Cahaya Impian Masa Depan

EDUCATIONAL AND SOCIAL PROJECT Nieuwsbrief: 07-08/2013

Dank zij de steun van een van onze sociale partners, beschikt CIMD over een nieuw centrum. Ons huidig kantoor werd te klein, ook omdat er enkele sponsorkinderen verbleven en met de uitbreiding van ons programma naar mindervaliden toe moest er een oplossing komen.

Eind juni bezochten onze sponsorkinderen uit ons project Amed de sponsorkinderen uit project Lovina. Sommige sponsorkinderen konden niet aanwezig zijn, zij volgden training van de school. Maar zij die er waren genoten ervan.

http://www.yayasancimd.org info@yayasancimd.org Phone: (+62) 856 397 1730

Bank: Account: Name: Swift code:

Bank Mandiri 145-00-0675412-7 Yayasan Cahaya Impian Masa Depan Jl Surya Dharma 13 Tukadmungga BMRIIDJA

Nieuw centrum CIMD: Reeds meer dan 3 jaar is CIMD ook actief met een programma voor mindervaliden; Herorientatie en Integratie. Tot nu volgden we de Community Based Rehabilitation strategie. Dit betekent dat wij naar de mindervalide toe gaan. Hierdoor betrekken we ook de familie bij ons programma. Met ons nieuw centrum kunnen we nu ook Centre Based Rehabilitation aanbieden en tegelijk meer mindervaliden bereiken en ons programma uitbreiden met o.a. Fysiotherapie en de Vocational Training optimalizeren. Boarding House: In ons centrum zijn ook verblijfsmogelijkheden voor enkele sponsorkinderen voorzien.

Persoon in de kijker: Onze persoon in de kijker is dit keer een meisje en haar naam is Komang Sri Widiartini. Het is geen succesverhaal maar een verhaal dat ons meteen (zoals ze zeggen) “onze beide voeten op de grond zet”. Sri is nog maar 12 yaar oud. Het verhaal van Sri begint eigenlijk reeds op het moment dat haar moeder zwanger is. Tijdens de zwangerschap wordt de moeder ziek en bij medisch onderzoek wordt een tumor vastgesteld. Na 5 maanden zwangerschap verslecht de situatie zodaning dat de dokters besluiten te opereren en meteen een spoedbevalling uitvoeren. Sri haalt het, de moeder niet. Na 4 maanden mag Sri naar huis maar er zijn problemen. Nadien luidt de diagnose; een stoornis van het centraal zenuwstelsel. Intussen hertrouwd de vader en laat Sri achter bij haar grootouders en tante. Vandaag is Sri 12 jaar en gaat ze naar het vierde leerjaar in de plaatselijke lagere school. Ze heeft geen problemen om te volgen, enkel haar geschrift is, tengevolge van haar ziekte, niet duidelijk en dat geeft soms problemen bij proefwerken. Maar dat compenseert de met een goed geheugen en zoals elk ander meisje heeft ook Sri haar droom; ze will kleuterjuf worden. Wat meteen opvalt als je Sri ontmoet en haar toch wel speciaal maakt is dat zijn enorm vastberaden is. Ze wil niet opgeven en als iemand zegt dat ze waarschijnlijk nooit lerares kan worden met haar ziekte is haar antwoord: “you will see, I can make it !”

Herorientatie en Integratie programma: Basic stimulation, skills kindergarten, skills elementary school, vocational training en special needs zijn de 5 onderdelen van dit programma. Vocational training omvat; self awareness, bezigheidstherapie en job training. Het gedeelte special needs; (aangepaste) rolwagens, fysiotherapie, enz. Sintia (9) and Sindi (8); twee leuke zusjes; skills elementary school

Bayu (14) met Nyoman Marini (sponsorkind). skills elementary school en special needs

Gede Arya (30) met zijn echtgenote (35) vocational training (beide mindervalide)

Mahardika (9) special needs

Disa (6) special needs

Putu Minggu (21) basic stimulation