SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘A’

1. Abang Angkat Maksud: Lelaki yang telah di akui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Contoh Ayat: Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah. 2. Abang Ipar Maksud: Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Hafiz ialah abang ipar Umar. 3. Abang Kandung Maksud: Abang yang seibu sebapa. Contoh Ayat: Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. 4. Abu Angin Maksud: Telah musnah sama sekali. ContohAyat: Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. 5. Abu Jahal Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Contoh Ayat: Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan. 6. Abu Lahab Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. 7. Abu Nawas Maksud: Orang yang suka berhelah. Contoh Ayat: Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. 8. Ada Akal Maksud: Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Contoh Ayat: Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. 9. Ada Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Contoh Ayat: Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah.

10. Ada Bakat Maksud: Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Contoh Ayat: Izzah ada bakat menjadi penulis novel. 11. Ada Can Maksud: Ada peluang. Contoh Ayat: Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. 12. Ada Gaya Maksud: Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Contoh Ayat: Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. 13. Ada Hati Maksud: Keinginan. Contoh Ayat: Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. 14. Ada Jalan Maksud: Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara. Contoh Ayat: Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. 15. Ada-Ada Maksud: Ada sesuatu. Contoh Ayat: Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. 16. Adat Balai Maksud: Adat dalam istana raja. Contoh Ayat: Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. 17. Adik Angkat Maksud: Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Contoh Ayat: Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. 18. Adik Ipar Maksud: Adik kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Adik ipar saya seorang doktor. 19. Adik Kandung Maksud: Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Contoh Ayat: Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu.

20. Adu Buku = Beradu Buku Maksud: Bertinju. Contoh Ayat: Samad beradu buku dengan Wahid. 21. Adu Domba = Mengadu Domba Maksud: Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Contoh Ayat: Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. 22. Adu Kening = Beradu Kening Maksud: Berhadap-hadapan muka. Contoh Ayat: Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. 23. Adu Lengan = Beradu Lengan Maksud: Beradu kekuatan. Contoh Ayat: Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. 24. Adu Nasib = Mengadu Nasib Maksud: Mencari rezeki. Contoh Ayat: Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan. 25. Adu Untung Maksud: Mencari rezeki. 26. Air Mandi Maksud: Sudah menjadi kebiasaan. Contoh Ayat: Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. 27. Air Muka Maksud: a) Wajah b) Maruah Contoh Ayat: a) Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermain-main di padang. b) “Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai,” kata Imad kepada Husin. 28. Air Pasang Maksud: Paras air laut yang meningkat. Contoh Ayat: Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air.

Contoh Ayat: Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Akal Kancil Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. . 36. Air Setaman Maksud: Air yang bercampur bunga-bungaan dan limau untuk dibuat mandi. Contoh Ayat: Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. Air Surut Maksud: Paras air laut yang turun. 32. Akal Belut Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. 34. 38. 31.29. Contoh Ayat: Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Contoh Ayat: Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Alas Kata Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Contoh Ayat: Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah. 37. Alas Perut Maksud: Makan sedikit. Ajak-Ajak ayam Maksud: Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. Contoh Ayat: Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu air surut. Contoh Ayat: Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. 35. Akal Sejengkal Maksud: Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. 30. Alas Cakap Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. 33. Air Sembilan Maksud: Air yang digunakan untuk memandikan mayat.

Ambil Ada Maksud: Berpuas hati dengan apa yang ada. Contoh Ayat: Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. 41. Alim Kucing Maksud: Pura-pura baik. 42. jangan ambil ada sahaja. Alih Muka = Beralih Muka Maksud: Menyamar. 44. Contoh Ayat: Persidangan itu tidak berhasil. Contoh Ayat: Setelah beralih angin ke Sarawak. Alih Angin = Beralih Angin Maksud: Berpindah tempat tinggal. Ambil Abu Maksud: Maksud yang tidak kesampaian. 45. Aliran Masyarakat Maksud: Kehendak masyarakat. Ambil Bahagian Maksud: Menyertai. 48. Contoh Ayat: Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Alih Akal = Beralih Akal Maksud: Berubah pendapat atau fikiran. Contoh Ayat: Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. penyakitnya beransur pulih. . Contoh Ayat: Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. Ambil Angin Maksud: Bersiar-siar mengambil udara bersih. Aliran Masa Maksud: Perubahan masa. Contoh Ayat: Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan. 43. Contoh Ayat: Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. 47. 46. masing-masing pulang ambil abu sahaja. 40. Contoh Ayat: Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya.39. Contoh Ayat: Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah.

Ambil Tahu = Mengambil Tahu Maksud: Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. 56. 55. . 57. sebab itulah dia disukai. Ambil Berat Maksud: Beri perhatian. Anak Air Maksud: Sungai kecil. 51. memberi perhatian. 52. Ambil Ibarat Maksud: Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Contoh Ayat: Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. Anak Adam Maksud: Umat manusia. Contoh Ayat: Ibu dan ayah sangat ambil berat terhadap prestasi pelajaran kami. Ambil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Contoh Ayat: Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. Ambil Sumpah = Mengambil Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah. 50. Contoh Ayat: Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. Contoh Ayat: Jangan ambil hati akan kata-katanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. Contoh Ayat: Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. 54. Ambil Ingatan Maksud: Dimasukkan ke dalam ingatan. Ambil Haluan = Mengambil Haluan Maksud: Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. Ambil Muka = Mengambil Muka Maksud: Membuat sesuatu supaya disukai. Contoh Ayat: Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Contoh Ayat: Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. melakukan sumpah. Contoh Ayat: Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. 58. Contoh Ayat: Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkah-langkah pencegahannya tidak diambil. 53.49.

Anak Baju Maksud: Baju dalam. Contoh Ayat: b) Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Anak Jantan Maksud: Lelaki yang berani. Contoh Ayat: Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim.59. Anak Haram Maksud: Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Contoh Ayat: Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. b) Pekerja di bawah jagaan kita. Contoh Ayat: Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. 64. Anak bukit Maksud: Bukit kecil. 61. Anak Angkat Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Contoh Ayat: Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. 63. 68. Contoh Ayat: Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. Contoh Ayat: Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. Anak Didik Maksud: Orang di bawah jagaan kita. 67. Anak Emas Maksud: Orang yang sangat disayangi. Anak Gahara Maksud: Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. . Contoh Ayat: Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. Anak Kandung Maksud: Anak sendiri. Contoh Ayat: Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. 62. Anak Buah Maksud: a)Anak saudara. 65. 66. Contoh Ayat: a) Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. Contoh Ayat: Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. 60.

69. Anak Kapal Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Contoh Ayat: Ketika bekerja sebagai anak kapal, saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. 70. Anak Negeri Maksud: Penduduk di sesebuah negeri. Contoh Ayat: Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. 71. Anak Perahu Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. 72. Anak Piatu Maksud: Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Contoh Ayat: Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. 73. Anak Pungut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 74. Anak Tunggal Maksud: Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Contoh Ayat: Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. 75. Anak Tut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 76. Angkat Alis = Mengangkat Alis Maksud: Kehairanan. Contoh Ayat: Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. 77. Angkat Bahu Maksud: Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. 78. Angkat Diri Maksud: Sombong. Contoh Ayat: Jangan suka angkat diri, nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu, kata Cikgu Karim kepada Khalid. 79. Angkat Kaki Maksud: Pergi meninggalkan. Contoh Ayat: Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya.

80. Angkat Kening Maksud: Kehairanan. 81. Angkat Mata Maksud: Menentang sesuatu tindakan. Contoh Ayat: Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. 82. Angkat Muka Maksud: Dimanja-manjakan. Contoh Ayat: Apabila ibunya pulang, barulah dia berani angkat muka. 83. Angkat Nama Maksud: Terkenal. Contoh Ayat: Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. 84.Angkat Senjata Maksud: Berperang. Contoh Ayat: Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. 85. Angkat Suara Maksud: Meninggikan suara. Contoh Ayat: Hormatilah orang tua-tua, jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. 86. Angkat Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah; melakukan sumpah. 87. Anjing Hitam Maksud: Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Contoh Ayat: Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. 88. Anjing Kurap Maksud: Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Contoh Ayat: Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. 89. Api Peperangan Maksud: Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Contoh Ayat: Pulau yang menjadi rebutan kedua-dua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan.

90. Api Percintaan Maksud: Perasaan cinta yang meluap-luap. Contoh Ayat: Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. 91. Arang Di Dahi Maksud: Mendapat malu. Contoh Ayat: Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. 92. Arang Di Kening Maksud: Mendapat malu. 93. Maksud: Arang di muka Mendapat malu. 94. Asam Garam Maksud: Pengalaman. Contoh Ayat: Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. 95. Atas Angin Maksud: Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Contoh Ayat: Pada musim cuti ini, kami sekeluarga bercadang untuk melawat negara-negara atas angin. 96. Atas Nama Maksud: Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Contoh Ayat: Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. 97. Atas Pagar: Maksud: Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Contoh Ayat: Dalam pertandingan ini, saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. 98. Ayam Jalak: Maksud: Orang yang berani. Contoh Ayat: Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. 99. Ayam Tambatan: Maksud: Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Contoh Ayat: Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol.

6. Contoh Ayat: Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. 3. Contoh Ayat: Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. 7. Contoh Ayat: Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. Contoh Ayat: Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. Bahasa Ibunda Maksud: Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. Contoh Ayat: Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Bahasa Pasar Maksud: Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘B’ 1. Contoh Ayat: Jiman menyara kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. 9. 2. Bahasa Kasar = Berbahasa Kasar Maksud: Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Balas Budi = Membalas Budi Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. 4. Baik Budi Maksud: Baik hati. Baik Hati Maksud: Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Contoh Ayat: Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban. Balas Guna Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anak-anak yatim. Contoh Ayat: Nenek memang baik hati. Baik Sangka Maksud: Berpendapat yang orang lain baik. 10. Babi Buta = Membabi Buta Maksud: Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. . Contoh Ayat: Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. Balik Gagang = Berbalik Gagang Maksud: Berpihak kepada musuh. 5. 8.

Contoh Ayat: Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Bantal Lengan = Berbantal Lengan Maksud: Kehidupan yang terlalu miskin. 16. 21. Contoh Ayat: Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Bangkai Bernyawa Maksud: Orang yang tidak berguna. Contoh Ayat: Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri kata Salmah kepada Karim. Contoh Ayat: Bapa kandung saya tinggal di Perak. Contoh Ayat: Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. 19. Contoh Ayat: Halijah banyak cakap sehingga pening kepala saya mendengarnya. Bapa Angkat Maksud: Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita. walaupun tiada pertalian darah. 15. 18. 12. Balik Hati = Berbalik Hati Maksud: Berubah pendirian. Banyak Akal Maksud: Banyak helah.11. Basuh Mulut = Pembasuh Mulut Maksud: Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Batu Api Maksud: Orang yang suka menghasut. 20. Banting Tulang = Membanting Tulang Maksud: Bekerja bermati-matian. Contoh Ayat: Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Banyak Cakap Maksud: Orang yang suka berleter. Banyak Mulut Maksud: Orang yang suka berleter. Contoh Ayat: Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. Contoh Ayat: Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. . 13. 17. 14. Contoh Ayat: Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Bapa Kandung Maksud: Bapa sebenar.

