Strategii de firma C4 2.

1 Premisele strategiei
A. Luarea in considerare a fazei din ciclul de viata al firmei.

12.03.2012

Orice firma parcurge patru faze importante: demarare, crestere, maturirtate si declin. Luarea in considerare a particularitatilor acestor etape genereaza abordari strategice variate. B. Alegerea modelului in functie de situatia firmei de piata Asigurarea corelatiei dintre situatia firmei, privita dpdv al pozitiei ei competitive pe piata si situatia pietei pe care aceasta opereaza, privita sub aspectul ritmului ei de crestere, constituie o premisa determinata pentru succesul strategiei urmate de firma. C. Diferentierea modelului in functie de natura si varsta industriei D. Luarea in considerare a stakeholderilor ( personae sau grupuri de persoane care au un interes sau o aplicarea personala directa sau emotionala intr o anumita intreprindere si performantele sale ) E. Asigurarea continuitatii elaborarii si aplicarii modelului de management strategic. F. abordarea sistemica a elaborarii si implementarii strategiei   Aceasta abordare se axeaza pe doua etape principale: Abordarea firmei ca un system deschis: ea vinde clientilor, cumpara de la furnizori, plaseaza fonduri la banci, plateste impozite, etc Amplificarea conexiunilor dintre firma si mediul sau ambient, national si international, alcatuit dintr o gama diversa de variabile exogene.

G. Flexibilitatea modelului de management strategic Cea mai recenta expresie a flexibilitatii planificarii o constituie asa numita planificare sau previzionare glisanta, care consta in elaborarea de planuri pe termen lung si mediu, concomitant cu luarea in considerare a unei noi perioade pentru previzionare. H. internationalizarea activitatilor economice I. Transferul international know-how managerial

1

educationala si ecologica ce marcheaza stabilirea obiectivelor acesteia.2 Modalitati de fundamentare a modelului 2. 2. obtinerea resurselor necesare. la a caror conducere si functionare participa. de natura economica. organizatorica.2. tehnica.    Din acest pdv pot fi evidentiate urmatoarele aspecte: Conceperea modelelor de management strategic pe baza evolutiilor de pe piata mondiala Valorificarea realizarilor teoretice si pragmatic din alte tari in domeniul managementului firmei cu accent pe instrumental managerial Dezvoltarea sistemelor informatice concepute intr o viziune international Proliferarea firmelor. stiintifica. demografica. juridical. in forme variate. parteneri economici din mai multe tari. politica. Analiza mediului concurential Mediul ambiant al firmei Mediul ambiant = toate elementele exogene firmei.1. adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a lor. 2 . cultura.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful