P. 1
246

246

|Views: 0|Likes:
Published by Iuliana Neagu

More info:

Published by: Iuliana Neagu on Jul 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2014

pdf

text

original

Concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii – septembrie 2004

Drept civil 1. Principiul irevocabilităţii donaţiilor: clauze incompatibile şi clauze permise (4 p) 2. Retractul litigios: noţiune şi condiţii cerute pentru exercitarea acestuia (3p) Drept procesual civil 1. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârii (4 p) 2. Aderarea la apel:definirea formelor aderării; asemănări şi deosebiri între acestea (3p) Speţa Prin cererea înregistrată la 15 iunie 2004, reclamanta A a chemat în judecată pe pârâţii B şi C, solicitând instanţei să dispună: - rezoluţiunea contractului de întreţinere încheiat cu pârâţii pentru neîndeplinirea de către aceştia a obligaţiei de întreţinere; - obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată. Pârâţii au depus întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii cu motivarea că au prestat întreţinerea reclamantei. La primul termen cu procedura legal îndeplinită, părţile au solicitat, iar instanţa a încuviinţat probele propuse prin cererea de chemare în judecată şi prin întâmpinare. La termenul următor, pârâţii au depus la dosar o cerere reconvenţională, solicitând ca, în cazul admiterii cererii principale, instanţa să dispună obligarea reclamantei la restituirea contravalorii întreţinerii prestate de ei, în sumă de 20 000 000 lei. Reclamanta a formulat întâmpinare la cererea reconvenţională, solicitând respingerea acesteia, întrucât perioada în care pârâţii au prestat întreţinerea a fost foarte scurtă, pretenţiile lor fiind nejustificate. Din probele administrate rezultă următoarea situaţie de fapt: La data de 15 iunie 2003, între reclamantă şi pârâţi s-a încheiat un contract prin care reclamanta a transmis pârâţilor dreptul de proprietate asupra unei case de locuit, iar pârâţii s-au obligat să-i presteze reclamantei întreţinere pe tot timpul vieţii şi să o înmormânteze conform datinilor. După o lună, timp în care pârâţii i-au asigurat reclamantei hrană, medicamente şi îmbrăcăminte, în valoare medie de 200 000 lei pe zi, într-una din zile, reclamanta a refuzat alimentele aduse de pârâţi, motivând că sunt alterate şi reproşând pârâţilor că vor să o îmbolnăvească. Pârâţii au ripostat cu violenţă de limbaj la aceste afirmaţii, şi, de la acea dată, au rupt orice legătură cu reclamanta. La ultimul termen de judecată, având cuvântul în fond: Reclamanta a solicitat admiterea cererii principale, respingerea cererii reconvenţionale ca tardiv formulată şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată. Pârâţii au solicitat admiterea ambelor cereri, fără obligarea lor la plata cheltuielilor de judecată, deoarece sunt de acord cu admiterea cererii principale şi nu au fost puşi în întârziere.

1

. Inculpatul O. (Problemele de drept civil şi de drept procesual civil vor fi punctate cu câte 3 puncte). a recunoscut săvârşirea infracţiunii.Concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii – septembrie 2004 Cum va soluţiona instanţa cererile părţilor? Motivaţi. Aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. Drept penal 1.B. i-a fost salvată viaţa. care locuieşte într-o comună învecinată. Caz practic drept penal şi drept procesual penal Prin rechizitoriul parchetului de pe lângă tribunal. într-o zonă vitală. privitor la minoritate. e) şi g) CP cu aplicarea art. 99 CP. a luat un scaun din plastic din imediata sa apropiere. 20 Cod Penal (în continuare. Noţiune. Instigarea. fiind produsă cu un corp înţepător-tăietor. furios pentru nereuşită.00. 05. (4 puncte). În jurul orelor 21. Victima a fost transportată la spital unde.B. 2. o lovitură puternică în zona abdominală.B. referindu-vă la toate argumentele părţilor. feluri. a) CP privitor la recidiva postcondamnatorie. încercând astfel să îl lovească pe fratele său.F. pedeapsa cu care se sancţionează instigatorul.B. Judecarea cererii de revizuire. ci de a-i aplica o corecţie. a). (4 puncte) 2. 01. 2003 inculpatul O.B. acesta venind pentru a restitui o datorie patronului bufetului. fapta fiind 2 . (născut la 15.B. Din fişa de cazier a inculpatului O. iar inculpatul O. punându-i viaţa în pericol. fratele inculpatului. (3 puncte). pe fondul unei duşmănii legate de o moştenire. Rechizitoriul. Acesta s-a ferit. Şantajul. inculpatul O.F. însă a menţionat că intenţia sa nu a fost aceea de a-şi ucide fratele. În actul de sesizare s-a reţinut. a scos cuţitul ce îl avea asupra sa şi i-a aplicat fratelui său O. rezultă că acesta a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prevăzută de art. urmare a unei eficiente intervenţii chirurgicale. Raportul medico-legal a atestat că leziunea a necesitat un număr de 70 zile îngrijiri medicale. (3 puncte). cunoscut cu antecedente penale) pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor calificat prevăzută de art. cu aplicarea art. 174-175 lit. 208-209 alin.. 1 lit. în fapt. că la data de 27. a intrat în local numitul O. 1983.. se afla împreună cu mai mulţi prieteni la bufetul din comună sărbătorind aniversarea unuia dintre aceştia. c) şi i) CP. CP) raportat la art. condiţii. a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv inculpatul O. 37 lit. Drept procesual penal 1..

Concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii – septembrie 2004 comisă la 20. a acordat cuvântul în dezbateri atât reprezentantului parchetului cât şi avocatului inculpatului solicitând. întrucât nu cunoştea învinuirea ce i se aduce. În declaraţia sa. 2000. 10. s-a constituit parte civilă cu suma de 55 milioane lei daune materiale. cheltuieli de spitalizare. ci numai să-i aplice o corecţie. şi martorii indicaţi în rechizitoriu. Totodată instanţa l-a obligat pe inculpat la suma de 55 milioane lei. motivând că nu a dorit să-şi ucidă fratele. anterior fiind verificată şi menţinută arestarea preventivă. Partea vătămată O. nefiind de acord cu despăgubirile pretinse de victimă şi spital. prevăzută de art. reprezentând contravaloarea tratamentului efectuat şi 150 milioane lei daune morale. declarând începerea cercetării judecătoreşti. 11. Atât avocatul inculpatului cât şi reprezentantul parchetului i-au pus întrebări acestuia cu privire la împrejurările faptice. iar sentinţa penală pronunţată la 15. ce vor fi adăugate la baremul de corectare al fiecărei discipline). 37 lit a) CP şi cu aplicarea art. la o pedeapsă de 14 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat prevăzută de art. 2000 a rămas definitivă prin neapelare la 27. Instanţa. instanţei condamnarea inculpatului la o pedeapsă conformă cu dispoziţiile legale. pe rând.F. fratele inculpatului. tribunalul l-a condamnat pe inculpatul O. despăgubiri civile-daune materiale către partea civilă O.B. (Erorile de drept material şi procesual penal se vor puncta cu câte 3 puncte.F. constatând terminată cercetarea judecătorească. La termenul de judecată stabilit. întrebându-l dacă recunoaşte infracţiunea de care este învinuit. privativă de libertate. Identificaţi greşelile şi argumentaţi modul corect de soluţionare a cauzei din punct de vedere al dreptului material şi al dreptului procesual penal.. 10. 2000. inculpatul a cerut amânarea judecăţii. Spitalul s-a constituit parte civilă cu suma de 35 milioane lei. Instanţa a rămas în pronunţare. 20 raportat la art. 174-175 lit. c) şi i) CP cu aplicarea dispoziţiilor la recidiva postcondamnatorie.F. 2000. Prin sentinţă penală. Instanţa a considerat că nu se justifică amânarea. precum şi obligarea acestuia la despăgubiri. 02. inculpatul a recunoscut comiterea faptei. Inculpatul a fost încarcerat în vederea executării pedepsei la 11. 71 şi 64 CP ca pedeapsă accesorie. 3 . Preşedintele completului i-a spus inculpatului infracţiunea pentru care este trimis în judecată şi a trecut la audierea lui. Au mai fost audiaţi O.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->