You are on page 1of 3

SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (T/TE) BAGAN DATOH

36100 Bagan Datoh, Perak Darul Ridzuan Tel / Faks : 05-6466194 E-mail : sjktbd@yahoo.com ABD 5136

LAPORAN SAMBUTAN HARI GURU, SJK (T/TE) BAGAN DATOH,PERAK.
Sambutan Hari Guru 2011 di Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil / Telugu) Bagan Datoh telah diadakan pada hari Isnin 16 Mei 2011. Sambutan ini telah diadakan pada pukul jam 7.30 pagi di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil / Telugu) Bagan Datoh . Tema Hari Guru pada tahun ini ialah “GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA”. Tujuan utama mengadakan Sambutan Hari Guru adalah untuk meraikan dan membalas jasa guru-guru SJK(T/Te) BAGAN DATOH di samping dapat mengeratkan hubungan di antara guru-guru dan pelajarpalajar. Seramai 10 orang guru dan 32 orang murid telah bersama-sama meraikan sambutan hari guru pada tahun ini. Pada jam 7.30 pagi, semua murid telah berkumpul di dewan sekolah. Perhimpunan rasmi hari guru telah dikendalikan oleh Guru Bertugas Cik.S.Moganasunthari. Antara aktiviti yang telah dijalankan ialah nyanyian tiga buah lagu iaitu Lagu Negaraku, Lagu Negeri Perak dan Lagu Perak Setiasa di Puncak Kecemerlangan . Kemudian, disusuli dengan bacaan doa, ucapan Pengerusi Majlis dan ucapan Guru Besar. Dalam ucapannya , beliau mengucapkan ribuan terima kasih atas segala jasa baik yang dicurahkan oleh guru-guru untuk meningkatkan prestasi sekolah. Beliau juga menyatakan bahawa kerjasama para guru SJK (T/Te) Bagan Datoh amat dihargai. Seterusnya Guru Besar bersama guruguru sekalian menyanyikan Lagu Guru Malayasi, Lagu Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara dan bacaan Ikrar Guru.

murid-murid berehat di kantin sekolah. Appalanaidu a/l Akiah dijemput hadir ke Majlis Hari Guru untuk upacara penyampainan Anugerah Tokoh Guru. semua guru dan murid berkumpul sekali lagi di dewan sekolah. En. Antara aktivitiaktiviti yang telah dijalankan adalah permaianan kumpulan. dan sebagainya. .00 pagi. Semua guru dan murid tahap 2 mengambil bahagian dalam permainan ini. Majlis diteruskan dengan ucapan ketua murid oleh Tharshini a/p Pitchamuthu. Pada jam 11. Majlis dimeriahkan lagi dengan persembahan murid.Perutusan Perdana Menteri Malaysia danKetua Pengarah Pelajaran Malaysia dibaca oleh Guru Kanan Pentadbiran dan Guru Kanan HEM.Meena Guru Kanan Pentadbiran serta ucapan dasar oleh Guru Besar. Pelbagai makanan telah disediakan kepada murid-murid untuk menjamu selera.majlis dimeriahkan dengan aktiviti sukaneka .Guru Besar menyampaikan hadiah kepada semua guru. Majlis Hari Guru diteruskan lagi dengan penyampaian Anugerah Tokoh Guru peringkat sekolah kepada tetamu khas seterusnya dengan ucapan Tokoh Guru. bolling.Tetamu Khas iaitu bekas guru besar SJK (T/Te) Bagan Datoh.Akhir acara. Pada jam 10.00 pagi. Selepas itu. Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh Pn. Murid-murid juga mengambil kesempatan ini untuk meraihkan guru-guru mereka dengan mengadakan jamuan makan untuk semua guru.

.Majlis diakhiri dengan jamuan makan tengah hari yang telahdiadakan di kantin sekolah. Sesi persekolahan tamat pada pukul 1. 17 MEI 2011 ---------------------------------------------(PARVATHI A/P SUBRAHMANIAM) SETIAUSAHA PROGRAM SAMBUTAN HARI GURU SJK(T/TE) BAGAN DATOH.15 tengahari. Laporan disediakan oleh. Semua guru dan murid telah terlihat dalam Sambutan Hari Guru tahun 2011peringkat sekolah ini dengan jayanya.