You are on page 1of 4

PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SEKOLAH KEBANGSAAN SAINT PATRICK JLN HJ MOHD PAUZI MUKAH MESYUARAT KALI

PERTAMA TAHUN 2013 Tarikh Masa : Tempat : : 23 hb Januari 2013 300 petang– 5.00 petang Kelas 6 (SK St Patrick Mukah)

Kehadiran AJK PIBG
Seramai 321 orang

Agenda : 1. Ucapan Alu-aluan Yang Dipertua PIBG

YDP mengucapkan terima kasih diatas kehadiran semua pihak. Pengorbanan masa oleh ibu bapa menunjukkan komitmen mereka kepada sekolah. Pengerusi mengharapkan agar semua ibu bapa guru mampu cemerlang dunia dan akhirat. YDP turut mengucap jutaan terima kasih kepada GB, exco PIBG, guru dan kakitangan dalaman yang telah bersama menjayakan semua aktiviti bagi tahun 2012 ,walaupun berdepan dengan cabaran tahun lepas atas tanggungjawab membantu pihak sekolah memastikan pembangunan sekolah dari aspek fizikal. Atas kerjasama semua usaha mempertahankan sekolah dan memastikan sekolah SK ST Patrick kekal beroperasi walaupun bukan perkara yang mudah untuk ditangani. YDP mohon maaf atas segala urusan tersebut tidak melibatkan ramai pihak ,PIBG bermesyuarat dengan hanya melibahtkan pihak EXCO sahaja , YDP percaya usaha kerjasama semua pihak telah menjayakan semua urusan pada tahun lepas. Kehadiran ibu bapa, penjaga dan guru yang cemerlang menunjukkan kerjasama dan memberi semangat kepada PIBG untuk terus bergerak dan berusaha demi pembangunan dan kecemerlangan sekolah. Rekod pembayaran yuran PIBG pada tahun 2012 telah Berjaya mengumpul sebanyak RM2210 sebagaimana yang telah dibayar. Pada hari pertama tiada kutipan pada hari pendaftaran. Kali ini pembayaran PIBG akan dibayar di kaunter setiap kelas. Untuk makluman ahli PIBG semua bantuan kewangan akan dipohon jika ada aktiviti sebagaimana yang telah dilaksanakan pada tahun lepas. Pihak pengurusan PIBG memohon maaf atas kesilapan teknikal, jualan tersebut tidak dapat dilaksana pada hari ini. 2. Laporan Aktiviti YDP PIBG bagi tahun 2012 2.1 Proses pembinaan bangunan baru bagi mengganti 2 blok bangunan yang telah diroboh dengan tujuan memberi laluan kepada projek kerajaan telah melibatkan beberapa sesi perbincangan dengan beberapa pihak termasuklah mesyuarat bersama ADUN Mukah, Datuk Sri Mohd Leo Toyad pada 8 Mac 2012 di Bangunan PBB. Mesyuarat tersebut telah memutuskan kepada keputusan, YB akan memohon peruntukan khusus membina bangunan baru yang bakal menempatkan sebanyak 8 buah kelas baru.

1 Guru Besar mengucapkan selamat datang kepada semua pihak atas kehadiran dan semoga kehadiran kali ini dengan semangat baru dengan pembangunan dan beberapa perubahan fizikal sekolah yang berwajah baru.Guru .2 Turut dilaksanakan pada tahun lepas ialah Hari Keluarga yang telah mendapat sambutan yang amat baik dari semua ibu bapa. 2. cabutan bertuah. Ini membolehkan bangunan utama diselamatkan . menumpang murid di sekolah lain dan beberapa saranan lain lagi .3 Pada 29hb Jun. Beliau mengharap agar pembaharuan dan pembaikan aspek fizikal ini akan memupuk lagi anak2 yang mempunyai jiwa SKSP . pihak PIBG.2 Sebagaimana yang telah dimaklumi beberapa cadangan telah dikemukakan sebagai usaha memastikan SKSP terus kekal beroperasi termasuklah memindahkan sekolah. Pelbagai aktiviti turut dilaksanakan pada hari tersebut seperti pameran beberapa badan kerajaan . Ucapan Guru Besar 3. PPD dan Sekolah telah bermesyuarat bersama Jabatan Tanah dan Ukur di Menara Pehin.00. Beliau turut memaklumkan tarikh Konvesyen PIBG akan di adaan pada Mac di Kingwood Resort yang akan dihadiri oleh YDP . NYDP dan SU sebagai makluman kepada ahli.000. jualan amal dan sebagainya. walaupun ruang sekolah yang amat kecil. Tanggal 14-15hb Julai gotong royong meroboh bangunan Pusat Sumber dan Bangunan Tian Hua dilaksanakan. Mesyuarat tersebut telah memberi keputusan kepada perubahan pelan asal jalan dan membolehkan beberapa buah kelas dapat diselamatkan. Dengan kerjasama YDP yang begitu komited mempertahan kan dan memajukan SKSP sewajarnya menjadi contoh dan usaha ini membolehkan semua kita masih kekal berada di SKSP. YDP turut mengumumkan PIBG telah mendapat tempat ketiga 2011 dalam pertandingan pengurusan PIBG antara sekolah peringkat Mukah. penjaga dan guru. Guru Besar berharap semua warga SKSP memiliki semangat dan kerjasama sebagaimana yang diharapkan. YDP turut berharap semua ibu bapa memberi sokongan sepenuhnya kepada sekolah bagi menjayakan sebarang aktiviti sekolah. Usaha sama ini telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM11.Namun begitu kehadiran kurang memberangsangkan dan kurang daripada 50% berdasarkan kehadiran program gotong royong sebelum ini. pertandingan karaoke.4 YDP turut menyatakan rasa bangga dengan pencapaian PIBG SKSP berdasarkan kerjasama oleh semua ahli selama ini .promosi pihak bank.2. 3. 3. 2. Byk perkara dala tahun 2012 telah berlaku. Aktiviti ini bertujuan mengumpul dana pembangunan sekolah dan objektif sampingan memupuk semangat kerjasama kalangan ahli PIBG.

: beberapa bangunan yang baru dan beberapa sudut adalah amat memerlukan kerjasama ibu bapa untuk membantu membina ruang untuk makan sewaktu rehat baru bagi mengganti ruang yang sedia ada yang agak uzur dan kurang selamat untuk anak-anak makan. Penutup YDP mengucapkan ribuan terima kasih agar semua pihak dapat memberi kerjasama yang lebih baik pada tahun ini. 4.4 Dari aspek bayaran awal tahun pula. Memandangkan keadaan sekarang menyebabkan kekurangan ruang makan hingga terdapat anak-anak makan di tepi kereta. 3. apa yang dilaksanakan adalah melambangkan kerjasama semua pihak termasuklah ibu bapa guru dan semua staff. Sebagaimana tujuan pemberian wang tersebut oleh kerajaan agar dimanfaatkan RM100 dengan sebaiknya atas tujuan pendidikan anak-anak.Besar mengucapkan sekalung terima kasih kepada YDP dan ahli exco dan semua ahli PIBG SKSP atas komitmen yang telah diberikan. Cuma akan dikutip selepas Tahun Baru Cina. Guru Besar amat mengharap agar berjumpa dengan pihak pentadbiran.Guru Besar berharap kehadiran kali ini bukanlah semata mata kerana duit RM100 yang telah diberi oleh pihak kerajaan. program sekolah pada tahun ini.3 Dari aspek akademik pula. Mesyuarat ditangguhkan pada jam 4:03 petang dan diteruskan dengan aktiviti pengagihan wang RM100 dan pembayaran yuran PIBG sebanyak RM10. pencapaian dan keputusan adalah hasil kerjasama semua pihak.GB mengharap ada ibu bapa yang sudi membantu dari segi kepakaran membina ruang tersebut. 3.Guru Besar mengharap ibu bapa atau penjaga dapat menggunakan wang tersebut dengan sebaiknya.Guru Besar menjelaskan bahawa tiada kutipan wang untuk pembelian buku kerja. Manakala pembayaran RM10 pula adalah kerana mengambil kesempatan atas kehadiran semua ibu bapa pada petang ini.00. Untuk makluman ibubapa juga. . Sebarang permasalah melibatkan pihak sekolah.

Nolin Gendang) YDP PIBG SK St Patrick Mukah. .Disediakan oleh : (Nur Samsiah Abdul Wahid) Setiausaha PIBG SK St Patrick Mukah Disemak oleh : (Pn.