SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘A’

1. Abang Angkat Maksud: Lelaki yang telah di akui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Contoh Ayat: Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah. 2. Abang Ipar Maksud: Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Hafiz ialah abang ipar Umar. 3. Abang Kandung Maksud: Abang yang seibu sebapa. Contoh Ayat: Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. 4. Abu Angin Maksud: Telah musnah sama sekali. ContohAyat: Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. 5. Abu Jahal Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Contoh Ayat: Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan. 6. Abu Lahab Maksud: Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. 7. Abu Nawas Maksud: Orang yang suka berhelah. Contoh Ayat: Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. 8. Ada Akal Maksud: Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Contoh Ayat: Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. 9. Ada Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Contoh Ayat: Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah.

10. Ada Bakat Maksud: Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Contoh Ayat: Izzah ada bakat menjadi penulis novel. 11. Ada Can Maksud: Ada peluang. Contoh Ayat: Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. 12. Ada Gaya Maksud: Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Contoh Ayat: Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. 13. Ada Hati Maksud: Keinginan. Contoh Ayat: Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. 14. Ada Jalan Maksud: Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara. Contoh Ayat: Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. 15. Ada-Ada Maksud: Ada sesuatu. Contoh Ayat: Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. 16. Adat Balai Maksud: Adat dalam istana raja. Contoh Ayat: Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. 17. Adik Angkat Maksud: Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Contoh Ayat: Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. 18. Adik Ipar Maksud: Adik kepada isteri atau suami. Contoh Ayat: Adik ipar saya seorang doktor. 19. Adik Kandung Maksud: Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Contoh Ayat: Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu.

20. Adu Buku = Beradu Buku Maksud: Bertinju. Contoh Ayat: Samad beradu buku dengan Wahid. 21. Adu Domba = Mengadu Domba Maksud: Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Contoh Ayat: Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. 22. Adu Kening = Beradu Kening Maksud: Berhadap-hadapan muka. Contoh Ayat: Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. 23. Adu Lengan = Beradu Lengan Maksud: Beradu kekuatan. Contoh Ayat: Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. 24. Adu Nasib = Mengadu Nasib Maksud: Mencari rezeki. Contoh Ayat: Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan. 25. Adu Untung Maksud: Mencari rezeki. 26. Air Mandi Maksud: Sudah menjadi kebiasaan. Contoh Ayat: Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. 27. Air Muka Maksud: a) Wajah b) Maruah Contoh Ayat: a) Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermain-main di padang. b) “Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai,” kata Imad kepada Husin. 28. Air Pasang Maksud: Paras air laut yang meningkat. Contoh Ayat: Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air.

32. Contoh Ayat: Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. . Alas Perut Maksud: Makan sedikit. 36. Contoh Ayat: Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. Alas Cakap Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. 35. 38. Air Sembilan Maksud: Air yang digunakan untuk memandikan mayat.29. Contoh Ayat: Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu air surut. Contoh Ayat: Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Contoh Ayat: Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah. Contoh Ayat: Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Akal Belut Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. Akal Kancil Maksud: Orang yang pandai tipu muslihat. 30. Air Surut Maksud: Paras air laut yang turun. Air Setaman Maksud: Air yang bercampur bunga-bungaan dan limau untuk dibuat mandi. 37. Alas Kata Maksud: Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Ajak-Ajak ayam Maksud: Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. 31. Contoh Ayat: Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. 33. Akal Sejengkal Maksud: Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. 34.

Ambil Ada Maksud: Berpuas hati dengan apa yang ada. Contoh Ayat: Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Contoh Ayat: Persidangan itu tidak berhasil. 45. Contoh Ayat: Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. masing-masing pulang ambil abu sahaja. Contoh Ayat: Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan. Ambil Angin Maksud: Bersiar-siar mengambil udara bersih. . 42. penyakitnya beransur pulih. 46. Alih Muka = Beralih Muka Maksud: Menyamar. Contoh Ayat: Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. Alim Kucing Maksud: Pura-pura baik. Contoh Ayat: Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. Ambil Bahagian Maksud: Menyertai. 40. Alih Akal = Beralih Akal Maksud: Berubah pendapat atau fikiran. Ambil Abu Maksud: Maksud yang tidak kesampaian. 44. Contoh Ayat: Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Contoh Ayat: Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. jangan ambil ada sahaja.39. 48. Aliran Masyarakat Maksud: Kehendak masyarakat. Aliran Masa Maksud: Perubahan masa. Alih Angin = Beralih Angin Maksud: Berpindah tempat tinggal. Contoh Ayat: Setelah beralih angin ke Sarawak. 47. 43. 41. Contoh Ayat: Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah.

56. Contoh Ayat: Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. Contoh Ayat: Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. 57. 51. Ambil Muka = Mengambil Muka Maksud: Membuat sesuatu supaya disukai. Ambil Ibarat Maksud: Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Anak Air Maksud: Sungai kecil. memberi perhatian. Ambil Sumpah = Mengambil Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah. Contoh Ayat: Ibu dan ayah sangat ambil berat terhadap prestasi pelajaran kami. . 55. melakukan sumpah. Contoh Ayat: Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Ambil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Ambil Tahu = Mengambil Tahu Maksud: Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. 58. Ambil Haluan = Mengambil Haluan Maksud: Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. Anak Adam Maksud: Umat manusia.49. Contoh Ayat: Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. 50. Contoh Ayat: Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. 54. Ambil Berat Maksud: Beri perhatian. Contoh Ayat: Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. Contoh Ayat: Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkah-langkah pencegahannya tidak diambil. sebab itulah dia disukai. Contoh Ayat: Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. 52. Contoh Ayat: Jangan ambil hati akan kata-katanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. Ambil Ingatan Maksud: Dimasukkan ke dalam ingatan. 53.

Anak Emas Maksud: Orang yang sangat disayangi. Contoh Ayat: b) Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. 67. Anak Didik Maksud: Orang di bawah jagaan kita. 65. Anak Buah Maksud: a)Anak saudara. b) Pekerja di bawah jagaan kita. Contoh Ayat: Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. 60. Anak Angkat Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Anak Kandung Maksud: Anak sendiri. Anak Jantan Maksud: Lelaki yang berani. . Contoh Ayat: Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya.59. Contoh Ayat: a) Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. Contoh Ayat: Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. 68. Anak Haram Maksud: Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. 63. Contoh Ayat: Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. Contoh Ayat: Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. 62. Anak Baju Maksud: Baju dalam. 64. Anak Gahara Maksud: Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. Anak bukit Maksud: Bukit kecil. Contoh Ayat: Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. Contoh Ayat: Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. Contoh Ayat: Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. 66. Contoh Ayat: Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. 61.

69. Anak Kapal Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Contoh Ayat: Ketika bekerja sebagai anak kapal, saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. 70. Anak Negeri Maksud: Penduduk di sesebuah negeri. Contoh Ayat: Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. 71. Anak Perahu Maksud: Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. 72. Anak Piatu Maksud: Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Contoh Ayat: Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. 73. Anak Pungut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 74. Anak Tunggal Maksud: Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Contoh Ayat: Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. 75. Anak Tut Maksud: Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. 76. Angkat Alis = Mengangkat Alis Maksud: Kehairanan. Contoh Ayat: Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. 77. Angkat Bahu Maksud: Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. 78. Angkat Diri Maksud: Sombong. Contoh Ayat: Jangan suka angkat diri, nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu, kata Cikgu Karim kepada Khalid. 79. Angkat Kaki Maksud: Pergi meninggalkan. Contoh Ayat: Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya.

80. Angkat Kening Maksud: Kehairanan. 81. Angkat Mata Maksud: Menentang sesuatu tindakan. Contoh Ayat: Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. 82. Angkat Muka Maksud: Dimanja-manjakan. Contoh Ayat: Apabila ibunya pulang, barulah dia berani angkat muka. 83. Angkat Nama Maksud: Terkenal. Contoh Ayat: Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. 84.Angkat Senjata Maksud: Berperang. Contoh Ayat: Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. 85. Angkat Suara Maksud: Meninggikan suara. Contoh Ayat: Hormatilah orang tua-tua, jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. 86. Angkat Sumpah Maksud: Disuruh bersumpah; melakukan sumpah. 87. Anjing Hitam Maksud: Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Contoh Ayat: Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. 88. Anjing Kurap Maksud: Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Contoh Ayat: Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. 89. Api Peperangan Maksud: Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Contoh Ayat: Pulau yang menjadi rebutan kedua-dua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan.

90. Api Percintaan Maksud: Perasaan cinta yang meluap-luap. Contoh Ayat: Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. 91. Arang Di Dahi Maksud: Mendapat malu. Contoh Ayat: Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. 92. Arang Di Kening Maksud: Mendapat malu. 93. Maksud: Arang di muka Mendapat malu. 94. Asam Garam Maksud: Pengalaman. Contoh Ayat: Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. 95. Atas Angin Maksud: Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Contoh Ayat: Pada musim cuti ini, kami sekeluarga bercadang untuk melawat negara-negara atas angin. 96. Atas Nama Maksud: Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Contoh Ayat: Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. 97. Atas Pagar: Maksud: Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Contoh Ayat: Dalam pertandingan ini, saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. 98. Ayam Jalak: Maksud: Orang yang berani. Contoh Ayat: Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. 99. Ayam Tambatan: Maksud: Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Contoh Ayat: Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol.

Contoh Ayat: Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. 5. Contoh Ayat: Nenek memang baik hati. 10. Contoh Ayat: Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Balas Guna Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. 2. Baik Budi Maksud: Baik hati. Contoh Ayat: Jiman menyara kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘B’ 1. . Contoh Ayat: Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Baik Sangka Maksud: Berpendapat yang orang lain baik. 3. Bahasa Kasar = Berbahasa Kasar Maksud: Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. Babi Buta = Membabi Buta Maksud: Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. Bahasa Pasar Maksud: Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. 9. 8. Contoh Ayat: Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. 4. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anak-anak yatim. Baik Hati Maksud: Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Balik Gagang = Berbalik Gagang Maksud: Berpihak kepada musuh. Balas Budi = Membalas Budi Maksud: Balas jasa dan berterima kasih. Contoh Ayat: Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. Bahasa Ibunda Maksud: Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. Contoh Ayat: Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. 6. 7. Contoh Ayat: Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban.

Contoh Ayat: Bapa kandung saya tinggal di Perak. Bapa Kandung Maksud: Bapa sebenar. Contoh Ayat: Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. 17. 13. 14. walaupun tiada pertalian darah. . Bangkai Bernyawa Maksud: Orang yang tidak berguna. 18. Banyak Akal Maksud: Banyak helah. Contoh Ayat: Halijah banyak cakap sehingga pening kepala saya mendengarnya. Balik Hati = Berbalik Hati Maksud: Berubah pendirian. 15.11. Contoh Ayat: Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri kata Salmah kepada Karim. Bantal Lengan = Berbantal Lengan Maksud: Kehidupan yang terlalu miskin. Batu Api Maksud: Orang yang suka menghasut. Banyak Mulut Maksud: Orang yang suka berleter. Contoh Ayat: Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Banting Tulang = Membanting Tulang Maksud: Bekerja bermati-matian. 16. Basuh Mulut = Pembasuh Mulut Maksud: Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Bapa Angkat Maksud: Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita. Contoh Ayat: Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Contoh Ayat: Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Contoh Ayat: Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Contoh Ayat: Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. 19. 20. Contoh Ayat: Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. Banyak Cakap Maksud: Orang yang suka berleter. 21. 12.

Bawa Diri = Membawa Diri 26. 27. Contoh Ayat: Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Bawa Mati Maksud: Menyebabkan mati. Bawa Nyawa Maksud: Menyelamatkan diri. Bawa Hati Maksud: Merajuk. 28. 23. 30. Contoh Ayat: Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. Bawa Mulut Maksud: Bercerita tentang keburukan orang lain. Contoh Ayat: Setelah pinangannya ditolak. 29. Bawa Hidup Maksud: Merantau mencari penghidupan. 24. Contoh Ayat: Tiada siapa yang membawa sial. Contoh Ayat: Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Bawa Alamat Maksud: Memberi tanda. . Bawa Sial = Membawa Sial Maksud: Mendatangkan malang. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. Bau-Bau Bacang Maksud: Persaudaraan yang jauh. Semuanya telah ditakdirkan Allah. Contoh Ayat: Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Bawa Nasib Maksud: Merantau mencari penghidupan. Contoh Ayat: Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. Batu Loncatan Maksud: Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. 31. 32. Contoh Ayat: Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku.22. Contoh Ayat: Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. 25.

Contoh Ayat: Kita masih gagah dan kuat. Contoh Ayat: Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah kepada perniagaannya. Belah Bumi = Membelah Bumi Maksud: Bunyi yang sangat kuat. Contoh Ayat: Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Bawah Tanah Maksud: Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Contoh Ayat: Ketika zaman darurat. 36. 39.33. Bawa Tuah = Membawa Tuah Maksud: Mendatangkan keuntungan. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. 37. 42. Kita tidak perlu bawa tempurung. Bayang Kata = Dibayang Kata Maksud: Dikias. 34. Bawah Bendera Maksud: Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa.” kata Pak Mail memuji menantunya. Bawa Tempurung Maksud: Minta sedekah. Bekas Tangan Maksud: Sesuatu yang diusahakan. Contoh Ayat: Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. Bayar Nyawa Maksud: Mengorbankan diri. 40. Contoh Ayat: “Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Contoh Ayat: Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya. 38. Contoh Ayat: Pada suatu masa dahulu negeri-negeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris. 35. Bawah Angin Maksud: Negeri-negeri di sebelah Timur. 41. Belah Hati = Berbelah Hati Maksud: Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. Contoh Ayat: Semasa makan malam. . Contoh Ayat: Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya.

49. Contoh Ayat: Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. 52. Belahan Jiwa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Belahan Nyawa Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Contoh Ayat: Anak bongsunya itulah belahan hatinya. Contoh Ayat: Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri. 51. Contoh Ayat: “Berusahalah dengan bersungguh-sungguh. Berani Mati Maksud: Tidak takut mati. Contoh Ayat: Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. 50. 48.” nasihat ayah kepada abang. Berat Hati Maksud: Kurang senang. Berat Bibir Maksud: Orang yang pendiam. Contoh Ayat: Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. supaya hidup kamu senang belakang hari. Berat Lalat Maksud: Pura-pura berani. 46. Belahan Hati Maksud: Orang yang sangat dikasihi. Bendera Putih Maksud: Mengaku kalah. Contoh Ayat: Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. 47. 45.43. . Bengkak Perut Maksud: Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. 44. Contoh Ayat: Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. Belakang Hari Maksud: Kemudian hari.

53. 56. 60. Contoh Ayat: “Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini. Contoh Ayat: Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. Contoh Ayat: Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. 62. Contoh Ayat: Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan. Contoh Ayat: Kalau kerap diberi muka. . Beri Jalan Maksud: Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. 59. mereka akan menjadi malas. Contoh Ayat: Saedah memang berat tangan. Contoh Ayat: Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. 57. Berat Kaki Maksud: Malas. Berat Mulut Maksud: Orang yang pendiam. 54. Contoh Ayat: Berat lidah Jimah hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. 58. Berat Tangan Maksud: Pemalas. 61. 55. Berat Mata Maksud: Mengantuk. Beri Muka Maksud: Memanjakan. Berat Tulang Maksud: Pemalas. Besar Cakap Maksud: Orang yang suka bercakap sombong. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. Berat Sebelah Maksud: Tidak adil. 63. Berita Hangat Maksud: Berita baharu yang menjadi perbualan. Berat Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata. Contoh Ayat: Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta.” kata ibu kepada abang.

Contoh Ayat: Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut. Biang Keladi Maksud: Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. Contoh Ayat: Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu baru-baru ini. 65. degil. Contoh Ayat: Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari. 66. Besar Kepala Maksud: Tidak mahu mendengar nasihat. Contoh Ayat: Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. Contoh Ayat: Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. 69. 71. 72.” kata kakak. Bidan Terjun Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. sebab itulah orang suka mempermain-mainkannya. Besar Mulut Maksud: Suka bercakap besar.64. Bidan Tarik Maksud: Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Contoh Ayat: Jamil memang betul bendul. Betul Bendul Maksud: Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. 73. Contoh Ayat: Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. 67. 70. Contoh Ayat: Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. Contoh Ayat: “Jangan suka besar mulut menceritakan kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. . Besar Perut Maksud: Hamil. Bintang Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Besar Hati = Berbesar Hati Maksud: Gembira. Bintang Gelap Maksud: Bernasib malang. 68.

83. Buah Fikiran Maksud: Pendapat. Buah Pena Maksud: Hasil tulisan atau karya. 79. 78. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. Contoh Ayat: Dalam mesyuarat. 80. Buah Bibir Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Bintang Terang Maksud: Nasib baik. Contoh Ayat: Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. 84. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. . Bongkok Udang Maksud: Terlalu bongkok kerana tua. Bongkok Sabut Maksud: Bongkok sedikit.74. Buah Mulut Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. 85. Bongkar Sauh 76. Buah Kalam Maksud: Hasil tulisan atau karya. Buah Hati Maksud: Orang kesayangan kekasih. Contoh Ayat: Sejak tamat pelajaran. 81. Contoh Ayat: Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama.Buah Helah Maksud: Mencari helah. 75. 77. Buah Cakap Maksud: Perkara yang menjadi perbualan ramai. Contoh Ayat: Pemuda yang bongkok sabut itulah suami saya. Contoh Ayat: Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. 82.

Buang Air Kecil Maksud: Kencing. Buang Diri = Membuang Diri Maksud: Merantau. 92. 94. Contoh Ayat: Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. 93. Buang Anak = Membuang Anak Maksud: Menggugurkan anak. Bual Kosong Maksud: Bercakap tentang perkara yang tidak penting. Contoh Ayat: Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Contoh Ayat: Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Buang Arang Di Muka Maksud: Menghilangkan malu. 95. Buah Tangan Maksud: Hadiah. Buang Malu Maksud: Menghilangkan malu. Buang Lelah Maksud: Berehat untuk meredakan kepenatan.86. Contoh Ayat: Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. . 91. Buang Air Besar Maksud: Berak. 90. Contoh Ayat: Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. Contoh Ayat: Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah. 87. 88. Buang Adat Maksud: Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. Contoh Ayat: Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Contoh Ayat: Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. 89. Contoh Ayat: Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan.

Buat Jahat = Berbuat Jahat Maksud: Melakukan kejahatan. Buang Negeri = Dibuang Negeri Maksud: Diperintah keluar dari sesebuah negeri. 100. Buang Muka = Membuang Muka Maksud: Tidak suka. 102. 103. Contoh Ayat: Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. Contoh Ayat: Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. 97. Buat Bodoh Maksud: Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. Buat Akal Maksud: Mencari helah. Contoh Ayat: Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. 101. biasanya perkara yang tidak baik. 105. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Buang Sial Maksud: Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. Contoh Ayat: Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Buang Sauh Maksud: Berlabuh. . 99. Contoh Ayat: Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. Buang ubat Maksud: Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Contoh Ayat: Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. 98. Contoh Ayat: Dia buat akal apabila disuruh membuat kerja sekolah. Buang Tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. Contoh Ayat: Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya.96. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. Contoh Ayat: Buang ubat sahaja. Buat Perkara Maksud: Berbuat sesuatu. 104.

Buka Tembelang Maksud: Membocorkan rahsia. 110. Contoh Ayat: Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. Contoh Ayat: a) Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Contoh Ayat: Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. b) Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Contoh Ayat: Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. 107. 114. Buka Mulut Maksud: a) Berkata-kata. Bujur Sirih Maksud: Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. 111. Contoh Ayat: Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat. b) Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudara-maranya buka mata. . Contoh Ayat: a) Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Buaya Darat Maksud: Orang yang suka memperdaya perempuan. Contoh Ayat: Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. 109. 112.106. b) Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. 108. 113. Buka Tanah = Membuka Tanah Maksud: Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. Buka Mata Maksud: a) Melihat dan meluaskan pandangan. Contoh Ayat: Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Buka Pintu Maksud: Memberi peluang. Buka Langkah Seribu Maksud: Lari kerana takut disebabkan sesuatu. Buka Telinga Maksud: Mendengar baik-baik. Contoh Ayat: Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil untuk memulakan perniagaan mereka. b) Menyedarkan atau menginsafkan orang lain.

Bunga Dedap Maksud: Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. Contoh Ayat: Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Saya suka menatapnya. Contoh Ayat: Mukamu bagai bulan penuh. Bulan Madu Maksud: Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Bunga Bangsa Maksud: Orang yang berjasa kepada negara. 120. . Contoh Ayat: Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. Contoh Ayat: Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. Bunga Bibir Maksud: Kata-kata yang manis. Contoh Ayat: Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. 123. 119. 117. Contoh Ayat: Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. Contoh Ayat: Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa dikenang sebagai bunga bangsa. Bulat Fikiran Maksud: Mengambil keputusan yang tetap. Contoh Ayat: Tina laksana bunga dedap. Bulat Kata Maksud: Keazaman yang bersungguh-sungguh.Buku Lima Maksud: Penumbuk. 124. Bulan penuh Maksud: Cantik. Bulan Kesiangan Maksud: Berwajah pucat. Contoh Ayat: Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. 121.115. 118. Buru Hutang = Diburu Hutang Maksud: Terdesak kerana berhutang. 122. 116. Contoh Ayat: Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama.

Contoh Ayat: Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. Buruk Hati Maksud: Orang yang jahat. Contoh Ayat: Sejak pulang daripada menunaikan haji. Contoh Ayat: Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. Contoh Ayat: Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. Buru Pangkat = Memburu Pangkat Maksud: Berusaha mencari pangkat. Contoh Ayat: Budak yang buruk makan itu. 127. . Contoh Ayat: Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. 128. sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Buruk Makan Maksud: Pelahap. Buruk Selera Maksud: Makan apa sahaja. entahkan dia berniat baik. 131. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undangundang. Buru Pelajaran = Memburu Pelajaran Maksud: Berusaha mencari ilmu pengetahuan. 133. 129. 132. Buruk Mulut Maksud: Percakapan yang kasar.125. Contoh Ayat: “Jangan buruk sangka kepada kata -kata Zalina. 130. Contoh Ayat: Walaupun mahu memburu pangkat. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Buruk Perut Maksud: Kuat makan. Buru Nafsu = Terburu Nafsu Maksud: Melakukan sesuatu secara terburu-buru.” kata Fairuz kepada Azri. 134. fikirlah baik buruknya. Buruk sSngka Maksud: Menaruh curiga. perangai buruk mulutnya telah tiada. Buruk Laku Maksud: Kelakuan tidak senonoh. 126. Contoh Ayat: Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. Contoh Ayat: Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya.

Buta Warna Maksud: Tidak dapat membezakan warna. Contoh Ayat: Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. Contoh Ayat: Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta malam. 140. Buruk Siku Maksud: Meminta barang yang telah diberikan. Contoh Ayat: Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. 136. 144. Busuk Budi Maksud: Perangai yang jahat. Busung Dada Maksud: Sombong. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. 138. Contoh Ayat: Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. 139. 137. . Contoh Ayat: Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. 142. 143. Contoh Ayat: Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. 145. Buta Perut Maksud: Tidak bertimbang rasa. dia sentiasa memastikan anak-anaknya cemerlang dalam pelajaran. Busuk Hati Maksud: Orang yang berhati jahat.135. Contoh Ayat: Walaupun Ah Seng buta huruf. Contoh Ayat: Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu. Buta Malam Maksud: Rabun pada waktu malam. Contoh Ayat: Kita janganlah jadi orang yang buta perut. Buta Huruf Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis. 141. Buta Ayam = Rabun Ayam Maksud: Mata yang rabun menjelang senja. Buta Hati Maksud: Bersikap kejam. Buta Kayu Maksud: Tidak tahu membaca dan menulis.

Contoh Ayat: “Janganlah kau cabut nyawaku. 4. 2. Cakap Angin Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Cakap Besar Maksud: Meninggi diri. Contoh Ayat: Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘C’ 1. Contoh Ayat: Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. 6.Contoh Ayat: Satu daripada syarat untuk mengikuti program “Memandu Kapal Terbang” ialah peserta tidak buta warna. 7. Cabut Nyawa Maksud: Membunuh. Cacing Naik Ke Mata Maksud: Kelakuan atau perbuatan yang melampau. Contoh Ayat: Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya. 5. Cakap Tinggi Maksud: Meninggi diri.” pinta Rashidah. 3. 8. Cacing Kepanasan Maksud: Gelisah. Contoh Ayat: Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua. Cacing Gila Maksud: Meronta-ronta. 9. Contoh Ayat: “Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata.” kata Tuk Penghulu. Contoh Ayat: Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. Contoh Ayat: Dia seperti cacing kepanasan apabila disoal polis. Cakap Mulut Maksud: Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian. . Cahaya Mata Maksud: Anak.

17. 11. 18. 14. Campur Tangan Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Contoh Ayat: “Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Cakar Ayam Maksud: Tulisan yang buruk. Contoh Ayat: Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. Contoh Ayat: Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. 12.” kata ayah. Cari Fikiran Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Campur Mulut Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Campur Cakap Maksud: Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Contoh Ayat: Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan. Contoh Ayat: Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing.10. Cari Bala Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Cari Akal = Mencari Akal Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cakar Awan = Pencakar Awan Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. 20. Contoh Ayat: Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. 13. Cakar Langit = Pencakar Langit Maksud: Bangunan-bangunan yang tinggi. . 16. 15. 19. Cangkul Angin Maksud: Melakukan perbuatan yang sia-sia. Contoh Ayat: Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Cari Fasal Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan.

Cari Salah Maksud: Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang. Cecah Bahu = Mencecah Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. Contoh Ayat: Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada. Contoh Ayat: Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. 22. 28. Cecah Bumi = Mencecah Bumi Maksud: Jejak ke bumi. 25. 29.21. 26. Cari Makan Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Contoh Ayat: Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. Contoh Ayat: Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Cari Muka Maksud: Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. 24. Cari jalan Maksud: Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cari Seteru Maksud: Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Cari Rezeki Maksud: Bekerja atau mencari rezeki. Contoh Ayat: Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. 23. 30. . 31. Contoh Ayat: Omar cuba mencari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. Cari Nama = Mencari Nama Maksud: Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Contoh Ayat: Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. 27. Cari Susah Maksud: Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Cari Ikhtiar Maksud: Berusaha bersungguh-sungguh.

Cermin Bangkai = Bercermin Bangkai Maksud: Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. 39. 33. Contoh Ayat: Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. Contoh Ayat: Sejak bercerai mata dengan ibunya. Cerai Hidup Maksud: Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Cepat Mulut Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. 40. 37. Cerai Kasih = Bercerai Kasih Maksud: Putus percintaan. 34. Contoh Ayat: Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Contoh Ayat: Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. dia membawa diri ke ibu kota. Cepat Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. Contoh Ayat: Akibat perangainya yang cepat tangan. 35. Contoh Ayat: Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. dia ditangkap polis. Cerai Mata = Bercerai Mata Maksud: Berpisah. Contoh Ayat: Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. Contoh Ayat: Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu.32. 41. 38. 36. Contoh Ayat: Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Cerita Burung Maksud: Berita yang tidak berasas. anak kecil itu sering menangis. Cerai Susu = Bercerai Susu Maksud: Bayi yang telah berhenti menghisap susu. Cerai Mati = Bercerai Mati Maksud: Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. Cepat Lidah Maksud: Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. . Contoh Ayat: Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu.

Cuci Perut Maksud: Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. Contoh Ayat: Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. Contoh Ayat: Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. 47. Cucur Keringat Maksud: Bekerja keras. 44. Contoh Ayat: a) Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. 46. Curi Tulang Maksud: Pemalas. 49.42. b) Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. . Cupak Hanyut Maksud: Lenggang yang lembut. Cucur Peluh Maksud: Bekerja keras. 45. Contoh Ayat: Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Contoh Ayat: Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. Contoh Ayat: Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. 48. Curi Hati = Mencuri Hati Maksud: Memikat hati. Cuci Mata Maksud: a) Melihat pemandangan yang cantik. b) Melihat perempuan yang cantik-cantik. 43. Contoh Ayat: Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Cuci Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan.

Contoh Ayat: Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. Contoh Ayat: Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. 2. Dabik Dada = Mendabik Dada Maksud: Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. Contoh Ayat: Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak. 3. 6. 8. Dalam Tangan Maksud: Sesuatu yang pasti akan dimiliki. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. Contoh Ayat: Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. 5. Contoh Ayat: Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. Contoh Ayat: Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. Contoh Ayat: Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. 9. Dapat Malu = Mendapat Malu Maksud: Menanggung malu. Dalam Kekeringan Maksud: Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Contoh Ayat: Hidup mesti amanah. Dapat Hati Maksud: Beroleh cinta. Contoh Ayat: Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. 7. Dagang Piatu Maksud: Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. cinta yang berbalas.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘D’ 1. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. 4. Dapat Khabar = Mendapat Khabar Maksud: Menerima berita. . Dakwat Tumpah Maksud: Rambut yang hitam lebat. Daki Dunia Maksud: Harta dunia.

18. 16. Contoh Ayat: Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. 13. 11. Contoh Ayat: Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. Darah Putih Maksud: Keturunan bangsawan. Darah Panas Maksud: Cepat marah. Contoh Ayat: Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. 14. Contoh Ayat: Anak abang saya adalah darah daging saya. 12. . Dapat Nama = Mendapat Nama Maksud: Menjadi terkenal. Darah Daging Maksud: Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri. Dapat Terpijak Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Darah Gemuruh Maksud: Mudah gugup. Contoh Ayat: Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan. Darah Manis Maksud: Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. Contoh Ayat: Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. Contoh Ayat: Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Datuk Nenek Maksud: Leluhur. Delima Merekah Maksud: Warna bibir yang cantik.10. Contoh Ayat: Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. 15. 19. Darah Daru Setampuk Pinang Maksud: Masih muda. Contoh Ayat: Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. 17. Contoh Ayat: Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas.

25. 22. 27. . kata hati. 21. 28. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. jangan jadi diam penggali. Contoh Ayat: Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. 26. Contoh Ayat: Membuat sesuatu keputusan. Contoh Ayat: Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. Contoh Ayat: Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. Dingin Hati Maksud: Tidak riang. Contoh Ayat: Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. Contoh Ayat: Lisa diam-diam ubi. Contoh Ayat: Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. 29. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Detak Hati Maksud: Perasaan. Duduk Perut Maksud: Hamil. biarlah ketika dingin kepala.20. Contoh Ayat: Kalau tidak faham hendaklah bertanya. Diam Diri = Berdiam Diri Maksud: Tidak berkata-kata. Contoh Ayat: Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Detik Jantung Maksud: Bunyi degup jantung. Diam-Diam Lepu Maksud: Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. Dingin Tangan Maksud: Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. 23. 24. Depan Hidung = Di Depan Hidung Maksud: Terlalu dekat. Contoh Ayat: Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Diam Penggali Maksud: Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Diam-Diam Ubi Maksud: Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. 30. Dingin Kepala Maksud: Berfikiran tenang dan waras.

Elok Budi Maksud: Berkelakuan baik. Durian Runtuh Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Contoh Ayat: Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. Ekor Belangkas Maksud: Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. Contoh Ayat: Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Emas Putih Maksud: Campuran emas berwarna putih.31. Ekor Mata Maksud: Sudut mata. Contoh Ayat: Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Emas Tempawan Maksud: Orang yang dikasihi. Contoh Ayat: Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. 2. Ekor Pulau Maksud: Hujung pulau. Duit Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. bersopan dan pemurah. Ekor Lipas Maksud: Rambut pada lubang tengkuk. 5. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘E’ 1. . 32. 4. 7. 6. Contoh Ayat: Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh. 3. Contoh Ayat: Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Contoh Ayat: Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Contoh Ayat: Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas.

Faham Kiri = Berfahaman Kiri Maksud: Berfikiran politik yang radikal. . Contoh Ayat: Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. Contoh Ayat: Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. 3. Contoh Ayat: Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Contoh Ayat: Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Contoh Ayat: Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. Gadis Sunti Maksud: Anak perempuan yang belum baligh. 2. Fajar Menyingsing Maksud: Awal pagi. Contoh Ayat: Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. 9. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘F’ 1. Embun Jantan Maksud: Titis embun yang besar-besar. Gadai Nyawa = Bergadai Nyawa Maksud: Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. Gaji Buta Maksud: Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Kami akan memulakan ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. 4. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘G’ 1. Embun Betina Maksud: Titis embun yang kecil-kecil. 2.Gadai Bergolok = Bergadai Bergolok Maksud: Berbelanja sehingga berhabis.8.

Contoh Ayat: “Salmah. 8.5. Contoh Ayat: Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. Contoh Ayat: Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anak-anaknya amat manja dengan adik iparnya itu. 13. Gambaran Hidup Maksud: Teladan. Gaji Pokok Maksud: Gaji tanpa bayaran yang lain. 14. Contoh Ayat: Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Gelap Buta Maksud: Sangat gelap. 6. 12. Contoh Ayat: Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan. Contoh Ayat: Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. 9. 7. Gatal Mulut Maksud: Suka bercerita keburukan orang. 11. Gelap Mata Maksud: A) Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Contoh Ayat: Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. . Contoh Ayat: Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. Ganti Tikar Maksud: Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Contoh Ayat: Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. Gatal Tangan Maksud: Suka membuat yang bukan-bukan. Gelap Hati Maksud: Sukar memahami pelajaran. Gelap Fikiran Maksud: Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. 10.” nasihat Pak Mat kepada anaknya. Garam Hidup Maksud: Pengalaman.

Contoh Ayat: Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. Gencatan Senjata Maksud: Memberhentikan peperangan. Contoh Ayat: Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. Gelora Hati Maksud: Perasaan yang tidak tenang. . 20. Geli Hati Maksud: Rasa lucu hendak tertawa. Contoh Ayat: Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. 18. Contoh Ayat: Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya. Contoh Ayat: Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. 16. Gerak Badan Maksud: Bersenam. Contoh Ayat: Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini. Gelora Semangat Maksud: Perasaan berkobar-kobar. Contoh Ayat: Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. Contoh Ayat: Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. Gelap Wang = Menggelapkan Wang Maksud: Menggunakan wang yang bukan hak. 17. 22. 23. Gelap Pemandangan Maksud: Pitam. 15. Gendang Paha = Bergendang Paha Maksud: Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan. Gelegar Buluh Maksud: Bercakap besar tetapi kosong.B) Pitam. 19. Contoh Ayat: Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. 21.

27. Gerakan Gelap Maksud: Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. 25. 29. Contoh Ayat: Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Contoh Ayat: Usah gila bayang-bayang. Gila Bayang Maksud: Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Gila Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. 33. Contoh Ayat: Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan.24. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gila Bayang-Bayang Maksud: Berhajatkan sesuatu yang mustahil. Gigi Air Maksud: Tepi air laut. 31. Gerak Hati Maksud: Perasaan. Gila Harta Maksud: Sentiasa mementingkan harta kekayaan. 26.” nasihat Zakir kepada Daud. Contoh Ayat: Apabila penyakit gila babinya menyerang. 32. Contoh Ayat: Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. . Gerak Jalan Maksud: Latihan berjalan sebagai satu pasukan. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Contoh Ayat: Jasiman gila angau kepada Jeha. kelam-kabut kami dibuatnya. Gigi Hutan Maksud: Tepi hutan. Contoh Ayat: Ibunya gila harta. Contoh Ayat: “Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. 30. Gila Babi Maksud: Penyakit sawan babi. Contoh Ayat: Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. 28.

Contoh Ayat: Dia seperti golok kayu. Gila Isim Maksud: Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. 38. Gila Kuasa Maksud: Sangat ingin mendapat kuasa. 39. Contoh Ayat: Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi.Gila Talak Maksud: Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. Contoh Ayat: Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. Gila Perempuan Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Contoh Ayat: Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. Gila-Gila Air Maksud: Kurang sihat ingatan (fikiran). Contoh Ayat: Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. Golok Kayu Maksud: Orang bodoh yang berlagak pandai. 37. orang sukar untuk mempercayai cakapnya. . 43. 35. Gila Urat Maksud: Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Contoh Ayat: Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. 40. Gila Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. tidak malu). Contoh Ayat: Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. 42. pemberani. 36. 41.34. Gila Pangkat Maksud: Sentiasa ingin mendapat pangkat. Contoh Ayat: Apabila dia mula gila-gila bahasa. Contoh Ayat: Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Contoh Ayat: Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Gila-Gila Bahasa Maksud: Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. kononnya dia tahu segala-galanya tentang perkembangan politik negara.

Habis Bulan Maksud: Hujung bulan. Contoh Ayat: Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. . Gunung Hati = Menggunung Hati Maksud: Tersangat ingin. 4. 48. Contoh Ayat: Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Habis Jodoh Maksud: Bercerai.44. 45. Contoh Ayat: Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. Habis Akal Maksud: Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Gulung Tikar Maksud: Muflis. 3. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. Contoh Ayat: Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Contoh Ayat: Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. 47. Gunting Hati = Menggunting Hati Maksud: Melukai perasaan. Gunung Runtuh Maksud: Bunyi bergemuruh. 2. Contoh Ayat: Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘H’ 1. Contoh Ayat: Saya seolah-olah habis akal untuk mendapakan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Habis Jadi Abu Maksud: Musnah. Gunung Payung Maksud: Orang kesayangan. dia akan berpindah ke Sarawak. Contoh Ayat: Habis bulan Mac ini. Contoh Ayat: Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. 46.

9.5. 8. Hancur Hati Maksud: Sangat sedih. Habis Nyawa = Menghabiskan Nyawa Maksud: A) Mati. Halwa Telinga Maksud: Sesuatu yang baik untuk didengar. Contoh Ayat: A) Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. Contoh Ayat: Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi. Habis Tahun Maksud: Penghujung tahun. 11. B) Cukuplah setakat sini. B) Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan. 12. Halwa Mata Maksud: Persembahan yang mengasyikkan. Hampa Tangan Maksud: Tidak mendapat apa-apa. 7. B) Menebus dengan nyawa. . Contoh Ayat: Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Habis Modal Maksud: A) Tidak ada lagi modal yang tinggal. Contoh Ayat: Rancangan “Senandung Malam” yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. 10. Contoh Ayat: Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. Contoh Ayat: A) Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Contoh Ayat: Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. saya pun telah habis modal untuk bercakap. 6. Contoh Ayat: Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. B) Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. Habis Perkara Maksud: Selesai.

13. Hangat Hati Maksud: Sangat marah. Contoh Ayat: Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. 14. Hangat-Hangat Kuku Maksud: Suam-suam. Contoh Ayat: Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. 15. Hangat-Hangat Tahi Ayam Maksud: Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. Contoh Ayat: Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. 16. Hangus Hati Contoh Ayat: Maksud: Sangat marah. 17. Harga Diri Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. 18. Harga Mati Maksud: Harga tetap. Contoh Ayat: Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. 19. Harga Pokok Maksud: Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. Contoh Ayat: Harga pokok sebutir berlian ini RM5000, tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. 20. Hati Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Contoh Ayat: Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. 21. Hati Berlian = Berhati Berlian Maksud: Sangat baik hati. Contoh Ayat: Ibu tiriku berhati berlian. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. 22. Hati Kecil Maksud: Perasaan dalam batin. Contoh Ayat: Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya.

23. Hati Muda Maksud: Rasa muda dalam hati. Contoh Ayat: Saya tidak suka berkawan dengannya. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda. 24. Hati Nurani Maksud: A) Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. B) Perasaan hati yang murni. Contoh Ayat: A) Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. B) Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. 25. Hati Tawajuh Maksud: Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. Contoh Ayat: Dia berhati tawajuh, kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. 26. Hati Terbuka Maksud: Ikhlas. Contoh Ayat: Kami menerima kedatangannya dengan hati terbuka. 27. Hati Tungau = Berhati Tungau Maksud: Penakut. Contoh Ayat: Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. 28. Hati Waja Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Contoh Ayat: Berkat semangatnya yang berhati waja, akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. 29. Hentam Kromo Maksud: Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Contoh Ayat: Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. 30. Hidung Belang Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Contoh Ayat: Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. 31. Hidung Tinggi Maksud: Orang yang sombong. Contoh Ayat: Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan.

32. Hidup Terbuang Maksud: Tersia-sia diri. Contoh Ayat: Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang, selalu pula diserang penyakit. 33. Hilang Akal Maksud: Gila. Contoh Ayat: Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya, dia telah hilang akal. 34. Hilang Di Mata Jangan Hilang Di Hati Maksud: Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Contoh Ayat: Meskipun kakak menetap di London, tetapi kami sering berutus surat, agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. 35. Hilang Harapan Maksud: Tiada mempunyai harapan lagi. Contoh Ayat: Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. 36. Hilang Ingatan Maksud: Gila. 37. Hilang Lenyap Maksud: Hilang tanpa berita. Contoh Ayat: Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. 38. Hilang Nyawa Maksud: Mati. Contoh Ayat: Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. 39.Hilang Semangat Maksud: Terkejut. Contoh Ayat: Hilang semangat saya apabila disergah begitu. 40. Hilang-Hilang Timbul Maksud: Sekejap ada sekejap tiada. Contoh Ayat: Perangainya yang hilang-hilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakonpelakon lain. 41. Hilir Mudik Maksud: Berjalan ke sana ke mari. Contoh Ayat: Janganlah hilir mudik sahaja, lebih baik tolong ayah kamu berniaga, kata ibu.

Hisap Darah Maksud: Memeras atau menindas orang. kata Ah Seng kepada Ah Siew. Contoh Ayat: Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. Hina Budi Maksud: Berkelakuan buruk. Hutang Lapuk Maksud: Hutang yang sudah lama tidak dibayar. Hutang Darah Maksud: Menuntut bela atas sesuatu kejadian. 49. Contoh Ayat: Ismail berhutang darah denganku. 48. Hujung Pangkal Maksud: Asal mula. Contoh Ayat: Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. nasihat emak kepada kakak. Contoh Ayat: Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini.42. 44. . Contoh Ayat: Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. kata Ehsan. Hukum Allah Maksud: Takdir Tuhan. Hisap Jari Maksud: Kecewa. 45. Hukum Alam Maksud: Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. Hutang Nyawa Maksud: Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. menyebabkan dia terpaksa hisap jari. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi. 43. Contoh Ayat: Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. Contoh Ayat: Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. 46. Contoh Ayat: Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. 50. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku.8 juta. 47. Contoh Ayat: Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam.

Contoh Ayat: Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. Contoh Ayat: Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. Ikat Janji = Mengikat Janji Maksud: Membuat perjanjian. Contoh Ayat: Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. 10. Ikat Hati = Mengikat Hati Maksud: Menawan. 5. Ikat Perut Maksud: Mengurangkan makan kerana kemiskinan. 9. Contoh Ayat: Senyumannya telah mengikat hati saya. Ikat Kata = Mengikat Kata Maksud: Menggubah kata. Contoh Ayat: Che Yan. Ibu Kandung Maksud: Perempuan yang melahirkan seseorang. . ibu sendiri. Ibu Angkat Maksud: Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Ibu Ayam Maksud: Perempuan yang memperdagangkan pelacur. Ikat Diri = Mengikat Diri Maksud: Terlalu berat. Contoh Ayat: Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Contoh Ayat: Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. 8. 7. 6.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘I’ 1. Contoh Ayat: Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. 3. Contoh Ayat: Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. 2. 4. Ibu Pertiwi Maksud: Tanah tempat kelahiran. Ibu Keladi Maksud: Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda.

orang yang tinggal di rumah berkenaan. Jadi Bumi Langit Maksud: Orang yang sangat diharapkan. Isi Hati Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 16. 13. Contoh Ayat: Dia anak piatu. Contoh Ayat: Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Contoh Ayat: Setelah lama mendiamkan diri. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Intan Baiduri Maksud: Orang yang dikasihi. 2. 3. Isi Rumah Maksud: Keluarga. 12. 14. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. Jadi Bapa Kuda Maksud: Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. Contoh Ayat: Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. Jadi Abu Arang Maksud: Barang yang telah rosak. Contoh Ayat: Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. . Iri Hati Maksud: Dengki. 11. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘J’ 1. Contoh Ayat: Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Isi Dada Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati. 15.Contoh Ayat: Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. Isi Perut Maksud: Sesuatu yang terfikir dalam hati.

Contoh Ayat: Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut.4. 5. . 6. Contoh Ayat: Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. Jalan Fikiran Maksud: Cara berfikir. Jalan Belakang Maksud: Menggunakan cara yang tidak sah. Jalan Tengah Maksud: Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Contoh Ayat: Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. Jaga Hati = Menjaga Hati Maksud: Bertolak ansur dan saling menghormati. 9. Contoh Ayat: Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. 10. Jaga Mulut Maksud: Berhati-hati bila bercakap. Contoh Ayat: Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Jadi Fikiran = Menjadi Fikiran Maksud: Masalah yang harus difikirkan. Jadi Umang-Umang Maksud: Suka menggunakan hak orang lain. Contoh Ayat: Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. 13. 12. Contoh Ayat: Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. 8. Contoh Ayat: Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. jadi umang-umanglah saya hari ini. Jalan Damai Maksud: Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Contoh Ayat: Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. 7. 11. Jalan Buntu Maksud: Sesuatu yang tiada penyelesaian. Contoh Ayat: Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Jalan Kaki Maksud: Berjalan tanpa kenderaan.

17. Contoh Ayat: Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. 21. Jatuh Melarat Maksud: Menjadi miskin. Jatuh Bangun Maksud: Maju mundur. Contoh Ayat: Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. Jatuh Hati Maksud: Menaruh cinta (kasih). 15. 23. Contoh Ayat: Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Contoh Ayat: Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya. 19. Jatuh Air Muka Maksud: Menjadi malu. Jatuh Sakit Maksud: Mendapat sakit.14. 22. 24. 20. Contoh Ayat: Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. 18. Jatuh Dari Langit Maksud: Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangka-sangka. Jatuh Cinta Maksud: Menaruh cinta (kasih). Jatuh Nama Maksud: Menanggung malu. . Contoh Ayat: Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Jatuh Semangat Maksud: Hilang keberanian. Jatuh Harga Diri Maksud: Jatuh maruah. Contoh Ayat: Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. 16. Jarum Halus Maksud: Tipu muslihat.

Jejak Langkah Maksud: Mencontohi. Contoh Ayat: Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. Jinak-Jinak Merpati Maksud: Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. Jejak Bahu Maksud: Sampai ke paras bahu. 27. kepala disengetkan. Contoh Ayat: Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Jejak Keruh Maksud: Perbuatan yang kurang baik. 33. Contoh Ayat: Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Contoh Ayat: Walaupun dia juling air. kerana dia suka berbuat jejak keruh. Jejak Bara Maksud: Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Contoh Ayat: Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. Jejak Orang Tua Maksud: Mengikut kelakuan orang tuanya. 26. 32. 29. Jinak-Jinak Lalat Maksud: Persahabatan yang tidak mesra. Contoh Ayat: Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. Contoh Ayat: Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil.Contoh Ayat: Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. 28. kata Suzy. Juling Itik Maksud: Apabila memandang sesuatu. 25. . wajahnya sentiasa berseri-seri. Contoh Ayat: Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar. 30. 31. Juling Air Maksud: Juling sedikit.

Contoh Ayat: Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. 9. Kaki Bangku Maksud: Tidak pandai bermain bola. Kaki Gaduh Maksud: Orang yang suka bergaduh. 2. 7. 8. Contoh Ayat: Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘K’ 1. Kaki Judi Maksud: Orang yang suka bermain judi. Kaki Botol Maksud: Orang yang suka minum arak. Contoh Ayat: Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. Contoh Ayat: Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. 3. Kacang Hantu Maksud: Orang jahat. Kaki Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. 4. . Kaki Ayam = Berkaki Ayam Maksud: Tidak memakai kasut. semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Kaki Hutan Maksud: Tepi hutan. Kaki Buli Maksud: Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. 6. Kaki Gunung Maksud: Di bahagian permulaan gunung. Contoh Ayat: Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. 5. Contoh Ayat: Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. 10. Contoh Ayat: Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. Contoh Ayat: Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak.

15. Kaki Rambu Maksud: Orang yang suka merayau. Kaku Lidah Maksud: Tidak dapat bercakap dengan lancar. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. Contoh Ayat: Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. 20. 18. Contoh Ayat: Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. 13. Kampung Halaman Maksud: Kampung tempat dilahirkan. 14. Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Contoh Ayat: Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Kaki Langit Maksud: Langit di bahagian bawah. 21. Contoh Ayat: Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. Kaki Perempuan Maksud: Lelaki yang suka mengganggu perempuan. 17. 12. Contoh Ayat: Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. Contoh Ayat: Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. 16.11. Contoh Ayat: Fadzil kaki wayang. Kaki Seribu Maksud: Cabut lari. Kaki Wayang Maksud: Orang yang suka menonton wayang. Kambing Hitam Maksud: Orang yang dipersalahkan. Kata Dua Maksud: Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak . 19. Kaki Umpat Maksud: Orang yang suka mengumpat orang. Contoh Ayat: Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Kaki Lima Maksud: Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah.

Kaya Hati Maksud: Pemurah. 23. Contoh Ayat: Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Kecil Hati Maksud: Berasa tersinggung. Contoh Ayat: Semasa perahu kami dilanda ombak besar. Kelas Kambing Maksud: Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. Contoh Ayat: Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Kaya Anak Maksud: Banyak anak. Keliling Pinggang Maksud: Sangat banyak. 22. 26. Kecut Hati Maksud: Takut. Kata Putus Maksud: Ketentuan yang terakhir. Contoh Ayat: Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. 31. Contoh Ayat: Jali kaya hutang kerana mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Kata Hati Maksud: Perasaan. 25. 24. 29. Kata Pujangga Maksud: Perkataan orang bijak pandai. Kaya Hutang Maksud: Orang yang banyak hutang. 30. . 27. terasa kecut hati saya. Contoh Ayat: Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. 28. Contoh Ayat: Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Contoh Ayat: Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang.lain yang terlibat dalam perundingan. Contoh Ayat: Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma.

Contoh Ayat: Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran. 40. Kembang Hati Maksud: Gembira. Ke Luar Negeri Maksud: Pergi ke negeri lain. Contoh Ayat: Dia kepala dingin. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Contoh Ayat: Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. 33. 37. Contoh Ayat: Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. 34. Kepala Dua Maksud: Orang yang tidak setia. Kena Tangan Maksud: Dipukul. 38. 39. .32. Contoh Ayat: Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Contoh Ayat: Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. 36. Kepala Angin Maksud: Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Kepala Berita Maksud: Tajuk sesuatu berita. Kepala Berat Maksud: Bodoh. Contoh Ayat: Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. Contoh Ayat: Ikram perlu diajar perlahan-lahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Kepala Batu Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 41. Kembang Sayap = Mengembangkan Sayap Maksud: Meluaskan usaha. Kepala Dingin Maksud: Penyabar. 35.

Contoh Ayat: Kepala kain itu bercorak pucuk rebung. Kering Hati Maksud: Tiada rasa belas kasihan. 46. Kepala Udang Maksud: Bodoh. Kerat Rotan = Berkerat Rotan Maksud: Memutuskan perhubungan. Keras Mulut Maksud: Tidak mahu kalah dalam perdebatan. 45. Keras Lidah Maksud: Tidak pandai bercakap.42. . Contoh Ayat: Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. 44. Kera Sumbang Maksud: Tidak suka bergaul dengan orang lain. 51. Contoh Ayat: Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. Keras kepala Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. 49. 47. Kerang Busuk Maksud: Tersengih-sengih tanpa sebab. 43. 48. Contoh Ayat: Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. Contoh Ayat: Susi menjadi seperti kera sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Contoh Ayat: Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. Kepala Kain Maksud: Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan. Kering Darah Maksud: Terkejut. Keras Hati Maksud: Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. 52. 50. Contoh Ayat: Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati.

62. 59. dia pasti tidak akan mengerjakannya. Kunci Diri = Mengunci Diri Maksud: Mengurung diri. Kucing Bertanduk Maksud: Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. Contoh Ayat: Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Contoh Ayat: Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. Contoh Ayat: Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. 57. Kerja Tangan Maksud: Pertukangan tangan. Khabar Burung Maksud: Berita yang belum sah.53. Contoh Ayat: Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. Ketawa Raja Maksud: Ketawa tetapi dalam kesedihan. Ketam Batu Maksud: Sangat kedekut. 61. Kucing Kurap Maksud: Orang yang tidak berguna. 54. Keringat Dingin Maksud: Takut. Contoh Ayat: Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi. Contoh Ayat: Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. 55. Kuku Kambing Maksud: Alat yang digunakan untuk menanam padi. Contoh Ayat: Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi. 60. Contoh Ayat: Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. 58. . 63. Khabar Angin Maksud: Berita yang belum sah. Kuku Besi Maksud: Memerintah dengan kejam. 56.

. 70. 68. Kurang Ajar Maksud: Tidak sopan. Contoh Ayat: Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. Contoh Ayat: Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. Kurang Adab Maksud: Tidak sopan. 73. 74. Kurang Bahasa Maksud: Tidak halus budi bahasanya. Kurang Akal Maksud: Tidak pandai. Contoh Ayat: Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Kunci Mulut Maksud: Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut. Kurang Asam Maksud: Tidak sopan. 66. Contoh Ayat: Saya kurang hati dalam seni tekat-menekat kerana agak rumit untuk melakukannya. Contoh Ayat: Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. 65. Contoh Ayat: Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. 72. Kunci Hati Maksud: Rahsia. Contoh Ayat: Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. Kurang Fikir Maksud: Tidak berhati-hati. Contoh Ayat: Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar.64. Kurang Iman Maksud: Mudah terpedaya. 71. Kurang Hati Maksud: Tidak berminat. kurang adab namanya. 67. Kurang Adat Maksud: Tidak sopan. 69.

SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘L’ 1. Contoh Ayat: Pada pendapat saya. Contoh Ayat: Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. bertuah. Langkah Bendul Maksud: Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya. walaupun sampai ke langit hijau. Kutu Jalan Maksud: Orang yang suka merayau. Langit Hijau Maksud: Sangat jauh. Contoh Ayat: Hari ini. Kusut Fikiran Maksud: Susah hati. Contoh Ayat: Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. mereka sedang menikmati buah durian. Kurang Jadi = Kurang Menjadi Maksud: Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. 3. Langkah Baik Maksud: Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. permulaan yang baik. 76. 2. Contoh Ayat: Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Kutu Embun Maksud: Orang yang suka merayau pada malam hari.75. . Contoh Ayat: Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. Kurang Ingat Maksud: Pelupa. 79. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. 77. 78. Contoh Ayat: Saya akan mencari adik kandung saya itu. 4. Contoh Ayat: Oleh sebab Suraya langkah bendul. pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Langkah Kanan Maksud: Bernasib baik.

Contoh Ayat: Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. Lembut Hati Maksud: Penyayang. Langkah Sumbang Maksud: Cara atau perbuatan yang tidak betul. 9. Contoh Ayat: Nasibnya umpama lebai malang. Langkah seribu Maksud: Cabut lari. Lapang Hati Maksud: Perasaan lega. 7.5. Contoh Ayat: Ikan paus itu berada di laut lepas. sudahlah keretanya rosak. 12. 6. Langkah Kiri Maksud: Malang. 10. 13. . Laut Lepas Maksud: Tengah laut. Lebai Malang Maksud: Orang yang selalu mengalami nasib malang. Contoh Ayat: Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. Contoh Ayat: Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. 14. 8. Contoh Ayat: Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. 15. Contoh Ayat: Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. Lari Semangat Maksud: Terkejut. Lembut Gigi Daripada Lidah Maksud: Pandai berkata-kata. Contoh Ayat: Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. duitnya pula dicuri orang. memujuk rayu. Lapik Perut Maksud: Makan Sedikit. Lapang Dada Maksud: Perasaan lega. 11.

21. Contoh Ayat: Semasa anaknya menjerit ketakutan. Contoh Ayat: Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri. 23. 26. 25. Contoh Ayat: Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. Lepas Diri Maksud: Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. tidak jujur. Contoh Ayat: Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. 24. Lidah Biawak Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Lidah Tak Bertulang Maksud: Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. Contoh Ayat: Gara-gara aktiviti lintah darat. 22. Lintah Darat Maksud: Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.16. Lidah Keras Maksud: Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Lena Ayam Maksud: Belum tidur betul. Contoh Ayat: Oleh sebab Rafiq lidah keras. Lipas Kudung Maksud: Membuat sesuatu kerja dengan pantas. Lidah Bercabang Maksud: Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. . Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Lepas Tangan Maksud: Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. 20. Contoh Ayat: Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. Lepas Angan-Angan Maksud: Membuat sesuatu yang diingini. Contoh Ayat: Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. 18. dia baru lena ayam. Lidah Panjang Maksud: Suka menghasut. 19. 17. Contoh Ayat: Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang.

Luka Hati Maksud: Pilu. Contoh Ayat: Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. B) Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. Lubuk Akal lautan ilmu Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. Contoh Ayat: Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. . Contoh Ayat: A) Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. 31. Contoh Ayat: Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. Contoh Ayat: Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaikbaiknya. 2. Mabuk Gunung Maksud: Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. 29. 28. B) Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. Lubuk Akal Lautan Budi Maksud: Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. C) Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘M’ 1. Mabuk Darah Maksud: A) Pening kerana melihat darah yang banyak. hilang pertimbangan. C) Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. Lurus Akal Maksud: Jujur. 32. Contoh Ayat: Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya.27. Lupa Daratan Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Lubuk Hati Maksud: Dalam hati. 30. Contoh Ayat: Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya.

Main Mata = Bermain Mata Maksud: Memberikan isyarat dengan mata. 4.3. Mahkota Negeri Contoh Ayat: Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. 8. Mabuk Laut Maksud: Pening dan muntah semasa belayar. Contoh Ayat: Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. Makan Besar Maksud: Mengadakan jamuan. Makan Angkat Maksud: Orang yang suka dipuji. Mabuk Kepayang Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. 7. 9. 13. Mabuk Kecubung Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Makan Berdamai Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). 11. 12. 6. . Contoh Ayat: Pembantu rumah saya makan angkat. kekasih. Mahkota Hati Maksud: Orang kesayangan. Mabuk Selasih Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Makan Angin Maksud: Berehat atau bersiar-siar. Contoh Ayat: Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Contoh Ayat: Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. Contoh Ayat: Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. 10. 14. 5. Makan Beradap Maksud: Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Contoh Ayat: Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini.

Contoh Ayat: Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. Contoh Ayat: Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undang-undang. Makan Bunga Maksud: Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. . Contoh Ayat: Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. Makan Hati Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Makan Duit Maksud: Mengambil wang secara haram. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Contoh Ayat: Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. 17.15. Contoh Ayat: Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat mahal berbanding dengan harga di bandar. rasuah. 19. Contoh Ayat: Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. 18. 22. 16. 20. 21. rasuah. 23. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. Makan Gaji Maksud: Bekerja untuk mendapatkan upah. 24. Makan Garam Maksud: Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Makan Budi = Termakan Budi Maksud: Menerima pertolongan orang. Makan Suap Maksud: Mengambil wang secara haram. Makan Darah Maksud: Sesuatu yang dijual dengan harga yang sangat mahal. Contoh Ayat: Akibat termakan budi pak ciknya. Makan Diri Maksud: Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam. Makan Kawan Maksud: Mencelakakan kawan sendiri.

34. 27. bekerjalah bersungguh-sungguh. . Contoh Ayat: Akibat dimakan sumpah. Mandi Darah Maksud: Berlumuran darah. Contoh Ayat: Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat.25. Contoh Ayat: Semasa bersua muka dengan pemuda itu. Contoh Ayat: Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. nasihat Adi kepada Rahman. Malu-Malu Kucing Maksud: Pura-pura malu. 28. Contoh Ayat: Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Contoh Ayat: Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. Contoh Ayat: Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. 29. 32. 31. Malu-Malu Bahasa Maksud: Berasa segan. 33. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Mandi Bunga Maksud: Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. Mandi Embun Maksud: Membiarkan diri dibasahi embun. Zainab malu-malu bahasa. hidupnya menjadi miskin dan melarat. 30. Mandi Biar Basah Maksud: Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguh-sungguh. Mandi Kerbau Maksud: Mandi yang tidak bersih. Contoh Ayat: Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. 26. bak kata orang kalau mandi biar basah. Contoh Ayat: Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. Contoh Ayat: Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. Makan Tanggung Maksud: Hidup di bawah jagaan orang lain. Mandi Keringat = Bermandi Keringat Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. Makan Sumpah Maksud: Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah.

41.35. Masin Mulut Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. 38. Mandi Peluh Maksud: Bekerja dengan sepenuh tenaga. Masin Lidah Maksud: Apa yang dikata menjadi kebenaran. Contoh Ayat: Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. 42. Masuk Angin Maksud: Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. Contoh Ayat: Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya „cikgu‟. Mandi Ombak = Bermandi Ombak Maksud: Basah kena ombak. 43. Contoh Ayat: Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. 39. 44. . Contoh Ayat: Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. 40. Contoh Ayat: Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Masuk Ajar Maksud: Mendengar nasihat. Contoh Ayat: Segala hutang-piutangnya masuk buku. Masuk Akal Maksud: Dapat diterima akal. Masuk Bakul Sampah Maksud: Ditolak. 36. 37. Contoh Ayat: Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Contoh Ayat: Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. Masuk Daun Maksud: Memperoleh peluang yang baik. Masuk Angin Keluar Asap Maksud: Tidak mencapai apa yang dikehendaki. Masuk Buku Maksud: Dicatatkan ke dalam buku. 45. Contoh Ayat: Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak.

Mata Hati Maksud: Perasaan dalam hati. Mata Petai Maksud: Tidak dapat melihat dengan betul. Contoh Ayat: Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. Contoh Ayat: Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. 47. Mata Keranjang Maksud: Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Mati Akal Maksud: Buntu fikiran. Contoh Ayat: Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Contoh Ayat: Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. 49. Mata Duitan Maksud: Orang yang tamakkan wang. Mata Lembu Maksud: Telur yang digoreng bulat-bulat. B) Tempat air keluar dari tanah. 54. 50. 51. Mata Telinga Maksud: Kakitangan yang diharapkan. Contoh Ayat: Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. kekasih.46. 52. Mat Jenin Maksud: Orang yang suka berangan-angan. Contoh Ayat: Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. . 48. Contoh Ayat: Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. 53. Contoh Ayat: Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Mata Air Maksud: A) Orang kesayangan.

Contoh Ayat: Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu. dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Mati Angin Tidak berkuasa. Contoh Ayat: Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. 58. Contoh Ayat: Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Mati Balik Hidup Maksud: Selamat setelah mengalami bahaya besar. meminta belas ihsan. Contoh Ayat: Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya. 60. Contoh Ayat: Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. 59. Mati Kutu Maksud: Tidak melawan. 61. Mati Katak Maksud: Mati dengan sia-sia. 56. Minta Jalan Maksud: Meminta diberi jalan untuk lalu. 62. 57. Contoh Ayat: Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. Muka Baru Maksud: Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu bidang. 63. 64. Mati Ayam Maksud: Mati dengan sia-sia. Contoh Ayat: Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Minta Diri Maksud: Memohon diizinkan pergi. Mati Beragan Maksud: Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup.55. Contoh Ayat: Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. . Minta Nyawa Maksud: Memohon supaya tidak dibunuh.

69. tidak menghiraukan teguran. 66. Contoh Ayat: Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. Contoh Ayat: Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. 68. Muka Laut Maksud: Permukaan laut. 71. 72. Muka Masam Maksud: Menunjukkan muka yang muram atau benci. Muka Lama Maksud: Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Contoh Ayat: Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh. 73. Muka Papan Maksud: Orang yang tidak tahu malu. 74. Muka Dua Maksud: Tidak jujur.Contoh Ayat: Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. tidak menghiraukan teguran. Contoh Ayat: Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. Muka Manis Maksud: Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. 70. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. Contoh Ayat: Akibat mulut bisa Mak Limah. . Mulut Gatal Maksud: Suka bercakap apa sahaja. Contoh Ayat: Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya. jiran tetangga memulaukannya. 67. tidak menghiraukan teguran. Contoh Ayat: Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. Mulut Bisa Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 65. Muka Tebal Maksud: Orang yang tidak tahu malu. Muka Tembok Maksud: Orang yang tidak tahu malu.

Mulut Tajam Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Mulut Manis Maksud: Lemah lembut dan baik tutur katanya. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. 78. Mulut Murai Maksud: Orang yang suka bercakap banyak. 76. Contoh Ayat: Jiran yang baru pindah itu murah mulut. 82. Murah Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Mulut Kotor Maksud: Suka bercakap apa sahaja. Contoh Ayat: Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh sebuah syarikat penerbangan. 79. 84. 81. Musuh Dalam Selimut Maksud: Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri. Contoh Ayat: Akibat mulut murai Kak Timah.75. 77. Murah Hati Maksud: Pemurah. Murah Mulut Maksud: Ramah. 80. Mulut Tempayan Maksud: Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. . Contoh Ayat: Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Contoh Ayat: Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis. 83. Murah Tangan Maksud: Pemurah. rumah tangganya porak-peranda.

walau di mana pun kita berada. 7. 4. Naik Minyak Maksud: Menjadi marah dan mengganas. Naik Geram Maksud: Menyampah. semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. . Naik Pitam Maksud: Pening. 3. Naik Darah Maksud: Terlalu marah. 2. 9. 5. Contoh Ayat: Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. 8. Naik Semangat Maksud: Bertambah berani. Naik Kepala Maksud: Berbuat sesuatu yang melampaui batas Contoh Ayat: Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Naik Saksi Maksud: Menjadi saksi. 6. 10. Contoh Ayat: Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Nama Baik Maksud: Maruah. Contoh Ayat: Nama baik keluarga hendaklah dijaga. Contoh Ayat: Dia naik angin apabila kawan-kawan mengusiknya. Nasi Damai Maksud: Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. Contoh Ayat: Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Contoh Ayat: Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Contoh Ayat: Semasa Ali naik minyak.Naik Angin Maksud: Terlalu marah.SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘N’ 1. Contoh Ayat: Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding.

3. Orang Atasan Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. Orang Asing Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Contoh Ayat: Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. pembesar. Contoh Ayat: Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. Nujum Pak Belalang Maksud: Tukang tilik palsu. Orang Besar Maksud: Orang yang berpangkat tinggi. 12. 2. Contoh Ayat: Usah percaya cakapnya. dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. Omong Kosong Maksud: Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Orang Asli Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Contoh Ayat: Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik.11. 13. 7. 5. Contoh Ayat: Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. Nyawa-Nyawa Ikan Maksud: Hampir mati. Nyiur Gading Maksud: Pokok kelapa kuning. Contoh Ayat: Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. 4. Contoh Ayat: Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleh-oleh dari Indonesia. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘O’ 1. .Oleh-Oleh Maksud: Hadiah. 6. Contoh Ayat: Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Orang Berada Maksud: Orang yang berharta. pembesar.

Contoh Ayat: Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. jin atau orang bunian. 12. Orang Darat Maksud: Penduduk asal sesebuah negeri. Contoh Ayat: Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. 17. 13. Orang Dalam Maksud: Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Contoh Ayat: Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. Orang Buangan Maksud: Orang yang dihukum buang negeri. 14. 11. 15. Orang Biasa Maksud: Rakyat biasa.8. Orang Galang Maksud: Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. Contoh Ayat: Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. Orang Halus Maksud: Roh. . 10. Contoh Ayat: Orang gaji saya berasal dari Filipina. 16. Contoh Ayat: Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Orang Gaji Maksud: Pembantu rumah. Contoh Ayat: Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. kata ayah kepada tetamu yang datang. Orang Dapur Maksud: Orang perempuan. Contoh Ayat: Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. Orang Buruan Maksud: Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Orang Dagang Maksud: Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. 9.

Pacat Kenyang Maksud: Pulang segera sesudah makan. Contoh Ayat: Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Contoh Ayat: Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. 21. Contoh Ayat: Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. Contoh Ayat: Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman dalam hidup. 23. 22. Otak Cair Maksud: Pandai. Contoh Ayat: Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. Contoh Ayat: Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. Orang Tua-Tua Maksud: Orang bijak dan berpengalaman. Pak Sanggup Maksud: Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Contoh Ayat: Ajarlah dia secara berperingkat-peringkat kerana dia otak beku. 3. Contoh Ayat: Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang. Orang Harapan Maksud: Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. 19. Orang Upahan Maksud: Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. . Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. 20. Padang Jarak Padang Tekukur Maksud: Musnah. Otak Beku Maksud: Bodoh. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘P’ 1. 2. Orang Kanan Maksud: Orang yang diharapkan.18. Contoh Ayat: Mengikut legenda.

Contoh Ayat: Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. Contoh Ayat: Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. 9. 11. 10. Pasang Badan Maksud: Berhias diri untuk memikat. Paku Belanda Maksud: Harga tetap. 12. 6. Contoh Ayat: Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Pak Turut Maksud: Orang yang mengikut sahaja. Panjang Akal Maksud: Cerdik. Panjang Lidah Maksud: Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. Pak Mail mula pasang badan. Contoh Ayat: Akibat tidak menepati janji. Panjang Ekor Maksud: Berani berbuat jahat. Paling Hati = Berpaling Hati Maksud: Tidak setia. Contoh Ayat: Walaupun miskin tetapi dia panjang akal. 8. 5. Contoh Ayat: Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Contoh Ayat: Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. Panjang Fikiran Maksud: Cerdik. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. 13. Panas Rezeki Maksud: Sukar mendapat rezeki. Contoh Ayat: Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan.4. 14. Paling Tadah Maksud: Tidak setia. 7. Panjang Tangan Maksud: Orang yang suka mencuri. . para penyokongnya telah berpaling hati.

15. Patah Lagu Maksud: Getaran suara apabila menyanyi. 18. . Contoh Ayat: Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Patah Hati Maksud: Kecewa. 19. Contoh Ayat: Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. Contoh Ayat: Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. 21. Contoh Ayat: Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan. Contoh Ayat: Dalam pertempuran di sempadan Thailand. 17. Pasang Telinga Maksud: Mengintip atau mencuri dengar perbualan. Pasang Kaki Maksud: Mengadakan pengintip. Pasang Mata Maksud: Memerhatikan baik-baik. Patah Perang Maksud: Kalah perang. waspada. Patah Arang = Berpatah Arang Maksud: Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. 16. 20. Contoh Ayat: Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. 22. Patah Lidah Maksud: Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. 24. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. Contoh Ayat: Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. hilang tempat bergantung. Contoh Ayat: Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. 23. Patah Kandar Maksud: Sesuatu yang bertambah sukar. Contoh Ayat: Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahalmahal belaka. Contoh Ayat: Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. Pasar Gelap Maksud: Tempat jual beli yang tidak sah.

Patah Semangat Maksud: Hilang kemahuan untuk berusaha. Peluk Tubuh Maksud: Tidak bekerja. Peluk Tangan = Berpeluk Tangan Maksud: Tidak bekerja. Contoh Ayat: Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. Pembasuh Mulut Maksud: Manisan yang dihidangkan selepas makan. Contoh Ayat: Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. 33. Contoh Ayat: Pedih hati Azimah mendengar kata-kata tuan rumah yang menghinanya. 27. 26. Contoh Ayat: Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Peluk Lutut = Berpeluk Lutut Maksud: Tidak bekerja. Pedih Hati Maksud: Pilu. Contoh Ayat: Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. 35. 30. 31. 32. Contoh Ayat: Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Pecah Khabar Maksud: Tersiar berita. Contoh Ayat: Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. Patung Bernyawa Maksud: Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. Pekak Batu Maksud: Pura-pura tidak mendengar. Contoh Ayat: Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. 29. 34. Pecah Amanah Maksud: Melanggar amanah. .25. Pekak Badak Maksud: Pura-pura tidak mendengar. 28.

44. 45. Pendekar Sambal Maksud: Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. Contoh Ayat: Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. Contoh Ayat: Ruangan „Lidah Pengarang‟ di akhbar-akhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Perang Dingin Maksud: Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). perang secara senyap-senyap. Pening-Pening Lalat Maksud: Berasa pening sedikit. Pendekar Kata Maksud: Orang yang pandai berpidato. Contoh Ayat: Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. 41. 40. Perang Gerila Maksud: Perang secara bersembunyi. . Pendekar Lidah Maksud: Orang yang pandai berpidato. Contoh Ayat: Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. 43. Perang Mulut Maksud: Bertengkar. Contoh Ayat: Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. 38. Contoh Ayat: Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. Contoh Ayat: Pendekar sambal itu lari lintang-pukang apabila dikejar anjing. Pendekar pena Maksud: Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. Perang Pena Maksud: Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. Contoh Ayat: Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu.36. Perang Saudara Maksud: Perang antara orang sebangsa. 37. 39. 42. Contoh Ayat: Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu.

46. 53. Contoh Ayat: Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Perigi Buta Maksud: Perigi yang tidak berair. Contoh Ayat: Walaupun berjawatan tinggi. Pilih Bulu = Memilih Bulu Maksud: Memandang kedudukan. 55. Contoh Ayat: Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Peras Tenaga Orang = Memeras Tenaga Orang Maksud: Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. Contoh Ayat: Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. Contoh Ayat: Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. 51. Perang Terbuka Maksud: Perang secara besar-besaran. Peras Otak = Memeras Otak Maksud: Belajar bersungguh-sungguh. Contoh Ayat: Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. Perut Kapal Maksud: Bahagian kapal yang di tengah-tengah. . 48. Contoh Ayat: Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. 50. Peras tenaga Maksud: Bekerja bermati-matian. Perut Kosong Maksud: Lapar. bangsa dan keturunan. 52. 49. Perut laut Maksud: Bahagian laut yang dalam. Pilih Kasih Maksud: Berat sebelah. Contoh Ayat: Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong. Contoh Ayat: Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. 47. 54.

Contoh Ayat: Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Putih Mata Maksud: Terlepas peluang. 62. Contoh Ayat: Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. kata ayah kepada kakak. Contoh Ayat: Engkau ni seperti puteri lilin. Putih Hati Maksud: Ikhlas dan jujur. 58. Contoh Ayat: Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. Pintu Terbuka Maksud: Sedia menerima tetamu. Contoh Ayat: Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Contoh Ayat: Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. 57. 63. 61. 65. Pintu Rezeki Maksud: Jalan untuk mendapat rezeki. Putera Mahkota Maksud: Anak raja yang bakal naik takhta. berpanas sekejap pun sudah merungut. .56. Contoh Ayat: Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Puteri Lilin Maksud: Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Contoh Ayat: Salamah. Pindah Tangan = Berpindah Tangan Maksud: Bertukar milik. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. Contoh Ayat: Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Potong Jalan Maksud: Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. Pisau Cukur Maksud: Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Contoh Ayat: Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. 64. 59. 60. Pinggang Kerengga Maksud: Ramping.

Rabun Senja Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Putih Tulang = Berputih Tulang Maksud: Mati. . Putus Akal Maksud: Buntu fikiran. Putus Rezeki Maksud: Hilang mata pencarian. baiklah berputih tulang di medan perang. 69. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘R’ 1.66. 67. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. Putus Ubat Maksud: Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. Putus Arang = Berputus Arang Maksud: Persahabatan yang putus sama sekali. Contoh Ayat: Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. 72. 68. Contoh Ayat: Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. 3. 71. Putih Tapak Kaki Maksud: Lari sekuat-kuatnya. 2. 70. Contoh Ayat: Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. Contoh Ayat: Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Contoh Ayat: Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. Contoh Ayat: Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. Raja Bola Maksud: Pemain bola yang handal.Rabun Ayam Maksud: Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Putus Kata Maksud: Mendapat kata sepakat. Contoh Ayat: Ishak rabun ayam. Contoh Ayat: Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki.

5. Contoh Ayat: Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. Retak Tangan Maksud: Nasib. Contoh Ayat: Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Kekasih. 6. Ringan Mulut Maksud: Peramah dan fasih. Contoh Ayat: Izyan memang bijak dan ringan kepala. 8. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. Contoh Ayat: Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Contoh Ayat: Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. Contoh Ayat: Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. Ringan Tangan Maksud: Suka menolong. Rangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. Raja Sehari Maksud: Pengantin. 7. Ringan Kepala Maksud: Mudah memahami. Contoh Ayat: Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa.4. 9. 12. Contoh Ayat: Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Rezeki Harimau Maksud: Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Rambang Mata Maksud: Tidak tahu mana yang hendak dipilih. Rezeki Murah Maksud: Selalu mendapat keuntungan. 13. 10. Contoh Ayat: Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Ringan Kaki Maksud: Suka melawat atau berkunjung. 14. . Rezeki Mahal Maksud: Sukar mendapat rezeki. 11. sebab itulah dia disenangi oleh rakanrakannya.

16. Contoh Ayat: Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. Contoh Ayat: Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. 6. .15. Rosak Nama Maksud: Mendapat malu. Contoh Ayat: Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. Ringan Tulang Berat Perut Maksud: Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. 2. 5. Contoh Ayat: Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. 4. Ringan Tulang Maksud: Suka menolong. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘S’ 1. Sakit Hati Maksud: Marah kerana ditipu atau dihina. Sagu Hati Maksud: Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. Rosak Hati Maksud: Menderita. 17. 18. Sakit Otak Maksud: Gila. Salah Cakap Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. 3. Sakit Akal Maksud: Gila. Rusuh Hati Maksud: Gelisah. 19. Sakit Angau Maksud: Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Contoh Ayat: Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. Contoh Ayat: Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap.

Salah Kata = Tersalah Kata Maksud: Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Sampai Hati Maksud: Tergamak melakukan sesuatu. 12. kami telah tersalah jalan. Contoh Ayat: Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. Sampah Masyarakat Maksud: Orang yang tidak berguna. Saudara Angkat Maksud: A) Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. 16. 13. Salah Langkah Maksud: Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. Sampai Ajal Maksud: Meninggal dunia. Contoh Ayat: Akibat salah mulut. Contoh Ayat: . Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Contoh Ayat: Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. 15. Salah Mulut Maksud: Terlajak kata. 11. 10.7. 9. 14. Salah Jalan = Tersalah Jalan Maksud: Tersesat. 17. Sampah Dunia Maksud: Orang yang tidak berguna. B) Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. 8. Contoh Ayat: Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. Salah Urat Maksud: Terseliuh atau terpelecok. Contoh Ayat: Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Contoh Ayat: Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam.Sampai Akal Maksud: Dapat diterima akal.

Contoh Ayat: Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. Saudara Pungut Maksud: Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. 20. 21. 25. 24. 22. . 19. Contoh Ayat: Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. 26. Contoh Ayat: Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. Sekangkang Kera Maksud: Kecil. Saudara Jauh Maksud: Persaudaraan yang jauh. Contoh Ayat: Setelah ibunya berkahwin lain. Saudara Susu = Saudara Susuan Maksud: Menjadi saudara atau adik-beradik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. 23. Saudara Baru Maksud: Orang yang baru memeluk agama Islam. Sejuk Hati Maksud: Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. 27. Saudara Anjing Maksud: Adik-beradik seibu berlainan ayah. Saudara Kandung Maksud: Saudara seibu sebapa. Contoh Ayat: Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. Contoh Ayat: Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. 18. Contoh Ayat: Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. B) Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. Contoh Ayat: Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Saudara Dekat Maksud: Saudara-mara yang masih dekat pertaliannya.A) Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Sehelai Sepinggang Maksud: Pakaian yang ada pada tubuh.

kata Lily kepada Ahmad. Senang Cakap Maksud: Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya. Senang Hati Maksud: Gembira kerana sesuatu. Contoh Ayat: Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. 34. 30. Sekapur Sirih Maksud: Sekejap. Contoh Ayat: Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Contoh Ayat: Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. 35. Senyum Kucing Maksud: Senyum yang ada muslihat. Contoh Ayat: Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Senyum Raja Maksud: Senyum yang dibuat-buat. 29. . 31. Senyum Simpul Maksud: Senyum sedikit. Contoh Ayat: Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. Contoh Ayat: Kami hanya senyum kambing apabila melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. Contoh Ayat: Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. 32. Senyum Kambing Maksud: Senyum mengejek. Sengkang Mata = Bersengkang Mata Maksud: Tidak tidur semalaman. 36. Senyum Mesra Maksud: Senyum yang menunjukkan kemesraan. 37. batang hidung kau pun aku tidak nampak. Senyum Manis Maksud: Senyum yang menarik. 33. Contoh Ayat: Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Contoh Ayat: Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah.28. Contoh Ayat: Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya.

Singkat Umur Maksud: Umur pendek. . Seri Muka Maksud: Cahaya muka. 41. Senyum Tawar Maksud: Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita.38. Senyum Sumbing Maksud: Senyum sedikit. 40. Contoh Ayat: Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. 44. 45. Separuh Mati Maksud: Terlalu penat. 48. Contoh Ayat: Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. 39. 46. Sepak Kertas Maksud: Tidak mempunyai pekerjaan. Setengah Tiang Maksud: Gila-gila. Singkat Akal Maksud: Tidak bijak. Contoh Ayat: Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Contoh Ayat: Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Contoh Ayat: Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Seri Panggung Maksud: Bintang bangsawan. Contoh Ayat: Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Contoh Ayat: Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Senyum-Senyum Siput Maksud: Senyum sedikit. Contoh Ayat: Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Contoh Ayat: Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. maklumlah baru mejadi raja sehari. Serkap Jarang Maksud: Menuduh sembarangan. 42. 43. 47.

2. Suara Sumbang = Suara-Suara Sumbang Maksud: Pendapat yang bertentangan dengan pendapat umum. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘T’ 1. Suntuk Akal Maksud: Buntu fikiran. Tahi Air Maksud: Sampah yang mengapung di atas air. Tahi Lalat Maksud: Titik atau tumbuhan kecil di kulit. 52. . 6. Contoh Ayat: Linggam memang tahi minyak. Contoh Ayat: Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Contoh Ayat: Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. 51. Tahi Arak Maksud: Orang yang suka minum arak. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. kamu akan menjadi suntuk fikiran.Tahan Hati Maksud: Cekal. Contoh Ayat: Jika kamu tidak suka membaca buku. 4. Tahi Minyak Maksud: Cerewet. 5. Contoh Ayat: Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. Contoh Ayat: Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Suntuk fikiran Maksud: Cetek pengetahuan.49. 50. 3. Contoh Ayat: Banyak suara-suara sumbang yang didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. Suara Hati Maksud: Perasaan. Tahi Ketam Maksud: Sisa kayu yang diketam.

15. 13. 10. Tajam Pendengaran Maksud: Lekas dapat mendengar. Tahu Adat Maksud: Sopan santun.7. Contoh Ayat: Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. Contoh Ayat: Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Tajam Akal Maksud: Pintar. Tahu Ada Maksud: Mahukan sesuatu itu siap sedia. 14. . Tahu Adab Maksud: Berbudi bahasa. 8. Tahu Bahasa Maksud: Berbudi bahasa. Tajam Mulut Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. jangan tahu ada sahaja. Contoh Ayat: Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. Contoh Ayat: Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. 16. Tajam Ingatan Maksud: Tidak pelupa. Tahu Diuntung Maksud: Sedar akan kedudukan diri. Contoh Ayat: Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Tajam Lidah Maksud: Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. 12. 11. 17. Contoh Ayat: Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. Tajam Fikiran Maksud: Pintar. Contoh Ayat: Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. 9.

kekasih. Tangan Terbuka Maksud: Suka menolong orang. Tangan Panas Maksud: Selalu gagal. Tangan Kanan Maksud: Orang yang diharapkan. Tangkap Basah = Ditangkap Basah Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Tangan Kosong Maksud: Hampa. Contoh Ayat: Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. kata Pak Mail. 20. Tajuk Mahkota Maksud: Orang kesayangan. 28. 27. Tangkap Buta Maksud: Menuduh sembarangan. 23. Contoh Ayat: Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. Tangkai Jering Maksud: Sangat kedekut. Contoh Ayat: Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. 19. Tangkai Kalbu Maksud: Orang kesayangan. Contoh Ayat: Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. Contoh Ayat: Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. Tangkai Hati Maksud: Orang kesayangan. 24. . 21. Tali Barut Maksud: Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. murah hati. kekasih. kekasih.18. 26. 22. 25. Jangan tangkap buta sahaja. Contoh Ayat: Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran.

Contoh Ayat: Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. Tarik Langkah Seribu Maksud: Cabut lari. Tangkap Tangan Maksud: Ditangkap ketika melakukan kesalahan. 33. Tarik Kesimpulan Maksud: Membuat kesimpulan. 31. 30. Contoh Ayat: Sejak kejadian kehilangan wang itu. Contoh Ayat: Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Contoh Ayat: Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Tangkap Muat Maksud: Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Tangkap Wap Maksud: Perbuatan yang sia-sia. Taruh Hati = Menaruh Hati Maksud: Suka. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. 37. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Tarik Modal = Menarik Modal Maksud: Membawa masuk modal. Contoh Ayat: Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. 38. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Contoh Ayat: Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Tawar Hati Maksud: Sudah hilang kepercayaan. 35. .29. Tarik Muka Dua Belas Maksud: Bermuka masam. Contoh Ayat: Daripada cerita saksi. 36. Contoh Ayat: Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. Taruh Mata Maksud: Melihat. 32. 34.

42. 43. Contoh Ayat: Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. Contoh Ayat: Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Teman Sejawat Maksud: Rakan tempat bekerja. 47. Teman Hidup Maksud: Suami atau isteri. Telinga Lintah Maksud: Lekas dapat mendengar. 46. 40. 48. Tegar Hati Maksud: Degil atau mempunyai azam yang kuat. Tidur-Tidur Ayam Maksud: Tidur yang tidak nyenyak. 49. Telinga Nipis Maksud: Cepat marah. Contoh Ayat: Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. . Contoh Ayat: Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Tikam Lidah = Bertikam Lidah Maksud: Berbantah atau bertengkar. Contoh Ayat: Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Telinga Kuali Maksud: Orang yang tahan hati walaupun dimarahi. Contoh Ayat: Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Contoh Ayat: Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. 45. 41. Contoh Ayat: Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. Tidur Mati Maksud: Tidur yang sangat nyenyak.39. 44. Terang Hati Maksud: Lekas pandai. Terang Tanah Maksud: Waktu hampir-hampir siang.

Contoh Ayat: Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Contoh Ayat: Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. 51. Tinggi Hari Maksud: Waktu matahari sudah tinggi. 55. Contoh Ayat: Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. Tua-Tua Terung Masam Maksud: Orang tua yang berperangai muda. Tinggi Rezeki Maksud: Mudah memperoleh rezeki. Tulang Belakang Maksud: Punca kekuatan. 58. 59. Contoh Ayat: Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu.50. Titik Peluh Maksud: Hasil usaha sendiri. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Titi Buih = Meniti Buih Maksud: Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. . Contoh Ayat: Janganlah terpengaruh dengan kata-katanya kerana dia tin kosong. Contoh Ayat: Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. 53. 56. Tua-Tua Keladi Maksud: Orang tua yang berperangai buruk. 57. Contoh Ayat: Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. Contoh Ayat: Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Tin Kosong Maksud: Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Contoh Ayat: Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Tinggi Hati Maksud: Megah dan sombong. 52. 54. Tua-Tua Kelapa Maksud: Orang yang semakin tua semakin baik perangainya.

Contoh Ayat: Setelah Zaiton meninggal dunia. Untung Batu Maksud: Nasib yang buruk. Contoh Ayat: Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. 61. Tulang Kering Maksud: Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. Turun Minyak Maksud: Menjadi berang atau ganas. Ubat Jerih Maksud: Upah.60. Contoh Ayat: Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. Turun Takhta Maksud: Melepaskan jawatan raja. 4. 62. Contoh Ayat: Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. .Ubat Hati = Pengubat Hati Maksud: Penghibur hati. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam. Contoh Ayat: Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Tulang Itik Maksud: Orang yang tidak kuat bekerja. 64. 63. Contoh Ayat: Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Contoh Ayat: Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam bajubaju itu. Simpulan Bahasa bermula dari huruf ‘U’ 1. Ubat Lelah Maksud: Upah. Contoh Ayat: Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. 2. 3. Tulang Hitam Maksud: Sumsum.

Wang Duka Maksud: Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. 3. Zaman Bahari Maksud: Zaman purbakala. Wang Kopi Maksud: Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. 2. biasanya secara tidak sah. Wang Hantaran Maksud: Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. . 4. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘Z’ 1. SIMPULAN BAHASA BERMULA DARI HURUF ‘W’ 1. Contoh Ayat: Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undang-undang. Contoh Ayat: Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. Contoh Ayat: Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. Untung Sabut Maksud: Nasib yang baik. Contoh Ayat: Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Contoh Ayat: Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Zaman Puntung Berasap Maksud: Zaman kuno. Wang Suap Maksud: Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Contoh Ayat: Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. 2.5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful