Ulasan Kajian : 1) Louise H.

Emmons; Jamili Nias; Alim Birun

 Bunga yang besar ini mengeluarkan bau yang dapat menarik perhatian lalat-lalat yang merupakan pendebunga-pendebunganya.Pengenalan   Kesemua 14 spesies daripada tumbuhan ini adalah parasit. .  Tumbuhan ini hanya mempunyai bahagian bunga yang keluar terus daripada batang atau akar pokok yang menjadi hosnya.

BUAH RAFFLESIA  .

 Tumbuhan ini hanya dapat dijumpai apabila ia berbunga dan terancam dengan pembalakan dan ancaman-ancaman lain daripada manusia. buah tumbuhan ini adalah lebih sukar untuk dijumpai berbanding dengan bunganya. dan kebanyakan daripada bunga-bunga betina gagal untuk mengeluarkan buah .  Majoriti daripada tumbuhan ini yang dijumpai di Sabah merupakan jantan.  Dua spesis berkemungkinan sudah pupus pada masa kini.  Oleh itu.

hitam kecoklatan.  Buah tumbuhan ini dari spesies R.  Permukaan luarannya berwarna gelap.  Tumbuhan ini tumbuh daripada batang bawah tanah atau akar pokok Tetrastigma lanceolarium.keithii telah dijumpai dan berbentuk seperti bola yang berdiameter 14cm. .

berkayu dan agak keras.  Isi buah ini mengeluarkan bau yang kuat dan busuk seperti buah kelapa yang sudah reput.  Biji-biji buah rafflesia berwarna merah kecoklatan dan memenuhi ruangan di dalam buah tersebut.  Dalaman buah ini dipenuhi dengan isi yang berwarna krim dan berminyak.  Permukaan luarannya juga berkeadaan seperti kulit pokok. .  Isi buah ini juga mempunyai rasa yang seakan sama dengan isi buah kelapa.

PENYEBAR BENIH  .

1) TUPAIA TANA   Mamalia daripada spesis Tupaiidae  Dapat dijumpai di Sumatra dan pulau-pulau yang bersebelahan serta di pergunungan Borneo. .

 Mereka juga mengembara ratusan hingga ribuan meter setiap hari. .Kesesuaian Sebagai Penyebar Benih   Mamalia ini gemar untuk berjalan berdekatan dengan batang-batang pokok. dan memilih untuk berada di kawasankawasan yang padat dengan tumbuhan.  Spesies ini mengelak daripada berada di kawasan yang lapang.

.2) CALLOSCIURUS NOTATUS   Mamalia yang amat senang untuk dijumpai di kawasan sekitar bunga-bunga Rafflesia. Ini menjadikan ia haiwan yang amat sesuai untuk menjadi pendebunga bagi bunga ini.

berjalan dan berehat di kawasan-kawasan yang padat dengan pokok.  Spesies ini gemar bersarang. .Kesesuaian Sebagai Penyebar Benih   Mereka kerap kali menghabiskan masa untuk turun ke atas tanah.

 . khinzir dan juga anai-anai pernah dikatakan berkemungkinan memainkan peranan sebagai penyebar benih Rafflesia.  Namun mereka tidak sesuai kerana walaupun gajah dan khinzir berpotensi untuk memakan buah tersebut. mereka pada kebiasaannya berada di kawasan yang lapang dan mengeluarkan najis yang tebal di kawasan yang jauh dari pokok.  Buahnya yang agak melekit juga akan mengelakkan anaianai daripada mendekatinya.  Najis yang tebal ini akan menyukarkan biji benih Rafflesia untuk bercambah.Info Tambahan  Gajah.

SEKIAN  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful