You are on page 1of 37

MASNI

online kreatív magazin
fabrikálj velünk te is!

2012. 4. szám - szeptember

DIY csináld magad!
bonbonsuli

-magadnak és másoknak olvass velünk

Receptek
stílus otthon
- tanulj velünk

Kedves Olvasó! A naptárt, a sok kis- és nagyiskolást, az izguló oviba készülő szülőket elnézve, minden bizonnyal beköszöntött az ősz. A rövidnadrágokat, a hőmérőt, a napsütést elnézve viszont még korántsem! Élvezzük ki együtt ezeket a gyönyörű napokat, töltekezzünk napenergiával, meleggel! Varrjunk hátizsákot a legkisebbeknek, hogy motyójukat ők is magukkal hozhassák a kirándulásokra. Mutassuk meg napbarnított bőrünket fehér toppal, és vegyünk fel hozzá gyönyörű aranyárnyalatú karkötőt. Dúskáljunk az őszi piac csemegéiben; mit szólnál pl. egy álomfinom almatortához? A mostani magazinban sok-sok újdonsággal jelentkezünk! Pralinéparadicsom Zsuzsi bonbonsulit indít hasábjainkon, a Vintagebazar.hu elkalauzol minket a romantikus, vidéki újrahasznosítás fellegvárába! És természetesen az iskola-és ovikezdés sem maradhatott ki a friss Masniból – az általatok is már jól ismert Sződy Judit tolmácsolásában. Gyönyörű őszt, fabrikálj velünk!
Brandt Diána

Tartalom
Gyerekháti kordból...................................1 Masnis karkötők.......................................4 Autós tárolóka..........................................7 Almás kopogtató....................................11 Kötéledény a Vintage Bazaartól...............14 Stílus: dolgozó- és tanulósarok..............17 Csemetedolog: Bölcsőde, óvoda, iskola...19 Recept: Diós almatorta...........................22 Recept:Cukkínis táska............................25 Bonbonsuli: Csokoládé temperálása.......27 Könyvajánló..........................................31 Olvasnivaló.................................32 Fotó................................................33

MASNI
Főszerkesztő: Brandt Diána Szöveg: Brandt Diána Korrektúra: Dudar Fanni A szerkesztőség címe: 2040 Budaörs, Zöldfa utca 15/a email: info@masni.com telefon: 06704113172 Hirdetéssel kapcsolatos információt a fenti elérhetőségeken adunk. Kiadja: Flower Net Bt. Felelős kiadó: a Bt. ügyvezetője A kiadó címe: 1124 Bp. Deres u 10/d.

online kreatív magazin
Kéziratokat és fotókat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza. A hirdetések tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget. A lapban megjelenő tárgyakat szerzői jog védi. Kereskedelmi célokra való gyártásuk tilos! A Masni Dekoráció támogatja a pedagógusok munkáját, így hozzájárul a tárgyak tanfolyamokon, szakkörökön való készítéséhez, de csak a forrás megjelölésével. Tárgyaink nyilvános bemutatókon, foglalkozásokon való készítése csak a kiadó előzetes engedélyével, és a forrás megjelölésével lehetséges!

csináld magad

Gyerekháti kordból
Mindig jól jön egy háti, ami elnyel ezt-azt, vagyis a nélkülözhetetlen útravalókat. Ha pedig van egy régi kabátunk, amit nincs szívünk kidobni, fel is használhatjuk alapanyagnak. Forrás: indietutes.blogspot.com Anyagszükséglet: - külsőnek: kb. 1 m vastagabb anyag, pl. kord - bélésnek: 1 m vékony anyag - cérna, olló, varrógép Szabásmintát innen lehet letölteni. www.masni.com/file/masni_gyerek_hatizsak_szabasminta.pdf A linkben található szabásmintát töltsük le, és illesztés nélkül nyomtassuk ki! Mind a külsőnek mind a belsőnek szánt anyagból szabjuk ki a hátizsák elejének tetejét, elejének alját és hátát a szabásminta alapján. Majd a háti oldalát, ami egy 8-10 cm széles és 95 cm hosszú sáv, és a 2 db vállpántot is, ezek pedig 8 cm széles 40 cm hosszú csíkok legyenek.

Készítsük el a pántokat: fektessünk egy Fordítsuk ki, és a színén is öltsük végig "külsőt" és egy "belsőt" színével egymásra, és szépen a széleinél. mindkét oldalon varrjuk végig.

Így kellene kinézniük:).

Illesszük össze az elejének a tetejét és az alját a bélésanyagból kiszabott párjaikkal, és a hátizsák első oldalán leendő nyílásnál a visszájáról varrjuk össze ezeket, majd fordítsuk vissza a színére. CSAK a nyílás vonalában kell varrnunk. 1

Gombostűvel kezdjük összeilleszteni az elülső elemet az oldalsóval úgy.5 cm-es átfedéssel.. majd kifordítjuk.: mivel itt a visszájáról látjuk. Megj. Helyezzük a hátsó elem színére a pántokat. Így kívülről is és belülről is szép. hogy a táska elejének a felső eleme kerüljön kívülre. helyezzük egymásra az elejének a tetejét és az alját 1... fél-fél cm-re.Térjünk át a hátoldalra. itt alulra kerül a felső rész. rögzítsük gombost ű vel! F ent a középvonaltól kb. alul a középvonaltól 8-9 cm-re kerüljenek a végeik. Fontos! A zsákot először a színén fogjuk végigvarrni. Így kellene kinéznie az „előlapnak“ a színéről:). és rendezzük el. hogy a béléseket is rétegezzük a helyükre. .és varrjuk össze oldalt 3-3 cm hosszan. és a belső oldalát tűzzük le.csináld magad Ha készen van a 2-2 darab összeillesztése.. rendezett képen mutat majd a varrásunk. Ügyeljünk rá. 2 .

csináld magad Így kellene kinéznie. Így kellene kinéznie. majd kifordítjuk és a belsején tűzzük. mint az eleje és oldal összeillesztésénél. Ha készen vagyunk az elülső elem és az oldal összeillesztésével. Először a színén varrjuk végig. mikor végeztünk az eleje és az oldala belül történő összevarrásával is. Tipp: Ügyeljünk a pántok bevarrásánál arra. Most fordítsuk ki. amikor végeztünk az eleje és az oldala összevarrásával kívülről. így nem fog ferdén állni a zsákunk viselés közben. jöhet ugyanígy a hátulja. és varrjuk körbe belül. Készen is volnánk! 3 . hogy tényleg szimmetrikusak legyenek. Ugyanaz a munkamenet.

maradék műbőr anyagok .pdf 1. nagyobbra van szükségünk! 2.cérna . majd nagyon erősen tekerjük körbe cérnával középen. Középen ráncoljuk össze a karkötőt középről a széle felé haladva. és hordjuk minden nap ! 4 . hogy eltakarjuk azt. Varrjuk fel a patentokat a pántok végeire. hogy jó lesz-e nekünk. Vágjunk egy pici műbőr csíkot. Fektessük rá az anyagra a kivágott mintákat.patent .masni. Gyönyörködjünk.csináld magad Vagány karkötők őszre (is) 1. Masnis masni karkötő Anyagszükséglet: .ragasztó pisztoly . 4. 6. Mérjük le a csuklónkat.olló Szabásminta innen letölthető. 5. vagy esetleg kisebbre. majd ragasztópisztollyal rögzítsük a cérnás részre. és ezt vegyük figyelembe a letölthető szabásmintánál. és vágjuk ki! 3.com/file/masni_masnis_karkoto_szminta. www.

Ha készen vagyunk. mielőtt belevágunk. sniccer. olló. A karkötő azért varázslatos.vastagabb műbőr anyag maradékok . akkor a balon.csináld magad 2. például az asztalunkhoz. mert úgy fonjuk meg.com/watch?v=nfkWzxbzxSM itt találsz.patent. Rögzítsük a pánt végét. 5. 6. A csíkokat hosszanti irányba vágjuk fel sniccerrel úgy. és álljunk neki a fonásnak. Fonott – varázs – karkötő Anyagszükséglet: . hogy az eleje és a vége bontatlan marad! 2.com/watch?v=B7_fwVpsxBs hosszanti oldaltól 1-1 cm-re. Ha jobbról kezdjük. Fonáshoz videósegédletet 3.vonalzó. 5 . bemetszések. akkor 3 ütem után a jobb oldalon lévő lyukon fűzzük át. A megadott videólinkek egyikét többször is nézzük meg. a végeitől 2-2 cm-re kezdődjenek a http://www. Vágjunk ki a műbőrökből 3 cm széles és 22-23 cm hosszú csíkokat. Ennél a karkötő méretnél 4x3 ütemet tudunk fonni. ha balról. akkor igazítsuk a helyére a szálakat. ragasztószalag 1.youtube. hogy a itt és http://www.youtube. hogy szép egyenletes legyen a fonatunk. patent beütő sablon és kalapács . 4. ceruza.

Ha a patent a helyén van.csináld magad 7. és értelmezzük. vágjuk ívesre a pánt végeit a patent körül. 9. Alaposan tanulmányozzuk át a patent berakó sablonunkat. Gyönyörködjünk. hogy melyik oldalra hogyan kell beütni a patentot. és hordjuk minden nap ! 6 . akkor vékonyabb műbőr esetén akár fel is varrhatjuk a sima patentokat!) 8. (Ha nincs patent berütő sablonunk.

varrógép Vasaljunk táskaflízt 2 db 31x31 cm-es textildarab hátoldalára (kövessük a vasalási útmutatót. hajtsuk derékszögbe.. Rajzoljuk fel az anyagra a csíkot. és lássuk be. mielőtt a flíz a vasalónk talpán marad!).táskaflíz . Varrjuk végig. Íme egy tárolóka. amibe elrekkenthetünk ezt-azt az utastérben. és a sarkot vágjuk le. nagyon ritkán utazunk üres kézzel. Majd fektessük a táskaflízzel felvasalt darabokat színnel egymás felé magunk elé (tehát a flízes oldal legyen kívül). az alsó és a bal oldalát. ceruza.com Anyagszükséglet: .blogspot. olló. A tetejét hagyjuk nyitva. 7 .csináld magad Autós tárolóka Utazni jó.4 db 31x31 cm-es textildarab . pedig pont arra lenne szükség. Forrás: http://justanotherhangup.cérna. Fogjuk meg az egyik alsó sarkot. Varrjuk végig a jobb.40 cm 25 mm-es táskapánt . Valami mindig a csomagtartóban marad. hajlékony).2 db 31x31 cm-es átlátszó műanyag fólia (vékony.. majd egy centi segítségével mérjünk ki a középvonaltól 5-5 cm-t a széléig. vagy bármilyen viaszos vászon (ekkor elég 2 db 31x31 cm-es textildarab) .

és a vágást cikkcakkozzuk végig többször. Íme az eredmény! Most következik a bélés. Erre tegyük rá a 2 réteg fóliát. Fektessük magunk elé az egyik megmaradt textildarabot színnel felfelé. Ezen a bélés tasakon is végezzük el a sarkok levarrását. 8 .csináld magad . Alul középen maradjon nyitva (itt fogjuk kifordítani). Ismételjük meg a sarok levágását a másik alsó sarkon is. ahogy korábban a tárolóka külsejénél is megtettük.. Varrjuk végig a jobb oldalát és a jobb alját 8 cm hosszan. majd a bal oldalát és a bal alját 8 cm hosszan.. majd fektessük rá zárásképpen még egy textildarabot színnel lefelé.

majd varrjuk körbe. hogy a színük legyen egymás felé. öngyújtóval) a végeit. díszítésképpen öltsük végig a tetején is egy varrással. Gombostűzzük össze végig felül. ezért mérjük le a miénket.csináld magad Húzzuk egymásra a bélés tasakot és a táskaflízes külső tasakot úgy. Ha ezzel megvagyunk. Mivel sok autóban eltérő méretű a fejtámasz tartójának a távolsága. de apró lépésekben sikerülni fog. és eszerint helyezzük rá a tartóra (oldalról számítva 8-8 cm-re) a pántot. hogy szűknek bizonyul. türelmesen haladjunk. 9 . Óvatosan. a színén. a fólia eléggé tapad. hogy ne bomoljon. legbelül pedig a táskaflíz. Most jön a mutatvány: ki kell fordítanunk a tasakot a bélésen hagyott lyukon keresztül. Varrjuk rá kívülről a pántot a tárolónkra. és a lyuk lehet. Kifelé a bélés belseje legyen (fólia). és égessük el (gyufával. Fogjuk meg a táskapántot.

De csak óvatosan. 1000 Ft / m áron. hogy semmiképpen se zavarjon minket vezetés közben! Tipp: vékony fóliát az olcsó dán lakberendezési áruházban találsz. ugyanez a munkamenet. Szerencsés esetben az anyós ülés előtt van táskatartó fül. így nem kell hosszút szabnunk.csináld magad Ha szemetest varrunk. Ilyenkor érdemes hosszúra hagyni azt. Ötlet: amennyiben a bélést viaszosvászonnal oldod meg. a fül hosszúságával érdemes játszani. a viaszos vászon varrás közben csúszkálhat! promóció 8 . a viaszosvásznak között. nem kell külön fóliával és anyaggal bajlódnod. de ha nincs. a sebváltó karra is tehetjük a fület.

A teljesebb élményért barna festékkel apró magokat és szárat is rajzolhatunk a fára. Mi a jól bevált “Isten hozottat” festettük rá festékbe mártott fogpiszkálóval. A kisebbik fa lapra írjunk köszöntő szöveget. . de ne vastagon! Majd nyomdázzuk az alma metszetét a fanégyzetekre.5 cm széles) .1 db alma . A mi lécünk 8. Tipp: A festék teljes száradása után mindenképpen lakkozzuk le. hogy a festék majd szebben és egyenletesebben fogja be. Mérjünk fel a lécre 3 egyforma négyzetet. zománcfesték. ecset. és fessük be a belsejét a piros festékünkkel alaposan.kenderszalag. 2.5 cm-es darabra is.1 db faléc (pl. Szükségünk lesz még egy 2. A harmadik nagy négyzet sarkaiból csak kettőt fúrjunk ki. így 8. fúró. illetve az egész felületet. Fúrjunk lyukakat a két nagy négyzet 4 sarkába. 3. az útmutatóban látható 70 cm hosszú és 8. amennyiben esőtől nem védett helyre akasztjuk a kopogtatónkat.csináld magad Almás kopogtató Anyagszükséglet: . Portalanítsuk a felületeket. A kicsi darab két oldalára is fúrjunk egy-egy lyukat. 4.5 cm széles.5 cm-es hosszokat mértünk fel. egy kerítésléc. Fűrészeljünk le a kimért méreteket. csiszolópapír 1. Vágjuk félbe az almánkat. Csiszoljuk meg csiszolópapírral a fűrészelt oldalakat.

Tipp: Apró szalagokkal tovább díszíthetjük a tábláinkat! 12 . 10-15 cm-es kenderzsinórt. Kövessük ezt a menetet egészen addig. Vágjunk egy kb. A csomók a hátoldalon legyenek.csináld magad 5. már négyzetes fatáblát. 30 cm-t a kenderzsinórból. és fűzzük át a kicsi fatábla lyukán. amíg el nem fogynak a négyzeteink. és ezzel rögzítsük a kicsi fatábla lyukaiba a következő. 6. Kezdjük el összeállítani a kopogtatónkat. Vágjunk le kb.

hu Tel/fax: +36 1 788 59 75 .Mobil: +36 20 931 9618 .enterteam. Mi mindkettönek teret adunk.hu . . néha komoly kihívás.info@enterteam. 1047 Budapest Attila út 58. Néha leányálom.promóció Otthoni munka.www.

itt tudod megnézni. néha kicsit átalakítva vagy csak leporolva. A horgolótűvel a vastag kötél mögé kell menni és a tű horog részével áthúzni előre a madzagot. nyúl mellett. nézz körül nálunk és kövesd a DIY ötletekkel.youtube. nézd meg a videót és próbáld ki. vintage enteriőrökkel megtűzdelt blogunkat: www.vendégblogger Kötelező kötéledény A Vintage Bazaar. vékony madzag. akik szeretik a nagyszüleink korabeli tárgyakat. egy feleség. A hurkon áthúzom az ujjra tekert madzagot.vintagebazaar.hu egy férj. horgolótű. 14 . Majd újra a vastag kötél mögé kell menni a horgolótűvel és áthúzni előre a madzagot.hu by Vintage bazaar Készíts vastag kötél és madzag segítségével kötéledényt vagy kötélpuffot! Fusd át a képeket. A videó további segítséget nyújthat. Neuvirth Judit két kissráccal. Födő Gábor. ApaCukababa néven rongybabák is készülnek fénykép alapján a cica. http://www. garantált a sikerélmény! Hozzávalók: vastag kötél. bútorokat.com/watch?v=Tt1-9p6qB98 A vastag kötél végét elkötjük a madzaggal. Ezek vagyunk mi. kijelölik és beillesztik a mába. A barkácsboltokban kapható vastag kötélből egy kisebb edényhez minimum 2 métert kell venni. tacskó. hogy ne bomoljon vissza.

Meg kell keresni az első „gerincszemet”. Ekkor következik a kötél csigaformába hajtása. amikbe mindig bele kell majd bökni a horgolótűt. azzal a különbséggel. ami az edény alja lesz. így megkapjuk a „gerincszemeket”. Mindig a következő „gerincszemen” keresztül húzzuk a madzagot a horgolótűvel. Néha szaporítani is kell (egy „gerincszembe” kétszer bökünk bele és húzzuk át a madzagot). amibe bebökjük a horgolótűt és áthúzva rögzítjük a csigaformát.vendégblogger Össze kell kapcsolni a két szemet. 15 . Minimum hétszer megismételjük ezt. Ez egy hagyományos horgolási folyamat. hogy a vastag kötelet kerülgetjük közben. mert az edény alja szélesedik.

Jó munkát! www. így kapjuk meg az edény falát. akkor a vastag kötelet az edény aljának a tetejére helyezzük és úgy horgolunk tovább.vendégblogger Amikor már elértük az edény aljának a kívánt szélességét.vintagebazaar.hu .

com Névjegy 11 .stílus otthonra A stílus oldalakat összeállította: Nagy Róza Elérhetőség: rozanagy88@gmail.

. . hogy mivel dobhatjuk fel a gyerekek és a saját kuckónkat! 18 11 .stílus otthonra Itt az ősz... de a színekre nagyon vágyunk! Pár tipp..

Ez alatt az idő alatt a szülő is bölcsődébe jár. együtt választhatunk a kicsinek „benti cipőt”. hogy mikor igénylik a kortársakkal való hosszabb idejű együttlétet. A beszoktatást előzze meg az ismerkedés. Nincs szükségük a többi gyerek együttműködésére. 19 . Nem mindegy. a gyerek óvodássá. óvoda. A Többnyire megoldható. A három hetes beszoktatás többnyire elég időt ad szülőnek és gyereknek arra. Természetesen az óvodában is van beszoktatási idő. hogy mindkettő fontos. és jól követhető. Ha a kicsi egyedül eszik. A valódi együttes játék csak három. Ha ez nem megoldható. ha kortársakkal. iskola A babakor véget ér egyszer. iskolássá cseperedik. a gondozók rendszeresen tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Ezt sokan félreértik. nyitottak az egyéni igények kiszolgálására. Az igazság az. mint az otthon melege. az étkezéseken és a délutáni alváson kívül szabad játék folyik a szobában vagy a kertben. a kortárs csoport fontosabb a picinek. Szerencsés. boldogul az egyszerű ruhadarabokkal és szívesen játszik más gyerekekkel. jöhet a bölcsi. énekelnek. Beíratás előtt érdemes részletesen beszélgetni a beszoktatási szokásokról! Óvodaérett? Az óvodába lépés már bizonyos fokú önállóságot. ha a bölcsit választják. hogy egy két és fél éves gyereket óvodai minicsoportba vagy bölcsibe írasson-e édesanyja. hogy nem fogja különösebben megterhelni az óvodába járás. varrhatunk ruhás zsákot. ez biztonságot ad a kicsiknek. többnyire egymás mellett tevékenykedő. hiszen az ilyen korú gyerek alapvető szükséglete a személyes törődés. a gyerek és az anya különleges igényeiről. A legjobb. ha megengedik. és a szülőknek dolgozni kell menni. Napirendjük egyszerű. néhány helyen eltarthat akár több hétig is. kérdezgeti az otthoni szokásokról. Ha fölmerül a kérdés. hogy hol. Viszont roppantul élvezik. ha a gyerek valamelyik szülő társaságában tölt időt kortársaival játszóházban. négy éves kor körül kezdődik. akkor valószínű. és hogyan kezdi a közösségi létet. hogy megbarátkozzanak az új helyzettel. hogyan foglalkozik a kicsivel. Gyerekbarát bölcsődék A mai bölcsik már nagyon barátságosak. Ha bölcsiseket. a nyugalom és a kevés követelmény. Az ismerkedés után már van miről beszélgetni. vagy kiscsoportos óvodásokat figyelünk meg. a gondozónő figyeli. Írta: Sződy Judit A gyerekek nagy különbséget mutatnak abban. játszótéren. hogy a kedvenc játékot vagy kispárnát is bevigyük. általában mindenki jobban jár. mert azt hiszik. biztos nappali szobatisztaságot és alkalmazkodóképességet feltételez. nem szerencsés éppen a szülőtől való elszakadással egy időben leszoktatni a biztonságot adó mamapótlóról. egy-egy gyereket ölbe véve. vagy náluk valamivel idősebb gyerekekkel játszhatnak. Nincsenek foglalkozások. legfeljebb egymást utánzó gyerekeket látunk. játszani. Ha a gyerek cumival alszik el. ennek főleg a délutáni alvásnál van nagy jelentősége. A gondozónők sokat mesélnek. A bölcsődei csoportok kislétszámúak: egy szobában tíz apróság kap helyet.csemetedolog Bölcsőde. hogy néhány héttel a rendszeres óvodába járás előtt bemenjünk körülnézni.

mi válasszuk ki. 1 2 3 . fekete. figyelmetlen. és maga az érdeklődés motiválja (vagyis tanulásának minőségét nem a kilátásba helyezett boszorkák. Mikor menjen iskolába? Általános tapasztalat. hogy a gyereke jó kezekben lesz az óvodában. hogy maga az anya sem szeretné igazán otthagyni az óvodást. de nem egyetlen feltétele a megfelelő szellemi érettség. hogy melyik tanító osztályába kerül a gyerekünk. vagy az állandóan beteg. Ha ugyanezt a gyereket az apa vagy a nagyi viszi be. sírások hátterében többnyire az áll. Ellenkező esetben a gyerek megérzi az anya bizalmatlanságát. hasfájós. tündérkék. a tanulás szeretetében a legfontosabb a tanító személyisége és a hozzá fűződő személyes kapcsolat. hogy képes az iskolás léttel járó kihívásoknak megfelelni. figyelmét egy adott feladatra összpontosítani. Az iskolaérettség egyik.és pirospontok határozzák meg alapvetően).csemetedolog Nagyon fontos. Persze ebben az életkorban az érdeklődés felkeltésében. Ám attól. bizonytalanságát. rendszerint baj nélkül indul a nap. hosszan húzza a búcsúzkodást. Ha van rá lehetőségünk. és tájékozott. Belőlük lesz az osztály bohóca. hogy az anya tökéletesen meg legyen győződve arról. hogy valaki okos. és képtelen lesz elfogadni a helyzetet. vagy egyszerűen csak butának megbélyegzett örök vesztes. általában érdeklődő. A reggeli hisztik. nem biztos. sőt: maga is sír. Az iskolaérett gyerek képes hosszú ideig is megülni a fenekén. hogy a túl korán iskolapadba került gyerekek hosszú éveken át képességükön alul teljesítenek.

vagy bedobsz egy felest. még ugyanolyan kisgyerek. és a nagy kedvenc: a betűkészlet… Első látásra te magad sem tudnál garanciát vállalni. a korongok. hogy írás közben a füzetet is megfelelő dőlésszögben helyezze el a gyerek. hogy nagy próba elé kell állnod: a gyereknek életében először kell felelősséget vállalnia a holmijaiért és a cselekedeteiért. És szeretgesd ugyanúgy. alkalmazkodás. Most viszont elég csak belenézned egy elsős táskájába. iskolaérett-e gyerekünk. ha elvész a betűtáblából az összes Ü betű… De nem csak a táska tartalma jelent új feladatot.Sulikezdés csemetedolog Így szeptemberben már nem érdemes azon filozofálni. Számíts arra. és ne követelj tőle túl sokat. mielőtt elindultok a suliba. feladatok. könyvek. a játékpénzek. és jelöld meg az összes mütyűrt valamilyen egyezményes jellel. füzetek. új szabályok betartása. hogy mindezt mindennapos használat mellett épségben megőrzöd.szody. hogy időben lefeküdjön este. de botladozásait fogadd türelemmel. logikai készlet. hogy reggel egyen. és arra. az is jó. Ne ijedj meg. Balkezeseknek érdemes előre beszerezni balkezes ollót. mint néhány hónappal ezelőtt! www. Persze. valamint fogadd meg előre. hónapokat. radír. Tehát vegyél egy nagy levegőt.hu padlasmuhely. hogy minél gördülékenyebbé tedd az első heteket. De hát eddig is kellett… mondhatnád. hegyező. de nagyjából pár óráig. a lába érjen le a székről a földre. ott vannak a pálcikák. és választhatsz: vagy infarktust kapsz. Figyelj arra. mint eddig. ceruzák. Írástanításnál különösen figyelni kell a helyes ceruzafogásra. bátorítsd. hogy iskolás let. No persze. A domináns kézzel ellentétes irányból érkezzen a természetes fény és a lámpafény. pedig már legalább negyedszázados tapasztalatod van benne. színesek. Fáradozz azon. és kényelmes. Fontos. ha az asztal dőlésszöge állítható.hu 21 . vonalzót és speciális íróeszközöket. új emberek elfogadása és a bizalom kiépítése sem könnyű egy 6-7 éves gyerek számára. hogy vedd figyelembe a gyerek méreteit. pontosság. nem is megoldhatatlan. hogy a csemete jobb-. könnyen kezelhető ruhába öltöztesd. Az idő. vagy balkezes-e. Igen. és nem túl nagy horderejű dolgokért. A fényforrás beállításánál vedd figyelembe. Amiben otthon segíthetsz Rendezz be kényelmes tanulóhelyet. hiszen attól. hogy szavad se lesz. tisztasági csomag.

26 cm átmérőjű sütőformába.de Hozzávalók: kb. Még egyszer tegyük a hűtőbe egy negyed órára.30 g Ocean Spray szárított áfonya* (friss is lehet) . és egy villa segítségével szurkáljuk meg több helyen. 1 órára. és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe kb. 50 g cukrot egy csipet sóval a kézi robotgép dagasztó feltétével gyúrjuk tésztává. 22 .800 g savanykás alma . Lisztes felületen nyújtsuk ki kb.150 g Beurre de Savoie baratte vaj* .100 ml narancslé .130 g Tate Lyle barnacukor* .2 tojás sárgája (M-es) .csipet só .recept Diós almatorta forrás: livingathome. és helyezzük egy kb.100 g sárgabaracklekvár .com A lisztet.30 g dióbél . a tojás sárgákat.porcukor és/vagy tejszínhab a díszítéshez *: megvásárolható: www.180 g Marriages Organic finomliszt* . 120 g szobahőmérsékletű vajat. majd lisztes kézzel formázzunk belőle egy lapos cipót. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (légkeverésest 180 fokra). 26 cm átmérőjű sütőformához .baldasztis. 30 cm átmérőjűre a tésztát. Nyomkodjuk le a tésztát.2 ek citromlé .

A lekvárt egy evőkanál narancslével forraljuk fel gyorsan. szórjuk meg a dióval. de összefogott fél almákat körkörösen és szorosan egymás mellé helyezzük a tésztára. tehet rá tejszínhabot. amit meglocsolhat a sziruppal:). locsoljuk meg evvel az almaszeleteket. majd szórjuk meg 30 g felkockázott vajjal és 30g cukorral. az áfonyával és porcukorral. A diót és az áfonyát egymás után "főzzük ki" a szirupban. Ha kész a torta. Nagyon vékony szeletekre szeljük fel a fél almákat. Egy lábosban 50 g cukorból és a maradék narancsléből főzzünk 5 perc alatt szirupot.recept Közben hámozzuk és felezzük meg az almákat. és ha letelt a 20 perc. de vágás közben tartsuk egyben őket. és 20 percen keresztül süssük a legalulra helyezett rácson. 23 . majd hagyjuk kihűlni a szirupot. A felszeletelt. Akinek még ez sem elég. a magházat óvatosan vágjuk ki. de most már középen. A tortát további 20 percig süssük (légkeverés mellett 15 percig). Helyezzük a süteményt a 200 fokra (légkeverésest 180 fokra) előmelegített sütőbe. Az almákat azonnal kenjük be citromlével.

Jó étvágyat kívánunk! promóció .

12. és adjuk hozzá a hagymához. elég épp csak átforgatni. A vöröshagymát vágjuk apróra. hogy a sajt szépen feloldódjon.recept Cukkínis táska Koránkelőknek reggelire is.1 tojás felverve . A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra.1 csomag leveles tészta (500g) . 2. alaposan keverjük el.só. A leveles tésztát.1 vöröshagyma . ekkor már kapcsoljuk ki a lábos alatt a tüzet. de igazából minden étkezésre . Kanalazzuk hozzá a mascarponet. A cukkínit nem kell sokáig párolni. 3.5 dkg mascarpone . Hozzávalók: . borsozzuk. ha mélyhűtött engedjük fel. és egy evőkanál olajon dinszteljük meg. bors 1. A reszelő nagy lyukú oldalán reszeljük le.2 kicsi cukkíni . és vágjuk le a cukkíni végeit. Sózzuk.vagy közbenre! Íme egy mennyei harapnivaló. 25 . 4. Közben mossuk meg.

Tegyünk mindegyik közepére egy kanál sajtos cukkínit. majd 2025 perc alatt süssük meg. 6. A csomagok széleit kenjük meg a felvert tojással. Kenjük meg a tetejét is a felvert tojással. majd vágjuk fel négyzetekre (kb. 7. hogy biztos bent maradjon a töltelék sütés közben.recept 5. vagy 4 sarkot középre zárva. Langyosan a legfinomabb! Jó étvágyat! 26 . A leveles tésztát. ahogy nekünk jobban tetszik). majd zárjuk be őket (átlósan hajtva. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 10x10 cm). Ujjunkkal vagy villával is nyomkodjuk össze a záródó részeket. ha szükséges nyújtsuk ki.

színekkel és textúrákkal való kísérletezés igazi játék. ami roppan. és persze a recept sem maradhat el. Miért van szükség a temperálásra? – avagy egy kis kémia Az egészről a csokoládé egyik fő alkotója. egy másik. amelynek egy kristálymódosulata a grafit. Most törjünk le egy darabot a csokoládénkból! Töréskor jellegzetes pattanó hangot hallhatunk.com/pages/Pralin%C3%A9-Paradicsom/185021721525881 Vegyünk a kezünkbe egy tábla jó minőségű étcsokoládét! Óvatosan bontsuk ki. míg mások instabilak. hanem temperálni kell. és szobahőmérsékleten tartva is nyugodtan kézbe foghatjuk anélkül. ezt az állapotot a temperálás (más szóval előkristályosítás) során érhetjük el..pralineparadicsom. aki szerint: „A bonbonkészítésben nincsenek kőbe vésett szabályok.bonbonsuli Csokoládé temperálása és a mendiant. Ebből a szempontból a tiszta szénhez hasonlíthatjuk. hogy hogyan is kell csokoládét temperálni. A legstabilabb állapota az úgynevezett V. avagy a színes csokikorongok Praliné Zsuzsit már az előző számunkból megismerhettétek. és nincsenek rajta világosabb foltok vagy csíkok a cukor vagy zsír kiválásától. hogy szétolvadna rögtön a csokoládé. a kakaóvaj tehet. hogy többféle módosulatban képes kristályszerkezetet alkotni (polimorf). ebben az állapotában rendelkezik az előbb leírt pozitív tulajdonságokkal a csokoládé. selymes fényű.“ Most megmutatja nekünk. hibátlan felületű. Ha pedig megfogunk belőle egy darabot.. ha kettéharapjuk. jellegzetes tulajdonsága. illetve egyes módosulatok stabilak. az ízekkel. 27 . bársonyos selyemfényű.facebook. A kakaóvaj sokféle zsírsavból áll. majd visszadermeszteni a csokoládét. módosulat. hanem egy határozott vonalban. ettől teljesen eltérő módosulata a gyémánt. hogy hasznosítani tudjuk az új tudást! Elérhetőségek: http://www. Ha bonbont készítünk. hogy ugyanilyen tökéletes csokoládéburkot alakítsunk ki. rétegekkel. a csokoládé nem szemcsésen törik. a célunk az. A kakaóvaj kristálymódosulatainak a fizikai-kémiai tulajdonságai például az olvadáspont – nem azonosak. Ehhez azonban nem elég egyszerűen megolvasztani. és először nézzük meg a felületét! A boltban vásárolt jó minőségű táblás csokoládék felülete egyenletes. nem kezd el azonnal olvadni a kézmelegtől.hu/ http://www.

mert a magas cukor. .a magas páratartalom is ellensége a csoko-ládénak. így ne a rotyogó vasárnapi húsleves mellett vágjunk bele! A temperálás lépései 1. A vízfürdőhöz egy kis lábasba teszünk kevés (egy-két ujjnyi) vizet: a víznek nem szabad forrnia. szilikon spatula (vagy esetleg csak a csokoládéhoz használt fakanál). hogy ott nem kerülhet víz véletlenül sem a csokoládéba. nem szabad túlmelegíteni sem. lényeges. hogy a hő egyenletesen tudjon eloszlani. 28 . hogy az elérje az ideális munkahőmérsékletet. A csokoládé felolvasztása Kétféle módon történhet: mikróban vagy vízgőz fölött. Az eszközökön kívül ideális munkakörülmények is kellenek a csokoládé temperálásához: a konyha hőmérséklete 18-21°C-on a legjobb. Temperálás A klasszikus módszer a márványlapos temperálás: a megolvasztott csokoládé kb. míg tej. kétharmadát hideg márványlapra öntik. a tejcsokoládét már gyakrabban kell. míg a fehér csokoládét szinte állandóan érdemes kavarni.és tejzsírtartalom miatt könnyebben lekaphat. Ekkor a maradék olvasztott csokoládéból kevernek a lehűtött csokoládéhoz. illetve a magas páratartalom is ellensége a csokoládénak. fém edény. Ez az ideális munkahőmérséklet étcsokoládénál 31-32 fok. mert nagyon kevés víztől is szemcsés lesz a csoki és összeugrik. A csokoládét 40-46°C-ra olvasszuk fel (maghőmérővel ellenőrizzük). 27-28 fokosra hűl. akár vízgőz fölött olvasztunk.és fehér csokoládénál 29-30 fok. ami illeszkedik rá.. így ne a rotyogó vasárnapi húsleves mel-lett vágjunk bele! 2. és kb. Erre a lábasra egy akkora fém tálat teszünk.bonbonsuli Mire van szükségünk a temperáláshoz? Az első és legfontosabb egy digitális maghőmérő. bugyognia.. ne kapjon le sehol: étcsokoládét elég néha átkavarni. hogy rendszeresen kavarjuk át az olvadó csokoládét. de mindenkinek ki kell ismerni a saját készülékét. Akár mikróban. amivel a csokoládé hőfokát tudjuk ellenőrizni. míg a csokoládé láthatóan besűrűsödik. A mikró előnye. Ezt konyhafelszerelési áruházakban. ugyanis víz (a felszabaduló párából) nem kerülhet a csokiba. A maghőmérőn kívül már csak csupa olyan dologra van szükség. netes webshopokban szerezhetjük be. milyen teljesítményen érdemes olvasztani benne a csokoládét. amely egy átlagos háztartásban is megvan: egy kisebb lábas. és ott állandó mozgásban tartják spakli és kenőkés segítségével.

(A képen a bal oldali spatulát temperálás nélkül megolvasztott csokoládéba mártottam. 3. szobahőmérsékleten 2-3 perc alatt láthatóan kezd megszilárdulni a csokoládé szép selyemfénnyel. A csokoládé háromnegyedét megolvasztjuk. miközben dolgozunk vele. tej. Az olvasztott csokoládét állandó kavargatással hűtsük le: étcsokoládét 34-35°C-ra. ha meggyőződtünk róla. A felolvasztani kívánt csokoládémennyiség kb. a különbség jól látható. egynegyedét egészen apróra vágjuk (vagy dolgozhatunk csokilencsével). majd apránként keverünk hozzá a félretett apróra vágott csokoládéból: mikor egy adag elolvadt. és további kavarással hűtsük a csokoládét az ideális munkahőmérsékletre. ellenőrizzük acs o ko l ádé h ő fo kát . Az ideális hőfok tartása Ha kezd lehűlni a temperált csokoládénk. hogy jól temperáltuk. majd várjunk egy keveset: ha jól temperáltunk. Ekkor keverjük hozzá az előre kimért porított kakaóvajat. Ha véletlenül pár fokkal hidegebb lesz a csokoládé a kelleténél. míg elérjük az ideális hőfokot. mikróban vagy vízgőz fölött az ideális hőfokig melegítjük.bonbonsuli Temperálás beoltó módszerrel „Házi” használatra. ugyanis a temperált csokoládé segíti elő itt az előkristályosodási folyamatot. míg a jobb oldalit temperáltba. Figyelem: a beoltáshoz csak temperált csokoládét (bolti táblás vagy csokilencse) lehet használni. Temperálás porított kakaóvajjal 29 . h a az t ö bb mi n t az i d e á l i s munkahőmérséklet.) 4. Ez több módon is lehetséges: visszatehetjük pár másodpercre a mikróba vagy a vízgőz fölé. újabb kis adag apróra darabolt csokoládét keverünk az olvadt csokoládéhoz egészen addig. Ehhez mártsunk egy kést vagy egy kanál végét a csokoládéba. amikor apróra darabolt temperált csokoládé helyett porított kakaóvajat adunk az olvasztott csokoládéhoz: 100 gramm csokoládé temperálásához 1 gramm porított kakaóvajra van szükség. korábban felolvasztott és temperálás nélkül megszilárdul csokoládét nem. A kép öt nappal később készült.és fehércsokoládét 33-34°C-ra. A temperálás tesztelése Csak akkor kezdjünk dolgozni a csokoládéval. és félretesszük. időnként újra kell melegíteni az ideális munkahőmérsékletre. vagy hajszárítóval kicsit átmelegíthetjük a csokoládés tál oldalát. majd jól átkeverjük a csokoládét. A beoltó módszer egy másik. kisebb mennyiségű csokoládé temperálásához praktikus az úgynevezett beoltó módszer. nagyon gyors és egyszerű változata.

tej.) 4. 2. Tipp: A feltétek rászórása előtt óvatosan dugjunk nyalókapálcikát (vagy méretre vágott hurkapálcát) a friss csokikorongokba. avagy színes csokikorongok Végül egy egyszerű. Ágoston-. jól záródó dobozban tároljuk. Ha pedig a csokoládékorongokat nem sütőpapírra. aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcsök. hanem mintás struktúrafóliára öntjük. 10-12 darabhoz: 100 g tetszőleges csokoládé feltétek ízlés szerint (pl. olajos magvak. a hagyományos feltétek színe a négy kolduló rendet (Domonkos-. akkor mintás felületű korongokat készíthetünk. ha szabályosabb formákat szeretnénk. 3.vagy fehér csokoládéból. készülhet ét-. A kiválasztott feltéteket előkészítjük egy tányérra. Nagyon jól variálható édesség. 30 . (A sütőpapír hátuljára egy pohár segítségével elő is rajzolhatjuk a köröket. Hozzávalók kb. ropogós gabonagolyók. ferences és karmelita rendek) jelképezi. A mendiant klasszikus francia karácsonyi édesség: az elnevezés koldust jelent. A csokoládét temperáljuk. és a feltéteknek csak a fantázia szabhat határt. kandírozott virágok és gyümölcsök. a kanál hátával nagyjából 5 cm átmérőjű körré igazítjuk a csokoládét. Ha a csokoládé szobahőmérsékleten megdermedt. így csokinyalókákat készíthetünk. fél órára hűtőbe tesszük. Tálcára terített sütőpapírra a temperált csokiból egyegy teáskanálnyit adagolunk. 5. A csokoládékorongokat megszórjuk tetszőleges feltétekkel. kávészemek) 1. de nagyon látványos recept a temperálás kipróbálásához. Szobahőmérsékleten. kókuszchips.bonbonsuli Mendiant. majd levesszük a sütőpapírról a kész korongokat.

század fordulójáról. Mottójuk akár ez is lehetne: . A horgolt modellek többségénél leszámolható rajz is segíti a munkát. Ugron Zsolna . mindez egyetlen kötetben! A regény példákkal.Meskó Zsolt: Szerelemféltők (Ulpius-ház. meg az ő rejtélyes lelkük. madár és egyéb apró állatka (Aréna 2000 Kiadó. zokogás és örömkönnyek kísérik a beszélgetéseket. 2012.. interaktívan boncolgatja azt a számtalan érzést. apja egykori házitanítója. sőt. megismernünk és legfőképpen megszeretnünk. modell felesége pedig végig támogatja.Nőnek születtél? Ne nyavalyogj! Élvezd!" Katarzyna Miller . 2012.. A talpraesett lány azonban megtalálja a kibúvókat. Fábián Janka: Lotti öröksége (Ulpius-ház. De mégis mindig válaszol. A Zemplén vármegyei dúsgazdag Ághfay báró nyughatatlan. 2990 Ft) Bővítsük kötés és horgolás repertoárunkat ezzel a miniatűr állatsereglettel: a csúszómászóktól a gyönyörű pillangókon át a ragyogó fémes fonalból készült szitakötőkig. Elárvult kislányát. boldogságot és bánatot. az éjszakát is együtt töltötték. lázadó természetű fia – apja akarata ellenére – egy nála idősebb és elvált színésznőt vesz feleségül. 2012. 2990 Ft) Ben Mezrich: Szex a Holdon (Atheneum Kiadó. majd hátra lapozva a részletes mintaleírás alapján könnyedén elkészíthetjük a kiválasztott darabot. A könyv végén inspiráló ötletekre bukkanunk a kézimunkák egyedi felhasználásához. 2012. Lottit. A Johnson Űrközpontban aztán megragadja a kínálkozó lehetőséget. felkavaró családtörténet a XVIII-XIX. de nő lévén. Valamennyi leíráshoz egyértelmű útmutatót és fonalajánlást találunk. hogy gyakran nemcsak a másik nem képviselői pislognak ránk értetlenül: először magunkat kell megértenünk. …. és így az egymásnak elküldött történeteikből életük széthullott darabjai újra összeállnak. Sorsfordító pillanatok. és ezért az életével fizet. az erdélyi Anna különös levelezésbe kezd az évek óta nem látott B. A könyv elején megismerkedhetünk a katalógusba rendezett kis élőlényekkel. 3499 Ft) Egy nagyon régi találkozás után a Szerelemféltők hősnője. vagy színes csokorba kötve otthonunk dekorálásához. aki először korántsem örül ezeknek a soroknak. A 25 éves főhős és 20 éves barátnője azonban olyasmire vállalkoztak. kiegészítők díszítésére. amit mi nők kortól függetlenül átélünk.Monika Pawluczuk: Nőnek lenni és nem bedilizni (Atheneum Kiadó. 31 . 3490 Ft) Amikor megtudják. a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez. Thad Roberts és menyasszonya elhagyják a közösséget és munkát keresnek.. 2012. 2011. s a legvagányabb gyakornokként hamarosan mindenki megismeri a nevét. Lőrinc mester veszi magához. amit ép ésszel senki se merne megkísérelni: egy furgonnal ellopják az Űrközpontban őrzött holdköveket -melyeket még az Apolló program során hoztak le a Földre -. 3499 Ft) Izgalmas. és kisebb testi fogyatékossága miatt nem gyakorolhatja a gyógyító hivatást. belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe. melyek rávilágítanak arra. A fiú évekig készül a NASAfelvételire.. Ft) Ezzel az elbűvölő virággyűjteménnnyel minden rózsásnak tűnik! Az elkészült kézimunkákat felhasz-nálhatjuk ruhák. A lengyel bestseller szerzői a női létet valódi csodaként ünneplik. Pauline Ineson: Háromdimenziós virágoskert (Aréna 2000 Kiadó.könyv Lesley Stanfield: 75 kötött és horgolt pillangó. a ruhadíszektől az ajándékcsomag dekorálásáig. 11 nő. Nevelőapja. a félénk mormon kamaszt mélyen hívó családja kitagadja.-vel. hogy beleszeretett az egyik osztálytársába. 6 nap. amiket aztán a világhálón próbálnak eladni.. 1 szabad szájú terapeuta. Bálintot a francia forradalom eszméi is vonzzák.

és szagosradírperverzióm. emellett pedig az évszak eljövetelének sziklaszilárd szimbóluma. Tulajdonképp akkor már Demjén Rózsi is eszembe jut. de még a Balatonnak vizébe se tudtam belemártani a semmittevésben és a 40 fokban kitikkadt testemet. A jól ismert dal felcsendüléséig azonban minden évben önkéntesen alávetettem magam A Papírbolt Szertartásnak (talán nem véletlen. A tolltartó-. elmúlás és körforgás a dolgok rendje. zimankót. És igencsak sajnáltam magam arra gondolva.válaszra várva. meg nem is. amikor nem hogy a tengerbe. nem lehetne-e ezt idén a jókedv megmaradásával kivitelezni? Itt állok a – pozitív.blogspot. a bekötésükhöz műgonddal kiválasztott. az új taknönyvek szimatolása. ő meg az exgimnáziumom pedellusa. mivelhogy amióta világ a világ. hogy legszívesebben már rohannék is Budmil táskámat új tanszerekkel berendezni. hogy az elkövetkező bő fél év esőt. Addig is felhasználom a fentebb/lentebb olvasható nyárkonzerváló tippeket. János. Bezzeg a matrózblúz! Az egylenlősdiség eme zsákegyenruhában való megnyilvánulása máig felelős az ősszel kapcsolatos ambivalens érzéseimért.com/ 32 .olvasnivaló Peti áll a válaszra várva Ősszel mindig Petire és Jánosra gondolok. Merthát ugye vártam is (Peti. fájt a szívem a kopaszodó fák láttán. hogy írószermániám végülis egy dekormagazinban való elmélkedésig vezetett). De kérdem én. sirattam a nyarat. színes toll. aki nekem csak bácsi. sofi http://polihiszterika. sötétséget és személy szerint jóidőfüggőségi mélabút tartogat. Változás. Rózsi és a papírbolt miatt). a „De nehéz az iskolatáskával” inspirálja a diákságot a tanévnyitás örömmel fogadására. a teljesség kedvéért. Jánosra. Hátha ezúttal a sikerül a boldogságot egy kicsit tovább itt tartani. legmegfelelőbb csomagolópapír megvásárlása. Mert éreztem a levegőbe szippantva a csípős reggelek közeledtét. a vignetta vízmérték segítségével való felragasztása oly kellemes emlékeket ébresztenek bennem. ceruza-.

fotó Háziállatok Azt hiszem a világon nem mindenhol az oldaltáskában utazó kutyákat és a plüsstoronyban sziesztázó cicákat értik háziállatok alatt. Fotók: Brandt Diána és Brandt Melinda Magyarország. Budapest India. úgy vettük észre.. Söt.. hogy inkább nem:). Varanasi .

fotó Jordánia. Petra Peru. Valle de Colca .

4100 Ft .us4. 4100 Ft Gyere.hu Mono yellow. 2720 Ft Mia turquoise. 5590 Ft www.Eredeti Starlightz papírcsillagok promóció Mia white.com/Csillagvilag Marrakesh brown-yellow.csillagvilag.com www.masni.com/masnidekoracio FRISSLEVÉL http://blogspot.com/subscri itt! be?u=e66b53238125f4a0064334dab&id=6b66d3c92c www. csatlakozz! MASNI DEKORÁCIÓ BLOG FACEBOOK www.l feliratkozás ist-manage.facebook. 2720 Ft Furnace red-orange.facebook.