You are on page 1of 8

1.

Kasi laju startup

* startup tu maknanya waktu yg diambil dr masa korang tkan button power kt pc


tu smpai la windows abis load n korang leh mula guna pc tu.

* ntuk kasi startup ni laju, disable program2 yg dirasakan xperlu run masa
startup. contohnya kbanyakan kita punya pc akan auto sign-in kita punya ym. kalo
nak disable ym punya autostart ni, pegi kat ym, tekan messenger, pilih
preferences, pilih category general. lastly, clear box "Automatically start Yahoo!
Messenger"

* ntuk disable program2 lain, lbih snang lg. pegi start menu, tekan run. taip
msconfig then hit enter. pilih tab startup. then uncheck je mana2 program yg
korang rasa xperlu. tp jgn bijak sgt uncheck korang punya antivirus ok?

* menda ni leh gak dibuat dgn 3rd party utilities mcm tuneup utilities 2007.
pegi je startup manager, delete mana2 yg patut ok?

* right-click my computer, pilih properties. pilih tab advanced, tkan button


settings kt dlm frame startup n recovery. clear checkbox "time to display... .".
uncheck dua2 box kt atas tu ok?

2. Buang sampah

* kita mula dr yg basic ok?? rajin2 le buang sampah2 dlm pc korang tu. ntuk
wat menda ni, pegi start menu - accesories - system tools - disk cleanup. tkan ok
je ntuk start cleaning. repeat ntuk smua drive yg ada dlm pc tu. dgn ini, korang
dh leh dpt free space dlm hard disk. wat sminggu skali ok la kot.

3. Tak payah nak cantik2

* right click my computer, pilih properties. pilih tab advanced, tkan button
settings dlm frame perfomance. nnti akan kuar visual effects punya settings. menda
ni yg tentukan kecantikan pc korang. lg cantik, lg slow la pc tu. kalo nk ikut aku
punya pndapat, korang tinggalkan 4 settings je yg checked. iaitu, "Show windows
content... ", "Use common tasks... ", "Use drop shadows... ", "Use visual
styles... ". Aku punya settings ni x menjejaskan sgt kcantikan laptop korang tu.

4. Turn off System Restore

* kalo korang rasa yakin pc korang xkn diserang virus, turn off je system
restore. sbb menda ni akan simpan rekod dlm hard disk dr semasa ke semasa. kalo
turn off, korang leh jimat space hard disk n kurangkn windows punya services. oleh
itu, laju la pc korang. tp kalo turn off, korang dh xleh nk restore pc balik. bila
kena virus, tpaksa la format balik. kalo nk off, wat cmni:right click my computer,
pilih properties. tkan tab system restore, pastu tanda checkbox "turn off
system.."

5. Disable Indexing Service


* indexing adalah satu proses mengindeks la. proses ni ntuk mempercepatkan
carian file bila korang guna Search. tp indexing service ni akan wat keja kat
background n sdikit sbanyak wat pc kita slow (x rasa sgt pon sbnarnya). tp
disebabkan kita nk pc kita laju ke tahap maksima, kita disablekan saja!

* caranya, bukak my computer. right click kat drive c, pilih properties. pastu
clear box "Allow Indexing Service... .". pastu tekan ok. kalo ada kuar apa2
window, tkan je ignore all. ulang bnda ni ntuk smua drive yg ada.

6. Disable Windows Services yg xperlu

* bila kita on pc, windows akan load smua services yg dh ditentukan oleh encik
bill gates yg x ensem. malangnya, byk service2 ni yg lngsung x berguna pon pd
kita. cuba korang tkan ctrl+alt+del. pastu pilih tab processes. brapa proses yg
run kt pc korang? biasanya lbih 30. meh ikut tips aku ni. maybe pasni korang leh
kurangkan smpai belas2 proses je.

* pegi start menu, tkan run. taip services.msc pastu hit enter. nnti akan kuar
la service window. cara untuk disable services adalah dgn double-click pada
service tersebut n kmudian set "Disable" pada startup type. skarang jom kita
disable services berikut:

1. Alerter

2. Application Layer Gateway Service

3. Application Management

4. Automatic Updates (Yg pakai windows ori, xyah disable pon xpe. Pndapat aku,
disablekan saje)

5. Background Intelligent Transfer Service

6. ClipBook

7. COM+ Event System

8. COM+ System Application

9. Computer Browser

10. Cryptographic Services

11. Distributed Link Tracking Client

12. Distributed Transaction Coordinator

13. DNS Client

14. Error Reporting Service

15. Fast User Switching Compatibility


16. Help and Support (Kalau korang rasa kdg2 perlu servis ni ntuk selesaikan
masalah, xyah disable)

17. HTTP SSL

18. Human Interface Device Access

19. IMAPI CD-Burning COM Service (Disable hanya kpada korang yg mmg xde cd
burner)

20. Indexing Service

21. IPSEC Services

22. Logical Disk Manager

23. Logical Disk Manager Administrative Service

24. Machine Debug Manager

25. Messenger (Sapa yg pakai msn messenger atau windows messenger, jgn usik bnda
ni)

26. Microsoft Office Diagnostics Service

27. MS Software Shadow Copy Provider

28. Net Logon

29. NetMeeting Remote Desktop Sharing

30. Network Connections (PC yg ada internet, jgn usik bnda ni)

31. Network DDE

32. Network DDE DSDM

33. Network Location Awareness (NLA) (Yg guna wireless internet x digalakkan
usik bnda ni)

34. Network Provisioning Service

35. NT LM Security Support Provider

36. Office Source Engine

37. Performance Logs and Alerts

38. Portable Media Serial Number Service

39. Print Spooler (Sapa ada printer, jgn usik!! nnti korang xleh print dah)

40. Protected Storage

41. QoS RSVP

42. Remote Access Auto Connection Manager


43. Remote Access Connection Manager

44. Remote Desktop Help Session Manager

45. Remote Registry

46. Removable Storage

47. Routing and Remote Access

48. Secondary Logon

49. Security Accounts Manager

50. Security Center

51. Server

52. Shell Hardware Detection (Bnda ni kuarkan menu autoplay bila msuk cd/pdrive.
Aku x disable)

53. Smart Card

54. SSDP Discovery Service

55. System Event Notification

56. System Restore Service (Sapa yg rasa system restore tu pnting, jgn usik)

57. TCP/IP NetBIOS Helper

58. Telephony

59. Telnet

60. Terminal Services

61. Themes (Kalau disable, nnti theme pc jd mcm windows 98 atau earlier)

62. Uninterruptible Power Supply

63. Universal Plug and Play Device Host

64. Volume Shadow Copy

65. WebClient

66. Windows Driver Foundation - User-mode Driver Framework

67. Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS)

68. Windows Image Acquisition (WIA)

69. Windows Management Instrumentation Driver Extensions

70. Windows Media Player Network Sharing Service

71. Windows Time


72. WMI Performance Adapter

73. Workstation

* Lepas disable smua2 kt atas tu, restart pc korang. msti laju je nk start
kan? pastu tkan ctrl+alt+del, pilih tab processes. skrg tgk brapa proses yg run?
wah, sikitnya kan?? laju je pc tu kan?? Nanti bila nak shutdown pc tu pon korang
akan pasan, dia off cpat je..

* Untuk peringatan, korang dinasihatkan disable service2 di atas hanya jika pc


tu mmg korang punya n korang sorang je yg pakai. Jgn jd gila wat kt pc ofis
korang. Lagi satu, jangan bertindak terlalu bijak nak disable bnda selain yg dlm
list kt atas melainkan korang tau apa korang wat. Kalo degil n pastu pc korang
xleh on, aku hanya leh ckp PADAN MUKA!! Hihihi�

7. Rajin2 la defrag PC korang tu

* kalo korang jnis slalu surfing, main game, download2 atau keja2 lain, file2
dlm hard disk korang will be fragmented. tu bermakna, masa ntuk mengakses satu2
file akan mnjadi lbih lama.

* oleh itu, ringankanlah jari jemari ntuk defrag hard disk. caranya, pegi
start menu - accesories - system tools - disk defragmenter. pastu defrag la smua
drive yg ada.

* kalo nk hasil yg lbih memuaskan, guna 3rd party software ntuk defrag.
contohnya, perfectdisk, diskeeper, atau o&o defrag. smua software yg aku sbut tu
akan mendefrag hard disk korang kt background scara berterusan. oleh itu, korang
xpyh pk psl defrag2 dh. sbb diorang dh amik alih keja tu.

8. Get rid of virus, spyware, malware and ntah apa2 ware lagi

* ni xpyh nk trang pnjg2. smua org tau virus n spyware ni jahat. oleh itu, aku
cuma nk cdangkan antivirus n antispyware yg bgus.

* aku dh try smua antivirus yg popular n wat skit research kt internet ntuk
menetukan antivirus yg bgus. oleh itu aku recommend korang pakai salah satu
antivirus berikut:

1. NOD32

2. BitDefender Plus/Pro (Sesetengah org susah update)

3. Kaspersky Antivirus / Kaspersky Internet Security

4. Avira Antivir (Free)

5. AVG Antivirus (Pilihan terbaik ntuk yg free selain Avira)


6. Avast! Antivirus

7. Norton Antivirus (yg 2008 la.. yg lama berat gila seh!!)

* ni lak senarai antispyware yg aku recommend lpas wat skit research:

1. Webroot SpySweeper

2. Trend-Micro Antispyware

3. Ad-Aware

4. Spybot Search & Destroy (Free)

5. AVG Antispyware

6. CounterSpy

7. Spyware Doctor

9. Guna 3rd Party utilities

* Kalo nak maksimakan lg perfomance pc/laptop korang tu, guna la software2 yg


offer hundreds of tweaks ntuk kasi pc korang laju.

* dengan software2 ni, korang leh tukar byk settings yg hidden. selain tu,
kita leh clean hard disk, clean registry, defrag registry, optimize internet
connection, n mcm2 lg yg leh wat pc korang cam bez.

* berikut adalah software2 yg popular n aku recommend:

1. TuneUp Utilities 2007

2. Advanced System Optimizer

3. System Mechanic

4. WinXP Manager

5. TweakXP

6. TuneXP

10. X payah nak bunyi2

* yg ni aku x wat la.. tp bg korang yg nk lajukan lg startup n shutdown leh


ikut prosedur ni.
* Pegi Control Panel - Sounds and Audio Devices - Sounds. pastu pegi kat "Exit
Windows". Kat sound panel bawah tu, pilih (none). Ulang bnda ni untuk "Start
Windows".

11. Disable Paging

* Paging adalah backup kepada RAM yang disimpan di dalam hard disk ntuk
menyimpan memori. Biasanya space yg dia makan mmg byk. Paging ni perlu sbb kalo
RAM x mampu tampung program2 yg run, hard disk akan amik alih keja RAM melalui
paging tu la. Tp kpada pemilik pc yg mempunyai RAM 1GB dan ke atas, paging ni
xperlu pon sbb RAM korang tu dh ckup otai ntuk run byk program serentak. Cara nak
cek saiz RAM adalah dgn right click on my computer, then pilih properties. Kat
situ tgk la brapa memory korang. Kalo takat 128, 256 atau 512, abaikan je prosedur
ni. Tp kalo lbih, jom disable paging file..

* Caranya, right click on my computer then pilih properties. Tkan tab


advanced, pastu tkan button settings yg dlm frame performance. Pastu tkan lak tab
advanced. Pegi kat frame virtual memory, tkan button change. Highlight drive c,
pastu tkan option no paging file. Then tkan button set kt sblah tu. Pastu restart.
Byk free space korang leh gain pasni n mmg pc pon jd lg laju woo�

12. Change Boot Sequence

* yg ni lak menentukan cmne pc korang start. biasanya, pc kita akan cari


bootable disc dlu baru dia akan start. ni dh akan mkn sikit masa lbih kurang 2-3
saat ntuk pc kita start.

* ntuk tukar bnda ni, masuk BIOS punya settings masa pc start. caranya, tkan
F2 byk2 kali smpai msuk BIOS settings (skrin hitam atau biru). sesetengah pc kena
tekan delete n bukan F2. tu bergantung la. pndai2 la korang carik apa yg patut
ditekan. dlm BIOS settings tu, pegi "Advanced BIOS features" atau "Boot Sequence"
atau "boot" atau something like that la. then disable CD/DVD ROM device atau
pastikan hard disk diletakkan di tempat teratas. dah siap, pegi exit, pastu tkan
save & exit.

* kalo xdpt nk tangkap, xpyh buat yg ini. bahaya gak la kalo silap.

13. Disable Ports & Devices yg korang x perlu

* xreti aku nak explain.. tp kalo korang wat bnda ni, ada la skit lg prubahan
pd perfomance pc korang tu.

* right click my computer, pilih properties. tkan tab hardware pastu tkan
button device manager. kat situ, tersenarailah semua hardware dlm pc korang tu.
kat situ, korang leh la righ click kt mana2 hardware yg xguna, pastu disable. mcm
aku yg guna laptop ni, aku disable Generic CardBus Controller n VIA Compatible
Fast Ethernet Adapter sbb aku guna wireless. xpyh la yg Ethernet Adapter tu.

* kalo xtau sgt, xpyh usik..

14. Check Error


* benda ni aku galakkan wat dlm sminggu skali atau at least sbulan skali. ia
ntuk mencari n memperbetulkan error yg wujud dlm disk korang.

* caranya, right click kat drive c, pastu tkan properties. pilih tab tools
pastu tkan button check now. tanda box "Automatically fix... " pastu tkan start.
kalo ada kuar apa2 window, tkan je ok. ulang ntuk smua drive, pastu restart.
biarkan windows check error dlm hard disk korang. bnda ni makan masa skit je..