SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘A’

1. Abang Angkat Maksud: Lelaki yang telah di akui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Contoh Ayat: Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah. 2. Abang Ipar Maksud: Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Hafiz ialah abang ipar Umar. 3. Abang Kandung Maksud: Abang yang seibu sebapa. Contoh Ayat: Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. 4. Abu Angin Maksud: Telah musnah sama sekali. ContohAyat: Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. 5. Abu Jahal Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Contoh Ayat: Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan. 6. Abu Lahab Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. 7. Abu Nawas Maksud: Orang yang suka berhelah. Contoh Ayat: Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. 8. Ada Akal Maksud: Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Contoh Ayat: Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. 9. Ada Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Contoh Ayat: Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah.

10. Ada Bakat Maksud: Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Contoh Ayat: Izzah ada bakat menjadi penulis novel. 11. Ada Can Maksud: Ada peluang. Contoh Ayat: Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. 12. Ada Gaya Maksud: Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Contoh Ayat: Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. 13. Ada Hati Maksud: Keinginan. Contoh Ayat: Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. 14. Ada Jalan Maksud: Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara. Contoh Ayat: Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. 15. Ada-Ada Maksud: Ada sesuatu. Contoh Ayat: Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. 16. Adat Balai Maksud: Adat dalam istana raja. Contoh Ayat: Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. 17. Adik Angkat Maksud: Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Contoh Ayat: Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. 18. Adik Ipar Maksud: Adik kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Adik ipar saya seorang doktor. 19. Adik Kandung Maksud: Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Contoh Ayat: Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu.

20. Adu Buku = Beradu Buku Maksud: Bertinju. Contoh Ayat: Samad beradu buku dengan Wahid. 21. Adu Domba = Mengadu Domba Maksud: Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Contoh Ayat: Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. 22. Adu Kening = Beradu Kening Maksud: Berhadap-hadapan muka. Contoh Ayat: Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. 23. Adu Lengan = Beradu Lengan Maksud: Beradu kekuatan. Contoh Ayat: Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. 24. Adu Nasib = Mengadu Nasib Maksud: Mencari rezeki. Contoh Ayat: Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan. 25. Adu Untung Maksud: Mencari rezeki. 26. Air Mandi Maksud: Sudah menjadi kebiasaan. Contoh Ayat: Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. 27. Air Muka Maksud: a) Wajah b) Maruah Contoh Ayat: a) Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermain-main di padang. b) “Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai,” kata Imad kepada Husin. 28. Air Pasang Maksud: Paras air laut yang meningkat. Contoh Ayat: Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air.

32. 38. Alas Kata Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. 33. 34. Ajak-Ajak ayam Maksud: Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh.29. Contoh Ayat: Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. 37. Contoh Ayat: Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu air surut. Contoh Ayat: Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Air Setaman Maksud: Air yang bercampur bunga-bungaan dan limau untuk dibuat mandi. 30. Contoh Ayat: Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah. Contoh Ayat: Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Alas Perut Maksud: Makan sedikit. Akal Sejengkal Maksud: Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. 36. . Air Surut Maksud: Paras air laut yang turun. 35. Contoh Ayat: Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. Air Sembilan Maksud: Air yang digunakan untuk memandikan mayat. Contoh Ayat: Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Akal Kancil Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. Akal Belut Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. 31. Alas Cakap Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Contoh Ayat: Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan.

48. Contoh Ayat: Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. Contoh Ayat: Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. 40. 46. kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Ambil Bahagian Maksud: Menyertai. penyakitnya beransur pulih. 42. 41. Ambil Abu Maksud: Maksud yang tidak kesampaian. Ambil Ada Maksud: Berpuas hati dengan apa yang ada. Contoh Ayat: Persidangan itu tidak berhasil. Contoh Ayat: Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan. 47. Contoh Ayat: Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. masing-masing pulang ambil abu sahaja. jangan ambil ada sahaja. Contoh Ayat: Setelah beralih angin ke Sarawak. 43. Aliran Masyarakat Maksud: Kehendak masyarakat. Aliran Masa Maksud: Perubahan masa. . Alih Angin = Beralih Angin Maksud: Berpindah tempat tinggal. Alih Akal = Beralih Akal Maksud: Berubah pendapat atau fikiran. Ambil Angin Maksud: Bersiar-siar mengambil udara bersih. Contoh Ayat: Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah. 44. Contoh Ayat: Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Contoh Ayat: Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Alim Kucing Maksud: Pura-pura baik. 45. Contoh Ayat: Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya.39. Alih Muka = Beralih Muka Maksud: Menyamar.

Ambil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Contoh Ayat: Ibu dan ayah sangat ambil berat terhadap prestasi pelajaran kami. Ambil Ingatan Maksud: Dimasukkan ke dalam ingatan.49. melakukan sumpah. Ambil Haluan = Mengambil Haluan Maksud: Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. Contoh Ayat: Jangan ambil hati akan kata-katanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. Contoh Ayat: Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. Contoh Ayat: Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. Contoh Ayat: Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. Ambil Tahu = Mengambil Tahu Maksud: Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. Ambil Sumpah = Mengambil Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah. 54. Contoh Ayat: Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkah-langkah pencegahannya tidak diambil. memberi perhatian. Ambil Muka = Mengambil Muka Maksud: Membuat sesuatu supaya disukai. Contoh Ayat: Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. 52. Contoh Ayat: Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. sebab itulah dia disukai. Ambil Berat Maksud: Beri perhatian. 58. 56. . 50. 53. 57. Contoh Ayat: Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. Anak Adam Maksud: Umat manusia. Anak Air Maksud: Sungai kecil. Ambil Ibarat Maksud: Menjadikan sesuatu sebagai teladan. 51. 55. Contoh Ayat: Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya.

Anak bukit Maksud: Bukit kecil. 68. Anak Jantan Maksud: Lelaki yang berani. b) Pekerja di bawah jagaan kita. Contoh Ayat: Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. 64. Anak Emas Maksud: Orang yang sangat disayangi. 60.59. 65. 61. Anak Angkat Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Anak Haram Maksud: Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Anak Gahara Maksud: Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. Anak Buah Maksud: a)Anak saudara. 67. Contoh Ayat: Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. Contoh Ayat: Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. . Contoh Ayat: b) Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Contoh Ayat: a) Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. Anak Baju Maksud: Baju dalam. Contoh Ayat: Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. 63. Contoh Ayat: Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. 62. Anak Kandung Maksud: Anak sendiri. Contoh Ayat: Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. Contoh Ayat: Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. Anak Didik Maksud: Orang di bawah jagaan kita. Contoh Ayat: Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. Contoh Ayat: Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. 66.

69. Anak Kapal Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Contoh Ayat: Ketika bekerja sebagai anak kapal, saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. 70. Anak Negeri Maksud: Penduduk di sesebuah negeri. Contoh Ayat: Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. 71. Anak Perahu Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. 72. Anak Piatu Maksud: Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Contoh Ayat: Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. 73. Anak Pungut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 74. Anak Tunggal Maksud: Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Contoh Ayat: Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. 75. Anak Tut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 76. Angkat Alis = Mengangkat Alis Maksud: Kehairanan. Contoh Ayat: Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. 77. Angkat Bahu Maksud: Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. 78. Angkat Diri Maksud: Sombong. Contoh Ayat: Jangan suka angkat diri, nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu, kata Cikgu Karim kepada Khalid. 79. Angkat Kaki Maksud: Pergi meninggalkan. Contoh Ayat: Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya.

80. Angkat Kening Maksud: Kehairanan. 81. Angkat Mata Maksud: Menentang sesuatu tindakan. Contoh Ayat: Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. 82. Angkat Muka Maksud: Dimanja-manjakan. Contoh Ayat: Apabila ibunya pulang, barulah dia berani angkat muka. 83. Angkat Nama Maksud: Terkenal. Contoh Ayat: Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. 84.Angkat Senjata Maksud: Berperang. Contoh Ayat: Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. 85. Angkat Suara Maksud: Meninggikan suara. Contoh Ayat: Hormatilah orang tua-tua, jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. 86. Angkat Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah; melakukan sumpah. 87. Anjing Hitam Maksud: Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Contoh Ayat: Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. 88. Anjing Kurap Maksud: Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Contoh Ayat: Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. 89. Api Peperangan Maksud: Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Contoh Ayat: Pulau yang menjadi rebutan kedua-dua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan.

90. Api Percintaan Maksud: Perasaan cinta yang meluap-luap. Contoh Ayat: Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. 91. Arang Di Dahi Maksud: Mendapat malu. Contoh Ayat: Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. 92. Arang Di Kening Maksud: Mendapat malu. 93. Maksud: Arang di muka Mendapat malu. 94. Asam Garam Maksud: Pengalaman. Contoh Ayat: Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. 95. Atas Angin Maksud: Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Contoh Ayat: Pada musim cuti ini, kami sekeluarga bercadang untuk melawat negara-negara atas angin. 96. Atas Nama Maksud: Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Contoh Ayat: Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. 97. Atas Pagar: Maksud: Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Contoh Ayat: Dalam pertandingan ini, saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. 98. Ayam Jalak: Maksud: Orang yang berani. Contoh Ayat: Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. 99. Ayam Tambatan: Maksud: Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Contoh Ayat: Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol.

5. Baik Sangka Maksud: Berpendapat yang orang lain baik. 8. Contoh Ayat: Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban. Contoh Ayat: Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. 4. Baik Budi Maksud: Baik hati. Bahasa Ibunda Maksud: Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. 9. Contoh Ayat: Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Balas Guna Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Contoh Ayat: Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. 3. Contoh Ayat: Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Bahasa Pasar Maksud: Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Contoh Ayat: Nenek memang baik hati. 7.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘B’ 1. 6. Babi Buta = Membabi Buta Maksud: Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. Contoh Ayat: Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anak-anak yatim. Contoh Ayat: Jiman menyara kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. Balas Budi = Membalas Budi Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Baik Hati Maksud: Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 2. Balik Gagang = Berbalik Gagang Maksud: Berpihak kepada musuh. Contoh Ayat: Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. 10. . Bahasa Kasar = Berbahasa Kasar Maksud: Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan.

Banyak Cakap Maksud: Orang yang suka berleter. Contoh Ayat: Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Contoh Ayat: Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. 21. Bangkai Bernyawa Maksud: Orang yang tidak berguna. Contoh Ayat: Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. 18. Contoh Ayat: Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. Banyak Mulut Maksud: Orang yang suka berleter. Contoh Ayat: Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. 17. Banyak Akal Maksud: Banyak helah. Batu Api Maksud: Orang yang suka menghasut. 14. walaupun tiada pertalian darah. Contoh Ayat: Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. Bapa Kandung Maksud: Bapa sebenar. Bantal Lengan = Berbantal Lengan Maksud: Kehidupan yang terlalu miskin. 16. 12. Contoh Ayat: Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri kata Salmah kepada Karim. 13. Bapa Angkat Maksud: Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita. 15.11. Balik Hati = Berbalik Hati Maksud: Berubah pendirian. . Contoh Ayat: Bapa kandung saya tinggal di Perak. Contoh Ayat: Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Basuh Mulut = Pembasuh Mulut Maksud: Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. 20. 19. Contoh Ayat: Halijah banyak cakap sehingga pening kepala saya mendengarnya. Banting Tulang = Membanting Tulang Maksud: Bekerja bermati-matian.

Bawa Nyawa Maksud: Menyelamatkan diri. 27. Batu Loncatan Maksud: Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. 29. Contoh Ayat: Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. . Contoh Ayat: Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Bawa Mati Maksud: Menyebabkan mati. Bawa Nasib Maksud: Merantau mencari penghidupan. 28. Bau-Bau Bacang Maksud: Persaudaraan yang jauh. Semuanya telah ditakdirkan Allah. 23. Contoh Ayat: Tiada siapa yang membawa sial. Contoh Ayat: Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. 25. Bawa Sial = Membawa Sial Maksud: Mendatangkan malang. Contoh Ayat: Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. Contoh Ayat: Setelah pinangannya ditolak. Bawa Hati Maksud: Merajuk. Bawa Hidup Maksud: Merantau mencari penghidupan. 30. Bawa Diri = Membawa Diri 26. 32. Bawa Mulut Maksud: Bercerita tentang keburukan orang lain. 31. Contoh Ayat: Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Contoh Ayat: Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. Bawa Alamat Maksud: Memberi tanda. 24. Contoh Ayat: Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku.22.

41. Bawah Tanah Maksud: Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Contoh Ayat: Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. Contoh Ayat: Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah kepada perniagaannya. Belah Bumi = Membelah Bumi Maksud: Bunyi yang sangat kuat. 38. 36. Contoh Ayat: Pada suatu masa dahulu negeri-negeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris. Contoh Ayat: Semasa makan malam. Contoh Ayat: Kita masih gagah dan kuat.33. Contoh Ayat: Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya.” kata Pak Mail memuji menantunya. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. Bawa Tuah = Membawa Tuah Maksud: Mendatangkan keuntungan. Bawah Bendera Maksud: Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. Contoh Ayat: Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Bayar Nyawa Maksud: Mengorbankan diri. Contoh Ayat: “Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. 42. Bekas Tangan Maksud: Sesuatu yang diusahakan. Bayang Kata = Dibayang Kata Maksud: Dikias. Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Contoh Ayat: Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya. . Bawa Tempurung Maksud: Minta sedekah. Bawah Angin Maksud: Negeri-negeri di sebelah Timur. Contoh Ayat: Ketika zaman darurat. 39. 37. 34. 35. 40. Belah Hati = Berbelah Hati Maksud: Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. Kita tidak perlu bawa tempurung.

Belahan Jiwa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. . 47.” nasihat ayah kepada abang. 45. Belahan Hati Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. Berat Hati Maksud: Kurang senang. 49. Berat Bibir Maksud: Orang yang pendiam. 48.43. Bendera Putih Maksud: Mengaku kalah. Contoh Ayat: Anak bongsunya itulah belahan hatinya. supaya hidup kamu senang belakang hari. Berani Mati Maksud: Tidak takut mati. 50. 44. Belahan Nyawa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. 51. Contoh Ayat: Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. 46. Contoh Ayat: Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. 52. Belakang Hari Maksud: Kemudian hari. Bengkak Perut Maksud: Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. Berat Lalat Maksud: Pura-pura berani. Contoh Ayat: “Berusahalah dengan bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri. Contoh Ayat: Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. Contoh Ayat: Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu.

60. 58. Berat Mulut Maksud: Orang yang pendiam. Berat Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata. Berat Kaki Maksud: Malas. mereka akan menjadi malas. Contoh Ayat: Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan.53. 59. Contoh Ayat: Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. 55. 54. Contoh Ayat: Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. Contoh Ayat: Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. Berat Mata Maksud: Mengantuk. Berat Sebelah Maksud: Tidak adil. 56. Besar Cakap Maksud: Orang yang suka bercakap sombong. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. Contoh Ayat: Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. Contoh Ayat: Berat lidah Jimah hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. Contoh Ayat: Kalau kerap diberi muka.” kata ibu kepada abang. Berat Tulang Maksud: Pemalas. Beri Jalan Maksud: Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. 57. . 62. Berat Tangan Maksud: Pemalas. Berita Hangat Maksud: Berita baharu yang menjadi perbualan. Contoh Ayat: Saedah memang berat tangan. Beri Muka Maksud: Memanjakan. 63. 61. Contoh Ayat: “Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini.

Contoh Ayat: Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari. Betul Bendul Maksud: Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh.” kata kakak. 70. Bintang Gelap Maksud: Bernasib malang. Besar Hati = Berbesar Hati Maksud: Gembira. Bidan Terjun Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Contoh Ayat: Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut. Bintang Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. 66. 69. 65. Besar Kepala Maksud: Tidak mahu mendengar nasihat. Contoh Ayat: Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. Bidan Tarik Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Contoh Ayat: Jamil memang betul bendul.64. 73. Biang Keladi Maksud: Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. 71. 72. Contoh Ayat: Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. Contoh Ayat: Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. Besar Perut Maksud: Hamil. 68. . 67. Contoh Ayat: “Jangan suka besar mulut menceritakan kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. Contoh Ayat: Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu baru-baru ini. Besar Mulut Maksud: Suka bercakap besar. degil. Contoh Ayat: Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. sebab itulah orang suka mempermain-mainkannya.

Buah Mulut Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Bintang Terang Maksud: Nasib baik.74. Contoh Ayat: Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. 84. Contoh Ayat: Sejak tamat pelajaran. Bongkok Udang Maksud: Terlalu bongkok kerana tua. Buah Kalam Maksud: Hasil tulisan atau karya. Contoh Ayat: Dalam mesyuarat. Bongkok Sabut Maksud: Bongkok sedikit. Bongkar Sauh 76. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. Buah Pena Maksud: Hasil tulisan atau karya. Contoh Ayat: Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Buah Fikiran Maksud: Pendapat. 79. 81. 85. 83. Contoh Ayat: Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. 82. Contoh Ayat: Pemuda yang bongkok sabut itulah suami saya. 78. . 80. Buah Bibir Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. 77. 75. Buah Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Buah Cakap Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira.Buah Helah Maksud: Mencari helah.

92. Bual Kosong Maksud: Bercakap tentang perkara yang tidak penting. Contoh Ayat: Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Contoh Ayat: Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. Buang Anak = Membuang Anak Maksud: Menggugurkan anak. 94. 89. Contoh Ayat: Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. Contoh Ayat: Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. Buang Adat Maksud: Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. . Contoh Ayat: Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Contoh Ayat: Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah. 95. Buah Tangan Maksud: Hadiah. Buang Arang Di Muka Maksud: Menghilangkan malu. Buang Air Besar Maksud: Berak. Contoh Ayat: Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Buang Diri = Membuang Diri Maksud: Merantau. Contoh Ayat: Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. Buang Air Kecil Maksud: Kencing.86. 90. 87. 88. Buang Lelah Maksud: Berehat untuk meredakan kepenatan. 93. Buang Malu Maksud: Menghilangkan malu. 91. Contoh Ayat: Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah.

102. Contoh Ayat: Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. 101. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. 97. Contoh Ayat: Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. 104.96. . biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Contoh Ayat: Dia buat akal apabila disuruh membuat kerja sekolah. 103. Buang Sial Maksud: Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. Buang Muka = Membuang Muka Maksud: Tidak suka. Buat Bodoh Maksud: Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. 100. Contoh Ayat: Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. Contoh Ayat: Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. Contoh Ayat: Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. 98. Buang Negeri = Dibuang Negeri Maksud: Diperintah keluar dari sesebuah negeri. Buang ubat Maksud: Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Buat Perkara Maksud: Berbuat sesuatu. Contoh Ayat: Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Buat Jahat = Berbuat Jahat Maksud: Melakukan kejahatan. Buang Sauh Maksud: Berlabuh. biasanya perkara yang tidak baik. 105. 99. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. Contoh Ayat: Buang ubat sahaja. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Contoh Ayat: Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Buang Tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. Buat Akal Maksud: Mencari helah.

108. Contoh Ayat: a) Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Buka Langkah Seribu Maksud: Lari kerana takut disebabkan sesuatu. Buka Mata Maksud: a) Melihat dan meluaskan pandangan.106. 113. b) Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Contoh Ayat: Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. b) Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. Buka Pintu Maksud: Memberi peluang. Bujur Sirih Maksud: Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. Buka Mulut Maksud: a) Berkata-kata. Contoh Ayat: a) Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. b) Menyedarkan atau menginsafkan orang lain. Contoh Ayat: Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. Contoh Ayat: Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. Buka Tanah = Membuka Tanah Maksud: Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. Contoh Ayat: Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil untuk memulakan perniagaan mereka. 114. Contoh Ayat: Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. 110. Contoh Ayat: Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. b) Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudara-maranya buka mata. 107. 112. 109. Buka Tembelang Maksud: Membocorkan rahsia. Buaya Darat Maksud: Orang yang suka memperdaya perempuan. . 111. Buka Telinga Maksud: Mendengar baik-baik. Contoh Ayat: Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat.

122. Contoh Ayat: Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Contoh Ayat: Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Bulat Fikiran Maksud: Mengambil keputusan yang tetap. 118. Bulat Kata Maksud: Keazaman yang bersungguh-sungguh. Bulan Kesiangan Maksud: Berwajah pucat. Saya suka menatapnya. 119. Bulan penuh Maksud: Cantik. 124.115. 116. Contoh Ayat: Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. . Bunga Dedap Maksud: Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. Contoh Ayat: Tina laksana bunga dedap. Contoh Ayat: Mukamu bagai bulan penuh. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. Contoh Ayat: Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. 117.Buku Lima Maksud: Penumbuk. Contoh Ayat: Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Bulan Madu Maksud: Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Bunga Bibir Maksud: Kata-kata yang manis. 120. Contoh Ayat: Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa dikenang sebagai bunga bangsa. Buru Hutang = Diburu Hutang Maksud: Terdesak kerana berhutang. 121. 123. Contoh Ayat: Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. Bunga Bangsa Maksud: Orang yang berjasa kepada negara. Contoh Ayat: Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri.

130. 126. 132. Buruk sSngka Maksud: Menaruh curiga. . Contoh Ayat: Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit.125. 133. 134. Contoh Ayat: Sejak pulang daripada menunaikan haji. 131. Contoh Ayat: Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. 127. 128. Contoh Ayat: Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. Buruk Makan Maksud: Pelahap. 129. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undangundang. Contoh Ayat: Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. Buru Pelajaran = Memburu Pelajaran Maksud: Berusaha mencari ilmu pengetahuan.” kata Fairuz kepada Azri. entahkan dia berniat baik. Contoh Ayat: Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. Buruk Laku Maksud: Kelakuan tidak senonoh. Buruk Mulut Maksud: Percakapan yang kasar. Contoh Ayat: Walaupun mahu memburu pangkat. Contoh Ayat: “Jangan buruk sangka kepada kata -kata Zalina. Buruk Selera Maksud: Makan apa sahaja. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Buruk Perut Maksud: Kuat makan. sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Contoh Ayat: Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. Buru Pangkat = Memburu Pangkat Maksud: Berusaha mencari pangkat. fikirlah baik buruknya. perangai buruk mulutnya telah tiada. Buruk Hati Maksud: Orang yang jahat. Contoh Ayat: Budak yang buruk makan itu. Buru Nafsu = Terburu Nafsu Maksud: Melakukan sesuatu secara terburu-buru.

Buta Ayam = Rabun Ayam Maksud: Mata yang rabun menjelang senja. Contoh Ayat: Kita janganlah jadi orang yang buta perut. Buta Warna Maksud: Tidak dapat membezakan warna. 137. Contoh Ayat: Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu.135. Busuk Hati Maksud: Orang yang berhati jahat. Contoh Ayat: Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta malam. 138. 143. Busuk Budi Maksud: Perangai yang jahat. 139. Buta Kayu Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. Buta Malam Maksud: Rabun pada waktu malam. Contoh Ayat: Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. 140. 145. Contoh Ayat: Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Contoh Ayat: Walaupun Ah Seng buta huruf. 142. Contoh Ayat: Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. 136. Buruk Siku Maksud: Meminta barang yang telah diberikan. Buta Perut Maksud: Tidak bertimbang rasa. Buta Hati Maksud: Bersikap kejam. Contoh Ayat: Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. Busung Dada Maksud: Sombong. 144. 141. dia sentiasa memastikan anak-anaknya cemerlang dalam pelajaran. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Buta Huruf Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. Contoh Ayat: Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. .

4. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘C’ 1.Contoh Ayat: Satu daripada syarat untuk mengikuti program “Memandu Kapal Terbang” ialah peserta tidak buta warna. 9. Cabut Nyawa Maksud: Membunuh. Cacing Naik Ke Mata Maksud: Kelakuan atau perbuatan yang melampau. 8. 7. 6. Contoh Ayat: Dia seperti cacing kepanasan apabila disoal polis. Cakap Tinggi Maksud: Meninggi diri. Contoh Ayat: Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya. Contoh Ayat: Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. Cahaya Mata Maksud: Anak. Cakap Besar Maksud: Meninggi diri. 3. Contoh Ayat: “Janganlah kau cabut nyawaku. Cacing Kepanasan Maksud: Gelisah. 5. Contoh Ayat: Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. Contoh Ayat: Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua. Cakap Angin Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Cacing Gila Maksud: Meronta-ronta.” kata Tuk Penghulu. . 2. Contoh Ayat: Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. Cakap Mulut Maksud: Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian.” pinta Rashidah. Contoh Ayat: “Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata.

Contoh Ayat: Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Cari Bala Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. . 14. 11.” kata ayah. Cari Fikiran Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Contoh Ayat: Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. 15. 16. Contoh Ayat: “Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Contoh Ayat: Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim.10. Campur Mulut Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. 12. Contoh Ayat: Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. 20. Campur Tangan Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Cangkul Angin Maksud: Melakukan perbuatan yang sia-sia. 17. Cakar Langit = Pencakar Langit Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. Cari Akal = Mencari Akal Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cakar Ayam Maksud: Tulisan yang buruk. Contoh Ayat: Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan. 18. Cakar Awan = Pencakar Awan Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. 19. Campur Cakap Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Cari Fasal Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Contoh Ayat: Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. 13.

24. Cari Makan Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Cari Seteru Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Cari jalan Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 27. Contoh Ayat: Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. 26. Contoh Ayat: Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. 29. Cari Rezeki Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Cari Muka Maksud: Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Cecah Bumi = Mencecah Bumi Maksud: Jejak ke bumi. 22. Contoh Ayat: Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. 31. Contoh Ayat: Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada. Contoh Ayat: Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. . 30. Cecah Bahu = Mencecah Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. Cari Susah Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. 25. Cari Ikhtiar Maksud: Berusaha bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. 28. Contoh Ayat: Omar cuba mencari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. Cari Nama = Mencari Nama Maksud: Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai.21. 23. Cari Salah Maksud: Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang.

37. Cerai Kasih = Bercerai Kasih Maksud: Putus percintaan. . 35. Cepat Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. Cerita Burung Maksud: Berita yang tidak berasas.32. 39. 34. Contoh Ayat: Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. Cepat Lidah Maksud: Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. Contoh Ayat: Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Cermin Bangkai = Bercermin Bangkai Maksud: Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. Contoh Ayat: Sejak bercerai mata dengan ibunya. dia membawa diri ke ibu kota. Cerai Mati = Bercerai Mati Maksud: Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. Cerai Hidup Maksud: Suami isteri yang bercerai ketika hidup. dia ditangkap polis. 36. Cepat Mulut Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Contoh Ayat: Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Cerai Susu = Bercerai Susu Maksud: Bayi yang telah berhenti menghisap susu. Contoh Ayat: Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. Contoh Ayat: Akibat perangainya yang cepat tangan. 33. anak kecil itu sering menangis. Contoh Ayat: Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. 40. Cerai Mata = Bercerai Mata Maksud: Berpisah. Contoh Ayat: Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. 38. Contoh Ayat: Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu. Contoh Ayat: Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. 41.

45. Contoh Ayat: Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Contoh Ayat: Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. 43. b) Melihat perempuan yang cantik-cantik. Cuci Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Contoh Ayat: Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. Cucur Peluh Maksud: Bekerja keras. Cuci Perut Maksud: Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. Contoh Ayat: Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. Contoh Ayat: Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Curi Hati = Mencuri Hati Maksud: Memikat hati. 44. Contoh Ayat: Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. Curi Tulang Maksud: Pemalas.42. 48. Cucur Keringat Maksud: Bekerja keras. Contoh Ayat: a) Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. b) Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. . Cupak Hanyut Maksud: Lenggang yang lembut. 47. Cuci Mata Maksud: a) Melihat pemandangan yang cantik. 46. 49.

. 7. 5. cinta yang berbalas. Contoh Ayat: Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. 2. Dalam Tangan Maksud: Sesuatu yang pasti akan dimiliki. Dalam Kekeringan Maksud: Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Contoh Ayat: Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. Dabik Dada = Mendabik Dada Maksud: Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. Contoh Ayat: Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Daki Dunia Maksud: Harta dunia. Dapat Hati Maksud: Beroleh cinta. Contoh Ayat: Hidup mesti amanah. 4. 3. 9. 8. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. Dagang Piatu Maksud: Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Contoh Ayat: Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘D’ 1. Contoh Ayat: Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. Dakwat Tumpah Maksud: Rambut yang hitam lebat. 6. Dapat Khabar = Mendapat Khabar Maksud: Menerima berita. Dapat Malu = Mendapat Malu Maksud: Menanggung malu. Contoh Ayat: Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. Contoh Ayat: Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. Contoh Ayat: Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak.

12. 14. 19. Contoh Ayat: Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. Contoh Ayat: Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. Delima Merekah Maksud: Warna bibir yang cantik. Darah Putih Maksud: Keturunan bangsawan. . Contoh Ayat: Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. Darah Daru Setampuk Pinang Maksud: Masih muda. Contoh Ayat: Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. Dapat Nama = Mendapat Nama Maksud: Menjadi terkenal. Dapat Terpijak Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Darah Panas Maksud: Cepat marah. Contoh Ayat: Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. Contoh Ayat: Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. 16. Darah Daging Maksud: Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri. 18. 17. Contoh Ayat: Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan. 15. Datuk Nenek Maksud: Leluhur. 11. Darah Manis Maksud: Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. 13. Contoh Ayat: Anak abang saya adalah darah daging saya.10. Contoh Ayat: Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. Contoh Ayat: Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. Darah Gemuruh Maksud: Mudah gugup.

Contoh Ayat: Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Dingin Tangan Maksud: Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. . Diam Penggali Maksud: Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Diam-Diam Lepu Maksud: Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. 21. Contoh Ayat: Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. Contoh Ayat: Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. Diam Diri = Berdiam Diri Maksud: Tidak berkata-kata. 27. Contoh Ayat: Lisa diam-diam ubi. kata hati. 25. biarlah ketika dingin kepala. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Diam-Diam Ubi Maksud: Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. 26. 23. 28. Dingin Kepala Maksud: Berfikiran tenang dan waras. Detak Hati Maksud: Perasaan. Contoh Ayat: Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. Dingin Hati Maksud: Tidak riang. Contoh Ayat: Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. Contoh Ayat: Membuat sesuatu keputusan. 29. Contoh Ayat: Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Detik Jantung Maksud: Bunyi degup jantung. 24. Duduk Perut Maksud: Hamil.20. Contoh Ayat: Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Contoh Ayat: Kalau tidak faham hendaklah bertanya. Depan Hidung = Di Depan Hidung Maksud: Terlalu dekat. 30. 22. jangan jadi diam penggali.

Contoh Ayat: Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Durian Runtuh Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Contoh Ayat: Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Contoh Ayat: Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh. Contoh Ayat: Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Ekor Lipas Maksud: Rambut pada lubang tengkuk. Emas Putih Maksud: Campuran emas berwarna putih. Contoh Ayat: Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas. Contoh Ayat: Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. 2. . SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘E’ 1.31. Ekor Pulau Maksud: Hujung pulau. 32. 4. 7. Ekor Mata Maksud: Sudut mata. bersopan dan pemurah. Contoh Ayat: Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Ekor Belangkas Maksud: Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. 3. 6. 5. Emas Tempawan Maksud: Orang yang dikasihi. Elok Budi Maksud: Berkelakuan baik. Contoh Ayat: Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Duit Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah.

SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘F’ 1. Embun Betina Maksud: Titis embun yang kecil-kecil. 2. Gaji Buta Maksud: Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. 9. Gadis Sunti Maksud: Anak perempuan yang belum baligh. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘G’ 1. Gadai Nyawa = Bergadai Nyawa Maksud: Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. 2. Contoh Ayat: Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. Contoh Ayat: Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Contoh Ayat: Kami akan memulakan ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. 4. Contoh Ayat: Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. Contoh Ayat: Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. 3. Contoh Ayat: Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah.8.Gadai Bergolok = Bergadai Bergolok Maksud: Berbelanja sehingga berhabis. Faham Kiri = Berfahaman Kiri Maksud: Berfikiran politik yang radikal. Fajar Menyingsing Maksud: Awal pagi. Embun Jantan Maksud: Titis embun yang besar-besar. .

Contoh Ayat: Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan. 12. Contoh Ayat: Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. 8. Contoh Ayat: Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anak-anaknya amat manja dengan adik iparnya itu. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. Contoh Ayat: Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar. Gelap Hati Maksud: Sukar memahami pelajaran. . Garam Hidup Maksud: Pengalaman. 11.” nasihat Pak Mat kepada anaknya. 14. 10. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Contoh Ayat: Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Contoh Ayat: Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. Gambaran Hidup Maksud: Teladan. Gatal Mulut Maksud: Suka bercerita keburukan orang. Gelap Mata Maksud: A) Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Contoh Ayat: Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Contoh Ayat: Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. 9. 13. 7. Ganti Tikar Maksud: Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia.5. Gatal Tangan Maksud: Suka membuat yang bukan-bukan. Gelap Fikiran Maksud: Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Gelap Buta Maksud: Sangat gelap. 6. Gaji Pokok Maksud: Gaji tanpa bayaran yang lain. Contoh Ayat: “Salmah.

Contoh Ayat: Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. Contoh Ayat: Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini. Gelora Hati Maksud: Perasaan yang tidak tenang. Contoh Ayat: Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. Contoh Ayat: Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. 15. Gerak Badan Maksud: Bersenam. Contoh Ayat: Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya. 22. Geli Hati Maksud: Rasa lucu hendak tertawa.B) Pitam. 17. Contoh Ayat: Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. Gendang Paha = Bergendang Paha Maksud: Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan. Contoh Ayat: Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. Contoh Ayat: Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. 20. 21. 19. Gencatan Senjata Maksud: Memberhentikan peperangan. Gelap Pemandangan Maksud: Pitam. 18. 16. Gelegar Buluh Maksud: Bercakap besar tetapi kosong. Contoh Ayat: Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. 23. Gelap Wang = Menggelapkan Wang Maksud: Menggunakan wang yang bukan hak. . Gelora Semangat Maksud: Perasaan berkobar-kobar.

Contoh Ayat: Ibunya gila harta. 33. 25. Contoh Ayat: Apabila penyakit gila babinya menyerang. . 26. Contoh Ayat: “Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. Contoh Ayat: Jasiman gila angau kepada Jeha. 32. 30. 31. Contoh Ayat: Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. Gila Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. 29. Gila Bayang Maksud: Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Gerakan Gelap Maksud: Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. Contoh Ayat: Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gerak Jalan Maksud: Latihan berjalan sebagai satu pasukan. Gigi Air Maksud: Tepi air laut. Contoh Ayat: Usah gila bayang-bayang. Gila Harta Maksud: Sentiasa mementingkan harta kekayaan. Contoh Ayat: Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. Gila Babi Maksud: Penyakit sawan babi. kelam-kabut kami dibuatnya. Contoh Ayat: Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Gila Bayang-Bayang Maksud: Berhajatkan sesuatu yang mustahil. 27. 28. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Gigi Hutan Maksud: Tepi hutan.” nasihat Zakir kepada Daud. Gerak Hati Maksud: Perasaan.24.

orang sukar untuk mempercayai cakapnya. 41. Contoh Ayat: Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. Gila Isim Maksud: Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. Gila Urat Maksud: Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Contoh Ayat: Dia seperti golok kayu.34. Gila Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. . kononnya dia tahu segala-galanya tentang perkembangan politik negara. Gila-Gila Air Maksud: Kurang sihat ingatan (fikiran). Contoh Ayat: Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Contoh Ayat: Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. pemberani. 36. 40. Contoh Ayat: Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. 35. Contoh Ayat: Apabila dia mula gila-gila bahasa. 37. Gila Perempuan Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Contoh Ayat: Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. Contoh Ayat: Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. 43. 39. 38. Gila-Gila Bahasa Maksud: Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. tidak malu).Gila Talak Maksud: Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. 42. Contoh Ayat: Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. Gila Kuasa Maksud: Sangat ingin mendapat kuasa. Golok Kayu Maksud: Orang bodoh yang berlagak pandai. Contoh Ayat: Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. Gila Pangkat Maksud: Sentiasa ingin mendapat pangkat.

Contoh Ayat: Saya seolah-olah habis akal untuk mendapakan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Contoh Ayat: Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Gunung Hati = Menggunung Hati Maksud: Tersangat ingin. . Contoh Ayat: Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. Habis Jodoh Maksud: Bercerai. Habis Akal Maksud: Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Gunting Hati = Menggunting Hati Maksud: Melukai perasaan. Habis Jadi Abu Maksud: Musnah. Habis Bulan Maksud: Hujung bulan. Contoh Ayat: Habis bulan Mac ini. Contoh Ayat: Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. 3. Contoh Ayat: Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. 45. 4. Gunung Runtuh Maksud: Bunyi bergemuruh. Contoh Ayat: Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. Gulung Tikar Maksud: Muflis. 47. dia akan berpindah ke Sarawak. 2. Contoh Ayat: Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat.44. 46. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. Contoh Ayat: Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Gunung Payung Maksud: Orang kesayangan. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘H’ 1. 48.

8. 12. B) Menebus dengan nyawa. Contoh Ayat: Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi.5. Contoh Ayat: A) Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Habis Perkara Maksud: Selesai. 9. 11. 7. Halwa Telinga Maksud: Sesuatu yang baik untuk didengar. Contoh Ayat: A) Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. Contoh Ayat: Rancangan “Senandung Malam” yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. saya pun telah habis modal untuk bercakap. . Habis Modal Maksud: A) Tidak ada lagi modal yang tinggal. B) Cukuplah setakat sini. Habis Nyawa = Menghabiskan Nyawa Maksud: A) Mati. Halwa Mata Maksud: Persembahan yang mengasyikkan. 6. Contoh Ayat: Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Hancur Hati Maksud: Sangat sedih. Hampa Tangan Maksud: Tidak mendapat apa-apa. B) Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. Contoh Ayat: Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. 10. Habis Tahun Maksud: Penghujung tahun. Contoh Ayat: Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. Contoh Ayat: Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. B) Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan.

13. Hangat Hati Maksud: Sangat marah. Contoh Ayat: Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. 14. Hangat-Hangat Kuku Maksud: Suam-suam. Contoh Ayat: Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. 15. Hangat-Hangat Tahi Ayam Maksud: Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. Contoh Ayat: Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. 16. Hangus Hati Contoh Ayat: Maksud: Sangat marah. 17. Harga Diri Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. 18. Harga Mati Maksud: Harga tetap. Contoh Ayat: Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. 19. Harga Pokok Maksud: Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. Contoh Ayat: Harga pokok sebutir berlian ini RM5000, tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. 20. Hati Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. 21. Hati Berlian = Berhati Berlian Maksud: Sangat baik hati. Contoh Ayat: Ibu tiriku berhati berlian. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. 22. Hati Kecil Maksud: Perasaan dalam batin. Contoh Ayat: Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya.

23. Hati Muda Maksud: Rasa muda dalam hati. Contoh Ayat: Saya tidak suka berkawan dengannya. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda. 24. Hati Nurani Maksud: A) Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. B) Perasaan hati yang murni. Contoh Ayat: A) Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. B) Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. 25. Hati Tawajuh Maksud: Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. Contoh Ayat: Dia berhati tawajuh, kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. 26. Hati Terbuka Maksud: Ikhlas. Contoh Ayat: Kami menerima kedatangannya dengan hati terbuka. 27. Hati Tungau = Berhati Tungau Maksud: Penakut. Contoh Ayat: Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. 28. Hati Waja Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Contoh Ayat: Berkat semangatnya yang berhati waja, akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. 29. Hentam Kromo Maksud: Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Contoh Ayat: Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. 30. Hidung Belang Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Contoh Ayat: Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. 31. Hidung Tinggi Maksud: Orang yang sombong. Contoh Ayat: Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan.

32. Hidup Terbuang Maksud: Tersia-sia diri. Contoh Ayat: Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang, selalu pula diserang penyakit. 33. Hilang Akal Maksud: Gila. Contoh Ayat: Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya, dia telah hilang akal. 34. Hilang Di Mata Jangan Hilang Di Hati Maksud: Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Contoh Ayat: Meskipun kakak menetap di London, tetapi kami sering berutus surat, agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. 35. Hilang Harapan Maksud: Tiada mempunyai harapan lagi. Contoh Ayat: Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. 36. Hilang Ingatan Maksud: Gila. 37. Hilang Lenyap Maksud: Hilang tanpa berita. Contoh Ayat: Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. 38. Hilang Nyawa Maksud: Mati. Contoh Ayat: Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. 39.Hilang Semangat Maksud: Terkejut. Contoh Ayat: Hilang semangat saya apabila disergah begitu. 40. Hilang-Hilang Timbul Maksud: Sekejap ada sekejap tiada. Contoh Ayat: Perangainya yang hilang-hilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakonpelakon lain. 41. Hilir Mudik Maksud: Berjalan ke sana ke mari. Contoh Ayat: Janganlah hilir mudik sahaja, lebih baik tolong ayah kamu berniaga, kata ibu.

Hujung Pangkal Maksud: Asal mula. Hutang Nyawa Maksud: Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. Hutang Darah Maksud: Menuntut bela atas sesuatu kejadian. kata Ah Seng kepada Ah Siew. Contoh Ayat: Ismail berhutang darah denganku. 46. Contoh Ayat: Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. 45. kata Ehsan. Contoh Ayat: Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya.8 juta. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. Contoh Ayat: Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. Hukum Allah Maksud: Takdir Tuhan. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi. menyebabkan dia terpaksa hisap jari.42. Contoh Ayat: Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. Hisap Jari Maksud: Kecewa. Contoh Ayat: Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. Hisap Darah Maksud: Memeras atau menindas orang. 48. Contoh Ayat: Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. 44. nasihat emak kepada kakak. Hukum Alam Maksud: Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. . 49. Hina Budi Maksud: Berkelakuan buruk. Hutang Lapuk Maksud: Hutang yang sudah lama tidak dibayar. Contoh Ayat: Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. 50. 47. Contoh Ayat: Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. 43.

Contoh Ayat: Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. 8. Ibu Angkat Maksud: Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Contoh Ayat: Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. Contoh Ayat: Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. Contoh Ayat: Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. 3. Ikat Perut Maksud: Mengurangkan makan kerana kemiskinan. 5. Ibu Pertiwi Maksud: Tanah tempat kelahiran. 7. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Contoh Ayat: Senyumannya telah mengikat hati saya. Ibu Kandung Maksud: Perempuan yang melahirkan seseorang. 9. Contoh Ayat: Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. ibu sendiri. 10. 4. Ikat Diri = Mengikat Diri Maksud: Terlalu berat. Ikat Janji = Mengikat Janji Maksud: Membuat perjanjian. Ikat Kata = Mengikat Kata Maksud: Menggubah kata. Contoh Ayat: Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘I’ 1. Ikat Hati = Mengikat Hati Maksud: Menawan. Ibu Keladi Maksud: Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. . 2. Ibu Ayam Maksud: Perempuan yang memperdagangkan pelacur. Contoh Ayat: Che Yan. 6. Contoh Ayat: Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai.

3. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Contoh Ayat: Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. Isi Rumah Maksud: Keluarga. Jadi Bumi Langit Maksud: Orang yang sangat diharapkan. Isi Perut Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. Jadi Abu Arang Maksud: Barang yang telah rosak. . Jadi Bapa Kuda Maksud: Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘J’ 1. 11. 2. Iri Hati Maksud: Dengki. 12. 15.Contoh Ayat: Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. Contoh Ayat: Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. Isi Hati Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 16. Contoh Ayat: Setelah lama mendiamkan diri. 13. Contoh Ayat: Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Intan Baiduri Maksud: Orang yang dikasihi. Isi Dada Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 14. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. orang yang tinggal di rumah berkenaan. Contoh Ayat: Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Contoh Ayat: Dia anak piatu.

Jalan Buntu Maksud: Sesuatu yang tiada penyelesaian. Contoh Ayat: Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. 10. 8. 6. Jaga Mulut Maksud: Berhati-hati bila bercakap. Contoh Ayat: Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. 9. jadi umang-umanglah saya hari ini. Jaga Hati = Menjaga Hati Maksud: Bertolak ansur dan saling menghormati.4. Jadi Fikiran = Menjadi Fikiran Maksud: Masalah yang harus difikirkan. 13. Jadi Umang-Umang Maksud: Suka menggunakan hak orang lain. . 7. Jalan Fikiran Maksud: Cara berfikir. 12. Contoh Ayat: Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Jalan Damai Maksud: Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Contoh Ayat: Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. Contoh Ayat: Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. 11. 5. Jalan Kaki Maksud: Berjalan tanpa kenderaan. Contoh Ayat: Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Contoh Ayat: Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. Jalan Belakang Maksud: Menggunakan cara yang tidak sah. Contoh Ayat: Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Contoh Ayat: Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. Jalan Tengah Maksud: Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Contoh Ayat: Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan.

Contoh Ayat: Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. 17. Jatuh Dari Langit Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. 21. 24. Contoh Ayat: Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. 23. 22. Jatuh Sakit Maksud: Mendapat sakit. 20. 15. Jatuh Hati Maksud: Menaruh cinta (kasih). Jatuh Cinta Maksud: Menaruh cinta (kasih). Contoh Ayat: Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. Contoh Ayat: Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya. Contoh Ayat: Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Jatuh Nama Maksud: Menanggung malu. 18. Jarum Halus Maksud: Tipu muslihat.14. Jatuh Air Muka Maksud: Menjadi malu. Jatuh Bangun Maksud: Maju mundur. Contoh Ayat: Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Contoh Ayat: Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. Jatuh Harga Diri Maksud: Jatuh maruah. 19. . 16. Jatuh Semangat Maksud: Hilang keberanian. Jatuh Melarat Maksud: Menjadi miskin.

kepala disengetkan. 33. Contoh Ayat: Walaupun dia juling air. Jejak Keruh Maksud: Perbuatan yang kurang baik. Jinak-Jinak Merpati Maksud: Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. 31. Jinak-Jinak Lalat Maksud: Persahabatan yang tidak mesra. kerana dia suka berbuat jejak keruh. . Contoh Ayat: Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. Contoh Ayat: Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. 25. 30. 29.Contoh Ayat: Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. Contoh Ayat: Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Contoh Ayat: Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. Jejak Bara Maksud: Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. wajahnya sentiasa berseri-seri. 27. kata Suzy. Juling Itik Maksud: Apabila memandang sesuatu. Jejak Langkah Maksud: Mencontohi. 26. Contoh Ayat: Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Contoh Ayat: Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. Juling Air Maksud: Juling sedikit. Jejak Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. 32. Jejak Orang Tua Maksud: Mengikut kelakuan orang tuanya. 28. Contoh Ayat: Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar.

Kaki Ayam = Berkaki Ayam Maksud: Tidak memakai kasut. Kaki Buli Maksud: Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. 5. Contoh Ayat: Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. Kaki Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. Contoh Ayat: Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Contoh Ayat: Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. Kaki Bangku Maksud: Tidak pandai bermain bola. Kaki Gaduh Maksud: Orang yang suka bergaduh. 6. 8. Kaki Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. 2. . 10. Contoh Ayat: Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. 7. Kacang Hantu Maksud: Orang jahat. 3. Kaki Botol Maksud: Orang yang suka minum arak.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘K’ 1. 9. Contoh Ayat: Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. Kaki Gunung Maksud: Di bahagian permulaan gunung. semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Kaki Hutan Maksud: Tepi hutan. Contoh Ayat: Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. Contoh Ayat: Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. 4. Contoh Ayat: Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak.

Kaki Lima Maksud: Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah.11. Kaki Umpat Maksud: Orang yang suka mengumpat orang. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. Kaki Rambu Maksud: Orang yang suka merayau. 18. Kaki Perempuan Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. 17. 20. Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. 15. Kaki Wayang Maksud: Orang yang suka menonton wayang. Kaki Langit Maksud: Langit di bahagian bawah. 16. Contoh Ayat: Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Contoh Ayat: Fadzil kaki wayang. 12. Contoh Ayat: Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. Kambing Hitam Maksud: Orang yang dipersalahkan. Kaki Seribu Maksud: Cabut lari. Contoh Ayat: Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Kaku Lidah Maksud: Tidak dapat bercakap dengan lancar. Contoh Ayat: Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. 14. Contoh Ayat: Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. Contoh Ayat: Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. Kampung Halaman Maksud: Kampung tempat dilahirkan. Contoh Ayat: Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Kata Dua Maksud: Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak . 19. 21. 13.

22. 29. Contoh Ayat: Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. 28. 27. Kecil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Kelas Kambing Maksud: Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. Contoh Ayat: Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. Kaya Hutang Maksud: Orang yang banyak hutang. 31. Keliling Pinggang Maksud: Sangat banyak. Contoh Ayat: Jali kaya hutang kerana mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Contoh Ayat: Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Kata Hati Maksud: Perasaan. Kaya Anak Maksud: Banyak anak. Contoh Ayat: Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Kata Pujangga Maksud: Perkataan orang bijak pandai. 23. 26. Kecut Hati Maksud: Takut. Contoh Ayat: Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. Kata Putus Maksud: Ketentuan yang terakhir. Kaya Hati Maksud: Pemurah.lain yang terlibat dalam perundingan. 30. Contoh Ayat: Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. Contoh Ayat: Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. 25. Contoh Ayat: Semasa perahu kami dilanda ombak besar. . terasa kecut hati saya. 24.

Contoh Ayat: Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. Kepala Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Contoh Ayat: Ikram perlu diajar perlahan-lahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Kepala Dua Maksud: Orang yang tidak setia. 36.32. 40. Kembang Hati Maksud: Gembira. 39. . Kena Tangan Maksud: Dipukul. Kepala Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Kepala Berita Maksud: Tajuk sesuatu berita. 41. 33. Kembang Sayap = Mengembangkan Sayap Maksud: Meluaskan usaha. Ke Luar Negeri Maksud: Pergi ke negeri lain. Contoh Ayat: Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. 38. Kepala Berat Maksud: Bodoh. Contoh Ayat: Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran. 34. 35. Contoh Ayat: Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Contoh Ayat: Dia kepala dingin. Contoh Ayat: Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. 37. Kepala Dingin Maksud: Penyabar. Contoh Ayat: Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan.

Keras kepala Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 51. 46. Contoh Ayat: Susi menjadi seperti kera sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Keras Lidah Maksud: Tidak pandai bercakap. 52. Contoh Ayat: Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Contoh Ayat: Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. Kering Hati Maksud: Tiada rasa belas kasihan. . Kerang Busuk Maksud: Tersengih-sengih tanpa sebab. Contoh Ayat: Kepala kain itu bercorak pucuk rebung. Kerat Rotan = Berkerat Rotan Maksud: Memutuskan perhubungan. 47. 49. Keras Hati Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Kepala Udang Maksud: Bodoh. Kering Darah Maksud: Terkejut. Kera Sumbang Maksud: Tidak suka bergaul dengan orang lain. Kepala Kain Maksud: Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan.42. 45. 43. Contoh Ayat: Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. Contoh Ayat: Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. 50. Contoh Ayat: Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. 44. 48. Keras Mulut Maksud: Tidak mahu kalah dalam perdebatan.

55. 54. Contoh Ayat: Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh.53. Ketam Batu Maksud: Sangat kedekut. dia pasti tidak akan mengerjakannya. Kucing Kurap Maksud: Orang yang tidak berguna. Contoh Ayat: Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. 60. 56. Kerja Tangan Maksud: Pertukangan tangan. Contoh Ayat: Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. 57. Contoh Ayat: Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi. Contoh Ayat: Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi. Contoh Ayat: Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Khabar Burung Maksud: Berita yang belum sah. 63. Kucing Bertanduk Maksud: Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. 61. Kunci Diri = Mengunci Diri Maksud: Mengurung diri. 62. Kuku Besi Maksud: Memerintah dengan kejam. Keringat Dingin Maksud: Takut. Contoh Ayat: Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. Contoh Ayat: Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Khabar Angin Maksud: Berita yang belum sah. . Ketawa Raja Maksud: Ketawa tetapi dalam kesedihan. Kuku Kambing Maksud: Alat yang digunakan untuk menanam padi. 59. 58.

Kurang Ajar Maksud: Tidak sopan. Kunci Hati Maksud: Rahsia. 70. 65. kurang adab namanya. Kurang Bahasa Maksud: Tidak halus budi bahasanya. 68. Kurang Asam Maksud: Tidak sopan. Contoh Ayat: Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. . 72. 71. Contoh Ayat: Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. Contoh Ayat: Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. Kurang Akal Maksud: Tidak pandai. Kurang Adab Maksud: Tidak sopan. 67. Contoh Ayat: Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Kurang Iman Maksud: Mudah terpedaya. 66. 74. Kurang Fikir Maksud: Tidak berhati-hati. Kurang Hati Maksud: Tidak berminat. Contoh Ayat: Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian.64. 73. Contoh Ayat: Saya kurang hati dalam seni tekat-menekat kerana agak rumit untuk melakukannya. 69. Contoh Ayat: Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. Contoh Ayat: Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Kurang Adat Maksud: Tidak sopan. Kunci Mulut Maksud: Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut.

SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘L’ 1. Kutu Embun Maksud: Orang yang suka merayau pada malam hari. 78. permulaan yang baik. Langit Hijau Maksud: Sangat jauh. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. Kutu Jalan Maksud: Orang yang suka merayau. Langkah Bendul Maksud: Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya. 2. Contoh Ayat: Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. walaupun sampai ke langit hijau. Kurang Ingat Maksud: Pelupa. 76. Langkah Baik Maksud: Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. 77. Kurang Jadi = Kurang Menjadi Maksud: Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak.75. Contoh Ayat: Oleh sebab Suraya langkah bendul. Contoh Ayat: Pada pendapat saya. Contoh Ayat: Hari ini. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. 4. 79. Contoh Ayat: Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Contoh Ayat: Saya akan mencari adik kandung saya itu. Kusut Fikiran Maksud: Susah hati. Langkah Kanan Maksud: Bernasib baik. Contoh Ayat: Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. mereka sedang menikmati buah durian. . 3. Contoh Ayat: Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. bertuah.

6. Contoh Ayat: Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. Laut Lepas Maksud: Tengah laut. 14. Lapang Dada Maksud: Perasaan lega. Contoh Ayat: Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. Lapik Perut Maksud: Makan Sedikit. Lembut Hati Maksud: Penyayang.5. . memujuk rayu. 11. Contoh Ayat: Ikan paus itu berada di laut lepas. Contoh Ayat: Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. sudahlah keretanya rosak. Contoh Ayat: Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. Lebai Malang Maksud: Orang yang selalu mengalami nasib malang. 12. 9. 7. duitnya pula dicuri orang. Langkah seribu Maksud: Cabut lari. Langkah Sumbang Maksud: Cara atau perbuatan yang tidak betul. Contoh Ayat: Nasibnya umpama lebai malang. 13. Contoh Ayat: Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. Langkah Kiri Maksud: Malang. 15. Lari Semangat Maksud: Terkejut. Lembut Gigi Daripada Lidah Maksud: Pandai berkata-kata. Contoh Ayat: Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. 10. 8. Lapang Hati Maksud: Perasaan lega.

Lepas Angan-Angan Maksud: Membuat sesuatu yang diingini. Lidah Biawak Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Contoh Ayat: Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. Lena Ayam Maksud: Belum tidur betul. Contoh Ayat: Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. 17. . Lepas Diri Maksud: Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. 18. Lidah Panjang Maksud: Suka menghasut. Contoh Ayat: Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri.16. Lidah Bercabang Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Contoh Ayat: Semasa anaknya menjerit ketakutan. Contoh Ayat: Gara-gara aktiviti lintah darat. dia baru lena ayam. Contoh Ayat: Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan. Contoh Ayat: Oleh sebab Rafiq lidah keras. 23. Lidah Tak Bertulang Maksud: Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. 19. Contoh Ayat: Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. Lidah Keras Maksud: Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Lipas Kudung Maksud: Membuat sesuatu kerja dengan pantas. 21. 26. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. Lintah Darat Maksud: Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Lepas Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. 24. tidak jujur. Contoh Ayat: Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. 22. 25. 20.

30. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘M’ 1. 29. Contoh Ayat: Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. Lurus Akal Maksud: Jujur. Contoh Ayat: Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. Mabuk Gunung Maksud: Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. Contoh Ayat: Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. B) Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. . Luka Hati Maksud: Pilu. hilang pertimbangan. Lubuk Hati Maksud: Dalam hati. Contoh Ayat: Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaikbaiknya. Contoh Ayat: A) Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya.27. 2. Contoh Ayat: Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. 32. C) Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. Contoh Ayat: Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. Lubuk Akal Lautan Budi Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. 31. 28. Lupa Daratan Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Mabuk Darah Maksud: A) Pening kerana melihat darah yang banyak. C) Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. B) Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. Lubuk Akal lautan ilmu Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak.

Mabuk Laut Maksud: Pening dan muntah semasa belayar. Mabuk Kepayang Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. 4. 13. kekasih.3. . Mahkota Hati Maksud: Orang kesayangan. Makan Angkat Maksud: Orang yang suka dipuji. Makan Beradap Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). 7. Contoh Ayat: Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. 9. Contoh Ayat: Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Mabuk Kecubung Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Makan Berdamai Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Mahkota Negeri Contoh Ayat: Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. Contoh Ayat: Pembantu rumah saya makan angkat. Makan Besar Maksud: Mengadakan jamuan. 6. 10. Contoh Ayat: Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. Makan Angin Maksud: Berehat atau bersiar-siar. 8. Mabuk Selasih Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Contoh Ayat: Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. 12. Main Mata = Bermain Mata Maksud: Memberikan isyarat dengan mata. Contoh Ayat: Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. 11. 14. 5.

15. 21. Makan Darah Maksud: Sesuatu yang dijual dengan harga yang sangat mahal. Contoh Ayat: Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. 24. 22. Makan Suap Maksud: Mengambil wang secara haram. 23. Contoh Ayat: Akibat termakan budi pak ciknya. Makan Budi = Termakan Budi Maksud: Menerima pertolongan orang. Makan Gaji Maksud: Bekerja untuk mendapatkan upah. rasuah. 19. Contoh Ayat: Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. rasuah. Contoh Ayat: Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. 18. 20. Makan Duit Maksud: Mengambil wang secara haram. Makan Hati Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. Contoh Ayat: Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undang-undang. . Makan Garam Maksud: Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Contoh Ayat: Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. 16. Makan Diri Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Contoh Ayat: Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat mahal berbanding dengan harga di bandar. 17. Makan Kawan Maksud: Mencelakakan kawan sendiri. Makan Bunga Maksud: Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam.

Makan Tanggung Maksud: Hidup di bawah jagaan orang lain. bak kata orang kalau mandi biar basah. 29. Contoh Ayat: Semasa bersua muka dengan pemuda itu. Contoh Ayat: Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. Mandi Keringat = Bermandi Keringat Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. Makan Sumpah Maksud: Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. 34. Contoh Ayat: Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. Malu-Malu Bahasa Maksud: Berasa segan. 27. Mandi Darah Maksud: Berlumuran darah. Malu-Malu Kucing Maksud: Pura-pura malu. Contoh Ayat: Akibat dimakan sumpah. Zainab malu-malu bahasa. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. 26. 32. Mandi Bunga Maksud: Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. hidupnya menjadi miskin dan melarat. 28. Contoh Ayat: Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. 33. 31. Contoh Ayat: Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. 30. nasihat Adi kepada Rahman. Contoh Ayat: Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. bekerjalah bersungguh-sungguh. Mandi Kerbau Maksud: Mandi yang tidak bersih. . Mandi Biar Basah Maksud: Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguh-sungguh. Mandi Embun Maksud: Membiarkan diri dibasahi embun. Contoh Ayat: Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh.25. Contoh Ayat: Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. Contoh Ayat: Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat.

Contoh Ayat: Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. 43. Contoh Ayat: Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. Contoh Ayat: Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya „cikgu‟. Masuk Angin Maksud: Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. 36. 41. 44. 39. Masuk Buku Maksud: Dicatatkan ke dalam buku. Contoh Ayat: Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. 38. 40. 37. Masuk Daun Maksud: Memperoleh peluang yang baik. 42. Contoh Ayat: Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. Contoh Ayat: Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Mandi Ombak = Bermandi Ombak Maksud: Basah kena ombak. Masin Lidah Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Masuk Akal Maksud: Dapat diterima akal. Masuk Angin Keluar Asap Maksud: Tidak mencapai apa yang dikehendaki.35. Masin Mulut Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Masuk Bakul Sampah Maksud: Ditolak. . Contoh Ayat: Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. 45. Contoh Ayat: Segala hutang-piutangnya masuk buku. Mandi Peluh Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. Contoh Ayat: Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Masuk Ajar Maksud: Mendengar nasihat.

50. Mata Lembu Maksud: Telur yang digoreng bulat-bulat. Contoh Ayat: Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. Contoh Ayat: Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. B) Tempat air keluar dari tanah. Mata Keranjang Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Contoh Ayat: Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. Mata Hati Maksud: Perasaan dalam hati. Contoh Ayat: Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. kekasih. Contoh Ayat: Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. . 48. Contoh Ayat: Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Contoh Ayat: Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. 53.46. Mata Duitan Maksud: Orang yang tamakkan wang. 54. Mata Telinga Maksud: Kakitangan yang diharapkan. 47. Mat Jenin Maksud: Orang yang suka berangan-angan. Mati Akal Maksud: Buntu fikiran. 51. 49. 52. Mata Petai Maksud: Tidak dapat melihat dengan betul. Contoh Ayat: Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Mata Air Maksud: A) Orang kesayangan.

Contoh Ayat: Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Muka Baru Maksud: Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu bidang. 64. Contoh Ayat: Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Minta Diri Maksud: Memohon diizinkan pergi. Contoh Ayat: Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu. dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Mati Beragan Maksud: Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. 58. 60. Minta Jalan Maksud: Meminta diberi jalan untuk lalu. Mati Ayam Maksud: Mati dengan sia-sia. meminta belas ihsan. 61. Minta Nyawa Maksud: Memohon supaya tidak dibunuh. Contoh Ayat: Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. Contoh Ayat: Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya. .55. Contoh Ayat: Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. Contoh Ayat: Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. Mati Katak Maksud: Mati dengan sia-sia. 59. 62. Contoh Ayat: Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. 56. Mati Balik Hidup Maksud: Selamat setelah mengalami bahaya besar. Mati Kutu Maksud: Tidak melawan. 57. Mati Angin Tidak berkuasa. 63.

Contoh Ayat: Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh. 70. Muka Manis Maksud: Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Contoh Ayat: Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya. jiran tetangga memulaukannya. Contoh Ayat: Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. 66. Muka Masam Maksud: Menunjukkan muka yang muram atau benci. Contoh Ayat: Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. 67. Muka Tebal Maksud: Orang yang tidak tahu malu. 69. . Contoh Ayat: Akibat mulut bisa Mak Limah. tidak menghiraukan teguran. Muka Lama Maksud: Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Muka Papan Maksud: Orang yang tidak tahu malu. 68.Contoh Ayat: Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. Contoh Ayat: Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Muka Tembok Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. Muka Laut Maksud: Permukaan laut. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. Muka Dua Maksud: Tidak jujur. 65. 73. tidak menghiraukan teguran. 72. 71. Mulut Gatal Maksud: Suka bercakap apa sahaja. tidak menghiraukan teguran. Mulut Bisa Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 74.

82. Mulut Kotor Maksud: Suka bercakap apa sahaja. 76. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. 77. 78. Contoh Ayat: Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Murah Mulut Maksud: Ramah. Murah Tangan Maksud: Pemurah. 79. 80.75. Murah Hati Maksud: Pemurah. Contoh Ayat: Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh sebuah syarikat penerbangan. 83. Murah Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Mulut Manis Maksud: Lemah lembut dan baik tutur katanya. Mulut Murai Maksud: Orang yang suka bercakap banyak. rumah tangganya porak-peranda. Musuh Dalam Selimut Maksud: Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri. . 84. Contoh Ayat: Jiran yang baru pindah itu murah mulut. Contoh Ayat: Akibat mulut murai Kak Timah. Mulut Tempayan Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. 81. Mulut Tajam Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Contoh Ayat: Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis.

8. Naik Geram Maksud: Menyampah. Naik Darah Maksud: Terlalu marah. Naik Minyak Maksud: Menjadi marah dan mengganas. Nama Baik Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Naik Kepala Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas Contoh Ayat: Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Contoh Ayat: Semasa Ali naik minyak. 6. Naik Semangat Maksud: Bertambah berani. walau di mana pun kita berada. Contoh Ayat: Dia naik angin apabila kawan-kawan mengusiknya. 7.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘N’ 1. Contoh Ayat: Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. 4. Contoh Ayat: Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Contoh Ayat: Nama baik keluarga hendaklah dijaga. 2. Contoh Ayat: Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu.Naik Angin Maksud: Terlalu marah. Naik Pitam Maksud: Pening. Contoh Ayat: Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. Naik Saksi Maksud: Menjadi saksi. . 9. 5. semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. 3. 10. Nasi Damai Maksud: Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu.

Nyawa-Nyawa Ikan Maksud: Hampir mati. Contoh Ayat: Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. Orang Berada Maksud: Orang yang berharta. Omong Kosong Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Contoh Ayat: Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. 13.Oleh-Oleh Maksud: Hadiah. 7. Contoh Ayat: Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. pembesar. 3. Contoh Ayat: Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. 5. Contoh Ayat: Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. 6. Orang Asli Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. 12. Contoh Ayat: Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleh-oleh dari Indonesia. Orang Atasan Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. Nyiur Gading Maksud: Pokok kelapa kuning. Orang Asing Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. pembesar. Contoh Ayat: Usah percaya cakapnya. . Contoh Ayat: Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. 2. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘O’ 1.11. 4. Nujum Pak Belalang Maksud: Tukang tilik palsu. Orang Besar Maksud: Orang yang berpangkat tinggi.

Orang Galang Maksud: Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. Orang Buruan Maksud: Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Contoh Ayat: Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. Orang Dapur Maksud: Orang perempuan. 10. Orang Darat Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Contoh Ayat: Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. Orang Dalam Maksud: Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. jin atau orang bunian. 9. Orang Gaji Maksud: Pembantu rumah.8. Orang Halus Maksud: Roh. Orang Biasa Maksud: Rakyat biasa. 11. Contoh Ayat: Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. Contoh Ayat: Orang gaji saya berasal dari Filipina. 14. kata ayah kepada tetamu yang datang. Contoh Ayat: Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Orang Buangan Maksud: Orang yang dihukum buang negeri. Contoh Ayat: Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. 13. Contoh Ayat: Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. Contoh Ayat: Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. 17. 15. 12. . Orang Dagang Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. 16.

19. Orang Upahan Maksud: Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Contoh Ayat: Mengikut legenda. Orang Harapan Maksud: Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. Contoh Ayat: Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. Pak Sanggup Maksud: Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Contoh Ayat: Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman dalam hidup. Contoh Ayat: Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat.18. 20. Orang Tua-Tua Maksud: Orang bijak dan berpengalaman. Contoh Ayat: Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu.Pacat Kenyang Maksud: Pulang segera sesudah makan. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Orang Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. 2. 22. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘P’ 1. 3. Padang Jarak Padang Tekukur Maksud: Musnah. Contoh Ayat: Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. Otak Beku Maksud: Bodoh. Otak Cair Maksud: Pandai. . 21. 23. Contoh Ayat: Ajarlah dia secara berperingkat-peringkat kerana dia otak beku. Contoh Ayat: Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang.

para penyokongnya telah berpaling hati. Panjang Lidah Maksud: Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. . 6. Paku Belanda Maksud: Harga tetap. Pak Turut Maksud: Orang yang mengikut sahaja. Panjang Ekor Maksud: Berani berbuat jahat. Contoh Ayat: Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. Contoh Ayat: Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Contoh Ayat: Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Panjang Fikiran Maksud: Cerdik. Paling Tadah Maksud: Tidak setia.4. 10. 8. Contoh Ayat: Walaupun miskin tetapi dia panjang akal. Contoh Ayat: Akibat tidak menepati janji. Panjang Akal Maksud: Cerdik. Pasang Badan Maksud: Berhias diri untuk memikat. Panjang Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. Paling Hati = Berpaling Hati Maksud: Tidak setia. 7. 13. 12. Contoh Ayat: Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. 14. Panas Rezeki Maksud: Sukar mendapat rezeki. 9. 11. Contoh Ayat: Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan. Pak Mail mula pasang badan. Contoh Ayat: Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. 5.

15. Patah Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. 24. 16. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. waspada. Contoh Ayat: Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. 19. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. 22. 23. Patah Arang = Berpatah Arang Maksud: Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. Patah Hati Maksud: Kecewa. Contoh Ayat: Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. . Patah Lagu Maksud: Getaran suara apabila menyanyi. Contoh Ayat: Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahalmahal belaka. Contoh Ayat: Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. 20. Contoh Ayat: Dalam pertempuran di sempadan Thailand. Patah Kandar Maksud: Sesuatu yang bertambah sukar. Contoh Ayat: Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. Patah Perang Maksud: Kalah perang. Pasang Mata Maksud: Memerhatikan baik-baik. Contoh Ayat: Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. 18. Pasar Gelap Maksud: Tempat jual beli yang tidak sah. Contoh Ayat: Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan. hilang tempat bergantung. 17. Contoh Ayat: Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. 21. Pasang Telinga Maksud: Mengintip atau mencuri dengar perbualan. Contoh Ayat: Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Pasang Kaki Maksud: Mengadakan pengintip.

. 33. Peluk Tubuh Maksud: Tidak bekerja. Contoh Ayat: Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Pecah Amanah Maksud: Melanggar amanah. Contoh Ayat: Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Contoh Ayat: Pedih hati Azimah mendengar kata-kata tuan rumah yang menghinanya. Pecah Khabar Maksud: Tersiar berita. Pedih Hati Maksud: Pilu. Pekak Badak Maksud: Pura-pura tidak mendengar. 26. Contoh Ayat: Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Contoh Ayat: Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. Pembasuh Mulut Maksud: Manisan yang dihidangkan selepas makan. 31. Contoh Ayat: Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. 28. 34. 29. Peluk Lutut = Berpeluk Lutut Maksud: Tidak bekerja. Contoh Ayat: Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. 35. Patah Semangat Maksud: Hilang kemahuan untuk berusaha.25. Contoh Ayat: Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. 32. Peluk Tangan = Berpeluk Tangan Maksud: Tidak bekerja. Patung Bernyawa Maksud: Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. 30. 27. Pekak Batu Maksud: Pura-pura tidak mendengar.

Contoh Ayat: Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. Contoh Ayat: Pendekar sambal itu lari lintang-pukang apabila dikejar anjing. Perang Gerila Maksud: Perang secara bersembunyi.36. Contoh Ayat: Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. 39. Perang Saudara Maksud: Perang antara orang sebangsa. 40. 43. Perang Mulut Maksud: Bertengkar. Pendekar Kata Maksud: Orang yang pandai berpidato. Contoh Ayat: Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. Pendekar Sambal Maksud: Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. 38. 42. Perang Pena Maksud: Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. . Perang Dingin Maksud: Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). 44. perang secara senyap-senyap. Contoh Ayat: Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. Contoh Ayat: Ruangan „Lidah Pengarang‟ di akhbar-akhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Pendekar Lidah Maksud: Orang yang pandai berpidato. Contoh Ayat: Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. Contoh Ayat: Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. Pening-Pening Lalat Maksud: Berasa pening sedikit. Pendekar pena Maksud: Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. 45. Contoh Ayat: Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. 37. 41.

Perigi Buta Maksud: Perigi yang tidak berair. Contoh Ayat: Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. 55. Contoh Ayat: Walaupun berjawatan tinggi. Contoh Ayat: Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Peras Otak = Memeras Otak Maksud: Belajar bersungguh-sungguh. Peras Tenaga Orang = Memeras Tenaga Orang Maksud: Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. 51. . Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. Peras tenaga Maksud: Bekerja bermati-matian.46. 54. Contoh Ayat: Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. 49. Contoh Ayat: Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. 52. Contoh Ayat: Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Pilih Kasih Maksud: Berat sebelah. Pilih Bulu = Memilih Bulu Maksud: Memandang kedudukan. Contoh Ayat: Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. 53. bangsa dan keturunan. Contoh Ayat: Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong. 48. Perang Terbuka Maksud: Perang secara besar-besaran. 47. Perut Kapal Maksud: Bahagian kapal yang di tengah-tengah. Perut Kosong Maksud: Lapar. Perut laut Maksud: Bahagian laut yang dalam. Contoh Ayat: Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. 50.

56. Potong Jalan Maksud: Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. Pindah Tangan = Berpindah Tangan Maksud: Bertukar milik. 62. Putih Hati Maksud: Ikhlas dan jujur. Contoh Ayat: Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. berpanas sekejap pun sudah merungut. 59. 65. 63. 60. Contoh Ayat: Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Putih Mata Maksud: Terlepas peluang. 61. kata ayah kepada kakak. Pinggang Kerengga Maksud: Ramping. 64. 58. Contoh Ayat: Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. Pintu Terbuka Maksud: Sedia menerima tetamu. Contoh Ayat: Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Pintu Rezeki Maksud: Jalan untuk mendapat rezeki. Contoh Ayat: Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Contoh Ayat: Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Contoh Ayat: Salamah. 57. . Contoh Ayat: Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. Contoh Ayat: Engkau ni seperti puteri lilin. Puteri Lilin Maksud: Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Contoh Ayat: Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. Pisau Cukur Maksud: Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Putera Mahkota Maksud: Anak raja yang bakal naik takhta.

3. baiklah berputih tulang di medan perang. Contoh Ayat: Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. 2. Putus Rezeki Maksud: Hilang mata pencarian. Contoh Ayat: Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. 68. . Contoh Ayat: Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki. Putus Ubat Maksud: Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. Putih Tulang = Berputih Tulang Maksud: Mati. Contoh Ayat: Ishak rabun ayam. Raja Bola Maksud: Pemain bola yang handal. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam.66. Contoh Ayat: Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Putih Tapak Kaki Maksud: Lari sekuat-kuatnya. Putus Akal Maksud: Buntu fikiran. 67.Rabun Ayam Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘R’ 1. 72. 69. Putus Arang = Berputus Arang Maksud: Persahabatan yang putus sama sekali. Contoh Ayat: Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. 71. 70. Contoh Ayat: Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. Putus Kata Maksud: Mendapat kata sepakat. Contoh Ayat: Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. Rabun Senja Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam.

Contoh Ayat: Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. Rezeki Harimau Maksud: Makanan yang banyak dan berjenis-jenis.4. Contoh Ayat: Izyan memang bijak dan ringan kepala. Kekasih. 7. Ringan Mulut Maksud: Peramah dan fasih. 11. sebab itulah dia disenangi oleh rakanrakannya. 5. 10. Rezeki Mahal Maksud: Sukar mendapat rezeki. Contoh Ayat: Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. . 12. Contoh Ayat: Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. 13. 14. Retak Tangan Maksud: Nasib. 9. Ringan Tangan Maksud: Suka menolong. Rezeki Murah Maksud: Selalu mendapat keuntungan. Contoh Ayat: Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Contoh Ayat: Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. Contoh Ayat: Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Rambang Mata Maksud: Tidak tahu mana yang hendak dipilih. 6. Ringan Kaki Maksud: Suka melawat atau berkunjung. Contoh Ayat: Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Rangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. Raja Sehari Maksud: Pengantin. 8. Ringan Kepala Maksud: Mudah memahami. Contoh Ayat: Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang.

Sakit Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap. 18. Sakit Hati Maksud: Marah kerana ditipu atau dihina. Ringan Tulang Maksud: Suka menolong. Rosak Hati Maksud: Menderita. Ringan Tulang Berat Perut Maksud: Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. 2. Salah Cakap Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Contoh Ayat: Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. 17. Sagu Hati Maksud: Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. 4. Sakit Otak Maksud: Gila. Contoh Ayat: Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘S’ 1.15. Sakit Akal Maksud: Gila. 16. 6. 3. Rosak Nama Maksud: Mendapat malu. 5. 19. Rusuh Hati Maksud: Gelisah. Contoh Ayat: Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. Contoh Ayat: Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. Contoh Ayat: Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. .

Saudara Angkat Maksud: A) Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Sampai Hati Maksud: Tergamak melakukan sesuatu. Sampah Masyarakat Maksud: Orang yang tidak berguna. 16. Salah Mulut Maksud: Terlajak kata.Sampai Akal Maksud: Dapat diterima akal. Contoh Ayat: . Contoh Ayat: Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. 17. Contoh Ayat: Akibat salah mulut. 14. B) Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. Sampai Ajal Maksud: Meninggal dunia. 9. Salah Kata = Tersalah Kata Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Contoh Ayat: Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam. Salah Langkah Maksud: Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. Contoh Ayat: Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya.7. 10. 12. 15. Sampah Dunia Maksud: Orang yang tidak berguna. kami telah tersalah jalan. Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Contoh Ayat: Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. 11. 8. Contoh Ayat: Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. 13. Salah Urat Maksud: Terseliuh atau terpelecok. Salah Jalan = Tersalah Jalan Maksud: Tersesat.

. 18. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. Saudara Pungut Maksud: Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Saudara Jauh Maksud: Persaudaraan yang jauh. Saudara Kandung Maksud: Saudara seibu sebapa. Saudara Baru Maksud: Orang yang baru memeluk agama Islam. Saudara Dekat Maksud: Saudara-mara yang masih dekat pertaliannya. 21. 23. Contoh Ayat: Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi.A) Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Contoh Ayat: Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. 25. Sejuk Hati Maksud: Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. Sekangkang Kera Maksud: Kecil. B) Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. Contoh Ayat: Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. 19. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Sehelai Sepinggang Maksud: Pakaian yang ada pada tubuh. Contoh Ayat: Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. Saudara Susu = Saudara Susuan Maksud: Menjadi saudara atau adik-beradik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. Saudara Anjing Maksud: Adik-beradik seibu berlainan ayah. Contoh Ayat: Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. 27. 26. 20. 24. 22. Contoh Ayat: Setelah ibunya berkahwin lain. Contoh Ayat: Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Contoh Ayat: Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik.

32. Contoh Ayat: Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. Contoh Ayat: Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. 37. 30. Contoh Ayat: Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. Contoh Ayat: Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Contoh Ayat: Kami hanya senyum kambing apabila melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. 35. Senyum Manis Maksud: Senyum yang menarik.28. . Contoh Ayat: Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Contoh Ayat: Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. Senyum Mesra Maksud: Senyum yang menunjukkan kemesraan. 31. Contoh Ayat: Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Senang Hati Maksud: Gembira kerana sesuatu. 34. Senyum Simpul Maksud: Senyum sedikit. 33. 29. Senyum Kucing Maksud: Senyum yang ada muslihat. Sekapur Sirih Maksud: Sekejap. Contoh Ayat: Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Senang Cakap Maksud: Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya. Senyum Kambing Maksud: Senyum mengejek. Senyum Raja Maksud: Senyum yang dibuat-buat. Contoh Ayat: Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. Sengkang Mata = Bersengkang Mata Maksud: Tidak tidur semalaman. 36. batang hidung kau pun aku tidak nampak. kata Lily kepada Ahmad.

40. Separuh Mati Maksud: Terlalu penat. Contoh Ayat: Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Seri Muka Maksud: Cahaya muka. Senyum-Senyum Siput Maksud: Senyum sedikit. Setengah Tiang Maksud: Gila-gila. Contoh Ayat: Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. 43. 42. Senyum Sumbing Maksud: Senyum sedikit. 48. Singkat Akal Maksud: Tidak bijak.38. Serkap Jarang Maksud: Menuduh sembarangan. Contoh Ayat: Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Contoh Ayat: Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. 45. Contoh Ayat: Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. 44. Singkat Umur Maksud: Umur pendek. . 41. Seri Panggung Maksud: Bintang bangsawan. 39. 47. Contoh Ayat: Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Contoh Ayat: Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Contoh Ayat: Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. 46. Sepak Kertas Maksud: Tidak mempunyai pekerjaan. maklumlah baru mejadi raja sehari. Senyum Tawar Maksud: Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. Contoh Ayat: Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang.

Contoh Ayat: Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Tahi Lalat Maksud: Titik atau tumbuhan kecil di kulit.Tahan Hati Maksud: Cekal. Contoh Ayat: Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. 4. Suara Sumbang = Suara-Suara Sumbang Maksud: Pendapat yang bertentangan dengan pendapat umum. Contoh Ayat: Linggam memang tahi minyak.49. Suntuk Akal Maksud: Buntu fikiran. . Suara Hati Maksud: Perasaan. kamu akan menjadi suntuk fikiran. Tahi Ketam Maksud: Sisa kayu yang diketam. 52. Contoh Ayat: Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Contoh Ayat: Jika kamu tidak suka membaca buku. Tahi Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. 3. Suntuk fikiran Maksud: Cetek pengetahuan. Tahi Minyak Maksud: Cerewet. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. 51. Contoh Ayat: Banyak suara-suara sumbang yang didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. 50. 6. Tahi Air Maksud: Sampah yang mengapung di atas air. 2. 5. Contoh Ayat: Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘T’ 1.

Tajam Ingatan Maksud: Tidak pelupa. Contoh Ayat: Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. 13. Tahu Adat Maksud: Sopan santun. Tajam Mulut Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 15. Tajam Pendengaran Maksud: Lekas dapat mendengar. 11. Tahu Bahasa Maksud: Berbudi bahasa. Tajam Akal Maksud: Pintar. Contoh Ayat: Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. jangan tahu ada sahaja.7. 8. 16. Contoh Ayat: Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. Tahu Adab Maksud: Berbudi bahasa. Tahu Diuntung Maksud: Sedar akan kedudukan diri. 17. Contoh Ayat: Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Tajam Lidah Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Tajam Fikiran Maksud: Pintar. Tahu Ada Maksud: Mahukan sesuatu itu siap sedia. Contoh Ayat: Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. 12. 14. . Contoh Ayat: Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Contoh Ayat: Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. 10. 9.

Tali Barut Maksud: Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. Tangkap Basah = Ditangkap Basah Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Tangkai Jering Maksud: Sangat kedekut. Tangan Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. Tangan Panas Maksud: Selalu gagal. 27. 24. kekasih. Tangkai Kalbu Maksud: Orang kesayangan. Tangan Terbuka Maksud: Suka menolong orang. kata Pak Mail. murah hati. 28. 19. Contoh Ayat: Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. Tajuk Mahkota Maksud: Orang kesayangan. 22. 20. Tangkap Buta Maksud: Menuduh sembarangan. Contoh Ayat: Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. Tangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. 23.18. Jangan tangkap buta sahaja. . 21. 26. Tangan Kosong Maksud: Hampa. kekasih. 25. kekasih. Contoh Ayat: Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. Contoh Ayat: Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. Contoh Ayat: Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan.

Contoh Ayat: Daripada cerita saksi. Tarik Langkah Seribu Maksud: Cabut lari. Taruh Hati = Menaruh Hati Maksud: Suka. 33. Tangkap Muat Maksud: Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Contoh Ayat: Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. Contoh Ayat: Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Tangkap Tangan Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. 35. 31. Contoh Ayat: Sejak kejadian kehilangan wang itu. . 32. 34. 37. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Tarik Modal = Menarik Modal Maksud: Membawa masuk modal. 30. Contoh Ayat: Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. 36. Tangkap Wap Maksud: Perbuatan yang sia-sia.29. Tawar Hati Maksud: Sudah hilang kepercayaan. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Contoh Ayat: Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Contoh Ayat: Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. Contoh Ayat: Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Tarik Muka Dua Belas Maksud: Bermuka masam. Tarik Kesimpulan Maksud: Membuat kesimpulan. Taruh Mata Maksud: Melihat. 38.

Contoh Ayat: Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. Contoh Ayat: Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. . Contoh Ayat: Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Terang Hati Maksud: Lekas pandai. Contoh Ayat: Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Tikam Lidah = Bertikam Lidah Maksud: Berbantah atau bertengkar. Contoh Ayat: Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. Contoh Ayat: Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Telinga Kuali Maksud: Orang yang tahan hati walaupun dimarahi. 42. 47. Telinga Lintah Maksud: Lekas dapat mendengar. Teman Hidup Maksud: Suami atau isteri. 45. 43. Tidur Mati Maksud: Tidur yang sangat nyenyak. 49. Telinga Nipis Maksud: Cepat marah. Teman Sejawat Maksud: Rakan tempat bekerja. Tegar Hati Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 40. 44. Tidur-Tidur Ayam Maksud: Tidur yang tidak nyenyak. Terang Tanah Maksud: Waktu hampir-hampir siang.39. 48. Contoh Ayat: Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Contoh Ayat: Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. 46. 41.

51. Contoh Ayat: Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. Tua-Tua Kelapa Maksud: Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. Titik Peluh Maksud: Hasil usaha sendiri. 56. Contoh Ayat: Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu.50. 54. 57. 53. Contoh Ayat: Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Contoh Ayat: Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. 52. Tinggi Hari Maksud: Waktu matahari sudah tinggi. Contoh Ayat: Janganlah terpengaruh dengan kata-katanya kerana dia tin kosong. 58. Contoh Ayat: Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. 59. Tulang Belakang Maksud: Punca kekuatan. Tinggi Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Tua-Tua Keladi Maksud: Orang tua yang berperangai buruk. Tin Kosong Maksud: Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Tua-Tua Terung Masam Maksud: Orang tua yang berperangai muda. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Tinggi Hati Maksud: Megah dan sombong. Contoh Ayat: Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. . Contoh Ayat: Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Contoh Ayat: Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Titi Buih = Meniti Buih Maksud: Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. 55.

Contoh Ayat: Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Contoh Ayat: Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. Contoh Ayat: Setelah Zaiton meninggal dunia. 2. 3. Tulang Hitam Maksud: Sumsum. 63. Ubat Lelah Maksud: Upah. 64. Contoh Ayat: Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan.60. Contoh Ayat: Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. Turun Takhta Maksud: Melepaskan jawatan raja. 62. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. 4. Contoh Ayat: Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. Contoh Ayat: Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam bajubaju itu. Turun Minyak Maksud: Menjadi berang atau ganas.Ubat Hati = Pengubat Hati Maksud: Penghibur hati. Tulang Itik Maksud: Orang yang tidak kuat bekerja. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam. Ubat Jerih Maksud: Upah. . Simpulan Bahasa bermula dari huruf ‘U’ 1. Tulang Kering Maksud: Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. 61. Untung Batu Maksud: Nasib yang buruk. Contoh Ayat: Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung.

2. Contoh Ayat: Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. Contoh Ayat: Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. Contoh Ayat: Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. Untung Sabut Maksud: Nasib yang baik. Wang Duka Maksud: Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. 4. 2. Contoh Ayat: Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. biasanya secara tidak sah. Wang Suap Maksud: Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Wang Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘Z’ 1. . SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘W’ 1.5. 3. Contoh Ayat: Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Zaman Bahari Maksud: Zaman purbakala. Zaman Puntung Berasap Maksud: Zaman kuno. Wang Hantaran Maksud: Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. Contoh Ayat: Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undang-undang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.