ANATOMI dan FISIOLOGI

SISTEM ENDOKRIN

1

PENGENALAN
 Sistem saraf dan sistem endokrin memainkan

peranan penting dalam mengawal sistem tubuh  Sistem endokrin : Sistem yang melibatkan kelenjar2 tertentu yang menghasilkan hormon yg berfungsi mengawal sistem tubuh.  Hormon yg dilepaskan akan menyerap terus ke dalam darah dan dibawa oleh sistem pengaliran darah ke seluruh tubuh (tanpa salur).

2

 Terbahagi kepada

beberapa kelenjar utama :
 Hipotalamus dan

pituitari  Tiroid  Paratiroid  Timus  Adrenal  Kelenjar Pineal
3

4 .

HIPOTALAMUS DAN KELENJAR PITUITARI  Hipotalamus adalah bahagian kecil Diencephalon (otak) pada bahagian bawah (inferior) talamus.1.  Penting utk hubungan sistem saraf dan endokrin  Mensintesis sekurang2nya 9 hormon yg berbeza  Terdapat 4 bhgn utama :  Mammillary region  Tuberal region  Supraoptic region  Preoptic region 5 .

6 .

Median plane of brain Cerebrum Diencephalon Cerebellum 7 Medulla oblongata .

iaitu di fosa hypophyseal yang terdapat di permukaan atas tulang sfenoid yg dikenali sbg Sella turcica 8 . Kelenjar Pituitari : Kelenjar “utama” endokrin kerana turut menghasilkan hormon yg mengawal kelenjar endokrin yang lain  Bentuk : Berbentuk bulat spt.5cm  Lokasi : terletak di dalam ruang tengkorak. buah pea berdiameter 1-1.

Hubungan antara kelenjar pituitari dan hipotalamus 9 .

 Mempunyai 2 bahagian utama :  Kelenjar pitutitari anterior  Kelenjar pituitari posterior 10 . Dihubungkan dgn hipotalamus oleh julur infundibulum.

11 .

LH Prolactin ACTH 12 .KELENJAR PITUITARI ANTERIOR  Terdiri daripada 5 jenis sel yg menghasilkan hormon spesifik : JENIS SEL Somatotroph Thyrotroph Gonadotroph Lactotroph Coticotroph HORMON DIHASILKAN hGH TSH FSH.

 Kelenjar pituitari posterior :  menghasilkan hormon ADH dan Oxytocin  ADH : mengurangkan penghasilan urin  Oxytocin : Uterus dan payudara ibu 13 .

KELENJAR TIROID  Bentuk spt rama-rama terletak pada bahagian 14 bawah (inferior) larynx (peti suara)  Mempunyai dua bahagian sisi (lateral) yg dihubungkan dengan isthmus pada bahagian depan (anterior) trakea.  Sel folikular menghasilkan hormon tiroid (T3 dan T4)  Parafolikular sel : hasil hormon calcitonin .  Mikroskopik : Kelenjar tiroid dipenuhi oleh folikel tiroid.2. Dinding bagi setiap folikel terdiri daripada sel folikular.

Kelenjar Tiroid 15 .

Sel folikular dan parafolikular 16 .

17 .

KELENJAR PARATIROID  Tertanam separa pada permukaan belakang (posterior) lobus sisi kelenjar tiroid  Bulat dan kecil (40mg)  Kebiasaannya pada setiap sisi lobus tiroid.terdapat 1 kelenjar berada pada bahagian atas (superior) lobus dan 1 lagi pada bahagian bawah (inferior) lobus (jumlah adalah 4)  Terdapat 2 sel utama pada kelenjar :  Chief (principal) cell : hasilkan hormon paratiroid (PTH)  Oxyphil cell 18 .3.

19 .

4. KELENJAR TIMUS  Organ dwilobus yg terletak pada bahagian mediastinum di antara sternum dan aorta.  Tisu penghubung kapsul memisahkan kedua2 lobus dan trabekulae memisahkan setiap lobus kepada lobul. Menghasilkan hormon :  Thymosin  Thymic humoral factor  Thymic factor  thymopoietin 20 .  Setiap lobul terdiri daripada 2 bahagian iaitu korteks (luar) dan medula (dalam)  Berperanan dalam sistem pertahanan badan.

21 .

KELENJAR ADRENAL  Berpasangan yg terletak 22 pada bahagian atas (superior) ginjal.  Mempunyai 2 bahagian utama :  Adrenal Korteks : bhgn luar  Adrenal Medula : bhgn dalam (tengah) . 2-3 cm lebar.  Mempunyai bentuk piramid yg rata  Saiz pada dewasa : 3-5 cm tinggi.5.

ADRENAL KORTEKS  Adrenal korteks terbahagi kepada 3 bahagian :  Zona Glomerulosa: bhgn paling luar.di bwh lapisan kapsul. Menghasilkan mineralokortikoid  Zona Fasikulata: bhgn tengah dan bhgn plg besar. Sel menghasilkan glukokortikoid  Zona Retikularis: bhgn korteks plg dalam & menghampiri bhgn medula. Sel menghasilkan hormon androgen 23 .

24 .

ADRENAL MEDULA  Bhgn dalam kelenjar adrenal  Terdiri daripada sel kromafin (chromaffin cells) yg menghasilkan hormon epinephrine dan norepinephrine atau nama lain adrenaline dan noradrenaline. 25 .

6.  Kelenjar terdiri daripada neuroglia dan sel rembesan pinealosit (pinealocyte)  Merembeskan melatonin 26 . KELENJAR PINEAL  Kelenjar endokrin kecil  Terletak pada bahagian atas ventrikel ke-3 otak  Sebahagian dari epitalamus  Diliputi / dilindungi oleh kapsul yg dibentuk oleh pia mater.

Kedudukan Kelenjar Pineal 27 .

PANKREAS  Pankreas merupakan tisu endokrin bagi sistem     penghadaman Pankreas terdiri daripada kelenjar endokrin serta eksokrin (exocrine). berukuran 12.7.5-15 cm Berada pada lengkungan deodenum (bhgn pertama usus kecil) Terdiri daripada 3 bahagian utama :  Head (kepala)  Body (badan)  Tail (ekor) 28 . Pankreas : organ leper.

29 .

Di antara acini eksokrin. 99% sel pada pankreas berada dalam bentuk kelompok “acini”  Kelompok acini ini terdiri daripada acini eksokrin.terdapat kumpulan sel istimewa yg dinamakan sel Langerhans.  Sel Langerhans menghasilkan hormon insulin yang terus menyerap masuk ke dalam aliran darah (endokrin)  Insulin adalah penting untuk proses metabolisma karbohidrat 30 .

31 .

 Sel langerhans terdiri daripada 4 jenis sel:  Sel alpha (sel A) : rembeskan glukagon  Sel beta (sel B) : rembeskan insulin  Sel delta (sel D) : rembeskan somatostatin  Sel F : rembeskan polipeptida pankreatik 32 .

TISU ENDOKRIN BAGI SISTEM REPRODUKTIF 33 .

8. Testis merupakan organ     yang dibekalkan dengan kumpulan sel endokrin. Selain menghasilkan sperma. Turut menghasilkan Inhibin – rencat penghasilan FSH 34 . TESTIS  Organ pembiakan pada lelaki. Testis turut menghasilkan hormon androgen iaitu Testosteron. Hormon ini penting untuk regulasi penghasilan sperma dan meransang perkembangan sifat maskulin seorang lelaki. Testis adalah berpasangan yg berbentuk oval dilitupi kantung skrotum.

35 .

36 .

kandungan dan menyediakan perkembangan kelenjar susu untuk tujuan penyusuan 37 . OVARI  Telur atau jasad tisu berbentuk oval. Hadir sepasang pada rongga pelvic wanita  Menghasilkan beberapa jenis hormon . Estrogen dan Progesteron.9.  Hormon penting dalam mengawal kitar haid.

38 .

TERIMA KASIH 39 .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful