P. 1
contoh RPH

contoh RPH

|Views: 7|Likes:
kemahiran hidup
kemahiran hidup

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Siti Nurbaiti Hamzah on Jul 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2014

pdf

text

original

Mata Pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan Murid Topik/Tajuk

: Kemahiran Hidup : 5 Jujur : 5 April 2011 : 8.30 Hingga 9.00 : 32 Orang : Reka bentuk dan penghasilan projek

: Alatan tangan yang digunakan untuk membuat tempat memo : Murid mengetahui apakah peralatan yangan yang perlu digunakan dalam membuat tempat memo huan Sedia Ada : Murid pernah melihat bapa mereka membuat rak untuk

meletakkan telefon rumah supaya telefon kelihatan kemas. Hasil Pembelajaran: Di akhir pembelajaran murid dapat: i) Mengenal pasti peralatan tangan yang perlu digunakan dalam membuat projek tempat memo. ii) Memahami apakah kegunaan bagi setiap peralatan tangan dan bagaimana cara menggunakan peralatan tangan dengan betul. : Menjana idea, menumpukan perhatian, Membuat rumusan Kemahiran Berfikir Mengajar : Membuat projek yang dapat memudahkan rutin harian

urni

: Slaid power point, gunting logam, gandin getah, penggarit, kikir rata, kikir parut, video : mencipta tempat memo yang mempunyai pelbagai fungsi

Depan

Langkah/Masa Isi Pelajaran Set Induksi (5 minit) Pengenalan kepada peralatan tangan.

Aktiviti P&P 1. Murid melihat rakaman video kartun ‘handy manny’. 2. Guru bertanya kepada murid apakah peralatan

Catatan BBM: Rakaman video

Kemahiran Berfikir:Menjana idea, menumpukan

tangan yang dapat dilihat perhatian

Langkah 2 (15 minit) Jenis-jenis peralatan tangan yang digunakan. i) Gunting logam ii) Gandin getah iii) Penggarit iv) Kikir rata 1. gandin getah. i) Gunting logam ii) Gandin getah iii) Penggarit iv) Kikir rata v) Kikir parut . Guru mengaitkan rakaman video dengan tajuk pembelajaran pada hari ini. Guru membahagikan kelas kepada lapan kumpulan kecil dengan empat orang murid setiap kumpulan. membuat keputusan BBM: Gunting logam. Guru bertanyakan kepada murid tentang apakah nama-nama bagi setiap peralatan tersebut dan adakah mereka pernah melihatnya atau menggunakannya. 3. 2. penggarit. ganding getah. 3. penggarit.di dalam rakaman video tersebut. gunting logam. kikir rata dan kikir parut daripada guru. kikir rata. Langkah 1 (10 minit) Pendedahan 1. kikir parut. Murid melihat tayangan slaid power point yang ditayangkan guru tentang nama-nama peralatan yang berada di setiap kumpulan masingmasing. penggarit. Nilai-nilai Murni:Menumpukan perhatian dengan peralatan tangan. kikir rata. gandin getah. Kemahiran BBM: Slaid power point. Setiap kumpulan menerima peralatan tangan gunting logam. kikir parut Kemahiran Berfikir:Banding beza.

menjana idea Langkah 3 (15 minit) Cara penggunaan1. kikir rata. 2. penggarit. Guru melakukan tunjuk cara sambil menerangkan kepada murid tentang cara-cara penggunaan yang betul. gandin getah. iv) Kikir ratadigunakan untuk melicinkan permukaan logam atau tepi kepingan logam. v) Kikir parutdigunakan untuk meratakan dan slaid power point tentang cara penggunaan setiap peralatan dengan betul di samping tunjuk cara oleh guru tentang cara penggunaannya. i) Gunting logamdigunakan untuk memotong kepingan logam yang nipis. gunting logam. Murid melihat tayangan peralatan tangan.v) Kikir parut Berfikir:Menumpukan perhatian. iii) Penggaritdigunakan untuk menanda dan membuat garisan pada kepingan logam. ii) Gandin getahdigunakan untuk mengetuk dan membentuk kepingan logam lembut. BBM: Slaid power point. kikir parut Kemahiran Berfikir:Menumpukan perhatian .

