You are on page 1of 2

Page 1

1 of 1 DOCUMENT

Page 1 1 of 1 DOCUMENT AD/Algemeen Dagblad 9 juli 2013 dinsdag Ouderen laten zich niet

AD/Algemeen Dagblad

9 juli 2013 dinsdag

Ouderen laten zich niet voorschrijven hoe ze hun geld moeten uitgeven

BYLINE: SUZANNE DOCTER en NATASJA DE GROOT

SECTION: Algemeen - Nieuwsdienst; Blz. 2

LENGTH: 756 woorden

Na premier Rutte en PvdA-leider Samsom gooit nu minister Dijsselbloem van Financiën de knuppel in het hoenderhok: we moeten de portemonnee trekken om de economie weer op gang te brengen. Dit keer is die boodschap alleen bestemd voor de ouderen. Maar ouderen, en ook economen, zien er niets in. Het is de zoveelste onzinnige en ongeloofwaardige uitspraak, zeggen ze in koor.

Oproep Dijsselbloem om portemonnee te trekken wekt veel wrevel

ROTTERDAM In een interview met het weekblad Vrij Nederland, dat morgen verschijnt, richt minister Dijsselbloem zijn pijlen op de rijkere ouderen. ,,Met name de oudere generaties hebben in de afgelopen 20, 30 jaar een groot vermogen kunnen opbouwen, onder andere in hun huis. Die vermogens zou je willen mobiliseren. Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen, luidt zijn oproep.

Het is niet de eerste keer dat een politicus het volk oproept het geld te laten rollen. Rutte opperde al in april dat we niet met z'n allen moeten blijven somberen, maar dat we `wél die auto kopen ofwel dat huis kopen'. ,,Laten we een beetje risico nemen en vertrouwen hebben, zei hij.

Die uitspraken leverden hem veel hoon op. Desondanks volgde PvdA-leider Samsom recent nog zijn voorbeeld. Hij verklaarde dat consumenten moesten worden verleid meer uit te geven. En nu is het Dijsselbloem die een duit in het zakje doet.

Flauw benul

Voor Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, bewijst de nieuwe oproep dat het kabinet geen flauw benul heeft wat het moet doen om de economie uit het slop te krijgen. ,,Het is net een kat in het nauw, constateert Van Wijnbergen. ,,Er spreekt alleen maar paniek uit.

Waar mensen volgens Van Wijnbergen nu juist behoefte aan hebben is zekerheid en duidelijkheid. ,,Niet aan oproepen die nergens op slaan. Want ondertussen bezuinigt het kabinet en komt het niet met structurele hervormingen. Niemand weet eigenlijk waar hij aan toe is, en dat leidt ertoe dat mensen de hand op de knip houden, meent de hoogleraar.

Dat mensen op hun centjes gaan zitten, vindt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting niet meer dan logisch. Wat het Nibud betreft, kunnen mensen al die

Page 2 Ouderen laten zich niet voorschrijven hoe ze hun geld moeten uitgeven AD/Algemeen Dagblad 9 juli 2013 dinsdag

oproepen beter naast zich neerleggen.

,,Wij zeggen: zet je oogkleppen op, luister niet naar anderen, kijk alleen naar je eigen portemonnee. En ga verantwoord met je geld om, aldus zegsvrouw Gabriëlla Bettonville.

Ze vervolgt: ,,We hebben van het verleden geleerd dat we verstandiger met geld moeten omgaan. Dat komt Den Haag misschien niet goed uit, maar het is wel een wijze les geweest en het is goed dat we er gevolg aan geven.

En dat vindt ook econoom Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,Het kabinet wil 6 miljard euro extra bezuinigen en komt met nieuwe maatregelen. In zo'n onzekere situatie is het niet gerechtvaardigd om te roepen dat mensen hun portemonnee moeten trekken.

Bovendien gelooft de econome meer in de kracht van overheidsinvesteringen dan in het aanzwengelen van de economie door een kleine groep particulieren. ,,Daarmee help je een zwakke economie nog niet uit de crisis. De overheid kan daarentegen wel een stevige impuls geven aan, bijvoorbeeld, de bouw.

Ongeloofwaardig

Volgens haar maken al die oproepen de politiek alleen maar ongeloofwaardiger. Die mening delen de directeuren van koepel van Ouderenorganisatie CSO en het Nationaal Ouderenfonds.

,,Hoe reëel zijn deze mensen eigenlijk, reageert directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds fel. ,,Ik vraag me echt af in wat voor wereld deze mensen leven?!

Ja, we hebben het hier over een kapitaalkrachtige doelgroep met geld. Maar tegelijkertijd zijn het mensen die met weinig geld zijn opgegroeid en bewust zijn van de waarde ervan. Ze zien een onzekere toekomst, met onduidelijkheid over pensioenen en de zorg. Daarop anticiperen ze. Een paar oproepen van bewindslieden verandert dat niet, vindt Romme.

Directeur Wim van Minnen van Nationaal Ouderenfonds vindt de uitspraken niet alleen ongeloofwaardig, maar vindt het ook ongehoord om ouderen op zo'n gebiedende wijs aan te spreken. ,,Het zijn juist de overheidsmaatregelen die ervoor zorgen dat rijkere ouderen straks meer kwijt zijn aan de zorg. Ze bewaren daarom graag een appeltje voor de dorst. En vaak geven ze hun kinderen al een extraatje als die in penarie zitten. Bovendien, als je al zoiets roept, zorg dan in elk geval dat je de successiebelasting aanpast, zodat het makkelijker wordt om te schenken.

Gabriëlla Bettonville, Nibud

`Luister niet naar anderen, kijk alleen naar je eigen portemonnee'

LOAD-DATE: 8 July 2013

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

GRAPHIC: Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). |

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: ADNL

Copyright 2013 De Persgroep Nederland BV All Rights Reserved