PENDAHULUAN Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan

bagi melahirkan insan yang berilmu, berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi perlaksanaan matlamat tersebut. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggungjawab yang perlu dititikberatkan oleh sesebuah institusi pendidikan. Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap tahap kebersihan sekolah melalui pertandingan 3K. Persekitaran sekolah yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. Sehubungan dengan itu, pihak sekolah melalui Jawatankuasa 3K (Keselamatan, Kesihatan dan Kebersihan) telah merancang untuk menganjurkan satu aktiviti Gotong-royong Perdana bersama pihak PIBG bagi memenuhi matlamat yang telah diterapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya bilik darjah. Di samping itu, aktiviti ini akan membolehkan pelajar menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka. Antara aktiviti yang dirangka akan dilaksanakan meliputi aspek pembersihan kawasan longkang, kawasan pengumpulan sampah, Bilik Guru, Pusat Sumber Sekolah, Makmal Bahasa dan keceriaan kawasan sekitar sekolah serta menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk aedes. Adalah menjadi harapan agar para pelajar, ibu bapa, guru serta warga Sk Binaong Keningau akan memperoleh manfaat daripada aktiviti ini dan seterusnya memenuhi serta mencapai matlamat 3K.

Melalui aktiviti gotong-royong ini. Pengetahuan dan kemahiran mengenai aspek-aspek amalan gaya hidup sihat ini amatlah wajar ditekankan kepada golongan sasaran ini memandangkan generasi muda harus dididik dan diterapkan mengenai kepentingan penjagaan kebersihan persekitaran dari seawal usia di bangku sekolah. wangi. warga sekolah juga boleh meningkatkan rasa tanggungjawab terhadap kebersihan di mana mereka melibatkan diri dengan aktiviti membersihkan persekitaran sekolah tersebut. sebenarnya cara amalan kebersihan ini mempunyai ciri-ciri yang khusus dan piawaian yang mana murid kurang memahami dengan sebenarnya iaitu ceria. NAMA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 2013 PERINGKAT SEKOLAH 3. Memandangkan amalan ini kurang mendapat pendedahan yang sebenar dan murid kerap kali kurang mengambil perhatian dan mengabaikan amalan kebersihan di persekitaran sekolah berbanding di rumah. berfungsi dan selamat.1. TEMA PROGRAM Persekitaran Yang Bersih Menjana Suasana Pembelajaran 4. bersih. Namun demikian. MATLAMAT Matlamat utama gotong-royong ini adalah untuk memberi pendedahan yang sebenar kepada warga sekolah mengenai amalan keceriaan serta menyemai sifat cinta akan kebersihan sekolah. . indah. Matlamat aktiviti gotong-royong ini juga supaya dapat mendidik dan mengubah cara pemikiran murid tentang kebersihan dan justeru itu mengamalkan amalan kebersihan. TUJUAN Kertas cadangan ini adalah untuk memohon ahli mesyuarat menimbang dan meluluskan kertas cadangan ini kerana program ini dapat memberi pengetahuan dan pendedahan mengenai aspek-aspek penjagaan kesihatan kepada para pelajar. 2.

2 Mesyuarat Kali Pertama Setiausaha Program Pelantikan AJK Program secara rasmi .5 Mewujudkan suasana yang menjadi identiti sekolah sebagai institusi yang sihat. OBJEKTIF 6. indah.3 Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara pelajar.6.0 FORMAT PELAKSANAAN Manual Perlaksanaan Program Bil 1 Pelaksanaan Tugas Penyediaan kertas kerja program.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.1 Menwujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih. indah serta ceria. 6. 6. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan dengan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah. 7. selamat dan ceria. Membentangkan kertas kerja dan Tindakan Setiausaha Program mendapatkan persetujuan asas dari pihakpihak penganjur dan pelaksana program melalui mesyuarat dan bersemuka.2 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum. 6. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan. ibu bapa. 6. bersih.

Keningau . kad /surat jemputan. Semua AJK dan peserta 8.3 Mengaktifkan sebuah tempat bagi pelaksanaan AJK Persiapan Tempat kerja-kerja asas program. PENGANJUR Jawatankuasa 3K Peringkat Sekolah dengan kerjasama PIBG Sekolah. 9. AJK Persiapan Tempat 9 Kerja pembersihan tempat-tempat gotong-royong. Cadangan: Bilik Mesyuarat Sekolah Setiausaha Program 4 Menjalankan kerja-kerja penyediaan. TEMPAT Kawasan Sekitar Sekolah Kebangsaan Binaong. 5 Menyenaraikan dan menyediakan peralatanperalatan yang perlu digunakan untuk gotogroyong JK Peralatan 6 7 Menyediakan hadiah dan cenderahati Tempahan makanan untuk jamuan dan jamuan VIP AJK Hadiah AJK Jamuan 8 Menyediakan dewan untuk kegunaan ucapan dan tujuan pelancaran. percetakan Setiausaha Program dan mengirim surat-menyurat. TARIKH CADANGAN 22hb Jun 2013 (Sabtu) 10.

En Ramli .Pibg 9.Pibg 7.11. PAKAIAN Pakaian Sukan 13. En Mohamadin 2. Mohamaddin Rakmadin (Penyelaras 3K) : En. En Steven 3.00 pagi hingga 12. Azhan Mohamad .30 pagi 12.Pibg 8. Bibah Dulamit (Guru Penolong Kanan HEM) : Pn. En Hamdan . PENYERTAAN KUMPULAN SASARAN Wakil PIBG. CARTA ORGANISASI AJK INDUK GOTONG ROYONG Penasihat Pengerusi Timbalan Pengerusi Setiausaha Bendahari AJK : 1. Guru-guru dan murid-murid Tahun 4 hingga Tahun 6 14. En Haip 4.Pibg 10. En Sanusi . MASA 08.Pibg : En Jinli bin Ramli : Pn. Pn Martha 5. Pn Runiah 6. En Suhaili . En Hamzah Sibin . Nurul Ain Abdullah (Guru Penolong Kanan 1) : En.

Wakil guru .Abdullah Gumut Wakil ibu bapa .Wakil murid .Guru Besar : Bibah Dulamit .Sazreen Sikaun .Wakil Polis JSJ .Peter Elig . Sopiah Binti Ramli PERALATAN En Pua Boon Keng JURUACARA MAJLIS Pn Leng Kim Puay PERSIAPAN TEMPAT Pn. Gan Swee Eng Klinik 15.Ruhaimin Arifin .JAWATANKUASA PELAKSANA GOTONG-ROYONG Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Ahli-ahli : Jinli Ramli .Wakil Pejabat Kesihatan Daerah/ .Wakil Persatuan Belia .Bomba . CADANGAN AKTIVITI & SKOP TUGAS 15.Jabatan Kebajikan Masyarakat .Penolong Kanan HEM : Benidick Guuk – Guru penyelaras 3K : .Penghulu/Ketua Kampung HADIAH Pn Yong Fui Yee SIARAYA En Tang Yong Tack MAKANAN & MINUMAN Pn Bong Yit Fong Pn Lee Li Ju KAWALAN MURID Pn Ainun Binti Che Omar BUKU PROGRAM Pn Tan Hui Yen Majlis Perbandaran/Daerah NGO Individu yang boleh menyumbang DOKUMENTASI Pn Ng Lay Khim KEBERSIHAN & KAWASAN SEKOLAH Pn.Wakil Polis JSK Hamdan Sibin .1 Pembinaan Rumah Hijau .JKKK/Rukun Tetangga .

Pelajar Tahun 4A dan 5A (30 orang) 3. Pn Sopiah Binti Ramli 2. Kawasan/Kelas Kawasan lapang ( hadapan Blok A ) Guru Dan Kumpulan Terlibat 1. 15.• Kemudahan ini disediakan sebagai tempat untuk murid menanam tumbuhtumbuhan bagi tujuan pelajaran. 1. TENTATIF PROGRAM MASA AKTIVITI . Kawasan lapang ( hadapan Blok B ) 17. Runiah Amat En Haip Ruslan AGIHAN TUGAS MENGIKUT KELAS Bil 1. • Pondok tersebut akan dicat dengan warna yang terang 16. Wakil PIBG (10 orang) 2. Pn Ainun Binti Che Omar 2. 2. Wakil PIBG (10 orang) 1. KAWASAN Kawasan lapang ( hadapan Blok A ) Kawasan lapang ( hadapan Blok B ) KETUA Pn.2 Pembinaan pondok • Kemudahan ini disediakan sebagai tempat berteduh dan sudut bacaan bagi murid. JAWATANKUASA AKTIVITI DAN KUMPULAN MENGIKUT AGIHAN KAWASAN BIL. Pelajar Tahun 5A dan 6A (30 orang) 3.

00 RM 25.00 RM 2.00 RM 547.00 RM757.45 pagi 11.00 x 1 RM 6. Tin Cat ( Batu perhiasan ) Berus Cat Penggarit Berus Cat Plastik Beg Sampah Paku Gergaji Kayu Papan RM25. ANGGARAN PERBELANJAAN PERKARA Perbelanjaan Cetakan Booklet Program Surat-menyurat Jumlah Perbelanjaan Cetakan 2 Peralatan 1 BIL ANGGARAN PERBELANJAAN (RM) RM0.45 pagi 12. 9.00 RM2.00 RM 50.50 x 10 RM 6.00 x 3 RM 2.00 RM 200.15 pagi 8:20 pagi 8:25 pagi 8.50 X 10 RM0.00 RM 7.8.00 RM 100. Jamuan Makan tengahari Jumlah Perbelanjaan Jamuan 4. 6. Hadiah Dan Cenderahati Cenderahati Jumlah Perbelanjaan Hadiah 5.00 x 20 RM 8. 3.00 RM 30.00 x 30 Jumlah Perbelanjaan Promosi 3.00 X 100 orang RM 200.30 pagi 10.00 x 5 RM 0.00 RM 10.00 RM 240.00 X 1 orang *** Nota. .00 pagi 8.00 RM 75. 5. 4.50 X 4 RM 5.50 x 10 RM 0. Lain-lain perbelanjaan Jumlah Perbelanjaan Keseluruhan RM10.00 RM 2.30 petang Ketibaan Ibu bapa/Penjaga ke sekolah Ucapan YDP Ucapan Guru Besar SKBK Taklimat agihan tugas Gotong–royong bermula REHAT Aktiviti diteruskan Hadirin berkumpul dan menyimpan alatan Makan tengahari dan majlis bersurai 18. Perbelanjaan ini hanyalah anggaran sahaja.02 x 100 RM25. 7.00 RM 5. 2.00 RM 120.00 1.00 pagi 10.00 RM 10. 8.

00 = RM 100. diharapkan program ini dapat memberi manfaat kepada murid-murid agar mereka menyedari akan kepentingan kebersihan persekitaran dalam mewujudkan suasana pembelajaran yang sihat dan ceria. Peruntukan ini dibayar melalui akaun PIBG.00 Tandatangan bendahari. = RM 100.SUMBER KEWANGAN/ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan diperolehi daripada: a) PIBG b) Kantin Sekolah SKBK c) Sumbangan Guru d) SKBK Jumlah Keseluruhan Ulasan bendahari: Peruntukan ini amat diperlukan untuk melancarkan perlaksanaan program gotong-royong. Disemak oleh.00 = RM 800. Disediakan oleh.00 = RM 100.00 = RM 500. ____________________ ( En Stephen ) Penutup Akhir sekali. ___________________ ( En Benidick Guuk ) ___________________ ( Pn Bibah Dulamit ) .

Setiausaha 3K SKBK Keningau. ________________________ ( En Jinli Ramli ) Guru Besar Sk Binaong Keningau . Ulasan oleh GPK HEM: Program ini sesuai dijalankan untuk kepentingan penjagaan kebersihan dan keceriaan persekitaran sekolah. Diluluskan oleh.

Retrieved Mac 1.zoom-a.com/odysseycommunity-school/plans-for-the-odyssey-community-schools-community-garden/ Dave Roos. Retrieved Mac 1.d. Retrieved Mac 5.docstoc.docstoc: http://www. from .Rujukan skdk-pibg.com/docs/20995139/SENARAI-SEMAK-PENYEDIAANKERTAS-KERJA Hanne Lore Koehler.html . from 5 Tips for More Effective PowerPoint Presentations: http://communication. February). 2011. (n. 2011. 2011.docstoc. HowStuffWorks. 2011. (2009). 2011.library. M.scribd.cornell. (2010). (2006).com/gallery_pages/Fgallery21-3. Retrieved Mac 3. Mac).koehlerart.com.zoom-a. from Kertas Kerja Gotong Royong 04122009: http://www.html Scribd. (2011). from Preschool Wall Mural: http://www. Selangor: OUM. Retrieved Mac 4.com/kk200601. Retrieved Mac 2. from KERTAS KERJA 2006/1: http://skdk-pibg. . (2011. (2011). from Plans for the Odyssey Community School’s Community Garden: http://ashevilleprivateschool.htm Noraazam.). 2011.howstuffworks. HBHE3203 Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. (2010. Retrieved Mac 4. 2011. Inc.com/doc/39295126/Kertas-Kerja-Gotong-Royong-04122009 Cornell University Library.com/effective-powerpoint-presentations1.htm Odyssey Community School. from Citation Management: http://www.edu/newhelp/res_strategy/citing/apa.

Lampiran A GAMBAR-GAMBAR KAWASAN YANG DIBERSIHKAN. .

KAWASAN KANTIN SEKOLAH PARA PELAJAR SEDANG MENGALIHKAN BATU BATA KE TEMPAT BAHARU PARA BELIA SEDANG MEMBERSIHKAN KAWASAN PERIGI DI SEKOLAH .

PARA BELIAWANIS SEDANG MENGECAT DINDING BANGUNAN PUSAT SUMBER SESI TAKLIMAT UNTUK PEMBAHAGIAN KAWASAN GOTONG ROYONG PERDANA .

KOMUNITI MASYARAKAT ( IBU BAPA ) SEDANG MEMBERSIHKAN DAN MENYIMEN LORONG PEJALAN KAKI BERHAMPIRAN PONDOK RMT SEKOLAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful