REFLEKSI KENDIRI PROGRAM ANAK ANGKAT BINA INSAN GURU SEMESTER 4

Satu program bina insan guru telah diadakan di Sekolah Kebangsaan Kg. Kuala Sin, Bukit Selambau Kedah pada 15 hingga 17 Julai 2010. Program kali ini berfokuskan kepada program anak angkat yang melibatkan guru pelatih IPG Kampus Sultan Abdul Halim. Kumpulan yang terlibat untuk BIG ini ialah kumpulan daripada guru-guru pelatih PISMP Matematik dan PISMP Pendidikan Seni Visual yang keseluruhannya seramai 40 orang. Ketibaan kami di SK Kg. Kuala Sin amat dialu-alukan. Setibanya kami di sana, kami dibawa ke tapak perkhemahan iaitu di padang sekolah oleh beberapa orang guru sekolah tersebut. Kami telah mendengar taklimat ringkas oleh Penghulu kami iaitu Syed Muhammad Hanaffi bin Syed Hadzir mengenai kedudukan khemah bagi pelajar lelaki dan wanita. Kemudian, kami bersama ahli khemah masing-masing bekerjasama bagi mendirikan khemah untuk kami tidur di sepanjang program berlangsung. Saya berasa sangat bertuah kerana mendapat pengalaman berkhemah ini. Ini kerana dapat merasai pengalaman bermalam di dalam khemah yang tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap seperti di rumah. Pengalaman tersebut sekurang-kurangnya dapat mengingatkan diri saya erti kehidupan yang diharungi oleh orang-orang yang kurang bernasib baik berbanding diri saya yang tidur sehelai sepinggang. Sekurang-kurangnya dengan adanya khemah saya masih lagi dapat berlindung daripada hujan serta panas. Pada sebelah petang, Majlis Penyerahan Anak Angkat kepada penduduk kampung telah dijalankan di dewan sekolah. Pada ketika ini saya dan rakan-rakan menanti dengan penuh tenang dan berbaur gembira untuk mengetahui siapakah keluarga angkat kami. Saya telah diserahkan kepada Puan Siti Rohani yang merupakan penduduk jati kampung tersebut. Mak angkat saya merupakan seorang ibu tunggal yang mempunyai 2 orang anak lelaki. Sebaik sahaja penyerahan anak angkat berakhir, kami diberi peluang untuk pulang ke rumah keluarga angkat bagi sesi suai kenal dengan keluarga baru.

Permainan kecil ini dikelolakan oleh AJK Aktiviti. Badan saya berasa sangat panas. Sabtu merupakan hari terakhir saya berada di sekolah dan juga hari terakhir bagi program anak angkat. beliau terus menelefon keluarga angkat saya agar mereka dapat membawa saya ke hospital berdekatan. Kemudian. Bagi saya. Pada masa yang sama. saya telah ditugaskan oleh guru perpustakaan sekolah tersebut untuk menguruskan kerja-kerja menyusun buku-buku di perpustakaan. Ust. kami berkumpul di dewan bagi mengahadiri majlis penyerahan semula anak angkat . Pada malam tersebut juga saya menggunakan peluang yang ada meminta bantuan beberapa orang rakan untuk menyiapkan kerja-kerja tersebut setakat yang mampu dilakukan.30 malam. Saya berasa sangat terharu kerana mak dan keluarga angkat saya sangat prihatin dan mengambil berat akan keadaan saya ini. Permainan yang dinamakan “Spontan” ini meminta setiap kumpulan melakonkan aktiviti yang boleh dibuat dengan menggunakan objek yang dibekalkan. Ibu bapa dan penduduk kampung pula berda di dewan bagi sesi ceramah motivasi keibubapaan yang disampaikan oleh pensyarah Jabatan Hal Ehwal Pelajar IPG KSAH. selepas solat isyak kami para pelajar berkumpul di dewan sekolah dan menjalani aktiviti yang dirancang iaitu permainan kecil. Setelah pulang dari hospital. kami para peserta menjalani sesi pembentangan refleksi di pusat sumber sekolah yang di hadiri oleh pensyarah En. Ahmad Azam bin Hasmawi. Program pada malam tersebut berakhir sekitar jam 11. Kuala Sin selepas solat maghrib. Pada keesokan harinya. Setelah selesai mengemas tapak perkhemahan. Haji Mohd Sobri bin Hanaffi. Setelah memaklumkan hal ini kepada guru yang ditugaskan untuk memantau kami. aktiviti bacaan yaasin diadakan di masjid Kg. permainan ini menarik dan dapat memberi peluang kepada saya dan rakan-rakan menonjolkan bakat yang terpendam. Pada malamnya.Pada sebelah malam. Saya memberi taklimat ringkas kepada rakan-rakan mengenai apa yang perlu dilakukan. mak angkat saya menyuruh saya makan ubat dan kemudiannya tidur. Saya berasa sungguh bertuah kerana diberi kepercayaan oleh guru tersebut bagi mengetuai kerja-kerja menguruskan buku-buku perpustakaan. saya berasa sangat sedih setelah mendapati suhu badan yang meningkat secara tiba-tiba.

Saya berharap agar hubungan yang telah dijalinkan bersama keluarga angkat ini tidak akan terputus sampai bila-bila. Kami bertolak pulang ke maktab dan sampai pada jam 3. tetapi saya dan rakan-rakan sangat gembira dengan program ini keran kami semua masing-masing mendapat layanan yang baik daripada seluruh ahli keluarga dan juga penduduk kampung. Walaupun sedih. Walaupun sedih. Majlis berakhir pada jam 1. tetapi pelbagai pengalaman yang berguna dapat saya ambil sepanjang kami berada di sana. .30 petang. Jamuan makan tengahari turut diadakan oleh penduduk kampung.kepada pihak maktab.00 petang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful