P. 1
Drept Civil 2.Persoanele -An 1 Sem2

Drept Civil 2.Persoanele -An 1 Sem2

|Views: 6|Likes:
Published by lavinia.martin
Drept Civil 2.Persoanele -An 1 Sem2
Drept Civil 2.Persoanele -An 1 Sem2

More info:

Published by: lavinia.martin on Jul 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2015

pdf

text

original

DREPT CIVIL 2 persoanele MULTIPLE CHOICE 1. Care sunt persoanele cu capacitate civila de exercitiu restransa? a.

barbatul minor de 15 ani pus sub interdictie; b. femeia de 16 ani casatorita; c. minorii intre 14 si 18 ani. 2. Care sunt persoanele fara capacitate de exercitiu ? a. minorul care nu a implinit varsta de 14 ani; b. minorul cu varsta intre 14 si 18 ani; c. persoanele decazute din drepturile parintesti. 3. De cand este recunoscuta capacitatea de folosinta anticipata? a. nastere; b. conceptie, daca se naste viu; c. conceptie, dar subzista numai daca se naste viabil. 4. Ce are in continut capacitatea de folosinta anticipata? a. drepturi si obligatii; b. numai drepturi; c. drepturi dar si unele obligatii in conditii exceptionale. 5. Ce reprezinta organizarea de sine statatoare ca element constitutiv al persoanei juridice? a. persoanele juridice care desfasoara aceeasi activitate au aceeasi organizare; b. compartimentarea colectivului persoanei juridice in raport cu activitatile ce se desfasoara; c. o persoana juridica isi pastreaza aceeasi organizare pe tot timpul functionarii ei.

6. Care sunt componentele care stau la baza infiintarii persoanei juridice prin actul de infiintare recunoscut ? a. actul constitutiv si statutul asociatiei; b. statutul si autorizarea; c. statutul si hotararea judecatoreasca. 7. Ce cerinte trebuie sa indeplineasca scopul propriu ca element constitutiv al persoanei juridice? a. sa fie unic; b. sa fie determinabil; c. sa fie determinat si in acord cu interesul obstesc. 8. Ce cuprinde, sub aspectul componentelor, infiintarea persoanelor juridice prin actul de infiintare autorizat ? a. autorizarea provenind de la un organ al puterii executive; b. actul de constituire, statutul societatii, autorizarea; c. actul de infiintare autorizat de instanta. 9. Care este structura capacitatii civile a persoanei juridice? a. capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu; b. capacitate civila specializata; c. capacitate de folosinta limitata. 10. Ce reprezinta specialitatea ca si caracter juridic al capacitatii de folosinta a persoanei juridice? a. o persoana juridica nu poate avea decat un singur scop; b. este reglementata prin lege; c. dobandeste numai acele drepturi si acele obligatii care sunt in legatura cu realizarea scopului propriu. 11. Ce reprezinta "legalitatea" ca si caracter juridic al capacitatii de folosin ta a persoanei juridice? a. legea ii stabileste inceputul, incetarea si continutul;

b. nu i se pot aduce ingradiri decat in cazurile stabilite prin lege; c. poate avea numai acele drepturi si obligatii stabilite prin lege. 12. Care este momentul inceputului capacitatii de exercitiu a persoanei juridice? a. de la data infiintarii persoanei juridice; b. de la data numirii organului de conducere; c. de la data efectuarii primului act in concordanta cu scopul proriu. 13. Ce presupune principiul pluralitatii organelor de conducere a persoanelor juridice? a. persoanele juridice au in general mai multe organe de conducere; b. organele de conducere sunt formate din mai multe persoane; c. organele de conducere iau decizii in toate aspectele privitoare la activitatea persoanei juridice. 14. Cine reprezinta persoana juridica in raporturile cu tertii? a. organul unipersonal de conducere, in calitate de reprezentant legal; b. orice angajat al persoanei juridice; c. numai acea persoana imputernicita prin procura. 15. Cand inceteaza capacitatea de exercitiu a persoanei juridice? a. cand hotaraste Adunarea Generala; b. odata cu destituirea organului unipersonal de conducere; c. odata cu sfarsitul capacitatii de folosinta. 16. Care este sanctiunea pentru nerespectarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice? a. nulitatea absoluta; b. nulitatea relativa; c. legea nu prevede vreo sanctiune in acest caz. 17. Care este sanctiunea pentru incalcarea regulilor privitoare la capacitatea de exercitiu a persoanei juridice?

a. inopozabilitatea, daca actul este valabil incheiat, dar nu se respecta o conditie de opozabilitate fata de terti; b. opozabilitatea, daca nu se respecta o conditie de opozabilitate fata de partile actului; c. nu exista nicio sanctiune legala in acest caz. 18. Care sunt conditiile pentru declararea judecatoreasca a mortii precedata de declararea judecatoreasca a disparitiei? a. sa existe o hotarare definitiva, care sa fi fost afisata timp de 30 de zile la usa instantei si primariei ultimului domiciliu al celui disparut; b. sa existe o hotarare definitiva si irevocabila, care sa fi fost afisata timp de 30 de zile la usa instantei si primariei ultimului domiciliu al celui disparut; c. persoana sa fi disparut intr-o imprejurare exceptionala care indreptateste sa se presupuna decesul. 19. Care sunt conditiile pentru declararea judecatoreasca a mortii neprecedata de declararea judecatoreasca a disparitiei? a. persoana sa fi disparut intr-o imprejurare exceptionala care indreptateste sa se presupuna decesul; b. sa existe o hotarare declarativa de disparitie, definitiva si irevocabila; c. de la data ultimelor stiri din care rezulta ca persoana dispaiuta era in viata sa fi trecut 4 ani. 20. În ce situatii poate interveni modificarea actelor de stare civila? a. dupa desfacerea adoptiei; b. cand au ramas rubrici necompletate ale actului; c. cand actul de stare civila a fost intocmit intr-un registru necorespunzator. 21. Ce caracter are hotararea declarativa de moarte? a. are caracter constitutiv de drepturi; b. are caracter declarativ de drepturi; c. produce efecte numai pentru viitor.

Cine poate dispune anularea. incapacitatea tutorelui de a primi legate de la minorul de 16 ani aflat sub tutele sa. in masura in care legea nu dispune altfel. 23. b. incapacitatea minorului de 16 ani de a dispune in vreun fel de bunurile sale prin donatie sau testament. daca se demonstreaza ca cel declarat mort este in viata.22. Cand se poate cere anularea hotararii declarative de moarte? a. c. . c. in orice situatie. decaderea din drepturile parintesti. inregistrarea s-a facut de o persoana necompetenta. c. b. procurorul. În ce situatii are loc anularea actelor de stare civila? a. in termenul de prescriptie. 26. actul de stare civila in cauza nu exista. se poate cere oricand. modificarea. lipsa capacitatii de exercitiu inceteaza la implinirea pentru minor a varstei de 21 de ani. 25. Care sunt incapacitatile cu caracter de protectie? a. b. oricand. c. actiunea in anulare a hotararii declarative de moarte fiind prescriptibila. inregistrarea s-a facut in registrul de stare civila. rectificarea ori completarea actelor de stare civila? a. nu poate interveni si atunci cand pentru cel declarat mort exista act de deces. la sesizarea primarului localitatii de domiciliu. 24. regulile referitoare la tutele minorului care nu a implinit varsta de 14 ani nu se aplica si in cazul celui pus sub interdictie. b. regulile referitoare la tutele minorului care nu a implinit varsta de 14 ani se aplica si in cazul celui pus sub interdictie. instanta competenta. autoritatea tutelara de domiciliu. c. Ce reguli se aplica tutelei celui pus sub interdictie? a. b.

c. daca este vorba de garantarea obligatiei unui tert. prin deces. la implinirea varstei de 21 ani. prin punerea sub interdictie judecatoreasca. nu are capacitate de exercitiu. individuala. cu incuviintarea ocrotitorului legal. personal. Cum poate minorul. are o capacitate de exercitiu restransa. incheia acte juridice de dispozitie? a. cu incuviintarea ocrotitorului legal si a autoritatii tutelare. c. numai prin reprezentant. in cazul in care minorul cu varsta intre 14 si 21 ani este pus sub interdictie judecatoreasca. În ce situatie femeia care a dobandit capacitatea de exercitiu deplina prin incheierea casatoriei inainte de a fi implinit varsta de 18 ani. b. cu capacitate de exercitiu restransa. b. 28. 30. b. . Cum trebuie sa fie incuviintarea ocrotitorului legal ce se cere pentru incheierea actelor juridice civile de catre minorul cu varsta intre 14-18 ani? a. 29. in cazul desfacerii casatoriei prin divort. in cazul incetarii casatoriei prin decesul sotului inainte ca femeia respectiva sa fi implinit 18 ani. c. inainte ca femeia respectiva sa fi implinit 18 ani. b. pierde aceasta capacitate? a. Ce nu are majorul pus sub interdictie judecatoreasca? a. b. nu are capacitate de folosinta. prealabila. 31. personal. c.27. generala. c. În ce situatii inceteaza capacitatea civila de exercitiu restransa? a.

principiul specialitatii capacitatii de exercitiu. acte de grevare cu o sarcina reala. c. dupa incetarea capacitatii de folosinta a acesteia. b. 36. singularitatea organelor de conducere. dar numai cu o dubla incuviintare? a. acte de instrainare a unor bunuri. prin anularea casatoriei inainte ca femeia sa fi implinit 21 de ani. 37. specialitatea capacitatii de exercitiu. b. Ce acte poate incheia minorul cu capacitate de exercitiu restransa. personal. inainte de incetarea capacitatii de folosinta a acesteia. aceasta situatie nu se sanctioneaza cu nulitatea. nulitatea relativa. fara exceptie. b. Cand inceteaza capacitatea de exercitiu a persoanei juridice? a. 33. in favoarea unui tert. Cu ce nulitate se sanctioneaza nerespectarea normelor care reglementeaza materia actelor de stare civila? a. Care sunt limitele continutului capacitatii de exercitiu a persoanei juridice? a. 34. nulitatea absoluta. orice acte de administrare. c. b. . c. c. insemnand ca aceasta este mai intinsa decat capacitatea de folosinta.32. prin desfacerea casatoriei inainte ca femeia sa fi implinit 21 de ani. prin punere sub interdictie. b. 35. Ce acte poate incheia minorul cu varsta intre 14-18 ani personal si singur? a. c. tranzactii. acte de dispozitie. acte de conservare. odata cu incetarea capacitatii de folosinta a acesteia. c. b. În ce situatii inceteaza capacitatea de exercitiu deplina? a.

fiind pus sub interdictie judecatoreasca. 39. b. 42. c. ipoteca. c. cauze care conduc la dizolvarea de drept si cauze care conduc la dizolvare numai daca exista un act in acest sens. c. incapabilul personal si singur. b. donatiile. b. este reprezentat de comasare. 40. cand minorul. Care este sanctiunea nerespectarii regulilor capacitatii de exercitiu? a. nulitatea relativa a actului incheiat. cauze generale si cauze specifice. caducitatea actului incheiat. in functie de natura ori caracterul lor? a. in momentul incetarii capacitatii de folosinta. Care este efectul creator al reorganizarii persoanei juridice? a. tranzactiile. b. b. 41. c. atunci cand incapacitatea sa a incetat sau in timpul incapacitatii sale de catre persoanele insarcinate a-l reprezenta. presupune infiintarea unei persoane juridice. Ce acte ii sunt interzise minorului cu varsta intre 14-18 ani? a. nulitatea absoluta a actului incheiat. c. . Cine poate cere anularea actului lezionar minorului? a. Cand inceteaza capacitatea de exercitiu restransa? a. dizolvare fortata si dizolvare voluntara. 43.38. este reprezentat de absorbtie. cand minorul implineste 21 de ani. isi pierde total capacitatea de folosinta. Care este clasificarea cauzelor de dizolvare a persoanei juridice.

exceptandu-i pe apatrizi. Decretul 31/1954. Care sunt efectele hotararii judecatoresti de declarare a mortii? a. c. 48. 47. dar numai pentru cetatenii romani. ambele au in continut numai drepturi. serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor. b. incetarea capacitatii de folosinta. c. c. Care sunt atributele de identificare a persoanei fizice? a. in orice situatie. c. oricine are interes. Prin ce se aseamana capacitatea civila a persoanei fizice cu cea a persoanei juridice? a. ambele au in continut numai obligatii. Codul familiei. numele. 44. 46. Ce organe au competenta sa efectueze inregistrari de stare civila? a. Ce act normativ reglementeaza dreptul la nume al persoanei fizice? a. ocrotitorul sau legal. porecla. b. 45. comandantului navei in timpul calatoriei in apele teritoriale romanesti. incetarea oricaror drepturi. . b. resedinta. consiliilor judetene. b. desfacerea casatoriei. c. ambele sunt o parte a capacitatii juridice. atunci cand minorul cu capacitate restransa se opune la anularea actului. sefii misiunilor diplomatice.b. b. c. Decretul 167/1958.

primariei unde isi avea ultimul domiciliu. c. Cat timp trebuie sa fi trecut de la data ultimelor stiri din care rezulta ca persoana disparuta era in viata pentru a fi declarata judecatoreste moartea acesteia precedata de declararea judecatoreasca a disparitiei? a.49. 1 an. 50. 6 luni. la usa instant ei si primariei ultimului domiciliu al celui disparut? a. 30 zile. c. pentru a fi declarata judecatoreste moartea unei persoane? a. oficiului de stare civila. dupa ramanerea definitiva. pentru a fi inscrisa? a. 4 ani. Care este conditia de fond necesara pentru declararea disparitiei unei persoane fizice? a. b. o luna. 52. 20 zile. de la data ultimelor stiri din care sa rezulte ca era in viata sa fi trecut mai mult de un an. 15 zile. 4 ani. de la data afisarii extrasului de pe hotarare a prin care s-a declarat disparitia. b. Cui se comunica hotararea declarativa de moarte. . c. Cat timp trebuie afisata hotararea declarativa de disparitie. 53. de la data ultimelor stiri din care sa rezulte ca era in viata sa fi trecut mai mult de 4 ani. de la data ultimelor stiri din care sa rezulte ca era in viata sa fi trecut mai mult de 6 luni. b. Cat timp trebuie sa fi trecut. c. presedintelui instantei. b. 51. b. c. 6 luni.

imprescriptibilitatea. 56. numarul asociatilor a scazut sub 7. universalitatea. doar realizarea activului. Care este principiul care domina. 57. legalitatea. personalitatea. Care sunt cele doua laturi ale continutului lichidarii persoanei juridice? a. fara restrictii. sediul principal si sediul secundar. c. Care este clasificarea sediului persoanei juridice in functie de ponderea pe care o are in volumul activitatii acesteia? a. b. inalienabilitatea. opozabilitatea fata de terti. nu exsita un astfel de criteriu de clasificare. b. c. c. Care sunt caracterele juridice ale dreptului la nume? a. c. Ce se intelege prin sediul persoanei juridice? . divizibilitatea. numele de familie al copilului este dat de ofiterul de stare civila care inregistreaza nasterea. opozabilitatea fata de terti. copilul din casatorie ia numele comun al parintilor. universalitatea. opozabilitatea fata de terti. universalitatea. sediul de drept comun si sediul conventional. scopul constituirii este altul decat scopul urmarit in fapt. inalienabilitatea. 58. de dizolvare a persoanei juridice? a. prescriptibilitatea. unitatea. doar plata pasivului. fiecare persoana poate sa isi aleaga liber numele si sa il schimbe oricand. b. Care sunt cauzele. 59.54. realizarea activului si plata pasivului. inalienabilitatea. referitor la modul de dobandire a numelui de familie? a. personalitatea. din legea generala. b. legalitatea. legalitatea. imprescriptibilitatea. termenul pentru care s-au constituit s-a implinit. b. 55. c.

b. stabilirii filiatiei copilului nascut din parinti cunoscuti. ius utendi. abutendi si fruendi. modificarii. capacitatea de folosinta si discernamantul. c. la fel ca in cazul numelui. b. c. locul unde se afla birourile conducerii acesteia. 60. mijlocul de identificare prin indicarea unui anumit loc. b. este echivalent cu porecla. c. in situatia sotilor. conventional. . este supus regulilor satbilirii. casatoriei. calitati personale. de drept comun. 62. c. posibilitatea omului de a se individualiza prin aceasta. la cererea ofiterului de stare civila. b. nomen. Care sunt elementele din care rezulta folosinta de stat ? a. b. tractatus si fama. numai locul unde isi desfasoara activitatea. În ce cazuri poate interveni modificarea numelui de familie? a. numele de familie si prenumele.a. Ce este pseudonimul? a. in tara sau in strainatate. 61. conjugal comun si domicilii separate. legal. cu aceasta semnificatie. devine un drept absolut care nu poate fi exercitat pe cale de reprezentare si nu poate fi instrainat. 64. daca este insusit. c. c. schimbarii ori transcrierii. 63. schimbarea numelui de familie al copilului. Cum se clasifica domiciliul in functie de modul de stabilire? a. b. Ce prerogative cuprinde in continutul ei starea civila ca drept subiectiv? a.

b. c. pretins reala? a. Care sunt actiunile in reclamatie de stat? . c. unicitatea. un domiciliu si doua resedinte.65. si inlocuirea ei cu alta. un domiciliu. in acelasi timp? a. considerarea persoanei. b. individualizarea unei persoane juridice prin purtarea numelui ce corespunde starii civile pretinse de acea persoana. Cand are loc reconstituirea actului de stare civila in sensul Legii nr. actiune in reclamatie de stat. c. cand registrul de stare civila in care se consemneaza actele de nastere a fost pierdut sau distrus. b. 69. b. stabilitatea. Care sunt caracterele juridice specifice resedintei unei persoane fizice? a. c. doua domicilii si o resedinta. 67. 68. in Romania. obligativitatea. actiune in modificare de stat. Ce fel de actiune este cea prin care se urmareste inlaturarea unei stari civile (unui element de stare civila).119/1996? a. c. Prin ce se caracterizeaza folosinta starii civile? a. cand certificatul de nastere a unei persoane a fost distrus nemaiputandu-se recupera. 70. actiune in contestatie de stat. existenta unui act de stare civila conform cu starea civila pretinsa de persoana respectiva. 66. b. Cate domicilii poate avea o persoana fizica. ca fiind persoana careia ii apartine starea civila de care se prevaleaza aceasta. cand certificatul de casatorie al sotilor a fost pierdut. de catre cei apropiati. pretins nereala.

ca atribut de identificare a persoanelor fizice? a. numai actele civile. Cu ce se poate proba starea civila a unei persoane fizice? a. . b. scop. patrimoniu. b. cu orice mijloc de proba admis de lege chiar daca nu a existat registrul de stare civila. Care sunt elementele constitutive ale persoanei juridice? a. c. b. cea prin care se urmareste inlaturarea unei stari civile. organizare. actiunea in stabilirea maternitatii. c. actele si faptele civile. cu actele intocmite in registrele de stare civila. b. 71. actiunea in tagada paternitatii. b. actiunea in contestarea recunoasterii voluntare de maternitate sau de paternitate. actiunea in nulitatea casatoriei. cu certificatele de grefa. Care sunt izvoarele actelor de stare civila? a. numai faptele . denumirea. Ce se intelege prin actiuni in reclamatie de stat? a. b. pretins nereala si inlocuirea cu alta pretins reala. actiunea in stabilirea paternitatii. c. indivizibilitatea. sediul.a. 73. capitalul social. actiunea in stabilirea paternitatii. 75. unicitatea. contul bancar. schimbarea starii civile pentru viitor. pluralitatea. cea prin care se urmareste obtinerea altei stari civile decat la data introducerii actiunii. 74. Care este caracterul specific starii civile. c. c. c. 72.

În ce termen. lipsirea de capacitatea de folosinta si instituirea tutelei interzisului. 78. 79. divizare partiala. În ce situatie se vorbeste despre institutia domiciliului legal? a. cand minorul savarseste o infractiune. capacitatea de a se folosi de drepturile pe care le are persoana fizica. 77. Ce efecte produce punerea sub interdictie? a. cel putin 30 de zile. Cum poate fi reorganizata persoana juridica? a. cel mult 15 zile. . tutorele este obligat sa prezinte autoritatii tutelare o dare de seama generala. absorbtie. cand minorul este dat in plasament. capacitatea pe care o dobandeste persoana fizica la 18 ani. c. c. 81. b. lipsirea de capacitatea de exercitiu si instituirea tutelei interzisului. lipsirea de ocrotirea parinteasca si instituirea tutelei interzisului. dupa incetarea tutelei? a. b. cand minorul este internat in spital. Care sunt modurile de incetare a persoanei juridice? a. c. 80.76. dizolvare. b. fuziune. fisiune. absorbtie partiala. b. c. cel mult 30 de zile. Ce este capacitatea de folosinta? a. b. b. c. c. capacitatea de a avea drepturi si obligatii.

Cum se clasifica actiunile de stare civila in functie de sfera persoanelor indreptatite sa le exercite? a. sa intocmeasca dari de seama ori de cate ori solicita aceasta autoritatea tutelara. femeia minora casatorita. b. nu exista un astfel de criteriu. femeia minora de 17 ani necasatorita. 83. c. formularea cererii de declarare a disparitiei. 85. barbatul minor in varsta de 15 ani pus sub interdictie. capacitatea persoanei de a nu isi exercita drepturile savarsind acte juridice. b. personale si impersonale. 87. c. administrarea bunurilor minorului? a. b. capacitatea persoanei de a-si exercita drepturile si de a nu isi asuma obligatii savarsind acte juridice. realizata prin intemediul servicului medico-legal. pornite de titularul starii civile si de orice persoana interesata. Ce persoane au capacitate de exercitiu restransa? a.82. de catre cel in cauza. Ce este capacitatea de exercitiu? a. c. la incetarea tutelei sa repare pagubele produse in orice mod. Ce obligatii implica. c. pentru tutore. 86. b. sa intocmeasca dari de seama anuale pe care le prezinta autoritatii tutelare in termen de 15 de zile de la sfarsitul anului calendaristic. faza prealabila judecatii. c. Cum se clasifica persoanele juridice in raport cu sediul lor? . 84. b. capacitatea persoanei de a-si exercita drepturi si de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice. o faza a judecatii propriu-zise. Ce presupune procedura declararii disparitiei? a.

cauze care privesc persoana tutorelui. 90. b. De cand produce efecte hotararea declarativa de moarte? a. persoane juridice cu sediul la punctul de lucru. Care este clasificarea cauzelor care pot duce la incetarea tutelei minorului? a. cauze care privesc starea de sanatate a minorului. cel decazut din drepturile parintesti sau declarat inapabil de a fi tutore. b. produce efecte numai pentru viitor. c. persoane juridice cu sediul in Romania. c. 92.a. . produce efecte si retroactiv. b. b. c. 88. cauze care privesc persoana parintelui. b. Care sunt conditiile de fond necesare pentru punerea sub interdictie a unei persoane fizice? a. persoana fizica sa aiba discernamant. c. Care sunt atributele de identificare a persoanei fizice? a. cel caruia nu i s-a retras exercitiul drepturilor politice sau civile. persoane juridice fara sediu stabil. numele. este un act constitutiv. lipsa discernamantului sa se datoreze betiei involuntare complete. 91. capacitatea de folosinta. Care sunt premisele capacitatii de exercitiu a persoanei fizice? a. minorul de 16 ani casatorit. b. consimtamantul partilor. 89. 93. Ce categorii de persoane nu au capacitatea de a fi tutore? a. c. discernamantul partial. c. lipsa de discernamant sa nu ii permita sa se ingrijeasca de interesele sale.

scop propriu c. b. 98. nationalitatea. stabilirea filiatiei fata de mama. organizare proprie. c. persoanele sa fi murit in imprejurari diferite. 96. opozabilitate erga omnes. Ce conditii trebuie sa fie indeplinite pentru a fi vorba de comorienti? a. autorizatie padministrativa.b. b. poate forma obiectul executarii silite. scop propriu 95. poate forma obiect de instrainare. stabilirea filiatiei copilului din casatorie. stabilirea filiatiei copilului din afara casatoriei si fata de al doilea parinte. sa fie vorba de cel putin doua persoane decedate in acelasi timp. organizare proprie. unicitatea. inopozabilitatea. Care sunt caracteristicile elementelor constitutive ale persoanei juridice? a. oficialitatea. Care sunt caracterele juridice ale numelui? a. . religios. c. scop propriu b. patrimonial propriu. b. Care sunt situatiile care pot duce la modificarea numelui de familie? a. c. b. c. patrimonial propriu. nu poate forma obiect de renuntare. b. generalitatea. sediul propriu. c. 97. 94. 99. sediul. Care sunt elementele constitutive ale persoanei juridice ? a. Ce se intelege prin inalienabilitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice? a.

prin implinirea varstei de 21 de ani. sa se poata stabili ca una a supravietuit alteia. capacitatea de exercitiu intermediara. 102. denumire. 105. 100. exclusivismul. diversitatea. b. imprescriptibilitatea. sediu. sa intocmeasca dari de seama ori de cate ori solicita aceasta autoritatea tutelara. in cazul in care minorul cu varsta intre 14 si 21 de ani e pus sub interdictie judecatoreasca. Care sunt atributele de identificare a persoanei juridice? a. Care sunt obligatiile tutorelui pe parcursul tutelei? a. prin implinirea varstei de 18 ani. capitalul social.c. c. . marca. cetatenie. De cate feluri este capacitatea de exercitiu a persoanei fizice? a. b. 101. capacitatea de exercitiu restransa. emblema. domiciliu. c. Care sunt caracteristicile elementelor constitutive ale persoanei juridice? a. Cand inceteaza capacitatea civila de exercitiu restransa? a. sa repare pagubele pe care le produce. Cand inceteaza capacitatea de exercitiu deplina a persoanei fizice? a. sa participle la intocmirea inventarului bunurilor de catre delegatul autoritatii tutelare. b. capacitatea de exercitiu deplin restransa. prin deces. 103. 104. b. inventar care se supune aprobarii autoritatii tutelare. c. firma. c. prin suspendarea interdictiei judecatoresti. b. b. contul bancar. c.

generalitatea. Cand are loc incetarea tutelei? a. lipsa capacitatii de exercitiu. Ce se intelege prin expresia comorienti ? a. persoanele care au incetat din viata in imprejurari similare. prin mijloace de drept civil. incapacitatea minorului sub 16 ani de a dispune de averea sa prin testament. prin anularea casatoriei putative. 111. 107. . persoanele care au incetat din viata in aceeasi imprejurare. b. b. 106. daca femeia a a fost de buna credinta la incheierea acesteia si daca anularea a avut loc mai inainte ca aceasta sa fi implinit varsta de 18 ani.c. prin vointa miorului pus sub tutela. c. b. c. la implinirea varstei de 14 ani de catre minor. persoanele care nu au incetat din viata in aceesi imprejurare. incapacitatea persoanei care a implinit 18 ani. b. Care sunt caracterele juridice ale capacitatii de exercitiu a persoanei fizice? a. prin mijloace conventionale. Care sunt incapacitatile reglementate de Codul civil? a. incapacitatea concubinilor de a vinde unul celuilalt. b. nelegalitatea. Prin ce mijloace este asigurata egalitatea in fata legii civile? a. Cum poate fi capacitatea de exercitiu a persoanei fizice? a. 110. oficialitatea. 108. c. prin mijloace de drept administrativ. c. stabilirea filiatiei fata de cel putin unul dintre parinti. 109. c.

capacitatea de folosinta. . c. capacitatea restransa de folosinta. prin consimtamantul exprimat in acest (revocarea curatorului). universalitatea. capacitate de exercitiu deplina. inalienabilitatea. b. Prin ce mijloace poate fi reorganizata persoana juridica? a. absorbtie. imprescriptibilitatea. 114. egalitatea. universalitatea. Cand poate inceta functia curatorului? a. la solicitarea expresa a autoritatii tutelare. oficialitatea. b. c. c.b. legalitatea. egalitatea. b. lipsa capacitatii civila de folosinta. universalitatea. c. prin hotarare a autoritatii tutelare. 116. Care sunt caracterele capacitatii de folosinta a persoanei fizice? a. de drept comun. intangibilitatea. legalitatea. la solicitarea executorului judecatoresc. b. oficialitatea. universalitatea. De cate feluri este domiciliul? a. intangibilitatea. b. 112. sens de reprezentantul 115. inalienabilitatea. egalitatea. c. resedinta. contraventional. capacitatea de dispozitie. generalitatea. contradictorialitatea. c. dizolvare. dar fara capacitate de folosinta (cazul celui pus sub interdictie). dar exista capacitate de exercitiu restransa. 113. Ce elemente are la baza structura capacitatii civile a persoanei juridice? a.

chiar daca a existat registrul de stare civila. 121. fuziune. imprescriptibilitatea. b. capacitatea de dispozitie. Cum isi inceteaza existenta persoana juridica? a. Ce fel de raspundere se instituie in cazul in care tutorele nu isi indeplin este obligatiile? a. c. cu orice mijloc de proba admis de lege. . al unei persoane reaparute dupa declararea judecatoreasca a mortii? a. 119. prin hotararea consiliului local unde isi are sediul. Cum poate fi probata starea civila a unei persoane fizice? a. b. sa nu restituie fructele atat culese cat si neculese din neglijenta lui. Care sunt caracterele juridice ale capacitatii de exercitiu a persoanei fizice? a. b. 122. sa restitutie bunurile in natura. disciplinara in fata autoritatii tutelare. 120. Ce obligatii are mostenitorul de rea credinta. alienabilitatea. b. 118. Ce elemente are la baza structura capacitatii civile a persoanei juridice? a. administrativa. cu certificatele de actionar. daca a instrainat bunurile cu titlu oneros si catre un subdobanditor de buna credinta sa restituie fie pretul. fie valoarea din momentul revendicarii. intangibilitatea. c. divizare partiala. c. indiferent de situatie. c. civila. b. cu actele intocmite in registrele de stare civila.117. c.

nu este consacrata de acte normative cu caracter international. b. b. dar aflata in situatii speciale. Ce reprezinta curatela capabilului? a. c. Care sunt categoriile de persoane fizice lipsite de capacitate de exercitiu ? a. masura de ocrotire luata asupra persoanei fizice cu capacitate deplina de exercitiu. consimtamant. in raport cu prescriptia extinctiva? a. prescriptibile in termenul general de 2 ani. dar aflata in situatii speciale. 124. prescriptibile. masura de ocrotire luata asupra persoanei juridice cu capacitate deplina de exercitiu. nu exsita o astfel de institutie. hotararea judecatoreasca de declarare a mortii produce efecte numai pentru viitor. b. efectele hotararii declarative de moarte? a. hotararea judecatoreasca de declarare a mortii produce aceleasi efecte juridice ca si moartea fizic constatata. b. nu este garantata de lege. Ce inseamna intangibilitatea ca si caracter juridic al capacitatii de folosinta? a. c. de regula. 125. c. capacitate de exercitiu. 126. c. nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta si nici lipsit de aceasta capacitate decat in conditiile prevazute de lege. 127. actiunile de stare civila. de regula. . c. hotararea judecatoreasca de declarare a mortii nu produce aceleasi efecte juridice ca si moartea fizic constatata. Care sunt.b. Cum sunt. b. imprescriptibile. minorul sub 16 ani. 123. minorul intre 14 si 18 ani.

persoanele puse sub interdictie judecatoreasca. un mijloc de ocrotire a capacitatii de folosinta a acestuia. prin actul de dispozitie al organului competent. contradictorialitatea. persoana nu are capacitate de folosinta. b. 131. Ce modificari in starea civila a persoanei fizice duc la inscrierea mentiunilor in actele de stare civila? a. 133. contestarea recunoasterii sau tagaduirea paternitatii. b. Care sunt modurile de infiintare a persoanei juridice? a. Ce este curatela minorului ? a. activa si pasiva. personala si colectiva. c. c. c. Care este efectul imediat al hotararii judecatoresti de punere sub interdictie? a.c. Care sunt laturile patrimoniului persoanei juridice? a. b. c. un mijloc subsidiar de ocrotire a acestuia. 129. legalitatea. un mijloc de dobandire a capacitatii de exercitiu a acestuia. c. drepturi patrimoniale si drepturi nepatrimoniale. 128. prin actul de infiintare al celor care o verifica. 132. 130. persoana are capacitate de exercitiu restransa. schimbarea pseudonimului. b. confidentialitatea. b. Care sunt caracterele juridice ale capacitatii de folosinta a persoanei juridice? a. . nicio astfel de modificare. persoana nu are capacitate de exercitiu. b.

b. prin actul de dispozitie al instantei de judecata. prin vointa judecatorului. c. personal. in cazul contrarietatii de interese aparute intre minor si ocrotitorul sau legal. În ce situatii se instituie curatela minorului? a. prin orice act juridic. la nastere. prin cererea sa de inlocuire. c.c. b. cu incuviintarea ocrotitorului legal. b. afara de execeptiile reglementate de lege care privesc pe minorii intre 14 si 16 ani. În ce conditii minorul. . c. la incetarea cauzelor care au determinat curatela. c. 134. minorii pana la implinirea varstei de 14 ani. prin hotarare judecatoreasca. cei carora legea le-a prohibit anumite contracte. in cazul in care parintele sau tutorele minorului nu e impiedicat vremelnic de a-l ocroti pe acesta. c. Cum se dobandeste capacitatea de folosinta? a. exprimata prin hotarare judecatoreasca. Care sunt categoriile de persoane fizice lipsite de capacitate de exercitiu ? a. prin consimtamantul exprimat in acest sens al reprezentantului (revocarea curatorului). 137. b. dar numai in privinta actelor de conservare. 138. 136. cand inlocuirea tutorelui minorului cu alt tutore se produce in acelasi moment. b. concomitent. Care sunt situatiile in care inceteaza masura curatelei? a. minorii sub 14 ani. dupa 6 luni de la numire. 135. poate incheia acte juridice de dispozitie? a. cu capacitate de exercitiu restransa. cu incuviintarea ocrotitorului legal si autoritatii tutelare. personal. numai prin reprezentant.

contradictorialitatea. c. b. incapacitatiile de drept civil? a.139. c. 141. de la data inregistrarii pentru orice persoana juridica. in termenul maxim prevazut de lege. inalienabilitatea. autoritatii tutelare de la domiciliul minorului. de la data actului de dispozitie pentru persoana juridica nesupusa inregistrarii. Care sunt caracterele juridice ale capacitatii de folosinta a persoanei juridice? a. confidentialitatea. b. Cand ia nastere capacitatea de folosinta a persoanei juridice? a. . dupa finalitatea lor. c. autoritatii tutelare de la domiciliul curatorului. Cand se stabileste prenumele? a. Cui apartine competenta instituirii curatelei minorului? a. instantei de judecata de la domiciliul minorului. b. 142. În cate categorii pot fi impartite. c. 143. incapacitati care opereaza de plin drept si incapacitati care opereaza prin efectul unei hotarari judecatoresti. la data inregistrarii nasterii. 140. c. incapacitati cu caracter de sanctiuni si incapacitati cu caracter de masuri de protectie sau ocrotire. b. la data botezului. b. de la data autorizarii infiintarii pentru persoana juridica supusa inregistrarii. incapacitati stabilite in legea civila si incapacitati stabilite in legea penala.

plasamentul in regim de demipensiune. Care este clasificarea persoanelor juridice in raport de inceputul capacita tii de folosinta? a. minorul nu are nevoie de incuviintarea parintilor. . persoane nesupuse inregistrarii. pentru a face acte juridice. suprevegherea de catre instanta de judecata. plasamentul. b. inlocuirea la cerere. in ceea ce priveste administrarea bunurilor. Ce obligatii are tutorele la incetarea tutelei? a. c. au nevo ie de incuviintarea parintilor? a. Care sunt masurile de protectie speciala a copilului? a. 145. sa restituie pretul primit cand au instrainat bunurile. repara orice pagube produse minorului in perioada tutelei. c. b. 148. prezinta dari de seama daca socoteste necesar. b. persoane juridice care dobandesc capacitate fara indeplinirea nici unei formalitati. b. ai persoanei care a reaparut dupa ce a fost declarata judecatoreste moarta ? a. Ce obligatii au mostenitorii prezumtivi de buna credinta.144. 147. c. persoanele fizice lipsite de capacitate de exercitiu. c. 149. c. În ce situatii. numai in ceea ce priveste actele de conservare. sa restituie bunurile in natura ori de cate ori acest lucru este posibil. inlocuirea la cerere. dupa un termen de 1 an de la numire. pentru bunurile sale. prezinta dari de seama in cel mult 30 de zile de la incetarea tutelei. sa atace hotararea judecatoreasca declarativa de moarte. b. dupa un termen de 6 luni de la numire. 146. inlocuirea la cerere. b. Care sunt situatiile in care inceteaza functia curatorului? a. dupa un termen de 3 ani de la numire.

151. un prenume al persoanei fizice. un nume inregistrat la organele competente. De cand incep drepturile si indatoririle tutorelui? a. b. . c. Ce este porecla? a. pedepsele civile in materie succesorala si interdictia de a instraina sau a greva bunurile minorului. numai cu mijloace de fapt. numai cu inscrisuri. de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de numire.c. c. b. b. 153. ci pe care i-o dau altii. limita scopului persoanei juridice. Cum se face dovada datei mortii? a. este prevazut expres in dispozitii legale. Care sunt ingradirile capacitatii de folosinta a persoanei fizice cu caract er de pedeapsa civila? a. are ca limita. 154. o denumire expresiva pe care nu si-o alege persoana. c. de actul de infiintare sau statut. asa cum a fost stabilit de lege. pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi si decaderea din drepturile parintesti. cu orice mijloc de proba admis de lege. c. b. celelalte persoane juridice a caror capacitate de folosinta incepe in raport de modul de infiintare aplicabil. Din ce reiese principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice? a. b. 150. de la primirea deciziei de numire. adesea neinregistrat in actele de stare civila. decaderea din drepturile parintesti si pedepsele civile in materie succesorala. este o creatie a legiuitorului. 152.

un grup de interese . 157. o entitate abstracta si complexa. alienabilitatea. legalitatea. Cum se clasifica. cuprinde in ea capacitatea civila. resedinta persoanei fizice. o locuinta temporara a persoanei fizice. intangibilitatea. generalitatea. este capacitatea de a avea drepturi si obligatii. o entitate careia in anumite conditii dreptul ii recunoaste o capacitate civila. cauze de dizolvare fortata si cauze de dizolvare voluntara. generalitatea. legalitatea. Ce reprezinta capacitatea de folosinta a omului? a. universalitatea. 158. un atribut de identificare. este capacitatea de a-si asuma drepturi si obligatii prin incheierea de acte juridice. cauze care conduc la dizolvarea de drept a persoanei juridice si cauze care conduc la dizolvare numai daca exista un act al organului competent in acest sens. intangibilitatea. de la data deciziei autoritatii tutelare de numire. speciale sau specifice si cauze generale. . b. c. prescribilitatea. cauzele de dizolvare a persoanei juridice? a. c.c. inalienabilitatea. Ce este prin definitie persoana juridica? a. c. 156. b. c. legalitatea. Care din urmatoarele caractere apartin capacitatii de folosinta? a. egalitatea. b. al instantei judecatoresti. b. in raport de natura ori caracterul lor. c. 159. ori al puterii executive. Ce reprezinta domiciliul? a. b. 155.

juecatoreasca. absoluta. nu exista o astfel de incapacitate. Ce presupune prezumtia timpului legal al conceptiunii ? a. b. Ce fel de prezumtie este cea a celei mai lungi gestatii ? si a celei mai scurte a. relativa. incepe de la varsta de 18 ani. inceteaza de la data declararii disparitiei. intervalul de 121 zile. restransa. 162. nu exista o astfel de prezumtie. prin hotarare judecatoreasca. 163. cuprins intre a 300 si a 180 zi inaintea nasterii. 161. De cand incepe capacitatea de folosinta? a. c. c. 164. b. are capacitate de exercitiu. Ce fel de ingradire a capacitatii de folosinta este incapacitatea persoanei sub 18 ani de a dispune de averea sa prin testament? a. c. 166. incepe de la conceptie. incepe de la nasterea persoanei. prin act al autoritatii tutelare. inceteaza de la data declararii disparitiei.160. b. c. b. 165. c. are capacitate de folosinta. in toate cazurile. daca se naste viu. este o prezimtie relativa. c. b. Cand inceteaza capacitatea de folosinta? a. Cine poate dispune declararea judecatoreasca a mortii persoanei fizice? . inceteaza la data mortii persoanei. are capacitate de folosinta restransa. Ce fel de capacitate are copilul conceput dar nenascut? a. ingradire cu caracter de protectie. b. ingradire cu caracter de pedeapsa.

b. este ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea . c. se poate face numai daca a fost precedata de o lipsa de la domiciliu a celui in cauza. Care este natura juridica a declararii disparitiei unei persoane? a. b. 169. se poate pronunta daca cel in cauza a lipsit cel putin 6 luni de la domiciliu. 167. organele de cercetare penala. se poate face numai daca a fost precedata de o lipsa de la domiciliu a celui in cauza. in procesul de declarare judecatoreasca a mortii persoanei. c. b. se poate face numai daca a fost precedata de o lipsa de la domiciliu a celui in cauza. care este data mortii persoanei? a. Care este conditia de fond necesara pentru declararea disparitiei? a.a. mai mare de 6 luni. conditie necesara si suficienta pentru declararea judecatoreasca a mortii persoanei. c. conduce la transformarea capacitatii depline de exercitiu. b. in urma cercetarilor efectuate de catre procuror. este ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea judecatoreasca a mortii. Cand moartea a fost declarata prin hotarare judecatoreasca. mai mare de 1 an. in toate cazurile. cerinta facultativa a instantei de judecata. nu are niciun efect asupra capacitatii de folosinta a persoanei. 168. c. prin hotarare. b. intr-o capacitate restransa de exercitiu. instanta de judecata. Ce efect are hotararea declarativa de disparitie asupra capacitatii civile a persoanei? a. situatie facultativa in procedura declararii judecatoresti a mortii persoanei. calculate de la data unui ultim raport juridic. 170. mai mare de 6 luni. se face prin act al autoritatii tutelare.

capacitatea de exercitiu intermediara. existenta discernamantului. Ce reprezinta capacitatea de exercitiu? a. 175. persoana declarata moarta este in viata. c. c. Ce categorii de persoane sunt lipsite de capacitate de exercitiu? a. la cererea expresa a prim-procurorului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. b. 176. Care sunt cazurile cand se poate cere anularea hotararii declarative de moarte? a.c. minorul care nu a implinit 18 ani. acordul parintilor. 173. daca nu exista indicii indestulatoare. cand o solicita mostenitorii persoanei in cauza. Care sunt felurile capacitatii de exercitiu? a. 172. lipsa capacitatii de exercitiu. persoanele care au peste 95 de ani. b. b. interzisul judecatoresc. capacitatea unei persoane de a avea drepturi si obligatii. b. maturitatea psihica. este data pronuntarii hotararii declarative de moarte. c. Ce fel de acte sunt permise celor lipsiti de capacitate de exercitiu? . c. capacitatea unei persoane de a dobandi drepturi si obligatii prin incheierea de acte juridice. judecatoreasca a mortii. c. 171. b. Care sunt premisele capacitatii de exercitiu a persoanei fizice? a. incapacitatea de exercitiu restransa. capacitatea unei persoane de a incheia acte juridice cu incuviintarea ocrotitorului legal. 174.

din momentul conceptiei. pentru minor odata cu implinirea varstei de 21 ani. pedeapsa complementara. acte de dipozitie. 182. Ce se intelege prin inalienabilitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice? a. c. actele de conservare. b. pentru minor odata cu implinirea varstei de 18 ani. 178. c. b. nu este un caracter juridic al capacitatii de folosinta. donatii. pentru interzisul judecatoresc prin ridicarea interdictiei. Cand are loc incetarea starii juridice a lipsei capacitatii de exercitiu? a. c. c. b. acte de administrare. b. Cand incepe capacitatea de exercitiu restransa? a. actele de dispozitie. actele de administrare. Ce acte incheie minorul intre 14 si 18 ani numai cu incuviintarea prelabila a ocrotitorului legal? a. 177.a. la nastere. c. Ce fel de ingradire a capacitatii de folosinta este decaderea din drepturile parintesti ? a. b. b. c. dar nu poate fi vanduta. 180. 181. 179. la implinirea varstei de 14 ani. poate fi donata. În ce conditii poate minorul intre 14 si 18 ani sa incheie acte dispozitie? de . cu caracter de pedeapsa civila. cu caracter de protectie. nu poate fi instainata in tot sau in parte.

numai persoanele fizice aflate in situatii deosebite. curatela. tutela si curatela. persoane fizice aflate in situatii deosebite. c. b. c. Care sunt modalitatatile de exercitare a ocrotirii parintesti? a.a. Care sunt mijloacele de drept civil de ocrotire a alienatilor si debililor mintali? a. tutela. oricand singur si personal. 183. numai minorii si alienatii. parintii nu au aceleasi drepturi si obligatii fata de copiii lor minori. drepturile parintesti se exercita in interesul copilului. Care sunt mijloacele de drept civil de ocrotire a minorilor? a. b. c. ocrotirea parinteasca se exercita de ambii parinti. debilii mintal. parinti. parintele are drepturi asupra bunurilor copilului. 187. . 184. b. b. curatela. b. ocrotirea parinteasca se exercita numai de parintele caruia i-a fost incredintat copilul. numai cu incuviintarea prealabila a ocrotitorului legal. c. numai tutela. parinti. ocrotirea parinteasca se exercita numai de tata. numai curatela. b. c. 185. alienatii. minorii. tutela. tutela. Care sunt principiile ocrotirii parintesti? a. 186. cu dubla incuviintare (a ocrotitorului legal si a autoritatii tutelare). c. Care sunt categoriile de persoane fizice ocrotite de mijloacele de drept civil? a.

189. numai raspundere penala. Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a avea capacitatea de a fi tutore? a. autoritatea tutelara de la domiciliul minorului. 192. vecinii. colegii de scoala ai acestuia. b. c. Ce persoane au obligatia de a instiinta autoritatea tutelara cand afla de existenta unui minor lipsit de ocrotire parinteasca? a. se deschide doar daca parintii minorului sunt declarati morti. raspundere contraventionala. autoritatea tutelara de la domiciliul tutorelui. c. o singura latura -patrimoniala. daca auoritatea tutelara .188. se deschide daca parintii minorului sunt declarati disparuti sau morti. b. o singura latura -personala. b. 193. b. Ce fel de raspundere se antreneaza pentru parintii care nu-si indeplinesc drepturile si indatoririle parintesti? a. c. Cate laturi are continutul ocrotirii parintesti? a. c. c. b. doua: personala si patrimoniala. instanta de la domiciliul minorului. se deschide in cazul in care unul din parintii acestuia este mort. poate fi si o persoana pusa sub interdictie. trebuie sa fie o persoana cu capacitate deplina de exercitiu si bune purtari. Cine numeste tutorele? a. În ce situatii se instituie tutela minorului? a. chiar si persoanele puse sub interdictie. b. 190. decazut din drepturile parintesti ori disparut. din imobilul unde locuieste acesta. 191. raspundere civila.

participa la inventarierea bunurilor minorului. apare. 197. c. cand parintele decazut din drepturile parintesti si declarat disparut. poate fi si o persoana careia i s-a restrans exercitiul drepturilor politice. va trebui sa isi dea avizul pentru instrainarea valabila a unui bun al minorului catre sotul sau o ruda in linie dreapta a tutorelui. intocmeste dari de seama. orice acte de instarinare a bunurilor minorului. b. incuviinteaza actele prin care se instraineaza bunuri ale minorului. in conditiile legii. poate fi exercitata de unul din parintii minorului. c. Care sunt situatiile in care tutela poate inceta? a. la cererea minorului. fara incuviintarea autoritatii tutelare? a. Ce obligatii are tutorele pe parcursul tutelei? a. Ce categorie de acte necesita incuviintarea autoritatii tutelare. la cererea minorului. este o masura care se instituie in conditiile legii de catre autoritatea tutelara. . gajarea bunurilor minorului. 196. Ce reprezinta curatela minorului? a. la tutela minorului? a. la deschiderea tutelei. Ce acte poate sa incheie singur tutorele minorului sub 14 ani. se instituie la cererea minorului. incuviinteaza toate actele minorului. la cererea tutorelui. c. considera ca acest lucru nu impiedica exercitarea tutelei. acte de conservare. b. c. 194. b.c. poate instraina bunuri ale minorului pentru a-si incasa remuneratia stabilita de catre autoritatea tutelara. 198. 195. c. b. b. in orice situatie.

b. Ce reprezinta plasamentul? a. . se instituie daca nu se poate realiza concomitent inlocuirea tutorelui cu alt tutore. este sinonima cu tratamentul medical. Care sunt caracterele juridice ale tutelei minorului? a. legalitatea. Care sunt efectele punerii sub interdictie judecatoreasca? a. este o masura facultativa. b. b. b. are ca efect lipsirea persoanei de capacitatea de folosinta. care se stabileste in situatia copilului abuzat sau neglijat. controlul permanent exercitat de catre instanta de judecata. Care sunt conditiile necesare pentru punerea sub interdictie? a. se instituie la cererea intantei de judecata. c. are efecte in ceea ce priveste capacitatea de exercitiu a persoanei. c. persoana fizica sa nu fie lipsita de discernamant. 202. c. dispus de o autoritate medicala. b. cand copilul este lipsit definitiv de ocrotirea parinteasca. c. Care sunt principiile exercitarii tutelei minorului? a. 203. 204. o masura ce se dispune. 201. este intotdeauna cu caracter oneros. Care sunt cazurile de instituire a curatelei minorului? a. exercitarea de catre parintii firesti. este o masura de protectie speciala. reprezinta o masura de protectie speciala. 200.199. cu caracter temporar. care poate fi dispusa la o persoana sau o familie ori un asistent maternal. cu caracter temporar. exercitarea exclusiv in interesul minorului. de catre instanta de judecata. c. precum si in cea a copilului gasit sau abandonat in untati sanitare. cu acordul parintilor.

daca persoana pusa sub interdictie este minor sub 14 ani. b. pntru cercetari preliminare. efectul lipsirii de capacitate de exercitiu se va produce de la data horararii de puenre sub interdictie. poate fi ceruta doar de membrii familiei. presedintele instantei trimite cererea. de la data ramanerii definitive a hotararii (irevocabila). 209. doar persoanele apropiate celui in cauza. c. lipsa de discernamant sa se datoreze alienatiei ori debilitatii mintale. medicului legist. 208. poate fi ceruta de autoritatea tutelara si de alte persoane prevazute de lege. impreuna cu inscrisurile anexate. . c. De la ce data isi produce efectele hotararea judecatoreasca de punere sub interdictie? a. Cine poate cere punerea sub interdictie judecatoreasca? a. face necesara reprezentarea persoanei in cauza la facerea actelor civile. care il cunosc bine. cererea initiala se depune la parchet. de la data pronuntarii hotararii.b. persoana cu capacitate deplina de exercitiu devine o persoana lipsita de aceasta capacitate. 207. c. lipsa de discernamant sa-i permita persoanei sa se ingrijeasca de interesele sale. daca persoana pusa sub interdictie este minor 14-18 ani. b. efectul este trecerea la capacitatea deplina de exercitiu. Care sunt efectele punerii sub interdictie la minorul intre 14-18 ani? a. este dispusa de autoritatea tutelara de la domiciliul persoanei in cauza. c. 205. c. Ce se intampla in faza contradictorie a procedurii punerii sub interdictie? a. b. b. interogatoriul paratului este obligatoriu. b. Ce efecte are punerea sub interdictie judecatoreasca? a. 206. face necesara asistarea persoanei in cauza la facerea actelor civile.

pentru persoana care a implinit 18 ani se realizeaza de catre un reprezentant al autoritatii tutelare. Cine poate cere instituirea curatelei? a. de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial. boala. b. În ce conditii se ridica interdictia judecatoreasca? a. c. se ridica daca au incetat cauzele care au provocat interdictia.c. De cate feluri este curatela? a. 214. c. persoana fizica sa fie lipsita de discernamant. se ridica daca au incetat cauzele care au provocat interdictia. autoritatea tutelara. c. c. chiar daca stie sa scrie. 210. dar este batrana. prin hotararea autoritatii tutelare. 213. poate fi numai a incapabilului. care isi produce efectele de la pronuntare. b. prin hotararea instantei de judecata. 212. tutorele. se ridica prin hotararea judecatoreasca. dar la cererea expresa a persoanei in cauza. se poate institui daca persoana este plecata vreme indelungata de acasa. desemnat de aceasta. in cazul surdo-mutului. 211. cel ce urmeaza a fi reprezentat. infirmitatea sau batranetea celui in cauza. in termen de 24 de ore de la aparitia unei situatii deosebite. Care sunt cazurile de instituire a curatelei? a. in orice situatie. b. b. prin hotararea de punere sub interdictie. sunt stabilite de autoritatea tutelara. Care sunt conditiile de fond pentru punerea sub interdictie? a. c. . se poate institui chiar daca persoana isi poate apara interesele. b. in orice situatie.

c. 218. Ce se intelege prin identificarea persoanei fizice? a. 220. dobandit prin lege. c. ca reprezentant al guvernului in teritoriu. se realizeaza numai prin nume. la cerere sau din oficiu. opozabilitatea. sediu. b. numele este legat de persoana omului. Care institutie este competenta sa instituie curatela? a. poate fi vandut. institutia prefectului. b. Ce se intelege prin unitate ca si caracter juridic al numelui? a. c. se realizeaza prin nume. Ce se intelege prin inalienabilitatea numelui de familie? . Care sunt caracterele juridice ale numelui? a. numele de familie si patronimicul. alienabilitatea. b. este un atribut de identificare a acesteia. 219. b. reprezinta cuvantul care o individualizeaza in familie. desi numele este alcatuit din nume de familie si prenume desemneaza aceeasi persoana fizica. resedinta. domiciliu. b. 216. b. nu poate fi donat. 221.215. Care sunt elementele constitutive ale numelui ? a. Ce reprezinta numele persoanei fizice? a. numele de familie si prenumele. instanta de judecata. presupune individualizarea acesteia in raport ce ceilalti. prenumele si numele de botez. ca orice persoana are drept la un nume. c. autoritatea tutelara. c. 217. c. nationalitate. reprezinta un drept subiectiv patrimonial al persoanei.

numele de familie al copilului din afara casatoriei se stabileste de catre autoritatea tutelara. se dobandeste prin efectul filiatiei. presupune ca persoana fizica nu poate renunta la acesta. b. putandu-l vinde. Cum se stabileste numele de familie? a. b. se poate modifica de drept prin schimbarile intervenite in starea civila a persoanei. va fi stabilit de instanta de judecata daca parintii nu se inteleg. din casatorie va purta numele comun de casatorie al parintilor. b. prin hotararea instantei de judecata. nu este valabila in privinta numelui de familie transmis prin filiatie. daca parintii se inteleg. 224. 223. c. c. adoptie sau casatorie. Cum se stabileste numele de familie al copilului din afara casatoriei? a. În ce situatii se modifica numele de familie? a. 226. b. Ce nume de familie va purta copilul din casatorie? a. isi poate manifesta vointa in privinta numelui de familie pe care il va purta. se va stabili de autoritatea tutelara. va fi numele de familie al unuia din parinti. va purta numele stabilit de autoritatea tutelara. c. 225. c. poate fi schimbat doar in cazurile expres pravazute de lege. b. cu nume de familie diferite. se va stabili de catre instanta de judecata. c. cu parinti necunoscuti? a. 222. in baza unei hotarari judecatoresti. . Cum se stabileste numele de familie al copilului gasit. se stabileste prin dispozitia primarului.a. va fi numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. presupune ca nu il poate transmite gratuit. nu se inteleg. daca parintii casatoriti.

prin decizie administrativa. ca il vor purta in casatorie. 229. 230. ca il vor purta in casatorie. b. . poate fi schimbat de drept in situatii determinate. c. prin acordul sotilor. b. numele pe care viitorii soti il declara. c. Ce se intelege prin schimbarea numelui de familie pe cale administrativa? a. Care este situatia numelui de familie in ipoteza divortului? a. prin hotararea instantei de judecata. sotul care si-a schimbat numele prin casatorie va reveni totdeauna la numele anterior. Care este numele de familie purtat in urma casatoriei? a. 227. nu este permisa in nicio situatie. inlocuirea numelui de familie cu alt nume de familie. prin hotararea autoritatii tutelare. numele de familie pe care autoritatea tutelara decide sa il poarte viitorii soti. prin decizie administrativa. Cine poate dispune modificarea numelui de familie? a. inlocuirea prenumelui unei persoane. prin incuviintarea de a purta numele acestuia din urma. c. prenumele pe care viitorii soti il declara. b. va fi pastrat de fostii soti. se poate face de autoritatea tutelara in situatia stabilirii filiatiei si fata de celalalt parinte.b. b. poate fi pastrat si dupa divort. in fata delegatului de stare civila. poate fi schimbat in orice situatie. c. c. prin incuviintarea de a purta numele acestuia din urma. se poate face de instanta de judecata in situatia stabilirii filiatiei si fata de celalalt parinte. in fata delegatului de stare civila. inlocuirea numelui de familie cu alt nume de familie. cu acordul sotului al carui nume de familie a fost luat de soti. 228.

exclude posibilitatea schimbarii acestui. b. determina locul primirii pretului. Care este importanta juridica a domiciliului persoanei fizice? a. voluntar. 234. dreptul la domiciliu este un drept real patrimonial. formeaza obiectul dreptului la pseudonim. este supus modificarii si schimbarii pe cale administrativa. 233. este locul unde are locuinta statornica. b. ci atribuit de altii. De cate feluri este domiciliul dupa modul de stabilire? a. are importanta sub aspectul capacitatii civile. Ce se intelege prin unicitate ca si caracter juridic al domiciliului? a. avand ca obiect o locuinta. dar din familii diferite. 236. c. nu are are importanta in materia succesiunilor.231. b. c. b. este ceea ce distinge o persoana de persoane cu acelasi nume de familie. o persoana fizica poate avea un singur domiciliu. la fel ca si numele de familie. 232. b. Ce este prenumele? a. c. un drept care nu este opozabil erga omnes. c. Ce este domiciliul persoanei fizice? a. un drept patrimonial al persoanei. . impus de o institutie a statului. c. un drept patrimonial al persoanei. exclude coexistenta domiciliului de drept comun cu cel conventional. b. 235. este locul unde are locuinta temporara. in orice conditii. c. nu este ales de persoana. Ce este pseudonimul? a.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->