Soalan 1

Bahasa Melayu2 Kertas 2 (1103/2)
Soalan 1 : Rumusan [30 markah]

Unit Bahasa Melayu, JPN Perak

Disediakan oleh

Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang tanggungjawab ibu bapa mengatasi kemerosotan pencapaian akademik anak-anak dan kekangan yang dihadapi oleh ibu bapa meningkatkan pencapaian akademikan anak-anak. Panjangnya rumusan hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.
Kebanyakan ibu bapa di negara ini amat mementingkan pencapaian akademik anak mereka. Namun akhir-akhir ini banyak masalah yang mengganggu pencapaian akademik pelajar seperti masalah tidak berminat belajar, ponteng sekolah,dan masalah disiplin. Masalah ini perlu ditangani segera supaya tidak menular sehingga menggugat pembangunan modal insan di negara ini. Masalah tidak berminat terhadap pelajaran bukan sahaja menyebabkan masa depan pelajar menjadi suram malah boleh menjejaskan nilai moral. Hal ini demikian kerana, banyak pelajar yang tidak berminat terhadap pelajaran telah melibatkan diri dalam kes jenayah terutama mereka yang suka ponteng sekolah. Bagi mengatasi masalah kemerosotan pencapaian akademik ini, ibu bapa perlu memberikan tumpuan kepada punca berlakunya kemerosotan tersebut. Apabila mengetahui puncanya akan memudahkan masalah itu diatasi. Ibu bapa perlu sedar bahawa peranan mereka amat besar dalam menentukan kejayaan anak-anak. Ibu bapa perlu mengutamakan kebahagiaan rumah tangga dan mengelakkan tercetusnya masalah dalam keluarga sehingga menjejaskan hubungan kekeluargaan kerana anak-anak ialah kurniaan Tuhan yang tidak ternilai. Menurut kajian psikologi, masalah hubungan ke keluargan menyebabkan anak itu tidak mempedulikan pencapaian akademik mereka dan melakukan vandalisme sekali gus terjerumus dalam kegiatan jenayah. Begitu juga dengan ibu bapa yang sibuk mengejar kemewahan hidup tidak akan dapat mendidik anak secara sempurna. Tambahan pula perubahan sistem sosial da persekitaran mudah mempengaruhi tingkah laku anak-anak menyebabkan mereka melakukan perbuatan negatif, bersikap agresif dan enggan mendengar nasihat. Hal ini mengecewakan ibu bapa mereka. Dalam dunia realiti, keluarga yang bahagia tidak semestinya melahirkan anak-anak yang bijak. Bagi memastikan hubungan sesama ahli keluarga sentiasa harmoni, ibu bapa hendaklah meluangkan banyak masa bersama anak-anak ketika mereka belajar dan beriadah supaya membuahkan hasil yang positif. Selain itu, ibu bapa perlu mempelajari cara-cara yang berkesan untuk mendidik dan membimbing anak-anak. Menurut pakar psikologi, langkah praktis yang lain adalah dengan memberikan pujian yang ikhlas apabila anak-anak menperoleh sesuatu kejayaan terutama dalam pelajaran . Anak-anak juga suka memberikan pendapat mereka. Oleh itu ibu bapa perlu memberi peluang kepada mereka untuk melahirkan pendapat walaupun pendapat itu mungkin kurang munasabah mengikut pandangan orang dewasa. Anak-anak yang selalu diminta memberikan pendapatnya akan berasa diri mereka lebih dihargai. Ibu bapa juga perlu mendengar keluhan anak-anak agar dapat mengatasi masalah emosi mereka. Dalam usaha melahirkan generasi cemerlang, usaha- usaha yang dilaksanakan oleh ibu bapa perlu bermula daripada institusi keluarga kerana mereka merupakan tonggak penting dalam sesebuah keluarga. (Dipetik dan diubahasuai daripada Dilema Kemerosotan Pencapaian Akademik oleh Tam Cai Lian, Dewan Masyarakat, April 2009)

jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri. JPN Perak Disediakan oleh 2 (a) Petikan Umum Berdasarkan petikan Soalan 1 . (i) Berikan maksud rangkai kata menggugat pembangunan modal insan . [2 markah] (ii) Apakah punca-punca yang menyebabkan anak-anak melakukan perbuatan negatif? [4 markah] (iii) Pada pendapat anda. apakah cara-cara yang perlu dilakukan oleh pelajar untuk meningkatkan pencapaian akademik mereka? [4 markah] .Soalan 2 Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) Soalan 2 : Pemahaman [35 markah] Unit Bahasa Melayu.

“ Abang ni macam perempuan.Dia masih belum sedar daripada mimpinya. Israk mencebik. “TV pun rosak!”Sengaja ditinggikan suaranya seperti ‘injak naik’ yang menaikkan jumlah voltan arus yang mengalir.Kampung Sayong. dia tidak serasi dengan situasi di situ. Cerewet tidak semena-mena.Lagak Israk menewaskan lagak orang yang berlagak.Malangnya tiada apa-apa pada skrin.Kaca TV hitam sahaja. [2 markah] (ii) Pada pendapat anda. Israk menekan punat televisyen. (dipetik daripada Cerpen Israk oleh Erda Roslan Khairi dalam Antologi Harga Remaja) (i) Nyatakan bukti –bukti yang menunjukkan Israk tidak suka hidup di rumah Wah. di rumah Wah .Soalan 2 Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) 2 (b) – Petikan Umum Unit Bahasa Melayu.Makan sajalah! Atau abang mati kebuluran”. “ Buang masa saja tinggal di sini!”Bara kata-kata Israk itu memanaskan lagi telinga Mikraj. [4 markah] .tempat tinggal neneknya? [3 markah] (iii) Huraikan dua perwatakan Israk yang terdapat dalam petikan cerpen di atas. Asap kemarahan dilepaskan sedikit demi sedikit. Mata bundarnya memandang Israk yang mundar –mandir di situ.Sudah terhantuk baru terngadah. Bagaikan cacing kepanasan. JPN Perak Disediakan oleh Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti.Agaknya kalau ditimpa musibah baru dia akan sedar.Sesungguhnya.Mikraj menapak ke ruang tamu seluas 4 m x 6 m itu.kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Bersarang perasaan geramnya di dalam hati apabila Israk beredar. bagaimanakah Israk dapat mengenali dan mencintai neneknya dan Kampung Sayong. Dengan sopan kerusi ditolak ke bawah meja.

Dia seorang pahlawan yang handal.”Wahai tuan-tuan sekalian. JPN Perak Disediakan oleh Baca petikan prosa klasik di bawah dengan teliti.” sembah mereka beramai-ramai dengan tubuh yang gementar.Petikan Prosa Klasik Unit Bahasa Melayu. patik tidak tahu bahawa Tuanku rupanya di dalam geliung panjang ini. biarlah patik isikan geliung ini penuh sarat dengan rial batu dan emas. “Ampun Tuanku. maka memohonlah kakanda kembali ke Bandar Mengkaleh.baru ini kita kiamat. “memanglah benar kata adinda itu. [3 markah] (iii) Pada pendapat anda. “Hai. janganlah Tuanku dukacita dengan hutang itu.” “Kalau begitu.Soalan 2 Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) 2 (c) . Mendengar suara itu lanun-lanun itu mulai gementar.” (Dipetik daripada prosa klasik ‘Pelayaran yang Penuh Peristiwa’ dalam antologi Harga Remaja. kerana kakanda telah menewaskan Tuan Puteri Dayang Nuramah yang hendak merampas kakanda daripada tangan adinda dan sekarang hutang pun sudah berbayar. “Beta tidak beritahukan pelayaran beta pada kalian kerana beta menemani Tuan Puteri Dayang Seri Jawa kembali ke negerinya. kita sudah derhaka kepada penghulu kita sendiri dan kepada diri kita sendiri!” bisik mereka sesama sendiri.” Mendengar percakapan itu Tuan Puteri Dayang Seri Jawa tidak bersabar lagi lalu menyampuk. mengapakah kita perlu mentaati ketua yang telah dilantik oleh majoriti masyarakat? [3 markah] . adakah patut orang yang serupa ini berhutang rial kepada patik? Sebenarnya dagang yang hina inilah yang telah menjadi tawanannya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Dewan Bahasa dan Pustaka) (i) Berikan maksud rangkai kata “sudah derhaka kepada penghulu kita sendiri” [2 markah] (ii) Apakah alasan yang telah diberikan oleh Awang Sulung Merah Muda untuk membolehkan baginda pulang semula ke Bandar Mengkaleh. Lagipun beta telah berhutang kepadanya sebanyak dua puluh lapan rial batu dan emas sejangka tiga untuk melangsaikan hutang beta kepada Datuk Batin Alam. piutang pun sudah diterima.” “Ampun Tuanku. Sekiranya Tuanku hendak kembali ke Bandar Mengkaleh.” kata Awang Sulung pula. Mereka kenal itulah suara Awang Sulung.

apakah yang perlu dilakukan oleh remaja untuk mencapai cita cita ? [3 markah] (iii) Huraikankan tiga pengajaran yang diperoleh daripada sajak tersebut? [4 markah] .Soalan 2 2 (d) Sajak Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) Unit Bahasa Melayu. 1995 Dewan Bahasa dan Pustaka (i) Berdasarkan sajak di atas nyatakan ciri-ciri seorang remaja yang berharga? [2 markah] (ii) Pada pendapat anda. Rahman Shaari Langit di Tangan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. JPN Perak Disediakan oleh Baca sajak di bawah dengan teliti. Penuhilah remajamu dengan ketentuan tuju. Harga Remaja Berapakah sebenarnya harga remaja yang bersih dari gelodak kecewa bagai kehijauan daun bagai kesegaran pohon di pinggir perjalanan ini? Dengan apakah akan kaupenuhi piala remajamu adakah cuka kesangsian dari cinta murah atau madu ajaran dari ilmu susah? Remaja amat mahal sesungguhnya tiada terbeli oleh perjanjian harga remaja adalah pendirian keberanian dan ilmu.

Unit Bahasa Melayu. atau menggunakan perkataan itu sebagai peribahasa atau nama khas. (i) (ii) (iii) efektif pijama sifat - efisien pijar sikap [6 markah] (b) Bina ayat penyata dan ayat tanya tanpa kata tanya bagi frasa berikut. (i) (ii) Pekejaan sawah padi kurang menarik perhatian para belia. JPN Perak Disediakan oleh Tulis satu ayat bagi setiap perkataan dalam pasangan perkataan di bawah untuk menunjukkan bahawa anda faham akan maksud dan penggunaanya. Pemburu menembaki harimau yang liar itu dari jarak jauh dengan menggunakan senapang-Nya. menukarkan imbuhan. Anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada tiga kesalahan ejaan dan tiga kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak boleh menambahkan imbuhan. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. (iii) [6 markah] . Si Tompok mengiuau manja di kaki tuannya sambil mengesel-gesel kepalanya.Soalan 3 Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) Soalan 3 : Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa [30 markah] (a) Jawab semua soalan. (i) (ii) (iii) bermain mercun menanam sayur-sayuran menangis teresak-esak [6 markah] (c) Dalam petikan di bawah terdapat tiga kesalahan ejaan dan tiga kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak perlu menyalin petikan itu semula.

Baru-baru ini dia terlibat dalam kemalangan jalan raya pula. dan mudah dipertontonkan ialah akhbar. [6 markah] . Peguam Harun : : Maafkan saya pak cik. Ruangan rencana pengarang biasanya menggunakan bahasa kerana baik dan isinya pula bersulam dengan isu semasa. (iii) Kehidupan Ganesh amat malang kerana hidup dalam kemiskinan. popular. Saya menyesal kerana tidak membaca dokumen itu terlebih dahulu. [6 markah] (e) Baca ayat di bawah dengan teliti. Bagi setiap ayat. kemudian kemukakan satu peribahasa yang sesuai dengan ayat tersebut. Gaya membaca yang sesuai atau betul hendaklah diberi pemerhatian. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. JPN Perak Disediakan oleh Dalam setiap ayat di bawah terdapat satu kesalahan penggunaan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan penggunaan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa.Soalan 3 (d) Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) Unit Bahasa Melayu. (i) (ii) Nasihat yang diberikan oleh ustaz itu tidak dipedulikan langsung oleh Kamarul. (i) (ii) (iii) Antara bahan-bahan bacaan yang paling murah. Kami tidak dapat membantu kerana pak cik telahpun menandatangai perjanjian tersebut.

L.Soalan 4 Bahasa Melayu Kertas 2 (1103/2) Soalan 4 : Novel [15 markah] Unit Bahasa Melayu. JPN Perak Disediakan oleh Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan novel-novel yang berikut: (i) (ii) Azfa Hanani karya Halis Azhan Mohd Hanafiah Kembara Amira karya Amer Hamzah B. Kadir (a) Tulis sinopsis novel yang telah anda pelajari. [7 markah] (b) Huraikan tiga nilai murni yang terdapat dalam novel yang telah anda pelajari [8 markah] .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful