SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘A’

1. Abang Angkat Maksud: Lelaki yang telah di akui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Contoh Ayat: Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah. 2. Abang Ipar Maksud: Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Hafiz ialah abang ipar Umar. 3. Abang Kandung Maksud: Abang yang seibu sebapa. Contoh Ayat: Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. 4. Abu Angin Maksud: Telah musnah sama sekali. ContohAyat: Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. 5. Abu Jahal Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Contoh Ayat: Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan. 6. Abu Lahab Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. 7. Abu Nawas Maksud: Orang yang suka berhelah. Contoh Ayat: Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. 8. Ada Akal Maksud: Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Contoh Ayat: Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. 9. Ada Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Contoh Ayat: Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah.

10. Ada Bakat Maksud: Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Contoh Ayat: Izzah ada bakat menjadi penulis novel. 11. Ada Can Maksud: Ada peluang. Contoh Ayat: Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. 12. Ada Gaya Maksud: Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Contoh Ayat: Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. 13. Ada Hati Maksud: Keinginan. Contoh Ayat: Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. 14. Ada Jalan Maksud: Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara. Contoh Ayat: Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. 15. Ada-Ada Maksud: Ada sesuatu. Contoh Ayat: Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. 16. Adat Balai Maksud: Adat dalam istana raja. Contoh Ayat: Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. 17. Adik Angkat Maksud: Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Contoh Ayat: Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. 18. Adik Ipar Maksud: Adik kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Adik ipar saya seorang doktor. 19. Adik Kandung Maksud: Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Contoh Ayat: Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu.

20. Adu Buku = Beradu Buku Maksud: Bertinju. Contoh Ayat: Samad beradu buku dengan Wahid. 21. Adu Domba = Mengadu Domba Maksud: Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Contoh Ayat: Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. 22. Adu Kening = Beradu Kening Maksud: Berhadap-hadapan muka. Contoh Ayat: Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. 23. Adu Lengan = Beradu Lengan Maksud: Beradu kekuatan. Contoh Ayat: Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. 24. Adu Nasib = Mengadu Nasib Maksud: Mencari rezeki. Contoh Ayat: Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan. 25. Adu Untung Maksud: Mencari rezeki. 26. Air Mandi Maksud: Sudah menjadi kebiasaan. Contoh Ayat: Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. 27. Air Muka Maksud: a) Wajah b) Maruah Contoh Ayat: a) Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermain-main di padang. b) “Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai,” kata Imad kepada Husin. 28. Air Pasang Maksud: Paras air laut yang meningkat. Contoh Ayat: Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air.

30. . Contoh Ayat: Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital.29. Air Surut Maksud: Paras air laut yang turun. Alas Cakap Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. 38. Akal Sejengkal Maksud: Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. Akal Kancil Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. Air Sembilan Maksud: Air yang digunakan untuk memandikan mayat. Ajak-Ajak ayam Maksud: Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. 36. Contoh Ayat: Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. 31. 32. Alas Perut Maksud: Makan sedikit. 34. Contoh Ayat: Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Contoh Ayat: Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. Contoh Ayat: Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Air Setaman Maksud: Air yang bercampur bunga-bungaan dan limau untuk dibuat mandi. 37. 35. Akal Belut Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. Contoh Ayat: Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu air surut. Contoh Ayat: Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah. Contoh Ayat: Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Alas Kata Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. 33.

43. Alih Angin = Beralih Angin Maksud: Berpindah tempat tinggal. Aliran Masyarakat Maksud: Kehendak masyarakat.39. masing-masing pulang ambil abu sahaja. 46. kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Ambil Angin Maksud: Bersiar-siar mengambil udara bersih. Alih Muka = Beralih Muka Maksud: Menyamar. Contoh Ayat: Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. 45. 41. Contoh Ayat: Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. jangan ambil ada sahaja. Contoh Ayat: Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Ambil Abu Maksud: Maksud yang tidak kesampaian. 47. 40. Alih Akal = Beralih Akal Maksud: Berubah pendapat atau fikiran. Contoh Ayat: Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan. Contoh Ayat: Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Contoh Ayat: Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah. Ambil Ada Maksud: Berpuas hati dengan apa yang ada. Aliran Masa Maksud: Perubahan masa. Contoh Ayat: Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. Alim Kucing Maksud: Pura-pura baik. Ambil Bahagian Maksud: Menyertai. 44. Contoh Ayat: Persidangan itu tidak berhasil. Contoh Ayat: Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. 48. . penyakitnya beransur pulih. Contoh Ayat: Setelah beralih angin ke Sarawak. 42.

54. 50. Contoh Ayat: Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkah-langkah pencegahannya tidak diambil. Anak Adam Maksud: Umat manusia. Ambil Tahu = Mengambil Tahu Maksud: Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. 53. 55. Ambil Ibarat Maksud: Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Ambil Sumpah = Mengambil Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah.49. Contoh Ayat: Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Contoh Ayat: Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. Contoh Ayat: Jangan ambil hati akan kata-katanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. memberi perhatian. 57. Ambil Haluan = Mengambil Haluan Maksud: Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. Ambil Muka = Mengambil Muka Maksud: Membuat sesuatu supaya disukai. Ambil Berat Maksud: Beri perhatian. Ambil Ingatan Maksud: Dimasukkan ke dalam ingatan. sebab itulah dia disukai. Contoh Ayat: Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. 58. Contoh Ayat: Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. Contoh Ayat: Ibu dan ayah sangat ambil berat terhadap prestasi pelajaran kami. 51. Contoh Ayat: Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. 52. melakukan sumpah. Ambil Hati Maksud: Berasa tersinggung. . Anak Air Maksud: Sungai kecil. 56. Contoh Ayat: Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. Contoh Ayat: Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman.

Anak Kandung Maksud: Anak sendiri. Anak Gahara Maksud: Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. Contoh Ayat: Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. 61. 65. 66. Contoh Ayat: Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. Anak Haram Maksud: Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Anak Didik Maksud: Orang di bawah jagaan kita. 64. Anak Baju Maksud: Baju dalam. Anak Angkat Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Anak Emas Maksud: Orang yang sangat disayangi. Contoh Ayat: a) Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. Contoh Ayat: b) Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Contoh Ayat: Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. Anak bukit Maksud: Bukit kecil. 60. Contoh Ayat: Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. Anak Buah Maksud: a)Anak saudara. Contoh Ayat: Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. Contoh Ayat: Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi.59. Contoh Ayat: Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. Anak Jantan Maksud: Lelaki yang berani. b) Pekerja di bawah jagaan kita. . 63. Contoh Ayat: Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. 62. Contoh Ayat: Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. 67. 68.

69. Anak Kapal Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Contoh Ayat: Ketika bekerja sebagai anak kapal, saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. 70. Anak Negeri Maksud: Penduduk di sesebuah negeri. Contoh Ayat: Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. 71. Anak Perahu Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. 72. Anak Piatu Maksud: Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Contoh Ayat: Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. 73. Anak Pungut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 74. Anak Tunggal Maksud: Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Contoh Ayat: Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. 75. Anak Tut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 76. Angkat Alis = Mengangkat Alis Maksud: Kehairanan. Contoh Ayat: Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. 77. Angkat Bahu Maksud: Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. 78. Angkat Diri Maksud: Sombong. Contoh Ayat: Jangan suka angkat diri, nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu, kata Cikgu Karim kepada Khalid. 79. Angkat Kaki Maksud: Pergi meninggalkan. Contoh Ayat: Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya.

80. Angkat Kening Maksud: Kehairanan. 81. Angkat Mata Maksud: Menentang sesuatu tindakan. Contoh Ayat: Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. 82. Angkat Muka Maksud: Dimanja-manjakan. Contoh Ayat: Apabila ibunya pulang, barulah dia berani angkat muka. 83. Angkat Nama Maksud: Terkenal. Contoh Ayat: Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. 84.Angkat Senjata Maksud: Berperang. Contoh Ayat: Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. 85. Angkat Suara Maksud: Meninggikan suara. Contoh Ayat: Hormatilah orang tua-tua, jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. 86. Angkat Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah; melakukan sumpah. 87. Anjing Hitam Maksud: Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Contoh Ayat: Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. 88. Anjing Kurap Maksud: Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Contoh Ayat: Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. 89. Api Peperangan Maksud: Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Contoh Ayat: Pulau yang menjadi rebutan kedua-dua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan.

90. Api Percintaan Maksud: Perasaan cinta yang meluap-luap. Contoh Ayat: Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. 91. Arang Di Dahi Maksud: Mendapat malu. Contoh Ayat: Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. 92. Arang Di Kening Maksud: Mendapat malu. 93. Maksud: Arang di muka Mendapat malu. 94. Asam Garam Maksud: Pengalaman. Contoh Ayat: Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. 95. Atas Angin Maksud: Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Contoh Ayat: Pada musim cuti ini, kami sekeluarga bercadang untuk melawat negara-negara atas angin. 96. Atas Nama Maksud: Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Contoh Ayat: Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. 97. Atas Pagar: Maksud: Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Contoh Ayat: Dalam pertandingan ini, saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. 98. Ayam Jalak: Maksud: Orang yang berani. Contoh Ayat: Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. 99. Ayam Tambatan: Maksud: Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Contoh Ayat: Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol.

7. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anak-anak yatim. Baik Budi Maksud: Baik hati. 8. Balas Guna Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Contoh Ayat: Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. 2. 10. Contoh Ayat: Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Contoh Ayat: Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Bahasa Kasar = Berbahasa Kasar Maksud: Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. Contoh Ayat: Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. Bahasa Pasar Maksud: Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Contoh Ayat: Nenek memang baik hati. Balas Budi = Membalas Budi Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Contoh Ayat: Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Contoh Ayat: Jiman menyara kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. . Balik Gagang = Berbalik Gagang Maksud: Berpihak kepada musuh. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Contoh Ayat: Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘B’ 1. 5. 3. Babi Buta = Membabi Buta Maksud: Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. 4. Contoh Ayat: Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban. Baik Sangka Maksud: Berpendapat yang orang lain baik. Baik Hati Maksud: Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). 9. Bahasa Ibunda Maksud: Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. 6.

Banyak Akal Maksud: Banyak helah. 14. 21. 20. 19. 18. Bapa Angkat Maksud: Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita. Batu Api Maksud: Orang yang suka menghasut. . 15.11. Contoh Ayat: Halijah banyak cakap sehingga pening kepala saya mendengarnya. 13. 12. Bangkai Bernyawa Maksud: Orang yang tidak berguna. Banyak Mulut Maksud: Orang yang suka berleter. Contoh Ayat: Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri kata Salmah kepada Karim. Contoh Ayat: Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Contoh Ayat: Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Contoh Ayat: Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Banting Tulang = Membanting Tulang Maksud: Bekerja bermati-matian. Contoh Ayat: Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. 17. Contoh Ayat: Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. Balik Hati = Berbalik Hati Maksud: Berubah pendirian. Bantal Lengan = Berbantal Lengan Maksud: Kehidupan yang terlalu miskin. 16. Basuh Mulut = Pembasuh Mulut Maksud: Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Contoh Ayat: Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. Contoh Ayat: Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. walaupun tiada pertalian darah. Contoh Ayat: Bapa kandung saya tinggal di Perak. Bapa Kandung Maksud: Bapa sebenar. Banyak Cakap Maksud: Orang yang suka berleter.

Semuanya telah ditakdirkan Allah. 25. 24. Bawa Mulut Maksud: Bercerita tentang keburukan orang lain. Contoh Ayat: Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Bawa Hidup Maksud: Merantau mencari penghidupan. Contoh Ayat: Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku. Bawa Diri = Membawa Diri 26. 27. Bawa Alamat Maksud: Memberi tanda. Batu Loncatan Maksud: Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Bawa Nasib Maksud: Merantau mencari penghidupan. Contoh Ayat: Setelah pinangannya ditolak. 30. Bawa Hati Maksud: Merajuk. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. Contoh Ayat: Tiada siapa yang membawa sial. Bawa Sial = Membawa Sial Maksud: Mendatangkan malang. 29. 32.22. 31. Bau-Bau Bacang Maksud: Persaudaraan yang jauh. 28. Contoh Ayat: Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Contoh Ayat: Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. Contoh Ayat: Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. Contoh Ayat: Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. . 23. Contoh Ayat: Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Bawa Mati Maksud: Menyebabkan mati. Bawa Nyawa Maksud: Menyelamatkan diri.

Bayang Kata = Dibayang Kata Maksud: Dikias. 39. 38. Contoh Ayat: Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah kepada perniagaannya. 41. Contoh Ayat: Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya. Bawa Tempurung Maksud: Minta sedekah. Bayar Nyawa Maksud: Mengorbankan diri. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah.33. Bawah Angin Maksud: Negeri-negeri di sebelah Timur. Contoh Ayat: Ketika zaman darurat. 36. Contoh Ayat: “Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Bawah Bendera Maksud: Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. Contoh Ayat: Semasa makan malam. Bawah Tanah Maksud: Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Bawa Tuah = Membawa Tuah Maksud: Mendatangkan keuntungan. Contoh Ayat: Kita masih gagah dan kuat. Contoh Ayat: Pada suatu masa dahulu negeri-negeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris. Belah Bumi = Membelah Bumi Maksud: Bunyi yang sangat kuat. 37. Kita tidak perlu bawa tempurung. Belah Hati = Berbelah Hati Maksud: Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. Contoh Ayat: Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. 40. Contoh Ayat: Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. 35. . 34. Contoh Ayat: Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya.” kata Pak Mail memuji menantunya. 42. Bekas Tangan Maksud: Sesuatu yang diusahakan.

48. Berani Mati Maksud: Tidak takut mati. Belahan Hati Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. Contoh Ayat: Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. 51. Bengkak Perut Maksud: Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. 52. Berat Lalat Maksud: Pura-pura berani. 49. Berat Bibir Maksud: Orang yang pendiam.43. Contoh Ayat: Anak bongsunya itulah belahan hatinya. 45. 46. 50. Belahan Jiwa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. Contoh Ayat: “Berusahalah dengan bersungguh-sungguh. Bendera Putih Maksud: Mengaku kalah. Contoh Ayat: Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. 44. Berat Hati Maksud: Kurang senang. Belahan Nyawa Maksud: Orang yang sangat dikasihi.” nasihat ayah kepada abang. Contoh Ayat: Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri. supaya hidup kamu senang belakang hari. Belakang Hari Maksud: Kemudian hari. 47. . Contoh Ayat: Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam.

Berat Sebelah Maksud: Tidak adil. Berat Mulut Maksud: Orang yang pendiam. Contoh Ayat: “Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini. Berita Hangat Maksud: Berita baharu yang menjadi perbualan. . Berat Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata. Contoh Ayat: Berat lidah Jimah hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. 58. 54. Contoh Ayat: Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. 57. Contoh Ayat: Saedah memang berat tangan. 59. Beri Muka Maksud: Memanjakan. Contoh Ayat: Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. Berat Mata Maksud: Mengantuk. mereka akan menjadi malas. Berat Kaki Maksud: Malas. 61. 60. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. Contoh Ayat: Kalau kerap diberi muka. Contoh Ayat: Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. 56. 55. Beri Jalan Maksud: Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. 63. Berat Tangan Maksud: Pemalas. Berat Tulang Maksud: Pemalas. Contoh Ayat: Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. Besar Cakap Maksud: Orang yang suka bercakap sombong.53. Contoh Ayat: Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan. 62.” kata ibu kepada abang.

” kata kakak. Contoh Ayat: Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. Contoh Ayat: Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari. 69. Contoh Ayat: Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut. Biang Keladi Maksud: Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan.64. Contoh Ayat: Jamil memang betul bendul. Betul Bendul Maksud: Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. Contoh Ayat: Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. 70. Bintang Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Contoh Ayat: Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. degil. . 73. Bidan Tarik Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Contoh Ayat: Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu baru-baru ini. Besar Perut Maksud: Hamil. Contoh Ayat: Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. 72. 67. Besar Hati = Berbesar Hati Maksud: Gembira. Besar Kepala Maksud: Tidak mahu mendengar nasihat. Bintang Gelap Maksud: Bernasib malang. sebab itulah orang suka mempermain-mainkannya. 65. Contoh Ayat: “Jangan suka besar mulut menceritakan kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. Besar Mulut Maksud: Suka bercakap besar. 66. 68. 71. Bidan Terjun Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba.

Contoh Ayat: Pemuda yang bongkok sabut itulah suami saya. Buah Bibir Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. . Buah Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Buah Cakap Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Bongkok Sabut Maksud: Bongkok sedikit. Bongkar Sauh 76. 84.Buah Helah Maksud: Mencari helah. 77. Contoh Ayat: Dalam mesyuarat. Contoh Ayat: Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Buah Pena Maksud: Hasil tulisan atau karya. Bintang Terang Maksud: Nasib baik. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. 82.74. Contoh Ayat: Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. 78. 80. 85. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. Buah Kalam Maksud: Hasil tulisan atau karya. 75. Bongkok Udang Maksud: Terlalu bongkok kerana tua. 83. Contoh Ayat: Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. Buah Mulut Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Contoh Ayat: Sejak tamat pelajaran. 81. 79. Buah Fikiran Maksud: Pendapat.

88. Buah Tangan Maksud: Hadiah. Contoh Ayat: Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. Contoh Ayat: Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Contoh Ayat: Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. 87. 93. Buang Adat Maksud: Tidak menggunakan sesuatu adat lagi.86. Buang Malu Maksud: Menghilangkan malu. 89. Contoh Ayat: Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. Contoh Ayat: Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Contoh Ayat: Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. Buang Air Kecil Maksud: Kencing. Buang Air Besar Maksud: Berak. 90. 91. Contoh Ayat: Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Buang Anak = Membuang Anak Maksud: Menggugurkan anak. 92. Bual Kosong Maksud: Bercakap tentang perkara yang tidak penting. . 95. Buang Lelah Maksud: Berehat untuk meredakan kepenatan. Buang Diri = Membuang Diri Maksud: Merantau. Buang Arang Di Muka Maksud: Menghilangkan malu. Contoh Ayat: Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. 94. Contoh Ayat: Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah.

Buat Jahat = Berbuat Jahat Maksud: Melakukan kejahatan. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. 100. Buat Bodoh Maksud: Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. Contoh Ayat: Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. Buang Tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. 103. Contoh Ayat: Dia buat akal apabila disuruh membuat kerja sekolah.96. Buang Negeri = Dibuang Negeri Maksud: Diperintah keluar dari sesebuah negeri. Buang ubat Maksud: Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Buang Sauh Maksud: Berlabuh. 99. 98. Contoh Ayat: Buang ubat sahaja. Buat Akal Maksud: Mencari helah. . Buat Perkara Maksud: Berbuat sesuatu. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Contoh Ayat: Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. 104. 97. 101. 105. biasanya perkara yang tidak baik. Contoh Ayat: Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Buang Muka = Membuang Muka Maksud: Tidak suka. Contoh Ayat: Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Contoh Ayat: Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. Buang Sial Maksud: Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. Contoh Ayat: Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Contoh Ayat: Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. 102.

114. 110. Contoh Ayat: Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Contoh Ayat: Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih.106. 108. Contoh Ayat: a) Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Contoh Ayat: Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. Buka Tanah = Membuka Tanah Maksud: Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. b) Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Contoh Ayat: Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil untuk memulakan perniagaan mereka. Buka Pintu Maksud: Memberi peluang. Buka Mata Maksud: a) Melihat dan meluaskan pandangan. Contoh Ayat: Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat. 112. 109. b) Menyedarkan atau menginsafkan orang lain. Buka Mulut Maksud: a) Berkata-kata. Contoh Ayat: a) Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Buka Langkah Seribu Maksud: Lari kerana takut disebabkan sesuatu. 111. . Contoh Ayat: Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. Buka Tembelang Maksud: Membocorkan rahsia. b) Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudara-maranya buka mata. 107. b) Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. Buaya Darat Maksud: Orang yang suka memperdaya perempuan. Contoh Ayat: Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. Buka Telinga Maksud: Mendengar baik-baik. Bujur Sirih Maksud: Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. 113.

124. Bunga Bibir Maksud: Kata-kata yang manis.115. Contoh Ayat: Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Contoh Ayat: Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. 117. Contoh Ayat: Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. 118. Contoh Ayat: Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Contoh Ayat: Mukamu bagai bulan penuh. 120. Bunga Bangsa Maksud: Orang yang berjasa kepada negara. Bunga Dedap Maksud: Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. Contoh Ayat: Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. Bulat Fikiran Maksud: Mengambil keputusan yang tetap. Contoh Ayat: Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Bulan Kesiangan Maksud: Berwajah pucat. 116. Buru Hutang = Diburu Hutang Maksud: Terdesak kerana berhutang. . Contoh Ayat: Tina laksana bunga dedap. Saya suka menatapnya. Contoh Ayat: Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa dikenang sebagai bunga bangsa. Bulat Kata Maksud: Keazaman yang bersungguh-sungguh. 123. Bulan penuh Maksud: Cantik. 121. Bulan Madu Maksud: Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Contoh Ayat: Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. 122. 119.Buku Lima Maksud: Penumbuk.

Contoh Ayat: Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. 132. Buru Nafsu = Terburu Nafsu Maksud: Melakukan sesuatu secara terburu-buru. Buruk Perut Maksud: Kuat makan. perangai buruk mulutnya telah tiada. Buruk Makan Maksud: Pelahap. entahkan dia berniat baik. 134. Contoh Ayat: Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. Buru Pangkat = Memburu Pangkat Maksud: Berusaha mencari pangkat. 128. Contoh Ayat: Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. Contoh Ayat: Budak yang buruk makan itu. 129. Contoh Ayat: Sejak pulang daripada menunaikan haji. Buruk Selera Maksud: Makan apa sahaja. Contoh Ayat: Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. 133. Buruk Laku Maksud: Kelakuan tidak senonoh. fikirlah baik buruknya. 130. Buruk Hati Maksud: Orang yang jahat. Contoh Ayat: Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undangundang.” kata Fairuz kepada Azri. 127. 131. . Buruk sSngka Maksud: Menaruh curiga. Buruk Mulut Maksud: Percakapan yang kasar.125. 126. Contoh Ayat: Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Buru Pelajaran = Memburu Pelajaran Maksud: Berusaha mencari ilmu pengetahuan. Contoh Ayat: Walaupun mahu memburu pangkat. sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Contoh Ayat: “Jangan buruk sangka kepada kata -kata Zalina.

. Buta Warna Maksud: Tidak dapat membezakan warna. Buta Malam Maksud: Rabun pada waktu malam. 140. Contoh Ayat: Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. 145. Contoh Ayat: Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. Busuk Hati Maksud: Orang yang berhati jahat. Busuk Budi Maksud: Perangai yang jahat. Contoh Ayat: Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Buta Huruf Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. 143. Contoh Ayat: Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. Contoh Ayat: Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. Busung Dada Maksud: Sombong. Buta Ayam = Rabun Ayam Maksud: Mata yang rabun menjelang senja.135. 136. Buruk Siku Maksud: Meminta barang yang telah diberikan. Buta Perut Maksud: Tidak bertimbang rasa. Contoh Ayat: Kita janganlah jadi orang yang buta perut. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. 138. 144. Contoh Ayat: Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta malam. Buta Kayu Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. dia sentiasa memastikan anak-anaknya cemerlang dalam pelajaran. 142. 139. Contoh Ayat: Walaupun Ah Seng buta huruf. Buta Hati Maksud: Bersikap kejam. 137. Contoh Ayat: Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu. 141.

7. 4. Cacing Gila Maksud: Meronta-ronta. Cacing Kepanasan Maksud: Gelisah. . Contoh Ayat: “Janganlah kau cabut nyawaku. 6. Cakap Tinggi Maksud: Meninggi diri. 5. Contoh Ayat: “Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata. Contoh Ayat: Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. Cahaya Mata Maksud: Anak. Contoh Ayat: Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua.Contoh Ayat: Satu daripada syarat untuk mengikuti program “Memandu Kapal Terbang” ialah peserta tidak buta warna. 9. Contoh Ayat: Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. Cakap Mulut Maksud: Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian.” kata Tuk Penghulu.” pinta Rashidah. Contoh Ayat: Dia seperti cacing kepanasan apabila disoal polis. 3. 8. Contoh Ayat: Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. Cacing Naik Ke Mata Maksud: Kelakuan atau perbuatan yang melampau. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘C’ 1. 2. Contoh Ayat: Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya. Cabut Nyawa Maksud: Membunuh. Cakap Angin Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Cakap Besar Maksud: Meninggi diri.

Cari Bala Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Contoh Ayat: Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan. 19. Contoh Ayat: Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. Cari Fasal Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Cari Fikiran Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 18. 13. Contoh Ayat: Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. Campur Cakap Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. 11. Cangkul Angin Maksud: Melakukan perbuatan yang sia-sia. Campur Tangan Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Contoh Ayat: “Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Contoh Ayat: Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. Contoh Ayat: Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Contoh Ayat: Di kota besar banyak bangunan pencakar awan.” kata ayah. Cakar Ayam Maksud: Tulisan yang buruk. Cakar Awan = Pencakar Awan Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. 15. Campur Mulut Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. 17. Cakar Langit = Pencakar Langit Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi.10. . 16. 14. Cari Akal = Mencari Akal Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 20. 12.

26. 24. Cari Ikhtiar Maksud: Berusaha bersungguh-sungguh. Cari Muka Maksud: Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Cecah Bumi = Mencecah Bumi Maksud: Jejak ke bumi. Cari Rezeki Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Cari Susah Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. 25. Contoh Ayat: Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. 28. 23. Cari Makan Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. 22. 30. Contoh Ayat: Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. Cari Nama = Mencari Nama Maksud: Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Contoh Ayat: Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. 31. Contoh Ayat: Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Cecah Bahu = Mencecah Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. Contoh Ayat: Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Cari Salah Maksud: Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang. Cari Seteru Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. . 27. 29. Contoh Ayat: Omar cuba mencari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. Cari jalan Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara.21. Contoh Ayat: Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada.

Cerai Susu = Bercerai Susu Maksud: Bayi yang telah berhenti menghisap susu. 41. 33. 38. dia membawa diri ke ibu kota. Cepat Mulut Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Contoh Ayat: Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Cepat Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. Cerai Hidup Maksud: Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Contoh Ayat: Sejak bercerai mata dengan ibunya. Contoh Ayat: Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. Contoh Ayat: Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. Contoh Ayat: Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. dia ditangkap polis. Cerai Mata = Bercerai Mata Maksud: Berpisah. 36. 34. Contoh Ayat: Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu. 40. Contoh Ayat: Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Cerai Kasih = Bercerai Kasih Maksud: Putus percintaan. Cermin Bangkai = Bercermin Bangkai Maksud: Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. Cerita Burung Maksud: Berita yang tidak berasas. Contoh Ayat: Akibat perangainya yang cepat tangan.32. 39. Cepat Lidah Maksud: Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. anak kecil itu sering menangis. 37. Contoh Ayat: Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. 35. Cerai Mati = Bercerai Mati Maksud: Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. . Contoh Ayat: Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya.

Contoh Ayat: Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. Contoh Ayat: Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Cucur Peluh Maksud: Bekerja keras. 45. b) Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. Cuci Perut Maksud: Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. 44. Curi Hati = Mencuri Hati Maksud: Memikat hati. 47. Cucur Keringat Maksud: Bekerja keras. b) Melihat perempuan yang cantik-cantik. Contoh Ayat: Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu.42. Contoh Ayat: Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. 46. Contoh Ayat: Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. Cupak Hanyut Maksud: Lenggang yang lembut. Cuci Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. . Contoh Ayat: a) Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. 49. 48. Cuci Mata Maksud: a) Melihat pemandangan yang cantik. Curi Tulang Maksud: Pemalas. Contoh Ayat: Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. 43.

Dapat Khabar = Mendapat Khabar Maksud: Menerima berita. 9. Dalam Kekeringan Maksud: Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Contoh Ayat: Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘D’ 1. Dapat Malu = Mendapat Malu Maksud: Menanggung malu. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. 6. Contoh Ayat: Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. 5. Contoh Ayat: Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. Dabik Dada = Mendabik Dada Maksud: Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. 4. Dagang Piatu Maksud: Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Dalam Tangan Maksud: Sesuatu yang pasti akan dimiliki. Contoh Ayat: Hidup mesti amanah. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. cinta yang berbalas. 2. Dakwat Tumpah Maksud: Rambut yang hitam lebat. 8. 3. Contoh Ayat: Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. Contoh Ayat: Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. Daki Dunia Maksud: Harta dunia. Contoh Ayat: Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. Contoh Ayat: Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. Dapat Hati Maksud: Beroleh cinta. . 7. Contoh Ayat: Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja.

14. Darah Daru Setampuk Pinang Maksud: Masih muda. Darah Gemuruh Maksud: Mudah gugup. Contoh Ayat: Anak abang saya adalah darah daging saya. Contoh Ayat: Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. Contoh Ayat: Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. 12. 18. Dapat Terpijak Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. 19. 15. Contoh Ayat: Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. 17. Contoh Ayat: Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. 11.10. Darah Manis Maksud: Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. Contoh Ayat: Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. 13. Delima Merekah Maksud: Warna bibir yang cantik. Contoh Ayat: Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Datuk Nenek Maksud: Leluhur. Contoh Ayat: Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. Contoh Ayat: Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. Dapat Nama = Mendapat Nama Maksud: Menjadi terkenal. 16. Darah Panas Maksud: Cepat marah. . Darah Putih Maksud: Keturunan bangsawan. Darah Daging Maksud: Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri. Contoh Ayat: Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan.

Dingin Tangan Maksud: Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. apalagi kalau disuruh mencari jarum. 30. Contoh Ayat: Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. 25. Contoh Ayat: Kalau tidak faham hendaklah bertanya. Dingin Kepala Maksud: Berfikiran tenang dan waras. Contoh Ayat: Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. 21. 23. kata hati. 24. Contoh Ayat: Membuat sesuatu keputusan. 26. Detak Hati Maksud: Perasaan. 28. Diam Diri = Berdiam Diri Maksud: Tidak berkata-kata. Contoh Ayat: Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. Contoh Ayat: Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. Contoh Ayat: Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Depan Hidung = Di Depan Hidung Maksud: Terlalu dekat. Contoh Ayat: Lisa diam-diam ubi. Contoh Ayat: Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. jangan jadi diam penggali. biarlah ketika dingin kepala. Diam-Diam Lepu Maksud: Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. 27. . Detik Jantung Maksud: Bunyi degup jantung.20. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Diam-Diam Ubi Maksud: Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. Contoh Ayat: Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. 29. Dingin Hati Maksud: Tidak riang. 22. Duduk Perut Maksud: Hamil. Diam Penggali Maksud: Orang yang diam dan memudaratkan dirinya.

Contoh Ayat: Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Emas Tempawan Maksud: Orang yang dikasihi. bersopan dan pemurah. Durian Runtuh Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘E’ 1. 3. Ekor Belangkas Maksud: Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. 4. Emas Putih Maksud: Campuran emas berwarna putih. 2. Ekor Mata Maksud: Sudut mata. Contoh Ayat: Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Ekor Lipas Maksud: Rambut pada lubang tengkuk. Contoh Ayat: Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. 6. Ekor Pulau Maksud: Hujung pulau. 32. . Elok Budi Maksud: Berkelakuan baik. Contoh Ayat: Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas. 5. Contoh Ayat: Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Duit Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Contoh Ayat: Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Contoh Ayat: Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh.31. Contoh Ayat: Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. 7.

SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘G’ 1.Gadai Bergolok = Bergadai Bergolok Maksud: Berbelanja sehingga berhabis. 3. Contoh Ayat: Kami akan memulakan ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘F’ 1. Contoh Ayat: Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. 9. . 2. Embun Betina Maksud: Titis embun yang kecil-kecil. Gadai Nyawa = Bergadai Nyawa Maksud: Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. 4. Gaji Buta Maksud: Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Fajar Menyingsing Maksud: Awal pagi.8. Contoh Ayat: Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. Contoh Ayat: Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. Embun Jantan Maksud: Titis embun yang besar-besar. Contoh Ayat: Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Contoh Ayat: Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. Faham Kiri = Berfahaman Kiri Maksud: Berfikiran politik yang radikal. Gadis Sunti Maksud: Anak perempuan yang belum baligh. 2.

9. Gaji Pokok Maksud: Gaji tanpa bayaran yang lain. Contoh Ayat: Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. Contoh Ayat: Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan.5. Contoh Ayat: Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Gelap Fikiran Maksud: Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. 14. 13. Gatal Tangan Maksud: Suka membuat yang bukan-bukan. 7. 8. Contoh Ayat: Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anak-anaknya amat manja dengan adik iparnya itu. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Contoh Ayat: Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. Gelap Hati Maksud: Sukar memahami pelajaran. 6. Contoh Ayat: Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. 11. Gelap Buta Maksud: Sangat gelap. Gambaran Hidup Maksud: Teladan. Contoh Ayat: Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Contoh Ayat: Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. . 10.” nasihat Pak Mat kepada anaknya. Gatal Mulut Maksud: Suka bercerita keburukan orang. Contoh Ayat: “Salmah. Gelap Mata Maksud: A) Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Ganti Tikar Maksud: Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. 12. Garam Hidup Maksud: Pengalaman.

Gelegar Buluh Maksud: Bercakap besar tetapi kosong. 20. Contoh Ayat: Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. Contoh Ayat: Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. Contoh Ayat: Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. 19. Gerak Badan Maksud: Bersenam. 23. 21. Gencatan Senjata Maksud: Memberhentikan peperangan. Gendang Paha = Bergendang Paha Maksud: Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan. Contoh Ayat: Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. Gelap Pemandangan Maksud: Pitam. Contoh Ayat: Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya.B) Pitam. Contoh Ayat: Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. Contoh Ayat: Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. Gelora Hati Maksud: Perasaan yang tidak tenang. 15. Contoh Ayat: Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. 22. Gelap Wang = Menggelapkan Wang Maksud: Menggunakan wang yang bukan hak. 16. 17. . Gelora Semangat Maksud: Perasaan berkobar-kobar. 18. Geli Hati Maksud: Rasa lucu hendak tertawa. Contoh Ayat: Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini.

Contoh Ayat: Apabila penyakit gila babinya menyerang. kelam-kabut kami dibuatnya. Gila Bayang Maksud: Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Gerak Jalan Maksud: Latihan berjalan sebagai satu pasukan. Contoh Ayat: Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan.24. Gila Babi Maksud: Penyakit sawan babi. Contoh Ayat: Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. 29. 27. . Contoh Ayat: Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Gigi Air Maksud: Tepi air laut. 31. 32. 33. Contoh Ayat: Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. Contoh Ayat: Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. 30. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Gigi Hutan Maksud: Tepi hutan. 26. Gerakan Gelap Maksud: Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. 28. Contoh Ayat: Usah gila bayang-bayang. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gila Bayang-Bayang Maksud: Berhajatkan sesuatu yang mustahil. Contoh Ayat: “Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. Gila Harta Maksud: Sentiasa mementingkan harta kekayaan.” nasihat Zakir kepada Daud. Gerak Hati Maksud: Perasaan. Contoh Ayat: Jasiman gila angau kepada Jeha. 25. Gila Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Ibunya gila harta.

Gila-Gila Air Maksud: Kurang sihat ingatan (fikiran). Gila Urat Maksud: Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Gila Kuasa Maksud: Sangat ingin mendapat kuasa. 38. Contoh Ayat: Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. tidak malu). Gila-Gila Bahasa Maksud: Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. Contoh Ayat: Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. 35. Contoh Ayat: Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Contoh Ayat: Apabila dia mula gila-gila bahasa. Gila Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. Contoh Ayat: Dia seperti golok kayu. 43. Contoh Ayat: Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. 39. Gila Isim Maksud: Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. 37. Contoh Ayat: Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. 42. pemberani. Gila Perempuan Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Contoh Ayat: Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. Contoh Ayat: Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. orang sukar untuk mempercayai cakapnya.Gila Talak Maksud: Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. 40. Golok Kayu Maksud: Orang bodoh yang berlagak pandai. 36.34. kononnya dia tahu segala-galanya tentang perkembangan politik negara. . Contoh Ayat: Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Gila Pangkat Maksud: Sentiasa ingin mendapat pangkat. 41.

perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. 48. Gunung Runtuh Maksud: Bunyi bergemuruh. 47. 45. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘H’ 1. dia akan berpindah ke Sarawak. 3. Gunting Hati = Menggunting Hati Maksud: Melukai perasaan. 46. Habis Bulan Maksud: Hujung bulan. Habis Akal Maksud: Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Gunung Payung Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Saya seolah-olah habis akal untuk mendapakan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Contoh Ayat: Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya.44. Contoh Ayat: Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. Habis Jadi Abu Maksud: Musnah. 4. Contoh Ayat: Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. 2. Contoh Ayat: Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Contoh Ayat: Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. Contoh Ayat: Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Gunung Hati = Menggunung Hati Maksud: Tersangat ingin. Contoh Ayat: Habis bulan Mac ini. Gulung Tikar Maksud: Muflis. Contoh Ayat: Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. . Habis Jodoh Maksud: Bercerai.

10.5. Habis Nyawa = Menghabiskan Nyawa Maksud: A) Mati. saya pun telah habis modal untuk bercakap. . 8. 6. Contoh Ayat: Rancangan “Senandung Malam” yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. Contoh Ayat: Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. Contoh Ayat: Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Contoh Ayat: Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. B) Cukuplah setakat sini. Contoh Ayat: A) Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Habis Tahun Maksud: Penghujung tahun. B) Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. Hancur Hati Maksud: Sangat sedih. Habis Perkara Maksud: Selesai. Contoh Ayat: A) Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. 9. Halwa Mata Maksud: Persembahan yang mengasyikkan. 7. Contoh Ayat: Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. B) Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan. Halwa Telinga Maksud: Sesuatu yang baik untuk didengar. 11. 12. B) Menebus dengan nyawa. Hampa Tangan Maksud: Tidak mendapat apa-apa. Habis Modal Maksud: A) Tidak ada lagi modal yang tinggal. Contoh Ayat: Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi.

13. Hangat Hati Maksud: Sangat marah. Contoh Ayat: Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. 14. Hangat-Hangat Kuku Maksud: Suam-suam. Contoh Ayat: Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. 15. Hangat-Hangat Tahi Ayam Maksud: Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. Contoh Ayat: Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. 16. Hangus Hati Contoh Ayat: Maksud: Sangat marah. 17. Harga Diri Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. 18. Harga Mati Maksud: Harga tetap. Contoh Ayat: Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. 19. Harga Pokok Maksud: Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. Contoh Ayat: Harga pokok sebutir berlian ini RM5000, tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. 20. Hati Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. 21. Hati Berlian = Berhati Berlian Maksud: Sangat baik hati. Contoh Ayat: Ibu tiriku berhati berlian. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. 22. Hati Kecil Maksud: Perasaan dalam batin. Contoh Ayat: Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya.

23. Hati Muda Maksud: Rasa muda dalam hati. Contoh Ayat: Saya tidak suka berkawan dengannya. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda. 24. Hati Nurani Maksud: A) Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. B) Perasaan hati yang murni. Contoh Ayat: A) Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. B) Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. 25. Hati Tawajuh Maksud: Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. Contoh Ayat: Dia berhati tawajuh, kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. 26. Hati Terbuka Maksud: Ikhlas. Contoh Ayat: Kami menerima kedatangannya dengan hati terbuka. 27. Hati Tungau = Berhati Tungau Maksud: Penakut. Contoh Ayat: Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. 28. Hati Waja Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Contoh Ayat: Berkat semangatnya yang berhati waja, akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. 29. Hentam Kromo Maksud: Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Contoh Ayat: Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. 30. Hidung Belang Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Contoh Ayat: Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. 31. Hidung Tinggi Maksud: Orang yang sombong. Contoh Ayat: Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan.

32. Hidup Terbuang Maksud: Tersia-sia diri. Contoh Ayat: Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang, selalu pula diserang penyakit. 33. Hilang Akal Maksud: Gila. Contoh Ayat: Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya, dia telah hilang akal. 34. Hilang Di Mata Jangan Hilang Di Hati Maksud: Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Contoh Ayat: Meskipun kakak menetap di London, tetapi kami sering berutus surat, agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. 35. Hilang Harapan Maksud: Tiada mempunyai harapan lagi. Contoh Ayat: Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. 36. Hilang Ingatan Maksud: Gila. 37. Hilang Lenyap Maksud: Hilang tanpa berita. Contoh Ayat: Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. 38. Hilang Nyawa Maksud: Mati. Contoh Ayat: Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. 39.Hilang Semangat Maksud: Terkejut. Contoh Ayat: Hilang semangat saya apabila disergah begitu. 40. Hilang-Hilang Timbul Maksud: Sekejap ada sekejap tiada. Contoh Ayat: Perangainya yang hilang-hilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakonpelakon lain. 41. Hilir Mudik Maksud: Berjalan ke sana ke mari. Contoh Ayat: Janganlah hilir mudik sahaja, lebih baik tolong ayah kamu berniaga, kata ibu.

kata Ehsan. 44. 46. kata Ah Seng kepada Ah Siew. Hukum Allah Maksud: Takdir Tuhan. 50. Hutang Lapuk Maksud: Hutang yang sudah lama tidak dibayar. nasihat emak kepada kakak. Contoh Ayat: Ismail berhutang darah denganku. Contoh Ayat: Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. 49. Contoh Ayat: Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. Contoh Ayat: Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. 47. Hukum Alam Maksud: Sesuatu yang berkenaan kejadian alam.8 juta. Hutang Darah Maksud: Menuntut bela atas sesuatu kejadian. Hutang Nyawa Maksud: Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. Hina Budi Maksud: Berkelakuan buruk. 43. Contoh Ayat: Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. 45. 48. Hujung Pangkal Maksud: Asal mula. . Contoh Ayat: Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. Hisap Jari Maksud: Kecewa. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi.42. Contoh Ayat: Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. menyebabkan dia terpaksa hisap jari. Hisap Darah Maksud: Memeras atau menindas orang. Contoh Ayat: Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. Contoh Ayat: Sejak ditubuhkan syarikat koperasi.

9. Ibu Pertiwi Maksud: Tanah tempat kelahiran. Ibu Kandung Maksud: Perempuan yang melahirkan seseorang. 6. ibu sendiri. 4. Contoh Ayat: Che Yan. 8. Contoh Ayat: Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘I’ 1. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Contoh Ayat: Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. 7. Contoh Ayat: Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. Ikat Perut Maksud: Mengurangkan makan kerana kemiskinan. 10. Ikat Diri = Mengikat Diri Maksud: Terlalu berat. . Contoh Ayat: Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. Ikat Hati = Mengikat Hati Maksud: Menawan. Ibu Keladi Maksud: Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. 3. Ibu Angkat Maksud: Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Ibu Ayam Maksud: Perempuan yang memperdagangkan pelacur. Contoh Ayat: Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. Contoh Ayat: Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. 2. 5. Ikat Kata = Mengikat Kata Maksud: Menggubah kata. Contoh Ayat: Senyumannya telah mengikat hati saya. Ikat Janji = Mengikat Janji Maksud: Membuat perjanjian. Contoh Ayat: Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai.

16. 13. Contoh Ayat: Setelah lama mendiamkan diri. Contoh Ayat: Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Isi Perut Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. Isi Hati Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. Jadi Bapa Kuda Maksud: Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. orang yang tinggal di rumah berkenaan. Isi Dada Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 3. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘J’ 1. Jadi Bumi Langit Maksud: Orang yang sangat diharapkan. 15. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. 2. Contoh Ayat: Dia anak piatu. Intan Baiduri Maksud: Orang yang dikasihi. 14. Isi Rumah Maksud: Keluarga. Iri Hati Maksud: Dengki. 12.Contoh Ayat: Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. . Jadi Abu Arang Maksud: Barang yang telah rosak. Contoh Ayat: Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Contoh Ayat: Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Contoh Ayat: Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. 11.

8. Contoh Ayat: Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Jaga Hati = Menjaga Hati Maksud: Bertolak ansur dan saling menghormati. Jaga Mulut Maksud: Berhati-hati bila bercakap. 11. Jalan Fikiran Maksud: Cara berfikir. Jalan Tengah Maksud: Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Jalan Belakang Maksud: Menggunakan cara yang tidak sah. 5. Contoh Ayat: Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. Contoh Ayat: Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Jalan Damai Maksud: Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Contoh Ayat: Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. 7. Contoh Ayat: Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. Contoh Ayat: Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. 13. Jadi Umang-Umang Maksud: Suka menggunakan hak orang lain. Contoh Ayat: Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. Jalan Buntu Maksud: Sesuatu yang tiada penyelesaian. Contoh Ayat: Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. 10. Jadi Fikiran = Menjadi Fikiran Maksud: Masalah yang harus difikirkan. 9.4. Contoh Ayat: Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Jalan Kaki Maksud: Berjalan tanpa kenderaan. jadi umang-umanglah saya hari ini. 12. 6. Contoh Ayat: Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. .

Contoh Ayat: Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. Jatuh Melarat Maksud: Menjadi miskin. Jatuh Sakit Maksud: Mendapat sakit. Jatuh Hati Maksud: Menaruh cinta (kasih).14. 21. Jatuh Dari Langit Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Contoh Ayat: Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. 19. 22. 24. Jatuh Bangun Maksud: Maju mundur. 17. Jarum Halus Maksud: Tipu muslihat. Jatuh Semangat Maksud: Hilang keberanian. 18. Contoh Ayat: Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Contoh Ayat: Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. Contoh Ayat: Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. 15. Jatuh Harga Diri Maksud: Jatuh maruah. . 23. Jatuh Air Muka Maksud: Menjadi malu. 20. Jatuh Nama Maksud: Menanggung malu. 16. Jatuh Cinta Maksud: Menaruh cinta (kasih). Contoh Ayat: Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Contoh Ayat: Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya.

29. Jejak Orang Tua Maksud: Mengikut kelakuan orang tuanya. 28. kata Suzy. 26. kepala disengetkan. Juling Itik Maksud: Apabila memandang sesuatu. 31. Contoh Ayat: Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Jejak Keruh Maksud: Perbuatan yang kurang baik. Juling Air Maksud: Juling sedikit. Jinak-Jinak Merpati Maksud: Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. 25. 33. Contoh Ayat: Walaupun dia juling air. 30. Contoh Ayat: Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas.Contoh Ayat: Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. wajahnya sentiasa berseri-seri. Jejak Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. 32. Jejak Bara Maksud: Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Contoh Ayat: Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar. Contoh Ayat: Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. Jejak Langkah Maksud: Mencontohi. Contoh Ayat: Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. Jinak-Jinak Lalat Maksud: Persahabatan yang tidak mesra. 27. Contoh Ayat: Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. . Contoh Ayat: Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. kerana dia suka berbuat jejak keruh.

2. Kaki Gunung Maksud: Di bahagian permulaan gunung. Contoh Ayat: Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Contoh Ayat: Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. 9. 10. 5. Contoh Ayat: Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. 4. Kaki Ayam = Berkaki Ayam Maksud: Tidak memakai kasut. Contoh Ayat: Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. Kaki Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. Kaki Bangku Maksud: Tidak pandai bermain bola. Contoh Ayat: Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. 7. . Kacang Hantu Maksud: Orang jahat. semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Contoh Ayat: Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. 8. Kaki Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. Kaki Buli Maksud: Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. Kaki Gaduh Maksud: Orang yang suka bergaduh. Kaki Botol Maksud: Orang yang suka minum arak. 6. Kaki Hutan Maksud: Tepi hutan.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘K’ 1. 3. Contoh Ayat: Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak. Contoh Ayat: Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ.

Contoh Ayat: Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. 16. 21. Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Kaki Langit Maksud: Langit di bahagian bawah. Kaki Seribu Maksud: Cabut lari. Kaku Lidah Maksud: Tidak dapat bercakap dengan lancar. Kaki Wayang Maksud: Orang yang suka menonton wayang. Contoh Ayat: Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. 14. Kambing Hitam Maksud: Orang yang dipersalahkan. 19. Contoh Ayat: Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. Kaki Perempuan Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Kaki Umpat Maksud: Orang yang suka mengumpat orang. Kaki Lima Maksud: Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah. 17.11. 13. 18. 12. Contoh Ayat: Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Contoh Ayat: Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Contoh Ayat: Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. Kaki Rambu Maksud: Orang yang suka merayau. Kampung Halaman Maksud: Kampung tempat dilahirkan. Contoh Ayat: Fadzil kaki wayang. 15. Contoh Ayat: Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. Kata Dua Maksud: Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak . 20.

29. 25. Kata Putus Maksud: Ketentuan yang terakhir. 31. Contoh Ayat: Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. 22. Kaya Anak Maksud: Banyak anak. Kaya Hutang Maksud: Orang yang banyak hutang. 23. 28. 26. Contoh Ayat: Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Kata Pujangga Maksud: Perkataan orang bijak pandai. Contoh Ayat: Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Kecut Hati Maksud: Takut. Contoh Ayat: Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. Contoh Ayat: Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. 30. 24. Kata Hati Maksud: Perasaan. Contoh Ayat: Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. . Kelas Kambing Maksud: Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. terasa kecut hati saya. Contoh Ayat: Jali kaya hutang kerana mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Kaya Hati Maksud: Pemurah. Contoh Ayat: Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. Keliling Pinggang Maksud: Sangat banyak. Contoh Ayat: Semasa perahu kami dilanda ombak besar.lain yang terlibat dalam perundingan. Kecil Hati Maksud: Berasa tersinggung. 27.

walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Kepala Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 41. . Contoh Ayat: Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. 35. 40. 37. 34. Kena Tangan Maksud: Dipukul. 36. Kepala Dingin Maksud: Penyabar. Contoh Ayat: Dia kepala dingin. Contoh Ayat: Ikram perlu diajar perlahan-lahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Contoh Ayat: Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. Kepala Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Kepala Dua Maksud: Orang yang tidak setia. Contoh Ayat: Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. Kepala Berita Maksud: Tajuk sesuatu berita.32. 33. Contoh Ayat: Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Contoh Ayat: Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. Kembang Hati Maksud: Gembira. Contoh Ayat: Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran. Kepala Berat Maksud: Bodoh. 38. 39. Kembang Sayap = Mengembangkan Sayap Maksud: Meluaskan usaha. Ke Luar Negeri Maksud: Pergi ke negeri lain.

Contoh Ayat: Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Kepala Kain Maksud: Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan. Keras Mulut Maksud: Tidak mahu kalah dalam perdebatan. 49. Kerat Rotan = Berkerat Rotan Maksud: Memutuskan perhubungan. Keras kepala Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 45. Kering Hati Maksud: Tiada rasa belas kasihan. Keras Lidah Maksud: Tidak pandai bercakap. Kering Darah Maksud: Terkejut. 48. Kera Sumbang Maksud: Tidak suka bergaul dengan orang lain. 44. Contoh Ayat: Susi menjadi seperti kera sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Contoh Ayat: Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. Contoh Ayat: Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. . 50. 47. 51. Kerang Busuk Maksud: Tersengih-sengih tanpa sebab.42. 52. 46. Contoh Ayat: Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. Kepala Udang Maksud: Bodoh. Contoh Ayat: Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. 43. Keras Hati Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Contoh Ayat: Kepala kain itu bercorak pucuk rebung.

Contoh Ayat: Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. 62. Contoh Ayat: Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. 61. Kunci Diri = Mengunci Diri Maksud: Mengurung diri. Kucing Kurap Maksud: Orang yang tidak berguna. . Ketam Batu Maksud: Sangat kedekut. Ketawa Raja Maksud: Ketawa tetapi dalam kesedihan. Contoh Ayat: Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Kuku Kambing Maksud: Alat yang digunakan untuk menanam padi. 59. dia pasti tidak akan mengerjakannya. 63. 60. Contoh Ayat: Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. 57. Kuku Besi Maksud: Memerintah dengan kejam. Contoh Ayat: Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi. Contoh Ayat: Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. 54. Contoh Ayat: Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. Kerja Tangan Maksud: Pertukangan tangan. 58. 55. Kucing Bertanduk Maksud: Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. 56. Contoh Ayat: Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi. Keringat Dingin Maksud: Takut.53. Khabar Angin Maksud: Berita yang belum sah. Khabar Burung Maksud: Berita yang belum sah.

Kurang Asam Maksud: Tidak sopan. 69. Kurang Fikir Maksud: Tidak berhati-hati. Contoh Ayat: Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Contoh Ayat: Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. Kurang Adat Maksud: Tidak sopan. 72. Kurang Adab Maksud: Tidak sopan. Contoh Ayat: Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. 66. Kunci Mulut Maksud: Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut. Contoh Ayat: Saya kurang hati dalam seni tekat-menekat kerana agak rumit untuk melakukannya. . 68. Kurang Iman Maksud: Mudah terpedaya. Contoh Ayat: Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. 65. 73. 70. 71.64. Contoh Ayat: Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. 67. Kurang Bahasa Maksud: Tidak halus budi bahasanya. Kurang Hati Maksud: Tidak berminat. Kurang Ajar Maksud: Tidak sopan. kurang adab namanya. Contoh Ayat: Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Kunci Hati Maksud: Rahsia. Kurang Akal Maksud: Tidak pandai. 74. Contoh Ayat: Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah.

Kurang Ingat Maksud: Pelupa. Contoh Ayat: Saya akan mencari adik kandung saya itu. Langkah Kanan Maksud: Bernasib baik. Langit Hijau Maksud: Sangat jauh. bertuah. 4. Contoh Ayat: Hari ini. Kutu Embun Maksud: Orang yang suka merayau pada malam hari. Kutu Jalan Maksud: Orang yang suka merayau. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran.75. 3. 2. . pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Kurang Jadi = Kurang Menjadi Maksud: Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. 78. Kusut Fikiran Maksud: Susah hati. Contoh Ayat: Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. mereka sedang menikmati buah durian. walaupun sampai ke langit hijau. Langkah Bendul Maksud: Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya. Contoh Ayat: Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘L’ 1. Contoh Ayat: Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. Contoh Ayat: Pada pendapat saya. Contoh Ayat: Oleh sebab Suraya langkah bendul. 79. permulaan yang baik. 76. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. Langkah Baik Maksud: Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. Contoh Ayat: Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. 77.

Contoh Ayat: Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. . Lapang Hati Maksud: Perasaan lega. Lembut Hati Maksud: Penyayang. Contoh Ayat: Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. Langkah seribu Maksud: Cabut lari. Laut Lepas Maksud: Tengah laut. Lari Semangat Maksud: Terkejut. 6. 11.5. Lebai Malang Maksud: Orang yang selalu mengalami nasib malang. Contoh Ayat: Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. 8. Contoh Ayat: Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. Lembut Gigi Daripada Lidah Maksud: Pandai berkata-kata. 9. 10. Langkah Kiri Maksud: Malang. 12. Langkah Sumbang Maksud: Cara atau perbuatan yang tidak betul. duitnya pula dicuri orang. 13. Contoh Ayat: Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. 14. Contoh Ayat: Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. 15. Lapik Perut Maksud: Makan Sedikit. Contoh Ayat: Nasibnya umpama lebai malang. Lapang Dada Maksud: Perasaan lega. Contoh Ayat: Ikan paus itu berada di laut lepas. memujuk rayu. 7. sudahlah keretanya rosak.

16. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Contoh Ayat: Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. Lepas Angan-Angan Maksud: Membuat sesuatu yang diingini. . 19. Lena Ayam Maksud: Belum tidur betul. tidak jujur. 23. 22. Lidah Keras Maksud: Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Lipas Kudung Maksud: Membuat sesuatu kerja dengan pantas. 21. 24. 17. Lintah Darat Maksud: Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Lidah Tak Bertulang Maksud: Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. Contoh Ayat: Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. Contoh Ayat: Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. Lidah Panjang Maksud: Suka menghasut. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. 18. Contoh Ayat: Gara-gara aktiviti lintah darat. dia baru lena ayam. Contoh Ayat: Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. Contoh Ayat: Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri. Contoh Ayat: Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. Lepas Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. 26. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan. 25. Lidah Bercabang Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. 20. Lidah Biawak Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Contoh Ayat: Semasa anaknya menjerit ketakutan. Lepas Diri Maksud: Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. Contoh Ayat: Oleh sebab Rafiq lidah keras.

Mabuk Darah Maksud: A) Pening kerana melihat darah yang banyak. Contoh Ayat: A) Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. Lurus Akal Maksud: Jujur. 29. Luka Hati Maksud: Pilu. . Contoh Ayat: Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. C) Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah.27. Mabuk Gunung Maksud: Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. B) Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. Contoh Ayat: Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. 28. 30. Contoh Ayat: Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaikbaiknya. C) Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. hilang pertimbangan. B) Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘M’ 1. 32. Lubuk Akal lautan ilmu Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. 2. Lubuk Akal Lautan Budi Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. Contoh Ayat: Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. Lupa Daratan Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Lubuk Hati Maksud: Dalam hati. Contoh Ayat: Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. Contoh Ayat: Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. 31.

9. 12. 8. Makan Angin Maksud: Berehat atau bersiar-siar. Makan Beradap Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Mabuk Kepayang Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. . 4. 13. kekasih. 14. 5. Main Mata = Bermain Mata Maksud: Memberikan isyarat dengan mata. 7. Contoh Ayat: Pembantu rumah saya makan angkat. Makan Angkat Maksud: Orang yang suka dipuji. Makan Berdamai Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Mabuk Selasih Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. Mabuk Laut Maksud: Pening dan muntah semasa belayar. Contoh Ayat: Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. 11. Contoh Ayat: Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. 6. Mahkota Hati Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Mahkota Negeri Contoh Ayat: Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. Mabuk Kecubung Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. 10.3. Makan Besar Maksud: Mengadakan jamuan. Contoh Ayat: Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. kalau dipuji semakin rajin dia bekerja.

rasuah. Contoh Ayat: Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undang-undang. Makan Kawan Maksud: Mencelakakan kawan sendiri. Contoh Ayat: Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. 19.15. Makan Gaji Maksud: Bekerja untuk mendapatkan upah. Contoh Ayat: Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. Makan Darah Maksud: Sesuatu yang dijual dengan harga yang sangat mahal. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. rasuah. Makan Garam Maksud: Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Contoh Ayat: Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. 24. Makan Hati Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. 22. 20. Makan Budi = Termakan Budi Maksud: Menerima pertolongan orang. 17. Makan Duit Maksud: Mengambil wang secara haram. . Makan Diri Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Contoh Ayat: Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat mahal berbanding dengan harga di bandar. 18. 16. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Makan Bunga Maksud: Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. Makan Suap Maksud: Mengambil wang secara haram. 21. Contoh Ayat: Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. 23. Contoh Ayat: Akibat termakan budi pak ciknya. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam.

nasihat Adi kepada Rahman. 31. Contoh Ayat: Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. Mandi Kerbau Maksud: Mandi yang tidak bersih. Makan Tanggung Maksud: Hidup di bawah jagaan orang lain. Makan Sumpah Maksud: Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. 28. Contoh Ayat: Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat. bak kata orang kalau mandi biar basah. Contoh Ayat: Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. Contoh Ayat: Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. hidupnya menjadi miskin dan melarat. 32.25. 29. Mandi Keringat = Bermandi Keringat Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. 27. Contoh Ayat: Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. 33. Contoh Ayat: Akibat dimakan sumpah. 34. Mandi Bunga Maksud: Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. bekerjalah bersungguh-sungguh. Malu-Malu Kucing Maksud: Pura-pura malu. Malu-Malu Bahasa Maksud: Berasa segan. Contoh Ayat: Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Contoh Ayat: Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. Mandi Embun Maksud: Membiarkan diri dibasahi embun. 30. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Contoh Ayat: Semasa bersua muka dengan pemuda itu. 26. . Mandi Darah Maksud: Berlumuran darah. Mandi Biar Basah Maksud: Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. Zainab malu-malu bahasa.

35. Contoh Ayat: Segala hutang-piutangnya masuk buku. 45. Mandi Peluh Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. Masuk Bakul Sampah Maksud: Ditolak. Contoh Ayat: Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. Masuk Ajar Maksud: Mendengar nasihat. Contoh Ayat: Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. Masin Mulut Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Masuk Angin Maksud: Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. Contoh Ayat: Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. Contoh Ayat: Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Contoh Ayat: Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. . 42. Masuk Angin Keluar Asap Maksud: Tidak mencapai apa yang dikehendaki. 36. Masuk Buku Maksud: Dicatatkan ke dalam buku. 40. 43. 37. Masuk Daun Maksud: Memperoleh peluang yang baik. Masin Lidah Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Contoh Ayat: Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. Mandi Ombak = Bermandi Ombak Maksud: Basah kena ombak. 44. Contoh Ayat: Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. 39. Masuk Akal Maksud: Dapat diterima akal. 41. Contoh Ayat: Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya „cikgu‟. 38.

Contoh Ayat: Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. 51. 52. 48. Contoh Ayat: Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. 49. 53. Mati Akal Maksud: Buntu fikiran. Contoh Ayat: Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. . 47. Contoh Ayat: Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. Mat Jenin Maksud: Orang yang suka berangan-angan. kekasih. Mata Duitan Maksud: Orang yang tamakkan wang. Contoh Ayat: Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga.46. 54. Contoh Ayat: Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. 50. Mata Telinga Maksud: Kakitangan yang diharapkan. Mata Lembu Maksud: Telur yang digoreng bulat-bulat. Contoh Ayat: Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Mata Petai Maksud: Tidak dapat melihat dengan betul. Contoh Ayat: Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. B) Tempat air keluar dari tanah. Mata Hati Maksud: Perasaan dalam hati. Mata Keranjang Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Mata Air Maksud: A) Orang kesayangan.

. 56. Contoh Ayat: Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Mati Angin Tidak berkuasa. Mati Beragan Maksud: Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. 57. 64. Mati Katak Maksud: Mati dengan sia-sia. 60. dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Mati Balik Hidup Maksud: Selamat setelah mengalami bahaya besar. 62. Contoh Ayat: Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. 63. Minta Diri Maksud: Memohon diizinkan pergi. 61. Contoh Ayat: Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu. 59. Contoh Ayat: Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. meminta belas ihsan. Mati Ayam Maksud: Mati dengan sia-sia. Minta Nyawa Maksud: Memohon supaya tidak dibunuh. 58. Contoh Ayat: Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya. Muka Baru Maksud: Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu bidang. Mati Kutu Maksud: Tidak melawan. Minta Jalan Maksud: Meminta diberi jalan untuk lalu. Contoh Ayat: Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. Contoh Ayat: Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran.55. Contoh Ayat: Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut.

Contoh Ayat: Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Contoh Ayat: Akibat mulut bisa Mak Limah. jiran tetangga memulaukannya. 73. 72. Mulut Gatal Maksud: Suka bercakap apa sahaja. Muka Dua Maksud: Tidak jujur. Contoh Ayat: Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh. Contoh Ayat: Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. 65. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. 69. 67. 66. Muka Tembok Maksud: Orang yang tidak tahu malu. tidak menghiraukan teguran. Muka Lama Maksud: Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. tidak menghiraukan teguran. Contoh Ayat: Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. Muka Papan Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Muka Laut Maksud: Permukaan laut. 68.Contoh Ayat: Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. 74. tidak menghiraukan teguran. Contoh Ayat: Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya. Muka Manis Maksud: Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Muka Masam Maksud: Menunjukkan muka yang muram atau benci. 70. Muka Tebal Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Mulut Bisa Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. 71. .

Mulut Tajam Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Contoh Ayat: Akibat mulut murai Kak Timah. 79. 84. Mulut Murai Maksud: Orang yang suka bercakap banyak. 76.75. 83. Contoh Ayat: Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis. Mulut Kotor Maksud: Suka bercakap apa sahaja. Contoh Ayat: Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Musuh Dalam Selimut Maksud: Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri. Mulut Manis Maksud: Lemah lembut dan baik tutur katanya. Murah Hati Maksud: Pemurah. Murah Mulut Maksud: Ramah. Murah Tangan Maksud: Pemurah. 80. Contoh Ayat: Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh sebuah syarikat penerbangan. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. 82. . Contoh Ayat: Jiran yang baru pindah itu murah mulut. 81. 77. Murah Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. rumah tangganya porak-peranda. Mulut Tempayan Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. 78.

Nasi Damai Maksud: Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. 3. Naik Semangat Maksud: Bertambah berani. Contoh Ayat: Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Nama Baik Maksud: Maruah. semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. 2. Contoh Ayat: Semasa Ali naik minyak. Naik Minyak Maksud: Menjadi marah dan mengganas. 8. Contoh Ayat: Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. 10. 5. Contoh Ayat: Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Contoh Ayat: Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. .Naik Angin Maksud: Terlalu marah. 7. Contoh Ayat: Nama baik keluarga hendaklah dijaga. Contoh Ayat: Dia naik angin apabila kawan-kawan mengusiknya. 6. Contoh Ayat: Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. Naik Kepala Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas Contoh Ayat: Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘N’ 1. 4. Naik Geram Maksud: Menyampah. 9. walau di mana pun kita berada. Naik Darah Maksud: Terlalu marah. Naik Saksi Maksud: Menjadi saksi. Naik Pitam Maksud: Pening.

Contoh Ayat: Usah percaya cakapnya. 3.Oleh-Oleh Maksud: Hadiah. Contoh Ayat: Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. 2. Orang Asli Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Nyiur Gading Maksud: Pokok kelapa kuning. Contoh Ayat: Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Orang Atasan Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. Orang Asing Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. 4. Omong Kosong Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Nyawa-Nyawa Ikan Maksud: Hampir mati. Orang Berada Maksud: Orang yang berharta. pembesar. pembesar. dia sebenarnya Nujum Pak Belalang.11. Contoh Ayat: Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. Contoh Ayat: Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. Nujum Pak Belalang Maksud: Tukang tilik palsu. Contoh Ayat: Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. Contoh Ayat: Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. 13. Orang Besar Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. 12. 5. . 7. 6. Contoh Ayat: Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleh-oleh dari Indonesia. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘O’ 1.

Orang Dagang Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. 17. Orang Halus Maksud: Roh.8. Orang Buangan Maksud: Orang yang dihukum buang negeri. . 16. Contoh Ayat: Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. 10. jin atau orang bunian. 15. 9. Orang Biasa Maksud: Rakyat biasa. Contoh Ayat: Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. Orang Darat Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Orang Dapur Maksud: Orang perempuan. 13. Contoh Ayat: Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. 12. 14. Contoh Ayat: Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. Contoh Ayat: Orang gaji saya berasal dari Filipina. 11. Orang Galang Maksud: Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. Contoh Ayat: Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Orang Dalam Maksud: Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Orang Gaji Maksud: Pembantu rumah. Contoh Ayat: Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. Contoh Ayat: Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. kata ayah kepada tetamu yang datang. Orang Buruan Maksud: Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah.

. Contoh Ayat: Mengikut legenda. 19. 22. Otak Cair Maksud: Pandai. Padang Jarak Padang Tekukur Maksud: Musnah. Orang Harapan Maksud: Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘P’ 1. Pak Sanggup Maksud: Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan.Pacat Kenyang Maksud: Pulang segera sesudah makan. Contoh Ayat: Ajarlah dia secara berperingkat-peringkat kerana dia otak beku. Orang Upahan Maksud: Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Contoh Ayat: Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang. Orang Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. Contoh Ayat: Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. Contoh Ayat: Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. 23. 2. Orang Tua-Tua Maksud: Orang bijak dan berpengalaman.18. Contoh Ayat: Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman dalam hidup. 3. Contoh Ayat: Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. Otak Beku Maksud: Bodoh. Contoh Ayat: Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. 21. 20.

Panjang Akal Maksud: Cerdik. 7. Pak Mail mula pasang badan.4. Contoh Ayat: Walaupun miskin tetapi dia panjang akal. Contoh Ayat: Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. Panjang Fikiran Maksud: Cerdik. Contoh Ayat: Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. Panjang Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. Paku Belanda Maksud: Harga tetap. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. Contoh Ayat: Akibat tidak menepati janji. 9. Contoh Ayat: Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Paling Hati = Berpaling Hati Maksud: Tidak setia. 10. 5. Panjang Lidah Maksud: Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. 12. 13. Paling Tadah Maksud: Tidak setia. Panjang Ekor Maksud: Berani berbuat jahat. Pak Turut Maksud: Orang yang mengikut sahaja. 6. para penyokongnya telah berpaling hati. Contoh Ayat: Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan. 8. 11. 14. Panas Rezeki Maksud: Sukar mendapat rezeki. Contoh Ayat: Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. . Contoh Ayat: Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Pasang Badan Maksud: Berhias diri untuk memikat.

Pasang Telinga Maksud: Mengintip atau mencuri dengar perbualan. 19. 18. 16. Pasang Kaki Maksud: Mengadakan pengintip. 21. 20. Contoh Ayat: Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. Contoh Ayat: Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan. Patah Kandar Maksud: Sesuatu yang bertambah sukar. Contoh Ayat: Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja.15. Patah Perang Maksud: Kalah perang. waspada. Patah Hati Maksud: Kecewa. Contoh Ayat: Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. Contoh Ayat: Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. hilang tempat bergantung. Contoh Ayat: Dalam pertempuran di sempadan Thailand. Contoh Ayat: Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahalmahal belaka. Patah Lagu Maksud: Getaran suara apabila menyanyi. Contoh Ayat: Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. Pasang Mata Maksud: Memerhatikan baik-baik. 23. 17. 22. Patah Arang = Berpatah Arang Maksud: Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. Contoh Ayat: Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. Pasar Gelap Maksud: Tempat jual beli yang tidak sah. 24. . Contoh Ayat: Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. Patah Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata dengan lancar.

. 26. 27. Contoh Ayat: Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Pecah Amanah Maksud: Melanggar amanah. Contoh Ayat: Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Contoh Ayat: Pedih hati Azimah mendengar kata-kata tuan rumah yang menghinanya. Peluk Lutut = Berpeluk Lutut Maksud: Tidak bekerja. Contoh Ayat: Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. Pedih Hati Maksud: Pilu. Pekak Badak Maksud: Pura-pura tidak mendengar. Pecah Khabar Maksud: Tersiar berita. 32. 33. Contoh Ayat: Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. 28. Pekak Batu Maksud: Pura-pura tidak mendengar. Patung Bernyawa Maksud: Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. Contoh Ayat: Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja.25. 35. Contoh Ayat: Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. 31. 34. Patah Semangat Maksud: Hilang kemahuan untuk berusaha. Pembasuh Mulut Maksud: Manisan yang dihidangkan selepas makan. 30. Peluk Tangan = Berpeluk Tangan Maksud: Tidak bekerja. 29. Contoh Ayat: Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Peluk Tubuh Maksud: Tidak bekerja.

Perang Saudara Maksud: Perang antara orang sebangsa. Contoh Ayat: Pendekar sambal itu lari lintang-pukang apabila dikejar anjing. . Contoh Ayat: Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. perang secara senyap-senyap. Contoh Ayat: Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. 45. Pendekar Lidah Maksud: Orang yang pandai berpidato. Pendekar Kata Maksud: Orang yang pandai berpidato. 37. Contoh Ayat: Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. 41. Perang Mulut Maksud: Bertengkar. Perang Pena Maksud: Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. Perang Gerila Maksud: Perang secara bersembunyi. Perang Dingin Maksud: Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). 38. Pening-Pening Lalat Maksud: Berasa pening sedikit. Pendekar Sambal Maksud: Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. Contoh Ayat: Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. 42. Contoh Ayat: Ruangan „Lidah Pengarang‟ di akhbar-akhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Contoh Ayat: Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. Contoh Ayat: Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. 40. Pendekar pena Maksud: Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. 39.36. 43. 44. Contoh Ayat: Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser.

Pilih Bulu = Memilih Bulu Maksud: Memandang kedudukan. Contoh Ayat: Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong. Contoh Ayat: Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. 49. 51. 52.46. Perang Terbuka Maksud: Perang secara besar-besaran. 48. 50. Perigi Buta Maksud: Perigi yang tidak berair. Peras Otak = Memeras Otak Maksud: Belajar bersungguh-sungguh. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. 55. Contoh Ayat: Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. bangsa dan keturunan. 53. Contoh Ayat: Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. . Contoh Ayat: Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Contoh Ayat: Walaupun berjawatan tinggi. Perut laut Maksud: Bahagian laut yang dalam. Contoh Ayat: Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Perut Kosong Maksud: Lapar. Peras tenaga Maksud: Bekerja bermati-matian. Perut Kapal Maksud: Bahagian kapal yang di tengah-tengah. 47. Contoh Ayat: Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. Pilih Kasih Maksud: Berat sebelah. Peras Tenaga Orang = Memeras Tenaga Orang Maksud: Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. 54. Contoh Ayat: Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang.

Potong Jalan Maksud: Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. Contoh Ayat: Salamah. Contoh Ayat: Engkau ni seperti puteri lilin. 64. 58. 65.56. 57. Contoh Ayat: Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Pinggang Kerengga Maksud: Ramping. Putih Hati Maksud: Ikhlas dan jujur. 60. Putih Mata Maksud: Terlepas peluang. Contoh Ayat: Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. kata ayah kepada kakak. Pintu Terbuka Maksud: Sedia menerima tetamu. berpanas sekejap pun sudah merungut. Pindah Tangan = Berpindah Tangan Maksud: Bertukar milik. Contoh Ayat: Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. Pintu Rezeki Maksud: Jalan untuk mendapat rezeki. . Contoh Ayat: Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. 63. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. 61. 59. Contoh Ayat: Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Contoh Ayat: Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Pisau Cukur Maksud: Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Contoh Ayat: Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Putera Mahkota Maksud: Anak raja yang bakal naik takhta. Puteri Lilin Maksud: Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Contoh Ayat: Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. 62.

Contoh Ayat: Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang.66. Putih Tulang = Berputih Tulang Maksud: Mati.Rabun Ayam Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Contoh Ayat: Ishak rabun ayam. Putih Tapak Kaki Maksud: Lari sekuat-kuatnya. 71. Putus Kata Maksud: Mendapat kata sepakat. 69. 67. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘R’ 1. . Contoh Ayat: Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. 2. Rabun Senja Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Contoh Ayat: Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. Putus Rezeki Maksud: Hilang mata pencarian. Putus Ubat Maksud: Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. Contoh Ayat: Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. 70. Contoh Ayat: Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. 72. Putus Arang = Berputus Arang Maksud: Persahabatan yang putus sama sekali. Raja Bola Maksud: Pemain bola yang handal. 68. Contoh Ayat: Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. baiklah berputih tulang di medan perang. 3. Putus Akal Maksud: Buntu fikiran. Contoh Ayat: Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki.

13. Contoh Ayat: Izyan memang bijak dan ringan kepala. Contoh Ayat: Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Contoh Ayat: Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. . Retak Tangan Maksud: Nasib. Contoh Ayat: Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. Rangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. 8. Ringan Tangan Maksud: Suka menolong. 11. 14. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. 10. 7. Kekasih. Raja Sehari Maksud: Pengantin. Rambang Mata Maksud: Tidak tahu mana yang hendak dipilih. 5. Contoh Ayat: Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Ringan Kepala Maksud: Mudah memahami. 9. Contoh Ayat: Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. Contoh Ayat: Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Ringan Kaki Maksud: Suka melawat atau berkunjung. sebab itulah dia disenangi oleh rakanrakannya. Contoh Ayat: Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. Contoh Ayat: Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu.4. Rezeki Murah Maksud: Selalu mendapat keuntungan. 12. 6. Rezeki Mahal Maksud: Sukar mendapat rezeki. Rezeki Harimau Maksud: Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Ringan Mulut Maksud: Peramah dan fasih.

17. 3. Sakit Akal Maksud: Gila. Rosak Nama Maksud: Mendapat malu. Sakit Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap. . Rusuh Hati Maksud: Gelisah.15. Ringan Tulang Maksud: Suka menolong. 19. Sakit Otak Maksud: Gila. Rosak Hati Maksud: Menderita. Ringan Tulang Berat Perut Maksud: Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. 5. Salah Cakap Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘S’ 1. Contoh Ayat: Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. 18. 2. 16. Contoh Ayat: Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. 4. Contoh Ayat: Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. Contoh Ayat: Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. Sagu Hati Maksud: Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. Sakit Hati Maksud: Marah kerana ditipu atau dihina. Contoh Ayat: Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. 6.

Sampai Ajal Maksud: Meninggal dunia. Salah Mulut Maksud: Terlajak kata. 15. Contoh Ayat: Akibat salah mulut. 13. 14. Suzi telah dimarahi oleh ibunya.7. 9. B) Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. 10. Sampah Masyarakat Maksud: Orang yang tidak berguna. 16.Sampai Akal Maksud: Dapat diterima akal. Salah Langkah Maksud: Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. 8. Salah Kata = Tersalah Kata Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. 17. Saudara Angkat Maksud: A) Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Contoh Ayat: . 12. Contoh Ayat: Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam. Sampah Dunia Maksud: Orang yang tidak berguna. Contoh Ayat: Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. kami telah tersalah jalan. Contoh Ayat: Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. Salah Urat Maksud: Terseliuh atau terpelecok. 11. Salah Jalan = Tersalah Jalan Maksud: Tersesat. Contoh Ayat: Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Sampai Hati Maksud: Tergamak melakukan sesuatu. Contoh Ayat: Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya.

A) Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. 23. Saudara Kandung Maksud: Saudara seibu sebapa. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Sekangkang Kera Maksud: Kecil. B) Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. 18. Saudara Susu = Saudara Susuan Maksud: Menjadi saudara atau adik-beradik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. Saudara Anjing Maksud: Adik-beradik seibu berlainan ayah. . 20. Contoh Ayat: Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. 24. 21. Contoh Ayat: Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. Contoh Ayat: Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. Saudara Pungut Maksud: Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. 27. 25. Sejuk Hati Maksud: Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. Saudara Baru Maksud: Orang yang baru memeluk agama Islam. Contoh Ayat: Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. 22. Contoh Ayat: Setelah ibunya berkahwin lain. Sehelai Sepinggang Maksud: Pakaian yang ada pada tubuh. Contoh Ayat: Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. Saudara Jauh Maksud: Persaudaraan yang jauh. Contoh Ayat: Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. 19. 26. Saudara Dekat Maksud: Saudara-mara yang masih dekat pertaliannya. Contoh Ayat: Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama.

Senyum Simpul Maksud: Senyum sedikit. Contoh Ayat: Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. 35. 29. Senyum Raja Maksud: Senyum yang dibuat-buat. 34. . Sekapur Sirih Maksud: Sekejap. Senyum Kambing Maksud: Senyum mengejek. Contoh Ayat: Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. 32. Senang Hati Maksud: Gembira kerana sesuatu. 31. Contoh Ayat: Kami hanya senyum kambing apabila melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. batang hidung kau pun aku tidak nampak. Contoh Ayat: Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. Senyum Mesra Maksud: Senyum yang menunjukkan kemesraan. 37. 30. 33. Contoh Ayat: Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Contoh Ayat: Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Senang Cakap Maksud: Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya.28. 36. kata Lily kepada Ahmad. Contoh Ayat: Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Sengkang Mata = Bersengkang Mata Maksud: Tidak tidur semalaman. Contoh Ayat: Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. Contoh Ayat: Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Contoh Ayat: Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. Senyum Kucing Maksud: Senyum yang ada muslihat. Senyum Manis Maksud: Senyum yang menarik.

. Contoh Ayat: Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. 48. 43. Senyum Tawar Maksud: Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. 41. Seri Panggung Maksud: Bintang bangsawan. Contoh Ayat: Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Contoh Ayat: Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Contoh Ayat: Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Separuh Mati Maksud: Terlalu penat. 42. Serkap Jarang Maksud: Menuduh sembarangan. Singkat Umur Maksud: Umur pendek. Contoh Ayat: Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Setengah Tiang Maksud: Gila-gila. Contoh Ayat: Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. Senyum-Senyum Siput Maksud: Senyum sedikit. Singkat Akal Maksud: Tidak bijak. 47. Senyum Sumbing Maksud: Senyum sedikit. 39. Seri Muka Maksud: Cahaya muka. maklumlah baru mejadi raja sehari. 46.38. Contoh Ayat: Seri muka Fadhilah masih kelihatan. 40. 45. 44. Contoh Ayat: Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Contoh Ayat: Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Sepak Kertas Maksud: Tidak mempunyai pekerjaan.

kamu akan menjadi suntuk fikiran. 6. 50. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. . Tahi Air Maksud: Sampah yang mengapung di atas air. Suntuk Akal Maksud: Buntu fikiran. Contoh Ayat: Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Contoh Ayat: Banyak suara-suara sumbang yang didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. Contoh Ayat: Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘T’ 1. Tahi Arak Maksud: Orang yang suka minum arak.Tahan Hati Maksud: Cekal. Contoh Ayat: Linggam memang tahi minyak. Contoh Ayat: Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid.49. Tahi Minyak Maksud: Cerewet. 2. 3. Suara Sumbang = Suara-Suara Sumbang Maksud: Pendapat yang bertentangan dengan pendapat umum. Tahi Lalat Maksud: Titik atau tumbuhan kecil di kulit. 4. 52. 51. 5. Suara Hati Maksud: Perasaan. Contoh Ayat: Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Suntuk fikiran Maksud: Cetek pengetahuan. Tahi Ketam Maksud: Sisa kayu yang diketam. Contoh Ayat: Jika kamu tidak suka membaca buku.

Tajam Akal Maksud: Pintar. 10. 14. Tajam Pendengaran Maksud: Lekas dapat mendengar. 11. Contoh Ayat: Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. Tahu Adab Maksud: Berbudi bahasa. Tajam Lidah Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Tajam Mulut Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Tahu Adat Maksud: Sopan santun. Tahu Ada Maksud: Mahukan sesuatu itu siap sedia. 17. 8. . Contoh Ayat: Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Contoh Ayat: Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. Contoh Ayat: Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. 16. Contoh Ayat: Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. 12. jangan tahu ada sahaja. Tahu Bahasa Maksud: Berbudi bahasa. Contoh Ayat: Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. Tajam Fikiran Maksud: Pintar. 9.7. Tajam Ingatan Maksud: Tidak pelupa. 13. Tahu Diuntung Maksud: Sedar akan kedudukan diri. Contoh Ayat: Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. 15.

Contoh Ayat: Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. 25. Contoh Ayat: Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. Tali Barut Maksud: Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. 20. Tangan Panas Maksud: Selalu gagal. Tangan Terbuka Maksud: Suka menolong orang. Jangan tangkap buta sahaja. Tangkai Kalbu Maksud: Orang kesayangan. 27. 26. Tajuk Mahkota Maksud: Orang kesayangan. Tangan Kosong Maksud: Hampa. Tangkai Jering Maksud: Sangat kedekut. Contoh Ayat: Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. Tangan Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. 21. 28. 22. kata Pak Mail. Contoh Ayat: Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. murah hati. 23. kekasih. kekasih. Contoh Ayat: Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. . Tangkap Buta Maksud: Menuduh sembarangan. Tangkap Basah = Ditangkap Basah Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. 24. kekasih. 19.18. Tangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua.

Tarik Langkah Seribu Maksud: Cabut lari. Contoh Ayat: Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Tangkap Muat Maksud: Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Tangkap Wap Maksud: Perbuatan yang sia-sia. Contoh Ayat: Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. 35. 30. Tarik Kesimpulan Maksud: Membuat kesimpulan. 32. Tarik Muka Dua Belas Maksud: Bermuka masam. Contoh Ayat: Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. Tangkap Tangan Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. 34. 31. . 37. Contoh Ayat: Daripada cerita saksi. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah.29. 38. 36. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. Contoh Ayat: Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Tarik Modal = Menarik Modal Maksud: Membawa masuk modal. Tawar Hati Maksud: Sudah hilang kepercayaan. Contoh Ayat: Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Taruh Hati = Menaruh Hati Maksud: Suka. Taruh Mata Maksud: Melihat. 33. Contoh Ayat: Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Contoh Ayat: Sejak kejadian kehilangan wang itu.

Tidur Mati Maksud: Tidur yang sangat nyenyak. Contoh Ayat: Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. Teman Hidup Maksud: Suami atau isteri. 43. Telinga Lintah Maksud: Lekas dapat mendengar. 40. Terang Hati Maksud: Lekas pandai.39. Contoh Ayat: Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Contoh Ayat: Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Contoh Ayat: Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. Contoh Ayat: Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. . 42. Telinga Kuali Maksud: Orang yang tahan hati walaupun dimarahi. 47. 49. 46. Contoh Ayat: Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. 48. 44. Telinga Nipis Maksud: Cepat marah. Tidur-Tidur Ayam Maksud: Tidur yang tidak nyenyak. Tikam Lidah = Bertikam Lidah Maksud: Berbantah atau bertengkar. 45. Teman Sejawat Maksud: Rakan tempat bekerja. Tegar Hati Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. Contoh Ayat: Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Terang Tanah Maksud: Waktu hampir-hampir siang. 41.

Contoh Ayat: Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu. Tinggi Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Titi Buih = Meniti Buih Maksud: Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Tua-Tua Keladi Maksud: Orang tua yang berperangai buruk. Tinggi Hati Maksud: Megah dan sombong. Tua-Tua Kelapa Maksud: Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. 57. 56. 54. Contoh Ayat: Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Titik Peluh Maksud: Hasil usaha sendiri. Contoh Ayat: Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. 59. Contoh Ayat: Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. 58. Tua-Tua Terung Masam Maksud: Orang tua yang berperangai muda. Contoh Ayat: Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. 51. Contoh Ayat: Janganlah terpengaruh dengan kata-katanya kerana dia tin kosong. Tin Kosong Maksud: Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Contoh Ayat: Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. 52.50. 53. . Contoh Ayat: Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. Tinggi Hari Maksud: Waktu matahari sudah tinggi. 55. Tulang Belakang Maksud: Punca kekuatan. Contoh Ayat: Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam.

4. Contoh Ayat: Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Simpulan Bahasa bermula dari huruf ‘U’ 1.Ubat Hati = Pengubat Hati Maksud: Penghibur hati. 63. 2. Contoh Ayat: Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. 61.60. Untung Batu Maksud: Nasib yang buruk. Turun Minyak Maksud: Menjadi berang atau ganas. . Contoh Ayat: Setelah Zaiton meninggal dunia. Contoh Ayat: Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. 3. Tulang Hitam Maksud: Sumsum. Ubat Jerih Maksud: Upah. Turun Takhta Maksud: Melepaskan jawatan raja. Contoh Ayat: Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. Ubat Lelah Maksud: Upah. Contoh Ayat: Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam. 64. Contoh Ayat: Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam bajubaju itu. Tulang Kering Maksud: Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Contoh Ayat: Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. 62. Tulang Itik Maksud: Orang yang tidak kuat bekerja.

Contoh Ayat: Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘W’ 1. Wang Suap Maksud: Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Wang Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. 3. Zaman Puntung Berasap Maksud: Zaman kuno. biasanya secara tidak sah. Contoh Ayat: Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Wang Hantaran Maksud: Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. Contoh Ayat: Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Contoh Ayat: Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undang-undang.5. Contoh Ayat: Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. 4. Untung Sabut Maksud: Nasib yang baik. 2. . Wang Duka Maksud: Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. 2. Zaman Bahari Maksud: Zaman purbakala. Contoh Ayat: Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘Z’ 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful