You are on page 1of 14

GEOGRAFI MANUSIA

TEMA 1 : PENDUDUK

FAKTOR-FAKTOR KETIDAKSEIMBANGAN TABURAN PENDUDUK

TABURAN PENDUDUK  Terdapat penduduk : 1. Kepadatan Penduduk 2. Pola Taburan Penduduk dua aspek penting taburan .

  Taburan atau sebaran penduduk di sesebuah kawasan. Pola taburan penduduk diukur berdasarkan kepada tiga kategori iaitu padat.   Jumlah penduduk yang mendiami satu kilometer persegi kawasan. Formula pengiraan kepadatan penduduk adalah seperti berikut : Jumlah Penduduk Luas Kawasan (km²) 2. Pola Taburan. Kepadatan Penduduk .1. . sederhana dan jarang.

.FAKTOR-FAKTOR KETIDAKSEIMBANGAN TABURAN PENDUDUK.

2. Bentuk Muka Bumi Kegiatan Ekonomi Sumber Alam Perkembangan Infrastruktur Sistem Pengangkutan dan 5.FAKTOR-FAKTOR KETIDAKSEIMBANGAN TABURAN PENDUDUK 1. 7. 4. 6. 3. Faktor Sejarah Dasar Kerajaan Faktor Sosial .

FAKTOR-FAKTOR 1. Bentuk Muka Bumi . Delta kedah.  Tanah pamah seperti di kawasan lembangan sungai yang subur biasanya menjadi pilihan penduduk untuk petempatan. Lembangan Sungai Indus (India). Delta kelantan (Malaysia).   . Cth : Lembangan sungai Hwang Ho (China). Delta Irawaddy (Myanmar). Delta Sungai mekong (Vietnam). Ini kerana aktiviti seperti pertanian. pengangkutan dan petempatan amat sesuai di jalankan.

Banjaran Crocker. Bentuk Muka Bumi .   Kawasan tanah tinggi dan pergunungan pula berpenduduk jarang. Cth : Banjaran Andes (Amerika Selatan).FAKTOR-FAKTOR 1. Banjaran Rocky (Amerika Syarikat). Banjaran Titiwangsa (Malaysia) .

Batu Tiga. Butterworth. Kegiatan Ekonomi .  Kawasan perindustrian menjadi tumpuan penduduk kerana menyediakan peluang pekerjaan. Petaling Jaya. penduduk mudah untuk bergerak. Sungai Wei.FAKTOR-FAKTOR 2. Seberang perai (Malaysia) Penduduk yang mencari pekerjaan tertumpu di kawasan tersebut.    . Jika sistem pengangkutan maju. Cth : Shah Alam.

Cth : Penemuan bijih timah di Lembah Klang menyebabkan penduduk tertumpu di kawasan tersebut dan menyebabkan kawasan tersebut bertambah maju yang akhirnya mewujudkan sebuah bandar yang besar iaitu Kuala Lumpur. Sumber Alam .  .   Kawasan kaya dengan sumber alam adalah berpenduduk padat. Cth: Perlombongan minyak mentah di Luar Pesisir Pantai Terangganu mewujudkan bandar baru iaitu bandar Kerteh.FAKTOR-FAKTOR 3.

teksi.  Kawasan yang mempunyai banyak kemudahan infrastruktur dan sistem pengangkutan dan perhubungan yang maju akan menarik minat penduduk untuk tinggal di kawasan tersebut.FAKTOR-FAKTOR 4. Monorel. Cth : kemajuan dalam pelbagai bidang di kawasan lembah Klang termasuklah kemajuan dalam bidang pengangkutan dan perhubungan telah menyumbang kepada kepadatan penduduk di kawasan tersebut.  . bas. Kereta api yang memudahkan pergerakan penduduk. Perkembangan Sistem Pengangkutan dan Infrastruktur. Terdapatnya sistem LRT.

Faktor Sejarah.FAKTOR-FAKTOR 5. .   Kawasan yang lebih awal dimajukan akan mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi. Cth : kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia merupakan kawasan yang dimajukan oleh pihak penjajah dan terus menjadi tumpuan penduduk selepas merdeka kerana telah maju dalam pelbagai aspek.

FAKTOR-FAKTOR 6. KEJORA. JENGKA.  Dasar Pembangunan Wilayah dan pembukaan tanah-tanah rancangan menyebabkan kawasan tersebut menjadi tumpuan penduduk. Dasar Kerajaan.  . Cth: kerajaan Malaysia telah menjalankan pelbagai Pembangunan Wilayah melalui pelbagai agensi seperti KESEDAR.

Universiti Malaya (Kuala Lumpur). Cth : UMS (bandar Kota Kinabalu).FAKTOR-FAKTOR 7.   Faktor sosial seperti hiburan dan pendidikan juga mempengaruhi taburan penduduk. Universiti Pertanian Malaysia (Serdang. Pusat-pusat pengajian tinggi juga banyak di bandar-bandar besar dan ini juga menjadikan kawasan tersebut berpenduduk padat. Selangor)   . Faktor Sosial. Pusat hiburan yang banyak di bandar-bandar besar menjadi tarikan kepada golongan muda untuk tinggal di kawasan tersebut.

TERIMA KASIH .TAMAT SEKIAN.