LICEUL TEHNOLOGIC SPIRU HARET TARGOVISTE

Proiect didactic
Clasa: a IX-a Data: Disciplina: Religie Profesor: Stana Coca Unitate de învățare Creștinismul și problemele lumii contemporane Titlul lecţiei: Pericolul drogurilor Tipul lecţiei: mixtă Scopul lecţiei: - cultivarea respectului faţă de Dumnezeu și viață; - îmbogăţirea cunoştinţelor despre morala și învățăturile Bisericii Ortodoxe Române - promovarea unor comportamente social-morale deosebite Durata: 50'

Competenţe specifice: 1.1 Argumentarea importanţei sfinţeniei şi a respectului creştinilor faţă de cele sfinte 1.2 Explicarea importanţei împlinirii datoriilor morale şi materiale pentru viaţa şi progresul spiritual al crestinilui 3.2 Analiza datoriilor creştinului şi a specificului acestora în contextual societăţii actuale 4.1 Aplicarea normelor moralei creştine în situaţii concrete de viaţă

.să precizeze ce se petrece din punct de vedere duhovnicesc atunci când suntem puși în fața posibilității de a deveni toxicomani și când o persoană a căzut în patima drogurilor.4. Competenţe derivate: C1 .să precizeze cum se poate lupta împotriva demonului patimii drogurilor C5. suferă sau este afectat în momentul în care un om cade în patima drogurilor RESURSE OFICIALE: Programa scolara pentru disciplina religie. C2 .să cunoască Cine se întristează. Lectii 1 RESURSE BIBLIOGRAFICE Sfanta Scriptura sau Biblia. C4.clasa aIXa Proiectarea unitatii de invatare.să știe că fericirea legată de droguri e una aparentă în comparație cu starea de fericire venită de la Dumnezeu.să afirme ce porunci dumnezeiești se încalcă prin patima drogurilor C7.2 Formarea de soluţii pentru diferitele probleme ale tinerilor . C3 . RESURSE TEMPORALE: nr.Bucuresti 1982..Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.clasa a IX a Planificarea calendaristica orientativa. în lumina învăţăturii creştine.să afirme Cine îl poate ajuta pe cel ce se droghează pentru a scăpa de această patimă C6.să cunoască faptul că Dumnezeu crează totul înspre binele și desăvârșirea noastră.

în grupuri.problematizarea .interpretare pe text .calculatorul -studiul de caz 3.ro/droguri-vindecare-dependenta-droguri-heroina-cocaina-narcomani-narcomanie-drogat-drogati. Forme de organizare: frontal.lectura 2. Metode şi procedee: .html http://www.ro/diverse/biserica si flagelul drogurilor Strategia didactică 1. Mijloace de învăţământ utilizate la lecţie: .studiul de caz .prelegerea .http://www.explicaţia .crestinortodox.interpretarea textului biblic .expunerea .ro/religie/despre-droguri-69585.sfaturiortodoxe.crestinortodox.icoana .htm www.conversaţia .fişa de lucru .

discoteci ) Este o stare de funcționalitate anormală a lectura Frontal 2. în locurile de distracții ( cluburi. Activitatea profesorului Activitatea elevilor Strategia didactică Metode şi Mijloace de procedee învăţare Forme de organiza re 1.DESFĂȘURAREA LECȚIEI Etapele lectiei Timp C. d.Moment organizatoric 2’ • • • Salutul Rugaciunea Notarea absenţelor Elevii prezintă tema Drogurile sunt substanțe dăunătoare sănătății și care aduc dependență De obicei în cercurile de prieteni. Reactualizarea cunoștințelor 5’ • Pregătirea pentru începerea lecţiei Se cere prezentarea temei: Un caz al unei persoane care a trecut prin patima drogurilor Ce înțelegem prin noțiunea de drog? Conversația Unde sunt racolați tinerii? Ce înțelegem prin noțiunea de sevraj? .

Frontal Frontal 25’ Considerați că Dumnezeu a greșit când a creat aceste plante care sunt convertite în substanțe dăunătoare omului? În primul rând ar trebui să spunem că așa cum în Elevii dau un posibil răspuns: Aceste plante pot fi folosite într-un scop pozitiv. Heroína induce dependența cea mai puternică. Explicația Explicaţia calculatorul Frontal 3. posibilitatea de a voma.Comunicarea noilor cunoştinţe (Dirijarea învăţării) 2’ 1’ Se prezintă imagini dintr-un power point cu oameni dependenți de droguri și starea socială în Elevii privesc care se găsesc datorită acestei probleme. cocaina mai este numit și drogul celor bogați. Astăzi vom vorbi în continuarea lecției de data Elevii notează titlul.Ce cunoașteți despre heroină. țigările Conversația sunt drogurile de care un consumador se depărtează cel mai ușor. Anunţarea temei şi precizarea obiectivelor lecţiei 5. cocaină și celelalte droguri? organismului atunci când nu-și mai primește doza de substanțe vătămătoare. trecută tratând partea religioasă a problemei Ascultă cu atenție. neliniște. convulsii. drogurilor și a persoanelor dependente. Se precizează competențele urmărite în această lecție. Se caracterizează prin durere fizica și psihică. Problematiz area Conversația Frontal . Captarea atenţiei 4.

omul este asaltat de Explicația Conversația Elevii pot răspunde: Pentru că s-a obișnuit cu acestea și nu se mai poate dezlipi de ele decât foarte greu. De aceea orice creație are un aspect care ne pune în valoare puterea voinței noastre. Cuviosul Isaia Pustnicul afirmă: ” Vai nouă. mai de nezdruncinat. 50). Problema omului legată de nefericire intervine atunci când harul din cauza păcatelor părăsește pe om. noi disprețuind nestricăciunea.C1 viață putem alege binele sau răul tot așa și aceste plante au o întrebuințare utilă și folositoare sau vătămătoare. ne ținem cu tot dinadinsul de stricăciune. Și despre cânepa indiană cunoaștem că poate fi folosită cu succes în industria textilă. ” Atunci când omul este părăsit de harul dumnezeiesc. O altă întrebare aș avea: de ce omul știe că drogurile îl afectează și totuși le primește? Pentru că omul în această viață primește și totodată caută fericirea. Este libertatea omului de a nu dori să se supună lui Dumnezeu și de a părăsi starea de har. că de vreme ce stricăciunea nu moștenește nestricăciunea (1 Corinteni 15. clădirea și zidirea sufletului nostru pentru a deveni mai puternici. Frontal C2 Frontal . auto și chiar alimentară sau într-un mod vătămător are o întrebuințare în producerea de senzații ireale ca drog. De exemplu știm că există oameni care prin atitudinea lor aduc pace sau alții care provoacă război. cosmetică. Starea de fericire a omului credincios pleacă de la acțiunea harului lui Dumnezeu și colaborarea credinciosului cu harul. De fapt acest aspect îl prezintă tot ceea ce este creat.

fiindcă el mincinos este. pentru că adevăr nu este întru el. ” Deci acolo unde nu este Duhul Sfânt acolo nu există nici libertate. De aceea este esențial să nu colaborăm cu gândul păcătos căci pasul următor va fi acapararea minții noastre de acel gând rău. un demon ispititor. o luptă doar la nivel declarativ. nici putere de a te lupta cu succes împotriva drogurilor. De fapt biserica afirmă că în spatele oricărui viciu se află un război nevăzut. dintr'ale lui grăieşte. Mântuitorul afirmă următoarele despre diavol: ” El de la'nceput a fost ucigător de oameni şi nu a rămas întru adevăr. Dar adevărata fericire se găsește doar la Dumnezeu astfel încât celelalte căi sunt de fapt înfundături mincinoase. Starea de fericire iluzorie care o simte un om cuprins de patima drogurilor îl va arunca de fiecare dată într-o prăpastie a nefericirii și mai mare. Un text scripturistic afirmă: ” Unde este Duhul Domnului. Duhul Sfânt Îl pierdem când nu prelegerea Elevii ascultă cu atenție C3 Interpretare a textului biblic Frontal Explicația C4 Frontal Interpretare a textului biblic . căruia dacă i-am deschis ușa sufletului nostru prin conlucrare cu el negreșit vom fi stăpâniți de el și astfel se ajunge la împătimire sau viciu.gânduri păcătoase care îl îndeamnă să găsească alte modalități de a fi fericit. ” Așadar amăgirea face parte din arsenalul cu care diavolul atacă mintea noastră. acolo este libertatea. Se duce doar o luptă fără izbândă. Trebuie să nu fim părăsiți de Duhul Sfânt pentru a lupta cu succes. şi tatăl minciunii. trecerea de la gânduri la fapte și lipsirea de libertate sufletească. Când el grăieşte minciuna. cu aspect plăcut la vedere.

ceea ce în ortodoxie poartă numele de trezvie. conduce trupul și poartă denumirea de împărat al templului. Viața celui ce se droghează are o singură direcție: cum să-și procure următoarea doză. Reținem momentul când Mântuitorul vindecă un demonizat. voința slăbește iar simțămintele se strică și se împuținează. sfinții Săi și Elevii ascultă cu atenție Elevii formulează un posibil răspuns: Sinuciderea ca parte a acestei porunci se înfăptuiește într-o formă lentă prin consumul de droguri. afirmă că acel tip de demon nu poate fi scos decât prin post și prin rugăciune. Așadar afectăm atât trupul. așa cum am văzut în lecția anterioară. De asemenea mintea sau sufletul cum mai este numit de către Sfinții Părinți. Prin droguri.C5 C4 C6 lucrăm poruncile lui Dumnezeu așadar să fim cu luare aminte în fiecare moment. În limbaj religios trupul este numit templu al Duhului Sfânt adică loc în care se găsește Duhul Sfânt. suferă sau este afectat în tot acest proces de producere. noi alungăm Duhul Sfânt și afectăm și ” pe împărat ” căci rațiunea sărăcește nemaifiind luminată. cumpărare. Sfinții Părinți afirmă că ajutorul de a scăpa din orice atac demonic vine tot de la Dumnezeu și poate fi realizat prin rugăciune către El și ulterior prin împlinirea poruncilor Sale. Problematiz area Interpretare a textului biblic Frontal calculatorul Explicația Conversația Frontal Elevii dau posibile . vânzare. Se adresează următoarea întrebare: În ce măsură dependența față de droguri aduce încălcarea poruncii: Să nu ucizi! ? Se prezintă o imagine și o declarație a unei persoane ce a trecut prin patima drogurilor. cât și sufletul. Cine este întristat. distribuire și consum de droguri? În primul rând întristăm pe Dumnezeu.

a iubirii de sine și a robiei celui rău și a altor oameni acaparați de patimi. Acum o să vă prezint un studiu de caz intitulat „DRAMA LUI ALEXANDRU” un student din București care vă va transmite un mesaj de suflet și totodată o alternativă la o viață subordonată drogurilor. De asemenea întrega societate suferă în cazul acestui proces legat de droguri: viața socială. Ce se întâmplă când credincioșii unei biserici nu mai vin la biserică preocupându-se cu alte activități? Întreaga comunitate suferă din cauza lipsei de unitate. Pentru a înțelege mai clar acest proces al drogurilor și evadarea de sub stăpânirea lui propun să lucrați în grupe interpretând un caz real. nu mai există comunicare și preocupări comune. Așadar observăm încă o dată că Dumnezeu este cel care dorește îndreptarea noastră. întreaga societate. Sfântul Ioan Gură de Aur numește familia creștină ca fiind o biserică mică. afectivă. Trebuie să-I cerem răspunsuri: consumatorul. de aproapele iar la polul opus aduce păcatele iubirii de bani. Așadar și familia suferă pentru faptul că cei dragi se îndepărtează de ea. financiară.C7 C6 Biserica. apoi suferă cel care cade în capcana acestei patimi. Explicația Frontal Lectura Elevii ascultă cu atenție Scrisoarea Interpretare a pe text Elevii completează fișele de lucru Pe grupuri Explicația Fișe de lucru . de sfinții Săi. El așteaptă doar ca noi să vrem să fim ajutați. Vor prezenta răspunsurile fiecare reprezentant al grupei. Sunt împărțiți în câte 4 grupe având în față fișe de lucru. Să alegem cele bune și durabile și să ne lepădăm dintru început de cele vătămătoare. familia. Observați că procesul drogurilor încalcă atât iubirea de Dumnezeu.

ireală și mincinoasă. Dumnezeu prin bunătatea Sa. Prin rugăciune și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu Iubirea față de Dumnezeu. prin sfinții și biserica Sa.ajutorul cu credință și atunci îl vom primi. Icoana C5 Frontal 5. este lipsit de libertate și totdată subjugat de diavol. Frontal Cum este afectat duhovnicește omul care cade în patima drogurilor? Pierde harul Duhului Sfânt. sfinții Săi. Fixarea cunoştinţelor 7’ Li se adresează elevilor următoarele întrebări: Creația lui Dumnezeu cum trebuie a fi folosită? Elevii dau posibile răspunsuri: Spre sănătatea noastră fizică și spre desăvârșirea noastră spirituală Una momentană. aproapele nostru. Frontal Conversația Conversația Cum este starea de fericire produsa de droguri în comparație cu cea dăruită de către Dumnezeu? Cine poate remedia și curăța pe om din această boală duhovnicească? Cum poate contribui omul la schimbarea stării sale decăzute? Ce porunci se încalcă prin patima drogurilor? .

Se cere elevilor sa alcatuiasca un eseu in care sa surprinda portretul moral al unui tanar care se drogheaza Rugăciunea Salutul Elevii ascultă cu atenție Expunerea Frontal Elevii notează tema pentru acasă Rugăciunea Salutul Explicaţia Frontal . Pe Cine întristăm când cădem în păcatul vătămării trupului și sufletului? Pe Dumnezeu. Încheierea 1’ 2’ Cine este afectat și îndurearat din pricina unui consumator? Observăm așadar că pericolul drogurilor este uriaș în actualitate. Încă o soluție este îndepărtarea de cercurile dubioase prin activități intelectuale și fizice precum: cercurile de artă și sport. Există mai multe soluții legate strict de protecția noastră în fața acestui viciu periculos. Conversația Frontal 6. generalizare 5’ 7.porunca a șasea a Decalogului. Acesta decimează conștiința scopului vieții noastre la fel de mult ca și alte mijloace moderne folosite într-un sens greșit. Activitatea suplimentară 9. Consumatorul. De asemenea ca activitate practică frecventarea Bisericii este esențială. În primul rând de urmat poruncile și principiile sănătoase pe care le găsim în Biblie și scrierile Sfinților. sfinții Săi și Biserica. Asociere. familia și societatea.

. iar eu intrun final am acceptat. Simteam psihic o anumita stare. Continua: "Anul trecut Craciunul l-am petrecut in spital. In anul III de facultate le spuneam ca daca nu-mi dau bani pentru heroina. Se concentreaza. Citeam cursurile pana noaptea tarziu. Nu mai am pe nimeni. Negasind cuvintele potrivite se ajuta de gesturi: "Ma iertati.. Aveam vointa sa invat.. Era totusi un rau diferit pe care nu-l pot descrie. In anul II de facultate a inceput calvarul. cred. M-au intrebat. iar eu am recunoscut.. Cu greu isi ordoneaza ca timp <<evenimentele>>. Drama lui Alexandru m-a cutremurat pana in cele mai adanci cotloane ale sufletului. licentiat in drept si dependent de heroina. Ei mi-au propus.. Viata mea se impartea in doua. saraca.. Inainte de examene ma injectam. Aveam doua cercuri de prieteni.STUDIU DE CAZ Intr-un cartier din plin centrul Bucurestiului traieste Alexandru. Si de-aici a inceput tragedia. cred ca as fi renuntat la heroina. Din disperare. nu ma pot duce la examene. dar nu am acceptat. 5-6 luni i-am insotit sa-si procure drogurile.. se ruga pentru mine si o indemna pe mama sa mearga la biserica. Numai matusa mea. vedeam efectele drogurilor in toate fazele. La varsta de 19 ani mi-au cumparat masina. "M-am apropiat de unul dintre ei. Sa fuga de trecutul care il apasa: "Mi-am pierdut serviciul... Toate eforturile lor au fost insa in zadar.. Ma drogam pentru ca imi placea starea. Ma drogam si simteam ca sunt mai puternic. Acum cand va povestesc ma simt mai bine. dupa amiaza ma intalneam cu ei." Teama din privire ii dispare.. Poate si acesta a fost motivul pentru care am cazut in aceasta cursa... In privire avea un fel de teama si parca nu reuseste sa-si adune frazele. In locul ei apare un semn de intrebare... Nu mai avea ce sa-mi faca..." Mainile ii tremurau din ce in ce mai rau.. Dupa prima doza am incercat sa ma indepartez cat de cat de ei." Tace. un baiat de 24 de ani." Isi frange mainile tremurande si cu ochii plini de lacrimi continua: "Sunt singur la parinti. Mi-au adus psihologi.. Pentru asa-zisul prieten de care ma apropiasem am intrat din nou in mijlocul lor. varsaturi. La un moment dat se linisteste oarecum. Parca ar vrea sa se ascunda de el. Mi-am nenorocit parintii. Un fel de: "Vreti sa ma ajutati? Am nevoie de prieteni adevarati! Mama si matusa sunt cadre medicale. Lucra la circ. Imi facusem si o asa-zisa prietena care se droga si ea bineinteles.. Sunt un om distrus. Am acceptat... Nu vreau sa dau vina pe nimeni.. ai mei au gresit foarte mult. Unul dintre ei avea apartament. Ai mei mi-au oferit totul." Efectul discutiei cu tenta de spovedanie incepe sa apara." Si ... Dar ei au apelat la mijloace extreme. Daca m-ar fi inteles si i-ar fi simtit aproape.." Tace. Mi-am zis ca va fi prima si ultima data. Nu m-a luat nimeni cu forta. Am simtit din partea lor un fel de repulsie. Alexandru vorbeste din ce in ce mai cursiv: "Dependenta psihica s-a instalat destul de repede. Mi-au propus sa ii insotesc sa-si procure drogurile. Vocea la fel. M-au facut sa ma simt strain.." Isi ascunde fata in palme si plange in hohote.. Dupa aceea am luat-o de la capat. Dimineata mergeam la facultate... Aveam greturi.. Am cheltuit o multime de bani. Nu am simtit mare lucru. Si-au dat seama ca ma droghez...... Dupa 3-4 ore mi s-a facut rau... Am ajuns pana acolo unde am obligat-o pe mama sa-mi cumpere doza.. dar nu retineam mai nimic. Dar asta nu a durat mult. Ii vedeam cum se injecteaza. Nu mai eu stiu cum... Mi-au angajat bodiguard pe care il plateau cu ora.. Mi-au facut o cura de dezintoxicare acasa. Pe ei i-am cunoscut in discoteca. Acolo ne intalneam toti.... De multe ori isi pregateau drogurile la mine in masina. Alexandru povesteste: "Sunt foarte timid.. E a treia zi in care nu ma droghez si sunt cam agitat. stare de somnolenta. Vorbeste rar rupand propozitiile intre ele. M-au indemnat de multe ori sa ma droghez.

Alexandru a plecat din biserica plin de speranta si cu doua carti religioase pe care le-a pus in buzunarul de la piept. "Sa-ti ajute Dumnezeu. il intreb: "Daca ti-as propune sa mergi sa te spovedesti. si eu raman cu suferinta. Priveste pamantul.. Vedeti dvs. i-am spus.. Eu zic ca nu mai simt nevoia sa ma droghez.pentru ca am ajuns la subiectul biserica.. Nu-mi vine sa cred. am fost in libertate.. ce preot! <<Sa-I multumesc lui Dumnezeu.. Nu am cuvinte. cred ca m-ar duce la consumul de heroina. a fost una speciala pentru Alexandru si mama lui. eu merg si astazi sa ma spovedesc. Daca ma insotiti. fara ezitare: "Da. Stiti cum ma simt? ." Spune cu sfasietoare umbra de regret. Ma priveste mirat si neincrezator: "Veniti? Pe la ce ora?" Ziua de 28 noiembrie 2008.. semn ca ochii ii sunt plini de lacrimi. ii promit ca maine voi veni sa il iau la biserica sa se spovedeasca. Dar plecati. care l-a insotit. Voi veni mai des la biserica".. decat ca va multumesc.parca plutesc. Toate acestea s-au dovedit a fi doar esecuri. dar am avut si paza. Acest ceva. Clipeste des. m-ati ascultat.. Le-am incercat pe toate: dezintoxicare.. Ce preot. Nu stiu ce sa spun. Alexandru! . sigur ma voi simti mai bine. in libertate. ai accepta?" Imi raspunde. Este singura metoda care ma poate salva. Cand a iesit din biserica. Doamne. m-a imbratisat si mi-a spus: "Va multumesc din suflet. Astazi. dar ceva din interior ma macina. psiho-terapie. Vreau sa scap de nelinistea asta care ma duce pe un drum gresit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful