You are on page 1of 2
M ă rimea: M Material: Fir cu 60% Bumbac, 40% Poliacril; Cantitatea: 600 gr. albastru

Mărimea: M Material: Fir cu 60% Bumbac, 40% Poliacril; Cantitatea: 600 gr. albastru cenuşiu, 100 gr alb crud, 50 gr. albastru Andrele: Mărimea 3.5, andrea circulară nr. 4.0, 6 nasturi Eşantion: Un careu de 10 cm*10 cm = 19 ochiuri şi 27 rânduri, tricotat pe andrele nr. 3.5 Important: Tricotaţi cu andrele mai subţiri dacă obţineţi o dimensiune mai mare pentru numărul de ochiuri şi rânduri date. Tricotaţi cu andrele mai groase în caz contrar.

Puncte de lucru:

Model jerseu faţă: rând dus pe faţă, rând retur pe dos Model jaquard pentru bordură: Conform şablonului A, pe faţă, în stil novergian; firul nefolosit se trece lejer prin spatele lucrului. Pe lăţime se începe cu ochiul din faţa primei săgeţi, se tot repetă raportul dintre săgeţi, se încheie cu ochiul de după a 2-a săgeată. Pe înălţime se repetă cele 4 rânduri desenate Model cu trandafiri: conform şablonului B, se brodează cu câte un punct de broderie peste fiecare ochi de tricotaj. Pe lăţime sunt reprezentate toate ochiurile care sunt necesare pentru spate. Sablon B

ochi de tricotaj. Pe l ăţ ime sunt reprezentate t oate ochiurile care sunt necesare pentru
ochi de tricotaj. Pe l ăţ ime sunt reprezentate t oate ochiurile care sunt necesare pentru

Şablon A

ochi de tricotaj. Pe l ăţ ime sunt reprezentate t oate ochiurile care sunt necesare pentru

Realizare

Spate:

Se montează 105 ochiuri fir albastru cenuşiu pe andrele nr. 3.5 şi se tricotează 5 cm model elastic

pentru bordură. Pe ultimul rând retur se adaugă uniform 5 ochiuri rezultând în total 110 ochiuri. Se trece lucrul pe andrele nr. 4.0 şi se tricotează pe faţă astfel: 10 rânduri albastru cenuşiu, 4 rânduri bordură jaquard, 28 cm = 76 rânduri albastru cenuşiu, * 4 rânduri bordură jaquard, 16 rânduri albastru cenuşiu; se tot reia de la *; la 60 cm = 162 rânduri de la bordură se realizează umărul scăzut bilateral, scăzând la fiecare 2 rânduri: 3*10 ochiuri, 1*11 ochiuri. Rămân 28 ochiuri pentru răscroiala gâtului, care se încheie.

Partea stângă a feţei:

Se montează 51 de ochiuri fir albastru cenuşiu pe andrele nr. 3.5 şi se tricotează 5 cm model elastic pentru bordură. Pe ultimul rând retur se înmulţeşte cu 3 ochiuri, obţinând 54 ochiuri. Se continuă lucrul pe andrele nr. 4.0, executând aceeaşi succesiune de rânduri ca la spate. După 34 cm = 92 rânduri de la bordură se începe decolteul în V pe partea stângă: pe primul rând dus, penultimele 2 ochiuri se lucrează împreună pe faţă, operaţie ce se repetă de încă 12 ori în următoarele 6 rânduri. La 60 cm = 162 rânduri de la bordură se realizează umărul scăzut ca la spate.

Partea dreaptă a feţei:

Se tricotează simetric cu partea stângă. Pentru decolteu, pe rândul dus adecvat, ochiul al 2-lea şi al 3-

lea de la marginea dreaptă se scad încrucişat (primul ochi se ridică pe andrea ca pentru ochi pe faţă,

ochiul următor se tricotează pe faţă, ochiul ridicat se trage peste el).

Mâneca:

Se montează 52 ochiuri fir albastru cenuşiu pe andrea nr. 3.5 şi se tricotează 4 cm model elastic. P

eultimul rând retur se înmulţeşte uniform cu 18 ochiuri, obţinând în total 68 ochiuri. Se continuă pe andrele nr. 4.0 pe faţă, astfel: 2 rânduri albastru cenuşiu * 4 rânduri bordură jaquard, 16 rânduri albastru cenuşiu; se reia de la *. Pentru lărgime, începând cu al 5-lea rând de la bordură se înmulţeşte bilateral cu câte 1 ochi, repetând procedeul de încă 10 ori la fiecare 4 rânduri, apoi de 6 ori la 2 rânduri; ajungem la un total de 102 ochiuri. După 21 cm = 58 rânduri de la bordură se încheie toate ochiurile.

Finisarea:

Pe partea din spate se brodează cele 76 rânduri ale porţiunii cenuşii conform şablonului B. Porţiunea

corespunzătoare din faţă se brodează pentru partea stângă conform primelor 54 ochiuri ale şablonului, pentru partea dreaptă conform ultimelor 54 ochiuri ale şablonului. Se încheie cusăturile de umăr. Se tricotează apoi benzile din faţă şi din jurul gâtului, luând pe andrea nr. 3.5 ochiuri (21 ochiuri pentru 10

cm bandă) cu care se tricotează 5 rânduri = 2 cm în model elastic. În banda din dreapta se fac 6

butoniere, pe rândul al 2-lea rând dus), scăzând câte 2 ochiuri, care se adaugă din nou la rândul următor. Se montează mânecile, se cos nasturii.

sc ă zând câte 2 ochiuri, care se adaug ă din nou la rândul urm ă
sc ă zând câte 2 ochiuri, care se adaug ă din nou la rândul urm ă