KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA: KELAS: Tiap-tiap soalan diberikan empat pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D.

Pilih satu sahaja jawapan yang betul. 1. A B 2. A B C D Sebelum manusia tahu membina kediaman, mereka tinggal di dalam gua C atas pokok dalam tanah D dalam pondok Mengapakah manusia zaman dahulu hidup berpindah-randah? lari dari musuh mengelak serangan haiwan liar mendapat sumber makanan baru membentuk sebuah perkampungan Soalan 3 berdasarkan pernyataan di bawah: - diperbuat daripada kulit haiwan - untuk melindungi tubuh daripada kesejukan Pernyataan di atas merujuk kepada: senjata C rumah pakaian D makanan Apakah keistimewaan manusia tinggal di persekitaran gua? mengelak serangan haiwan buas dapat memungut hasil hutan mudah mendapatkan api perlindungan daripada hujan dan panas I, II dan III I, II dan IV C D I, III dan IV II, III dan IV 7. I II A B 8. A B C D 9. A B 10. A B C D 11. A B 12. Dua jenis rumah utama yang terdapat di Malaysia ialah: Gua III Rumah moden Pondok IV Rumah tradisional I dan II I dan IV C D II dan III III dan IV TARIKH:

Yang manakah berikut adalah SALAH? Rumah Melayu Melaka - Selangor Rumah panjang - Sarawak Rumah Bagan - Sabah Rumah Minangkabau – Negeri Sembilan Yang manakah antara berikut BUKAN rumah moden? rumah banglo C kondominium rumah teres D Rumah Limas Berikut merupakan ciri-ciri rumah yang selesa dan berkualiti KECUALI: banyak ruang mempunyai kemudahan asas dibina daripada bahan berkualiti besar dan mahal Kebanyakan jenis rumah sesuai dibina di kawasan: tanah pamah C tanah tinggi pinggir pantai D tanah paya Di kawasan Kutub Utara, orang Eskimo menggunakan bongkah ais untuk membina rumah. Rumah mereka dikenali sebagai: rumah banglo C pondok iglu D kondominium Ruang yang perlu ada dalam sesebuah rumah ialah: dapur C bilik tidur bilik tidur D restoran Rumah panjang banyak dibina di kawasan pedalaman Kelantan C Sarawak Pahang D Negeri Sembilan Soalan 15 berdasarkan pernyataan di bawah: - rumah ini dibina di atas air - banyak terdapat di negeri Sabah Pernyataan di atas merujuk kepada: banglo C pondok rumah panjang D rumah bagan

3. A B 4. I II III IV A B

5. A B 6. I II A B

Soalan 5 berdasarkan pernyataan di bawah: Apabila manusia mendiami kawasan lapang, mereka membuat pondok dan ran. Apakah yang dimaksudkan dengan ran? senjata C rumah atas pokok perahu D pakaian Yang manakah berikut merupakan faktor-faktor yang mempengaruhi pembinaan sesebuah rumah? bentuk muka III keselesaan bumi keselamatan IV kemewahan I, II dan III I, II dan IV C D I, III dan IV II, III dan IV

A B 13. A B 14. A B

15. A B

. D. Pertanian D Perindustrian . B. 28. Bijih timah I sahaja I dan II Kegiatan X C. A B 23. Rumpai laut Damar IV. Tenaga haba Berikut ialah produk makanan yang dihasilkan daripada ikan kecuali. Perlombongan C Perkhidmatan . A A. B.bertingkat-tingkat . C.terdapat di kawasan bandar Yang manakah antara berikut mungkin merupakan rumah yang dinyatakan di atas? rumah banglo III rumah pangsa kondominium IV rumah teres I dan II I dan III C D II dan III III dan IV 24. empangan hidroelektrik yang manakah terletak di negeri Sarawak? Empangan Pergau Empangan Temengor Empangan Batang Ai Empangan Kenyir “Ahmadi bekerja sebagai penyambut tetamu di sebuah hotel di ibu negara” Pekerjaan Ahmadi dikategorikan dalam sektor _____. Tenaga air angin Tenaga suria D. A. 22. Artik C Khatulistiwa Sartan D Jadi Sumber tenaga elektrik yang terbesar di Malaysia dijana oleh Stesen jana kuasa C Plat tenaga hidroelektrik solar A. Rotan III. I II A B 19. A.KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA: KELAS: B 16. II. I. Kepupusan spesis flora dan fauna Rajah di atas berkenaan dengan kesan akibat kegiatan X. I. 29. D. B. B. Kegiatan X ialah _____. A B Yang manakah antara berikut merupakan rumah tradisional? rumah teres C kondominium rumah pangsa D rumah panjang Rumah tradisional di Malaysia diperbuat daripada: zink C besi kayu D simen Soalan 18 berdasarkan pernyataan berikut: . perlombongan bijih timah perlombongan bauksit pembalakan kerja-kerja kuari Tenaga daripada matahari dikenali sebagai _____. Reaktor nuklear D Kincir angin TARIKH: Hasil hutan terdiri daripada _____. 26. B. A. 27. A B 17. Tenaga C. keropok ikan Ikan masin D. A B 20. roti Di antara berikut. III dan IV 18. D. B. A B 21.dibina tinggi . A B A. II dan III II. C. Ikan kering C. Ruang tamu biasanya berada di bahagian __________ sesebuah rumah di Malaysia belakang C tengah hadapan D luar Yang manakah antara berikut BUKAN kepentingan sesebuah rumah? memberi C mewujudkan perlindungan kemesraan keluarga menyediakan D menjalankan keselesaan aktiviti sukan Kompas adalah sejenis alat yang digunakan untuk mengesan C mengesan arah sumber air dan mata angin logam mencari orang D meramal cuaca yang tersesat mengikut arah angin Negara Malaysia berada pada Garisan __________ dalam peta dunia. 25.

Apakah nama tanaman tersebut? A. A. B. A. B. padi kelapa sawit D. getah C. padi C oren . tanih C. B. Negeri pengeluar utama lada hitam di Malaysia ialah Sabah C Selangor Sarawak D Negeri Sembilan Apakah bahan mentah yang digunakan untuk membuat tayar? Susu tepung C. A B C D Bandar Raya Kuala Lumpur Tanah Tinggi Cameron C D Bandar Raya Ipoh Pulau Pangkor TARIKH: Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 4 Julai 1957 C 16 September 1957 31 Ogos D 16 September 1957 1963 Prinsip Rukun Negara yang ke-5 ialah Kepercayaan kepada Tuhan Keluhuran Perlembagaan Kedaulatan Undang-undang Kesopanan dan Kesusilaan Pilih pasangan perkhidmatan yang SALAH Kemudahan awam Kesihatan Keselamatan Pendidikan Bekalan air Hospital Pasaraya Sekolah Gambar di atas merupakan hasil daripada sejenis tanaman. Susu getah Susu lembu D. epal D anggur . A B 33. kelapa Berikut merupakan sumber alam kecuali _____. A B 37. 32. Kelapa sawit Koko Tanaman utama di negara kita ialah _____. 31. 35. B 38. Susu kambing Kawasan pinggir laut yang berpasir sesuai untuk tanaman _____. A. D. .KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA: KELAS: A 30. tumbuhan air D. Nanas Padi C. 34. B. B. A. A B C D 40. A B 39. manusia Kawasan tanah pamah penting kepada ekonomi Malaysia dalam bidang berikut KECUALI Perikanan C Perindustrian Pertanian D Pengangkutan Kawasan ini mempunyai purata suhu 18° C. 36.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful