6.0 LATIHAN ANSUR MAJU Latihan 1 : Mengawal cakera semasa hayunan tangan dan memutar cakera ketika melepaskannya.

a) Berdiri dengan kaki dijarakkan. Kaki kanan ke belakang. Bengkokkan kaki sedikit. b) Hayun cakera berulang kali ke depan dan ke belakang di sisi badan. Cakera tidak perlu digenggam. c) Setelah cakera dihayun beberapa kali, condongkan badan ke depan, cakera dilepaskan supaya bergolek di atas simpai logam (sisi) secara lurus ke depan. Di saat-saat akhir melepaskan cakera, cakera diputarkan dengan pergerakan jari tengah dan jari telunjuk.

Latihan 2: Membuat fasa akhir dalam lemparan cakera.

d) Lakukan sehingga menghadap semula ke belakang. Cakera dipegang dihadapan bahu kiri dengan sokongan tangan kanan.a) Berdiri dengan bahu kiri ke arah lemparan. b) Sambil cakera dihayun ke hadapan . Ketika melakukan pergerakan tersebut . c) Sambil badan dikilas dan cakera dihayun ke hadapan. e) Buat penanda dan garisan di atas tanah untuk membantu latihan memusing badan sebagai panduan kedudukan kaki. Kedua-dua belah kaki dijarakkan. latihan boleh dilakukan tanpa menggunakan bulatan dan cakera. Pada peringkat awal. Latihan 3 : Berpusing selepas menghayun cakera a) Berdiri menghadap kawasan belakang arah lemparan. badan dipusingkan ke arah lawan jam (sebelah kiri) diikuti cakera dibelakang. c) Kaki kanan digerakkan melepasi kaki kiri yang berpaksi sambil berpusing. badan berpaksi di atas hujung ke dua kaki. . Cakera dihayun ke belakang dan ke depan bahu kiri. tolak dengan keduadua kaki sambil cakera dilempar ke kawasan pendaratan. b) Cakera dihayun kebelakang dengan tangan lurus dan badan mengilas ke kanan. Badan direndahkan sedikit.

a) Berdiri di tengah-tengah bulatan dan menghadap ke belakang kawasan lemparan dan hayunkan cakera. b) Cakera dihayun dari belakang sambil mengangkat kaki kiri dan badan mula dikilas ke depan bulatan.Latihan 4 : Simulasi peringkat selepas akhir pusingan pertama dan permulaan untuk melempar. Pastikan kaki kanan menolak kuat atas tanah ketika melempar. kaki kana berpaksi dan pengilasan badan disempurnakan sehingga badan menghadap ke kawasan lemparan.0 JENIS DAN BENTUK CAKERA a) Kayu . d) Apabila cakera sampai ke aras bahu. 7. ia dilempar ke depan. c) Apabila kaki kiri mencecah tanah di bahagian depan bulatan.

b) Getah c) Plastik Ukuran dan berat cakera mengikut lelaki dan wanita adalah seperti berikut: Bil Perkara/bahagian 1 Berat keseluruhan untuk pertandingan 2 Ketebalan bahagian tengah cakera Diameter piring atau kawasan rata pada tengah cakera Diameter keseluruhan cakera Ketebalan logam pada sekeliling cakera Lelaki 2.0kg(minimum) Wanita 1.0mm 12.0kg(minimum) 40-46mm 37-39mm 3 50-57mm 50-57mm 4 218-221mm 180-182mm 5 12.0mm .

Rajah Kurungan keselamatan 9. Perbezannya hanyalah pada sudut kawasan sektor dan saiz bulatan balingan.Pegawai teknik. peserta dan pihak lain hendaklah berada dibelakang kurungan atau pagar keselamatan keselamatan tersebut. Ketika mengukur jarak lemparan. lemparan cakera dibuat dari satu kurungan keselamatan yang berbentuk “C” . Sila rujuk gambar di bawah. biasanya tidak disediakan kemudahan kurangan keselamatan ini. pita ukur hendaklah berada dalam keadaan lurus atau “perpendicular” dari kesan cakera sehingga titik pusat bulatan lemparan.8. Rajah cakera dan ukurannya . Untuk menjaga keselamatan para pegawai penonton serta peserta yang menunggu giliran.0 KAWASAN LEMPARAN Kawasan lemparan cakera seakan-akan sama dengan kawasan lontaran peluru. Di peringkat sekolah.0 CARA MENGUKUR JARAK LEMPARAN CAKERA Lemparan yang sah akan diukur dengan mengambil kira kesan terdekat yang dibuat oleh cakera di kawasan pendaratan sehingga garis bulatan dibahagian depan.

Peserta hendakiah memuIakan Iemparannya dari perdirian yang statik (tidak bergerak) dalam bulatan. (b) Lemparan seseorang peserta dikira batal sekiranya peserta.Rajah cara mengukur lemparan yang sah Rajah Bahagian bulatan lemparan 1.0 PERATURAN ASAS ACARA MELEMPAR CAKERA (a) Cakera mestilah dilempar dari bulatan. sesudah memasuki bulatan dan memulakan pergerakan untuk melempar. . tersentuh sebarang bahagian badannya di kawasan Iuar bulatan atau bahagian atas hujung bulatan (top edge of the circle) atau terlepas cakera dari pegangannya ketika membuat percubaan.

(f) Jika Iebih daripada Iapan orang peserta mengambil bahagian.(c) Bagi Iemparan yang sah. Iapan peserta yang terbaik lemparannya akan membuat tiga Iagi percubaan untuk menen tukan pemenang. Sarung tangan tidak boleh digunakan. . (d) Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan sebelum cakera itu menyentuh tanah. Sekiranyahanya Iapan atau kurang orang yang mengambil bahagian. setiap peserta akan membuat enam percubaan. Sekiranya ber Iaku seri di tempat kelapan. keputusan itu dibiarkan dan peserta-peserta berkenaan akan bersama-sama dengan yang layak membuat tiga percubaan itu. Daripada tiga percubaan itu. setiap peserta dibenarkan melakukan tiga percubaan. Ia mesti tinggalkan bulatan dari bahagian belakang bulatan dalam keadaan berdiri. cakera hendakiah mendarat atau jatuh supaya bekas (kesan)nya di dalam kawasan pendaratan yang ditandakan oleh dua garis sektor. (e) Untuk mendapat pegangan yang baik peserta dibenarkan menggunakan bahanbahan pelekat seperti "resin" atau bahan-bahan sejenis dengannya di bahagian tangan sahaja.

11. biologi dan kejuruteraan.1 Prinsip Bernoulli Bernolli yang merupakan seorang saintis Itali yang telah berjaya merungkaikan fenomena bagaimana sebuah kapal terbang yang begitu berat boleh terbang. Semakin pantas pergerakan udara. semakin rendah tekanan udara di atas permukaan sayap kapal terbang manakala tekanan udara di bawah sayap kapal terbang semakin tinggi. udara yang bergerak pantas di atas permukaan sayap kapal terbang menjadikan tekanan disitu menjadi rendah. Melalui penyelidikan yang dijalankan . Akibatnya. daya angkat terhasil dan dapat mengangkat sayap serterusnya seluruh badan kapal terbang. Sumbangannya sangat besar dalam bidang sukan. mekanik. Bagi sukan lempar cakera. kestabilan serta menggunakan anggota tubuh yang cekap dan sempurna. Rajah Prinsip Bernoulli pada sayap kapal terbang . seperti berikut : 11. para saintis telah mengenalpasti beberapa faktor penting yang meningkatkan prestasi sukan khususnya cara latihan moden yang yang lebih sistematik dan berasaskan prisip sains sukan.0 SAINS DALAM ACARA LEMPAR CAKERA Sains dalam sukan sememangnya tidak dapat dipisahkan. Hasil gabungan pengetahuan dalam fizik. kita dapat mengenal pasti aspek-aspek yang perlu diberi perhatian agar dalam meningkatkan lagi kecekapan serta memacu kecemerlangan atlet dalam setiap jenis sukan. beberapa aspek biomekanik telah dikenalpasti agar dapat membantu atlet menghasilkan imbangan. Menurutnya.

11. Untuk mengatasi rintangan udara. Untuk mencapai jarak yang jauh. iaitu cakera yang meluncur adalah tidak begitu berkesan. Sekiranya sudut dongakan terlalu rendah. cakera perlu diputar pada ketika ia dilempar supaya dapat mengurangkan ataupun menghapuskan kesan geseran sama sekali. daya angkat tidak mencukupi. III. Ini akan menghasilkan rintangan udara. Geseran adalah paling rendah apabila cakera berputar dengan sempurna dan seragam. iaitu apabila kepantasan putaran adalah sama dengan kepantasan gerakan cakera ke hadapan. bentuk potongan cakera yang aerodinamik menunjukkan bahawa ia dicipta khas untuk membolehkan udara mengalir dengan lebih pantas dibahagian atas (tekanan rendah) berbanding dengan permukaan bawah (tekanan tinggi). Cakera yang tidak memutar. cakera mestilah berada untuk suatu tempoh masa tertentu. Jika diperhatikan. Dua faktor yang perlu diberi penekanan untuk menentukan tempoh ini iaitu : I. . Sudut untuk melempar yang paling sesuai bagi cakera adalah 600. Sudut dongakan yang terlalu tinggi akan mengakibatkan gelora yang terlalu tinggi dan ini mengakibatkan seretan yang tinggi. Akibatnya. Sudut lontaran.2 Geseran dan Rintangan Udara Apabila sesuatu objek bergerak di atas permukaan. Halaju ketika cakera berkenaan dilempar yakni lebih pantas lebih baik.Aplikasi Prinsip Bernoulli ini juga berlaku dalam acara lempar cakera. daya angkat boleh hilang sama sekali. Wujud geseran antara permukaan cakera dengan molekul-molekul udara. Demikian juga bagi cakera yang dilempar melalui udara. Oleh itu. seorang atlet lempar cakera perlu memahami sifat gesearan. sudah tentu terdapat geseran di antara kedua-duanya. II. Ini adalah kerana banyak tenaga dan momentum akan hilang akibat gesaran pada cakera yang tidak berputar.

4 Kesan Daya ke Atas Pergerakan Newton telah memperkenalkan tiga hukum gerakan yang membantu kita memahami sifat-sifat pergerakan manusia. Tetapi kita perlu sedar.11. Daya –daya yang menukarkan kedudukan dan arahnya wujud dalam bentuk graviti dan rintangan udara. sekiranya daya yan dikenakan adalah besar. Kestabilan statik biasanya kita gunakan semasa dalam posisi bersedia untuk hayunan awalan dan kestabilan dinamik pula digunakan semasa kita membuat rotasi atau berpusing semasa membuat lemparan.3 Kestabilan statik dan kestabilan dinamik Kestabilan statik adalah pergekalan kestabilan tubuh semasa tidak bergerak dan kestabilan dinamik pula adalah kestabilan tubuh semasa dalam pergerakan. . Maka cakera yang berat adalah lebih sukar diubah kedudukan dan kelajuannya. Inersia juga berkadar berkadar langsung dengan saiz ataupun berat cakera. hukumhukum yang terlibat lebih tertumpu pada Hukum Newton Pertama dan Kedua yang dikenali sebagai Hukum Inersia (inertia) dan Hukum Pecutan (law of acceleration. Menurut Hukum Inersia. cakera tersebut akan mempunyai momentum lebih kuat. Kedua-dua jenis kestabilan ini amat penting dalam acara lempar cakera. apabila cakera dilempar. ia akan mengikut suatu arah dan laluan yang lurus sehingga dipaksa menukar sifat pergerakannya oleh daya-daya luar. Kestabilan statik Kestabilan dinamik 11. Dari aspek sukan lempar cakera.

Oleh itu. Berat cakera Pecutan cakera berkenaan (kekuatan ayunan tangan) Pecutan cakera memerluakn kekuatana ayunan tangan Berdasarkan penerangan yang telah diberikan. Pecutan atau peningkatan kelajuan adalah berkadar terus dengan daya yang dikenakan dan berkadar songsang dengan saiz dan jisim cakera. II. F = jisim x pecutan Dari persamaan ini. adalah jelas mengapa cakera harus dilempar dengan lebih kuat untuk mencapai momentum yang dikehendaki. jelaslah bahawa daya (momentum) yang akan dihasilkan dalam sesuatu lemparan cakera dalah bergantung kepada : I. Menurut Hukum Pecutan : Daya. adalah amat jelas bahawa jarak lemparan bergantung kepada halaju dan jisim cakera berkenaan. Halaju akan ditentukan oleh daya yang digunakan untuk melempar cakera tersebut. .Hukum Pecutan pula berlaku apabila cakera dikenakan daya kemudian bergerak dalam arah yang sama dengan daya berkenaan. Hukum Pecutan ini adalah amat penting kerana dalam sukan lempar cakera kerana kita perlu menggerakkan cakera dengan ayunan yang kuat untuk menghasilkan pecutan dan jarak yang jauh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful