KOMSAS

Kupasan & kajian teks novel

Merenang Gelora
Nama : Rosli Kelas : Mutiara 1 (2012) Guru : En. Ahmad Zainuddin b. Omar Nur Dhamirah Aishah binti Mohd

.

.

Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa. Kegiatan Meng Kong. Badri watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran. Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Di sinilah bermulanya beliau bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah. . Ini menyebabkan Shahrul berseorangan. Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah. Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri. Meng Kong. Badri tidak putus asa. yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri.SINOPSIS Novel Merenang Gelora mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan. Walaupun menerima pelabagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas. Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga telefon bimbit kepada murid sekolah itu.

.

 Keprihatinan sebagai seorang sahabat. .  Aktiviti tidak bermoral seperti peras ugut. Badri beristiqamah dan konsisten dalam memikul amanah untuk membantu guru-guru menjaga disiplin pelajar dan juga sebagai seorang anak yang bertanggungjawab untuk berjaya dalam pelajaran. Kumar dan Shahrul yang sering melanggar peraturan sekolah dan menfitnah dirinya.  Golongan ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan masing-masing sehingga tidak mengambil tahu tentang perkembangan pelajaran anak. Badri berhadapan dengan pelbagai cabaran terutamanya sikap Meng Kong. lumba haram dan terlibat dalam kumpulan pengedar najis dadah dalam kalangan remaja. Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pengawas.  Golongan ibu bapa yang mengambil berat tentang pelajaran anak –anak mereka.TEMA  Cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas.  Perasaan saling tertarik antara berlainan jantina dalam kalangan remaja yang sedang meningkat remaja. PERSOALAN  Penguatkuasaan sesuatu disiplin itu tidak dapat ditegakkan jika pihak yang diberikan tugas tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan tidak berkesan.anak mereka.

 Manusia boleh berubah daripada negatif kepada positif jika ada kemahuan dari dalam diri sendiri . Kecanggihan teknologi dan ciri-ciri kehidupan moden jika tidak ditangani dengan betul boleh mendatangkan masalah kepada remaja.

..

berani dan bertanggungjawab. b) Merupakan pelajar tingkatan 5. Badri menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. d) Tidak suka menjalinkan perhubungan istimewa dengan pelajar perempuan semasa belajar. tegas. c) Anak dan murid yang berdisiplin dan bertanggungjawab. e) Sebagai pengawas. f) Berkahwin dengan Nadira MENG KONG a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan dan Kumar b) Mencuri telefon bimbit terpakai di kedai ayahnya sendiri c) Berubah menjadi pelajar yang baik . SHAHRUL a) Pelajar tingkatan lima b) Ayahnya seorang ahli perniagaan c) Shahrul suka memperalatkan orang lain untuk memenuhi kehendaknya d) Berkawan dengan sekumpulan mat motor yang terlibat dalam lumba haram e) Memusuhi Badri kerana kerana cemburu Nadira berkawan rapat dengan Badri.BADRI a) Badri merupakan anak sulung dalam keluarga dan merupakan abang kepada Badrul. amanah.

b) Pelajar yang terbuka moden dan cantik.d) Setelah tamat pengajian. Meng Kong mengambil alih bisnes ayahnya KUMAR a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan Meng Kong dalam bisnes menjual telefon bimbit dank ad prabayar kepada pelajar sekolah b) Menyimbah air kea atas Badri semasa Badri di dalam tandas c) Berubah menjadi baik setalah beberapa kali diberi sesi kaunseling NADIRA a) Nama penuhnya ialah Siti Cahya Nadira. c) Seorang yang ego dan sombong d) Tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh e) Pernah ditahan polis bersama-sama Shahrul JAMIL a) Kawan baik kepada Badri b) Terlibat dalam bisnes menjual telefon bimbit terpakai dank ad prabayar yang dijalankan oleh Shahrul. Meng Kong dan Kumar CIKGU JAILANI . Meng Kong dan Kumar c) Kelurganya menghantar Jamil ke Sarawak setelah mendapati dia mempunyai masalah dengan kumpulan Shahrul.

a) Guru disiplin yang berpengalaman b) Mangajar mata pelajaran Matematik c) Guru yang tegas dan tidak pilih kasih d) Prihatin terhadap murid-muridnya .

.

Badri ke pasar raya untuk menemui Siew Mei f) Waktu petang LATAR MASYARAKAT a) Masyarakat pelajar b) Masyarakat yang prihatin terhadap anak. e) Masyarkat guru yang tegas dan adil. c) Masyarakat yang bijak mengurus masa. . Kumar dan Meng Kong melepak di kompleks beli-belah d) Pada hari Sabtu e) Pada pukul 4. d) Masyarakat yang rajin belajar.Shahrul. f) Masyarakat pelajar yang terjabak dalam gejala sosial.Mak Siti memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk keluarganya b) Selepas rehat c) Selepas waktu persekolahan.LATAR TEMPAT a) Rumah Badri b) Kompleks beli-belah c) Ruamh Pak Alang d) Di kedai Encik Tan e) Di sekolah f) Di perputakaan g) Di tasik pinggir kota LATAR MASA a) Waktu pagi.00 petang.

.

.

Engkau tak tahu Mil. Kurang ajar. b) Teknik dialog. Nadira yang baru sekolah di situ sudah mengecapnya tukang lapor. Tidak ditulis tujuan pertemuan itu harus diadakan. Badri tertanyatanya.” c) Teknik imbas kembali. d) Teknik monolog dalaman. Aku tahu semuanya Mil. “ Tanya diri kau sendiri. Jamil memaksa dirinya untuk ketawa. e) Teknik saspen Dia mengeluarkan sekeping kertas.pengarang memulakan cerita dengan memerihal Badri yang sedang bersiap-siap ke sekolah. Meng Kong ambil dari kedai ayahnya tanpa pengetahuan ayahnya. Bad”. Mil. Siapalah yang menghantar pesana itu dan kenapa? f) Teknik kejutan iaitu kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka digunakan oleh pengarang . Penulisnya meminta Badri menemuinya di suatu temoat. kad prabayar dan telefon bimbit itu. Contohnya : “Apa yang kau merepek ni. desis hati Badri.TEKNIK PLOT a) Teknik pemerian. Contohnya: Badri berlalu dengan muka merah padam.

ni. facebook .”. tak.race.a) Diksi b) Ayat pendek dan panjang.menang jadi arang. Hatinya bagai terbakar d) Hiperbola.perasaan Badri diamuk gelora e) Pesonafikasi. nak.understanding. Badrul.garang macam singa. kesakitan itu tambah menggigit f) Sinkope. kalah jadi abu h) Bahasa Inggeris. tu .bu g) Peribahasa.matanya menikam lantai. “ Kau cakap engkau tak akan biarkan perkara buruk dilakukan oleh murid-murid sekolah ni tapi sekarang engkau tak mahu buaat apa-apa?” c) Simile.“Cepat makan.kemarahan yang menggunung.

.

NILAI a) Baik hati b) Rajin c) Kejujuran d) Kerjasama e) Kesederhanaan f) Keberanian g) Keyakinan h) Tanggungjawab i) Keadilan PENGAJARAN a) Kita hendaklah yakin dan percaya dengan apa-apa yang kita lakukan b) Kita haruslah mempunyai semangat setiakawan yang tinggi. f) Kita hendaklah melaksanakan tugas yang diberikan kepada kita dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi. . c) Ibu-bapa hendaklah memberikan prihatin terhadap pelajaran anak-anak mereka d) Kita mestilah tabah menghadapi dugaan dan cabaran jika hendak Berjaya e) Kita janganlah terburu-buru membuat keputusan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful