P. 1
DINAMICA.

DINAMICA.

|Views: 3|Likes:
Published by Cristina Ilie

More info:

Published by: Cristina Ilie on Jul 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2014

pdf

text

original

DINAMICA STRUCTURILOR SI ELEMENTE DE INGINERIE SEISMICA CURSUL NR.

1 ASPECTE FUNDAMENTALE IN DINAMICA STRUCTURILOR Relatia Actiune – Sistem – Raspuns ACTIUNI DINAMICE In Statica constructiilor se determina raspunsul structurii la actiuni cu valori precizate. Rezulta diagrame de eforturi de tip M, T si N. In Dinamica constructiilor, actiunile sunt functii de timp si diagramele de eforturi sectionale rezulta de forma M(t), T(t) si N(t). Deplasarile structurilor vor fi de asemenea functii de timp d ( t ) = x( t ) si vor fi insotite de forte de ( t ) (m reprezinta masa). Daca fortele de inertie sunt neglijabile in raport cu x inertie Fi ( t ) = −m celelalte forte atunci de poate considera ca actiunile nu mai sunt dinamice ci actiuni statice variabile in timp. Clasificarea actiunilor dinamice: • Dupa natura lor: o Actiuni naturale, independente activitatilor umane, provin in general din miscarile seismice, presiunile vantului in rafale, etc. o Actiuni artificiale, proprii activitatilor umane, provin din procesele tehnologice industriale, din trafic (rutier, feroviar), din explozii, etc. • Dupa modul de transmitere: o Actiuni directe, se aplica direct asupra elementelor portante ale sistemului structural. o Actiuni indirecte, sunt acele actiuni care se transmit structurilor prin diverse medii de propagare (explozii subterane, actiuni seismice). • Dupa reprezentarea matematica: o Actiuni deterministe, se caracterizeaza printr-o variatie complet definita in timp. o Actiuni aleatoare, (intamplatoare, cauzale sau ramdom) sunt acele actiuni a caror variatie nu este pe deplin definita in timp si care poate fi caracterizate numai pe baze statistice. • Dupa durata: o Actiuni permanente, se exercita un timp indelungat asupra sistemului structural.

viteze si deplasari instantanee. Aceste marimi pot fi: eforturile sectionale M. urmeaza a fi modelate. Modelul matematic devine identic cu modelul dinamic atunci cand toate carcateristicile de definire ale sistemului dinamic sunt complet precizate din punct de vedere fizic. Vom considera amortizarea vascoasa. pe baza teoretica sau experimentala. Caracteristica inertiala este reprezentata de matricea maselor. care trebuie sa fie identice proprietatior reale de comportare ale unei structuri. Modelarea sistemului dinamic In general prin sistem dinamic se intelege asocierea.o Actiuni tranzitorii. notata [C]. Ambele matrice se exprima in sistemul de axe de coordonate dinamice. MODELARE INERTIALA. Fie structura: m m m • • m m m . deformatiile specifice. fortele de amortizare fiind proportionale cu vitezele. Aceasta matrice se mai numeste si matrice de inertie. adica prin: acceleratii. vant in rafale. COORDONATE DINAMICE Pozitia unui sistem dinamic. sistemul este caracterizat de matricea de flexibilitate [δ ] sau de matricea de rigiditate [r]. Caracteristica de amortizare. etc. SISTEM DINAMIC In Statica constructiilor sistemul dinamic are o singura caracteristica si anume: caracteristica de deformabilitate (δ = flexibilitate sau r = rigiditate). energia de deformatie. actiuni seismice bruste. Descrierea analitica a comportarii unui sistem dinamic se exprima pe baza unui model matematic. impulsive (socuri produse de echipamente si agragate industriale. Toate aceste caracteristici. T si N. pe baza carora se calculeaza orice alta marime rezultanta. RASPUNSUL DINAMIC In general raspunsul dinamic se exprima prin marimi cinematice fundamentale. prin modelarea corespunzatoare a celui cu masa distribuita. Mai general. in anumite conditii de compatibilitate a miscarii. explozii). In Dinamica structurilor sistemul are 3 caracteristici: • Caracteristica de deformabilitate care este reprezentata de matricea de flexibilitate dinamica [D] sau de matricea de rigiditate dinamica [R]. disipative si elastice. sunt actiuni de durata scurta. orice structura poate fi transformata intr-un sistem dinamic cu mase discrete. numite si grade de libertate dinamice (GLD). notata [M]. a unor caracteristici inertiale. in orice moment al miscarii va fi determinata printr-o infinitate de parametri independenti sau coordonate dinamice. Caracteristica de amortizare este reprezentata de matricea de amortizare. In vederea simplificarii operatiilor numerice. energia cinetica.

Un exemplu elementar de discretizare a unei structuri plane este prezentat in figura anterioara. iar mjj=mj (j=1. Rezulta deci ca numarul necunoscutelor dinamice este egal cu numarul minim de legaturi simple (blocaje) necesare pentru a fixa sistemul dinamic in pozitie de repaus .. matricea maselor poate fi diagonalizata prin unele procedee specifice. conducand la valori ale fractiunii din amortizarea critica cuprinse in intervalul 0. disiparea de energie este subtituita de fortele rezistente. model ce genereaza forte proportionale cu viteza instantanee a sistemului. tipul sistemului structural. Deplasarile pe directia coordonatelor dinamice reprezinta necunoscutele fundamentale in dinamica structurilor. depinde in general de mai multi factori dintre care pot fi considerati definitorii urmatorii: capacitatea de amortizare interna a materialului.01 ≤ υ ≤ 0.n). care se opun miscarii. Coeficientul de amortizare critica reprezinta o cantitate limitata de amortizare vascoasa care elimina complet vibratia sistemului. m GLD m 3 m GLD m 2 m m m m m GLD m 1 m m In vederea simplificarii operatiilor de analiza numerica. In rezolvarile practice este mai sugestiv sa se foloseasca notiunea de fractiune din amortizarea critica. capacitatea naturala de amortizare vascoasa este destul de redusa.Coordonatele dinamice independente care pot defini complet pozitia instantanee a unui sistem dinamic discret. conxiunile dintre elementele de rezistenta componenete si conexiunile cu mediul de fixare. Diagonalizarea matricei maselor corespunde unui decuplaj inertial cand toti coeficientii secundari devin zero. . structura avand doar rol de suport elastic. In domeniul liniar de comportare se va considera un coeficient de proportionalitate c a carui valoare nu se modifica pe durata miscarii libere sau fortate a sistemului dinamic. adica mjk=0.  m11 [M ] =  m21  m31 m12 m22 m32 m13  diagonalizare m23  →     m33   m11 [M ] =   0   0 0 m22 0 0  3 0 0    0  = m 0 3 0  m33   0 0 1  MODELARE DISIPATIVA.15 . Prin fragmentarea acesteia se obtine concentrarea maselor. de surse perturbatoare exterioare. In analiza dinamica a sistemelor liniare. in orice moment al miscarii. AMORTIZARE INTERNA Disiparea energiei induse in sistemele dinamice. care se exprima prin raportul adimensional dintre coeficientul efectiv de amortizare vascoasa c si coeficientul de amortizare critica ccr. adica υ = c / ccr ( 0 ≤ υ ≤ 1) . conducand la o vibratie aperiodica. notata cu ν. Pentru structurile reale. se numesc grade de libertate dinamice (GLD). Forma de amortizare considerata in acest curs este cea de tip vascos.

cand pe directia coordonatei k actioneaza o forta generalizata egala cu unitatea.In cazul sistemelor dinamice cu n GLD. datorita unei viteze generalizate unitare imprimata pe directia coordonatei k. adica: [C ] = [C ]T . [ M ] reprezinta matricea de inertie. are forma: [C ] = α[ M ] + β[ K ] unde α si β sunt constante de proportionalitate. MODELARE ELSTICA. Forma generala a matricei de rigiditate pentru un sistemul dinamic prezentat este: . ca fiind efecte generalizate produse de cauze generalizate egale cu unitatea. prin definitie reprezinta cauze generalizate care produc efecte generalizate egale cu unitatea pe directia coordonatelor dinamice ale sistemului (GLD). Pentru sistemul dinamic prezentat anterior matricea de flexibilitate dinamica va avea forma: δ11 δ12 [ D] =  δ 21 δ 22  δ 31 δ 32 δ13  δ 23   δ 33   unde δjk reprezinta deplasarea generalizata pe directia coordonatei j. se pune in aceeasi maniera ca in cazul decuplarii inertiale. In conformitate cu modelul propus de Rayleigh. Problema decuplarii disipative. in general. In Dinamica structurilor coeficientii de rigiditate si de flexibilitate se definesc in raport cu coordonatele dinamice (GLD) ale sistemului. Intrucat δ jk = δkj rezulata ca matricea [ D ] este o matrice simetrica si se poate scrie relatia: [ D ] = [ D ]T . Aceste proprietati fundamentale atat in statica constructiilor cat si in dinamica structurilor caracterizeaza deformabilitatea sistemelor. In baza teoremei de reciprocitate Maxwell-Betti. iar [ K ] reprezinta matricea de rigiditate a sistemului exprimata in coordonate dinamice. Coeficientii de flexibilitate se definesc. rezulta ca c jk = ckj si deci matricea de amortizare vascoasa este simetrica. implicit a diagonalizarii matricei de amortizare. Coeficientii secundari de tipul c jk pun in evidenta existenta unui cuplaj disipativ. expresia matricei de amortizare vascoasa. forma generala a matricei de amortizare vascoasa. exprimata prin caracteristicile inertiale si elastice ale sistemului cu n GLD. FLEXIBILITATE – RIGIDITATE Modelarea elastica a sistemelor dinamice se refera la evaluarea proprietatilor de flexibilitate si de rigiditate in raport cu coordonatele dinamice. Coeficientii de rigiditate. Atat efectele cat si cauzele se manifesta pe directiile GLD. exprimate in coordonate dinamice are forma: c11 [C ] =  c21  c31 c12 c22 c32 c13  c23   c33   unde coeficientii de tipul c jk reprezinta forta de amortizare generalizata care se manifesta pe directia coordonatei j.

. iar pe directia celorlalte coordonate deplasari nule. k11 [K] =  k 21  k31 k12 k 22 k32 k13  k 23   k33   unde k jk reprezinta forta generalizata aplicata pe directia coordonatei j astfel incat sa produca pe directia coordonatei generalizate k o deplasare generalizata egala cu unitatea. Matricea de rigiditate este simetrica si se poate scrie relatia: [ K ] = [ K ]T .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->