You are on page 1of 3

Contoh 1 RPH PJ KSSR Mata Pelajaran dan Kelas: 1. Pendidikan Jasmani Tahun 2 Biru Laut Tema / Tajuk: 2.

Pergerakan Lokomotor – Melompat Ayunan Tali Masa: 3. 8.00 pagi – 8.30 pagi Standard Pembelajaran: i) 1.2.3 Melompat berterusan tali yang diayun berulang-ulang oleh dua orang rakan. 4. ii) 2.2.1 Mengenalpasti ciri-ciri perlakuan lokomotor dan bukan lokomotor. iii) 5.3.1 Berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal. Objektif Pembelajaran:
5. 1.2 Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan lokomotor asas dengan lakuan yang betul. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: Aktiviti: Melompat ayunan tali a. Memanaskan badan. 6. b. Melakukan aktiviti:  Melompat ayunan kayu  Melompat tali mengikut muzik c. Permainan kecil – Jangan Tertinggal d. Menyejukkan badan. Elemen Merentas Kurikulum (EMK) 7. i) Inovatif & Kreatif Bahan Bantu Mengajar / Alatan: i) Kayu rod 8. ii) Tali skiping iii) Bahan terpakai – wayar Penilaian Pengajaran dan Pembelajaran: 9. Lembaran kerja Refleksi Pengajaran: i) 33 dari 34 orang murid dapat melakukan aktiviti melompat ayunan tali 10. dengan teknik yang betul. ii) 1 orang murid diberikan aktiviti pemulihan semasa P&P.

Murid melakukan ketinting . Permainan dikejar vampire cina.2 Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Perbincangan tentang maksud sentuhan selamat dan sentuhan tidak selamat berdasarkan tayangan klip video. kanan. Standard Pembelajaran: 1. 1. Menyejukkan badan 6.4 : Mengenalpasti arah pergerakan kiri. EMK: Kreativiti Refleksi: Namakan beberapa jenis haiwan yang melompat. 5.Individu. . Mempamerkan kemahiran berkata TIDAK kepada sentuhan tidak selamat dengan nada suara dan intonasi yang betul.Kumpulan 1 : Melompat ke dalam gelung rotan .1 dan 1. Murid: 8 L & 8 P Tajuk: Lompatan Asas Fokus: Berkebolehan hambur menggunakan kedua belah kaki dengan betul. Aktiviti: 1.Contoh 2 Contoh penulisan RPH KSSR PJ/PK Contoh Penulisan RPH Pendidikan Jasmani Tahun 1 Tarikh: 12 Jan. Permainan berkumpulan: . . 2. Perbincangan tentang pelbagai situasi sentuhan yang selamat dan tidak selamat. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran .15 pagi Bil. Mata Pelajaran dan kelas Tema / Tajuk Masa Standard Pembelajaran Objektif Pembelajaran Pendidikan Kesihatan Tahun Satu Kesihatan diri dan reproduktif 30 minit 1. depan.2. . Murid menyiapkan lembaran kerja. atas dan bawah.(dalam jarak 5 meter) 3.1.2.8.Kumpulan 2 : Melompat keluar dari gelung rotan. belakang.45 .2 : Memperlihat rasa seronok melakukan aktiviti dalam kumpulan. 2011/ Selasa Masa: 7. .Baling dan tangkap pundi kacang secara individu.Baling dan tangkap pundi kacang secara berpasangan.6.Berpasangan. 5. Murid melompat secara statik. 2. 4.Kumpulan 3 : Melompat dan menagkap bola getah.4.2 : Melakukan hambur pelbagai arah menggunakan kaki. 2.

37 murid dapat berkata TIDAK kepada sentuhan tidak selamat. 3 murid masih perlu diberi latihan dengan kemahiran berkata TIDAK kepada sentuhan tidak selamat. 1. Murid yang tidak dapat Menguasai akan diberi bimbingan dalam kelas seterusnya. Pelbagaikan kemahiran berkata TIDAK kepada sentuhan tidak Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Bahan Bantu Belajar Penilaian Pengajaran dan pembelajaran Refleksi selamat. Kreativiti 2. 2. Berkata TIDAK dalam pelbagai cara kepada sentuhan tidak selamat dengan yakin dan tegas. Klip video 2. . Nilai murni 1. Kad imbasan 1. 1.3.