ISI KANDUNGAN Kandungan        Mukadimah Format Komputer Menetapkan Boot Sequence Memasang Windows XP Memasang Windows 7 Memasang Windows

8 Penyelenggaraan Windows M/S 1 2 2 7-18 19-31 32-39 40-54

Mukadimah Assalamualaikum. Ebook ini dicipta adalah untuk membantu mereka yang ingin belajar cara-cara untuk format dan menyelenggara komputer dengan mudah. Diharap buku ini dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam mengetahui cara-cara untuk format komputer. Windows Vista tidak diletakkan dalam buku ini disebabkan bagi pandangan saya Windows Vista adalah Sistem Operasi yang tidak bagus dari Microsoft. Anda dibenarkan untuk menyalin semula isi kandungan buku ini akan tetapi diberikan kredit. Ebook ini adalah percuma dan tidak boleh dikomersialkan.

1 Copyright@Angelezo RC

FORMAT, MEMASANNG DAN MENYELENGARA WINDOWS Format Komputer 1) Format komputer adalah penting bagi sesebuah komputer yang baru digunakan iaitu cakera keras pada komputer tersebut tidak mempunyai sebarang Operating System 2) Operating System komputer tersebut mengalami kerosakan (hilang fail Windows) atau dijangkiti virus yang tidak mempunyai jalan selain daripada format komputer. 3) Data pada cakera keras akan dipadam secara keseluruhan dan dimasukkan fail system yang baru. 4) Format dapat dilakukan dengan dua cara iaitu dengan menggunakan Compact Disc – Read Only Memory (CD/DVD-ROM) atau Universal Serial Bus (USB) Menetapkan Boot Sequence (CD-ROM atau USB) Tetapkan Boot Sequence pada BIOS System. Sekiranya komputer itu tidak membaca CDROM jadi komputer itu perlu ditetapkan Boot Sequence terlebih dahulu. (Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri.)

1) Hidupkan komputer dan masukkan CD Windows XP 2) Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, harus tekan butang DELETE, ESC atau Enter) untuk melancarkan BIOS

2 Copyright@Angelezo RC

3) Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.

Rajah Paparan Phoenix BIOS

4) Pilih Boot Sequence.

Rajah Paparan Kongfigurasi Boot Sequence
3 Copyright@Angelezo RC

5) Dalam urutan Boot Sequence, tentukan CD-ROM/USB berada di bahagian atas sekali.

Rajah Paparan Boot Sequence

4 Copyright@Angelezo RC

Rajah Paparan Boot Menggunakan USB

6) Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer. 7) Atau boleh gunakan Shorcut Key jika BIOS tersebut mempunya fungsi untuk pergi ke Boot Sequence Menu tanpa perlu tetapkan terlebih dahulu. Contoh butang yang menjadi kebiasaan adalah F1, F2, F8, F9, F10, F12 dan Del (Delete) 8) Pilih “CD-ROM Drive”

5 Copyright@Angelezo RC

Rajah Paparan Boot Menu 6 Copyright@Angelezo RC .

Mesej ini penting sekiranya ingin install Windows XP ke atas cakera keras SATA. “Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver”.Memasang Windows XP 1) Paparan “Press any key to boot from CD…”. Jika ya. Rajah Paparan Windows Setup 7 Copyright@Angelezo RC . abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard. Jika tidak. Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP. Rajah Paparan Tekan Butang 2) Perhatikan mesej yang mula-mula keluar.

Rajah Paparan Welcome to Setup 4) Jika paparan “Setup did not find any cakera keras” ini muncul.3) “Welcome to Setup” dipaparkan. Rajah Paparan Setup Not Found Hard Disk 8 Copyright@Angelezo RC . Kembali kepada Langkah 2. besar kemungkinan proses ini perlu menggunakan cakera keras SATA. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.

5) “Windows XP Licensing Agreement”. Rajah Paparan XP Licensing Agreement 6) Sekiranya cakera komputer komputer telah mempunyai Windows XP. Tekan F8 untuk teruskan. Setup akan bertanya sekiranya ingin membaiki Windows XP yang lama atau tekan butang ESC jika ingin install Windows XP yang baru. 9 Copyright@Angelezo RC .

8) Buat satu partition dengan menekan butang C. teruskan pada langkah 9.Rajah Paparan Windows XP Setup 7) Sekiranya cakera keras masih baru iaitu tidak mempunyai sebarang partition: a. Jika ianya sudah ada partition di dalamnya. b. Rajah Paparan Memilih Partition 10 Copyright@Angelezo RC . Sila ikuti langkah 7 hingga 8.

Rajah Paparan Saiz Partition 10) Pilih partition C: untuk install Windows XP. Rajah Paparan Memasang Windows Pada Partitions 11 Copyright@Angelezo RC .9) Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.

Rajah Paparan Setuju Memasang 12) Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER. Rajah Paparan Pilihan File System 12 Copyright@Angelezo RC .11) Tekan butang C untuk setuju.

Rajah Paparan Proses Format 13 Copyright@Angelezo RC . Setelah proses ini selesai. Rajah Paparan Format Cakera Keras 14) Setup akan mula format cakera keras dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. komputer akan restart dengan sendirinya.13) Tekan butang F untuk format Cakera keras.

dengan tetingkap screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Rajah Paparan Welcome to Microsoft Windows 14 Copyright@Angelezo RC . Rajah Paparan Screen Resolution 16) Pada paparan “Welcome to Microsoft Windows”.15) Windows XP dimulakan. Klik pada butang OK. Klik pada butang Next.

Rajah Paparan Automatic Updates 18) Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Automatic Updates juga boleh diaktifkan pada dalam Windows XP. 15 Copyright@Angelezo RC .17) Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Tekan butang Skip jika tiada talian internet.

I’d like to register with Microsoft Now”) Rajah Paparan Register to Microsoft 16 Copyright@Angelezo RC . not at this time” supaya tidak perlu mendaftar dengan Microsoft. (Nota: Jika anda ingin mendaftar sila pilih “Yes. Tekan butang Next.Rajah Paparan Checking Internet Connectivity 19) Pilih “No.

20) Masukkan nama dan tekan butang Next. Rajah Paparan Masukan Nama User 17 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Terima Kasih 22) Kini.21) Klik pada butang Finish. Windows XP telah siap sedia dipasang dan digunakan. Rajah Paparan Desktop Windows XP 18 Copyright@Angelezo RC .

Kemudian tunggu sehingga skrin-skrin lain habis dipaparkan.3.1.Memasang Windows 7 1) Hidupkan komputer dan masukkan CD Windows 7.1 Paparan Tekan Butang Rajah Paparan Loading Files Rajah Paparan Starting Windows 19 Copyright@Angelezo RC . 2) Jika keluar skrin hitam dengan mesej “Press any key to boot from CD or DVD…”. Rajah 4. tekan mana-mana kekunci pada papan kekunci anda.

3) Tetingkap “Install Windows” keluar. Tekan ‘Next’ Rajah Paparan Pilih Bahasa 4) Tekan butang “Install now” Rajah Paparan Memasang Windows 20 Copyright@Angelezo RC .

dan tekan ‘Next’. Rajah Paparan License Terms 21 Copyright@Angelezo RC . Rajah Paparan Memilih Sistem Operasi 6) Tandakan pada kotak “I accept the license terms” dan tekan ‘Next’.5) Pilih edisi Windows 7 ‘x86’ di ruangan ‘Architecture’.

Rajah Paparan Memilih Cara Memasang 22 Copyright@Angelezo RC .7) Tekan pada pilihan “Custom (advanced)”.

tunggu sehingga proses ini selesai. 23 Copyright@Angelezo RC . dan komputer akan restart dengan sendiri.8) Pilih partition dan tekan ‘Next’. Rajah Paparan Pilih Partition 9) Windows akan memulakan pemasangan.

Rajah Paparan Proses Pemasangan Rajah Paparan Proses Menunggu Restart Komputer 10) Jika skrin hitam dengan mesej “Press any key to boot from CD or DVD…” keluar lagi. 24 Copyright@Angelezo RC . jangan tekan apa-apa dan biarkan sahaja.

tunggu sehingga semua proses pemasangan selesai.Rajah Paparan Tekan Butang Rajah Paparan Menunggu Loading Windows 7 Windows akan restart lagi dengan sendirinya. 25 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Proses Pemasangan Windows 7 Rajah Paparan Konfigurasi Automatik 26 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Masukan Nama Pengguna 27 Copyright@Angelezo RC . Taipkan nama pada ruangan “user name” dan tekan ‘Next’.11) Tetingkap “Set Up Windows” keluar.

Rajah Paparan Masukan Kata Laluan 13) Masukkan nombor produk yang disediakan bersama CD Windows 7. 28 Copyright@Angelezo RC . Nota: Langkah ini boleh ditinggalkan terlebih dahulu. dan tekan ‘Next’.12) Taipkan kata laluan bagi komputer serta klu bagi kata laluan tersebut. Pastikan kotak “Automatically activate Windows when I’m online” dikosongkan jika anda menangguhkan langkah ini.

Singapore” dan tekan ‘Next’. Tekan pada mana-mana pilihan. pilih “(UTC +08:00) Kuala Lumpur. 29 Copyright@Angelezo RC .Rajah Paparan Masukan Kunci Produk 14) Tetingkap “Set Up Windows” keluar. Rajah Paparan Pilih Cara Kemaskini Windows 15) Pada bahagian “Time zone”.

Tekan pada mana-mana pilihan anda.Rajah Paparan Konfigurasi Jam dan Tarikh 16) Sekiranya ada sambungan Internet. skrin berikut akan keluar. Rajah Paparan Sambungan Internet 30 Copyright@Angelezo RC .

Windows 7 sudah dipasang dan siap sedia digunakan. Rajah Paparan Desktop Windows 7 31 Copyright@Angelezo RC .17) Kini.

Tekan Next. tekan Enter. Jika mesej “Press any key to boot from CD or DVD…” keluar. Rajah Paparan Pilih Bahasa 32 Copyright@Angelezo RC . Rajah Paparan Tekan Butang 2. Window “Windows Setup” keluar. Masukkan DVD/USB Windows 8 dan hidupkan komputer.Memasang Windows 8 1.

33 Copyright@Angelezo RC . Klik “Install now” Rajah Paparan Butang Memasang 4.3. Pilih jenis jenis Bit (jika anda tidak tahu apakah perbezaannya. pilih ‘x86’) dan tekan Next.

klik “I accept the license terms” dan tekan Next. Rajah Paparan License Terms 34 Copyright@Angelezo RC .Rajah Paparan Pilih Sistem Operasi 5. Baca terma dan syarat yang dipaparkan. Jika setuju dengannya.

Rajah Paparan Pilih Cara Pemasangan 7. segala fail-fail Windows yang lama termasuk “My Documents” akan dipindahkan ke dalam folder ‘Windows. 35 Copyright@Angelezo RC . pilih ‘Custom’.old’). Pilih ‘Upgrade’ jika ingin mengekalkan semua software yang telah dipasang pada Windows sebelumnya.6. dan tekan Next (jika pilih partition yang telah mengandungi Windows. Jika tidak. Pilih partition mana yang ingin memasang Windows.

Rajah Paparan Pilih Partition 8. Rajah Paparan Proses Pemasangan Windows 8 36 Copyright@Angelezo RC . Tunggu sehingga proses pemasangan selesai.

Komputer akan restart (jika mesej “Press any key to boot from CD or DVD…” keluar sekali lagi. atau pilih ‘Customize’ untuk menetapkannya satu-persatu. Rajah Paparan Pilih Warna Tema 10.9. dan tekan Next. jangan tekan apa-apa). Kemudian berikan nama bagi komputer. Rajah Paparan Konfigurasi Windows 37 Copyright@Angelezo RC . Pilih “Use express settings” untuk menetapkan Windows mengikut senarai yang dipaparkan.

Rajah Paparan Masuk ke Windows 8 38 Copyright@Angelezo RC .11. Anda boleh klik pada “Sign in without a Microsoft account” untuk teruskan. Rajah Paparan Mendaftar dan Masuk 12. Jika pilih untuk tidak menggunakan akaun Microsoft. tekan “Local account”.

Rajah Paparan Desktop Windows 8 39 Copyright@Angelezo RC . Windows 8 sudah sedia dan boleh digunakan. Masukkan nama bagi akaun PC.13. dan tekan “Finish”. Rajah Paparan Daftar Nama Pengguna 14.

Tekan butang Run Cleaner. Rajah Paparan Antaramuka CCleaner 40 Copyright@Angelezo RC . “cookies” dan “browser history” pada komputer dengan menggunakan Ccleaner.Penyelenggaraan Windows 1) Membuang segala fail yang tidak diperlukan seperti “cache”. Klik dua kali pada icon Ccleaner.

Rajah Paparan Proses Menghapuskan Fail Rajah Paparan Proses Menghapuskan Fail Tamat 41 Copyright@Angelezo RC .2) Kemudian tunggu sehingga proses menghapuskan fail tamat dan komputer anda telah dibersihkan.

Rajah Paparan Tab Registry 42 Copyright@Angelezo RC . Cara ini dapat membantu meningkat prestasi komputer dan mengurangkan masalah pada sesebuah komputer. Tekan tab Registry dan tekan butang “Scan for Issues” dan tunggu sehingga proses pencarian tamat.3) Seterusnya cara-cara membaiki ‘registry’ yang telah rosak akibat dari proses pemasangan atau disebabkan virus.

4) Tekan “Fix selected Issues…” Rajah Paparan Scan Registry Tamat 5) Tekan “Fix All Selected Issues” Rajah Paparan Pilih Cara Baiki 43 Copyright@Angelezo RC .

6) Pilih “No” dan segala masalah ‘registry’ sudah siap diperbaiki. Rajah Paparan Pilih Backup Registry Rajah Paparan Membaiki Tamat 7) Cara seterusnya adalah untuk membaiki segala masalah pada sistem komputer dan akan mengembalikan kepada sistem asal tanpa mengubah segala perisian yang telah dipasang sama ada pada Windows XP. 7 atau 8. Vista. 44 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Proses Pemasangan Combofix 9) Kemudian Combofix akan mula mencipta “System Restore” dan tekan ‘Yes’ apabila keluar tetingkap “Microsoft Windows Recovery Console”. 45 Copyright@Angelezo RC .8) Jalankan Combofix dan pastikan talian internet sedang dipasang bagi memudahkan combofix untuk mendownload fail-fail terkini dari Microsoft dan lebih banyak fitur yang mampu dijalankan. Nota* Jika masalah terlalu serius. dicadangkan untuk jalankan combofix pada “safe mode” terlebih dahulu.

Rajah Paparan Mencipta System Restore Rajah Paparan Microsoft Windows Recovery Console 10) Tunggu sehingga proses membaiki selesai dan komputer anda akan ‘Restart’ dengan sendiri. Paparan Log Combofix di “Notepad” akan dipaparkan pada komputer. 46 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Scan dan Membaiki Rajah Paparan Log Combofix 11) Seterusnya adalah langkah untuk membuang segala perisian yang tidak diperlukan dan digunakan pada komputer. Proses ini menggunakan perisian Revo Uninstaller untuk 47 Copyright@Angelezo RC .

memastikan segala perisian untuk dinyahpasang dibuang dengan penuh iaitu pada ‘registry’. folder dan fail di ‘program files’ dan segala fail sementara. Rajah Paparan Perisian Dipasang 13) Tekan butang ‘Uninstall’ dan tunggu proses tamat. Klik ‘Close’ Rajah Paparan Nyahpasang Program 48 Copyright@Angelezo RC . Kemudian tunggu sehingga keluar tetingkap proses nyahpasang yang biasa. 12) Tentukan dan klik dua kali pada perisian yang ingin dinyahpasang pada komputer anda.

Rajah Paparan Pilih Cara Mencari Nyahpasang 49 Copyright@Angelezo RC .Rajah Paparan Nyahpasang Tamat 14) Pada “Scanning modes” tandakan “Advanced” dan klik “Scan”.

Klik “Select All” dan tekan butang “Next”. Seterusnya akan keluar tetingkap dan klik butang “Yes” 50 Copyright@Angelezo RC . Seterusnya akan keluar tetingkap dan klik butang “Yes” Rajah Paparan Padam Registry Rajah Paparan Tanya Kepastian 16) Langkah ini adalah untuk membuang segala fail dan ‘folder’ yang berkaitan dengan perisian tersebut.15) Ini adalah langkah membuang segala “Registry Files” yang berkaitan dengan perisian tersebut. Klik “Select All” dan tekan butang “Next”.

Langkah ini adalah untuk membaiki sistem fail yang telah mengalami kerosakan atau korup. 51 Copyright@Angelezo RC . Ianya hampir sama seperti combofix tetapi disarankan agar lakukan langkah ini jika komputer masih mempunyai masalah.Rajah Paparan Padam Fail dan Folder Rajah Paparan Tanya Kepastian 17) Seterusnya adalah langkah yang dipanggil “Scan File System”.

Rajah Paparan Command SFC di CMD 20) Tunggu sehingga proses selesai dan iainya akan automatik baiki jika ada masalah.18) Tekan “Start Button”. dan klik pada “Command Prompt” 19) Taip “Sfc /scannow” pada “command promt” dan tekan enter seperti rajah di bawah. “Accessories”. “All Programs”. Rajah Paparan Proses Scanning Tamat 52 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Command CHKDSK di CMD 23) Komputer akan “restart” dan proses mencari “errors” dan “bad sectors” serta membaiki cakera keras di “bios” komputer anda seperti rajah di bawah. seterusnya taip “Y” untuk “restart” komputer seperti rajah di bawah. dan klik pada “Command Prompt” 23) Taip “chkdsk /f /r” padan “Command Prompt” dan tekan Enter. Komputer anda pun telah selesai di selenggara. “Accessories”.21) Ini adalah langkah terakhir bagi memeriksa tahap kecergasan cakera keras samaada ianya masih di tahap yang baik ataupun tidak. Ianya akan membaiki “error” dan “bad sectors” yang ada dalam cakera keras tersebut. 22) Tekan “Start Button”. “All Programs”. 53 Copyright@Angelezo RC .

Rajah Paparan Proses Membaiki 54 Copyright@Angelezo RC .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful