ÎN LARGUL MĂRII

Slawomir Mrozek PERSONAJELE:NAUFRAGIATUL GRAS,NAUFRAGIATUL MIJLOCIU,NAUFRAGIATUL SLAB,POȘTAȘUL,LACHEUL

(Acțiunea se consumă într-un act,în același decor.Scena înfățiseaza o plută în largul mării.Trei naufragiați în costume negre,elegante,și cămăși albe.Cravate înodate impecabil iar,în buzunarul de la piept,colțurile albe ale batistelor.Stau pe trei scaune.În plus,pe plută se mai află și un cufăr.)

GRASUL:Mie mi-e foame. MIJLOCIUL:Și eu aș mânca ceva SLABUL:Rezervele s-au terminat? GRASUL:N-a mai rămas nimic,nici o fărămitură. SLABUL:Mi se pare că a mai ramas un pic de cărniță de văcuță cu mazare. GRASUL:N-a mai rămas nimic. MIJLOCIUL:Hai să mâncăm ceva! SLABUL:Și eu aș mânca ceva. GRASUL:”Ceva”?...Domnilor,fiți realiști.Mai degrabă. MIJLOCIUL:Mie mi-e totuna! SLABUL:Chiar dumneata ai spus că rezervele s-au sfârșit.Așadar,ce vrei să spui? GRASUL:Trebuie să mâncăm nu ceva,ci pe cineva.. MIJLOCIUL(Privind la drepta,la stanga si inapoi):Nu văd…

1

SLABUL:Bine,dar nici eu numai văd pe nimeni aici afară de…(Se intrerupe brusc.Pauza) GRASUL:Trebuie să mâncăm pe unul dintre noi. MIJLOCIUL:Să-l mancam! SLABUL(Alaturandu-i-se):Da!Să-l mâncăm! GRASUL:Domnilor,să nu fim copii.Vă atrag atenția că nu putem striga toți trei deodată “Să-l mâncăm!”.În aceasta situație,unul dintre noi trebuie să spună “Poftim,domnilor,fiți amabili și serviți-vă!” MIJLOCIUL:Cine? SLABUL:Cine? GRASUL:Tocmai asta vroiam să vă întreb.(Urmează o pauză;tăcere îngrijorătoare).Apelez la sentimental colegialității.La bună-creșterea dumneavoastră. MIJLOCIUL(Arătând odată în sus,prefacându-se foarte interesat de ceva):O,uite un pescăruș,zboară! SLABUL:Poate că e brutal ce spun,dar trebuie să recunosc că sunt grozav de egoist.M-am gândit întotdeauna numai la mine.În clasele primare mâncam singur a doua gustare,nu dam la nimeni. GRASUL:Foarte urât.N-avem ce face,trebuie sa votăm. MIJLOCIUL:Perfect. SLABUL:E ceea mai buna soluție. GRASUL:O să votăm în felul următor:Unul dintre dumneavoastră va spune o cifra,apoi celălalt altă cifră,la urma voi spune și eu una.Dacă suma celor trei va fi fara soț înseamna că eu voi fii cel mâncat.Dacă se va întampla însă ca suma să fie cu soț,atunci îl vom manca pe unul dintre dumneavoastră.

2

MIJLOCIUL:Iți împrumut eu unul cu plăcere. SLABUL:Nu.Dacă dumneata preferi dictatura.(Adresându-se grasului.Asta-i.nu!Jos cu tirania! GRASUL:Așadar.eu preiau puterea cu plăcere.Putem să organizam alegeri generale.în aceelași bloc?Asta ar simplifica mult campania.dacă-I așa.deschide cufărul și scoate un cilindru):Uite o pălarie. GRASUL(Se ridică.O să aruncăm în ea bucatele de hârtie cu numele canditatului. SLABUL:Parlamentarismul s-a perimat. SLABUL:Eu nu am toc.)Ești de acord să mergem împreuna la urna de votare.Suntem oameni civilizați e o ramașiță dintr-un trecut înapoiat.alegeri libere! MIJLOCIUL:Secrete! SLABUL:Dar fără blocuri. MIJLOCIUL:Mai bine sa găsim alta cale. GRASUL:Da.MIJLOCIUL:Nu…la drept vorbind.dar nu există alta posibilitate. GRASUL(Scoțând un stilou din buzunar):Poftim tocul! MIJLOCIUL(Frecându-și mâinile):La urnă!La urnă! 3 . SLABUL:Si ce facem dacă dumneata greșești? GRASUL:Văd că nu aveți încredere în mine. MIJLOCIUL:Iată o idee buna. GRASUL:Bine.Fiecare contracandidează independent. SLABUL:O superstiție ordinară.eu sunt împotriva hazardului.

niciodată nu am fost un bun vorbitor.politicianismul.Cine-I primul la tribună? MIJLOCIUL(Adresându-se Slabului): Poate dumneata. MIJLOCIUL:Chiar așa. SLABUL:Dacă țineti cu tot dinadinsul.care precede acțiunea propriu-zisă în întreaga lume.Se vede scris: “Vrem mâncare!”) Hm…domnilor.dar repede! GRASUL(Se ridică de pe scaun și-l împinge spre mijlocul plutei): Să-ncepem deci..ca la tribuna.Dacă vrem sa organizăm alegeri ca niște oameni civilizați.Ridică pancarda întinsă deasupra lor.SLABUL:O clipă..(Urcă pe scaun. SLABUL:Aș prefera după aceea.dumneata ai sugerat maselor mitinguri.noi ne ducem la muncă! 4 .Ceilalați doi naufragiați se așează în fața lui. GRASUL:Bine.dar e ideea dumitale. GRASUL:Atunci dumneata ții cu tot dinadinsul… MIJLOCIUL:Atunci să facem agitație.Grasul scoate din buzunar o pancardă cu două bețe și îi dă unul Mijlociului. MIJLOCIUL(Întrerupându-l):Noi suntem oameni simpli!Te rog să nu ne iei cu lingușiri! GRASUL:Așa-i!Jos cu vorbele dulci!Vrem adevărul fară înflorituri! SLABUL:Colegi!Ne-am adunat aici… MIJLOCIUL(Intrerupandu-l):Mai scurt!Mai scurt! GRASUL:Ne grăbim.nu putem sări peste perioada de propagandă dinainte de alegeri.Așa că dumneata trebuie să începi.

cât mai era lumină.îmi făuream planuri ambițioase.Colegi.Eu am soție și copii.Voi ajunge cineva.dar voi recupera totul.Îmi voi exersa voința.În scăpatatul soarelui.am stat de atâtea ori în grădină și am dat huța copiii.E adevărat că nu am fost suficient de exigent cu mine și nu am realizat ce îmi propuneam. MIJLOCIUL:Da. SLABUL:Dragi colegi!Pe când eram numai un flăcăiandru. GRASUL:Chiar mai bine.SLABUL:Ne-am adunat aici.Simt însă că nici acum nu e prea târziu.în timp ce soția mea broda.nu vă impresionează? MIJLOCIUL:Ăsta nu-i un argument.Așa-I. MIJLOCIUL:Mai tare! SLABUL:Voi ajunge cineva! GRASUL:Ăsta-i subiectivism.colegi! Vedeți oare acest tablou blând și liniștit.e adevărat.am avut căderi.huța în parcul Jordan!Nu.Mi-a lipsit încrederea în mine.ca să rezolvăm arzătoarea problemă a procurării hranei.că nu voi mai neglija nimic pentru înfăptuirea idealurilor.uneori mi-am pierdut speranța.Domnilor.Copiii pot să se dea huța și singuri..copiii nu sunt un argument serios.candidatura mea nu trebuie să o aveți în vedere.am lenevit.Promit că mă voi strădui.Când intră în joc binele tuturor sentimentele numai au nici o valoare.îmi voi imbogații cunoștințele tot ce se mai asteaptă de la mine.Se mai pot îndrepta multe.îmi voi modela caracterul.jur că voi recupera.Călușei și huța. MIJLOCIUL:Vreau să mâncăm! 5 .da!Chiar mai bine.

ca și când l-ar inconjura o mare mulțime) GRASUL(Întinde mana deodata.Altceva e să fac treabă.mă mulțumesc cu puțin și la drept vorbind. GRASUL:Bravo! (Aplaudă.numai reacționează.pur și simplu minimal.hotărât numai pot face față.dar apatic.Sosurile mele nu-și află egal.Mai adaug numai că sunt specialist în mâncărurile cu carne.mi-ajunge fie-ce.Cu câțiva ani în urmă mai luam în gura câte o bucațicădouă la două sau trei zile.Eu n-am carte și nu-mi place să vorbesc mult.o clipă se uita împrejur.Grasul iși pune mâinile în șolduri .Mijlociul coboară de la tribuna și se schimbă cu grasul care.Slabul e apatic.Atât am vrut să spun.o nu!Sunt un om modest.strâmbând din nas).GRASUL SI MIJLOCIUL:Dă-mi voie și mie.slabul aplaudă și el.. (Scandeaza impreuna: Vrem să mâncăm! Vrem să mâncăm!) SLABUL(Descurajat.Nu numai mâncarea în sine.aproape plângând):Numai pot.însă acum? Nu!Am sfârșit cu mâncarea odată pentru totdeauna.la rândul lui.nici nu-mi place să mănânc.ce e mai important.Două.Din frageda copilărie mă interesează arta culinară.salutand ca fascinsti):Flămânzilor.În schimb preagătirea mâncării a devenit bucuria vieții mele.urcă la tribună) MIJLOCIUL:Urrra!(Încetează brusc. e că mănânc foarte puțin.Doar această răsplată mi-o doresc.Pentru un bucătar nu există nimic mai plăcut după efortul făcut.Da.trei și.Dar ce spun eu! În genere nu mănânc nimic.decât să privească la alții cum mănâncă și să vadă că le place..(Coboară de la tribuna) MIJLOCIUL(Îi dă bățul pancardei și urcă la tribună):Frați meseni!(Grasul aplaudă.vă salut! MIJLOCIUL(Entuziast):Uraaa! Trăiască! Uraa! 6 .

călăuzește-ne conducătorule! GRASUL:Asta-I tot.bravo.(Așează cilindrul la mijlocul plutei.Sunt doar sluga voastră și voința voastră este sfântă pentru mine..eu.osos si subtiratec.Înainte! MIJLOCIUL:Urrra!Bravo!Bis!Trăiască!(Grasul coboara de la tribuna.Voi mânca ce mi se va da.dacă îmi îngădui.) GRASUL(Adresandu-se Slabului):Acum esti mulțumit domnule?? SLABUL:Ai fost minunat!Numai că.Acum hai să votam.Deasemea nu sunt prea sigur că nu am trichină.campania a trecut.Celor care ar dori altfel.celălalt va căpăta pulpa si mușchiul.nu am de ce să mai lungesc vorba:Sunt nedigerabil.ficatul operat și un picior mai scurt.În problema limbii.completează bucațelele de hârtie.ostaseste...întorși cu spatele.În al doilea rând.Veți hotarî singuri.Grasul se apropie de el și se uită peste umărul lui.sunt cu totul de partea dumitale.În primul rând.Dacă pentru dumneata n-ar avea nici o importanță să… MIJLOCIUL(Luând poziție de drepți în fața Grasului):Felicitările mele.GRASUL(Îl liniștește cu un gest poruncitor):Am să vorbesc puțin.Nu am nimic de ascuns.tocmai…eu nu pot să mănânc mușchi…îmi face rau.Grasul și Mijlociul privesc sper Naufragiatul slab.filozofii si fleșcăiții. GRASUL:Ei.îmi plac situațile clare:dacă voi fii ales .nu vreau să fiu demagog.Totdeauna am fost ațos.Nu-mi plac trăncăneala.Se împrăștie cu toții in trei direcții diferite și.Slabul si mijlociul împaturesc pancarta.nu vreau să vă influențez opinia.Am două coaste de fier.Discursul m-a cutremurat.Eu mă voi mulțumi cu restul și cu limba.le spun cu tărie:La limbă nu voi renunța ! MIJLOCIUL:Bravo.În al treilea rând.dar Slabul 7 .

apoi.) SLABUL:Mulțumesc foarte mult. SLABUL:Dumneata vrei să tropilezi alegerile democratice libere? GRASUL:În cilindru sunt patru bucațele de hârtie.îți stau la dispozitie cu plăcere. SLABUL:Și cine-i va numi? 8 . MIJLOCIUL:Și-acum ce facem? GRASUL:E o criză tipică de cabinet.Pauză lungă.Apoi îi dă tocul Grasului.)Să numărăm voturile.Patru!(Grasul îl privește ca mai înainte pe naufragiatul slab la care se uită acum și Mijlociul.(Grasul se depărtează sper alt colț al plutei. GRASUL:Fleacuri. MIJLOCIUL:Sunt foarte curios.Dacă mai vrei sa îndrepți ceva.(Grasul bagă mâna în cilindru.completează fișele lor. MIJLOCIUL:Cum așa?Mie mi-e foame.Votarea îți mărește apetitul.Slabul stă mereu cu spatele la ei.Apoi revin toți odată și pun hârtiuțele în cilindru.Am putea să aplicăm pur și simplu principiul numirii candidatului.privind pierdut marea. trebuie să anulăm alegerile.)Ce s-a întamplat? MIJLOCIUL:Care-I rezultatul? GRASUL:Domnilor.apoi își înalță capul și se uită în tăcere la Naufragiatul slab.observă la timp și acoperă hârtia cu palma.) SLABUL(Nevinovat):Am spus eu că parlamentarismul numai e la modă. SLABUL:Ai putea să te porți cu mai mult tact.împreună cu Mijlociul.

domnule! GRASUL:Iubite și stimate domn!Știm cu toții că nu se pot ascunde asemenea însușiri ale caracterului precum dorința de jertfă.Dumneata dorești să rămâi in amintirea noastra ca un om apreciat.colegial. SLABUL:Nu.domnule coleg? MIJLOCIUL(Zelos):În viața mea n-am întalnit un om mai bun.De la început.Nu! Nici vorba nu poate fi! MIJLOCIUL:Scârboasă treabă.eu și colegul meu am observat că în dumneata e ceva ce te deosebește de noi.Democrația n-a dat rezultate iar dictatura nu poate fii aplicată.trebuie să născocim ceva.dragostea de semeni și spiritul de solidaritate.GRASUL:Îmi asum eu răspunderea.(Pregatindu-se iarasi pentru a vorbi)..iar acest ceva sunt tocmai noblețea înnascută.numai o persoană generoasă.dorința nezdruncinată de a sluji cauzei comune.modest.Să nu uităm că voluntarii au salvat întotdeauna situația.disponibilitatea…nu-i așa.Iubite și stimate coleg!. SLABUL:Firește!Tocmai la asta mă gândeam și eu.colectivul poate răspunde apelului dumitale călduros.gustos… SLABUL:Nu vreau ! 9 .plină de entuziasm și cu spirit de sacrificiu poate salva situația.oferindu-ți prilejul de a-ți realiza aspirația neostoită..în sfârșit. GRASUL:Suntem fericiți că. GRASUL:În asemenea momente.atunci cand mijloacele obisnuite au dat gres.curată.nu!Vă previn că nu voi asculta nimic! MIJLOCIUL:Ascultă.Totuși.

nimic mai mult! GRASUL:Mă uimești.Ne-ai dezamagit.Eu am fost nefericit de mic.domnule! SLABUL:De ce? GRASUL:Ai dumneata certitudinea că dreptatea nu se va întoarce împotriva dumitale.vreau să zic . MIJLOCIUL:Domnule.Împrejurările mi-au stat totdeauna impotriva.așa că… 10 .că nu-ți va sprijini candidatura dumitale? SLABL:E foarte simplu.patriotul plutei noastre.Nu simt chemarea măreției. MIJLOCIUL:E oribil! GRASUL:Ăsta-i ultimul cuvant al dumitale? SLABUL:Refuz categoric.de azi înainte poți să nu-mi mai întinzi mâna.MIJLOCIUL:Cum se poate.Onoarea nu înseamna nimic pentru dumneata.Dar poate că vrei dumneata să propui altă soluție?Te ascultăm! SLABUL(Cu încrederea crescând):Soluție?Foarte bine!De copil am visat să fie dreptate pentru toți.adică. GRASUL:Tradezi colectivul?Calci in picioare increderea colegilor?Nu vrei? SLABUL:Nu. GRASUL:Așa-i.Numai dreptate pretind.Te-am socotit un om cinstit.Adio!(Se departează spre marginea plutei și se întoarce cu spatele).iar dumneata te porți ca un tâlhar.nu mi-a izbutit nimic.dumneata nu vrei să fii voluntar? SLABUL:Nu.

ca la început.Biata mamă.dumneata ai mamă? MIJLOCIUL(Ezitand):Cum să spun…dar dumneata.nu-și caută astfel justificări tocmai aceeia care nu au reușit în viață? SLABUL:Eu nu dau înapoi.La drept vorbind.Bieții mei părinți! MIJLOCIUL(Cu grabă):Tocmai asta vroiam să spun și eu.GRASUL:Deci dumneata crezi că e timpul că dreptatea universal să-ți compenseze lipsa norocului de până acum? SLABUL:Întocmai. MIJLOCIUL:Eu nu vorbesc cu el.general umane și a tot cuprinzătoare.înainte de toate. SLABUL:Astea sunt insinuări.O să fie cam greu.cu condiția ca cel mâncat să nu fii dumneata.șefule? GRASUL(înaltându-și privirile spre cer):Din nefericire. GRASUL:E de mirare că în primul rând cei nemulțumiți se plâng de lipsa dreptății universal.Accept orice numai rezolvarea să fie dreaptă. 11 . GRASUL:Astfel spus. GRASUL:Să ne așezăm deci și să chibzuim împreuna.(Toți trei își ocupă locurile.am rămas orfan aproape din copilărie.Dar se poate face.eu n-am avut părinți deloc.) GRASUL(Către Mijlociu):Domnule coleg.În clipa asta mă plânge în singurătatea ei.Dar cerând dreptate. GRASUL(Adresându-se Slabului):Dar dumneata? SLABUL:Am o mamă.vreau sa fie dreptate.

dragă domnule.Dumneata ai o mamă.Nu.n-am fost demult pe acasă… GRASUL:Vorbești ca un copil. SLABUL(Căutând disperat argumente):Bine.Dumneata ai putea să nedreptățești cu inima ușoară un orfan?Și printre sălbatici absența părinților a fost considerată întotdeauna cea mai mare nenorocire.dar se prea poate ca mama să fii murit.pe când părinții noștrii…(Către Mijlociu) Dumneata ții minte serile acelea lungi de toamnă când.ce dovezi ai? SLABUL:V-am spus doar că nu se simțea bine când am plecat.Sacrificarea oricăruia dintre noi.orfanii.ai spus-o chiar dumneata.Cu siguranță că mama dumitale se bucură de o sănătate de fier.GRASUL:Am impresia că problema este foarte simplă din punctul de vedere al dreptații elementare.și asa tot te frânge.copii încă și desculți vindeau chibrituri trecătorilor.Ce dovezi putem avea? Oricât de mici! MIJLOCIUL:Da.dragă domnule.dumitale ți-a fost întotdeauna mai bine.ar însemna o palmă pe obrazul dreptații elementare.În ultimul timp se vorbește atâta despre bolile civilizației contemporane… GRASUL:Fantezii de artist.E limpede ca lumina zilei.mai trebuie să fim și mâncați! SLABUL(Încremenit):Bine dar… GRASUL:Nu.În ultima vreme se simțea destul de slăbită.îndestularea?Cu atât mai mult. 12 .nu crezi că a venit vremea să plătești datoria morală pe care ai contractat-o față de cei orfani?Față de aceeia care nu au cunoscut niciodată grija maternală.Dumnezeu să-i dea viață lungă.căldura familiei.Nu-i destul că nu aveam părinți.cu cât mama dumitale.jocul imaginației.

GRASUL:Minge si ursuleț.suferința omenească te lasă rece.ca și când ar vrea să-i spună:Vezi și dumneata că nu se poate face nimic.poate că vine cineva cu mâncare.Văd bine că înoată folosindu-se numai de o mână.cineva înnoată în direcția noastră…Vântul aruncă totdeauna cu nisip în ochii orfanilor.iar în cealaltă ține un obiect mare.) SLABUL:Da.(Ascultă) GRASUL:Vrei sa schimbi vorba.Mi se pare că aud un glas în largul mării.toti acești baieții-mamei sunt atât de egoiști! (Se aude o voce slabă).da.numai aduce si dumneata aminte.Ah.) VOCEA:Săriți! Ajutoooor! SLABUL:E adevărat!O.în tăcere .E limpede.acum se aude clar! VOCEA:Ajutooor! GRASUL:Într-adevăr. GRASUL:Sau de ruda aceea departată zgârcită și rea care ne lua ultima bucațică de slănină ca s-o pună șoarecilor în capcane? MIJLOCIUL(Gemând):Nălucile trecutului. MIJLOCIUL(Ridicându-se și privind cu luare aminte pe mare):Șefule.(Grasul și Slabul se ridică si ei apropiindu-se de mijlociu la marginea plutei.(Vocea se aude mult mai aproape.nu e exclus.iși desface fără putere brațele în fața slabului.care își ducea purcelul la târg 13 . (Grasul.Parcă numai odată s-a întamplat ca un țăran.MIJLOCIUL(Acoperindu-și ochii cu mâna):Of.) SLABUL:Mă rog de iertare. MIJLOCIUL(Acuzător):El a avut minge când era mic.

GRASUL(Foarte bănuitor poștașului):Uniforma asta e adevarată? POȘTAȘUL:Adevărata. SLABUL(Depărtându-se într-o parte ca să deschidă și să citească telegrama.Înțelegi și dumneata.)Scuzați-mă.singurul lui avut… GRASUL:Uite-acolo…îl văd! MIJLOCIUL:E cineva în uniformă. SLABUL:O telegramă pentru mine? POȘTAȘUL:Da. (Văzându-l pe Naufragiatul slab)Ia te uita!Dumneata ești!Numai încape vorba.șapcă.tolbă de piele agățată de gât.Ăștia în uniformă i-au masa numai la casino. GRASUL:Dumneata n-ai ceva de mâncare? POSTASUL:N-am absolut nimic.(Caută în tolbă.Din fericire.Aș gusta și eu ceva cu plăcere.am o telegramă pentru dumneata.își ține spasmodic purcelul cu o mână.când am căzut în apă… 14 .) POSTASUL:Mulțumesc din toată inima.M-a luat valul înainte de micul dejun.Se brodește de minune.domnilor.N-am știut că dumneata ești pe mare.)Uite-o.înot foarte bine.tocmai mă duceam cu ea la căsuța dumitale de pe malul marii când m-a luat valul.să cadă în apă? Înnotand.Mijlociul își întinde mâna și îl trage pe plută. VOCEA(Foarte aproape):Ajutor!(Din apă se ivește Poștașul în uniforma completă.e o întâmplare cu totul neobișnuită! GRASUL(Bănuitor):Vă cunoașteți? POȘTAȘUL:Ba bine că nu!De zece ani îi aduc poșta.numai că e udă.

Te rog să-l întrebi pe poștaș dacă m-am înțeles cu el.Să-l întrebăm.te vom mânca pe dumneata fară doar și poate.așa pe nepusa masă!S-a mai pomenit una ca asta? GRASUL:Tocmai de aceea. GRASUL:Cât i-ai platit?Sau te pomenești că ați fost colegi pe băncile școlii.dacă va recunoaște.Ești foarte proaspăt.m-a lovit o mare nenorocire.A-ntâia! 15 .SLABUL:Urrrra! GRASUL:Ce s-a întâmplat? SLABUL(Stapânindu-se):Domnilor.va trebui deci să reluăm dezbaterile și să analizăm problema sacrificării unuia dintre noi.Dacă va răspunde:da.un poștaș sauté! Pe unul fript.O parte o putem face marinată pentru mai târziu. GRASUL:Protestez!E vreun subterfugiu! Mai mult ca sigur că dumneata ai aranjat lucrurile cu poștașul.poftim! SLABUL:Așa că vă atrag atenția că acum sunt și eu orfan.mai bine să-i mâncăm pe amândoi.Dumneata ești cum nu se poate de potrivit.insulți un funcționar în timpul serviciului. POȘTAȘUL:Cum așa?Deabia am ieșit din apă și vreți să mă și mâncati. GRASUL:Prea bine. MIJLOCIUL:Ei. POȘTAȘUL (Cu demnitate):Domnule.Dacă va nega il vom mânca pe poștaș.iar pe celălalt cu garnitură sau cu compot. MIJLOCIUL:Șefule.A murit mama. SLABUL:Acuzația dumitale e lipsită de temei.

MIJLOCIUL:Cum se poate una ca asta!Dumneata disprețuiești un vin de Postillon natural?!? SLABUL(Poștașului):Dacă vei depinde mărturie falsă că am fost înțeleși .ai dreptate.Vezi aceste două trompete încrucișate?Ei 16 .ca poștaș.și vestea despre decesul mamei lui e născocită vei căpăta rinichii si poate un pic de costiță. POȘTAȘUL:Nu.în schimb sunt la înalțime. POȘTAȘUL (Aprobând grăbit):Da.Dar te previn că mai mult nu putem face.Dacă însă vestea e adevarată.domnule(Aratând spre gulerul uniformei).de modă veche nu pot fi cumpărat cu o porție de rinichi. SLABUL(Poștașului):Te implor.noi trei orfani te vom manca.Dar ce licoare de Burgundia poate să iasă dintr-un poștaș. GRASUL(Reflectând la meniu):Nu. POȘTAȘUL:Nu-i bai.SLABUL(Cu o speranta):Poate că domnul poștaș nici nu este orfan?Noi.din al doilea aș vrea să fac vin.Ai fost ințeles cu acest domn?Da sau nu?Dacă da.Am 30 de ani de serviciu și nu m-am mânjit cu nimic.Că vin de Burgundia sunt mediocre.ca poștaș.sigur.da.părăsiții.mă voi plânge cu Direcțiunea Poștei și Telegrafului împotriva dumitale.atunci noi.fără casă…ar trebui să-l întrebăm. POȘTAȘUL:Nu-I nici o primejdie.nu te lasă corupt. GRASUL:Să numai pierdem vremea.Poșta este o instiuție pentru folosul public și ca atare trebuie să slujească colectivității.sunt un poștaș cinstit. GRASUL:Ți-am putea oferi pe deasupra un genunchi.nu îți pierde cumpătul.

Toți suntem orfani.domnule.Mai trebuie să cercetăm și ce au fost părinții noștrii.am uitat semnătura de primire.domnilor.te rog să-mi aranjezi tacâmurile.La revedere.(Sare în apă) SLABUL:Nu.Rămâi cu noi.dar platoul de tort? SLABUL:Tatăl meu?Funcționar într-o cancelarie.în ceea ce privește dreptatea.țin la onoarea lor mai mult decât la orice.părinți ce să fie… GRASUL:Ha!Ha!Ce-a fost tatăl dumitale? MIJLOCIUL:Șefule. SLABUL:Unde trebuie să semnez? 17 . SLABUL(Dându-se înapoi):Ce-i asta?Orfanii pe un orfan? GRASUL:Dumneata uiți că mai există și altă dreptate? Dreptatea istorică.nu pleca. SLABUL:Ce mai e și asta? MIJLOCIUL(Care în acest timp a deschis cufărul):Șefule e nevoie și de strecurătoare? GRASUL:Faptul că toți ne-am pierdut părinții nu înseamnă că suntem toți la fel.Dar de ce? POȘTAȘUL (Apărând din mare și ținându-se de marginea plutei):Mă scuzați. GRASUL(Indiferent. SLABUL:O.bine.sunt în cufărul meu.situația noastră este identical.către Mijlociu):Domnule coleg.doamne.(Fluturând telegrama)Acum intelegeți că.mărturisește doar că sunt nevinovat.Atâta ai prerogat despre mâncarea omului de către om încat mi-am pierdut capul.

Ajunsesem atât de departe și a trebuit să mă întorc.Tatăl dumitale mîzgălea hârtiile cancelariei în serviciul aristrocației.stând comod într-un birou curat si încălzit.ce noroc pe mine sa vă vad iarași! GRASUL:Ce înseamnă asta? 18 .acum scoate o mașină de tocat carne și o încearcă învârtind manerul de câteva ori) SLABUL(Realizând raționamentul ce i se impune și străduindu-se să se apere in același fel):Bine.Domnule conte. GRASUL:A fost un simplu tăietor de lemne. UN GLAS DIN MARE:Domnule conte.care ne îndreptățește acum sa te consumăm pe dumneata.POȘTAȘUL:Aici.analfabet.dar asta nu mă privește pe mine! GRASUL:Tocmai de aceea dreptatea asta.poftim.Mama lui l-a zămislit în urma necazurilor mari pricinuite de sărăcie. o numim istorică.(Slabul semnează de primire).ca tatăl dumitale să aibă pe ce scrie hotarârile de sechestru împotriva bietei mame a colegului meu care nu a avut nici tată.Dumneata știi ce a fost tatăl meu? SLABUL:Nu știu.Cum nu ți-e rușine.domnule conte! GRASUL:Ce dracu mai e?(Langă plută se ivește din apă capul bătrânului Lacheu.cu perciuni carunti) LACHEU.iar tatăl colegului meu nici nu a existat. GRASUL:Așadar tatăl dumitale a fost funcționar într-o cancelarie?Mă așteptăm.Ca să știi.domnul meu.În timp ce tatăl meu reteză pini pentru hârtie.domnule?!(Mijlociul scoate din cufăr și aranjează pe plută diferite vase de bucătărie.(Se departează innot).

ai călărit pe ponei! GRASUL:Eu?Pe ponei!?Tatăl meu nu avea bani nici pentru o marțoagă.nu că asta întrece orice închipuire! Declar categoric că niciodată nu am avut de a face cu orice ponei. SLABUL:Asta-i culmea! Vrei să spui oare că eu.ce fericire!(Dispare.Ce fericire! GRASUL:Jane te rog sa părăsești pluta imediat și să te îneci! LACHEUL:La poruncă. GRASUL:Cu atat mai puțin. GRASUL:Cară-te! LACHEUL:Ce fericire că ochii mei bătrani îl văd iarași pe domnul conte.Doar era analfabet.LACHEUL(Mișcat până la lacrimi):Domnul conte nu mă recunoaște?Pe bătrânul său Jean nu-l mai recunoaște domnul conte?Doar eu v-am învațat să călăriți pe ponei când eram abia un flăcăiandru.Soarta dumneavoastră-i și a mea așa că am sărit în mare și am tot înotat până v-am văzut.eu am mers călare pe ponei? GRASUL:Firește.chiar dumneata ai spus-o adineauri.La palat sunt toți îngrijorați!Când a venit vestea că vaporul cu care ați plecat s-a scufundat nu m-am mai putut stăpâni. 19 .Bietul tată nici nu cunoștea cuvântul “ponei”.domnule conte! Ce noroc.) GRASUL(Ca și când nu s-ar fii întâmplat nimic):Deci vezi și dumneata că dreptatea istoriei… SLABUL:Da.văd(Furios)! Văd că dumneata ai locuit într-un palat.Dumneata îmi pui în cârcă propriile dumitale amintiri din copilărie. SLABUL:Ei.Unde sunteți dumneavoastră acolo sunt și eu.

trage după el unul din scaune ca paravan. MIJLOCIUL:E nebun! GRASUL:Tocmai.dumneata ai văzut vreun lacheu aici? MIJLOCIUL: Eu?Da de unde! GRASUL: Dragă domnule .Mijlociul astern la mijlocul plutei o față de masă albă.curată și aranjează cu pricepere două tacâmuri complete.Suntem oameni cu educație.(În timpul acestui dialog.Va fi un prînz complet.dumneata ai halucinații.Grasul încetează să-I mai acorde atenție Naufragiatului 20 . SLABUL:Bine. MIJLOCIUL: Să pun și lingurițe? GRASUL: Desigur.Totul trebuie să fie cum scrie la carte.Nu vrea nimeni să și-l asume.Slabul se retrage într-un colț al plutei.MIJLOCIUL(Observă tot timpul stând langă vasele de bucătărie cu tigaia în mână):Sărmanul ponei.Domnule coleg .trebuie să fii eliminate din societate pe care consumarii dumitale de către ceilalți .trebuie să te lași călăuzit de oamenii care știu ce vor.ca un individ iresponsabil.te rog să pui masa.din acest moment nu te voi mai trata ca pe un partener de discuție.dar lacheul… GRASUL: Care lacheu(Către Mijlociu) Domnule coleg .(Către naufragiatul slab)Nu ți-e milă de bietul animal? Oricum îi datorezi multe clipe de fericire din copilăria dumitale.(Mijlociul aranjează lingurițele) MIJLOCIUL:Câte un cuțit sau câte două? GRASUL:Câte două(Mijlociul aranjează cuțitele) MIJLOCIUL:Șervețele? GRASUL:Natural.

în colțișorul ăsta. GRASUL(Ridică o furculiță și se uită la ea):Trebuie curațată.Doar n-o să-mi iau vorba înapoi.și îmi revin.Nu.dar știu că uneori lăcomia îl pierde pe om. MIJLOCIUL:Întocmai..neplăut.șefule.înclina capul într-o parte. SLABUL:Eu.nu pentru ca aș pregeta.Mai înainte nu vroiam sa vă spun.(Scoate din cufăr un cuțit mare de bucătarie și o gresie. SLABUL:Domnule .Dar așa.n-aș mai fii spus nimic.Stau culcat o zi.) SLABUL(Retrâgandu-se și mai spre margimea plutei):Eu nu afirm că nu se poate vindeca.(Mijlociul ascute ritmic cuțitul. trebuie doar să mai așteptați puțin.ritmic. GRASUL:Să începem.cu siguranța că o să-mi treacă.Se uită la Mijlociu.Uite ma așez aici.mă rog.e pur și simplu de datoria mea.Fata de masa este aranjata cu gust.dar o fac așa.Descurajat. te rog.Să se audă zgomotul autentic .) SLABUL(Cu teamă):Domnule… GRASUL(Neluându-l în seama): Mută furculițele puțin mai la dreapta.Și mie îmi place să mănânc bine..Când o să-mi treacă vă spun imediat.slab.ca să nu vă deranjez.numai din bunăvoința.dar mi s-a făcut mila de dumneavoastră.Daca n-aș fi intoxicat.două.adevarate.după care ascute cuțitul.se apropie de 21 .apreciază.eu sunt intoxicat… GRASUL:Compotiera mai la mijloc… SLABUL:Pe cuvântul meu.din când în cand îi dă sfaturi unde si cum sa aseze cate ceva.Slabul îi urmarește de după scaun.Grasul examinează masa în continuare.

) SLABUL(În grabă):Bine.(Mijlociul face un pas in direcția Naufragiatului slab.bălacindu-se.cu totul apropos. GRASUL:Ai dreptate.dar le simt cum mă mănâncă.bine! Dumneata ai dreptate.poate că două zile e cam exagerat.)….chiar o oră… GRASUL:E timpul.ajung.asigură omului o viață sănătoasă și lungă.nu m-am gandit la asta.Mai bine să se spele.se spala.Iți dau îndată șervetul.Se departează apoi câțiva pași într-o parte și.Din contră.Ha.Un sfat culinar.) 22 .ha.Cel mult o zi.Nu socotiți oare că s-ar cuveni să mă spăl pe picioare? (Mijlociul privește întrebător la naufragiatul gras) GRASUL:De bună seamă.Pot să vă dau un sfat? Cu totul dezinteresat? GRASUL:În ce problemă? SLABUL:Strict profesională.Abia acum este mulțumit) SLABUL(Tot mai nesigur):Ei.(Slabul se așează pe marginea plutei și bagă picioarele-n apă.(Se scarpină la un picior)Bacterile nu se văd cu ochiul liber.Să zicem câteva ore.cufăr.(Mijlociul încearcă tăișul cu degetul..(Către mijlociu)Dumneata ce părere ai? MIJLOCIUL(Ezitând):Știu și eu.pe urma s-ar putea să scârțâie între dinți.Cunoașteți și dumneavoastră proverbul: “Ce trebuie să mănânci azi. SLABUL(Suflecându-și pantalonii în grabă):Așa-i.așai!Sfinte vorbe! Igiena este baza unei nutriții sănătoase.Curațenia personală nu a făcut rău nimanui.mînjinduși ochii cercetează efectul final.pune florile în vază și o așeaza la mijlocul fetei de masa.scoțând din el flori și o vază.mănâncă mâine”.ha.

fără îndoială!Deci. SLABUL:Se vede că nu eram destul de matur. SLABUL:Mai înainte.de vreme ce în dumneata încep să încolțească simțămintele nobile.Spiritul de sacrificiu.dumneata vorbeai de spiritual de sacrificiu.În definitiv.mai bun.disponibilitatea renunțării.da.una este să fii mâncat ca o victimă obișnuită a opresiunii și alta ca un alt om.te rog. SLABUL:Am fost un netrebnic.am schițat atunci întregul.incă puțin între degete.ce spuneam.totul e adevarat.trebuie să-ți mărturisesc că se trezește în mine alt om. GRASUL:Da. GRASUL(Încurajator):Încă nu-i nimic pierdut. SLABUL:Da.mai bun.Revenind.Dar acum văd că în toate astea e ceva.ai terminat cu stângul? SLABUL:A.n-aveam experiență.dar a’propos. SLABUL(Ascultând cu lacomie):Mai spune ceva. GRASUL:Fie.un alt om. GRASUL:Este evident că nu ești cu totul cinic. mai bun.nu.ați hotarât irevocabil să mă…aia… GRASUL:Credeam că e limpede.nu.odată cu 23 .aha.dumneavoastră.Chiar sunteți hotărâți să o faceți? GRASUL(Nerăbdător):Domnule! SLABUL:Nu. GRASUL(Stând în picioare lângă el cu șervetul):Păi vezi și nu vroiai să mă crezi.Ei.SLABUL:Așadar.respingându-ți argumentele.care se sacrifică singur…cu alte cuvinte să fii mâncat cu propiul acord interior.Spuneam că spiritual de sacrificiu este o idee minunată.

Nimanui nu-i place așa ceva. (Mijlociului)Domnule coleg.dreptul ar trebui și el puțin… SLABUL:Cum dorești.ca un erou. SLABUL(Aprinzându-se și mai mult):Sigur că l-am spălat destul. SLABUL:Să așteptați?!Așa flămânzi cum sunteți!??! Niciodată!(Se străduiește să se ridice dar grasul nuI îngăduie) 24 . GRASUL:A.eu am luat cel dintâi aceasta măreață hotărâre.Putem să mai așteptăm puțin. MIJLOCIUL(Privindu-l critic):Ar fii bună putină sodă.dă-I și săpunul.Mi se pare că pe stângul l-ai spălat destul.ai devenit înțelept.vei intra în stomacurile noastre adică vei rămâne în amintirea noastră.asta-mi dă satisfacție.dreptul e foarte curat.ce să-i faci. SLABUL(Aprinzându-se):Vă rog să mă credeți că nu sunt doar o materie primă fără voință..Îmi dai cuvântul dumitale că s-a hotarat deja? GRASUL:Pe cuvânt de onoare. GRASUL:Poți fii sigur că nu te consideram astfel.aspirațile cele mai nobile.nu.sunt primul care cutează să se jertfească pentru ceilalți.La drept vorbind.Așadar. GRASUL:E bun și săpunul.luminoasă.Dă-mi te rog . SLABUL:Așa-i.sentimental libertații.Dimpotrivă .despre ce vorbeam? Aha.ca o figura dezinteresată.al slobozeniei. SLABUL:Ei. GRASUL:În sfarțit. GRASUL:Cred că așa va fii mai bine.șervetul și sunt gata îndată.

atunci unde-i adevarata libertate. GRASUL:Atunci. MIJLOCIUL:Șefule.unde nu există libertate obișnuită.De ce? Pentru că e adevarată.Pot să fie și murdare.deci mai bună.vă mulțumesc.Daca-i așa.Am regăsit în mine idealurile care îmi lipseau.De vreme ce libertatea adevarată nu-i totuna cu libertatea obișnuită.ca în timpul mitingului de la început):Libertatea nu înseamnă nimic.suntem trei înșiși aici și numai eu îi salvez pe ceilalți doi. GRASUL:N-ai pt ce.unde-i sarea? GRASUL:Nu întrerupe!Tocmai acum ți-ai găsit!(În șoaptă.poftim.unde să căutăm adevarată libertate? Să gândim logic.care-i situația acum. SLABUL:Acum când am înțeles.doar câteva minute.Aș vrea să-mi îngăduiți să vă vorbesc pe scurt despre libertate. SLABUL(Trage un scaun într-o parte a plutei și urcă pe el .la fund.În fond.Abia libertatea adevarată înseamnă ceva. SLABUL:Eu am demnitatea mea.Libertatea adevarată este numai acolo. GRASUL(Dându-i șervetul):Uite șervetul și gata.)În cufăr.GRASUL:Doar dreptul incă puțin și gata.În sfârșit am devenit un om adevărat.(Mijlociul se apropie de cufăr se uită înauntru și se întoarce repede la 25 . (Slabul se ridică și vine la mijlocul plutei) SLABUL:Domnilor.picioarele numai inseamnă nimic pentru mine.E limpede. GRASUL:Durează mult? SLABUL:Nu. SLABUL:Tocmai de aceea..

Și pe urmă… SLABUL:Tocmai de aceea. MIJLOCIUL(Mișcat.nu insa monoton ci interpretând diferențiat .dar eu nu am chef.Șefule. MIJLOCIUL:Pe urmă? GRASUL(Arătând spre naufragiatul slab):Dumneata nu vezi că el e fericit? CORTINA 26 .am găsit carnea de văcuță cu mazăre.cu jumătate de glas. GRASUL:Sssst...aș prefera mazărea..dar foarte clar):Șefule. MIJLOCIUL:La drept vorbind.Tocmai de aceea…(Repetă aceste cuvinte si va repeta mereu ca o placa stricat de gramofon.intonând ca și când ar căuta cu disperare ceea ce vroia sa spună cu adevărat.dumneata știai? GRASUL:Da.naufragiatul gras).ascunde-o numai de cât! SLABUL:Tocmai de aceea.