LAPORAN

IHYA’

KEMUNCAK

RAMADHAN

1430H

(IKRAM

’09)

SEKOLAH KEBANGSAAN SOUTH, MIRI, SARAWAK

Pendahuluan

Bulan Ramadhan bulan yang berkat, bulan rahmah dan bulan ibadah, pahala digandakan, doa diterima, bulan Lailatul Qadar yang istimewa. Setiap tahun semua umat Islam menyambut bulan Ramadhan penuh kerahmatan dengan penuh kesyukuran. Pengisian bulan ini bukan hanya dengan berpuasa, tetapi juga dengan membaca al-Quran.

Oleh yang demikian, Panitia Pendidikan Islam SK South dan Persatuan Ibu Bapa & Guru (PIBG) SK South dengan kerjasama Jawatankuasa Bertindak (TASK FORCE) Pengurusan Kecemerlangan, UPI PPD Miri & Yayasan AMAL Malaysia Cawangan Sarawak telah mengadakan Ihya’ Kemuncak Ramadhan pada 12 September bersamaan 22 Ramadhan 1430H. Majlis bermula pada 4.30 petang dengan kehadiran guru-guru Islam, ibu bapa dan murid-murid seramai lebih kurang 150 orang.

Perjalanan Program

Majlis dimulakan dengan kehadiran tetamu jemputan selaku perasmi program iaitu Ustaz Ahmad Fauzi Bin Yaakob pada jam 5 petang bersama rombongan TASK FORCE dan Yayasan AMAL seramai 15 orang. Mereka telah disambut dengan paluan kompang oleh murid-murid cilik Tahun 3 hingga 6 dan dibawa ke Dewan South Jaya.

Pengerusi majlis mengalu-alukan kehadiran mereka dan seterusnya majlis dimulai dengan alunan zikir Asma ul-Husna. Pengerusi seterusnya mempersilakan peserta khatam al-quran untuk masuk ke dewan. Seramai 21 orang murid telah terpilih untuk membacakan ayat-ayat lazim dipimpin oleh Ustaz Ahmad Zakee. Selepas itu, majlis bacaan Yaasin & Tahlil pun bermula dengan diketuai Ustaz Roshaidin Bin Othman. Ucapan Guru Besar menyusul selepas itu, namun ucapan-ucapan tetamu kehormat yang lain ditangguhkan selepas berbuka puasa kerana waktu berbuka sudah hampir.

Semua jemputan menikmati hidangan berbuka puasa dengan air dan kuih-muih beserta kurma terlebih dahulu. Selepas Maghrib, semua hadirin dan jemputan menikmati pula jamuan nasi beriani dan hidangan yang lain dengan penuh selera. Pada jam 7.40 malam, semua hadirin menunaikan solat Isyak secara berjemaah disusuli dengan solat Tarawikh dan Witir sebanyak 11 rakaat.

Ucapan YDP PIBG menyusul selepas itu dengan intipati ucapannya banyak kepada menyatakan rasa berterima kasih pihak PIBG atas kehadiran semua pihak yang menjayakan majlis ini terutamanya Ketua Unit Pendidikan Islam, PPD Miri, Ustaz Ahmad Fauzi Bin Yaakob. Beliau juga menekankan

. Selepas itu.peripentingnya program ini dalam merapatkan hubungan silaturrahim antara pihak sekolah dengan ibu bapa. Khairul Nizam Yob dan En. Bila?” Wallahu a’lam. Mohd Dzaidin Mohd Subri telah bermurah hati menyumbang ‘duit raya’ sebanyak RM30 seorang kepada 23 orang murid kurang berkemampuan dan anak yatim. Beliau juga memberitahu bahawa program j-QAF telah melahirkan murid-murid yang berkemahiran membaca alQuran dengan baik seterusnya mampu khatam pada peringkat sekolah rendah lagi. Majlis IKRAM ini merupakan satu petunjuk hubungan kemesraan dan perpaduan tenaga secara kerjasama antara semua pihak terus terbina kukuh Semoga usaha yang dijalankan ini dapat mencapai matlamatnya bukan sahaja dalam mencapai keberkatan Ramadhan tetapi yang lebih penting mendapat kejayaan Syurga hakiki di akhirat kelak. Beliau amat berterima kasih kepada semua pihak yang menyokong usaha memartabatkan Islam dengan pembacaan al-Quran dan merapatkan ukhuwwah. Semoga sumbangan duit raya ini dapat menimbulkan serba sedikit keceriaan menyambut hari lebaran kepada murid berkenaan. Pengerusi majlis seterusnya mempersilakan Ustaz Ahmad Fauzi Bin Yaakob untuk menyampaikan ucapan penangguhan majlis. Seterusnya beliau berharap agar majlis ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang. penyampaian cenderahati telah disampaikan kepada Ustaz Ahmad Fauzi selaku perasmi dan kepada wakil Yayasan AMAL Malaysia Cawangan Sarawak. Kesimpulan Secara keseluruhannya. Siapa? Kalau Bukan Sekarang. Laporan disediakan oleh. program ini berjalan lancar dengan kehadiran ibu bapa. “Kalau Bukan Kita. Majlis bersurai dan semua hadirin menikmati jamuan bubur lambuk yang disediakan oleh pihak penganjur. (ROSHAIDIN BIN OTHMAN) Penyelaras Program Ihya’ kemuncak Ramadhan ’09 Sekolah Kebangsaan South . guru. murid dan jemputan TASK FORCE dan Yayasan AMAL yang turut sama memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi dalam menjayakannya. Pihak AMAL yang diwakili En. Majlis diteruskan dengan sumbangan kasih sayang kepada murid kurang berkemampuan dan anak yatim sekolah daripada Yayasan AMAL Malaysia Cawangan Sarawak.

(SALBIAH BINTI HAJI SAUFI) Guru Besar Sekolah Kebangsaan South .Disemak dan disahkan oleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful