In legislatia germana infractiunea de talharie este reglementata de articolul 249 astfel: .

(1) Dacă o persoană ia - prin folosirea forţei sau a ameninţării cu un pericol grav
pentru integritatea corporală sau viaţa unei alte persoane - un bun mobil aflat în posesia acesteia, cu intenţia de a şi-1 însuşi sau de a-1 da unei terţe persoane, fără drept, persoana respectivă primeşte pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 1 an. (2) în cazurile cu consecinţe mai puţin grave, se aplică pedeapsa cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani. Avand in vedere relegemntarea din legislatia romana a infractiunii de talharie prevazuta in art 211 alin 1 care prevede ca talharia este Furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe

sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani, comparativ de pot observa asemanari si deosebiri intre cele doua reglementari Intr-o prima analiza asemanarea intre cele doua se refera la continutul constitutive, latura obiectiva elemental materian care in cazul ambelor reglementari se concretizeaza in doua actiuni correlative si anume: actiunea de furt in cazul reglementarii din legislatia romana si actiunea de luare din legislatia germana, acestea reprezentand actiuni principale, si folosirea fortei sau amenintarilor ca actiune adiacenta. Pentru existenta infractiunii de talharie , din punct de vedere obiectiv, se cere ca intre cele doua actiuni sa existe o relatie de interconditionare. O alta asemanare vizeaza subiectii infractiunii, cel active putand fi orice persoana care raspunde penal, aceasta calitate nefiind conditionasta, iar subiectul pasiv este persoana careia bunurile i-au fost sustrase sau acea persoana fata de care s-a savarsit numai actiunea adiacenta, folosirea fortei sau amenintarea, in vederea savarsirii furtului. O prima deosebire intre cele doua este reprezentata de sanctiunile aplicate in cazul celor doua reglementari. Astfel in legislatia roaman sanctiunea este pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 18 ani, pe cand in legislatia germana pedeapsa este inchisoarea de cel putin un an. O alta diferenta consta in actiunea de punere a victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara reglementata de legislatia romana si care nu-si gaseste reglementare in legislatia germana.

2. prin folosirea forţei sau a ameninţării cu forţa. 1 nr. Forma agravata a infractiunii de talharie este reglementata de legislatia germana in articolul 250 ca talharie calificata care prevede ca : (1) Instanţa aplică pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 3 ani. b) are asupra sa o unealtă sau un alt instrument cu intenţia de a-1 folosi pentru a împiedica o altă persoană să opună rezistenţă sau pentru a învinge rezistenţa unei alte persoane. dacă făptuitorul sau un alt participant la tâlhărie: 1. a) maltratează fizic o altă persoană în timpul comiterii infracţiunii sau b) pune o altă persoană în pericol de moarte. si pedeapsa cu inchisoarea de la 7 la 20 de ani daca talharia a fost savarasita de doua sau mai multe personae impreuna. se aplică pedeapsa cu închisoarea între 1 an şi 10 ani. de o persoana avand asupra sa o arma. foloseşte pentru comiterea faptei o armă sau un alt instrument periculos. 3 si 1 alineat. prin fapta sa. şi la îndemnul unui membru al acestei asocieri. intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport -at 211 alin2 indice 1. 1 şi 2 cu consecinţe mai puţin grave. 2 sau 3. o altă persoană la pericolul de a suferi o vătămare gravă a sănătăţii sau 2. substanta narcotica ori paralizanta. iar in cazul legislatiei germane organizarea de face in trei articole fiecare avand 2. deghizata sau travestita. (3) în cazurile prevăzute la alin. Astfel alineatul 2 din legislatia romana prevede o forma agravata a talhariei in care pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 20 de ani pentru talharia savarsita de o persoana mascata. . făptuitorul sau un alt participant la tâlhărie a) are asupra sa o armă sau un alt instrument periculos. c) expune. făptuitorul comite tâlhăria ca membru al unei asocieri care s-a constituit în scopul comiterii de tâlhării şi furturi. (2) Instanţa aplică pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 5 ani. dacă: 1. in timpul noptii. in timpul unei calamitati sau daca a avut una din urmarile atarata in atr. 211 alin 2 indice 2. intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia.art.A alta diferenta intre cele doua regementari consta in organizarea acestora in articole. are asupra sa o armă în cazurile prevăzute la alin. Astfel in cazul legislatiei romane infractiunea de talharie este organizata intr-un singur articol care cuprinde trei alienate. 182.

intr-o locuita sau dependinta a acesteia sau in timpul unei calamitati din legislatia roamana nu-si gasesc reglementare in legislatia germana. astfel ca in legislatia roaman pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. mascata sau travestita. iar in legislatia germana pedeapsa este detentiunea pe viata sau pedeapsa cu inchisoarea de cel putin 10 ani in cazul in care talharia a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei . astfel incat forme agravante care se gasesc intr-o legislatie nu se gasesc in cealalta precum talharia savarsita de o persoana deghizata. O alta diferenta consta si in cuantumul pedepseor aplicate in cazul celor doua legislatii.Deasemenea intre cele doua reglementari diferentele nu sunt numai de ordin organizatoric dar si in ceea ce priveste continutul acestora. intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport. Alineatul 3 din cadrul articolului 211 din legislatia roamana privind reglementarea infractiunii de talharie isi are corespondent in legislatia germana articolul 251 denumit talharia care se soldeaza cu moartea victimei iar diferenta dintre acestea consta in cuantumul pedepsei. in timpul noptii.