You are on page 1of 30

REMAJA & KONSEP KENDIRI

ASMA BINTI MUHD. ALI
BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAWAU

PERMASALAHAN REMAJA

MASALAH PSIKOLOGIKAL REMAJA Menurut MA’ROF dan HASLINDA (2004), remaja berdepan dengan pelbagai dugaan dan cabaran dalam proses menuju ke alam dewasa. Mereka mengariskan enam konflik yang sering dihadapi oleh remaja iaitu :

- Konflik remaja dengan ibu bapa. - Konflik kasih-sayang. - Konflik kebebasan. - Konflik tanggungjawab. - Konflik rakan sebaya. - Konflik emosi dan tingkahlaku.

PERMASALAHAN REMAJA 1. . PERTUMBUHAN FIZIKAL Remaja tidak selesa semasa berlaku pertumbuhan fizikal atau fisiologikal yang berubah secara mendadak.

Oleh itu. Perkembangan kognitif negatif iaitu tahap pembentukan pemikiran egosentrik. Satu kesilapan sahaja memberi kesan besar dalam kehidupannya seperti berasa malu dan terhina. Pemikiran egonsentrik negatif menyebabkan remaja lebih cenderung mencampuradukkan realiti dengan persepsi. PERKEMBANGAN KOGNITIF Perkembangan kognitif yang positif iaitu remaja memasuki tahap pemikiran operasi formal yakni mampu berfikir secara logik dan memahami konsepkonsep abstrak. perbuatan dan sifat peribadinya.PERMASALAHAN REMAJA 2. dia perlu sempurna. . Remaja yang mempunyai pemikiran seperti ini sentiasa berasa perhatian umum tertumpu kepada diri.

. KETIDAKSTABILAN EMOSI Kesan perubahan yang berlaku membuatkan remaja tidak berupaya mengendalikan emosi dengan rasional dan sering kali mengikut kehendak hati.PERMASALAHAN REMAJA 3.

Remaja terumbang-ambing mencari keyakinan diri pada kepercayaan beragama. KRISIS KEYAKINAN BERAGAMA Pada peringkat pertengahan remaja.PERMASALAHAN REMAJA 4. Kepercayaan turut menjadi terhakis apabila remaja menghadapi dilema mencari hakikat kebenaran. penghayatan bergama belum begitu mantap terutama bagi remaja yang tidak terdidik dengan ajaran agama. .

. KRISIS AUTONOMI DAN PERGANTUNGAN Remaja mempunyai keinginan mahu bebas dan berkuasa penuh mengawal semua tindakan yang mereka lakukan.PERMASALAHAN REMAJA 5. Misalnya. kebebasan membuat keputusan sendiri tanpa pertolongan atau campur tangan orang lain.

PENGHARGAAN KENDIRI Kegagalan membentuk penghargaan kendiri yang positif menyebabkan remaja tidak dapat bersaing dengan rakan sebaya yang lain. . 7.PERMASALAHAN REMAJA 6. KRISIS IDENTITI Remaja menjadi keliru antara pengertian dan status diri dengan peranan mereka.

Kadang-kadang mereka mencari jalan keluar memenuhi dorongan seks dengan perbuatan yang tidak sihat seperti menyimpan gambar ataupun bahan porno.PERMASALAHAN REMAJA 8. menonton vcd lucah. melancap atau onani sehingga kepada keterlibatan dalam pesta seks. . berasa serba salah dan malu mebincangkan perkara ataupun isu berkaitan seks. PERMASALAHAN SEKSUALITI Remaja kerap kali terkeliru dengan dorongan seksual.

PERMASALAHAN REMAJA 9. PEMILIHAN BIDANG KERJAYA Remaja menghadapi masalah membuat keputusan tepat dalam pemilihan kerjaya kerana terdapat banyak pilihan yang ada. Remaja perlu mengenali aspek diri yang berkaitan dengan kerjaya iaitu personaliti. . minat dan nilai kerjaya mereka.

PENGISIAN MASA LAPANG Masa lapang zaman kanak-kanak sering dipenuhi dengan aktiviti bermain. Remaja mengahdapi masalah memilih aktiviti ataupun rekreasi masa senggang yang sesuai dan dianggap berfaedah. mereka mula memahami masa perlu dimanfaatkan. . Apabila meningkat remaja.PERMASALAHAN REMAJA 10.

. HUBUNGAN DENGAN SEKOLAH Tujuan remaja ke sekolah berbeza-beza dan kadangkadang tidak selaras dengan matlamat ibu bapa mereka menghantar mereka ke sekolah. Lazimnya remaja yang bermasalah dalam akademik sering terlibat melakukan salah laku dan perlanggaran disiplin di sekolah. Masalah timbul apabila remaja bertindak menjadikan sekolah sebagai tempat menggantikan apa yang tidak dapat mereka perolehi di rumah. Sistem persekolahan yang memberi penekanan kepada pencapaian akademik menyebabkan remaja yang kurang bagus pencapaiannya dalam akademik menjadi tertekan.PERMASALAHAN REMAJA 11.

Bercinta menyebabkan remaja mendapat inspirasi untuk terus berjaya.PERMASALAHAN REMAJA 12. . wujud desakan bagi mendambakan rasa dikasihi dan mengasihi. memahami dan difahami. HUBUNGAN DENGAN SEKOLAH Perasaan cinta dan ingin dicintai wujud selaras dengan perkembangan fizikal remaja. Semasa remaja. mendampingi dan didampingi serta pelbagai perasaan yang indah dan mengasyikkan. Cinta juga menyebabkan remaja bertindak tidak rasional.

Pengaruh rakan sebaya .Kebebasan .Pengetahuan ibu bapa .Harapan dan matlamat ibu bapa .PERMASALAHAN REMAJA 13. KONFLIK DENGAN IBU BAPA .Peraturan ibu bapa .Pertentangan nilai .Pandangan ibu bapa .Sikap negatif remaja .

.Pandangan ibu bapa KEBANYAKAN IBU BAPA MENGANGGAP ANAK MEREKA MASIH KECIL LAGI ATAUPUN BELUM MATANG SEDANGKAN ANAK PULA BERASAKAN YANG DIA SUDAH DEWASA. .

. . ADA IBU BAPA YANG MASIH MELAYAN ANAK REMAJA MEREKA SEOLAHOLAH REMAJA ITU MASIH BERADA DIPERINGKAT KANAK-KANAK.Pengetahuan ibu bapa IBU BAPA TIDAK MEMAHAMI KEPERLUAN DAN KEHENDAK SEMASA REMAJA.

..Harapan dan matlamat ibu bapa HARAPAN DAN MATLAMAT IBU BAPA TIDAK SELARI DENGAN KEHENDAK REMAJA ATAUPUN IBU BAPA MELETAKKAN PENGHARAPAN YANG TINGGI SEDANGKAN ANAK REMAJA TIDAK MAMPU MENCAPAINYA.

..Peraturan ibu bapa IBU BAPA MENGENAKAN PELBAGAI PERATURAN BAGI MENGAWAL ANAK TERUNA DAN DARA MEREKA DARIPADA PENGARUH PERSEKITARAN DAN SOSIAL YANG NEGATIF SEDANGKAN ANAK-ANAK MEREKA MAHUKAN KEBEBASAN BERGERAK DAN BERGAUL.

..Kebebasan REMAJA MENGANGGAP KEBEBASAN ADALAH CIRI-CIRI ORANG DEWASA MENYEBABKAN REMAJA CUBA MENINGKATKAN KEBEBASAN DIRINYA TERUTAMA DARIPADA IBU BAPA ATAUPUN LINGKUNGAN PENGARUH KELUARGA.

BAGAIMANAPUN. OLEH ITU. .Pertentangan nilai REMAJA MENERIMA PELBAGAI PENDEDAHAN MAKLUMAT DAN PENGALAMAN YANG LUAS DALAM ERA INTERNET BERBANDING DENGAN IBU BAPA MEREKA YANG MEMBESAR PADA ZAMAN MESIN TAIP. KADANG-KADANG PEGANGAN NILAI REMAJA LEBIH BERNAS DARIPADA IBU BAPA. NILAI PEGANGAN MEREKA TETAP TIDAK DAPAT DITERIMA.. IBU BAPA TIDAK DAPAT MENERIMA HAKIKAT ITU KERANA PERSEPSI MEREKA REMAJA LEBIH BANYAK MENGIKUT KATA HATI DARIPADA MENGGUNAKAN AKAL FIKIRAN. JURANG PERBEZAAN SEMAKIN LUAS.

RAMAI REMAJA YANG RAPAT DENGAN RAKAN SEBAYA MENYEBABKAN MEREKA MULA MENOLAK PERANAN IBU BAPA KERANA IBU BAPA TIDAK DAPAT MEMAHAMI MEREKA SEPERTI MANA RAKAN SEBAYA MEREKA MAMPU LAKUKAN . PANDANGAN DAN BERTUKAR-TUKAR CERITA.Pengaruh rakan sebaya RAKAN SEBAYA ADALAH TEMPAT REMAJA BERKONGSI PENDAPAT..

KEADAAN BERLAKU DISEBABKAN REMAJA MEMBUAT PERBANDINGAN ANTARA RAKAN SEBAYA DENGAN IBU BAPA DAN DIDAPATI RAKAN SEBAYA LEBIH BAIK DARIPADA IBU BAPA MEREKA..Sikap negatif remaja KADANG-KADANG REMAJA MEMILIKI SIFAT NEGATIF SEPERTII TIDAK MENGENANG BUDI DAN TIDAK MENGHORMATI IBU BAPA MEREKA. . REMAJA MULA HILANG KEYAKINAN PADA IBU BAPA DAN KELUARGA.

PENGERTIAN KONSEP KENDIRI .

LEONARD & HOOSE (1978) – satu perkara berbentuk hipotesis yang mengandungi nilai. JOURARD & LANDSMAN (1980) – keseluruhan kepercayaan pada tabii diri mereka.Penerimaan kendiri .Kesempurnaan kendiri .Pendedahan kendiri . PIETROFESA. Sikap dan kepercayaan pada diri orang dalam hubungannya dengan persekitaran.NORAINI (2000) – hasil maklumat ataupun mesej yang diterima melalui interaksi sosial tentang diriindividu di sepanjang kahidupannya.Kesedaran kendiri . WEAVER (1987) – konsep kendiri dibina melalui empat proses yang terdiri daripada : .

bijak. .Kesedaran Kendiri Pemahaman individu pada diri seperti sejauh mana dirinya kelihatan menarik. berpengaruh dan berkebolehan mencapai kejayaan.

.Penerimaan Kendiri Individu melihat kualiti positif dan negatif dalam dirinya serta berasa normal dengan keadaan demikian. Individu dapat menerima dirinya dan sentiasa berusaha menambah kualitikualiti yang positif.

Individu yang sempurna kendirinya tahu dan sedar potensi dirinya dan sentiasa berusaha melaksana dan merealisasikannya sehingga berjaya. impian.Kesempurnaan Kendiri Pertumbuhan yang bermotivasi dari dalam diri manusia. Individu yang sempurna kendirinya adalah individu yang mengmbil pelbagai langkah menjadikan dirinya berkebolehan merealisasikan misi. . hajat ataupun apa sahaja yang ingin dilakukan supaya menjadi realiti.

. Mengenali dan mengetahui lebih ramai orang dapat menambah pengetahuan.Pendedahan Kendiri Individu memperlihatkan dirinya dan menunjukkan apa yang diketahui tentang dirinya dengan meningkatkan bilangan kontak dengan orang dan seterusnya meningkatkan kemahiran bersosial (interpersonal). pengalaman. bersama berkongsi kegemaran dan menikmati keseronokan hidup.

Sekian Terima kasih .