P. 1
Personalităţi ale medicinii româneşti

Personalităţi ale medicinii româneşti

|Views: 4|Likes:

More info:

Published by: Maria Iuliana Ștreangă on Jul 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2015

pdf

text

original

Personalităţi ale medicinii româneşti: V.Babeş, Gh. Marinescu, I.Cantacuzino, C.I.Parhon, N.Paulescu, Gr.T.Popa, D. Danielopolu, G.E.Palade.

Prof. dr. Dana Baran Realizat de: Streanga Maria Iuliana MG II, grupa 30

la afirmarea stiintei romanesti pe plan international. lepră. 15 mai 1938. contribuind.sporozoari intracelulari nepigmentați . Gheorghe Marinescu (n. imunologiei. D. animati de marile idealuri de dreptate sociala ale epocii.1881). mai tarziu. Babeș își începe cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică (1874 . epidemiologiei si igienei sociale. a realizat in tara o opera foarte importanta in domeniul bacteriologiei. A studiat medicina la Budapesta. Voinov si P. medic si bacteriolog. savant roman. În 1892 publică împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. cromatoliza. A fost fiul lui Vincențiu Babeș. cu un accent deosebit în problemele de tuberculoză. membru al Academiei Române. Rețin atenția contribuțiile sale originale asupra unor fenomene ca troficitatea reflexă. este atras de microbiologie și pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur. organizator si animator. Face parte din cea de-a treia generatie de biologi materialisti. apoi cu Victor Cornil. apoi la Viena. 28 februarie 1863. vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică. fondatorul Școlii Românești de Neurologie. Racovita. De o deosebită importanță este descoperirea unei clase de paraziți . degenerescența retrogradă ca urmare a secțiunii axonilor. profesor la Facultatea de Medicină din București.care cauzează febra de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate. București) a fost un medic neurolog român.d. Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă. București . prin calitatile sale de cercetator. originar din Banat. Bujor. . in acelasi timp. fiziologiei si stiintelor naturale. În urma descoperirilor lui Louis Pasteur. alaturi de E. Ioan Cantacuzino. Prin cercetări la ultramicroscop a aplicat datele teoriei coloizilor la structura neuronului.Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena.Gheorghe Marinescu a fost printre primii medici din lume care a aplicat în domeniul neurologiei metode histochimice și electrofiziologice în cercetarea științifică. unde și-a luat doctoratul. patrioti convinsi. a creat concepția ce poate fi denumită "patomorfologia procesului infecțios". sinteză a microbiologiei cu histopatologie. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885). La Congresul Internațional de Zoologie din Londra (1900) acești paraziți sunt clasificați în genul Babesia.Victor Babeș. neuronofagia. datorită formației sale științifice de bază. A editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București . Aplecat asupra studiului filosofiei. A demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. se va dedica studiului medicinei.

GRIGORE T. membru corespondent al Academiei Române. 15 octombrie 1874. 18 iulie 1948. S-au facut sectiuni seriale frontale sagitale si transversale si s-a folosit injectarea cu cerneala de India. 19 iulie 1931. profesorul Popa si Una Fielding au realizat acest studiu prin disectia a 40 de cadavre adulte. Lucrand in laboratorul profesorului Rainer din Bucuresti. dar si de caini. Valoarea descoperirilor sale din domeniul relațiilor nuroendocrine. care a îndeplinit funcția de președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române (șeful statului) în perioada 13 aprilie 1948-2 iunie 1952. medic și fiziolog. pag. București). POPA ramane in istoria endocrinologiei prin descoperirea sistemului vascular port hipotalamo-hipofizar impreuna cu australianca UNA FIELDING. 10 feti de varste diferite. pisici. numit mai târziu insulină. 9 august 1969. 1 mai 1892. sistemul porthipofizar. cand a fost injectat de Frederick G. Insulina a fost produsa pentru prima oara de stralucitul biochimist canadian James B. Vaslui . Parhon a mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidențial format din cinci membri (printre care și Mihail Sadoveanu. 8 noiembrie 1869. Aceste cercetari au fost comunicate in 1930 la Anatomical Society of Great Britain and Irland University College (Londra) si publicate in "Journal of Anatomy" si in "The Lancet". om de știință român. Acest extract si-a dovedit eficacitatea in mod spectaculos incepand din ianuarie 1922. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor sai numai sub forma de clisma si nu a avut nici un efect asupra cantitatii de glucoza din sange. d.memoriul The Vascular Link between the Pituitary and the Hypothalamus. București) a fost un medic endocrinolog și neuropsihiatru român. profesorul Harvey CUSHING a dat un . Câmpulung Muscel .Constantin Ion Parhon (n. porci. i-au asigurat o recunoaștere mondială. Aceste lucrari sunt republicate la Academia Romana in extenso in 1933 si 1935. La Conferinta Lister. eter si din nou alcool. Banting bolnavilor de la Toronto General Hospital. 238 . Nicolae Constantin Paulescu (n. Gheorghe Stere și Ion Niculi) între 30 decembrie 1947 și 13 aprilie 1948. profesor la Facultatea de Medicină din București. Șurănești. cai si oi. care adesea sunt foarte clar vazute la autopsii trecand de-a lungul tijei hipofizei umane. Popa (n. profesorul Popa a inceput studiul vaselor sangvine.d. Grigore T. București) a fost un medic român. in perioada cand lucrau impreuna la Londra si reprezinta un moment memorabil. București. Beneficiind de o bursa Rockfeller. purificat partial prin adaugare de acid clorhidric si soda caustica.d. a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas. "Pancreina" brevetata de Paulescu in aprilie 1922 era un extract apos al tocaturii de pancreas bovin. Ștefan Voitec. Collip in decembrie 1921 prin tratarea pancreasului bovin cu alcool. la sugestia profesorului Eliot Smith.

distins medic şi fiziolog. Gr.rezumat magistral al faptelor legate de cooperarea functionala intre corpul pituitar si hipotalamus. In timpul războiului 1916-1918. împreună cu unul din profesorii săi. în 1905. publică. care au publicat „Tratatul de neuroendocrinologie” in 1946.T. De asemenea. la Paris. cu Medalia Națională pentru Știință -. (inclusiv cele umane). în 1912. Gr. fiu al unui profesor de la Facultatea de Drept din Bucureşti. post în care va funcţiona pînă ia moartea sa. cu înaltă organizare. Prin experimentul lui. 8 octombrie 2008) a fost un medic și om de știință american de origine română. Impreuna cu G. George E. în Statele Unite. la Bucureşti. Popa a descifrat prin testele efectuate mecanismul foarte fin al secretiei hipotalamusului si al legaturii hipotalamusului cu hipofiza. Dr. specialist în domeniul biologiei celulare.Palade a fost premiat în 1986. o monografie ce este de mai multe ori retipărită. publică. HARRIS publica in 1938 o lucrare experimentala „A tehnique for operations on the hypotalamo-hypophisial region of the rabbit”.Popa s-a stins din viata pe 18 iulie 1948. maladie despre care publică. Profesorul Popa l-a sfatuit pe George Emil Palade sa studieze in Anglia sau America. Alte lucrări ale sale sunt investigațiile privind structura funcțională a pericardului. Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în anul 1974.W. o primă lucrare ştiinţifică. Desi anatomist. Grigore T. prezența în lichidul cefalo-rahidian a cerebrostimulinei. dubla inervare a fibrei musculare. devenind în 1900 student în medicină. profesorul Popa abordeaza probleme de biochimie si hormonologie. Tulburările ritmului inimii. Mosinger. la Bucuresti. In 1936. Popa reprezinta „sistemul port” intre endocrinologia istorica si endocrinologia moderna. în 1919. Imediat după aceasta. publicatie de prestigiu in cultura romaneasca. într-o revistă de specialitate din Franţa. tot în Bucureşti. demonstrand unitatea hipotalamohipofizara intrevazuta de Cushing. El se remarcă prin cercetările ştiinţifice pe care le întreprinde chiar înainte de a deveni (în 1910) doctor în medicină şi chirurgie. Daniel Danielopolu. a meningelor sau a spermatozoizilor. dar natura legaturii dintre creier si hipofiza era inca controversata. prezente în toate celulele vii".în biologie(National Medal of Science) pentru: '"descoperiri fundamentale ('pioneering') a unei serii esențiale de structuri supercomplexe. Roussy si M. .T. Sava" din Capitală. tînărul Daniel urmează Liceul „Sf. Fiind încă student. Relatia dintre sistemul nervos si sistemul endocrin a preocupat mari oameni de stiinta precum G. 19 noiembrie 1912. impreuna cu Mihail Sadoveanu si George Topirceanu. conduce un spital destinat combaterii epidemiei de tifos exantematic. George Emil Palade (n. în 1918 este numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. primul său volum ştiinţific. a fondat revista "Insemnari iesene". Iași – d. tanicitele.

www. http://ro.wikipedia. http://www.Bibliografie: 1.com .medicalstudent.preferatele.ro 2.org 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->