P. 1
83740728-SALAH-KONSEP-SCE-3102.docx

83740728-SALAH-KONSEP-SCE-3102.docx

|Views: 26|Likes:
Published by Kamariah Esa

More info:

Published by: Kamariah Esa on Jul 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011

PENGENALAN Kata pepatah Cina,‘ Saya dengar saya lupa; Saya lihat saya ingat; Saya buat saya faham’. Untuk mencapai pemahaman, pengalaman melalui satu jenis deria sahaja tidak mencukupi. Pengalaman amat perlu dirangsang oleh pancaindera dan diolah oleh prosesproses mental supaya dapat mencapai pembelajaran bermakna. Ilmu pengetahuan murid tidak semuanya berasal daripada maklumat deria yang wujud secara bebas dalam persekitaran yang diserap ke dalam fikiran murid melalui pengalaman pancaindera, atau kewujudan pengetahuan sejadi dalam mental, tetapi ilmu pengetahuan itu diperolehi dengan cara membina sendiri oleh setiap murid melalui pengalaman, renungan dan pengabstrakan. Tiga faktor yang mendorong kanak-kanak mencapai pemahaman ialah sediakan suasana pembelajaran yang bermakna, galakkan murid untuk membuat keputusan dan berikan kesempatan untuk mereka menghalusi pemikiran dengan cara saling bertukar pendapat. Guru berperanan juga untuk merangsang tindakan mental kanak-kanak semasa kanak-kanak sendiri bertindak ke atas sesuatu objek. Dengan itu, mereka boleh membina idea-idea sendiri. Pembelajaran terdahulu dikaitkan dengan pembelajaran terbaru. Konstruktivisme menegaskan kepentingan membina pengetahuan secara aktif melalui proses saling pengaruh antara pembelajaran terdahulu dengan pembelajaran terbaru.. Unsur konstruktivisme yang paling penting adalah bahawa seseorang membina pengetahuan dirinya sendiri secara aktif, dengan cara membandingkan maklumat baru dengan pemahamannya yang sedia ada. Cara ini digunakan untuk menyelesaikan sebarang perselisihan idea atau salahkonsep demi mencapai pemahaman baru. Kanak-kanak telah memperoleh pengalaman tentang alam sekitar sejak dilahirkan. Mereka telah mengembangkan idea-idea yang membolehkan mereka memahami apa yang berlaku di sekeliling. Mereka membawa idea-idea informal itu ke dalam bilik darjah. KKP SCE 3102- PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 1

SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011

Walaubagaimanapun, bukan semua idea atau pengalaman mereka boleh memberikan gambaran yang jelas kepada pemerhati kerana konsep yang terlibat dalam fenomena alam susah difahami malah sangat sukar diterangkan secara saintifik. Penyesuaian dan gabungan idea daripada pemerhatian fenomena seharian dengan konsep yang dipelajari di dalam bilik darjah selalunya menghasilkan salahkonsep. Tujuan pendidikan Sains adalah memberi penerangan yang selanjutnya supaya idea-idea mereka menjadi konsep-konsep yang lebih bermakna. Konsep yang silap perlu diperbaiki supaya salahkonsep murid terhadap pembelajaran sains tidak berterusan.

KKP SCE 3102- PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK

Page 2

Beliau mengatakan bahawa guru-guru dan pelajarpelajar yang lebih cerdik boleh membetulkan kesilapan. Idea awal yang diperoleh daripada pengalaman harian. Jenis-jenis salahkonsep Salah tanggapan atau miskonsepsi dapat dikategorikan kepada beberapa jenis ( National Academy Of Science 1997). ini adalah kes-kes di mana sesuatu yang kanak-kanak tahu dan percaya tidak sama dengan konsep saintifik . mereka sukar untuk mengaku kesalahan mereka lebih-lebih lagi jika mereka mempunyai salahkonsep untuk masa yang lama. 'salah faham' atau idea-idea yang mengelirukan. 2. Memiliki salahkonsep boleh mempunyai kesan yang serius kepada pembelajaran kanak-kanak. konsep bercampur. kepercayaan bukan saintifik. dan 'salah faham' atau misinterpretations fakta. Pemahaman konseptual hasil pengajaran-pembelajaran konsep-konsep sainsa yang kurang kukuh. atau salah faham konsep.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 3 . Kepercayaan bukan saintifik yang diperoleh daripada sumber-sumber ilmu lain seperti pendidikan agama dan kepercayaan. Apabila mereka diberitahu konsep mereka itu salah. KKP SCE 3102. Pada dasarnya. iman.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 SALAHKONSEP PELAJAR DALAM SAINS Maksud salahkonsep Hancock (1940) mentakrifkan salahkonsep ialah ‘apa-apa kepercayaan yang tidak berasas yang tidak mengandungi unsur ketakutan. Kebanyakan kanak-kanak yang berpegang teguh kepada konsep yang salahTIDAK menyedari bahawa idea-idea mereka adalah salah. teori naif. 3. Barrass (1984) pula mentafsirkan salahkonsep sebagai 'kesilapan' atau kesilapan. atau campur tangan ghaib' (halaman 208). 1. dalam bidang sains. Salahkonsep juga mungkin dirujuk sebagai tanggapan prasangka. nasib yang baik.

Miskonsepsi fakta yang disebabkan oleh pembentukan konsep yang tidak betul dan dikekalkan terus sehingga peringkat dewasa. Tumbuhtumbuhan hanya memberi oksigen. f. b. Menyiasat daya dan tenaga a. h.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 4. c. 5. Fotosintesis adalah satu proses tumbuhan dan respirasi adalah satu proses haiwan. Tumbuh-tumbuhan mendapatkan makanan mereka dari persekitaran dan bukannya pembuatan dalaman. d. Suhu digunakan untuk mengukur haba. Air dan mineral adalah makanan untuk tumbuh-tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan mengambil makanan mereka melalui akar dan kemudian menyimpan dalam daun mereka. b. Pokok hanya dianggap tumbuhan apabila mereka adalah kecil. e. Tidak ada perbezaan antara haba dan suhu. Respirasi dan fotosintesis tidak dilihat sebagai proses pemindahan tenaga. Manusia bukan haiwan. c. Menyiasat Bumi dan alam semesta KKP SCE 3102. Miskonsepsi vernacular yang disebabkan oleh penggunaan perkataan yang mempunyai maksud yang berlainan dalam kegunaan harian pelajar dibandingkan dalam konteks saintifik. d. Contoh-contoh salahkonsep dalam sains Menyiasat alam kehidupan a. Orang yang meletakkan makanan (baja) di dalam tanah untuk tumbuh-tumbuhan untuk dimakan. Kiub ais yang lebih besar mempunyai suhu yang sejuk. g.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 4 . Suhu adalah haba. dan haba "panas". Perkara yang lembut cair lebih mudah daripada benda-benda keras. Tanah adalah makanan tumbuhan.

Apabila air menyejat. d. b. Matahari dan bulan telah disediakan di antara 1-4 diameterbumi jauh dari bumi. Jarak dari matahari tidak banyak berbeza daripada jarak antaraplanet. ia segera naik ke awan atau ke dalam matahari. Cahaya matahari "lantunan" off objek di musim sejuk c. Hujan jatuh apabila awan menjadi sejuk. f. e. Lukisan matahari. e. d. d. Jarak yang besar sangat sukar bagi pelajar untuk memahami.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 a. Bulan memancarkan cahaya sendiri. b. Bulan fasa hasil dari bayang-bayang bumi jatuh di bulan. Bulan separuh hitam dan setengah putih dan ia berputar.Bumi adalah lebih dekat dengan Matahari pada musim panas daripada di musim sejuk. dan bulan hanya berbeza dalam saizskala antara separuh atau dua kali ganda diameter antara satu sama lain. Bumi bergerak dalam orbit elips yang amat dibesar-besarkan meletakkan ia terus atau lebih dekat dengan matahari. c. Anak-anak muda berfikir awan dibuat daripada "asap". Kitaran air: a. bumi. d. Hujan jatuh dari awan apabila mereka bertembung dan berpecah terbuka. Apabila air menyejat. Kecondongan paksi Bumi berubah jarak planet dari mataharisepanjang tahun. Litupan awan menyebabkan fasa bulan.Salah tanggapan dalam sains b.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 5 . Sepertibulan berputar. dan bukannyamencerminkan cahaya dari matahari. KKP SCE 3102. c. c. b. ia hanya hilang dan tidak lagi wujud. Fasa Bulan: a. kita lihat perkadaran yang berbeza daripadakedua-dua belah pihak. Tahun cahaya dianggap sebagai unit masa dan bukan daripada jarak. Pelajar mempunyai masa yang sukar menerima idea zarah yang tidak kelihatan air di udara. Saiz Skala dan Jarak a.

3. Demonstrasi atau eksperimen yang ditunjukkan oleh guru selalunya pasif. Cara-cara yang boleh digunakan oleh guru untuk mengatasi masalah salahkonsep: 1. Gambar. Bahasa yang digunakan oleh guru dan buku teks boleh mengelirukan sesetengah pelajar. Guru perlu menggalakkan murid menjalankan penyiasatan ke atas fenomenafenomena sains yang menarik. Bahasa harian yang tidak dapat dibezakan dengan bahasa sains Cara-cara mengatasi masalah salahkonsep Salah satu masalah besar yang sukar diatasi dalam pengajaran konsep sains adalah memisahkan atau mengubah pandangan ataupun pegangan asal pelajar pada satu konsep kepada penjelasan yang dapat diterima oleh komuniti sains. gambarajah yang terdapat dalam buku teks atau sumber yang lain mengandungi unsur-unsur yang boleh menyebabkan murid salahkonsep. Idea-idea pelajar tidak sentiasa berkembang secepat kadar pembentangan konsep dalam kebanyakan buku-buku teks dan dalam unit pengajaran yang direka bentuk guru. Antaranya ialah: 1. 4. KKP SCE 3102. 5. 2. Sering ada konflik yang belum diterokai antara pengalaman setiap hari pelajar dan pembentangan kelas atau buku teks.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Faktor-faktor penyebab salahkonsep Kajian telah menggariskan beberapa faktor yang menyebabkan salahkonsep di kalangan kanak-kanak dalam pembelajaran sains. Kerangka kefahaman alternative sedia ada pelajar-pelajar yang jarang diberi perhatian oleh guru menyebabkan idea yang tidak tepat berkekalan. 6. 7.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 6 .

Apabila murid berjaya memperoleh fakta. Selain itu guru juga perlu mengubah peranannya daripada ‘penyampai maklumat’ kepada penyelidik dan pemudah cara.Takrif lain bagi inkuiri ialah proses menyelesaikan masalah atau pengesanan kebenaran atau pengetahuan yang memerlukan pemikiran kritis.menjalankan pemerhatian. Murid-murid berupaya menjalankan inkuiri apabila mereka diberi kesempatan pembelajaran hands on.prinsip.melakukan eksperimen dan menyatakan kesimpulan. Berfikir untuk memperoleh pengetahuan baru atau penyelesaian masalah merupakan ciri utama bagi semua kaedah inkuiri. Sebagai penyelidik guru perlu mengenal pasti pengetahuan sedia ada murid manakala sebagai pemudah cara guru perlu membimbing agar murid dapatmempelajari sesuatu dengan bermakna (Bahagian Pendidikan Guru 1995).mengemukakan soalan.walaupun apa yang ditemui bukan semestinya baru dalam dunia ini.konsep. masalah yang mengagumkan .kebebasan yang mencukupi untuk mereka membandingkan idea-idea serta membentuk penemuan pembelajaran dirinya sendiri. Dunlop (1999) mencadangkan agar guru memberikan bukti bahawa konsep asas yang dikemukakan oleh saintis pada masa kini lebih tepat untuk menerangkan sesuatu fenomena semula jadi. idea dan pengalaman baru dengan konsep sedia ada mereka. 3. Strategi yang boleh digunakan oleh guru untuk mengatasi masalah salahkonsep : Strategi inkuiri penemuan Strategi inkuiri penemuan membuatkan murid berusaha untuk menemui sesuatu yang baru dalam dirinya.atau penyelesaian baru melalui proses inkuiri maka dia telah mencapai KKP SCE 3102. bantuan dan bimbingan. Hal ini membolehkan murid menghubungkan fenomena.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 7 . bahan yang sesuai untuk dimanipulasikan.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 2.

PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 8 . kaedah saintifik digunakan semasa eksperimen.proses sains dan sikap terhadap sains. Eksperimen: Kaedah eksperimen adalah satu kaedah yang lazim dijalankan dalam pelajaran sains. lawatan dan kajian masa depan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap sains. Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. kinestatik. perbincangan. simulasi. muzik dan irama. Dalam kurikulum cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembelajaran. projek. perhubungan antara individu. kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Walau bagaimanapun. logikal matematik. verbal linguistik.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 suatu penemuan. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. pelajaran sains yang tidak menarik akan membosankan pelajar. KKP SCE 3102.Inkuiri sebagai suatu proses dapat meningkatkan pembelajaran sains. perhubungan dengan diri sendiri. Pendekatan pengajaran dan pembelajaran boleh dilaksanakan melalui pelbagai kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemuikonsep atau idea sains yang tertentu. Kaedah dan aktiviti yang yang berbeza perlu dirancang untuk murid-murid yang berbeza kecerdasan.

murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru . Mentafsirkan data 8. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. Membuat hipothesis 3. KKP SCE 3102. Semasa perbincangan.murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. Menganalisis data 7. menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan menentulkan langkah menjalanakan eksperimen kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1. Melakukan eksperimen 5. Mengumpul data 6. Merancang eksperimen: mengawal pemboleh ubah.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 9 . Membuat kesimpulan 9.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Secara kebiasaan. Mengenal pasti masalah 2.

SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. pendidikan alam sekitar. artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. KKP SCE 3102. muzium. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan. institusi penyelidikan. Kajian lapangan yang sering dijalankan dalam tajuk ekologi merupakan salah satu contoh keadaan ini. ia mesti dirancang rapi dengan para pelajar perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. Lawatan Pembelajaran sains tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti zoo. paya bakau dan kilang boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. menyeronokkan dan bermakna.pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 10 . Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. pusat sains.

PPK.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 11 . Secara umumnya.murid-murid menjalankan simulasi melancong ke bulan untuk menjelaskan keadaan di bulan seperti kawah. perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. aktiviti seperti simulasi. Semasa penyelesaian masalah. .1994. Kenal pasti dan faham masalah 2.40 keping kad gambar haiwan disediakan.untuk membantu murid membuat persediaan.halaman 26-28). Lakukan operasi penyelesaian.berasa dan bergerak balas seperti watak berkenaan.sebagai contoh. Sebagai contoh. Jelaskan masalah 3.tahun 4).kanak-kanak cuba bertindak.Pemain yangmendapat KKP SCE 3102. (sila rujuk PuLSaR Modul 5.permainan memerlukan aplikasi pengetahuaan Sains Dn strategi sains untuk menang. 5. Nilaikan penyelesaian Simulasi .gunung.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Penyelesaian masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. Cari alternatif penyelesaian masalah. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. Main peranan ialah aktiviti yang menempatkan kanak-kanak dalam situasi di mana mereka perlu mengandaikan diri sebagai watak (manusia atau bukan manusia) dan memainkan peranan dan kelakuan watak itu.Empat orang pemain perlu mengelaskan gambar yang dipegangnya mengikut cara pengelasan haiwan bergilirgilir.kad tugasan diberikan kepada tiga kumpulan kecil yang akan membincangkan dialog dan lakonan yang diperlukan.tanah dan batuan(bumi dan dunia teknologi. 4.Markah diberi untuk pengelasan yang dilakukan dengan betul .

Pelajar akan dapat mengenali dan memahami stuktur luar dan cirri fizikal realia yang diwakili oleh model. 1. Kemungkinan juga pengajaran guru akan mengukuhkan pengetahuan ataupun konsep awal pelajar dan kerapkali juga pengajaran guru akan hanya menambahkan kekacauan dan kekeliruan kepada pelajar. 2.(sila rujuk PuLSaR Modul 5 halaman 2526).sturtuk dan fungsi dalaman yang dilindungi dapat diperjelaskan.model enjin dua-jelang dan enjin empat-jelang boleh digunakan untuk mendemonstrasikan cara pembakaran bahan api dan bagaimana enjin menggerakkan motor. Osborne dan Fensham ( 1982) memberi beberapa akibat yang mungkin timbul daripada keadaan itu. Kesan-kesan salahkonsep terhadap pembelajaran sains kanak-kanak Gilbert.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 12 .Contohnya. Kedua.model pergerakan yang menunjukkan cara sesuatu sistem bergerak dan beroperasi. pelajar tidak mampu KKP SCE 3102. .model keratin yang dibina untuk menunjukkan bahagian dalam sesuatu objek atau sistem. Akhirnya. M odel merupakan bahan gentian yang dapat mewakili bahan sebenar.model pepejal boleh dibina untuk membesarkan realia yang terlalu kecil atau mengecilkan realia yang terlalu besar. Dalam keadaan ini.model keratin gigi yang menunjukkan lapisan-lapisan dalam gigi yang memainkan peranan masing-masing.Pertama. Pelajar mungkin tidak akan mengubah konsep sedia ada ataupun mungkin menerima perspektif yang disampaikan sebagai perkara yang berguna dalam peperiksaan dengan mengekalkan konsep sedia ada.Contohnya.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 markah tertinggi diisytiharkan sebagai pemenag.Model begini dapat diperhatikan dan dipegang dengan mudah.Contohnya.Dengan itu.model glob digunakan untuk mewakili bumi dan permukaanya.Terdapat tiga jenis model yang utama.

KKP SCE 3102. memberi makna kepada pelajar. Perkara ini adalah hasilan atau matlamat akhir yang ideal bagi pengajaran sains. Hewson. Posner. Kepelbagaian dalam personaliti pelajar membuatkan sesetengah pelajar lebih terbuka kepada idea-idea baru berbanding pelajar lain. jika idea ataupun pengetahuan sedia ada terbukti mencukupi berdasarkan pengalaman lampau. Tambahan pula. dapat diterima masuk akal. Sebahagian daripada pelajar mungkin tidak akan bersungguh-sungguh dalam menyelesaikan konflik kognitif ataupun ketidakseimbangan kognitif yang dihadapinya. dan Gertzog ( 1982) menyatakan idea baru mesti difahami.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 13 . Strike.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 menyatukan idea baru yang diterima daripada gurunya dengan pengetahuan sedia ada yang dipegangnya. 4. Maka pelajar tidak berasa perlu menggantikan pengetahuan sedia dengan pengetahuan baru. Bagi memastikan perubahan konseptual berlaku. berguna serta relevan kepada pelajar. Hasil yang paling ideal yang diharapkan adalah pengajaran guru yang berhasil membawa perubahan pandangan awal pelajar kepada penjelasan saintifik. 3.

Murid saya menyangkakan bahawa bulan mempunyai cahaya yang sangat terang sepertimana yang dilihat semasa fasa bulan purnama. Fenomena fasa-fasa bulan berlaku kerana bulan memantulkan cahaya matahari dan bulan beredar mengelilingi bumi. Fasa bulan dikatakan terjadi apabila cahaya bulan semakin kurang sedikit demi sedikit apabila bulan mengelilingi bumi. oleh itu bayang-bayang bumi jatuh ke atas bulan.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 SALAHKONSEP PELAJAR SAYA Berdasarkan Huraian Sukatan Pelajaran Sains Tahun Lima. Awan yang tebal menyebabkan bulan kelihatan seperti sabit dan jika bulan berputar mendekati matahari maka bentuknya bulat terang berbanding jika bulan menjauhi matahari. Salahkonsep ini perlu diperbetulkan segera supaya ia tidak terus kekal di ingatan .3 iaitu memahami fasa-fasa bulan. KKP SCE 3102.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 14 . hipotesis dan kesimpulan. Hal ini menyebabkan bentuk bulan yang diperhatikan dari bumi kelihatan berubah-ubah bergantung kepada kedudukan bulan di antara bumi dan matahari (Verdet 1995). Ini dikatakan terbukti semasa bulan penuh. Hal ini menyebabkan murid-murid saya keliru dan kerapkali menulis jawapan yang salah ketika membuat inferens. dalam Tema Menyiasat Bumi dan Alam Semesta. Fenomena ini sangat sukar difahami oleh murid saya. Lantaran peribahasa ada menyebut bahawa ‘ rupamu cantik ibarat bulan purnama’. Sebenarnya konsep ini menerangkan fenomena gerhana bulan. cahaya bulan lebih terang atau lebih banyak berbanding cahaya bulan semasa bulan separa apatah lagi sewaktu bulan sabit. Malah . ada yang berpendapat fenomena ini berlaku disebabkan matahari dilindungi oleh bumi. Ada murid berpendapat fenomena ini disebabkan bulan dilindungi oleh awan dan bayang-bayang matahari melindungi bulan. murid saya sering mengalami salahkonsep bagi Hasil Pembelajaran 2.

PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 15 . afektif dan psikomotor yang digunakan oleh kanak-kanak merupakan inkuiri manakala hasil proses-proses ini dinamakan penemuan iaitu perkara yang dipelajari dan dibina dalam mindanya. Apabila seseorang memperoleh fakta. Takrif yang paling popular ialah memberi kesempatan pembelajaran hands-on. Tiga contoh simulasi yang utama ialah main peranan. melakukan eksperimen dan menyatakan kesimpulan. kebebasan yang mencukupi untuk mereka membandingkan idea-idea serta membentuk penemuan pembelajaran dirinya sendiri.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 CADANGAN STRATEGI MENGATASI MASALAH SALAHKONSEP Strategi pilihan : Strategi Inkuiri Penemuan Kaedah : Simulasi Berbagai takrif diberikan terhadap inkuiri. konsep. Ciri utama kaedah inkuiri ialah berfikir untuk memperoleh pengetahuan baru atau menyelesai masalah.oleh itu. Antaranya ialah suatu proses penyiasatan sesuatu masalah . prinsip atau penyelesaian baru melalui proses inkuiri maka dia telah mencapai suatu penemuan. masalah yang mengagumkan. pengesanan kebenaran atau pengetahuan yang memerlukan pemikiran kritis. proses-proses kognitif. KKP SCE 3102. Kaedah ini menyerupai atau meniru keadaan yang sebenar. bahan yang sesuai untuk dimanipulasi. berfikir secara kretif dan menggunakan intuisi. Simulasi merupakan salah satu kaedah dalam strategi inkuiri penemuan selain daripada eksperimen. permainan dan penggunaan model. menjalankan pemerhatian. projek dan kajian lapangan. bantuan dan bimbingan. mengemukakan soalan.

Kemudian. KKP SCE 3102. Contohnya. murid sendiri mengalami fenomena fasa bulan semasa aktiviti simulasi. Main peranan ialah aktiviti yang menempatkan kanak-kanak dalam situasi di mana mereka perlu mengandaikan diri sebagai watak ( manusia atau bukan manusia) dan memainkan peranan dan kelakuan watak itu. murid sendiri sedar bahawa sebenarnya bulan tidak mempunyai cahaya sendiri. Bulan hanya memantulkan cahaya matahari . kad tugasan boleh diberikan kepada mereka untuk membincangkan dialog dan lakonan yang diperlukan. masalah salahkonsep dapat diatasi. Dengan cara itu. Kanak-kanak cuba bertindak. oleh sebab itulah berlaku fasa bulan apabila bulan mengelilingi bumi.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Contoh simulasi yang dipilih ialah main peranan. berasa dan bergerakbalas seperti watak berkenaan.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 16 . Guru yang bertindak sebagai pemudahcara hanya memerhati dan membimbing murid tatkala murid-murid sendiri yang mengendalikan peralatan ICT. Murid teruja semasa menonton video seolah-olah mereka berada di alam angkasa lepas. Aktiviti ini akan mengukuhkan lagi fahaman dan ingatan mereka dan sedikit demi sedikit. Kepelbagaian teknik menyoal yang telah kami kemukakan nampaknya telah menunjukkan keberhasilan apabila murid-murid dapat menukar salahkonsep mereka kepada pengetahuan saintifik yang kami ajar. Kata-kata pujian yang telah diberikan beserta sedikit cenderahati apabila mereka berjata menjawab soalan menimbulkan rasa seronok di kalangan murid-murid sekaligus mengurangkan malah menghapuskan tekanan yang ada dalam diri mereka. REFLEKSI SESI P&P Semua murid berjaya dipulihkan daripada salahkonsep tentang fasa-fasa bulan setelah menonton video dan membuat simulasi. salahkonsep mereka tentang fasa bulan akan terhapus dan digantikan dengan ilmu saintifik yang sebenar.

Suasana pembelajaran akan menjadi lebih menyeronokkan.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Aktiviti kuiz yang diadakan sebagai penutup mendapat sambutan yang memberangsangkan apatah lagi apabila murid sendiri yang mengendalikannya. Pendekata. Kami gembira dengan maklumbalas murid pada malam ini dan kami telah susuli mereka dengan aktiviti pengayaan mereka di rumah. Pelbagaikan kaedah bagi tajuk ini seperti kajian lapangan. Ini dipengaruhi oleh sikap pelajar dan keadaan persekitaran kelas. KKP SCE 3102. gunting dan benang . pemadam. pensel.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 17 . Keadaan kelas yang selesa membantu sesi P&P berjalan dengan lebih lancar dan berkesan. Gambarajah dan animasi video mengenai fasa-fasa bulan dari pelbagai sumber media elektronik seperti internet boleh dipaparkan semasa sesi P&P. plastisin. Menjalankan suatu aktiviti yang dapat melibatkan pengibatan mereka secara menyeluruh. Pada akhir sesi P&P. Guru perlu memastikan agar suasana pembelajaran sentiasa menyeronokkan. mereka dikehendaki merekabentuk model fasa bulan dengan menggunakan kad manila. Berikan contoh-contoh yang bersesuaian dan berkaitan dengan kehidupan seharian agar mereka dapat mengaplikasikan pengetahuan tersebut seterusnya menjadi suatu hikmah dalam kehidupan mereka. Dengan membahagikan para pelajar kepada beberapa buah kumpulan kecil. eksplores dan sebagainya bagi menarik minat murid untuk mempelajari ilmu sains. mereka dikehendaki menggantung hasil kerja mereka di belakang kelas atau bilik sains. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Pendekatan pengajaran yang lebih menyeluruh dan berkesan boleh dilaksanakan. pengajaran dan pembelajaran yang diadakan ini benar-benar berhasil dan diharapkan salahkonsep yang mereka hadapi sebelum ini tidak akan berulang lagi.

Salahkonsep ini akan diubah oleh murid sekiranya ada kelainan dalam pengajaran guru di bilik darjah. PENUTUP Bukanlah sesuatu yang mudah untuk mengubah salahkonsep murid kerana kajian telah menunjukkan bahawa murid berpegang teguh dengan salahkonsep mereka (Mestre 2002).SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Pemantauan dan penilaian perlulah dilakukan agar rancangan pengajaran tidak menyimpang jauh daripada matlamat dan objektif pengajaran dan pembelajaran. Jika salahkonsep diabaikan. Untuk membantu murid mengubah dan membina semula konsep sedia ada mereka. Oleh sebab fakta ini tidak digabungkan dengan pengetahuan sedia ada murid. Akhir sekali. walaupun murid lulus cemerlang. Dunlop 1999 mencadangkan guru memberikan bukti bahawa konsep asas yang dikemukakan oleh saintis pada masa kini adalah lebih tepat untuk menerangkan sesuatu KKP SCE 3102. guru perlu melakukan refleksi kendiri bagi menilai sejauh mana keberkesanan kaedah pengajaran yang dilaksanakan. salahkonsep murid tidak berubah. Selain itu. kajian ada menyatakan. Ini dapat dilakukan melalui sesi ujian bertulis dan soal jawab dengan para pelajar mengenai topik . fakta ini hanya akan dapat diingat dalam jangkamasa yang singkat(Dunlop 1999). ini juga bagi memastikan para pelajar dapat mengusai objektif pengajaran yang ditetapkan. murid mungkin akan keliru dan tidak dapat menerima pengajaran guru (Mestre 2002). hanya sebahagian salahkonsep mampu diubah manakala sebahagiannya masih kekal (Dunlop 1999). guru perlu memberi galakan kepada mereka membuat penyiasatan ke atas fenomena-fenomena sains yang menarik. Murid mungkin akan menghafal fakta untuk lulus peperiksaan.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 18 . Walau bagaimanapun. Ini bermakna.

sebagai penyelidik. sumber maklumat dan rakan penyiasat (Roslijah A. Guru juga perlu mengubah peranannya daripada ‘penyampai maklumat’ kepada ‘penyelidik’ dan ‘pemudahcara’. KKP SCE 3102. perubahan peranan guru sebegini akan memberi peluang kepada murid membina potensi diri dan kreativiti dalam segala aspek. Maksudnya.zol Azlan (2000) berpendapat. guru mengenalpasti pengetahuan sedia ada murid.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 19 . idea dan pengalaman baru dengan konsep sedia ada mereka. Sebagai pemudahcara. Guru tidak boleh dianggap sebagai pakar yang cuba menyumbatkan pengetahuan ke dalam minda murid sebaliknya peranan guru adalah sebagai perangsang sifat ingin tahu murid. murid bertanggungjawab sepenuhnya terhadap aktiviti pembelajaran.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 fenomena semulajadi. Guru perlu mengenalpasti salahkonsep murid. Samad 2004). guru membimbing murid agar dapat mempelajari sesuatu yang bermakna( Bahagian Pendidikan Guru 1995). Hal ini membolehkan murid menghubungkan fenomena. pencabar konsep sedia ada murid. merancang strategi untuk menangani salahkonsep ini dan membina teknik penilaian yang mengambilkira sejauh mana murid dapat menyerap konsep sains yang diajar(Trumper 1991).

SCIENCE TEACHING RECONSIDERED : A HANDBOOK by Committee on Undergraduate Science Education (U. Pahang : PTS Professional .). Kuala Lumpur: Pusat Perkembangan Kurikulum. Ali Samsudin (2005 ).S. (1997).PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 20 .SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 BIBLIOGRAFI Huraian Sukatan Pelajaran Sains Sekolah Rendah Tahun Lima ( 2005).page 27 -30 Poh Swee Hiang ( 1997). Hjh Roslizah A.alazim.Strategi Pengajaran Pembelajaran Sains. ms 7 .pdf KKP SCE 3102.10 Pn.com/masjid/seminar/falak2006/1. Kaedah Mengajar Sains.Samad ( 2004) Salah Faham Beberapa Aspek Ilmu Falak Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran atas talian http://www. Kementerian Pelajaran Malaysia National Academy Press. Mohd. Kuala Lumpur: Budiman Zurida Ismail. Pedagogi Sains 2. Syarifah Norhaidah Syed Idros.

newyorkscienceteacher.newyorkscienceteacher.php KKP SCE 3102.com/sci/pages/miscon/index.mac.com/vtalsma/misconcept. atas talian http://www.php Children's Ideas in Science atas talian http://homepage.html Science Misconceptions.com/sci/pages/miscon/index.SALAHKONSEP DALAM PEMBELAJARAN SAINS DI KALANGAN KANAK-KANAK – SCE B PPG JUN 2011 Misconceptions in Science atas talian http://www.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 21 .

.

KKP SCE 3102.PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 23 .

PEMBELAJARAN SAINS KANAK-KANAK Page 39 .KKP SCE 3102.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->