You are on page 1of 12

Asal usul nama BAHULU

Mengikut sejarah orang-orang dahulu, perkataan BAHULU atau BAULU adalah datang dari frasa "buah tangan daru hulu". Ini kerana orang-orang dahulu menggunakan pengangkutan air sebagai jalan utama. Oleh kerana ketinggian budi orang Melayu, mereka sangat menghormati jiran tetangga dan saudara mara. Kuih bahulu dijadikan buah tangan dan menjadi medium pengerat hubungan sesama mereka.

SEJARAH KUIH BAHULU

Kuih Bahulu ini merupakan kuih tradisional orang Melayu dari zaman dahulu. Masa dahulu untuk membuat kuih bahulu mengambil masa yang lama dari kerja penyediaan adunan hingga proses pembakarannya. Kuih Bahulu telah menjadi menu utama di dalam hidangan masyarakat Melayu pada hari-hari perayaan atau pada majlis-majlis kebesaran, seperti Hari Raya dan Majlis Perkahwinan. Kemampuan menyediakan kuih bahulu yang baik dari segi rupa dan citarasa menjadi kebanggaan seseorang individu kerana ianya menjadi tumpuan kepada penggemar kuih bahulu. Atas senario ini keluarga kami antara pewaris pembuat kuih bahulu yang sering mendapat tempahan kuih bahulu apabila tiba musim perayaan atau apabila ada majlis keramaian. Atas pendedahan secara langsung dengan aktiviti membuat kuih bahulu dari generasi terdahulu, maka kami generasi masa kini bertekad untuk mewarisi kelangsungan keluarga dalam membuat kuih bahulu. Dengan adanya peralatan moden proses asimilasi pembuatan bahulu telah menghasilkan perniagaan berasaskan kuih bahulu. Maka kini diwujudkan entiti perniagaan bernama BAHULU WARISAN

iaitu cara tradisional dan menggunakan pendekatan moden. maka sukar bagi kami mencari sumber perusahaan cara asli. Pada asalnya. sama seperti pizza kerana ia dibakar atas tudung periuk. agak-agak hangat.Bahulu adalah kuih tradisional kaum Melayu di Malaysia. Tetapi disebabkan cara moden lebih pantas dan mudah melalui penggunaan mesin pengisar dan ketuhar. 6. Untuk meringankan kuih bahulu. 3. Malahan terdapat bahulu berperisa strawberi dan cappuccino!” Cara membakarnya pula agak berbeza. Indonesia dan dibawa masuk ke Malaya oleh orang-orang Jawa.” “Kuih ini diusahakan menerusi dua cara. Cara menyediakan: 1. seringkalinya kuih ini akan dibawa mereka sebagai buah tangan. Kuih ini dipercayai berasal dari suatu tempat bernama Bangkahulu. Bahan-bahan: 1 mangkuk telur ayam 1 mangkuk gula pasir 1/2 kilogram tepung gandum Sedikit minyak. Lama kelamaan. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. 2. 4. . Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Kacau adunan sehingga sebati. Terutamanya semasa musim perayaan. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. kuih ini berbentuk bulat dan leper. Ia juga sudah menjadi makanan kegemaran bangsa lain seperti masyarakat Cina dan India. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Begitulah asal usul nama kuih itu. panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur.orang menyebutnya sebagai „buah tangan dari hulu‟ sehingga ia dikenali sebagai „bahulu‟. Sumatera Selatan. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan. Pendekatan moden juga membolehkan bahulu terhasil dalam pelbagai perisa. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat. Satu lagi kemungkinan nama kuih itu begitu adalah kerana ia dicipta oleh orang di hulu sungai. Apabila berziarah. kerana dahulu bahulu dibakar mengunakan dulang yang berisi pasir dan diletakan bara arang kayu diatas penutupnya untuk meratakan haba. 5. Sebelum bakar bahulu.

kuih raya popular. bagaimana memasak kuih bahulu. cara memasak kuih bahulu. kuih raya tradisional. juadah hari raya. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.7. hari raya. Cara Membuat Kuih Bahulu. . resepi kuih bahulu.

Yang benar. iaitu orang sumber yang telah sudi berkongsi ilmu dan maklumatyang diperlukan untuk melengkapkan tugasan ini. kerana telah bekerjasama dan membantu menyiapkan tugasan ini. terima kasih. Sekian. Setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih ini juga saya ucapkan kepada Puan Zakiyah binti Zaki.Senarai peralatan semasa membuat kuih bahulu Contoh penghargaan. Sesungguhnya. Tidak dilupakan juga ucapan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan saya iaitu. pengalaman dan pengetahuan yang saya perolehi amat bermakna. Nama Rakan 2 dan Nama rakan 3. Saya binti Bapa saya . Nama Rakan 1.

....... Banyak maklumat berguna dapat diperolhi berdasarkan pemerhatian saya di sini......... Tugasan akan menjadi lebih mudah apabila ianya dilaksanakan secara berkumpulan dan mendapat bantuan daripada semua pihak terutamanya guru...untuk mandapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang kajian ini... Usaha perlu terus digembeling untuk mengekalkannya agar generasi akan datang berpeluang mewarisinya.. merekod. terdapat beberapa objektif yang ingin saya capai... Maklumat yang direkodkan membolehkan saya mengenali kegiatan ekonomi tradisinal tersebut dengan lebih mendalam lagi. akhbar....Contoh OBJEKTIF KAJIAN Dalam melaksanakan Kerja Kursus Sejarah ini......... Saya dapat mengetahui dengan lebih mendalam tentang keunikan ekonomi tradisional tersebut.dari ... 3. Saya akan melalui sendiri pengalaman mencari. Melalui kajian ini juga.. 4.. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat .. saya telah menemu bual .. Kaedah penyelidikan perpustakaan ......................... Kajian ini juga secara tidak langsung akan dapat memupuk perasaan bangga menjadi rakyat Malaysia kerana negara ini mempunyai pelbagai kegiatan ekonomi tradisional yang menjadi warisan dan identiti masyarakat Malaysia.. Melalui kajian ini juga saya dapat menanamkan sikap sabar.......... majalah. saya dapat mengetahui tentang kaedah penyediaan dan pemasaran kuih bahulu serta perkembangannya....... dan memasarkan produk tempatan tersebut. Contoh Kaedah Kajian : 1. Begitu juga.... ibu bapa dan rakan-rakan................ Saya akan menggunakan kemahiran dan kaedah yang dipelajari untuk melaksanakan sesuatu kajian ilmiahdengan tatacara yang betul.. Kaedah analisis dokumen Saya juga turut merujuk dokumen dari ........ penulisan kajian saya tidak akan diragui akan kebenarannya... internet dan lain-lain lagi berkaitan dengan kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia.. Dengan ini.. bekerjasama dan bertoleransi ketika proses mengumpul dan mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk menyiapkan kerja kursus ini.. menganalisis dan mensintesis maklumat dari pelbagai sumber yang sahih seperti buku ilmiah. Kaedah temu bual Melalui kaedah temu ramah...... saya mendapat pengetahuan dan pengalaman luas tentang cara-cara membuat kajian ilmiah... untuk memastikan kesahihan fakta yang ada............ 2...... untuk mengkaji bagaimana pengusaha tersebut memproses. mengumpul fakta... Di antara objektif tersebut adalah seperti untuk mengetahui lebih mendalam lagi tentang kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia.. jelas dan tepat.......

. kreatif dan berinovasi. akhbar............. Dengan maklumat yang diperolehi akan memantapkan lagi kajian yang saya lakukan ini. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya3.. Contoh Rumusan Setelah menjalankan kajian ini...... 5... bekerjasama dan bertoleransi. melalui kajian ini juga akan dapat menonjolkan masyarakat yang saling tolong menolong.. Sebagai rakyat Malaysia. Akhir sekali... Setelah itu aktiviti itu diwa ... kemajuan ekonomi negara bergantung kepada rakyat yang produktif......... saya lebih peka dan menghargai barang buatan tempatan ini dalam membantu ke arah kemajuan ekonomi tempatan dan negara..Sejarah dan asal usul kegiatan ekonomi Sejarah perikanan di Malaysia telah berkembang sejak zaman paleolitik sehinggalah kini. 6. Di samping itu..... . Hasilnya......Nama dan jenis kegiatan ekonomi Kegiatan ekonomi yang saya kaji ialah kegiatan perikanan... Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah..untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. saya dapat memahami lebih dalam tentang perusahaan menghasilkan produk tempatan yang terdapat di tempat saya khasnya dan di negara kita amnya.... Ini secara tidak langsung akan dapat memupuk semangat kekitaan dalam masyarakat.. Muat turun internet Saya turut menggunakan kemudahan ict yang terdapat dalam negara kita dengan melayari laman sesawang produkyang dikaji malah turut memuat turun bahan yang terdapat sebagai rujukan. Contoh hasil kajian. (1) Maklumat Asas ..... kita mestilah berbangga produk tempatan dengan kebanggaan inilah yang akan menjadi pemangkin kepada kemajuan dan keharmonian negara kita... Kaedah Audio visual Saya juga turut menggunakan kaedah audio visual dengan melihat rancangan ... Bukti penemuan alat untuk menangkap ikan dari zaman paleolitik di menunjukkan bahawa aktiviti menangkap ikan merupakan antara aktiviti utama untuk mendapatkan sumber makanan......Saya juga turut mengunjungi perpustakaan ..

Pihak yang mengusahakan Pihak yang mengusahakan kegitan perikanan ini ialah Encik Osman bin Ali dan penduduk yang tinggal di sekitar Pantai Leka.Tujuan dijalankan Encik Osman menjalankan kegitatan ini sebagai sumber pendapatan untuk menyara keluarganya. Parit Jawa. Parit Jawa merupakan seorang nelayan. Sejarah Melayu mengatakan bahawa kegiatan ekonomi sara diri yang giat dijalankan oleh masyarakat Melayu Melaka ialah aktiviti perikanan iaitu menangkap ikan di laut. kegiatan perikanan merupakan pekerjaan warisan turun-temurun keluarga yang dilakukan oleh nenek moyang beliau yang terdahulu. Muar.risi secara turun temurun sehingga zaman kesultanan melayu Melaka dan kesultanan-kesultanan lain pula.Proses dan cara pelaksanaan . (2) Latar Belakang . Kegiatan perikanan merupakan pekerjaan turun-temurun keluarga beliau.Lokasi kajian Saya telah melakukan kajian ini di Pantai Leka. Parit Jawa. Muar. Encik Osman telah bergiat dalam kegiatan perikanan selama 35 tahun ketika beliau berumur 19 tahun. . . di mana kebanyakan penduduk yang tinggal di Pantai Leka. Faktor persekitaran juga menyumbang kepada faktor Encik Osman memilih kegiatan perikanan sebagai sumber persekitaran. . Selain itu.

Selepas menjual hasil tangkapannya. Kemudian pukat akan ditarik ke atas dengan menggunakan keempat-empat penjurunya. satu unjang baru akan diturunkan dan ikan-ikan akan bergerak ke arah unjang baru di bawahnya ada pukat. Kemudian. ramai pemborong-pemborong nelayan lain termasuklah pemborong tetap Encik Osman telah berada di sana untuk membeli hasil tangkapan mereka.Encik Osman akan berada di jeti bersama-sama anaknya sebelum bertolak ke laut.Peralatan dan kaedah yang digunakan Peralatan yang digunakan oleh Encik Osman untuk menangkap ikan ialah jala. Bila ikan berkumpul. Beliau telah mengguakan kaedah pukat tangkul iaitu berbentuk segi empat sama dan unjang gigunakan untuk tarik perhatian ikan supaya berkumpul. Encik Osman akan membawa ikan-ikan yang berlebihan ke rumahnya untuk dimasak kepada anak-anaknya. Encik Osman dan anaknya akan bertolak ke laut pada pukul 1 pagi dan beliau akan pulang pada pukul 12 tengah hari. Pada kebiasaannya. selebihnya beliau akan menjemur ikan-ikan tersebut untuk dijadikan ikan kering dan akan dijual di kedai-kedai.Tempat dan kawasan Kawasan Encik Osman melakukan penangkapan ialah di sempadan perairan Indonesia-Malaysia iaitu Selat Melaka. (3) Sumbangan dan pengaruh kepada keluarga atau masyarakat . anaknya akan memastikan bot yang akan dinaiki mereka itu berada dalam keadaan yang baik dan selamat digunakan. Sementara itu. . daN SEBUAH BOT. pukat. . Beliau juga akan memastikan keperluan mereka cukup dan lengkap seperti bekalan makanan dan minuman mereka sepanjang mereka di laut. Setibanya mereka di jeti.

beliau pernah terjatuh ke laut ketika ribut melanda. Hal ini merupakan perkara yang perlu dicontohi oleh generasi muda sekarang agar tradisi keluarga dan budaya orang Melayu tidak ditelan zaman.Prasarana dan rangkaian perniagaan Hasil tangkapan Encik Osman akan dijual kepada pemborong tetapnya dan selebihnya beliau akan jualkannya di pasar.Cabaran dan kekangan yang dihadapi Antara cabaran dan kekangan yang dihadapi oleh Encik Osman ialah cuaca yang tidak menentu. . Dengan kegiatan ini juga Encik Osman dapat menghantar anaknya meneruskan pembelajaran di universiti. .Penerusan tradisi keluarga Encik Osman telah meneruskan perkerjaan yang sudah menjadi tradisi keluarganya.Status keluarga dan mobiliti sosial Kegiatan perikanan yang dilakukan oleh Encik Osman telah dapat membantu keluarganya untuk menjana kehidupan yang serba lengkap dan selesa..Peluang perkerjaan Kegiatan perikanan yang dijalankan oleh Encik Osman telah memberikan peluang kepada anaknya malahan untuk penduduk setempat untuk bersama-sama beliau menangkap ikan. Encik Osman juga membuat ikan kering dan budu sebagai sumber pendapatan tambahan baginya. . Contohnya. (4) Prospek . .

Contohnya. Kursus ini telah membantu beliau meningkatkan hasil penangkapan dan dapat membantu beliau menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi. Lantaran itu. Parit Jawa terhadap kegiatan perikanan ini amat menggalakkan. Encik Osman juga diberi kursus dan mendapat khidmat nasihat daripada pihak berkanun seperti Persatuan Nelayan dan Jabatan Pertanian. Hal ini demikian kerana. . . Selain itu. Pantai Leka. masalah ikan yang semakin berkurangan akibat daripada nelayan yang tidak bertanggung jawab yang menggunakan pukat-pukat yang tidak diharamkan seperti pukat buaya dan pukat harimau.Reaksi dan penerimaan masyarakat Kegiatan perikanan di Malaysia menjadi kebanggaan masyarakat kerana nalayan amat penting kerana nelayan menangkap ikan yang merupakan antara sumber protein yang utama bagi rakyat negara ini. Parit Jawa sebagai sumber pendapatan untuk menyara diri mereka keluarga.Selain itu. Di samping itu. melalui kegiatan ini. Parit Jawa telah terkenal di seluruh Malaysia dan telah membanggakan rakyat setempat.Penglibatan pihak luar atau galakan Banyak bantuan yang diperoleh Encik Osman daripada pihak luar sama ada kerajaan ataupun swasta. kegiatan ini telah membuka peluang pekerjaan kepada ramai penduduk di Pantai Leka. Bantuan Kerajaan kepada nelayan-nelayan seluruh Malaysia baru-baru ini iaitu Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M) telah banyak membantu Encik Osman dalam kegiatan perikanan beliau seperti menaik taraf bot. . subsidi diesel dan pinjaman membeli bot dengan kadar faedah yang rendah. penerimaan penduduk di Pantai Leka.

Kegiatan perikanan juga merupakan dijadikan sumber pendapatan tetap kepada sesetengah keluarga. saya berharap industri menangkap ikan di Malaysia akan dipertingkatkan seperti di negara Jepun dan para nelayan boleh diketegorikan sebagai berpendapatan tinggi dimana boleh menarik minat golongan muda untuk menceburinya suatu hari nanti. kegiatan ekonomi tradisional tidak harus dilupakan kerana kegiatan ini merupakan tradisi yang menjadi keistimewaan rakyat Malaysia. Selain itu.Saranan dan harapan Harapan Encik Osman ialah agar ramai golongan muda akan menceburkan diri dalam kegitaan perikanan seterusnya beliau dapat berkongsi pengalaman beliau kepada anak-anak muda tersebut untuk menjadi pewaris perusahaan nelayan. Pada pandangan saya. . Beliau juga berharap masyarakat nelayan tidak berasa rendah diri kerana perkerjaan ini merupakan pekerjaan yang halal dan boleh menjadi satu perusahaan yang menguntungkan. sekiranya kegiatan ini dilupakan dan dibiarkan ditelan zaman. Tuntasnya.. Seterusnya. Jadi. Beliau juga berharap kerajaan boleh mengadakan kursus di peringkat ijazah dalam perusahaan nelayan agar di Malaysia agar masa depan merupakan nelayan-nelayan yang berilmu. hilanglah juga sumber pendapatan keluarga-keluarga ini dan masa yang sama ekonomi negara juga akan terjejas. beliau berharap kerajaan dapat mmbantu lebih ramai lagi nelayan untuk mendapatkan lesen bot laut dalam. beliau juga berharap agar ada anaknya yang dapat meneruskan warisan keluarga beliau agar dapat menjadi kebanggan generasi akan datang.