Murid yang telah siap menjawab soalan dikehendaki menghantar kertas soalan kepada guru. Guru memilih seorang murid secara rawak untuk memberitahu apakah yang difahami pada hari ini. Setiap murid diberikan helaian soalan yang mengandungi gambar peralatan dan tempat kosong di bawahnya. Murid dibimbing untuk membuat rumusan tentang pembelajaran. 3. pensil . Murid diberi penerangan bagaimana hendak membuat soalan tersebut. 2. Murid dikehendaki menjawab secara bertulis di tempat kosong berdasarkan soalan yang diberikan. KAJIAN MASA DEPAN: Membuat projek yang dapat memudahkan rutin harian Kemahiran Berfikir:Membuat rumusan Kemahiran Berfikir:Menjana idea kreatif BBM: Kertas soalan.membentuk lengkok pada penjuru kayu. 2. alatan tangan yang digunakan untuk membuat tempat memo a) Pendedahan dengan peralatan tangan. 4. b) Jenis-jenis 1. Penutup (5 minit) Rumusan: 1. Penilaian (10 minit) Kuiz individu 1.

Guru bersoal jawab dengan murid-murid dan mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran hari ini.peralatan tangan Tugasan susulan yang digunakan. melakar peralatan tangan yang digunakan bagi membuat tempat memo ini. . Murid diminta membawa tin minuman kosong milo ataupun nescafe. b) memasang kit model dengan betul. Murid dikehendaki untuk c) Cara penggunaan peralatan tangan. murid dapat a) mengenal pasti alatan tangan dan kegunaannya dengan betul. Fasa Permulaan : 1) 2) 1) 2) Guru menunjukkan pelbagai jenis model. Rancangan Pengajaran Harian Kemahiran Hidup Matapelajaran: Kemahiran Hidup Tahun 5 Bidang pelajaran: 1.2 Kreativiti dan Reka Cipta b) Kajian reka bentuk dan kefungsian produk Hasil pembelajaran: Di akhir sesi pembelajaran ini. Reka Bentuk dan Teknologi Objektif pembelajaran: 1.

Langkah-langkah : 1) 1) Guru menunjukkan kit model basikal dan memperkenalkan alatan tangan yang digunakan untuk memasang kit model. 2) 2) Guru dan murid berbincang tentang kegunaan alatan tangan. .

Fasa Penutup : 1) Guru mengadakan aktiviti kuiz. 5) 5) Murid-murid memasang kit model basikal. Aktiviti ini juga memberi peluang kepada murid untuk mempelajari. 2) Guru membimbing murid membuat kesimpulan pelajaran hari ini. Refleksi : Aktiviti kumpulan yang dijalankan telah menarik minat murid-murid. Aktiviti ini telah membantu murid memahami kegunaan alatan tangan dengan lebih mudah. 4) 4) Guru mengedarkan langkah-langkah kerja kepada setiap kumpulan dan memberi penerangan. menguasai dan memperkukuh kemahiran-kemahiran memasang kit model serta mempunyai pengalaman baru. 3) Murid membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan idea utama serta mengaitkannya dengan idea asal. Semangat kerjasama dan sifat sosial yang positif telah dipupuk melalui aktiviti ini.3) 3) Murid membentuk kumpulan. 6) 6) Murid membentangkan hasil kit model dan guru membuat ulasan. Murid-muid telah melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti memasang kit model. . jelas dan bermakna serta berpeluang mengaplikasikan alatan tangan tersebut.

Guru bertanyakan kepada murid tentang apakah nama-nama bagi setiap peralatan tersebut dan adakah mereka pernah melihatnya atau menggunakannya. . Untuk menyelesaikan masalah ini. Saya juga perlu bersama-sama dengan murid memeriksa komponen dan bahan kit model basikal sebelum memulakan pemasangan kit model.Kelemahan dan Penyelesaian Saya mendapati ada beberapa kumpulan menghadapi masalah untuk memasang kit model basikal dan memerlukan lebih banyak masa untuk menyiapkan tugasan ini. saya boleh menyedia dan mengedarkan sampel kit model basikal kepada setiap kumpulan untuk membantu mereka memahami komponen-komponen yang perlu dipasang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->