. Contoh Ayat: Setelah pinangannya ditolak. 27. Contoh Ayat: Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku. Semuanya telah ditakdirkan Allah. 23. Bawa Nyawa Maksud: Menyelamatkan diri. Bawa Mati Maksud: Menyebabkan mati. 25. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. 32. Bawa Sial = Membawa Sial Maksud: Mendatangkan malang. Bawa Mulut Maksud: Bercerita tentang keburukan orang lain. Batu Loncatan Maksud: Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Contoh Ayat: Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. Bau-Bau Bacang Maksud: Persaudaraan yang jauh. Contoh Ayat: Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Bawa Alamat Maksud: Memberi tanda. Contoh Ayat: Tiada siapa yang membawa sial. 28. 24. 30. Bawa Hati Maksud: Merajuk. 31. Bawa Nasib Maksud: Merantau mencari penghidupan. Contoh Ayat: Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. Contoh Ayat: Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. Bawa Diri = Membawa Diri 26. 29. Contoh Ayat: Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang.22. Contoh Ayat: Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Bawa Hidup Maksud: Merantau mencari penghidupan.

Contoh Ayat: Kita masih gagah dan kuat. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. Bawa Tempurung Maksud: Minta sedekah.33. Bekas Tangan Maksud: Sesuatu yang diusahakan. Bawa Tuah = Membawa Tuah Maksud: Mendatangkan keuntungan. Contoh Ayat: Ketika zaman darurat. Bawah Angin Maksud: Negeri-negeri di sebelah Timur. 39. Contoh Ayat: Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah kepada perniagaannya. Belah Hati = Berbelah Hati Maksud: Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. Belah Bumi = Membelah Bumi Maksud: Bunyi yang sangat kuat. Contoh Ayat: Pada suatu masa dahulu negeri-negeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris.” kata Pak Mail memuji menantunya. . Contoh Ayat: “Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. 40. 34. 37. Bayar Nyawa Maksud: Mengorbankan diri. 41. 38. 36. Contoh Ayat: Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. Kita tidak perlu bawa tempurung. Bawah Tanah Maksud: Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Contoh Ayat: Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya. Contoh Ayat: Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Contoh Ayat: Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya. Bawah Bendera Maksud: Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. 35. 42. Bayang Kata = Dibayang Kata Maksud: Dikias. Contoh Ayat: Semasa makan malam.

45. Belahan Hati Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: Anak bongsunya itulah belahan hatinya. Berani Mati Maksud: Tidak takut mati. 52. 44.43. Contoh Ayat: Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. Contoh Ayat: Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. 46. Belahan Jiwa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. . Belakang Hari Maksud: Kemudian hari. Berat Lalat Maksud: Pura-pura berani. supaya hidup kamu senang belakang hari. 50.” nasihat ayah kepada abang. Contoh Ayat: Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. Berat Bibir Maksud: Orang yang pendiam. Contoh Ayat: Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. 47. 49. 48. Bengkak Perut Maksud: Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. 51. Bendera Putih Maksud: Mengaku kalah. Berat Hati Maksud: Kurang senang. Contoh Ayat: Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. Belahan Nyawa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: “Berusahalah dengan bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri.

mereka akan menjadi malas. 56. Contoh Ayat: Kalau kerap diberi muka. . 57. Berat Sebelah Maksud: Tidak adil. Berat Mata Maksud: Mengantuk. 60.” kata ibu kepada abang. Berat Tulang Maksud: Pemalas. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. Berat Mulut Maksud: Orang yang pendiam. Berat Kaki Maksud: Malas. Berita Hangat Maksud: Berita baharu yang menjadi perbualan. 58. Contoh Ayat: Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. Contoh Ayat: Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. Contoh Ayat: “Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini. 59. 55. Berat Tangan Maksud: Pemalas. Besar Cakap Maksud: Orang yang suka bercakap sombong. Contoh Ayat: Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan. Contoh Ayat: Saedah memang berat tangan. 63. 54. Contoh Ayat: Berat lidah Jimah hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. Beri Muka Maksud: Memanjakan. 61. Contoh Ayat: Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. 62. Berat Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata. Beri Jalan Maksud: Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara.53. Contoh Ayat: Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya.

Besar Kepala Maksud: Tidak mahu mendengar nasihat. Contoh Ayat: Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. Contoh Ayat: Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu baru-baru ini. 68. sebab itulah orang suka mempermain-mainkannya. 73. Contoh Ayat: Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut. Besar Perut Maksud: Hamil. Besar Hati = Berbesar Hati Maksud: Gembira. Contoh Ayat: Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. 66. Besar Mulut Maksud: Suka bercakap besar. Bintang Gelap Maksud: Bernasib malang.” kata kakak. Biang Keladi Maksud: Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. Contoh Ayat: “Jangan suka besar mulut menceritakan kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. Contoh Ayat: Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. 72. 71.64. Contoh Ayat: Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari. 70. 65. Bintang Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. degil. Contoh Ayat: Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. 67. 69. Contoh Ayat: Jamil memang betul bendul. Betul Bendul Maksud: Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. Bidan Tarik Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. . Bidan Terjun Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba.

Buah Fikiran Maksud: Pendapat. Bongkar Sauh 76. Contoh Ayat: Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. Contoh Ayat: Dalam mesyuarat. Bongkok Sabut Maksud: Bongkok sedikit. Contoh Ayat: Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. 80. 83. 75. 82. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. 85. Buah Bibir Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. 77. Buah Kalam Maksud: Hasil tulisan atau karya.74. 81. . Buah Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Buah Pena Maksud: Hasil tulisan atau karya. Bintang Terang Maksud: Nasib baik. Contoh Ayat: Pemuda yang bongkok sabut itulah suami saya. Contoh Ayat: Sejak tamat pelajaran. 84. Bongkok Udang Maksud: Terlalu bongkok kerana tua. 78.Buah Helah Maksud: Mencari helah. Buah Cakap Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. 79. Buah Mulut Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Contoh Ayat: Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya.

Contoh Ayat: Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Contoh Ayat: Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah. 94. Buang Lelah Maksud: Berehat untuk meredakan kepenatan. Buang Air Besar Maksud: Berak. 92. 88. . Contoh Ayat: Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. Buang Diri = Membuang Diri Maksud: Merantau. Buah Tangan Maksud: Hadiah. Contoh Ayat: Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Contoh Ayat: Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama.86. Buang Malu Maksud: Menghilangkan malu. 90. Buang Arang Di Muka Maksud: Menghilangkan malu. Buang Anak = Membuang Anak Maksud: Menggugurkan anak. 91. 95. Buang Adat Maksud: Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. 93. 87. Contoh Ayat: Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. 89. Contoh Ayat: Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Contoh Ayat: Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. Contoh Ayat: Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Bual Kosong Maksud: Bercakap tentang perkara yang tidak penting. Buang Air Kecil Maksud: Kencing.

104. Buang Sauh Maksud: Berlabuh. Contoh Ayat: Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. Contoh Ayat: Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Contoh Ayat: Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. Contoh Ayat: Dia buat akal apabila disuruh membuat kerja sekolah. Buang Negeri = Dibuang Negeri Maksud: Diperintah keluar dari sesebuah negeri. Contoh Ayat: Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. Buat Bodoh Maksud: Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. Contoh Ayat: Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Buat Perkara Maksud: Berbuat sesuatu. Buang Sial Maksud: Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. 99. 98. Contoh Ayat: Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Contoh Ayat: Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. . 101. 97. Contoh Ayat: Buang ubat sahaja. 103. Buang Tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. Buat Akal Maksud: Mencari helah.96. 102. 105. Buat Jahat = Berbuat Jahat Maksud: Melakukan kejahatan. 100. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. Buang Muka = Membuang Muka Maksud: Tidak suka. biasanya perkara yang tidak baik. Buang ubat Maksud: Tembakan yang tidak kena pada sasarannya.

Contoh Ayat: Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Contoh Ayat: Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. Buaya Darat Maksud: Orang yang suka memperdaya perempuan. . 107. Buka Mulut Maksud: a) Berkata-kata. b) Menyedarkan atau menginsafkan orang lain. Buka Tembelang Maksud: Membocorkan rahsia. Contoh Ayat: Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. Buka Telinga Maksud: Mendengar baik-baik.106. 108. 113. 112. Contoh Ayat: Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil untuk memulakan perniagaan mereka. Contoh Ayat: a) Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. 111. Contoh Ayat: Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. 114. 110. Buka Mata Maksud: a) Melihat dan meluaskan pandangan. b) Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudara-maranya buka mata. Buka Langkah Seribu Maksud: Lari kerana takut disebabkan sesuatu. b) Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Buka Pintu Maksud: Memberi peluang. Buka Tanah = Membuka Tanah Maksud: Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. 109. Contoh Ayat: Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. b) Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. Bujur Sirih Maksud: Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. Contoh Ayat: a) Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Contoh Ayat: Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat.

121. Contoh Ayat: Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Bunga Bibir Maksud: Kata-kata yang manis. Contoh Ayat: Tina laksana bunga dedap. Saya suka menatapnya. 120. Bulan penuh Maksud: Cantik. 117. 124. Contoh Ayat: Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi.115.Buku Lima Maksud: Penumbuk. Bunga Dedap Maksud: Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. Contoh Ayat: Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Contoh Ayat: Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. Contoh Ayat: Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. 119. 123. Bulat Kata Maksud: Keazaman yang bersungguh-sungguh. Bulan Kesiangan Maksud: Berwajah pucat. Bulat Fikiran Maksud: Mengambil keputusan yang tetap. Bulan Madu Maksud: Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. 116. . Contoh Ayat: Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa dikenang sebagai bunga bangsa. 122. Contoh Ayat: Mukamu bagai bulan penuh. Contoh Ayat: Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. Bunga Bangsa Maksud: Orang yang berjasa kepada negara. Buru Hutang = Diburu Hutang Maksud: Terdesak kerana berhutang. Contoh Ayat: Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. 118.

128. Contoh Ayat: Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undangundang. Buruk Laku Maksud: Kelakuan tidak senonoh. 131. 126. Buru Nafsu = Terburu Nafsu Maksud: Melakukan sesuatu secara terburu-buru. Buruk Hati Maksud: Orang yang jahat. 129.125. Buruk Selera Maksud: Makan apa sahaja.” kata Fairuz kepada Azri. Contoh Ayat: Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. Contoh Ayat: Budak yang buruk makan itu. Buru Pelajaran = Memburu Pelajaran Maksud: Berusaha mencari ilmu pengetahuan. Contoh Ayat: “Jangan buruk sangka kepada kata -kata Zalina. Contoh Ayat: Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. Contoh Ayat: Sejak pulang daripada menunaikan haji. entahkan dia berniat baik. . Buruk Makan Maksud: Pelahap. fikirlah baik buruknya. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. perangai buruk mulutnya telah tiada. Contoh Ayat: Walaupun mahu memburu pangkat. 130. Contoh Ayat: Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. Buruk Mulut Maksud: Percakapan yang kasar. sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Buruk Perut Maksud: Kuat makan. 134. Contoh Ayat: Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. Contoh Ayat: Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. 127. 132. Buruk sSngka Maksud: Menaruh curiga. 133. Buru Pangkat = Memburu Pangkat Maksud: Berusaha mencari pangkat.

Contoh Ayat: Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. 138. 143. Contoh Ayat: Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. Contoh Ayat: Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta malam. Buta Ayam = Rabun Ayam Maksud: Mata yang rabun menjelang senja. Buta Hati Maksud: Bersikap kejam. Buta Kayu Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. Buta Malam Maksud: Rabun pada waktu malam. 137. 142. 136.135. Buta Huruf Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. Contoh Ayat: Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. dia sentiasa memastikan anak-anaknya cemerlang dalam pelajaran. 139. 145. Contoh Ayat: Walaupun Ah Seng buta huruf. Buruk Siku Maksud: Meminta barang yang telah diberikan. . Contoh Ayat: Kita janganlah jadi orang yang buta perut. 140. Buta Perut Maksud: Tidak bertimbang rasa. Contoh Ayat: Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. 144. Contoh Ayat: Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Contoh Ayat: Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu. Busung Dada Maksud: Sombong. 141. Busuk Hati Maksud: Orang yang berhati jahat. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Buta Warna Maksud: Tidak dapat membezakan warna. Busuk Budi Maksud: Perangai yang jahat.

” pinta Rashidah. Cacing Naik Ke Mata Maksud: Kelakuan atau perbuatan yang melampau. 2. 7. Cahaya Mata Maksud: Anak. Cacing Kepanasan Maksud: Gelisah. Contoh Ayat: Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. 5. Cabut Nyawa Maksud: Membunuh. Contoh Ayat: Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. Cacing Gila Maksud: Meronta-ronta. Contoh Ayat: Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. 4. 6. Contoh Ayat: “Janganlah kau cabut nyawaku. Cakap Angin Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Cakap Mulut Maksud: Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian. Cakap Tinggi Maksud: Meninggi diri. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘C’ 1.Contoh Ayat: Satu daripada syarat untuk mengikuti program “Memandu Kapal Terbang” ialah peserta tidak buta warna. Cakap Besar Maksud: Meninggi diri. Contoh Ayat: “Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata. Contoh Ayat: Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya. 9. 3. Contoh Ayat: Dia seperti cacing kepanasan apabila disoal polis. . 8.” kata Tuk Penghulu. Contoh Ayat: Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua.

Contoh Ayat: Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Cakar Ayam Maksud: Tulisan yang buruk. Campur Tangan Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Cari Fasal Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Cakar Awan = Pencakar Awan Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. Cangkul Angin Maksud: Melakukan perbuatan yang sia-sia. Cari Bala Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Contoh Ayat: Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. Contoh Ayat: “Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Contoh Ayat: Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan. 11. 14. 16. Campur Mulut Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Campur Cakap Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. 13.” kata ayah. 17. Cakar Langit = Pencakar Langit Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. Contoh Ayat: Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. . 20. Contoh Ayat: Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. 15. Cari Akal = Mencari Akal Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 19. Cari Fikiran Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 18.10. Contoh Ayat: Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. 12.

Contoh Ayat: Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. Cari Rezeki Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Cari Susah Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. . Contoh Ayat: Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Cari Makan Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. 22. 27. Cari jalan Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. 23. 26. 31. Cari Seteru Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. 24. Contoh Ayat: Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Cari Muka Maksud: Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Contoh Ayat: Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada. Cari Salah Maksud: Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang. 28. 30. Cecah Bumi = Mencecah Bumi Maksud: Jejak ke bumi. Cecah Bahu = Mencecah Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. 25. 29. Contoh Ayat: Omar cuba mencari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu.21. Contoh Ayat: Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Cari Nama = Mencari Nama Maksud: Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Cari Ikhtiar Maksud: Berusaha bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi.

Contoh Ayat: Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu. Cerai Mati = Bercerai Mati Maksud: Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. Cerai Susu = Bercerai Susu Maksud: Bayi yang telah berhenti menghisap susu. 38. 40. Contoh Ayat: Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Cerita Burung Maksud: Berita yang tidak berasas. Cepat Lidah Maksud: Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. Cepat Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. anak kecil itu sering menangis. 39. 37. Cerai Mata = Bercerai Mata Maksud: Berpisah. 34. dia membawa diri ke ibu kota. Contoh Ayat: Akibat perangainya yang cepat tangan. Cerai Hidup Maksud: Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Contoh Ayat: Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. Contoh Ayat: Sejak bercerai mata dengan ibunya. dia ditangkap polis. 36. Contoh Ayat: Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. Cepat Mulut Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Contoh Ayat: Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. . Contoh Ayat: Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. 33. Contoh Ayat: Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. Contoh Ayat: Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Cerai Kasih = Bercerai Kasih Maksud: Putus percintaan. 41.32. 35. Cermin Bangkai = Bercermin Bangkai Maksud: Menanggung malu akibat sesuatu kejadian.

45. Contoh Ayat: Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Cupak Hanyut Maksud: Lenggang yang lembut. 49. 48. 47. 46. Contoh Ayat: Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Cuci Perut Maksud: Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. . Contoh Ayat: Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. Cucur Keringat Maksud: Bekerja keras. Contoh Ayat: Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. 44. b) Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. Contoh Ayat: Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim.42. Curi Hati = Mencuri Hati Maksud: Memikat hati. b) Melihat perempuan yang cantik-cantik. Contoh Ayat: a) Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. Cuci Mata Maksud: a) Melihat pemandangan yang cantik. Cucur Peluh Maksud: Bekerja keras. Curi Tulang Maksud: Pemalas. Contoh Ayat: Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. 43. Cuci Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan.

Daki Dunia Maksud: Harta dunia. . Contoh Ayat: Hidup mesti amanah. Dagang Piatu Maksud: Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Dalam Kekeringan Maksud: Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. 2. 9. 3. Dalam Tangan Maksud: Sesuatu yang pasti akan dimiliki. Contoh Ayat: Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. Contoh Ayat: Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Contoh Ayat: Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. Contoh Ayat: Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘D’ 1. Contoh Ayat: Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. Dakwat Tumpah Maksud: Rambut yang hitam lebat. Dapat Malu = Mendapat Malu Maksud: Menanggung malu. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. cinta yang berbalas. Contoh Ayat: Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. Dapat Khabar = Mendapat Khabar Maksud: Menerima berita. 7. Contoh Ayat: Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. Contoh Ayat: Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. 6. 5. Dabik Dada = Mendabik Dada Maksud: Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. 8. Dapat Hati Maksud: Beroleh cinta. 4.

Datuk Nenek Maksud: Leluhur. Darah Daru Setampuk Pinang Maksud: Masih muda. Contoh Ayat: Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. Darah Manis Maksud: Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. Contoh Ayat: Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. 14. Delima Merekah Maksud: Warna bibir yang cantik. 11. 16. Darah Gemuruh Maksud: Mudah gugup. Contoh Ayat: Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. Dapat Terpijak Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. 19. Contoh Ayat: Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. . 13. Contoh Ayat: Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. Contoh Ayat: Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Contoh Ayat: Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. Darah Panas Maksud: Cepat marah. Dapat Nama = Mendapat Nama Maksud: Menjadi terkenal. 12. Contoh Ayat: Anak abang saya adalah darah daging saya. Darah Daging Maksud: Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri.10. 17. Contoh Ayat: Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan. 15. 18. Contoh Ayat: Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. Darah Putih Maksud: Keturunan bangsawan.

Dingin Hati Maksud: Tidak riang. kata hati. Duduk Perut Maksud: Hamil. Contoh Ayat: Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. 30. Detak Hati Maksud: Perasaan. 24. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Contoh Ayat: Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. Contoh Ayat: Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Dingin Tangan Maksud: Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Contoh Ayat: Kalau tidak faham hendaklah bertanya. 29. 22. Detik Jantung Maksud: Bunyi degup jantung. Contoh Ayat: Lisa diam-diam ubi. Contoh Ayat: Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Contoh Ayat: Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. 23. biarlah ketika dingin kepala. Contoh Ayat: Membuat sesuatu keputusan.20. . Diam-Diam Ubi Maksud: Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. 26. Diam Diri = Berdiam Diri Maksud: Tidak berkata-kata. Dingin Kepala Maksud: Berfikiran tenang dan waras. Depan Hidung = Di Depan Hidung Maksud: Terlalu dekat. Diam-Diam Lepu Maksud: Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. 21. 25. Contoh Ayat: Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. 27. Diam Penggali Maksud: Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Contoh Ayat: Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. 28. jangan jadi diam penggali.

6. Durian Runtuh Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Emas Putih Maksud: Campuran emas berwarna putih. Contoh Ayat: Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Duit Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Ekor Pulau Maksud: Hujung pulau. Contoh Ayat: Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Elok Budi Maksud: Berkelakuan baik. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘E’ 1. Contoh Ayat: Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas. 5.31. 4. Contoh Ayat: Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. bersopan dan pemurah. Contoh Ayat: Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Contoh Ayat: Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Contoh Ayat: Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. Ekor Belangkas Maksud: Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. Emas Tempawan Maksud: Orang yang dikasihi. 7. . 3. 32. 2. Ekor Mata Maksud: Sudut mata. Ekor Lipas Maksud: Rambut pada lubang tengkuk. Contoh Ayat: Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh.

3. Contoh Ayat: Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. 2. Embun Betina Maksud: Titis embun yang kecil-kecil. Embun Jantan Maksud: Titis embun yang besar-besar. . Fajar Menyingsing Maksud: Awal pagi. Gadai Nyawa = Bergadai Nyawa Maksud: Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. Faham Kiri = Berfahaman Kiri Maksud: Berfikiran politik yang radikal. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘F’ 1. Contoh Ayat: Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Contoh Ayat: Kami akan memulakan ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. Gaji Buta Maksud: Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguh-sungguh. Gadis Sunti Maksud: Anak perempuan yang belum baligh. Contoh Ayat: Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. 2. Contoh Ayat: Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. Contoh Ayat: Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. 4. Contoh Ayat: Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja.8. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘G’ 1. 9.Gadai Bergolok = Bergadai Bergolok Maksud: Berbelanja sehingga berhabis.

Gelap Fikiran Maksud: Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Contoh Ayat: Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. 8. Gelap Mata Maksud: A) Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Contoh Ayat: Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar. 7. 11. Contoh Ayat: Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan.5. Contoh Ayat: Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Gatal Tangan Maksud: Suka membuat yang bukan-bukan. Gambaran Hidup Maksud: Teladan. 9. 6. Garam Hidup Maksud: Pengalaman. Contoh Ayat: Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anak-anaknya amat manja dengan adik iparnya itu. Gaji Pokok Maksud: Gaji tanpa bayaran yang lain. 10. Gatal Mulut Maksud: Suka bercerita keburukan orang. 12. Gelap Hati Maksud: Sukar memahami pelajaran. Contoh Ayat: Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan. 13. . jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. Contoh Ayat: Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. Ganti Tikar Maksud: Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. Contoh Ayat: Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. Gelap Buta Maksud: Sangat gelap. 14.” nasihat Pak Mat kepada anaknya. Contoh Ayat: “Salmah.

Gencatan Senjata Maksud: Memberhentikan peperangan. Contoh Ayat: Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. Contoh Ayat: Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. Contoh Ayat: Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. 22. Gendang Paha = Bergendang Paha Maksud: Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan. 21. Gelegar Buluh Maksud: Bercakap besar tetapi kosong. Gelora Semangat Maksud: Perasaan berkobar-kobar. Contoh Ayat: Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya.B) Pitam. 20. 15. Contoh Ayat: Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini. Gelap Wang = Menggelapkan Wang Maksud: Menggunakan wang yang bukan hak. Gelora Hati Maksud: Perasaan yang tidak tenang. Contoh Ayat: Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. Contoh Ayat: Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. Gerak Badan Maksud: Bersenam. Geli Hati Maksud: Rasa lucu hendak tertawa. . 17. Gelap Pemandangan Maksud: Pitam. Contoh Ayat: Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. 19. 23. 16. Contoh Ayat: Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. 18.

Contoh Ayat: “Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. Contoh Ayat: Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Contoh Ayat: Ibunya gila harta. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Gigi Air Maksud: Tepi air laut. Contoh Ayat: Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan. 27. Contoh Ayat: Usah gila bayang-bayang. . Contoh Ayat: Jasiman gila angau kepada Jeha. 31. kelam-kabut kami dibuatnya. Gila Bayang Maksud: Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. 32. Gerakan Gelap Maksud: Gerakan tidak sah yang dirahsiakan.” nasihat Zakir kepada Daud. 28. Gila Babi Maksud: Penyakit sawan babi.24. Contoh Ayat: Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. Gigi Hutan Maksud: Tepi hutan. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gila Harta Maksud: Sentiasa mementingkan harta kekayaan. 29. 33. 26. Contoh Ayat: Apabila penyakit gila babinya menyerang. Gerak Hati Maksud: Perasaan. Gila Bayang-Bayang Maksud: Berhajatkan sesuatu yang mustahil. Contoh Ayat: Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. 30. 25. Gerak Jalan Maksud: Latihan berjalan sebagai satu pasukan. Contoh Ayat: Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. Gila Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain.

43. 42. 36. Gila Pangkat Maksud: Sentiasa ingin mendapat pangkat. orang sukar untuk mempercayai cakapnya. Contoh Ayat: Dia seperti golok kayu.34. . Contoh Ayat: Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Contoh Ayat: Apabila dia mula gila-gila bahasa. 37. 35. 39. Gila Isim Maksud: Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. 40. 41. kononnya dia tahu segala-galanya tentang perkembangan politik negara. Gila-Gila Air Maksud: Kurang sihat ingatan (fikiran). tidak malu). Contoh Ayat: Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. Contoh Ayat: Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. Contoh Ayat: Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. pemberani. Gila Urat Maksud: Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Contoh Ayat: Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. Contoh Ayat: Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya.Gila Talak Maksud: Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. Gila Kuasa Maksud: Sangat ingin mendapat kuasa. Gila Perempuan Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Gila-Gila Bahasa Maksud: Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. Gila Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. Contoh Ayat: Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Golok Kayu Maksud: Orang bodoh yang berlagak pandai. Contoh Ayat: Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. 38.

Contoh Ayat: Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. 4. Gunung Payung Maksud: Orang kesayangan. Habis Jadi Abu Maksud: Musnah. Contoh Ayat: Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. 48. Contoh Ayat: Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. Habis Akal Maksud: Bingung setelah berusaha sedaya upaya. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. . Contoh Ayat: Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. 3. dia akan berpindah ke Sarawak. Gulung Tikar Maksud: Muflis. Gunung Runtuh Maksud: Bunyi bergemuruh. Contoh Ayat: Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Habis Jodoh Maksud: Bercerai. Habis Bulan Maksud: Hujung bulan.44. Gunung Hati = Menggunung Hati Maksud: Tersangat ingin. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘H’ 1. 45. Contoh Ayat: Saya seolah-olah habis akal untuk mendapakan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Contoh Ayat: Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. Contoh Ayat: Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. 2. 47. Contoh Ayat: Habis bulan Mac ini. Gunting Hati = Menggunting Hati Maksud: Melukai perasaan. 46.

7. Contoh Ayat: Rancangan “Senandung Malam” yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. saya pun telah habis modal untuk bercakap. B) Cukuplah setakat sini. 8. Habis Modal Maksud: A) Tidak ada lagi modal yang tinggal. 11. Habis Perkara Maksud: Selesai. 9. Hancur Hati Maksud: Sangat sedih. B) Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan. Halwa Mata Maksud: Persembahan yang mengasyikkan. Habis Nyawa = Menghabiskan Nyawa Maksud: A) Mati. Contoh Ayat: Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Contoh Ayat: Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi.5. Contoh Ayat: A) Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. Contoh Ayat: A) Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Contoh Ayat: Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. B) Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. 12. Halwa Telinga Maksud: Sesuatu yang baik untuk didengar. Hampa Tangan Maksud: Tidak mendapat apa-apa. B) Menebus dengan nyawa. . Contoh Ayat: Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. Contoh Ayat: Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. 10. 6. Habis Tahun Maksud: Penghujung tahun.

13. Hangat Hati Maksud: Sangat marah. Contoh Ayat: Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. 14. Hangat-Hangat Kuku Maksud: Suam-suam. Contoh Ayat: Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. 15. Hangat-Hangat Tahi Ayam Maksud: Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. Contoh Ayat: Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. 16. Hangus Hati Contoh Ayat: Maksud: Sangat marah. 17. Harga Diri Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. 18. Harga Mati Maksud: Harga tetap. Contoh Ayat: Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. 19. Harga Pokok Maksud: Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. Contoh Ayat: Harga pokok sebutir berlian ini RM5000, tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. 20. Hati Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. 21. Hati Berlian = Berhati Berlian Maksud: Sangat baik hati. Contoh Ayat: Ibu tiriku berhati berlian. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. 22. Hati Kecil Maksud: Perasaan dalam batin. Contoh Ayat: Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya.

23. Hati Muda Maksud: Rasa muda dalam hati. Contoh Ayat: Saya tidak suka berkawan dengannya. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda. 24. Hati Nurani Maksud: A) Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. B) Perasaan hati yang murni. Contoh Ayat: A) Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. B) Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. 25. Hati Tawajuh Maksud: Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. Contoh Ayat: Dia berhati tawajuh, kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. 26. Hati Terbuka Maksud: Ikhlas. Contoh Ayat: Kami menerima kedatangannya dengan hati terbuka. 27. Hati Tungau = Berhati Tungau Maksud: Penakut. Contoh Ayat: Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. 28. Hati Waja Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Contoh Ayat: Berkat semangatnya yang berhati waja, akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. 29. Hentam Kromo Maksud: Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Contoh Ayat: Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. 30. Hidung Belang Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Contoh Ayat: Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. 31. Hidung Tinggi Maksud: Orang yang sombong. Contoh Ayat: Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan.

32. Hidup Terbuang Maksud: Tersia-sia diri. Contoh Ayat: Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang, selalu pula diserang penyakit. 33. Hilang Akal Maksud: Gila. Contoh Ayat: Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya, dia telah hilang akal. 34. Hilang Di Mata Jangan Hilang Di Hati Maksud: Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Contoh Ayat: Meskipun kakak menetap di London, tetapi kami sering berutus surat, agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. 35. Hilang Harapan Maksud: Tiada mempunyai harapan lagi. Contoh Ayat: Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. 36. Hilang Ingatan Maksud: Gila. 37. Hilang Lenyap Maksud: Hilang tanpa berita. Contoh Ayat: Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. 38. Hilang Nyawa Maksud: Mati. Contoh Ayat: Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. 39.Hilang Semangat Maksud: Terkejut. Contoh Ayat: Hilang semangat saya apabila disergah begitu. 40. Hilang-Hilang Timbul Maksud: Sekejap ada sekejap tiada. Contoh Ayat: Perangainya yang hilang-hilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakonpelakon lain. 41. Hilir Mudik Maksud: Berjalan ke sana ke mari. Contoh Ayat: Janganlah hilir mudik sahaja, lebih baik tolong ayah kamu berniaga, kata ibu.

Contoh Ayat: Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. Hutang Nyawa Maksud: Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. 44. kata Ehsan. 50. Contoh Ayat: Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. 46. Hina Budi Maksud: Berkelakuan buruk. nasihat emak kepada kakak. Contoh Ayat: Ismail berhutang darah denganku. Hukum Alam Maksud: Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. 48. 49. Contoh Ayat: Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. Contoh Ayat: Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. Hisap Darah Maksud: Memeras atau menindas orang. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. Hujung Pangkal Maksud: Asal mula. Contoh Ayat: Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. Contoh Ayat: Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. Contoh Ayat: Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. 47. menyebabkan dia terpaksa hisap jari. Hisap Jari Maksud: Kecewa. Contoh Ayat: Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. Hukum Allah Maksud: Takdir Tuhan.8 juta. Hutang Lapuk Maksud: Hutang yang sudah lama tidak dibayar. Hutang Darah Maksud: Menuntut bela atas sesuatu kejadian. 45. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi.42. kata Ah Seng kepada Ah Siew. . 43.

Ikat Diri = Mengikat Diri Maksud: Terlalu berat.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘I’ 1. 3. 10. Ibu Keladi Maksud: Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. 5. Ibu Kandung Maksud: Perempuan yang melahirkan seseorang. Ibu Ayam Maksud: Perempuan yang memperdagangkan pelacur. 2. Contoh Ayat: Che Yan. 7. 4. Contoh Ayat: Senyumannya telah mengikat hati saya. Contoh Ayat: Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. ibu sendiri. Contoh Ayat: Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. Ibu Angkat Maksud: Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. 9. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. 8. Contoh Ayat: Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. Ikat Kata = Mengikat Kata Maksud: Menggubah kata. . Contoh Ayat: Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. 6. Contoh Ayat: Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. Ikat Janji = Mengikat Janji Maksud: Membuat perjanjian. Ikat Hati = Mengikat Hati Maksud: Menawan. Ikat Perut Maksud: Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Contoh Ayat: Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. Contoh Ayat: Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. Ibu Pertiwi Maksud: Tanah tempat kelahiran.

orang yang tinggal di rumah berkenaan. Isi Hati Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati.Contoh Ayat: Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘J’ 1. Jadi Bumi Langit Maksud: Orang yang sangat diharapkan. Isi Dada Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. Iri Hati Maksud: Dengki. 3. 11. 2. 16. 14. Contoh Ayat: Dia anak piatu. Intan Baiduri Maksud: Orang yang dikasihi. Isi Rumah Maksud: Keluarga. 15. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Isi Perut Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 13. Contoh Ayat: Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Contoh Ayat: Setelah lama mendiamkan diri. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. Jadi Bapa Kuda Maksud: Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Contoh Ayat: Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. Jadi Abu Arang Maksud: Barang yang telah rosak. . 12. Contoh Ayat: Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang.

Contoh Ayat: Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Jalan Damai Maksud: Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Contoh Ayat: Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. Jaga Mulut Maksud: Berhati-hati bila bercakap. Contoh Ayat: Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. jadi umang-umanglah saya hari ini. Jadi Fikiran = Menjadi Fikiran Maksud: Masalah yang harus difikirkan. Jaga Hati = Menjaga Hati Maksud: Bertolak ansur dan saling menghormati. 6. Jalan Kaki Maksud: Berjalan tanpa kenderaan. Contoh Ayat: Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. Contoh Ayat: Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. 8. 12. 13. Contoh Ayat: Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. 9. 5. Jalan Buntu Maksud: Sesuatu yang tiada penyelesaian. 7. Contoh Ayat: Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. . Jalan Fikiran Maksud: Cara berfikir.4. Jalan Tengah Maksud: Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Contoh Ayat: Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Jalan Belakang Maksud: Menggunakan cara yang tidak sah. Jadi Umang-Umang Maksud: Suka menggunakan hak orang lain. Contoh Ayat: Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. 10. Contoh Ayat: Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. 11.

Contoh Ayat: Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. Jatuh Hati Maksud: Menaruh cinta (kasih). 23. 20. Jatuh Harga Diri Maksud: Jatuh maruah. Jatuh Air Muka Maksud: Menjadi malu. Contoh Ayat: Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. 22. Jarum Halus Maksud: Tipu muslihat. Jatuh Bangun Maksud: Maju mundur. Contoh Ayat: Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. Jatuh Melarat Maksud: Menjadi miskin. Contoh Ayat: Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Contoh Ayat: Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. 21. 18. 24. Jatuh Sakit Maksud: Mendapat sakit. . 17. 15. Contoh Ayat: Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. Jatuh Cinta Maksud: Menaruh cinta (kasih). Jatuh Semangat Maksud: Hilang keberanian. Jatuh Dari Langit Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Jatuh Nama Maksud: Menanggung malu. 16. 19. Contoh Ayat: Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya.14.

32. Contoh Ayat: Walaupun dia juling air. Jejak Bara Maksud: Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Jinak-Jinak Merpati Maksud: Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. Contoh Ayat: Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. 29. 30. Contoh Ayat: Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. kata Suzy. Juling Air Maksud: Juling sedikit. Contoh Ayat: Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. Jejak Keruh Maksud: Perbuatan yang kurang baik. kepala disengetkan. 33. wajahnya sentiasa berseri-seri. kerana dia suka berbuat jejak keruh. Jejak Langkah Maksud: Mencontohi. Juling Itik Maksud: Apabila memandang sesuatu. 31. Contoh Ayat: Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar. . Contoh Ayat: Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Jinak-Jinak Lalat Maksud: Persahabatan yang tidak mesra. 25. Contoh Ayat: Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. 26. 28.Contoh Ayat: Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. Contoh Ayat: Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Jejak Orang Tua Maksud: Mengikut kelakuan orang tuanya. Jejak Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. 27.

Contoh Ayat: Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. Contoh Ayat: Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Kaki Ayam = Berkaki Ayam Maksud: Tidak memakai kasut. 3. 6. Contoh Ayat: Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. 4. 7. 5. 10. 2. Contoh Ayat: Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. Kacang Hantu Maksud: Orang jahat. Kaki Gunung Maksud: Di bahagian permulaan gunung. 8. Contoh Ayat: Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. Contoh Ayat: Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak. Kaki Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. 9. Contoh Ayat: Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. Kaki Hutan Maksud: Tepi hutan. semua wangnya digunakan untuk membeli arak.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘K’ 1. Kaki Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. Kaki Botol Maksud: Orang yang suka minum arak. . Kaki Gaduh Maksud: Orang yang suka bergaduh. Kaki Bangku Maksud: Tidak pandai bermain bola. Kaki Buli Maksud: Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. Contoh Ayat: Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi.

11. Kaki Rambu Maksud: Orang yang suka merayau. Kaki Perempuan Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Kaku Lidah Maksud: Tidak dapat bercakap dengan lancar. Kaki Lima Maksud: Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. 19. 17. Kaki Langit Maksud: Langit di bahagian bawah. Contoh Ayat: Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. 15. 13. Contoh Ayat: Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Contoh Ayat: Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Kata Dua Maksud: Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak . Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Kampung Halaman Maksud: Kampung tempat dilahirkan. Contoh Ayat: Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Kaki Wayang Maksud: Orang yang suka menonton wayang. Kambing Hitam Maksud: Orang yang dipersalahkan. 14. Kaki Seribu Maksud: Cabut lari. 16. Contoh Ayat: Fadzil kaki wayang. Contoh Ayat: Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. 12. 18. Kaki Umpat Maksud: Orang yang suka mengumpat orang. 21. 20. Contoh Ayat: Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. Contoh Ayat: Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti.

23. Kaya Hutang Maksud: Orang yang banyak hutang. Kecut Hati Maksud: Takut. 28. Kata Putus Maksud: Ketentuan yang terakhir. 25. 22. 30.lain yang terlibat dalam perundingan. Kata Pujangga Maksud: Perkataan orang bijak pandai. Contoh Ayat: Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. 31. Kaya Anak Maksud: Banyak anak. Keliling Pinggang Maksud: Sangat banyak. . Kata Hati Maksud: Perasaan. Kecil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Contoh Ayat: Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. Contoh Ayat: Semasa perahu kami dilanda ombak besar. Contoh Ayat: Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Contoh Ayat: Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. Contoh Ayat: Jali kaya hutang kerana mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Contoh Ayat: Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Contoh Ayat: Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Contoh Ayat: Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. 27. 26. 29. Kaya Hati Maksud: Pemurah. terasa kecut hati saya. Kelas Kambing Maksud: Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. 24.

33. Contoh Ayat: Dia kepala dingin. . 38. Ke Luar Negeri Maksud: Pergi ke negeri lain. Kepala Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Kepala Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Contoh Ayat: Ikram perlu diajar perlahan-lahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat.32. Kepala Berat Maksud: Bodoh. 41. Kembang Hati Maksud: Gembira. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Kepala Dua Maksud: Orang yang tidak setia. Contoh Ayat: Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. 39. Contoh Ayat: Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. Contoh Ayat: Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Contoh Ayat: Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. 35. 37. Kepala Dingin Maksud: Penyabar. Kembang Sayap = Mengembangkan Sayap Maksud: Meluaskan usaha. Contoh Ayat: Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. 34. Contoh Ayat: Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran. 40. Kena Tangan Maksud: Dipukul. Kepala Berita Maksud: Tajuk sesuatu berita. 36.

Keras kepala Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. 48. 52. 51. Kerat Rotan = Berkerat Rotan Maksud: Memutuskan perhubungan. Kering Darah Maksud: Terkejut.42. 44. 50. Contoh Ayat: Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. Keras Hati Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Keras Mulut Maksud: Tidak mahu kalah dalam perdebatan. 47. Kepala Udang Maksud: Bodoh. Kera Sumbang Maksud: Tidak suka bergaul dengan orang lain. 43. Contoh Ayat: Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. . Contoh Ayat: Susi menjadi seperti kera sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Kerang Busuk Maksud: Tersengih-sengih tanpa sebab. Keras Lidah Maksud: Tidak pandai bercakap. Contoh Ayat: Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Kering Hati Maksud: Tiada rasa belas kasihan. Contoh Ayat: Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. 45. 49. 46. Kepala Kain Maksud: Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan. Contoh Ayat: Kepala kain itu bercorak pucuk rebung.

Contoh Ayat: Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Khabar Burung Maksud: Berita yang belum sah. Kucing Kurap Maksud: Orang yang tidak berguna. 58. Kunci Diri = Mengunci Diri Maksud: Mengurung diri. Contoh Ayat: Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Contoh Ayat: Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. 55. Ketawa Raja Maksud: Ketawa tetapi dalam kesedihan. 61. 56. Contoh Ayat: Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi. Keringat Dingin Maksud: Takut. dia pasti tidak akan mengerjakannya. Contoh Ayat: Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. Ketam Batu Maksud: Sangat kedekut. 60. 63. Kuku Besi Maksud: Memerintah dengan kejam. 57. Kucing Bertanduk Maksud: Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. 59. Contoh Ayat: Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya.53. Contoh Ayat: Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. . Kerja Tangan Maksud: Pertukangan tangan. 62. 54. Khabar Angin Maksud: Berita yang belum sah. Kuku Kambing Maksud: Alat yang digunakan untuk menanam padi. Contoh Ayat: Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi.

Kurang Asam Maksud: Tidak sopan. Contoh Ayat: Saya kurang hati dalam seni tekat-menekat kerana agak rumit untuk melakukannya. Kurang Iman Maksud: Mudah terpedaya. Kurang Hati Maksud: Tidak berminat. Kurang Fikir Maksud: Tidak berhati-hati. Kurang Akal Maksud: Tidak pandai. 67. Contoh Ayat: Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. 72. Contoh Ayat: Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. Kurang Adab Maksud: Tidak sopan.64. 68. 70. . 66. Contoh Ayat: Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Contoh Ayat: Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. Kunci Hati Maksud: Rahsia. 71. Contoh Ayat: Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. kurang adab namanya. Kurang Bahasa Maksud: Tidak halus budi bahasanya. Kurang Ajar Maksud: Tidak sopan. Kurang Adat Maksud: Tidak sopan. 65. Contoh Ayat: Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. 73. 74. 69. Contoh Ayat: Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. Kunci Mulut Maksud: Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut.

mereka sedang menikmati buah durian. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. permulaan yang baik. Contoh Ayat: Oleh sebab Suraya langkah bendul. Langkah Baik Maksud: Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. Contoh Ayat: Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Kutu Embun Maksud: Orang yang suka merayau pada malam hari. Kurang Ingat Maksud: Pelupa. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. bertuah. 4. Contoh Ayat: Hari ini. Kusut Fikiran Maksud: Susah hati. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘L’ 1. 76. 2. Contoh Ayat: Saya akan mencari adik kandung saya itu. Contoh Ayat: Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. Langkah Kanan Maksud: Bernasib baik. Kurang Jadi = Kurang Menjadi Maksud: Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. 77. 78. 79. . pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Kutu Jalan Maksud: Orang yang suka merayau.75. Contoh Ayat: Pada pendapat saya. 3. Langit Hijau Maksud: Sangat jauh. walaupun sampai ke langit hijau. Contoh Ayat: Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. Contoh Ayat: Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. Langkah Bendul Maksud: Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya.

10. 11. 14. 9. Contoh Ayat: Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. Contoh Ayat: Ikan paus itu berada di laut lepas. duitnya pula dicuri orang. Langkah Sumbang Maksud: Cara atau perbuatan yang tidak betul. Lapik Perut Maksud: Makan Sedikit. Lapang Hati Maksud: Perasaan lega. memujuk rayu. 15. 8. Lembut Gigi Daripada Lidah Maksud: Pandai berkata-kata. Contoh Ayat: Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. 6. 7. Contoh Ayat: Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. Lapang Dada Maksud: Perasaan lega. sudahlah keretanya rosak. 12. . Lembut Hati Maksud: Penyayang. Langkah Kiri Maksud: Malang. Contoh Ayat: Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. Lebai Malang Maksud: Orang yang selalu mengalami nasib malang. 13. Contoh Ayat: Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. Contoh Ayat: Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. Lari Semangat Maksud: Terkejut. Laut Lepas Maksud: Tengah laut.5. Contoh Ayat: Nasibnya umpama lebai malang. Langkah seribu Maksud: Cabut lari.

23. 19. Contoh Ayat: Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. Lidah Tak Bertulang Maksud: Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. Lena Ayam Maksud: Belum tidur betul. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. 26. Contoh Ayat: Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. dia baru lena ayam. 18. Contoh Ayat: Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. . Lepas Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. tidak jujur. Lidah Biawak Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. 22. 20. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. Lidah Bercabang Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Contoh Ayat: Gara-gara aktiviti lintah darat. Lepas Angan-Angan Maksud: Membuat sesuatu yang diingini. Lidah Keras Maksud: Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. 25. Lidah Panjang Maksud: Suka menghasut. 24. Contoh Ayat: Semasa anaknya menjerit ketakutan. 17. Lepas Diri Maksud: Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. Contoh Ayat: Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan.16. Lipas Kudung Maksud: Membuat sesuatu kerja dengan pantas. 21. Contoh Ayat: Oleh sebab Rafiq lidah keras. Lintah Darat Maksud: Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Contoh Ayat: Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. Contoh Ayat: Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri.

Luka Hati Maksud: Pilu. Lupa Daratan Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas. B) Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. . SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘M’ 1.27. Lubuk Akal lautan ilmu Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. Contoh Ayat: A) Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. C) Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. B) Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. Mabuk Darah Maksud: A) Pening kerana melihat darah yang banyak. Lubuk Hati Maksud: Dalam hati. Contoh Ayat: Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. 32. 29. 31. 28. Contoh Ayat: Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. Mabuk Gunung Maksud: Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. Contoh Ayat: Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. Lubuk Akal Lautan Budi Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. 2. Contoh Ayat: Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. 30. C) Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. Contoh Ayat: Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. Lurus Akal Maksud: Jujur. Contoh Ayat: Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaikbaiknya. hilang pertimbangan.

Contoh Ayat: Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. Mabuk Kecubung Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Mahkota Negeri Contoh Ayat: Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. 7. Makan Angkat Maksud: Orang yang suka dipuji. Main Mata = Bermain Mata Maksud: Memberikan isyarat dengan mata. 12. 9. . Makan Angin Maksud: Berehat atau bersiar-siar. Contoh Ayat: Pembantu rumah saya makan angkat. kekasih. Contoh Ayat: Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. Mabuk Selasih Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. 8. Mabuk Kepayang Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. 5. 14. Mahkota Hati Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. 6.3. Contoh Ayat: Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. 11. 10. Makan Besar Maksud: Mengadakan jamuan. Mabuk Laut Maksud: Pening dan muntah semasa belayar. 13. Makan Beradap Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Makan Berdamai Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). 4.

Contoh Ayat: Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. 22. Makan Gaji Maksud: Bekerja untuk mendapatkan upah. rasuah. Contoh Ayat: Akibat termakan budi pak ciknya. 21. Makan Diri Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. 19. Contoh Ayat: Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. Makan Darah Maksud: Sesuatu yang dijual dengan harga yang sangat mahal. Contoh Ayat: Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. 18.15. Makan Duit Maksud: Mengambil wang secara haram. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. Makan Kawan Maksud: Mencelakakan kawan sendiri. 20. Contoh Ayat: Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat mahal berbanding dengan harga di bandar. Makan Hati Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Contoh Ayat: Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Makan Garam Maksud: Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. 24. Makan Budi = Termakan Budi Maksud: Menerima pertolongan orang. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam. 23. . rasuah. Contoh Ayat: Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undang-undang. 17. 16. Makan Bunga Maksud: Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. Makan Suap Maksud: Mengambil wang secara haram.

Makan Tanggung Maksud: Hidup di bawah jagaan orang lain. Mandi Keringat = Bermandi Keringat Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. bekerjalah bersungguh-sungguh.25. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Contoh Ayat: Semasa bersua muka dengan pemuda itu. 31. Mandi Kerbau Maksud: Mandi yang tidak bersih. nasihat Adi kepada Rahman. Contoh Ayat: Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. 30. 29. Makan Sumpah Maksud: Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. 32. . Contoh Ayat: Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. Mandi Biar Basah Maksud: Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguh-sungguh. Mandi Darah Maksud: Berlumuran darah. 26. hidupnya menjadi miskin dan melarat. Mandi Embun Maksud: Membiarkan diri dibasahi embun. 33. Mandi Bunga Maksud: Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. Contoh Ayat: Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. bak kata orang kalau mandi biar basah. Contoh Ayat: Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. Contoh Ayat: Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. Contoh Ayat: Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat. Malu-Malu Bahasa Maksud: Berasa segan. Contoh Ayat: Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Contoh Ayat: Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. 28. 27. Contoh Ayat: Akibat dimakan sumpah. Malu-Malu Kucing Maksud: Pura-pura malu. 34. Zainab malu-malu bahasa.

45.35. 36. . Contoh Ayat: Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Masuk Daun Maksud: Memperoleh peluang yang baik. 38. Contoh Ayat: Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. 37. 40. Masin Lidah Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Contoh Ayat: Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. Masuk Akal Maksud: Dapat diterima akal. Contoh Ayat: Segala hutang-piutangnya masuk buku. Masuk Bakul Sampah Maksud: Ditolak. 39. Mandi Ombak = Bermandi Ombak Maksud: Basah kena ombak. Masin Mulut Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Contoh Ayat: Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. 43. Contoh Ayat: Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Contoh Ayat: Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. Contoh Ayat: Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. Masuk Ajar Maksud: Mendengar nasihat. Masuk Angin Maksud: Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. 41. Contoh Ayat: Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya „cikgu‟. Masuk Buku Maksud: Dicatatkan ke dalam buku. 44. Masuk Angin Keluar Asap Maksud: Tidak mencapai apa yang dikehendaki. Mandi Peluh Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. 42.

B) Tempat air keluar dari tanah. Mata Lembu Maksud: Telur yang digoreng bulat-bulat. Contoh Ayat: Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Mata Duitan Maksud: Orang yang tamakkan wang. 47. Mati Akal Maksud: Buntu fikiran. Mat Jenin Maksud: Orang yang suka berangan-angan. Contoh Ayat: Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. 52. 54. Contoh Ayat: Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. 51. Mata Petai Maksud: Tidak dapat melihat dengan betul. Contoh Ayat: Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. Contoh Ayat: Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. Contoh Ayat: Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. 49. 50. . Contoh Ayat: Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. Mata Telinga Maksud: Kakitangan yang diharapkan. Contoh Ayat: Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. Mata Keranjang Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan.46. 48. Mata Air Maksud: A) Orang kesayangan. Mata Hati Maksud: Perasaan dalam hati. 53. kekasih.

Mati Ayam Maksud: Mati dengan sia-sia. Contoh Ayat: Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Contoh Ayat: Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. 61. Minta Jalan Maksud: Meminta diberi jalan untuk lalu. Contoh Ayat: Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya. 56. Mati Kutu Maksud: Tidak melawan.55. 60. 64. Contoh Ayat: Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. . Minta Diri Maksud: Memohon diizinkan pergi. Mati Beragan Maksud: Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Contoh Ayat: Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. Mati Katak Maksud: Mati dengan sia-sia. 63. meminta belas ihsan. 58. 62. Muka Baru Maksud: Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu bidang. Contoh Ayat: Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. Mati Balik Hidup Maksud: Selamat setelah mengalami bahaya besar. 59. Mati Angin Tidak berkuasa. Contoh Ayat: Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu. Minta Nyawa Maksud: Memohon supaya tidak dibunuh. 57. Contoh Ayat: Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya.

tidak menghiraukan teguran. 66. 74. . 68. Contoh Ayat: Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya. tidak menghiraukan teguran. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. 71. Muka Dua Maksud: Tidak jujur. Muka Laut Maksud: Permukaan laut. Mulut Bisa Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 65. Mulut Gatal Maksud: Suka bercakap apa sahaja. 69. Muka Lama Maksud: Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Contoh Ayat: Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh. Muka Tebal Maksud: Orang yang tidak tahu malu. 72. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. tidak menghiraukan teguran. 67. Contoh Ayat: Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Muka Manis Maksud: Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Muka Tembok Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Contoh Ayat: Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. 73. Muka Masam Maksud: Menunjukkan muka yang muram atau benci.Contoh Ayat: Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. Muka Papan Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Contoh Ayat: Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. jiran tetangga memulaukannya. Contoh Ayat: Akibat mulut bisa Mak Limah. 70.

Contoh Ayat: Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh sebuah syarikat penerbangan. Mulut Manis Maksud: Lemah lembut dan baik tutur katanya. 79. 84. Contoh Ayat: Akibat mulut murai Kak Timah. Contoh Ayat: Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis.75. Mulut Murai Maksud: Orang yang suka bercakap banyak. 80. rumah tangganya porak-peranda. . Murah Mulut Maksud: Ramah. Mulut Kotor Maksud: Suka bercakap apa sahaja. Murah Hati Maksud: Pemurah. Mulut Tajam Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Murah Tangan Maksud: Pemurah. Mulut Tempayan Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Murah Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Contoh Ayat: Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Musuh Dalam Selimut Maksud: Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri. 76. 83. Contoh Ayat: Jiran yang baru pindah itu murah mulut. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. 78. 82. 77. 81.

Contoh Ayat: Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Nasi Damai Maksud: Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. Naik Saksi Maksud: Menjadi saksi. Contoh Ayat: Dia naik angin apabila kawan-kawan mengusiknya. 6. 7. Naik Semangat Maksud: Bertambah berani. Naik Pitam Maksud: Pening. Naik Kepala Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas Contoh Ayat: Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Nama Baik Maksud: Maruah. 2.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘N’ 1. walau di mana pun kita berada. 5. 4. 3. Naik Darah Maksud: Terlalu marah. 10. Contoh Ayat: Nama baik keluarga hendaklah dijaga. Naik Minyak Maksud: Menjadi marah dan mengganas. Contoh Ayat: Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Contoh Ayat: Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. 9.Naik Angin Maksud: Terlalu marah. semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. Contoh Ayat: Semasa Ali naik minyak. Contoh Ayat: Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Naik Geram Maksud: Menyampah. Contoh Ayat: Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. . 8.

Omong Kosong Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘O’ 1. Contoh Ayat: Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Nyiur Gading Maksud: Pokok kelapa kuning. 4. Contoh Ayat: Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. . 7. 5.11. 3. 6. 12. Orang Asing Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Orang Besar Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. Orang Atasan Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. 13. Contoh Ayat: Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. 2. pembesar. Contoh Ayat: Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. Contoh Ayat: Usah percaya cakapnya. Orang Asli Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri.Oleh-Oleh Maksud: Hadiah. Nujum Pak Belalang Maksud: Tukang tilik palsu. Contoh Ayat: Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleh-oleh dari Indonesia. Contoh Ayat: Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. pembesar. Nyawa-Nyawa Ikan Maksud: Hampir mati. Orang Berada Maksud: Orang yang berharta. Contoh Ayat: Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali.

15. Contoh Ayat: Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. Orang Biasa Maksud: Rakyat biasa. 12. . 17. 13. Contoh Ayat: Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. jin atau orang bunian. Orang Galang Maksud: Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. 11. Orang Dapur Maksud: Orang perempuan. Orang Darat Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Orang Halus Maksud: Roh. Orang Dagang Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Orang Dalam Maksud: Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Orang Buruan Maksud: Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Contoh Ayat: Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Contoh Ayat: Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. 10. Contoh Ayat: Orang gaji saya berasal dari Filipina. kata ayah kepada tetamu yang datang. Orang Gaji Maksud: Pembantu rumah. Contoh Ayat: Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. Contoh Ayat: Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. Contoh Ayat: Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. 16.8. Orang Buangan Maksud: Orang yang dihukum buang negeri. 9. 14.

Contoh Ayat: Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Contoh Ayat: Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. . Otak Cair Maksud: Pandai. 19. Orang Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. Padang Jarak Padang Tekukur Maksud: Musnah. 3. Orang Tua-Tua Maksud: Orang bijak dan berpengalaman. 2. Orang Upahan Maksud: Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Contoh Ayat: Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang.Pacat Kenyang Maksud: Pulang segera sesudah makan. Orang Harapan Maksud: Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. 21.18. 22. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Otak Beku Maksud: Bodoh. Contoh Ayat: Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. 23. Contoh Ayat: Ajarlah dia secara berperingkat-peringkat kerana dia otak beku. Contoh Ayat: Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘P’ 1. Pak Sanggup Maksud: Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman dalam hidup. Contoh Ayat: Mengikut legenda. 20. Contoh Ayat: Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu.

Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. 14. 9. 11. Panjang Fikiran Maksud: Cerdik. Panjang Lidah Maksud: Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. Paku Belanda Maksud: Harga tetap. Paling Hati = Berpaling Hati Maksud: Tidak setia. Contoh Ayat: Walaupun miskin tetapi dia panjang akal. Contoh Ayat: Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. 6. Contoh Ayat: Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Pak Turut Maksud: Orang yang mengikut sahaja. 7. Panas Rezeki Maksud: Sukar mendapat rezeki. Contoh Ayat: Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Contoh Ayat: Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. 8. Panjang Ekor Maksud: Berani berbuat jahat. Panjang Akal Maksud: Cerdik. Pak Mail mula pasang badan. Paling Tadah Maksud: Tidak setia. 13. . 5. Contoh Ayat: Akibat tidak menepati janji. 10. Contoh Ayat: Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. Pasang Badan Maksud: Berhias diri untuk memikat. Panjang Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. 12.4. para penyokongnya telah berpaling hati. Contoh Ayat: Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan.

Pasang Kaki Maksud: Mengadakan pengintip. 22. Contoh Ayat: Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. Contoh Ayat: Dalam pertempuran di sempadan Thailand. Contoh Ayat: Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. Patah Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. Patah Hati Maksud: Kecewa. 17. Contoh Ayat: Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. hilang tempat bergantung. 23. .15. 19. Contoh Ayat: Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. Patah Kandar Maksud: Sesuatu yang bertambah sukar. Contoh Ayat: Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. Contoh Ayat: Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan. Pasang Mata Maksud: Memerhatikan baik-baik. Patah Lagu Maksud: Getaran suara apabila menyanyi. waspada. Patah Perang Maksud: Kalah perang. 16. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. Contoh Ayat: Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. Pasar Gelap Maksud: Tempat jual beli yang tidak sah. Contoh Ayat: Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Patah Arang = Berpatah Arang Maksud: Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. 21. Pasang Telinga Maksud: Mengintip atau mencuri dengar perbualan. 24. Contoh Ayat: Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahalmahal belaka. 20. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. 18.

Pekak Badak Maksud: Pura-pura tidak mendengar. Contoh Ayat: Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. 26. Pecah Khabar Maksud: Tersiar berita.25. 31. 29. Patung Bernyawa Maksud: Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. Contoh Ayat: Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Contoh Ayat: Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Contoh Ayat: Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. 28. Peluk Lutut = Berpeluk Lutut Maksud: Tidak bekerja. Pedih Hati Maksud: Pilu. Patah Semangat Maksud: Hilang kemahuan untuk berusaha. 34. Peluk Tangan = Berpeluk Tangan Maksud: Tidak bekerja. 32. Contoh Ayat: Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. Contoh Ayat: Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. 33. 30. 27. Peluk Tubuh Maksud: Tidak bekerja. Contoh Ayat: Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. . Pembasuh Mulut Maksud: Manisan yang dihidangkan selepas makan. Pekak Batu Maksud: Pura-pura tidak mendengar. Pecah Amanah Maksud: Melanggar amanah. Contoh Ayat: Pedih hati Azimah mendengar kata-kata tuan rumah yang menghinanya. 35.

45. Contoh Ayat: Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. Contoh Ayat: Pendekar sambal itu lari lintang-pukang apabila dikejar anjing. 43. Contoh Ayat: Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. Perang Pena Maksud: Pertengkaran melalui tulisan di akhbar.36. 38. Contoh Ayat: Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. Contoh Ayat: Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. 39. Contoh Ayat: Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. Contoh Ayat: Ruangan „Lidah Pengarang‟ di akhbar-akhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Contoh Ayat: Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. 40. Pendekar pena Maksud: Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. Perang Mulut Maksud: Bertengkar. Perang Gerila Maksud: Perang secara bersembunyi. Contoh Ayat: Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. Pendekar Kata Maksud: Orang yang pandai berpidato. 37. Pendekar Lidah Maksud: Orang yang pandai berpidato. perang secara senyap-senyap. Perang Dingin Maksud: Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). 42. Pening-Pening Lalat Maksud: Berasa pening sedikit. 41. Perang Saudara Maksud: Perang antara orang sebangsa. Pendekar Sambal Maksud: Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. 44. .

Contoh Ayat: Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. Perigi Buta Maksud: Perigi yang tidak berair. 55. . 52. Contoh Ayat: Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. Contoh Ayat: Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. 51. Contoh Ayat: Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. Perut laut Maksud: Bahagian laut yang dalam. 53. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. 54. Contoh Ayat: Walaupun berjawatan tinggi. Peras Tenaga Orang = Memeras Tenaga Orang Maksud: Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. Pilih Bulu = Memilih Bulu Maksud: Memandang kedudukan. 47.46. 50. Perut Kapal Maksud: Bahagian kapal yang di tengah-tengah. Peras Otak = Memeras Otak Maksud: Belajar bersungguh-sungguh. Peras tenaga Maksud: Bekerja bermati-matian. 48. Contoh Ayat: Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Perang Terbuka Maksud: Perang secara besar-besaran. bangsa dan keturunan. Pilih Kasih Maksud: Berat sebelah. Contoh Ayat: Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. 49. Perut Kosong Maksud: Lapar. Contoh Ayat: Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Contoh Ayat: Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong.

Pinggang Kerengga Maksud: Ramping. Puteri Lilin Maksud: Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Pintu Rezeki Maksud: Jalan untuk mendapat rezeki. Potong Jalan Maksud: Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang.56. kata ayah kepada kakak. . Contoh Ayat: Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. Contoh Ayat: Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. berpanas sekejap pun sudah merungut. 63. Contoh Ayat: Engkau ni seperti puteri lilin. 62. Putih Hati Maksud: Ikhlas dan jujur. 58. Contoh Ayat: Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. 61. Pindah Tangan = Berpindah Tangan Maksud: Bertukar milik. Pisau Cukur Maksud: Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Contoh Ayat: Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. 65. 64. Putih Mata Maksud: Terlepas peluang. Contoh Ayat: Salamah. Contoh Ayat: Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Putera Mahkota Maksud: Anak raja yang bakal naik takhta. 60. Contoh Ayat: Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. 59. Contoh Ayat: Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. 57. Contoh Ayat: Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Pintu Terbuka Maksud: Sedia menerima tetamu. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu.

Contoh Ayat: Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. 3. Contoh Ayat: Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. 70. 68. 72. Putih Tulang = Berputih Tulang Maksud: Mati. Rabun Senja Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. 71. Raja Bola Maksud: Pemain bola yang handal. Putus Arang = Berputus Arang Maksud: Persahabatan yang putus sama sekali. Putus Ubat Maksud: Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. baiklah berputih tulang di medan perang. Contoh Ayat: Ishak rabun ayam. Contoh Ayat: Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Contoh Ayat: Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor.66. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘R’ 1. Contoh Ayat: Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. Putih Tapak Kaki Maksud: Lari sekuat-kuatnya. Putus Akal Maksud: Buntu fikiran. Contoh Ayat: Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. Contoh Ayat: Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki. 67. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. 2.Rabun Ayam Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. 69. Putus Rezeki Maksud: Hilang mata pencarian. Putus Kata Maksud: Mendapat kata sepakat. .

10. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. Ringan Mulut Maksud: Peramah dan fasih. Ringan Tangan Maksud: Suka menolong. Ringan Kaki Maksud: Suka melawat atau berkunjung.4. Ringan Kepala Maksud: Mudah memahami. Contoh Ayat: Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Rezeki Mahal Maksud: Sukar mendapat rezeki. 6. 8. 13. 7. Contoh Ayat: Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. 12. Contoh Ayat: Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Contoh Ayat: Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Rezeki Harimau Maksud: Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Raja Sehari Maksud: Pengantin. Contoh Ayat: Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. Retak Tangan Maksud: Nasib. sebab itulah dia disenangi oleh rakanrakannya. Contoh Ayat: Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Contoh Ayat: Izyan memang bijak dan ringan kepala. Rezeki Murah Maksud: Selalu mendapat keuntungan. . 14. Rangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. 5. 11. Rambang Mata Maksud: Tidak tahu mana yang hendak dipilih. Contoh Ayat: Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. 9. Kekasih. Contoh Ayat: Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda.

Sakit Akal Maksud: Gila. Rosak Hati Maksud: Menderita. Contoh Ayat: Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. Sakit Hati Maksud: Marah kerana ditipu atau dihina. Contoh Ayat: Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. Contoh Ayat: Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. 5. 2.15. Ringan Tulang Berat Perut Maksud: Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. Contoh Ayat: Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. 17. Sakit Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. 19. 4. 3. Sakit Otak Maksud: Gila. 16. Sagu Hati Maksud: Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘S’ 1. Contoh Ayat: Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap. Salah Cakap Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. 6. Ringan Tulang Maksud: Suka menolong. Rusuh Hati Maksud: Gelisah. . Rosak Nama Maksud: Mendapat malu. 18. Contoh Ayat: Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang.

15. Contoh Ayat: Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Sampai Ajal Maksud: Meninggal dunia.Sampai Akal Maksud: Dapat diterima akal. B) Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. 17. Sampah Dunia Maksud: Orang yang tidak berguna. Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Sampai Hati Maksud: Tergamak melakukan sesuatu. Contoh Ayat: Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam. Salah Kata = Tersalah Kata Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Contoh Ayat: Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. Contoh Ayat: Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. 13. 8. Sampah Masyarakat Maksud: Orang yang tidak berguna. Salah Urat Maksud: Terseliuh atau terpelecok. Saudara Angkat Maksud: A) Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. 10. Salah Mulut Maksud: Terlajak kata. kami telah tersalah jalan. Contoh Ayat: Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. 9. 16. Salah Jalan = Tersalah Jalan Maksud: Tersesat. Contoh Ayat: Akibat salah mulut. Contoh Ayat: .7. 14. 11. Salah Langkah Maksud: Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. 12.

Contoh Ayat: Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. Saudara Baru Maksud: Orang yang baru memeluk agama Islam. Contoh Ayat: Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. 18. Saudara Kandung Maksud: Saudara seibu sebapa. Contoh Ayat: Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. 25. Saudara Dekat Maksud: Saudara-mara yang masih dekat pertaliannya. B) Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. 20. Saudara Susu = Saudara Susuan Maksud: Menjadi saudara atau adik-beradik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. Saudara Jauh Maksud: Persaudaraan yang jauh.A) Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Sehelai Sepinggang Maksud: Pakaian yang ada pada tubuh. Contoh Ayat: Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. 19. Sekangkang Kera Maksud: Kecil. Contoh Ayat: Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. 22. Contoh Ayat: Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. . 21. Contoh Ayat: Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. 23. Contoh Ayat: Setelah ibunya berkahwin lain. 26. 27. Saudara Pungut Maksud: Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Sejuk Hati Maksud: Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. 24. Saudara Anjing Maksud: Adik-beradik seibu berlainan ayah.

Senang Hati Maksud: Gembira kerana sesuatu. 29. Contoh Ayat: Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Senyum Kambing Maksud: Senyum mengejek. Sekapur Sirih Maksud: Sekejap. 31. . Contoh Ayat: Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. kata Lily kepada Ahmad. Contoh Ayat: Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Sengkang Mata = Bersengkang Mata Maksud: Tidak tidur semalaman. Contoh Ayat: Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Contoh Ayat: Kami hanya senyum kambing apabila melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. 34. Senyum Manis Maksud: Senyum yang menarik. Contoh Ayat: Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Contoh Ayat: Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. 30. Contoh Ayat: Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. Senyum Mesra Maksud: Senyum yang menunjukkan kemesraan. 35. Senyum Simpul Maksud: Senyum sedikit. Senang Cakap Maksud: Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya.28. batang hidung kau pun aku tidak nampak. 32. Contoh Ayat: Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. Senyum Raja Maksud: Senyum yang dibuat-buat. 33. 36. Senyum Kucing Maksud: Senyum yang ada muslihat. 37. Contoh Ayat: Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja.

45. 48. 40. Serkap Jarang Maksud: Menuduh sembarangan. Sepak Kertas Maksud: Tidak mempunyai pekerjaan.38. Senyum-Senyum Siput Maksud: Senyum sedikit. Singkat Akal Maksud: Tidak bijak. Singkat Umur Maksud: Umur pendek. 44. maklumlah baru mejadi raja sehari. Separuh Mati Maksud: Terlalu penat. Contoh Ayat: Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Contoh Ayat: Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Senyum Tawar Maksud: Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. Contoh Ayat: Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Contoh Ayat: Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Contoh Ayat: Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Contoh Ayat: Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. 39. 42. 46. . Seri Panggung Maksud: Bintang bangsawan. Contoh Ayat: Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. 43. Setengah Tiang Maksud: Gila-gila. Contoh Ayat: Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Seri Muka Maksud: Cahaya muka. 41. Senyum Sumbing Maksud: Senyum sedikit. Contoh Ayat: Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. 47.

Tahi Minyak Maksud: Cerewet. Suara Hati Maksud: Perasaan. Suntuk fikiran Maksud: Cetek pengetahuan. Tahi Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. Contoh Ayat: Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar.49. 3. Contoh Ayat: Banyak suara-suara sumbang yang didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. 50. 52. Tahi Lalat Maksud: Titik atau tumbuhan kecil di kulit. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘T’ 1. 2. Contoh Ayat: Linggam memang tahi minyak. Tahi Ketam Maksud: Sisa kayu yang diketam. kamu akan menjadi suntuk fikiran. 51. Contoh Ayat: Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. Tahi Air Maksud: Sampah yang mengapung di atas air. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. 6. Suntuk Akal Maksud: Buntu fikiran. 5. Contoh Ayat: Jika kamu tidak suka membaca buku.Tahan Hati Maksud: Cekal. Suara Sumbang = Suara-Suara Sumbang Maksud: Pendapat yang bertentangan dengan pendapat umum. Contoh Ayat: Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. 4. Contoh Ayat: Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. .

9. 11. jangan tahu ada sahaja. 15. Tahu Adab Maksud: Berbudi bahasa. Tajam Akal Maksud: Pintar. 14. Tajam Pendengaran Maksud: Lekas dapat mendengar. Tajam Ingatan Maksud: Tidak pelupa. Contoh Ayat: Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. 8. 16. 10. . Tajam Lidah Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 13.7. Tahu Bahasa Maksud: Berbudi bahasa. Contoh Ayat: Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. Tajam Mulut Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 17. Tahu Adat Maksud: Sopan santun. Tahu Ada Maksud: Mahukan sesuatu itu siap sedia. Contoh Ayat: Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. Contoh Ayat: Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Contoh Ayat: Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Contoh Ayat: Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. 12. Tahu Diuntung Maksud: Sedar akan kedudukan diri. Contoh Ayat: Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. Tajam Fikiran Maksud: Pintar.

Jangan tangkap buta sahaja. Contoh Ayat: Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. 22. Contoh Ayat: Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. 21. Tangkai Jering Maksud: Sangat kedekut. 23. 27. Tangkap Buta Maksud: Menuduh sembarangan. Contoh Ayat: Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. kekasih. Tali Barut Maksud: Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. Tangan Terbuka Maksud: Suka menolong orang. 25. Tangan Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. Tangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. 24. kekasih. Tangan Panas Maksud: Selalu gagal. 26. Tangkap Basah = Ditangkap Basah Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Contoh Ayat: Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. . 19. kata Pak Mail. Tangan Kosong Maksud: Hampa.18. murah hati. Contoh Ayat: Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. Tangkai Kalbu Maksud: Orang kesayangan. 28. kekasih. 20. Tajuk Mahkota Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua.

Tawar Hati Maksud: Sudah hilang kepercayaan. Contoh Ayat: Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. 34. 31. 37. Tarik Muka Dua Belas Maksud: Bermuka masam. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Taruh Mata Maksud: Melihat. Tangkap Tangan Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Contoh Ayat: Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. 36. 38. 32. 33. Tangkap Muat Maksud: Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Contoh Ayat: Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Contoh Ayat: Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Contoh Ayat: Sejak kejadian kehilangan wang itu. 35. Contoh Ayat: Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. Tarik Langkah Seribu Maksud: Cabut lari. Tarik Kesimpulan Maksud: Membuat kesimpulan. Taruh Hati = Menaruh Hati Maksud: Suka. Tangkap Wap Maksud: Perbuatan yang sia-sia.29. Contoh Ayat: Daripada cerita saksi. Contoh Ayat: Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Tarik Modal = Menarik Modal Maksud: Membawa masuk modal. . Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. 30.

47. Contoh Ayat: Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. Contoh Ayat: Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. Tidur-Tidur Ayam Maksud: Tidur yang tidak nyenyak. 48. 45. Contoh Ayat: Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. 49. 41. 44. Contoh Ayat: Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Terang Tanah Maksud: Waktu hampir-hampir siang. Contoh Ayat: Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. 42. . Tegar Hati Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Terang Hati Maksud: Lekas pandai. Teman Hidup Maksud: Suami atau isteri. Tidur Mati Maksud: Tidur yang sangat nyenyak. 43. Telinga Nipis Maksud: Cepat marah. Telinga Kuali Maksud: Orang yang tahan hati walaupun dimarahi.39. Tikam Lidah = Bertikam Lidah Maksud: Berbantah atau bertengkar. 46. Telinga Lintah Maksud: Lekas dapat mendengar. Contoh Ayat: Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. 40. Contoh Ayat: Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Contoh Ayat: Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. Teman Sejawat Maksud: Rakan tempat bekerja.

53. Tulang Belakang Maksud: Punca kekuatan. Tua-Tua Keladi Maksud: Orang tua yang berperangai buruk. Titik Peluh Maksud: Hasil usaha sendiri. 51. Tua-Tua Terung Masam Maksud: Orang tua yang berperangai muda. 56. 55. Contoh Ayat: Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. Contoh Ayat: Janganlah terpengaruh dengan kata-katanya kerana dia tin kosong. 52.50. Contoh Ayat: Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu. 54. Titi Buih = Meniti Buih Maksud: Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. Tua-Tua Kelapa Maksud: Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. 57. 59. Contoh Ayat: Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Contoh Ayat: Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Tinggi Hati Maksud: Megah dan sombong. Contoh Ayat: Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Tinggi Hari Maksud: Waktu matahari sudah tinggi. Contoh Ayat: Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. . Tin Kosong Maksud: Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Contoh Ayat: Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. 58. Tinggi Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Contoh Ayat: Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan.

60. 4. 64. Tulang Hitam Maksud: Sumsum. 3. Contoh Ayat: Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. 63. Tulang Kering Maksud: Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. Contoh Ayat: Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam bajubaju itu. Tulang Itik Maksud: Orang yang tidak kuat bekerja. Contoh Ayat: Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. 62.Ubat Hati = Pengubat Hati Maksud: Penghibur hati. 61. 2. Contoh Ayat: Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. Contoh Ayat: Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. Contoh Ayat: Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Simpulan Bahasa bermula dari huruf ‘U’ 1. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Turun Minyak Maksud: Menjadi berang atau ganas. Untung Batu Maksud: Nasib yang buruk. Ubat Jerih Maksud: Upah. Contoh Ayat: Setelah Zaiton meninggal dunia. . Contoh Ayat: Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. Ubat Lelah Maksud: Upah. Turun Takhta Maksud: Melepaskan jawatan raja. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam.

Untung Sabut Maksud: Nasib yang baik. . Contoh Ayat: Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. Contoh Ayat: Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. Contoh Ayat: Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Wang Duka Maksud: Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘Z’ 1. 2. Wang Suap Maksud: Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. 4. Contoh Ayat: Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Wang Hantaran Maksud: Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. 3. Zaman Puntung Berasap Maksud: Zaman kuno.5. Contoh Ayat: Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undang-undang. Contoh Ayat: Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘W’ 1. Zaman Bahari Maksud: Zaman purbakala. 2. biasanya secara tidak sah. Wang Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful