ARTA GREACĂ

1. ARTA CICLADELOR
Cea mai veche mărturie a lumii greceşti este arta cicladelor, denumirea provenind de la Insulele Ciclade situate în partea centrală și de sud a mării Egee . Ea a fost creată de popoarele de pescari-agricultori situate în aceste insule, și se dezvoltă în mileniul al III-lea şi al II-lea î.Hr., constând în special în producerea de idoli cicladici. Aceste statuete din marmură reprezintă personaje feminine puternic stilizate a căror semnificaţie unii istorici o leagă de cultul pentru morți. În jurul anului 2000 însă această civilizație pre-elenică se prăbușește sub loviturile unor noi invadatori, grecii de mai târziu. Rând pe rînd, o serie de populații se vor perinda sub forma unor migra ții care vor contribui la formarea Greciei. Ionienii (2000 î.Hr.), aheii (1600 î.Hr.), eolienii și dorienii (1200 î.Hr.) vor popula treptat teritoriul Greciei.

2. ARTA MINOICĂ
Ionienii vor ocupa întreaga Grecie și vor intra în contact cu cretanii, fără ca marea să-i atragă deocamdată. În această perioadă se dezvoltă o altă cultură, numită minoică, care este legată de dezvoltarea puterii maritime a insulei Creta, al cărei apogeu are loc între anii 1700-1450 î.Hr. Întreaga societate minoică este organizată în jurul unor mari palate dintre care mai cunoscut este cel al lui Cnossos. Aceste edificii sunt alcătuite dintr-o curte rectangulară, în jurul căreia se află o serie de încăperi pentru procesiuni și ceremonii, fiind puternic inspirate de modelele lor orientale. Pereții vor fi acoperiți cu fresce magnifice în culori strălucitoare ce abordau subiecte religioase sau motive florale.

3. ARTA MICENIANĂ
În jurul anului 1400 î.Hr., după nimicirea Cretei și implicit a civilizației minoice, aheii vor jefui de comori întreaga insulă, pe care le vor transporta la Micene. Dintre numeroasele mici state ahee, orașul Micene va fi unul dintre cele mai puternice. Micenienii construiesc puternice citadele fortificate a cărei societate bine ierarhizată este profund războinică. Este perioada Iliadei lui Homer, civilizaţie care stăpânea şi o scriere intitulată linearul B. Pereții palatelor sunt construiți din blocuri enorme de piatră, motiv pentru care palatele vor avea dimensiuni reduse. Aspectul lor va contrasta puternic cu cel al palatelor minoice.

singura cetate care își va continua existența încă multe secole de acum încolo fiind Atena. Templele ionice pun accentul pe elementele ornamentale. perioadă în care avem mai degrabă referinţe despre arta ceramicii. întreg echilibrul lumii mediteraneene. cu puţine elemente decorative. PERIOADA ARHAICĂ Secolul al VII-lea şi al VI-lea sunt atribuite perioadei arhaice. 5.Ultima mare întreprindere războinică a aheilor a fost războiul contra Troiei. mai liber tratat. kouros-ul reprezentând întotdeauna un bărbat gol. marcă a calităţilor fizice pe care se punea mare preţ în întrecerile atletice. Orașul Micene nu va supraviețui. în timp ce kore înfăţişa o femeie îmbrăcată. râvnită de regele Micenei. Sculptura se bazează pe reprezentarea celor două figuri tipice. Vasele sunt abundent ornate cu motive geometrice. oferind un aspect mai suplu. Agamemnon. ulterior ornamentul cedând locul reprezentării imaginilor umane. o dată cu ea. şi. pentru prosperitatea și opulența sa. ale cărei atribute feminine se lasă uşor ghicite sub veşmânt. fie în figuri negre pe fundal alb. civilizaţia miceniană dispare în secolul al XII-lea î. antrenând dispariţia scrierii şi a numeroase tehnici. EPOCA HOMERICĂ Perioada cuprinsă între secolul al XII-lea şi al VIII-lea este cunoscută cu denumirea de epocă obscură sau epocă homerică. rolul lor este unul de monument comemorativ. masculină şi feminină. de o mare rigoare arhitecturală.Hr. 4. intitulate kouros şi kore. Fără să reprezinte vreo zeitate anume sau vreun portret uman. Templele dorice sunt masive. . fie în figuri roşii pe fundal negru. Din secolul al VI-lea sunt prezente cele două mari ordine arhitecturale: ordinul doric şi ordinul ionic. faţa fiind identică cu a unui kouros. O dată cu invazia dorienilor.

.STILUL DORIC STILUL IONIC ANTABLAMENT fronton cornişă triglif arhitravă capitel metopă COLOANĂ friză stâlp Ordinul doric domină creaţia arhitecturală.Hr. PRIMA PERIOADĂ A ARTEI CLASICE (SEC. TREPTE bază . AL V-LEA) Către mijlocul secolului. El va fi îmbinat cu numeroase elemente ionice în construcţia Parthenonului petrecută către anul 447 î. sculptura evoluează spre primul clasicism ale cărui caracteristici sunt realismul şi redarea mişcării. perioadă cunoscută şi cu denumirea de prima perioadă a artei clasice.. 6.Hr. marcând astfel apogeul arhitecturii clasice specifică secolului al V-lea î.

în care pictorii stăpânesc exprimarea tridimensională şi utilizează procedeul trompe l’oeil. În sculptură corpul feminin revine la loc de cinste. Acum înfloreşte arhitectura civilă în piatră. . 7. în care amestecul stilurilor este evident. atitudini emfatice. cel corintic. 8.Hr. AL IV-LEA) Secolul al IV-lea este cunoscut şi cu denumirea de a doua perioadă a artei clasice greceşti. urmărind şi efecte trompe l’oeil. apărând un al treilea ordin. cea mai frumoasă realizare a acestui urbanism elenistic fiind Acropola din Pergam cu Marele altar al lui Zeus şi al Atenei de la Pergam. Marea pictură greacă a epocii elenistice este reprodusă în frescele de la Pompei. Praxitele – Afrodita din Cnidos Lisip – sculptor care regândeşte canonul lui Policlet. subiecte legate de luptă şi de durere. PERIOADA ELENISTICĂ Perioada elenistică este cuprinsă între secolele al III-lea şi I î. În cadrul lui este folosită drept ornament frunza de acantă sculptată.Miron – Discobolul dezvoltă principiul euritmiei (îmbinare armonioasă de măsuri şi linii) Policlet – Doriforul. Arhitectura dezvoltă gustul pentru decor. stabilind lungimea corpului de opt ori mai mare decât a capului. A DOUA PERIOADĂ A ARTEI CLASICE (SEC. Diadumenos (atlet în repaus) elaborează un canon – dimensiunea capului este a şaptea parte din lungimea corpului Fidias – friza Parthenonului Pictura cunoaşte o mare dezvoltare fiind axată pe redarea cât mai fidelă a realităţii. În sculptură se face simţită o tendinţă expresionistă preocupată de musculaturi exagerate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful