectuos al timpului. 309 12 . 3. Zile si nopţi lucrate la rând. demersul antreprenorial are şi o componentă de risc. Intr-adevăr. punctele de diferenţiere. precum jucătorii la jocurile de noroc. Antreprenorii lucrează mai mult decât managerii Comparaţia dintre cele două tipuri de activităţi este dificilă şi presupune termeni diferiti. ai nevoie de bani. Antreprenorii nu îşi asumă riscuri uriaşe ş i necalculate. Raspunderea poate îmbrăca forme sociale sau materiale. Iar pentru orice proiect care întruneşte toate calitătile necesare. Mitul nr. ci îşi pregătesc şi îşi planifică acţiunile pentru aşi urmări obiectivele. percepţia pe care unii oameni asupra acestora este distorsionată. ci planificarea propriului proiect de afaceri: competenţele care te recomandă pentru un astfel de demers. De reţinut! „Abia dupa ce ai lămurit în mod pozitiv toate aceste chestiuni. vor fi întotdeauna persoane sau instituţii dispuse să investească în proiecte de business excelente!” Marius Ghenea. de lipsa capacităţii de delegare sau a abilităţilor de lucru în echipa din partea antreprenorului. concurenţa. pg.răspundeţi în faţa acestora şi depindeţi într-o mai mică sau mai mare măsură de fiecare dintre aceştia. rezultatele contează cel mai mult. Până la urmă. Mitul nr 5. 2011. poţi spune că în sfârşit. Despre Antreprenoriat. avantajele competitive etc. resursele umane care pot fi implicate.

dar perlele în 7-8 ani”. Antreprenorii valoroşi sunt tineri! Chiar dacă găsim exemple de succes atât în rândul tinerilor. este nevoie de timp pentru certificarea valorii afacerii tale. cât şi în rândul celor cu o bogată experienţă profesională. multe din afacerile începute astfel sunt în scurt timp închise pentru a evita pierderile ulterioare. însă un antreprenor de succes va fi întotdeauna un lider în adevăratul sens al cuvântului. în cazul antreprenorilor mediocri. Cea mai frecventă capcană în care pot cădea aceşti antreprenori este cea a lipsei de analiză sau a cheltuielilor fără măsură. oricine poate deveni antreprenor în sensul strict al infiinţării unei companii. sume mari de bani provenite din mo şteniri sau economii de familie determină mulţi tineri să înceapă o afacere. Mitul nr 8. Oricine poate să înceapă o afacere! Într-adevăr. unde sumele investite iniţial sunt destul de mici.Mitul nr 6. Un antreprenor valoros ajunge la succes în maxim 1-2 ani! Printre investitorii americani circulă zicala: „Lămăile se coc în doi ani. nu are cum să rateze! Deşi mai puţin relevant pentru România. Mitul nr 7. Mitul nr 9. Este mai sănătos şi mai realist să vă autoevaluaţi şi să vă planificaţ i din timp fiecare detaliu al afacerii voastre viitoare. va şti să adune lângă el şi să conducă oameni de valoare. În concluzie. va fi elementul de coeziune al echipei sale. mai ales în domeniul IT. 13 . Antreprenorii sunt „lupi singuratici” şi nu pot lucra în echipă! Această regulă se poate aplica uneori. nu putem aprecia valoarea unui antreprenor în funcţie de vârsta şi nici trage concluzii statistice în funcţie de acest indicator. Mitul nr 10. Sigur că dacă am fi întrebaţi. De aceea. în alte ţări. decât să riscaţi totul sau să faceţi alte sacrificii fără întrunirea tuturor elementelor care stau la baza succesului demersului antreprenorial. Dacă un antreprenor are suficient capital de start. cu toţii am răspunde că vrem să cultivăm perle. chiar în condiţ iile unui profit semnificativ după primii doi ani de zile. însă nu oricine are calitaţile necesare pentru a dezvolta o afacere de succes.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful