COLEGIUL TEHNIC “TOMIS” CONSTANTA

TEMA PROIECTULUI:

FUNDATII DIRECTE CONTINUE SUB ZIDURI

SPECIALIZAREA: TEHNICIAN IN CONSTRUCTII SI LUCRARI PUBLICE

INDRUMATOR:

Prof.ing: IONESCU CAMELIA-EMANUELA

ABSOLVENT:

SASU VICA-FLORIN
Clasa a-XIII-a A+B RP

-2010-

Argument 2.CUPRINS I.Bibliografie II.Partea desenata: Plansa 1: Fazele de executare a unei fundatii continue in trepte Plansa 2: Fundatii rigide din beton simplu sub ziduri Fundatii sub forma de grinda(talpa) continua Fundatii cu talpi continue incrucisate .Partea scrisa: 1.Tehnologia de executare a fundatiilor directe din beton armat 4.Norme de sanatate si securitatea muncii 5. Alcatuirea si clasificarea fundatiilor 3.

. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fundatiile sunt: .sa permita industrializarea si mecanizarea lucrarilor. in conditii de siguranta si stabilitate. Terenul bun de fundare reprezinta terenul natural. a carui capacitate portanta are valori corespunzatoare preluarii incarcarilor din constructie. . . . fara a exista pericolul ruperii.fundatiile trebuie sa fie economice.materialul folosit la executarea fundatiilor trebuie sa fie rezistent la actiunile agresive ale apelor subterane sau ale terenului de fundare. avand rolul de a prelua toate incarcaturile din constructie si de a le transmite terenului bun de fundare. Calitatile terenului de fundare influenteaza tipul fundatiei si tehnologiei de executie a acesteia. sa necesite manopera cat mai redusa si sa foloseasca pe cat posibil materialele locale.dimensiunile fundatiei trebuie sa corespunda incarcarilor ce o actioneaza. .ARGUMENT Fundatiile sunt elemente de rezistenta pozitionate la baza constructiilor. De studiul caracteristicilor fizico-mecanice si chimice ale pamanturilor se ocupa Geotehnica.sa asigure siguranta in exploatarea. tasarii sau deplasarii acestuia.

grosimea si caracteristicile fizico-mecanice si chimice ale straturilor de pamant de sub talpa fundatiei determinate cu ajutorul studiilor geotehnice. -adancimile. De studiul caracteristicilor fizico-mecanice si chimice ale pamanturilor se ocupa Geotehnica. -fundatii sub forma de radier general (placa groasa cu sau fara grinzi0-realizate in terenuri cu inflitratii mari de apa sau la constructii de tip cuva. -fundatii pe barete (din beton armat). metalici. Fundatiile indirecte pot fi: -fundatii de piloti (din lemn. -fundatii elastice realizate din beton armat monolit sau sub forma de elemente prefabricate. -fundatii pe chesoane(deschise sau inchise cu aer comprimat). Terenul bun de fundare reprezinta terenul natural.). avand rolul de a prelua toate incarcaturile din constructie si de a le transmite terenului bun de fundare. Alegerea tipului de fundatie Pentru alegerea tipului de fundatie se realizeaza o analiza amanuntita cu privire la sistemul structurii de rezistenta si la calitatile fizico-mecanice ale terenului pe care se dorecte amplasarea constructiei. Dupa forma lor in plan si modul de alcatuire: Fundatiile directe pot fi: -fundatiile izolate-realizate sub stalpi . UTILIZARI Fundatiile sunt elemente de rezistenta pozitionate la baza constructiilor. -fundatii cu talpi continue – realizate sub pereti de rezistenta sau sub siruri de stalpi. beton simplu. beton ciclopian. . natura. Calitatile terenului de fundare influenteaza tipul fundatiei si tehnologiei de executie a acesteia. din beton armat monoliti sau prefabricate). fara a exista pericolul ruperii. In acest sens se iau in vedere urmatoarele: -conditiile climatice(adancimea de inghet. in conditii de siguranta si stabilitate. -conditiile de stabilitate generala si caracteristicile a amplasamentului. a carui capacitate portanta are valori corespunzatoare preluarii incarcarilor din constructie. cantitate de precipitatii etc. Fundatiile pot fi clasificate dupa mai multe criterii: Dupa adancimea de fundare (adancimea la care se afla terenul bun de fundare): -fundatii de suprafata sau fundatii directe -fundatii de adancime sau fundatii indirecte Dupa materialele folosite: -fundatii rigide realizate din: zidarie din piatra naturala. Dupa modul de executie: -fundatii executate la fata locului. direct in sapatura.ALCATUIREA SI CLASIFICAREA FUNDATIILOR TIPURI CARACTERISTICE . -fundatii prefabricate. tasarii sau deplasarii acestuia. -fundatii pe coloane.

Talpa fundatiilor izolate. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fundatiile sunt: -sa asigure siguranta in exploatarea.-conditiile hidrologice ale terenului(ape subterane si de suprafata. de obelisc sau in trepte. existenta subsolului.Respectarea acestor valori asigura rezistenta blocului ca element de beton simplu.Golful ramas in jurul stalpului se betoneaza.La fundatiile-pahar se armeaza si peretii paharului. -gradul de importanta al cladirii. in vederea ancorarii stalpului in fundatie.In general. • Fundatii izolate sub stalpi. tipul elementelor de rezistenta verticale si distanta dintre acestea(pereti. sa necesite manopera cat mai redusa sis a foloseasca pe cdat posibil materialele locale.fara a mai fi necesara armarea lui.asezata pe un strat de beton de egalizare.Golul paharului se executa in forma de piramida. se folosesc fundatiile izolate tip pahar. -dimensiunile fundatiei trebuie sa corespunda incarcarilor ce o actioneaza. Fundatii directe din beton monolit Aceste fundatii pot fi: izolate(sub stalpi).stalpi). sectiunea barelor ce alcatuiesc mustatile trebuie sa fie egala cu sectionarea armaturilor din stalp.sub forma de bloc de beton simplu(fundatie rigida) si cuzinet de beton armat. Pentru sustinerea peretilor ce inchid golurile intre stalpi se folosesc grinzi care reazama pe fundatiile izolate. si din beton armat sub forma prismatica.Limitarea acestui raport este data prin unghiul ale carui valori minime sunt date in norme. dupa ce acesta a fost fixat in pozitie definitiva. Aceste fundatii sunt utilizate cand structura de rezistenta este din pereti portanti din zidarie sau beton si atunci cand terenul de fundare nu se gaseste la adancime prea mare. Aceste fundatii sunt avantajoase la constructii cu structura de rezistenta alcatuita din stalpi situati la distanta suficienta de mare intre ei. care se incastreaza astfel in fundatie. -materialul folosit la executarea fundatiilor trebuie sa fie rezistent la actiunile agresive ale apelor subterane sau ale terenului de fundare. cu evazari sau in trepte. Fundatii sub forma de talpi continue sub ziduri. Inaltimea blocului din beton simplu trebuie sa se gaseasca intr-un anumit raport fata de lungimea consolei(evazarii). -sa permita industrializarea si mecanizarea lucrarilor. continue(sub ziduri sau siruri de stalpi) sau sub forma de radier general. fundatiile continue sub ziduri au forma sectiunii transversale : dreptunghiulare.marimea si uniformitatea in plan a incarcarilor transmise de constructie. • . -caracteristicile strusturii de rezistenta a construstiei. Din fundatii se lasa mustati care se leaga armatura din stalpi.Fundatiile izolate sunt de doua tipuri: din beton simplu. seismicitatea regiunii.agresivitatea etc). Cand stalpii sunt prefabricati. se armeaza cu bare independente sau cu plase sudate. in vederea realizarii unei bune impanari a bazei stalpului. -fundatiile trebuie sa fie economice. proprietetile lor chimice.

Aceste fundatii nu pot fi utilizate decat de dimensiuni relativ reduse. Fundatii de adancime Cand terenul bun de fundare se gaseste la adancime mare sau cand nivelul apelor subterane este ridicat. • • Fundatii directe prefabricate In prezent. Prefabricarea talpilor sub ziduri se poate realiza prin fragmentarea fundatiilor. chesoane deschise. Pentru generalizarea si uniformizarea folosirii fundatiilor izolate prefabricare ele trebuiesc fragmentate si apoi asamblate pe santier. in viitorul apropriat se urmareste ca sa fie folosite fundatiile prefabricate. Sectiunea transversala a unor astfel de fundatii este in forma de T intors. Cand latimea talpilor fundatiilor rezulta prea mare. Astfel de fundatii se aseaza in pozitia de proiect. se folosesc fundatii de adancime pe : piloti. sunt folosite radierele sub forma de placa continua rezemata pe retele de grinzi si radierele realizatea ca planseu tip ciupearca la care placa continua reazama direct prin intermediul capitelurilor de stalpi. atat prin suprafata lateralal(prin frecare). barete etc. alcatuind un sistem cu o mare capacitate de rezistenta si cu largi posibilitati de adaptare. chesoane cu aer comprimat. executati in inteprinderi de prefabricare sau pe platforme la santier sunt introdusi(infipti) in teren prin batere. realizarea monolita a fundatiilor nu permite ca o parte din avantajele executiei prefabricate asupra structurilor sa poata fi folosita in totalitate. vibrare sau insurubare. pentru a se evita aglomerarea care creaza mari dificultati la betonare. in ateliet. Cand incarcarile transmise prin stalpii unei constructii la teren sunt mai mari cand terenul de fundare prezinta tasari neuniforme. pentru care gabaritul de transport este asigurat. de aceea. La alcatuirea acestor fundatii este necesar sa se dea o mare atentie rezolvarii incrucisarilor.Pilotii prefabricati. Astfel de fundatiii lucreaza ca grinzile continue intoarse. Acesti piloti trebuie sa reziste la transport. cat si direct prin varf. dintro singura bucata. iar greutatea nu depaseste anumite limete determinate de utilizarea rationala a utilajelor pentru manipulare si montaj. Fundatiile sub forma de radier general. pe un strat de beton de egalizare. In sens longitudinal. In locul talpilor dispuse dupa o singura directie se folosesc grinzile dispuse dupa cealalta directie. care se reprezinta sub forma de plansee intoarse. Incarcarile se transmit la terenul bun de fundare prin piloti. In practica au inceput sa fie intodude diverse sisteme de fundatii izolate prefabricate sub stalpi.De obicei. se executa fundatii sub forma de radier general. grinzile se executa cu sectiune constanta sau • Fundatii sub forma de retele de grinzi. • . Cand pentru transmiterea incarcarilor de la stalpi pe teren sunt necesare suprafete mai mari de rezemare.Fundatii sub forma de grinzi continue sub stapli. Forma cea mai simpla de fundatie izolata prefabricata sub stalpi o constituie tipul de fundatie. Fundatii de piloti.pahar realizat. se folosesc fundatii sub forma de grinzi continue sub stalpi(sau talpi continue sub stalpi). in sapatura realizata mecanizat.

. il inlocuieste prin eliminare. Chesoanele deschise se executa din beton armat.Distanta intre pereti. dupa introducerea unei carcase de armaturi. batere..Peretii se daspun dupa o directie sau sub forma de retele(incrucisati in plan). 3. pe care reazama suprastructura. Pereti lor protejeaza in incinta sapata. in urma ei.o data cu efectuarea sapaturilor. Cand infigerea pilotilor prefabricati se realizeaza prin vibrare.Dupa executarea sapaturii. • Fundatii pe chesoane. Piloti forati se realizeaza prin executarea unei gauri forate care. problema industializarii fundatiilor claririlor.. care permit executarea sapaturilor la adancimi relativ mari.80 m.Dupa ce sapatura s-a efectuat pana la nivelul terenului bun de fundare.1. se exacuta sapaturi cu latimi relativ mici(0. sunt inglobate intr-un radier din beton armat. • Fundatii in forma de barete.Pe reteaua de pereti turnati in pamant(barete) se executa suprastructura.statii de masinii etc.dupa o directie si cealalta se alege de 2.Aceste fundatii se prezinta sub forma de pereti din beton turnati in teren la adancime relativ mare. in conditii avantajoase.60. Prin folosirea lor se poate rezolva. barele armaturii longitudinale se indoaie dupa panta varfului si se sudeaza intre ele. Pilotii sub 6 m lungime.in incinta se introduc carcasele de armatura .In unele cazuri.20. Pilotii realizati pe loc se executa prin forare sau percuti(piloti Franki).00 m) Peretii acestor sapaturi sunt sustinuti prin introducerea. Aplicandu-se procedee mecanizate. la armarea capului pilotului se va tine seama de sistemul de prindere al utilajului. a unor suspensii de bentonita activata in apa. in terenuri cu apa si fara apa.de obicei inglobeaza si chesonul. apoi se toarna betonul care. vibrarea sau insurubare si la actiunile transmise de constructii. Fundatia se realizeaza prin umplerea incintei sapate cu beton sau piatra sau prin executarea unei fundatii numai la baza chesonului.depozite. . Chesoanele deschise sunt constructii speciale de forma unor cutii deschise la capete. se umple cu beton. se armeaza cu armatura longitudinalasi cu armatura transversala. din care ies armaturi. La partea interioara a pilotilor din beton armat. Pilotii prefabricati se executa din beton armat si beton precomprimat. Pilotii executati prin percutie(de tip Franki) se realizeaza prin introducere prin batere a unei coloane metalice prevatute la varf cu un dop din beton coloana metalica se extreage pe masura ce. Capetele pilotilor prefabricati sau forati. denumiti piloti scurti. golul se umple cu beton proaspat bine compact.manipulare. direct sau prin intermidiul unui radier general sau partial. avand o densitate mai mare decat noroiul de betonita.incinta sapaturii protejata de peretii chesonului se foloseste sub forma de constructie subterana pentru statii de pomp.se executa fundatia care. pot inlocui funfatiile directe de mica adancime.

manual sau cu vibratorul. betonarea fundatiilor. a cofrajelor (cand funadatiile sunt turnate in cofraje) si a armaturilor(cand fundafiile sunt armate).TEHNOLOGIA DE EXECUTARE A FUNDATIILOR DIRECTE DIN BETON ARMAT Executarea fundatiilor din beton armat turnat monolit...care se introduc in masa betonului si se extrag in pozitie verticala. se ..20 cm grosime. si de 30. poziitiile. pana se betoaneaza intreaga fundatie. Pentru a preintimpina patrunderea apelor in gropilor de funfatie se amenajeaza santuri si taluzuri pentru scurgerea acestora.Se sapa cei10.pana se ajunge la cota prescrisa de fundare. iar betonarea sa se faca pana cand la suprafata betonului apare laptele de ciment.. pentru ca astfel acestea aborb apa din beton..urmarindu-se ca fiecare lovitura cu maiul se acoperea jumatate din suprafata loviturii precedente.. Mai intai se decofreaza fetele laterale ale fundatiilor prin taierea sarmelor care leaga panourile opuse. aspectul lor exterior (sa nu fie ruginite.eventual de impuritati. iar pentru inaltimi mai mari se prevad jgheaburi captusite cu tabla. apoi se desfac spraiturile. Decofrarea fundatiilor se executa dupa intarirea betonului. Pana la inaltimea de 2. Operatiile pregatitoare constau in: verificarea sapaturilor gropilor de fundatie.etanseitatea(daca este cazul) si modul de executie a sprijinirilorpentru a nu ceda la impingerea pamantului.2. tuburi. diametrele.. se amenajeaza cai de acces pentru mijloacele de transport ale betonului si al altor materiale.gropile de fundatie si cofrajele se curata de pamant. Principalele faze ale tehnologiei de executare ale fundatiilor directe executate din beton sunt: operatii pregatitoare. precum si a peretilor sapaturii care nu trebuie sa prezinte surpari locale.iar ultimul strat de beton se netezeste.3 ore inainte de turnarea betonului. burlane metalice. cand se vibreaza.... La cofraje se verifica dimensiunile interioare (care trebuie sa corespunda cu cele ale fundatiilor). Compactarea manuala cu maiuri grele de lemn sau de metal se aplica numai la fundatii din beton simplu. Cofrajele din panouri de lemn se uda cu 2.tomberoane. betonul se toarna direct din roabe. Daca fundatiile se executa sub nivelul apelor subterane se iau masuri speciale de evacuare a acestora. Dupa turnarea fiecarui strat se compacteaza betonul..De asemenea. Operatiile de tuirnare si compactare a straturilor se executa succesiv si continuu. Sapaturile sunt verificate prin contolarea amplasarii corecte a conturului santului si gropilor de fundatiei fata de axele principale ale constructiei a dimensiunilor in plan si adancimii de fundare.aschii de lumn etc.deformate sau murdare de noroi)di daca au fost deformate dupa montarea lor in cofraje.5 m. Inainte de a incepe turnarea betonului.. atunci cand se compacteaza manual. Fundatiile se betoneaza prin turnarea betonului in straturi de 15. decofrarea si controlul executiei lucrarilor.verticalitatea panourilor.la care betoanele sunt virtoase. se inlatura montantii si chingiile orizontale(cand exista).40cm.marca otelului (care trebuie sa fie conform proiectului de excutie). La armaturi se verifica numarul de bare.50 cm de pamant lasat nesapat. Compactarea mecanica se realizeaza cu previbratoare.

zone segregate. Fundatii continue din beton simplu sub ziduri. tapla fundatiei este mai lasa spre exterior decat peretele subsolului cu circa 15 cm. -decofrarea fetelor laterale ale cofrajelor soclului.beton. care nu trebuie sa prezinte fisuri. in groapa de fundatie. -transarea si executarea gropilor de fundatie care au latimea maxima a blocului de fundatie. Cele mai folosite fundatii continue din beton simplu au sectiunea dreptunghiulara sau in trepte. • Fundatiile continue din beton simplu sub zidurile exterioare la constructiile cu subsol necesita urmatoarele faze de executie: -executarea sapaturii generale si pereti verticali sau in tulaz natural. se sprijina in exterior cu spraituri. -executarea betinului in treptele urmatoare. fara intrerupere. -executarea umpluturii pe inaltimea soclului. se realizeaza in urmatoarele faze tehnologice: -transarea si executarea gropilor de fundatie care au latimea maxima a blocului de fundatie. de obicei direct. -decofrarea fundatiilor. Controlul executiei fundatiilor consta in verificarea aspectului exterior al betonului intarit. -astuparea gropilor de fundatie in zonele unde sapaturile sunt mai lungi decat dimensiunile fundatiei. -turnarea si compactarea betonului in straturi in blocul de fundatie. Cofrajul se realizeaza din panouri ce se monteaza de o parte si de alta a fundatiei. din beton simplu. -turnarea si compactarea betonului in prima trepta a blocului de fundatie: -executarea cofrajului pentru urmatoarea treapta a fundatiei. la constructiile fara subsol . . marginita la partea superioara de scanduri de trasare ce delimiteaza conturul fundatiilor si ajuta la saparea corecta a santurilor. cand acestea sunt mai inalte. iar muchiile trebuie sa fie drepte si suprafetele plane. • Fundatiile continue in trepte.material plastic sau legaturi cu sarma intre un perete si celalalt. • Fundatiile continue din beton simplu cu sectiune dreptunghiulara folosite la constructiile fara subsol se realizeaza executand urmatoarele operatii: -trasarea si executarea gropii de fundatie. -executarea cofrajului necesar prin turnarea betonului in soclul fundatiei. -decofrarea partilor laterale ale fundatiei. pentru a nu se produce deplasari din impingerea betonului proaspat turnat. iar in cazul in care este apsolut necesar se intrerupe la 45grade. goluri. betonul se toarna. iar in interior se prevad distantieri din lemn. -executarea sapaturii pentru fundatia continua a zidului exterior de subsol.scot panourile de cofraj(cu ranga). Betonarea se executa continuu. -turnarea si compactarea betonului in soclul fundatiei in straturi si tururile panourilor. pentru a realiza o buna legatura cu betonul ce urmeaza a fi turnat: -nivelarea ultimului strat de beton. dreptarul se razana pe sipci de ghidare prinse la interior pe peretii cofrajulu.

• Fundatiile continue din beton simplu sub zidurile interioare la cladirile cu subsol se executa in urmatoarele faze: -executarea sapaturii generale: -saparea santului continuu pentru fundatia zidului interior. -turnarea si vibrarea betonului in fundatii. -executarea peretelui interior al subsolului. • Executarea fundatiilor sub peretii din beton armat (diafragme) necesita urmatoarele faze tehnologice: -trasarea si executarea gropii de fundatie. -executarea placii-suport a pardoselii subsolilui pe un strart de pietris. -executarea cofrajului pentru realizarea pantelor findatiei. -turnarea si compactarea betonului din blocul de fundatie. -montarea cofrajului lateral pentru executarea talpii armate a fundatiei. -turnarea betonului de egalizare. cu grogimea de o jumatate de caramida.asternerea pe strat din beton de egalizare a armaturii sub forma de plasa din bare de otel-beton si a armaturii inclinate. se prevad "purici" intre stratul de egalizare si plasele din bare de otel-beton. -executarea peretelui de subsol din zidarie de caramida. -montarea armaturii necesare si lasarea mustatilor de legatura pentru pereti.pentru a se putea realiza zidaria de protectie a hidroizolatiei. Pentru a realiza stratul de acoperire cu beton a armaturilor. -executarea hidroizolatiei orizontale. • Fundatiile continue din beton armat sub pereti . -executarea hidroizolatiei verticale si a zidului de protectie. . In cazul executiel fundatiilor sub pereti din zidarie de caramida. -realizarea hidroizolatiei orizontale sub zidaria de caramida. zidarie mixta sau din beton simplu sau armat a planseului peste subsol si a placii pardoselii. -turnarea betonului direct in groapa de fundatie si compactarea acestuia. -decofrarea. -decofrarea partilor laterale dupa intarirea betonului. -turnarea si compactarea betonului in groapa de fundatie. . fazele tehnologice sunt urmatoarele: -trasarea si saparea gropii de fundatie. -turnarea si compactarea betonului in talpa de fundatie. -executarea peretelui de zidarie. pentru realizarea blocului de fundatie. -executarea hidroizolatiei orizontale.

. casca. Inainte de a incepe turnarea betonului in fundatii.lipsa sprijinirilor sau sprijiniri necorespunzatoare (insuficiente. . electroizolant. sprijinirile se executa dupa proiecte speciale. . trebuie respectate o serie de masuri specifice: . Se asigura masuri de circulatie in jurul utilajelor.NORME DE SANATATE SI SECURITATE IN MUNCA Norme de securitate a muncii la executarea fundatiilor Principala cauza a accidentelor consta in surparea malurilor provocate de: . in limitele taluzului natural si in raza de actiune a utilajelor.coborarea sau circulatia pe piesele sprijinirilor. in functie de starea peretilor sapaturii. Saparea pe cale manuala a pamantului in galerii este interzisa.muncitorii care lucreaza cu bitum topit vor purta cizme si manusi de cauciuc. Sprijinirea sapaturilor pentru fundatii si a santurilor se executa cu elemente de inventar conform normelor in vigoare. . .neindepartarea apelor de suprafata din vecinatate sau a celor subterane. . se stbileste daca acesta se toarna direct in sant sau sunt necesare cofraje sau alte masuri speciale. lipsa de atentie la manevrarea utilajelor de sapat si de transportat. . La executie.recipientele cu bitum trebuie amplasate la o distanta de 50m de depozite sau constructii din lemn.sapaturi sub un mal unde s-a creat un iesind in consola sau au aparut bolovani izolati care pot cadea. scari cu parapete). centura de siguranta). Demontarea si indepartarea sprijinirilor din gropile de fundatie se executa de jos in sus. pe masura executarii umpluturilor sau a fundatiei. Terenurile supraumidificate nisipoase si cele constituite din loess nu se sapa fara sa fie sprijinite. realizate din materiale necorespunzatoare) sau demontarea incorecta a acestora. . La executarea lucrarilor de izolatii. se controleaza starea si rezistenta sprijinirilor si.folosirea unor scule defecte. se iau masuri pentru coborarea in gropile de fundatie (prevazandu-se platforme.dezghetarea brusca a pamantului in care s-au executat in timpul iernii sapaturi cu pereti verticali nesprijiniti si care s-au mentinut atata timp cat temperatura a fost sub 0°C.sapaturi cu taluzuri insuficient de stabile. Trecerea excavatorului pe sub linii electrice sub tensiune este interzisa daca spatiul liber este mai mic de 2m. . iar fiecare topitor trebuie dotat cu un pichet de incendiu. . Pentru sapaturi cu adancimi mai mari de 5 m.folosirea explozivilor de catre persoane neautorizate. .nefolosirea echipamentului de protectie. La executarea mecanizata a sapaturilor este interzis accesul oamenilor deasupra frontului de lucru. .nerespectarea principalelor dimensiuni ale excavatiilor si a limitelor de adancime prescrise de norme.lovirea in timpul sapaturii a unor cabluri electrice sau conducte subterane sub presiune. muncitorii trebuie sa poarte echipament de protectie corespunzator (hidroizolant.

1993. licee industriale cu profil de constructii . Editura Tehnica – Bucuresti. Editura Didactica si Pedagogica. 2. Bucuresti.BIBLIOGRAFIE 1. Tehnologii moderne in constructii – volumul II – Radu Suman. Utilajul si Tehnologia Lucrarilor de Constructii – manual pentru clasele a XI-a si a XII-a. 1989 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful