You are on page 1of 11

Bermula daripada 3 hingga 18 September ini, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) akan mengadakan sesi temuduga untuk calon

-calon Pegawai Teknologi Maklumat (PTM) . Tahniah diucapkan kepada mereka yang berjaya disenarai pendek oleh SPA untuk t emuduga ini. Tidak mudah sebenarnya untuk layak dipanggil menghadiri temuduga seperti ini ker ana bilangan calon yang memohon adalah terlalu ramai berbanding kekosongan jawat an yang ditawarkan. Jika anda pernah memohon sebelum ini, anda boleh semak statu s permohonan anda di sini. Pengambilan ini adalah untuk mengisi beberapa kekoson gan gred F41 selepas berlakunya pengstrukturan semula (re-org) hampir di setiap agensi Kerajaan. PTM atau disebut juga sebagai System Analyst (S.A)/Penolong Pengarah/Penolong Se tiausaha (P.S.) dikategorikan sebagai jawatan kumpulan Pengurusan dan Profesiona l. Gred PTM terdiri daripada F41, F44, F48, F52 dan F54. Calon-calon PTM perlu m emiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda di dalam bidang teknologi makluma t atau kejuruteraan komputer. Di sini saya ingin kongsikan beberapa contoh soalan temuduga PTM yang mungkin ak an ditanya. Contoh-contoh soalan ini saya kumpulkan daripada beberapa soal jawab di dalam forum dan juga melalui pertanyaan lisan dengan kenalan yang berpengala man ditemuduga. Pada kebiasaannya, soalan temuduga PTM dibahagikan kepada dua bahagian iaitu soa lan umum dan khusus. Contoh Soalan Umum: 1. Apakah nama sistem pentadbiran Malaysia? 2. Apakah komponen yang terdapat di dalam Sistem Parlimen? 3. Siapakah ketua negara? Siapa ketua kerajaan? 4. Ceritakan pengalaman kerja sebelum ini. 5. Please introduce yourself? 6. Apakah maksud Integriti dan Akauntabiliti? 7. Apa yang anda faham mengenai Cyber Law Act? 8. Jelaskan mengenai MSC. 9. Apa itu e-Government? Berikan contoh. 10. What would you do to improve government services? 11. Apakah peranan IT dalam bidang pertanian? (Mungkin akan tanya dalam bidang l ain e.g: perikanan) 12. Berikan alasan kenapa anda ingin berkhidmat dengan kerajaan. 13. Apakah cabaran dan tindakan yg diambil oleh kerajaan dalam meningkatkan peng gunaan ICT di seluruh negara? 14. Can you please hightlight the best point about you and convince us why we sh uld take you? 15. Sanggupkah anda ditempatkan di tempat-tempat terpencil seperti di Bario (tem pat Nuri terhempas)? 16. Berikan kesan sekiranya sesebuah projek gagal disiapkan dalam masa yg ditent ukan? 17. Jelaskan tentang Perolehan komputer, Pembelian komputer, dan Spesifikasinya. 18. Ceritakan mengenai K-Economy. Contoh Soalan Khusus: 1. Apa yang anda tahu mengenai Wireless LAN? 2. Apakah perbezaan Backbone dan Star Topology? 3. Bagaimana hendak setup wireless LAN di sesebuah pejabat? 4. Apakah tugas seorang PTM 5. Apakah jenis-jenis network topology? 6. Berikan 2 contoh network topology dan nyatakan perbezaannya. 7. Apakah pangkalan data apa yang baik? 8. Terangkan maksud “normalization”.

matrik. Nyatakan peringkat-peringkat normalization. Apakah perkakasan untuk ke internet di dalam sesebuah pejabat dan nyatakan f ungsi-fungsinya.. 14.php?storyid=89 basically dia punya interview consists of 2 parts: 1. Nyatakan jenis-jenis Modem 19. Mengapa siaran astro tidak jelas sewaktu hujan tetapi siaran tv lain seperti tv1.. office etc). 10. Apa itu SDLC dan berikan contoh-contohnya...letak ic n surat branak kat 1st page. boleh je akak share kan tips interview yang akak tau. Berikan contoh-contoh format image.pmr..perjasa. 16. Apabila sistem telah dibangunkan. kalau ader professional cert cam ccna.pdf untuk bidang tugas ptm pulak. spm. Bezakan format-format image. boleh refer pekeliling ni: http://www. 28.htm 2. apakah perkara yang penting bagi memastika n sistem berjaya. 25. security -maybe kena tau jugak pelan kerajaan yang terkini dalam bidang ICT ni . Apakah Virus yang terkini? Rujukan: Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 15 Portal MyGov Persatuan Juruanalisa Sistem Sektor Awam (PERJASA) Perbekalan Skim mule2.g: mov ie. jawatan pegawai sistem maklumat ni baru je ditukar nama kepada pegaw ai teknologi maklumat..my/MyGov/BM/Directory/Citizen/Home.nak attend interview PSM ye.gov. sejarah malaysia dan pentadbiran kerajaan -untuk yang ni boleh refer buku sejarah malaysia masa kita form 4 dulu. 18. Terangkan apa itu wireless dan jenis-jenisnya.. dan tv3 yang menggunakan analog jelas... oracle. sape2 yg tak konvo lagik. Apakah fasa pembangunan sistem 11. -selain tu kena ingat nama2 menteri dan isu semasa di malaysia. boleh refer kat: http://www. boleh check kat: http://www..upsr tak yah kut. 13.. make extra copy utk attach ngam resume. sebelum tu..jpa. fotostat result tau.gov. tv2. untuk keterangan lanjut. tak de transkrip akademic. Apa itu PCMCIA? 21. ICT -yang ni pulak biasanya dia akan tanya bidang system analysis (mcm mana nak deve lop system-sdlc).. -untuk online reference. Terangkan perbezaan antara website dan portal. pastue academic cert. (Mungkin akan tanya format lain e.. Apakah perbezaan Prisma dan LCD? 17. Apakah yang faham mengenai LAN dan WAN? 20. networking. Adakah bahasa pengaturcaraan yang anda tahu? 24.9.letak xtra ko-ku cert. 15. music. klau ade surat sokongan. O. then.letak after academic cert. 12.my/pekeli ling/pp06/bil15/pp1506. Nyatakan perbezaan antara MIS dan EIS. Apakah perbezaan antara IMAP dan POP3? 22. Jelaskan tentang black box dan white box. Adakah anda pernah mengoperasikan server? nyatakan platformnya? 23.net/modules/news/article. 27. 26.. degree.

rash jawab grafik. fle ksibiliti (mcm waktu kerja dan pertukaran)dan kelebihan2 lain (pinjaman perumaha n. :-) Soalan: lg satu. minat dlm bidang ape pandangan ttg IT di Malaysia 1.tips lain: -biasanya akan dibuat dalam dual languages: bm dan bi -pakaian kena menepati pakaian yg dibenarkan dalam kerajaan. dll). Jawapan:nipn soalan peberet jgk ni. perempuan digalakka n pakai baju kurung. panel ke-2. elaun2. jwb le walaupun gaji yg private tawarkanlebi h banyak tp masih belum boleh menandingi kelebihan2 yang ada dalamgomen. lps tue die tany e camne nak bg sumbangan based on rash nye major.lagi pun dalamgoen ni kalau dah boring buat satu2 tugas yg sama dalam masa yg lama.. antara jawapan yg boleh dijawab: 1)ada banyak peluang untuk belajar benda baru dalam tugas sebab bidangtugas ptm ni luas (sila refer bidang tugas yg akak bagi sebelum ni).. kalau ikut yang dibenanrkan kasut bertutup depan dan belakang dana da tumit (sikit ke banyak ke). kalo dia tnya nape nak kejekerajaan s dgkn gaji skang dh ok.pembantu tadbir.kita boleh minta tukar ke jabatan lain untuk belajar benda ba ru plk(dalam 5 tahun) rash pon dah abis interview td.kalo la diorg tnya 'nape nak keje kerajaan ' nak jwb pe ek? Jawapan: soalan peberet ni. Soalan: kalo pakai kasut yg half tu leh X? Jawapan: kasut half2 tak boleh. die soh rash elaborate psl pelaburan haram di in ternet n die ade tanye ttg parlimen. Apa awak buat sekarang? . contohn ya dari segi meningkatkan kemahiran diri dalam bidangtugas dan bidang2 lain. memula die tanye rash major ape. Kalau boleh kasut tu warnanya gelapmacam hitam at au biru gelap... 3) ada peluanguntuk sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi bg meningkatk anpotensi kerja sbb JPA boleh beri pinjaman atau biasiswa pd staff gomen. sorang dari spa dan sorang lagi yg ada backgrou nd IT Soalan: kasut tuk pompuan kena pakai kasut bertutup ke? Jawapan:Haah. 4)boleh bergaul dan menimba ilmu dan pengalaman dari pelbagai bidangtugas sebab dalam satu jabatan ada banyak perjawatan mcm ptm. akauntan dll 5) jaminan kerjaya yg lebih stabil dan terjamin. Lepas tue panel tue tanye psl : 1 2 3 4 5 6 7 8 tugas PTM sdlc camne struktur bg satu2 department IT protokol topologi dbms kalau rash berminat dlm bidang pengkhususan. nak kongsikan pengalaman rash panel 1st tanye psl isu semasa. Soalan:pastu kalo dia tnya psl gaji skang.nak jwb pe lg yg seswai ek.. 2)ada peluang untuk meningkatkan kemajuan diri melalui kursus sebabkerajaan ada banyak peluang untuk kursus dalam bidang kita sendiri ataubidang2 lain spt yg di anjurkan oleh INTAN dan JPA. ptd.. -interviewer biasanya ada 2 org.

Apakah cabaran dan tindakan yg diambil oleh kerajaan dalam meningkatkan peng gunaan ICT di seluruh negara? 14. 10. Cerita pasal MSC. Pembelian komputer. Ceritakan pengalaman kerja sebelum ini. 9. F44. F48. Pandangan tentang kerajaan Indonesia. Sanggupkah anda ditempatkan di tempat-tempat terpencil seperti di Bario (tem pat Nuri terhempas)? 16. Awak ajar apa? 3. 17. Contoh-contoh soalan ini saya kumpulkan daripada beberapa soal jawab di dalam forum dan juga melalui pertanyaan lisan dengan kenalan yang berpengala man ditemuduga. Terlibat dengan persatuan kat kampus? Jawatan apa? 11. F52 dan F54. Can you please hightlight the best point about you and convince us why we sh uld take you? 15. 16. dan Spesifikasinya. soalan temuduga PTM dibahagikan kepada dua bahagian iaitu soa lan umum dan khusus. Jelaskan tentang Perolehan komputer. 2009 Oleh MOHD HAFIZ PTM atau disebut juga sebagai System Analyst (S. Berikan kesan sekiranya sesebuah projek gagal disiapkan dalam masa yg ditent ukan? 17. Di sini saya ingin kongsikan beberapa contoh soalan temuduga PTM yang mungkin ak an ditanya. 10. Apa yang dilakukan oleh kerajaan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam? 13. Beri dua jenis database. Apa kesan jerebu kepada hubungan antara negara? 9. Calon-calon PTM perlu m emiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda di dalam bidang teknologi makluma t atau kejuruteraan komputer. Pada kebiasaannya. May 4. Apa itu e-Government? Berikan contoh.) dikategorikan sebagai jawatan kumpulan Pengurusan dan Profesiona l. Apa yang anda faham mengenai Cyber Law Act? 8. Apa komen awak tentang isu jerebu? 7.g: perikanan) 12. .A)/Penolong Pengarah/Penolong Se tiausaha (P. Apa cadangan awak untuk menyelesaikan isu AP? 6. Apa kepimpinan Tun Dr Mahathir yang awak contohi? Kenapa? 12. Jelaskan mengenai MSC. What would you do to improve government services? 11. Apakah nama sistem pentadbiran Malaysia? 2. Contoh Soalan Umum: 1. Apakah peranan IT dalam bidang pertanian? (Mungkin akan tanya dalam bidang l ain e. Macammana nak mengatasi masalah ni? 8. Apa pendapat awak tentang isu AP? 5. Apakah komponen yang terdapat di dalam Sistem Parlimen? 3. Siapakah ketua negara? Siapa ketua kerajaan? 4. Apa dasar kerajaan terhadap open source? Contoh Soalan Temuduga Pegawai Teknologi Maklumat (F41) on Monday. Gred PTM terdiri daripada F41. Elok tak kerja 5 hari seminggu? 14. Kenapa awak nak kerja kerajaan? 4. Apakah E-Goverment? 15. 5.2. 13. Berikan alasan kenapa anda ingin berkhidmat dengan kerajaan.S. Please introduce yourself? 6. Apakah maksud Integriti dan Akauntabiliti? 7.

Bagaimana hendak setup wireless LAN di sesebuah pejabat? 4. office etc).Powertool 12. Sila scroll sampai di bawah untuk melihat alamat kedai! Antara barangannya adalah: 1. Nyatakan jenis-jenis Modem 19.Paip 10. 13. Apa itu PCMCIA? 21.Cat dan Berus 9. Negeri Sembilan.Bahan Pelincir 15. Ceritakan mengenai K-Economy.Cat 11. music. 7. Apa itu SDLC dan berikan contoh-contohnya. Apakah Virus yang terkini? Admin FF telah mengenal pasti 80 kedai hardware milik anak tempatan melayu jati bumiputera Islam yang ada di negeri Selangor. 9. Apakah yang faham mengenai LAN dan WAN? 20.Barangan Pertukangan 3.Barangan Bilik Air 5.Peralatan Pejabat 13. Perak. tv2. Apakah pangkalan data apa yang baik? 8. Adakah bahasa pengaturcaraan yang anda tahu? 24.18. Inbox admin gambar dan alamat kedai hardware dikawasan yang anda tahu! Tidak per lu lagi kita terhegeh-hegeh secara terpaksa membeli barangan hardware cina DAP l agi. 10. Apa yang anda tahu mengenai Wireless LAN? 2. Contoh Soalan Khusus: 1. 27.Barangan Elektrik 4. Apakah perkakasan untuk ke internet di dalam sesebuah pejabat dan nyatakan f ungsi-fungsinya.Alat penyelamat 14. Apakah tugas seorang PTM 5.Skru dan Nat 8. dan tv3 yang menggunakan analog jelas. Apakah jenis-jenis network topology? 6. Berikan 2 contoh network topology dan nyatakan perbezaannya. Adakah anda pernah mengoperasikan server? nyatakan platformnya? 23.g: mov ie. 12.Tombol dan Kunci 6. Nyatakan perbezaan antara MIS dan EIS. Apabila sistem telah dibangunkan. 28. Bezakan format-format image. 26. apakah perkara yang penting bagi memastika n sistem berjaya. Berikan contoh-contoh format image.Peralatan Sukatan dan ukuran . Apakah fasa pembangunan sistem 11. Jelaskan tentang black box dan white box. Terangkan apa itu wireless dan jenis-jenisnya. Apakah perbezaan Prisma dan LCD? 17. Terangkan maksud “normalization”. Terangkan perbezaan antara website dan portal.Mentol 7. 14. 16. Kedah dan Kelantan. Apakah perbezaan antara IMAP dan POP3? 22.Perkakas Dapur 2. Mengapa siaran astro tidak jelas sewaktu hujan tetapi siaran tv lain seperti tv1. Nyatakan peringkat-peringkat normalization. 25. 18. Apakah perbezaan Backbone dan Star Topology? 3. (Mungkin akan tanya format lain e. 15.

Medan Gopeng.Cahaya Home Style. Selangor 6. Jenjarom Jln SP 4/6. Mengelembu. Ipoh No. Kg Paya Renggam. Tmn Kledang Permai.Md Zabidi bin Saaid. Padang Rengas Lot 1382.Baikpulih Barang Logam 18. Semenyih No.16. Batu 5 ½ Desa Putra Sungai Merab. Kajang Jalan Pinggiran. Padang Rengas Kampong Pondok. Padang Rengas Kg. Ipoh. Jln Sg Merab Pinggiran Putra Jaya. Batu Caves Jln Samudera Barat 8.4. Selangor 03-8724 3785 ***PERAK*** 9. Ipoh 12 Medan Gopeng 3.Eriy Hardware. Bandar Saujana Putra. Selangor 03-6135 1488 8. Padang Rengas.Alat ganti dan aksesori 17. Ipoh. Selayang Pandang.TeamCoat Enterprise. Perak 05-7585178 / 3514 10.Suhaizi bin Zabidi. Kajang Lot 4849-A.Double Road Care.Setia Timber & Hardware Trdg.Abtu Jaya Enterprise. Perak 05-7583468 12. Jln Semenyih Sentral 2. Kg Majoi Baru.Eriy Hardware. Selangor 7. Perak 05-2862001/02 13. Keroh Hilir. Jenjarom. Ipoh 110 Jln Pemimpin. Perak 05-7584102 11. Selangor 03-8926 4095 2. Padang Rengas. Batu Caves. Tmn Samudera. Kajang.Eriy Hardware. Kajang Lot 24564. Kajang. Kajang.Hijrah Hardware. Semenyih Sentral. Ipoh Perak 016-5380047 14.Infitec Enterprise. Padang Rengas. Batu Caves Wisma TeamCoat No. Selangor 013-983 7872 3. Semenyih.dan banyak lagi hampir 300 item! ***SELANGOR*** 1. Kajang G-27. Perak 05-3130469 . Kajang Perdana. Kajang. Jln 6.Eriy Hardware.2. Batu Caves. Jln Kledang 7. Kampung Sungai Ramal Luar. Selangor 03-89251246 5. Groud Floor Jln Kajang Perdana 3.Syarikat Shanani.12-G. Selangor 03-8733 7442 4.

Felcra. P erak 05-5292378 16. Perak 019-5750780 20. Perak 05-6533001 26. Sungai Ranggam.Sms Construction & Hardware. Leboh Permaisuri. Pengkalan Hulu. Perak 04-4770292 24.MDL Trading.Indah Sekata Enterprise. Kg Gajah No.Berkat Hardware. Jln Tasek.3 Jln Klian Intan. Jelapang Maju. Bota.9. Tronoh No. Lengkok Jelapang Maju 5. Kg Gajah. Bandar Baru Seberang Perak. Teluk Intan Kedai Kayu Jalan Ulu Dedap. Pengkalan Hulu. Kg Bandar Lama.Bingkisan Emas Enterprise.Felcra Seberang Perak.Halfwing Blue Enterprise. Kuala Kangsar Bt.6.Sahabat Sepakat Enterprise.Seberang Juara. Pengkalan Hulu No. Ipoh. Seberang Perak. Bota Batu 26 ¼ Jln Tronoh. Kg Gajah Lot 3018 Simpang 3. Teluk Intan Lot 12007 KM 8. Ipoh No. Kuala Kangsar. Perak 05-7771743 . Kg Gajah. Perak 05-6552413 18. Perak 05-6236121 25. Perak 05-6558101 22. Bdr Universiti. Teluk Intan. Teluk Intan. Nasir.Busu Hardware. Perak 019-5636316 23. Perak 05-3658701 29. Simpang 3.5A. Tronoh. Sungai Manik. Kg Gajah No. Perak 017-5173068 17. Kg Gajah. Perak 05-3761025 28. Bota. Pengkalan Hulu No. Kg Gajah Lot 2211.3 Jln Besar. Bota Lot 9654 Jln Tronoh Seri Iskandar. Kg Gajah Kg. Seri Iskandar. Perak 05-3711921 27. Perak 05-6313076 21.Perniagaan Md.Shukur Maju Enterprise.29 Kota Lama Kiri. Felcra Seberang.Teras Kristal Enterprise. Kg Gajah Kg Gajah.Naluri Indah Enterprise.33A. Tmn Perindustrian Ringan.15. Kg Gajah. Jalan PP3. Kg Gajah.Perniagaan Azam. Perak 012-4687844 / 017-5519488 19.

Perak 05-7173823 39. Perak 05-5364080 41. Jln Baharu. Gopeng Lot 21 & 22 Jln Industri ½. Ne geri Sembilan 06-6321331 ***KEDAH*** . 108.Abdul Rahim Hardware. Tingkat Bawah. Seremban 3693.Hidayu Enterprise Hardware. Jln Besar. Jln Perpaduan Utara 1. Masjid Tinggi. Sauk Kuala Kangsar Lot 2139. Tmn Bercham Jaya.Mohd Salleh Hardware. Seremban.Kejora Padu.Ngam-Ngam Enterprise.Langit Timur Enterprise. Sungkai. Bagan Serai.MMN Construction & Supplies.Tenaga Kini. Perak 05-4311297 36. Perak 05-721383 40. Tapah. Kg Ngor. Parit Hj Napis. Selama. Jempol No. Perak 05-4311297 37. Simpang Taiping.Mohd Hayat bin Hj Mokhtar.50. Negeri Sembilan 06-4581784 43.2 Tapak Perniagaan Serting Bandar Baru Serting. Jln Besar. Parit Buntar No. Jempol. Seremban Lot 1910. Kamunting.333 Felda Gunung Besout 1. Perak 05-3577787/4 34. Perak 05-8494677 ***NEGERI SEMBILAN*** 42. Gunong Semanggol. Jln Rj 6/3. Perak 05-7512516 31. Sungkai No.NorTanuja Enterprise. Selama No.Serting Hardware.Hardware Masjid Tinggi Enterprise. Tmn Bercham Jaya No. Parit Buntar. Kg Batu Masjid Temoh. Gunong Semanggol No. Wisma Mohd Salleh. Bagan Serai No. Bdr Baru Ampangan. Tmn Rasah Jaya. Simpang Taiping Sht 75 Jln Simpang Halt.30. Kamunting 6652 Jln Stesyen.57. Pusat Perniagaan Selamajaya.Jati Bina Trade. Perak 05-892849 38.Amir Hardware. Perak 019-5705861 32. Perak 05-8394527 35.2. Gopeng. Negeri Sembilan 06-7677455 44. Seremban. Sauk Kuala Kangsar.4. Tapah 233. Gopeng Industrial Park.

Jeneri Sik No. Kg Klinik. Sik Kg Kota Bukit. Alor Setar. Kedah 04-4191872 51.71 Kg Bohor Darat Mukim Kedawang. Sungai Petani.3.Kaiman Ulung Trading. Kg Gajah Puteh. Langkawi D/A Hardware Simpang 3.Azali Bin Abd Rahman.Ars Hardware. Alor Setar Hadapan Sekolah Agama Raudatululum.Suleiman Bin Razaly. Sungai Petani 147. Kedah 04-7354039 47.Perniagaan Afsha.1 Jln Teratai. Kubor Panjang. Kedah 04-4765471 56. Baling. Sungai Petani 136 Pekan Tikam Batu. Mk Jenai. Kedah 04-4388048 52. Alor Setar 4039 Tmn Mutiara. Depan Jerat Cina. Langkawi. Alor Setar Bt 11 ½ . Alor Setar. Alor Setar. Parit Panjang. Jln Sustanah. Pendang. Kedah 04-9553695 59. Jln Kuala Sala. Kedah 019-4653013/019-4295908 54. Kedah 04-7877800 50. Bukit Semambu. Alor Setar No.1A Jln Asam Jawa. Jeneri Sik.Ms Mudi Hardware & Trading. Alor Setar. Langgar.Rimbawan Puncak Trading.Mohammad Zul Dan Rohaya Enterprise No. Pendang No. Kedah 04-7691550 48.Mujahiddin Enterprise.Mimbar Maju Hardware. Kedah 04-7594430 58. Alor Setar Simpang Bukit Berangan. Kedah 04-7846244 46. Baling No. Kedah 04-7870611 49. Pendang Pengkalan Batu Hamper.MLO Bersaudara. Kedah 04-4647608 53. Sungai Petani. Pendang. Sik. Teluk Yut. Kedah 04-9672269 .HHJ Bataya Enterprise. Kedah 04-7596455 57.Rms Sinar Enterprise. Mukim Ayer Putih. Kota Sarang Semut. Langgar.45. KM 10 Jln Langgar. Baling. Baling Hadapan Pusat Kesihatan Landak.54 Jln Sungai Tiang. Alor Setar.Darismah Trading.Seri Serdang Hardware. Kedah 04-4761662 55.

Syed Ibrahim Bin Syed Omar. Kelantan 09-7743057 74. Naka. Padang Bongor. Kulim.8 Simpang Tiga. Kota Bharu Lot 1551. Kota Bharu Lot 386. Langkawi Kg Bubor. Kodiang. Kedah 04-7852487 67. Kedah 04-7692899 64. Kota Bharu. Kelantan 09-7453737 73. Kedah 04-9557204 62. Mukim Air Hangat. Kuala Ketil 6-A. Langkawi Kg Padang Puteh. Bohor Merah. Pengkalan Chepa. Kedah 04-4059886 66.Abd Razak bin Abdullah. Kedah 04-4841726 65. Kedah 04-9591270 61.Bohor Hardware. Kodiang Lot 2359. Lunas No. Kedah 04-4853599 ***KELANTAN*** 71.Afwa Forever. Kedah 04-7866357 68.Mohamed Kassim. Kota Bharu. Lunas.Dm Teguh Enterprise. Km 34 Jln Kodiang. Kg Paya Menura.Jamzan Enterprise. Kota Bharu No. Kota Bharu. Padang Serai 1 – D Kg Permatang Drian. Kota Bharu. Batu 2. Langkawi.182 Balai (Lama) Sungai Kob. Jln Pengkalan Chepa. Kelantan 09-7742160/ 09-7745386 72. Mukim Air Hangat.Jamnah Man Hardware.Azemi bin Osman. Yan Jln Baru.Rizami Niaga. Kedah 04-4162800 70. Kg Kepulau Palekbang.Rosli bin Noh. Batu 2 ¼. Langkawi.Selengkoh Hardware & Construction. Kg Barokhas. Mukim Kedawang. Kedah 04-9255269 69. Kelantan 09-7196537 . Naka Kg Bendang Tok Teri. Kota Bharu 1528-9. Kg Barokhas Lot 2151.Jasa Murni Trading. Yan.Nyior Pandan Enterprise. Kulim No. Depan Sk Panji. Selengkoh Tengah.Binakawi Enterprise.60.127 Sg Seluang Bawah. Langkawi. Padang Serai. Kuala Ketil. Kedah 04-9552173 63. Langkawi Lot 8.

Tumpat. Kelantan 09-7256726 78. Tumpat Lot 2011. Jln Besar.B Puspa Sari. Wakaf Baru. Tumpat No. Bachok. Bachok Kedai beris Kubor Besar. Pasir Mas.33.Syarikat Ismail Trading. Wakaf Baru Lot 2372.K.33 Jln Besar.Syarikat Ismail Trading. Kelantan 09-7198875 80. Tumpat.Dagangan Saidi. Kg Belukar. Tumpat No. Tumpat. Jln Chabang Tiga Berangan. Kelantan 09-7788163/ 09-7787760 79.Berangan Trading. Kelantan 09-7902897 Inbox admin gambar dan alamat kedai hardware dikawasan yang anda tahu! .Syarikat Mazlan Construction & Hardware. Pasir Mas 650 Pengkalan Batu.75. Kelantan 09-7256726 76. Kelantan 09-7255314 77.