You are on page 1of 31

BUDAYA KERJA CEMERLANG SMK RAJA MUDA

MOHD ASZHAR BIN MUHAMAD SANI

KANDUNGAN
 

MOTIVASI KERJA DAN SIKAP CARA MENGURUS KETUA „BOSS‟ DENGAN BAIK PERHUBUNGAN INTERPERSONEL

DIMENSI PERSONAL KUALITI
SIKAP DIRI YANG POSITIF
HUBUNGAN DENGAN KETUA HUBUNGAN DENGAN RAKAN SEJAWAT
BUDAYA KERJA CEMERLANG

a.Dr.   Kerja-kerja yang halal dari syariat islam Niat yang ikhlas untuk melaksanakan (Sabda Rasullah s.puasa dan sebagainya) .w – Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat)    Kesungguhan (iltizam) dan kemampuan Menurut ketetapan syarak (jujur & amanah) Wajib menunaikan ibadah-ibadah khusus (seperti Sembahyang.Yusof Al-Qardhawi dalam huraiannya mengenai kerja sebagai ibadah telah menghuraikan 5 syarat yang wajib dipatuhi untuk melayakkan kerja kita sebagai ibadah.

KONSEP PEKERJAAN     KERJA ITU IBADAH YANG MEMBERI GANJARAN KERJA ITU AMANAH YANG MEMBERI KEMULIAAN KEBERKATAN DALAM PEKERJAAN YANG MEMBERI KETENANGAN KERJA ITU TANGGUNGJAWAB BUKAN BEBANAN .

TAHU TAK TAHU TAHU 4 3 (TUMPANG MAKAN) (PEMELIHARA) TAK TAHU TAK MAHU TAHU TAK MAHU 2 (PELAJAR) TAK TAHU MAHU 1 (BINTANG) TAHU MAHU .

BINTANG (MAHU & TAHU)       TAHU MELAKSANAKAN TUGASNYA MAHU MELAKSANAKAN TUGASNYA MEMAHAMI STANDARD CEMERLANG BERUSAHA KE ARAH CEMERLANG KOMITMEN & ILTIZAM TINGGI MENINGKATKAN KEMAHIRAN DAN KEPAKARAN .

CEMUHAN SENTIASA BERUSAHA BERTANYA & MERUJUK PERLUKAN MOTIVASI.PELAJAR (MAHU TETAPI TAK TAHU)      SIKAP POSITIF MENERIMA KRITIKAN. DORONGAN DAN BIMBINGAN .

PEMELIHARA (TAK MAHU TETAPI TAHU)       KECEWA DAN TAK PUAS HATI KOMITMEN RENDAH PATUH ARAHAN TAHAP MINIMA TIADA INISIATIF TIDAK AKTIF & TIDAK PROAKTIF PERLUKAN MOTIVASI DAN DORONGAN YANG TINGGI .

TUMPANG MAKAN (TAK MAHU & TAK TAHU)         CURI TULANG KURANG BERDISIPLIN SUKA MENGHABISKAN MASA SUKA MELAWAN PEMALAS KERJA SAMBIL LEWA TIDAK CEKAP PENGHASUT .

Kenali dan ikuti perkembangan terkini bidang tugas anda. Kenal pasti matlamat anda melalui perancangan harian dan bulanan.     . Melakukan „check list‟ tugas harian agar perancangan anda terlaksana. Persembahkan hasil kerja yang terbaik berdasar kemampuan anda.MOTIVASI KERJA DAN SIKAP   Gembira dan puas dengan kerja anda. Menetapkan standart pencapaian kerja yang spesifik dan mencabar berdasar jangkaan dan kehendak.

. Mewujudkan sistem fail yang lebih tersusun dan dilabel dengan sempurna.Motivasi Kerja…. Mencatat apa juga maklumat atau idea penting (note book). Melakukan proses semakan terakhir sebelum tugasan dihantar agar tiada kesalahan.     .  Ketahui secara jelas tugasan dan harapan yang dikehendaki oleh Ketua Jabatan. Memperbaiki kemahiran lisan (komunikasi-PAC) dan tulisan anda.

Fokus kepada keputusan bukan aktiviti (Achievement by result). (Continuous Improvement)  .Motivasi Kerja…….  Melaksanakan tugas yang mencabar sewaktu anda bertenaga dan segar.   Bertindak secara berkumpulan. berkongsi idea dengan rakan lain. Muhasabah diri – adakah saya melaksanakan perkara yang betul / dengan betul dan bagaimana untuk membuat penambahbaikan.

Selesaikan tugas melebihi keperluan 4. Kegagalan sebagai cabaran 6. Pergaulan meluas 5. Mampu membina network Rigid tentang waktu Memenuhi kehendak tugas. Kehadirannya dirasai dan dilihat dalam organisasi 7. Berdamping sama kategori . Kerja lebih masa 3.PERBANDINGAN DUA KATEGORI PEKERJA DALAM ORGANISASI Pekerja Berpencapaian 1. Pergaulan terhad Kegagalan sebagai masalah Terlalu lama dalam satu bidang kerja. Mendapatkan peluang Pekerja Biasa Mencari jalan mudah 2.

TANDA EMOSI KURANG STABIL          Perasaan mudah tersinggung Tidak boleh tumpukan perhatian Rasa penat walaupun pada waktu pagi Mempunyai tenaga yang luar biasa Tidak boleh membuat keputusan Kesukaran untuk tidur Rasa bosan dalam kehidupan Selera makan berubah Sukar mempelajari sesuatu .

Bob Mezoff (President ODT. manipulasi politik atau memusnahkan diri dan orang lain untuk mencapai matlamat peribadi. Ketua dan organisasi tanpa menggunakan kaedah seperti mengampu.  .KETUA DAN ANDA  Kebanyakan kerjaya akan musnah melalui perhubungan dengan Ketua yang lemah berbanding kurang kecekapan dalam pekerjaan.US Consulting Firm) Bekerja untuk mencapai hasil atau keputusan yang terbaik kepada diri.

BOLEH DIPERCAYAI .Kesetiaan akan mewujudkan kepercayaan. . KENALI BOSS ANDA .CARA MENGURUS KETUA „BOSS‟ DENGAN BAIK 1.Kenalpasti kesukaan dan gaya pengurusannya. 2. . . .Hasil kerja dan sikap yang dikehendaki. SETIA . .Elak perkara yang tidak disukai. KENALPASTI JANGKAAN/HARAPAN KETUA PADA ANDA. 3.Kerja lebih masa dan batal cuti (tugas penting) 4.Menepati janji dan menyiapkan kerja („dateline‟).Menjaga kerahsiaan maklumat yang diberi oleh Ketua.

Menjadi „penasihat‟ perkara dalam bidang anda. MEMBANTU KETUA UNTUK BERJAYA . .Membantu meningkatkan kredibiliti Ketua. 8.Menjadi penyelesai dan bukan penyebab masalah. 7. . 6. MEMBERIKAN PENYELESAIAN BUKAN MASALAH . SENTIASA MEMAKLUMKAN KETUA ANDA .Memaklumkan Ketua dengan maklumat terkini.Melaksanakan tugas walaupun tidak diarah. MEMPERLIHATKAN DAYA INISIATIF . .Membantu Ketua melaksanakan matlamat Jabatan. .Sukarela melaksanakan tugas yang mencabar.Sambungan… 5.

JANGAN MEMALUKAN ATAU KONFRON BOSS ANDA DI KHALAYAK RAMAI . . .Jangan membuka aib Ketua kepada orang lain. MENGEKALKAN KEJUJURAN DAN KETERBUKAAN DALAM BERKOMUNIKASI. MEMUJI BOSS YANG MEMPERLIHATKAN KECEMERLANGAN . 12.Beri sokongan atau pujian secara ikhlas dan jujur. MEMPERLIHATKAN KOMITMENT UNTUK MEMPERBAIKI DIRI(CONTINUOUS IMPROVEMENT) .Elak kesilapan yang sama berulang dan segera mengambil tindakan pembaikan jika berlaku. 10.Sambungan… 9.Tidak mengamalkan konsep „mengampu‟. 11.

. MELUAHKAN RASA TIDAK SETUJU DENGAN CARA YANG BAIK.Mengetahui situasi dan suasana ketika berkomunikasi. . . .Mendengar jika Ketua bercakap.Elakkan konfrontasi dengan Ketua.Sambungan… 13. 12. menerima arahannya dan ketawa jika dia membuat lawak. 11. MEMASTIKAN INTERAKSI DENGAN BOSS ADALAH BAIK. MENGEKALKAN RASA HORMAT PADA KETUA DAN MENJAGA MARUAHNYA. .Menggunakan nada dan intonasi suara yang sesuai untuk menyatakan rasa tidak setuju anda.

 BERTANGGUNGJAWAB Menjaga nama organisasi & memikul amanah.  SEMANGAT KEKITAAN (ESPRIT DE CORP) .  MEMBERIKAN SENYUMAN Kesan Mempunyai keyakinan diri. Boleh mengawal situasi. Lebih ceria walaupun keadaan tertekan.MEMBENTUK PERIBADI POSITIF DI TEMPAT KERJA  PERAWAKAN KEMAS Fizikal Kemas – Berkebolehan & efisyen Tidak Kemas – Tidak prihatin & bertanggungjawab serta imej institusi akan terjejas. Suasana tempat kerja lebih kondusif.

.CARA MENINGKATKAN HUBUNGAN BAIK        Sentiasa tersenyum. Memberi ucap selamat atau salam. Beri penghargaan atau ucapan terima kasih. Berpandangan baik. Gunakan nama apabila bercakap. Awasi kebersihan dan tingkah laku diri. Nada suara yang sesuai.

.SENYUM ITU SATU SEDEKAH Senyum Seindah Suria Yang Membawa Cahaya Senyumlah Dari Hati Duniamu Berseri Senyum Umpama Titian Dalam Kehidupan Kau Tersenyum Ku Tersenyum Kemesraan Menguntum Senyum Kepada Semua Senyumanmu Amatlah Berharga Senyum Membahagiakan Dengan Senyuman Terjalinlah Ikatan.

 SUKARELA MEMBERIKAN PERTOLONGAN Memberi bantuan tanpa diminta.  IKHLAS Membantu atau bekerja jangan mengharapkan sesuatu. Menyelesaikan tugas yang diberi awal dan pakar dalam kerja tertentu.  TUNJUKKAN KEPAKARAN. .  KONSISTEN Tingkah laku konsisten-jangan kerap berubah. Jika tidak tahu maka mengaku dan belajar memperbaiki.5 CARA MENDAPAT KEPERCAYAAN ORANG LAIN  BERTERUS TERANG.

.

BERSANGKA-SANGKA           Manusia hari ini suka bersangka-sangka Ada sangkaan BAIK …Ada sangkaan BURUK … Orang BERIBADAH disangka RIAK Orang yang BERKERETA BARU disangka menunjuk Orang yang BERKERETA BURUK disangka ZUHUD (HINA) Orang MAKAN BANYAK disangka PELAHAP Orang MAKAN SIKIT disangka DIET Orang BAIK disangka BURUK Orang BURUK disangka BAIK Orang SENYUM disangka MENGEJEK .

Mana tahu yang SENYUM itu kerana BERSEDEKAH. Mana tahu yang MENAWAN itu kerana BERSIH HATI dan MINDANYA Mana tahu yang CERIA itu kerana CERGAS CERDASNYA JAUHI SIKAP SUKA BERSANGKA-SANGKA KERANA IA BAKAL MEMUSNAHKAN UKHWAH .• Orang BERMUZAKARAH disangka Mengumpat •Orang DIAM disangka MENYENDIRI •Orang NAMPAK CERIA disangka PAKAI SUSUK Mana tahu yang DIAM itu kerana BERZIKIR kepada Allah. Mana tahu yang MASAM itu kerana mengenangkan DOSA.

. Islam tidak berkehendakan perpecahan dengan kejelekan budi pekerti yang memimpin ke arah benci membenci. bersatu padu antara satu sama lain. hasad dengki yang membuahkan permusuhan.KEUTAMAAN PERGAULAN DAN PERSAUDARAAN  Islam mengutamakan pergaulan dan persaudaraan melibatkan kemurnian budi pekerti melahirkan sikap saling cinta mencintai.

”  Dalam sebuah Hadis ada dinyatakan: Abu Darda berkata: Aku sentiasa mendoakan untuk 70 orang dari sahabatku ketika aku dalam keadaan sujud terhadap Allah. maka Malaikat akan berkata: Dan engkau juga akan menerima sepertinya juga. amat merasa bimbang keadaan yang kamu hadapi.  “ Bila seseorang mendoakan bagi diri sahabatnya sedang ia tidak ada bersamanya. manakala engkau sedang berada di dalam lapisan bumi.” Muhammad bin Yusuf al-Ishfahani pula berkata: Siapakah yang kiranya dapat disamakan dengan seorang sahabat yang soleh? Keluargamu membahagi-bahagikan harta peninggalanmu dan mereka mengkecap kenikmatan dari harta benda yang kamu wariskan kepada mereka. aku sebutkan nama mereka satu-satu. Padahal sahabat yang soleh itu duduk seorang diri berdukacita kerana kepergianmu. dia mengangkat tangan mendoakan kamu di tengah malam.HAK MENDOAKAN SAHABAT.  . dan apa yang akan terjadi kepada kamu.

Indonesia. Singapura : Pustaka Nasional. . Reasoner & Ranjit Singh Malhi (2000) ENHANCING PERSONEL QUALITY. Edward (1999) MOTIVATION AND EMOTION.RUJUKAN      Andrian Furham (1992) PERSONALITY AT WORK. London : Routledge. London : Sage Publication. David C. Said Hawwa (1998) MENSUCIKAN JIWA konsep Tazkiyatun Nafs. Robert W. Syaikh Muhammad Jamaluddin Al Qasimi (1993) BIMBINGAN MUKMININ IMAM AL GHAZALI. Kuala Lumpur : Cetak Rapi.

SEKIAN TERIMA KASIH „BARANG SIAPA YANG INGIN HIDUPNYA SELAMAT DAN BAHAGIA DI DUNIA DAN AKHIRAT MAKA WAJIBLAH DENGAN ILMU‟ HADITH RIWAYAT MUSLIM .