Arhanghelul Uriel

Arhanghelul Uriel raspândeste lumina cunoasterii lui Dumnezeu. El ne ajuta sa descoperim lumina din fiecare din noi, sa dobândim cunoasterea care sustine si vindeca, sa descifram si sa interpretam mesajele vocii noastre interioare. Arhanghelul Uriel, al carui nume semnifica în ebraica " lumina lui Dumnezeu", aduce omenirii cunoasterea si întelegerea divinului. El este cel mai radios, cel mai luminos dintre îngeri, adeseori reprezentat coborând
1

din cer într-un car fabulos tras de cai albi. Mai este numit si Flacara a lui Dumnezeu, Îngerul Prezentei sau al Mântuirii. Este cunoscut, de asemenea, ca fiind Printul Luminii si interpretul profetiilor.

Tot Uriel a fost îngerul pe care Dumnezeu l-a trimis la Noe ca sa-1 previna de potop. Biblia povesteste ca Uriel a coborât pe o raza de soare pâna în gradina Edenului pentru a pazi intrarea, cu o sabie de foc în mâna. Înger al Caintei, ne ajuta sa întelegem legile karmei, care presupun ca noi întotdeauna culegem ceea ce am semanat. Uriel ne ajuta sa întelegem compasiunea divina si ne face sa devenim constienti ca Dumnezeu ne iubeste foarte mult pe fiecare dintre noi. El este îngerul care ne ajuta sa ne amplificam inteligenta. Este reprezentat adesea cu Flacara Cunoasterii în palma deschisa, flacara la care oamenii pot avea acces pentru a putea obtine sanatate si bunastare. Atunci când cunoasterea oferita nu este utilizata în scopuri benefice, Uriel este însarcinat sa ne faca sa platim pretul divin. El ne dezvaluie sensul lucrurilor si ne ajuta sa avem încredere în planul divin al lui Dumnezeu, astfel încât, atunci când nu pare sa ne mearga bine, sa descoperim ca totul e spre binele si fericirea noastra. Uriel ne arata cum sa interpretam mesajele vocii noastre intrerioare si ale viselor noastre. Gratie lui reusim sa întelegem mai bine natura noastra profunda si chiar putem îndrazni sa ne asumam mai multe responsabilitati în aceasta viata. Putem astfel
2

sa ne exploatam mai bine potentialitatile noastre latente. Uriel ne face sa descoperim în noi lumina interioara si sa devenim la fel de stralucitori ca soarele, exprimând iubirea si frumusetea care anima profunzimile fiintei noastre. Lumina Divina se revarsa din interior; sunt vesnic lumina, iubire si întelepciune.

Arhanghelul Rafael

3

Arhanghelul Rafael ne aduce darul tamaduirii si ne arata cum sa ne vindecam noi însine prin iubire si bucurie; el ne permite sa gasim vindecarea în natura si în energiile universale. Numele sau semnifica "vindecatorul divin" sau "Dumnezeu vindeca". De la el porneste orice vindecare si, fiind mesager al Divinei Providente, tot el îi ghideaza pe cei aflati în cautarea unitatii. El confera vindecarea esentiala si definitiva a raului de orice fel, altfel spus, el e revenirea la sursa divina.
4

Rafael intervine pentru a ne salva corpul, mintea si inima, el ne alina suferintele. Ne conduce spre terapeutii autentici care pot face ceva pentru noi. Si, atunci când ne asumam cu adevarat propria vindecare, el încurajeaza pe vindecatorul potential din noi care stie intuitiv ce e mai bine pentru sanatatea si vitalitatea noastra.

Arhanghelul Rafael are în grija vindecarea Pamântului si a locuitorilor lui. El e cel care a vegheat asupra însanatosirii lui Abraham dupa circumcizie si tot el i-a încredintat lui Moise ierbarul care îi permitea sa vindece toate bolile. Cartea lui Tobit, din Vechiul Testament, povesteste cum Rafael i-a redat vederea tatalui lui Tobias, gratie unui unguent fabricat din vezica biliara a unui peste urias. Rafael este citat ca fiind protectorul vânturilor de seara, pazitorul Copacului Vietii din Gradina Edenului, înger al caintei, al rugaciunii, al iubirii, al bucuriei si luminii. Dar el e mai ales îngerul vindecarii, al stiintei, al cunoasterii si gratiei, care vegheaza asupra întregii umanitati.
5

Rafael ne învata ca sanatatea perfecta este atunci când dragostea inunda total inima, mintea, întregul corp. O persoana care este plina de dragoste nu este niciodata bolnava. Daca este încercata de boala, acesta este un semn de lipsa de iubire datorita unei tristeti, furii, gelozii, ranchiuna sau un sentiment negativ care trebuie identificat, înteles si înlocuit cu iubire. Pentru a obtine vindecarea dragostea este suficienta. Atunci când doua sau mai multe inimi se unesc în aceeasi dorinta, Dumnezeu actioneaza mult mai mult si nu poate decât sa împlineasca acea dorinta. Dragostea este mult mai puternica decât teama, dar este mai greu de cladit în fiecare atom al fiintei noastre. Câteodata, oamenii se tem chiar de dragoste. Atunci când dorim ceva, sa fim convinsi ca acest lucru deja s-a realizat, sa ne raportam la el ca si cum deja s-a împlinit. Aceasta denota încrederea totala în alegerea pe care am facut-o, în transformarea personala si, astfel, nimic nu poate opri împlinirea dorintei. Daca mnifestam încredere constanta si iubire, totul este posibil, cu conditia sa avem discernamântul necesar în selectarea dorintelor si necesitatilor noastre. În cautarea noastra plina de speranta si dorinta de vindecare, chiar asa, cu mintile si inimile noastre ranite, ne apropiem de aripile luminoase ale lui Rafael si putem accede la bunatatea divina. Rafael va cauta în permanenta sa ne conduca spre o mai mare unitate si armonie. Ne este de ajuns sa-l rugam din toata inima sa ne îndrepte spre singurul medic adevarat, Dumnezeu.

6

dar şi a suferinţelor spirituale şi manifestărilor diabolice. împreună cu scopul real al misiunii sale: "Şi acum Dumnezeu m-a trimis. soţia tânărului Tobias. cum era în cazul Sarei. Sara. din termenul ebraic "rapha": a vindeca si "el": Dumnezeu. La sfârşitul lungii sale misiuni. înseamnă "Dumnezeu vindecă" sau "Vindecătorul Divin. orbirea bătrânului Tobias. este cea mai mare angelofanie din întreaga Biblie." [Tobias 12:14-15] În această angelofanie. totul desfăşurându-se în jurul manifestării Arhanghelului Rafael printr-un tânăr frumos pe nume Azarias." Povestea celor doi Tobias. Arhanghelul Rafael Rafael. Dacă Arhanghelul nu şi-ar fi asumat 7 . să te vindec pe tine şi pe nora ta. Eu sunt Rafael. Arhanghelul şi-a revelat identitatea şi numele său real. care ridică rugăciunile sfinţilor şi le înalţă înaintea slavei Celui Sfânt. tată şi fiu. Sfântul Rafael se revelează ca fiind un vindecător divin nu doar a infirmităţilor fizice. unul din cei şapte sfinţi îngeri.Ma vindec si ma întaresc prin puterea dragostei divine.

Dacă tatăl sau fiul sau amândoi ar fi ştiut adevărata identitate a sa. de la început. n-ar fi fost posibil pentru el să se poarte atât de familiar cu oamenii."Azarias. misiunea Angelică n-ar mai fi putut fi realizată atât de bine cum s-a petrecut. forma asumată şi în special numele şi paternitatea asumate . chiar şi în cazul a ceea ce numim noi minciuni justificate. fiul marelui Ananias" – ar fi fost probabil considerată de unii ca un fel de înşelăciune sau minciună. datorită temerilor instinctive ale oamenilor când sunt în prezenţa unor fiinţe celeste. o 8 .formă şi personalitate umană. Cu toate acestea. Pentru a-şi realiza misiunea. timp de câteva săptămâni consecutive. Totuşi. perfecta sacralitate a Îngerilor se opune chiar şi apariţiei păcatului şi înşelăciunii. a fost necesar pentru Înger să-şi asume o formă perceptibilă omului.

Arhanghelul este reprezentantul lui Dumnezeu. Prin comandă divină. al cărui nume şi-l luase. Povestea Arhanghelului Rafael şi a celor doi Tobias este prea frumoasă şi instructivă pentru noi pentru a nu o lua în considerare: ne revelează modul în care Îngerii acţionează când iau formă umană. În acest caz. El îi dă fiului său câteva sfaturi bune şi îi spune că i-a împrumutat nişte bani 9 . puterea lor. sfinţenia lor se manifestă în diverse incidente. nu a fost o minciună din partea lui când şi-a luat numele persoanei pe care o reprezenta în formă umană. Adevărata sa identitate s-a revelat la sfârşitul misiunii sale şi orice preconcepţie se crease în minţilor diverselor persoane pe care le întâlnise a fost complet eliminată şi aceştia au fost recunoscători Arhanghelului nu doar pentru nenumăratele sale ajutoare oferite ci şi pentru modul său de relaţionare cu ei ca fiinţe umane. Când a luat locul lui Azarias. în această naraţiune încântătoare. Arhanghelul nu a ascuns un nume şi o personalitate umane şi şi-a luat alta în loc. o tânără rudă chiar de-a lui a Tobias. acţionând ca un instrument al Providenţei Divine şi al Bunătăţii Divine. caritabilul şi piosul bătrân Tobias era orb şi zilele îi erau numărate. el şi-a asumat manifestarea unui Israelit. Pe lângă acestea. Arhanghelul trebuia să acţioneze foarte asemănător cu tânărul Israelit. Azarias. Azarias. înţelepciunea. Aşadar. Natura lor Angelică. el s-a manifestat exact aşa cum îşi şi spunea.formă şi un nume uman. realizează planul lui Dumnezeu. Bătrânul.

Arhanghelul 10 . deghizat ca un "frumos tânăr bărbat. pentru a-l însoţi pe tânărul Tobias în ţinutul Medes şi să aducă pace şi fericirea celor două familii cu teamă de Dumnezeu dar foarte nefericite. un "om credincios". Domnul i-a poruncit Arhanghelului Rafael să se manifeste ca un tânăr pe nume Azarias. cu mulţi înainte. Şi i-a zis: "Poţi să mergi cu mine la Ragheşul Mediei? Cunoşti tu locurile acelea?"" În foarte scurt timp." "Şi s-a dus Tobie să caute omul şi s-a întâlnit cu Rafael. Arhanghelul Rafael a apărut acolo ca şi cum l-ar fi aşteptat. dar el nu ştia. într-o dimineaţă. dar dorea ca întâi să găsească pe cineva care să-l însoţească în acea lungă călătorie: "Găseşte-ţi un om care să te întovărăşească şi îi voi plăti eu şi du-te după argint până sunt încă în viaţă!" În timp ce se petreceau acestea în casa lui Tobias. Acesta era înger. cerurile ascultau şi îi pregăteau lui Tobias însoţitorul. El dorea ca fiul său să se ducă să recupereze banii. În timp ce tânărul ieşea din casă în căutarea unui însoţitor pentru călătoria sa.lui Gabelus din oraşul Rages din Media. având pentru aceştia un document semnat de Gabelus.

Neştiind că un Arhanghel este cel care îl însoţeşte pe fiul său. Îngerul care ştia scopul misiunii sale. pentru că petrecuse ceva timp în acea zonă. exprimând atât o promisiune cât şi o profeţie: "Fii curajos. bătrânul Tobias a răspuns: "Ce fericire pot să mai trăiesc eu. el spune: "Du-te cu omul acesta şi Dumnezeu. După ce a auzit că tânărul însoţitor nu era altul decât Azarias. fiul marelui Ananias. precum ruda sa Gabelus." El nu putea spune mai mult ca să creeze suspiciune şi să-şi reveleze adevărata identitate. spunând: "Fericirea fie cu tine mereu!" Neştiind cine este acela care îi urează fericire. mai târziu în această povestire. fără lumina ochilor. în întuneric. a remarcat: "Eşti dintr-o mare familie." Bătrânul Tobias. Imediat l-a dus pe noul său prieten şi însoţitor să îl prezinte tatălui său orb. El era acum preocupat de călătoria fiului său şi dorea să fie sigur că viaţa singurului său fiu şi o parte a averii sale era pe mâini bune. Cel care locuieşte în ceruri. Bătrânul Tobias a considerat aceste cuvinte ca ceva de bun augur şi nu le-a dat mare atenţie – auzise asemenea cuvinte deseori în trecut. va îndrepta calea voastră şi îngerul Lui va merge împreună cu voi!" Date fiind 11 ." În acest moment Arhanghelul Rafael devine mai explicit.l-a informat pe tânărul Tobias că ştia drumul către Gabelus şi chiar îl cunoştea pe acesta. l-a anunţat în consecinţă cu cuvintele sale pe bătrânul orb. îşi exprimă credinţa în protecţia şi ghidarea Îngerilor păzitori. El cunoştea foarte bine toată ţara aceea. pentru că este de la Dumnezeu [Dumnezeu vindecă – era numele lui Rafael]. Tobias cu greu putea crede o asemenea coincidenţă fericită.

Era mereu vesel. consolându-i soţia îngrijorată. Era profund spiritual şi devotat în rugăciunile sale. Media. Îngerul. Exact în această din urmă provincie. cu toate acestea. Nu acesta era scopul călătoriei sale spre Răsărit. în Media. dar aici vroiau Domnul şi Îngerii Săi ca el să meargă. şi-a realizat şi mai 12 . Tobias era unul din miile de Israeliţi care trăiau sub ocuparea Babiloniană. pur în toate cuvintele şi acţiunile sale. precum Mesopotamia. i-a spus: "Căci un înger bun va merge împreună cu el. din oraşul Rages. deviind călătoria. niciodată obosit sau adormit. Unii dintre ei se stabiliseră în provinciile învecinate. în timp ce tatăl său îl trimesese să aducă banii de la Gabelus. câinele său l-a ghidat tot drumul către Răsărit." Textele sacre remarcă faptul că atunci când tânărul Tobias şi-a început călătoria în compania Îngerului său. Atât de blând şi de calm în conversaţie şi totuşi plin de respect şi de grijă. a fost mereu prezent în mintea bătrânului Tobias. Cât de adevărate şi inspirate au fost cuvintele bătrânului Tobias când. Asiria şi Media. împreună cu familia sa. Raguel. din munţii Ecbatana. Un gând însă. trăia ruda lui Tobias. N-avea nici o îndoială cu privire la cineva sau la ceva din cei sau ce se petrecea pe drum. şi va avea izbândă la drum şi se va întoarce sănătos. în această perioadă de aşteptare: "Fiul nostru este în siguranţă!" Atât de lipsită de griji şi de plină de bucurie a fost călătoria tânărului Tobias! A călătorit în compania fericită a unui Înger! El cunoştea atât de bine drumul.aceste circumstanţe. atât el cât şi soţia sa ar fi fost foarte îngrijoraţi în timpul lungii absenţe a fiului lor.

el a făcut rost de mâncare pentru acea seară şi pentru tot restul călătoriei. Arhanghelul Rafael începe să-şi reveleze cunoaşterea şi experienţa medicală. La sfârşitul acestei prime zile. înainte să se culce. Mai 13 . întrucât îi spunea încă Domnule. Acolo a văzut unui peşte monstruos care venea spre el. Tobias şi ghidul său au ajuns la râul Tigris chiar înainte să se lase întunericul. fără a-i veni în ajutor.bine misiunea sa. tânărul Tobias încă nu se obişnuise cu ghidul său. Aici. A fost foarte înspăimântat şi a început să ţipe după ajutor: "Domnule. În acelaşi timp. Obosit de drumul lung din acea zi. dându-i indicaţii şi inspirându-i încredere. i-a spus ce să facă. tânărul Tobias s-a dus să îşi spele picioarele în apa rece. Ei au decis să-şi petreacă noaptea pe malul râului Tigris. Părăsindu-şi oraşul natal. aducând neaşteptată fericire şi bucurie în trei familii. sare la mine!" Ghidul său Angelic. marele oraş Ninive. în acea dimineaţă. parcă pentru a-l ataca.

Arhanghelul Rafael fusese trimis de Dumnezeu pentru a vindeca şi alina două suflete îndurerate." Acestea.târziu îi va spune frate. pe care mi-ai spus să le păstrez din peşte. spune-mi la ce sunt bune aceste remedii. Sara. Fierea era utilă în vindecarea orbirii bătrânului Tobias. bătrânul Tobias şi fiica cea tânără a lui Raguel. fără îndoială. tânărul Tobias s-a întors către ghidul său punându-i o simplă întrebare: "Unde vom poposi când ajungem în oraş?" Aici 14 . Când monstruosul peşte a fost adus la mal. a fost tăiat. frate Azarias. văduva a şapte bărbaţi. "Spintecă peştele şi ia-i inima. ficatul şi fierea şi păstrează-le!". Pe când ce se lăsa noaptea. "pentru că acestea sunt leacuri folositoare. prăjit şi sărat. Mai multe detalii practice îi sunt oferite la momentul potrivit pentru utilizarea lor. Ficatul peştelui era ingredientul material necesar exorcizării viitoarei soţii a lui Tobias de influenţa demonului care o poseda." Îngerul i-a explicat virtuţile medicale ale acestor părţi din peşte. i s-au părut leacuri ciudate tânărului Tobias şi a dorit să ştie la ce folosesc şi cum. a ordonat Îngerul. la sfârşitul unei alte zile a lungii sale călătorii. În acest moment începe el să fie mai încrezător şi mai plin de afecţiune faţă de ghidul său ceresc: "Te implor. toţi morţi în prima lor noapte după căsătorie.

încât amândoi au trăit să-şi 15 . binecuvântată cu viaţă lungă şi sănătoasă. La întrebarea referitoare la unde vor poposi la sfârşitul călătoriei. Era o problemă foarte delicată. propria sa verişoară." Puteţi să vă imaginaţi că tânărul bărbat ar fi cerut-o în căsătorie pe această femeie? Arhanghelul Rafael l-a convins şi." a răspuns Tobias.începe prima parte a misiunii lui Rafael. "că a fost căsătorită cu şapte bărbaţi care toţi muriseră. Tânărul Tobias le cunoştea deja şi se temea din cauza asta de compania ei. "Am auzit. şi în acelaşi timp să o vindece pe aceasta de influenţa demoniacă şi de tulburările ei. datorită sinistrelor zvonuri despre tânăra femeie care ajunseseră în Ninive. căsătoria lor a fost foarte fericită. fiica lui Raguel. am auzit că un demon îi omorâse. mai mult de atât. Rafael a propus casa lui Raguel şi lui Tobias să o ceară în căsătorie pe Sara. ca ea fiind cauza morţii a celor şapte bărbaţi. El trebuia să-l convingă pe tânărul Tobias să se căsătorească cu Sara. Mai mult.

pacea şi toate binecuvântările s-au revărsat asupra casei lui Raguel. L-a găsit pe Gabelus şi a luat banii pentru bătrânul Tobias iar. fericirea. Rugăciunea. la 16 . tânărul Azarias a revenit la masa de nuntă. lăsându-l pe Tobias cu mireasa sa fericită." Acest demon. însoţit de patru servitori şi două cămile. Asmodeus. el şi-a continuat călătoria.vadă nepoţii nepoţilor până la a cincia generaţie. slăvind în acelaşi timp chipul lui Dumnezeu din ceruri. Instrucţiunile despre căsătorie care i-au fost date tânărului Tobias de Arhanghelul Rafael au rămas un ideal de perfecţiune morală pentru cuplurile căsătorie pentru toate timpurile. Tânărul Tobias a ascultat cu atenţie sfaturile cerescului său ghid şi. era însuşi Satana. care adusese atâta suferinţă Sarei şi familiei sale. În timpul acestor câteva minute. controlul şi intenţiile pure aduc binecuvântări sufletului şi îndepărtează toate influenţele demoniace. După ce şi-a împlinit misiunea. În următoarea dimineaţă." În timpul încântătoarei reuniuni de familie din casa lui Raguel. Odată cu exilarea demonului. a avut loc o luptă nevăzută în lumea spiritelor. a îndeplinit foarte exact instrucţiunile sale. descrisă în şapte capitole ale cărţii lui Tobias. Tânărul Azarias (Arhanghelul Rafael) a lipsit puţin de la adunare pentru a participa la o altă misiune a sa. Rafael. în numele şi cu puterea lui Dumnezeu. repetândule întâi miresei sale: "Suntem copiii sfinţilor şi nu trebuie să ne comportăm precum păgânii care nu au nici un Dumnezeu. mai târziu. "a luat demonul şi l-a legat în deşertul din partea de sus a Egiptului.

pe deal. Te rog. orizontul." Între timp. Să ungi ochii lui cu fiere şi el va simţi usturime. Era acum momentul sa îi transmită instrucţiunile finale pentru utilizarea fierii: "Tobie.întoarcere. fiind urmaţi de câine. l-a adus pe Gabelus la masa de nuntă a rudei tânărului Tobias. luând cu el fierea peştelui. Aducând fericire şi bucurie Sarei şi familiei ei. împreună cu soţia şi cu restul caravanei. îngrijorată. Ritmul lent al caravanei care însoţea mireasa la Ninive nu era pe placul Arhanghelului care cunoştea durerea şi îngrijorarea bătrânilor părinţi ai lui Tobias: "Frate Tobias. ca să vadă. scrutând zilnic. ştiu că se vor deschide ochii tatălui tău. să mergem noi mai repede şi să lăsăm familia să ne urmeze. îi va freca şi va cădea albeaţa şi te va vedea. el şi Îngerul au început să meargă mai repede decât restul caravanei." Tobias a fost de acord şi. În 17 . era acum momentul să aducă o şi mai mare bucurie bătrânului Tobias şi soţiei sale." a spus Arhanghelul. bătrâna mamă a lui Tobias îşi aştepta fiul. "tu ştii cum l-ai lăsat pe tatăl tău. Urma acum ultima parte a misiunii încredinţate lui Rafael. Arhanghelul.

Toate aceste elemente umane şi pământeşti se combină într-o încântătoare povestire despre Îngeri şi oameni Totul s-a petrecut aşa cum a promis Îngerul. Acum că misiunea sa se finalizase cu succes. pentru o mare surpriză – revelarea sa. el i-a pregătit pe cei doi prieteni ai să. deghizându-şi pentru aceasta spiritele care îl ajută." îi tot spunea el tatălui său. El i-a amintit bătrânului Tobias tot 18 . alergând înaintea lor le-a adus vestea fericită. dând bucuros din coadă. iubire şi admiraţie pentru minunatul său ghid – atât de mare a fost ajutorul pe care îl primise de la el. În acest moment. inima tânărului Tobias s-a umplut de recunoştinţă. Bătrânul Tobias a început din nou să vadă. tânărul "Azarias" răspunzându-le cu o minunată explicaţie despre motivul pentru care Dumnezeu îi binecuvântase. amândoi i-au oferit cu umilinţă jumătate din tot ce adusese fiul. Timp de mai multe săptămâni la rând. plin de respect. Bătrânul Tobias a înţeles că Dumnezeu fusese acela care realizase aceste minuni prin tânărul Azarias şi astfel. el nu avea cuvinte să îşi exprime fericirea: "Ni s-au petrecut multe lucruri bune cu ajutorul lui. ca plată pentru ajutorul lui. îl numeşte om sfânt: "Ce putem să îi dăm acestui om sfânt?" Dumnezeu nu permite omului să rămână în greşeală. într-o zi. Mai devreme sau mai târziu. Arhanghelul Rafael a acţionat având formă şi nume umane. tată şi fiu.sfârşit. Fiind martorul vindecării miraculoase a tatălui său. câinele lui Tobias. În momentul acela. adevărul despre ele va ieşi la iveală.

care sunt alături de Domnul. Binecuvântaţi-L pe Dumnezeu şi 19 . răbdarea sa." Al treilea pas final îi putea speria şi tulbura. vite şi haine oferite generos de bunii săi prieteni. Acestei îndoieli secrete. Cu toate acestea. fără vreo alta materială." Acum că lucrarea sa se încheiase şi ei ştiau că Dumnezeu îşi trimisese Îngerul să îi binecuvânteze. compasiunea sa. urmată de revelaţia finală: "Eu sunt Îngerul Rafael. Începe astfel să li se reveleze gradat pentru a nu-i speria. bani. Nu vă temeţi!" În timp ce spunea asta.. era momentul să se întoarcă în Paradis: "Este acum momentul să mă întorc la cel care m-a trimis. deci el începe cu a-i asigura în cuvinte blânde: "Pacea fie cu voi. Enumerarea tuturor faptelor bune şi secretele sufletelor lor cunoscute doar de Dumnezeu sunt primul pas al revelaţiei. el le-a răspuns spunându-le: "S-a părut într-adevăr că am mâncat şi băut cu voi. ei mai puteau avea îndoieli pentru că îl văzuseră pe înger mâncând şi bând ca orice altă fiinţă umană şi ştiau că Îngerii nu mănâncă şi beau precum oamenii. Al doilea pas este declaraţia: "Domnul m-a trimis să te vindec şi să o aduc pe Sara soţie fiului tău.binele pe care îl făcuse la vremea lui.. atât tatăl cât şi fiul au căzut cu feţele la pământ pentru că brusc. care nu poate fi văzută de oameni. forma umană a lui Azarias s-a transformat în cea a unui Arhanghel de lumină şi frumuseţe. dărnicia sa. milostenia sa şi rugăciunile sale fierbinţi. unul din cei şapte. am făcut-o din voinţa lui Dumnezeu: slăviţi-L şi aduceţi-I binecuvântări. dar foloseam mâncare şi băutură invizibilă." Aceasta este singura recompensă pe care o acceptă. eliberând-o de demon. când am fost alături de voi.

se pare că a acţionat şi în Ierusalim. de orice boală era ţinut. se făcea sănătos. mai poate fi observat şi în vindecările miraculoase care s-au petrecut până în zilele noastre. în zilele ui Cristos. după tulburarea apei. aşteptând ca Îngerul să acţioneze în apa bălţii. Arhanghelul şi-a reluat lumea Îngerilor." Apoi. în balta Bethsaida de lângă Poarta Oilor. Vindecătorul Divin." [Ioan 5:4] Dătătorul de sănătate. În cele cinci porticuri care înconjurau balta erau mulţi oameni bolnavi. Sfântul Rafael. forma invizibilă şi s-a întors în Rafael. pentru a vindeca imediat pe oricine întra în ea: "Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare şi tulbura apa şi cine intra întâi. în multe locuri sacre ale lumii creştine. Arhanghelul Gabriel 20 .vestiţi-I minunatele lucrări.

21 . în general. sa-si asculte vocea interioara si sa-si urmeze intuitia.Arhanghelul Gabriel este reprezentat. De asemenea. sa-si respecte propria individualitate. ajuta oamenii sa exprime adevarul deschis si sincer. tinând în mâna un crin. El este cel care raspândeste Cuvântul Domnului. simbol al puritatii si al adevarului.

Cu ajutorul Arhanghelului Gabriel ne putem descoperi propria întelepciune si realitatea noastra individuala.. Este cunoscut ca fiind cel mai mare ambasador al divinitatii pentru omenire. El vesteste tuturor sufletelor misterul încarnarii înainte de a se naste si ne face constienti de talentele si misiunile noastre pe pamânt.În mod traditional. de asemenea. Mâna sa protectoare este în permanenta deasupra noastra pentru a proteja naturaletea si puritatea din noi. mesager al legilor divine si al compasiunii. Toate religiile îl preamaresc pe Gabriel ca mesager divin. El este si protectorul copiilor mici si se îngrijeste plin de iubire si pentru copilul din fiecare dintre noi atunci când acesta este ranit sau uitat. înger al revelatiei. ca si de celelalte daruri pe care le-am primit de la Dumnezeu. Ne încurajeaza. Gabriel este mesagerul Cuvântului lui Dumnezeu. El este îngerul bucuriei si spiritul adevarului. El manifesta un respect absolut pentru individualitatea fiecaruia dintre noi si ne ajuta sa avem încredere în propriile capacitatile. Prin sustinerea 22 . sa ne folosim de cunoasterea intuitiva. el împarte cuvântul lui Dumnezeu acelora care îsi doresc sa îl asculte. El ne calauzeste cu cuvinte pline de dragoste si tandrete pentru a elibera si vindeca acest copil interior. Neobosit. purtatorul vestilor bune. Numele sau înseamna: "Dumnezeu este puterea mea".

Înseamnă deci sau . toate misiunile şi manifestările acestui Arhanghel sunt strâns corelate cu venirea lui Mesia. al fraternitatii si al libertatii Numele Gabriel pare a fi compus din cuvintele ebraice : om şi : Dumnezeu. Cea mai importanta misiune a Arhangelului Gabriel este aceea de a ne sustine sa fim puternici si sa avem convingerea ca noi aducem o pretioasa contributie la dezvoltarea spirituala a umanitatii fiind pur si simplu ceea ce suntem. 23 . Practic. descoperim cele mai bune modalitati de a ne exprima potentialul interior. Întreaga mea fiinta transmite mesajul iubirii. Ne rugam Arhanghelului Gabriel sa ne lumineze drumul pe calea adevarului si a bucuriei. De asemenea.lui. Gabriel ne permite sa discernem adevarul în situatiile în care avem mai multe optiuni care par sa fie la fel de juste.

anunţându-i Încarnarea Cuvântului lui Dumnezeu şi naşterea lui Hristos. Manifestarea acestui Înger pe pământ a marcat zorii unui noi ere. trebuie înţeleasă bine pentru a aprecia misiunea sublimă şi delicată a lui Gabriel în lucrarea sa de răscumpărare a oamenilor. cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. o tânără femeie. Este prima dată când un prinţ al paradisului salută un copil pământean al Domnului. iar numele fecioarei era Maria. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea. Simplitatea şi măreţia cerească a acestui mesaj. către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif. precursorul lui Hristos: "Şi îngerul. poporului Său: "a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu. Arhanghelul Gabriel a apărut în templul din Ierusalim. prin profetul Daniel.Cea mai precisă profeţie cu privire la timpurile venirii lui Hristos a fost cea a Sfântului Gabriel." [Luca 1:19] Cel mai important şi de departe cel mai bun mesaj transmis de la începutul timpurilor de către un Înger. cu respectul şi consideraţia pe care un prinţ le-ar arăta Reginei sale. al cărei nume era Nazaret. într-o cetate din Galileea. răspunzând. începutul unui nou legământ. împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu. după cum ne-a transmis ea – singurul martor al veştii celei bune a lui Gabriel. anunţându-i lui Zaharia naşterea fiului său. i-a zis: Eu sunt Gavriil. a fost cel al Arhanghelului Gabriel către Fecioara Maria. Imediat înainte de venirea lui Hristos. din casa lui David." Luca [1:26] 24 . Salvatorul omenirii. Ioan Botezătorul.

abilitatea lui Gabriel sunt clar manifestate în conversaţia sa cu Fecioara Maria: "Şi intrând îngerul la ea. tactul. prezis de secole de profeţi şi anunţat acum ei ca un eveniment iminent. Domnul este cu tine." [Luca 1:28] Gabriel trebuia să copleşească reacţia de surprindere a Mariei datorată atât apariţiei sale cât şi "manierei sale de salut. Nemaipomenitul mesaj îi este prezentat ca o decizie a lui Dumnezeu. ceea ce eşti plină de har. părintele Său. Dar ea nu ştia cum să împace legământul virginităţii sale cu promisa maternitate." El îi spune pe nume pentru a-i inspira încredere şi a-i dovedi afecţiune şi grijă în acele momente.Înţelepciunea divină. ceva predestinat a se manifesta. de aici şi întrebarea ei: "Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta. Fiul lui David. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David. Mariei îi apare foarte clar că fiul ei va fi promisul Mesia. Gabriel şi-a îndeplinit cu succes aceasta sarcină: "Nu te teme. de vreme ce eu nu ştiu de bărbat?" Răspunsul lui Gabriel ne indică faptul că Dumnezeu îi respecta legământul de virginitate şi o va face pe ea mamă fără ajutorul unui bărbat. într-un mod unic şi miraculos: "Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te 25 ." [Luca 1:30-33] Din aceste cuvinte ale Îngerului. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Marie. căci ai aflat har la Dumnezeu. a zis: Bucură-te. dependent de consimţământul ei: "Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus." El trebuia să-i pregătească mintea pură pentru ideea maternităţii şi să-i obţină consimţământul de a deveni mama Fiului lui Dumnezeu.

Acest argument final i-a fost oferit ca să înţeleagă "Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Căci. iată. Fiul lui Dumnezeu se va chema. Care este Hristos Domnul. Arhanghelul Bunei Vestiri. dacă nu cel care le-a promis prin profetul Daniel şi a anunţat-o pe 26 . aceeaşi teamă şi surpriză. Observăm." [Luca 1:3435] Ca un ultim cuvânt de încurajarea şi.va umbri. despre Încarnarea Cuvântului Divin. vă binevestesc vouă bucurie mare." Cine putea fi mesagerul unor asemenea veşti bune. în noaptea în care Cristos a fost născut de Fecioara Maria în Betleem. în cetatea lui David. care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor. pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine. Arhanghelul Gabriel a plecat de la Maria pentru a aduce vestea cea bună tuturor Îngerilor. El a fost probabil Îngerul care a adus "vestea cea bună" păstorilor "care îşi vegheau la ceas de noapte turmele". în acelaşi timp. o foarte plăcută informaţie. Arhanghelul îi spune Mariei despre vara ei mai în vârstă care fusese stearpă şi acum era deja însărcinată în şase luni. cu această ocazie. să i se fi încredinţat Sfânta Familie din Nazaret. răspunde: "Iată roaba Domnului. aşteptat atât în cer cât şi pe pământ. Fie mie după cuvântul tău!" [Luca 1:38] Acest răspuns a reprezentat consimţământul Mariei." [Luca 1:37] Maria. în continuare plină de o profundă umilinţă. ca în cazul Mesajului lui Gabriel către Fecioara Maria: "Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Este foarte probabil ca lui Gabriel.

" [Luca 22. lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace.Maria. Gabriel Arhanghelul? În timp ce transmitea acest mesaj plin de bucurie. în povestirea sa despre agonia lui Cristos în grădin Ghetsimani: " Iar un înger din cer s-a arătat Lui şi-L întărea. fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă. împreună cu îngerul. Gabriel a fost probabil Îngerul care "i-a apărut în vis lui Iosif. când l-a avertizat spunându-i: "Scoală-te. ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune. cântarea Sionului celest. Arhanghelului i se alătură brusc o mulţime de locuitori cereşti." [Matei 2:13] După moartea lui Irod. să fie de asemenea primul care să anunţe lumii Reînvierea Sa. între oameni bunăvoire!"[Luca 2:10-14] Însărcinările lui Gabriel faţă de Mesia nu se încheiau odată cu momentul naşterii sale. triumful său asupra păcatului şi morţii." întâi la Betleem. Îngerul i-a apărut din nou lui Iosif în Egipt pentru a-i spune să ducă mama şi copilul înapoi în ţara lui Israel. în dimineaţa Paştelui: "Şi iată s-a 27 . Era normal ca Arhanghelul Eliberării să intoneze această cântare pentru eliberarea oamenilor: "Şi deodată s-a văzut. normal ca Îngerul care a fost martorul agoniei Salvatorului lumii şi care i-a anunţat sosirea atât în Vechiul cât şi în Noul Testament.43] Era. Gabriel care este "puterea lui Dumnezeu" este probabil Îngerul menţionat de Sfântul Luca. mulţime de oaste cerească. cântând pentru prima dată în această vale a plângerii. la fel.

prin puterea Atotputernicului Dumnezeu. că noi cei vii. întru poruncă." [Matei 28:2] Este foarte probabil că la Arhanghelul Gabriel face referire Sfântul Paul când vorbeşte de a doua venire a lui Hristos. că îngerul Domnului. şi cei morţi întru Hristos vor învia întâi. nu vom lua înainte celor adormiţi. Se pare că dintre cei trei Arhangheli cunoscuţi. care l-a ajutat pe om în timpul lungii sale vieţi pe pământ. care vom fi rămas până la venirea Domnului. Sfântul Gabriel este cel care cu o voce puternică va chema la viaţă şi la judecată morţii: "Căci aceasta vă spunem. Pentru că Însuşi Domnul.făcut cutremur mare. Se va pogorî din cer. fructele Eliberării. când lupta Sfântului Mihail se va sfârşi şi când toate căile de atac ale Sfântului Rafael nu mai sunt necesare. l-a pregătit pentru Eliberarea adusă de Mesia. Reînvierea "celor morţi întru Hristos" este recolta. la sfârşitul lumii. după cuvântul Domnului. Gabriel. pare a fi primul dintre Îngeri care au fost trimişi să adune această recoltă din cele patru colţuri ale pământului." [I Tesalonicieni 4:15-16] Vocea Arhanghelului şi trâmbiţa lui Dumnezeu par a fi acelaşi lucru. a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei. la glasul arhanghelului şi întru trâmbiţa lui Dumnezeu. Arhanghelul Jophiel 28 . coborând din cer şi venind. cu scopul de a transmite comanda divină morţilor pentru a reveni la viaţă.

gândirea şi acţiunea fără conştiinţă ruinează sufletul. să ne analizăm convingerile. Arhanghelul Jophiel este considerat înger al esenţei. Numele său semnifică “frumuseţea lui Dumnezeu”. al iluminării şi al înţelepciunii. al înţelegerii. Ne învaţă să fim conştienţi de faptele noastre. al evoluţiei 29 . sentimentele. Înţelepciunea înseamnă să avem conştiinţa prezentă în ceea ce facem. El ne învaţă că înţelepciunea este conştiinţa în acţiune. al luminii. intenţiile.Arhanghelul Jophiel este îngerul conştiinţei divine. să ne ascultăm gândurile. gesturile. al nemuririi.

fără a avea în faţă o persoană care să o ajute în procesul de cunoaştere. Arhanghelul Jophiel ne îndeamnă să facem ceea ce ne place. dorinţele şi faptele cu divinitatea interioară. pentru că înţelepciunea. respect. Deseori oamenii au tendinţa să spună un lucru. Cu cât ne punem mai mult în acord gândurile. emoţiile. analizând dacă ceea ce facem este impregnat de iubire. Nimeni nu ar putea evolua în singurătate. asemenea tuturor calităţilor divine. nu avem duşmani. cu atât devenim mai centraţi şi creştem în înţelepciune. Înţelepciunea nu se poate manifesta decât printr-o iubire totală faţă de toate celulele corpului. înţelepciunea în minte şi să ascultăm copilul interior care vrea să se manifeste. 30 . Ni se spune “iubiţi-vă duşmanii”. Să fim în pace cu noi înşine şi astfel vom şti ceea ce suntem: fiinţe de lumină. Jophiel ne ajută să privim dincolo de aparenţe şi să recunoaştem pretutindeni iubirea profundă şi înţelepciunea divină. Să-l rugăm pe arhanghelul Jophiel să ne ajute să ştim ce să facem înspre binele nostru. să avem puterea de a ne exprima şi de a vorbi drept.spirituale. începe din interiorul fiinţei. Bucuria şi iluminarea sunt inseparabile şi fac parte din înţelepciune. fiinţe de iubire. libertate şi se integrează în planul divin. să gândească un altul şi să facă cu totul altul. dar conştient. de fapt. Arhanghelul Jophiel ne îndeamnă să punem bucuria în inimă. ci doar fiinţe care au ales să joace temporar rolul duşmanilor pentru a ne ajuta să creştem în înţelepciune.

Arhanghelul Metatron 31 .Recunosc pretutindeni iubirea profundă şi înţelepciunea divină.

a fost 32 .Metatron este singurul înger al sferelor celeste care a cunoscut conditia umana. Dupa moartea sa. Astfel. de iubire pentru oameni si foarte atent la întelesurile faptelor. nutrind convingerea ca numai acela care învata permanent din ceea ce se petrece în el si în afara lui este capabil sa-si ajute cu adevarat semenii. Sufletul sau a fost toata viata plin de credinta. Sub numele de Enoh. el a urmat de la sine calea întelepciunii si a bunatatii inimii. a fost al saptelea patriarh dupa Adam.

pentru ca este însarcinat sa înregistreze toate faptele noastre în Cartea Vietii. Ne asista în descoperirea potentialitatilor fiintei noastre si ne creeaza oportunitati prin care sa ni le punem în valoare. Metatron este un fel de punte între Dumnezeu si om. este necesar mai întâi sa constientizam ca fiecare om vine pe Pamânt cu un rost. Metatron este considerat Arhivarul Cerului. care poate sa-i ceara sprijinul în cunoasterea valorii faptelor sale. apatici. nu suntem pe drumul cel bun. dar si sa-si aduca sprijinul la împlinirea proiectelor oamenilor. Pentru aceasta. este martorul binelui pe care îl facem si al iubirii pe care o daruim. El ne ajuta sa pastram echilibrul între ceea ce dam si ceea ce pastram pentru noi însine. Ne ajuta sa întelegem ca. pentru a ne defini mai bine limitele si pentru a întelege adevaratul sens al propriei fiinte. tristi sau furiosi.ridicat la Cer. ne permite sa ne concretizam capacitatea de a iubi si de a fi iubiti. El ne îndeamna sa învatam din fiecare experienta a vietii. fiecare are ceva de împlinit. Atunci e momentul sa ne oprim 33 . sa acceptam tot ceea ce ni se ofera. Arhanghelul Metatron ne ajuta sa descoperim valoarea faptelor noastre. sa cautam sa întelegem sensul profund al fiecarui lucru. iar problemele se tin lant de noi. iar acest "ceva" este în acord deplin cu fiinta lui si cu vointa divina. unde Dumnezeu l-a investit ca arhanghel. atunci când ne simtim goi.

ci doar drumul potrivit fiecaruia. creatie. El este. Si nu-l vom gasi cautând modele în stânga si-n dreapta. împlinirea unor aspiratii. astfel. mai greu sau mai usor. Nimeni altul în afara lui nu a stocat evenimente. Ne rugam Arhanghelului Metatron sa ne încurajeze în întreprinderile noastre si sa ne acorde o viziune justa asupra a ceea ce avem 34 . ci numai în noi însine. Pentru ca nu exista un drum mai bun sau mai putin bun. Metatron ne învata sa gasim masura corecta în iubire. aducând în viata noastra echilibru.si sa-l rugam pe Arhanghelul Metatron sa ne inspire si sa ne ghideze în gasirea drumului potrivit pentru noi însine. în cele mai diverse situatii: relatii afective. martorul faptelor noastre bune si al tuturor acelor acte ale vietii si ale iubirii pe care nimeni în afara lui nu ni le cunoaste. armonie si seninatate. munca. fapte si întâmplari în memoria Universului (care este. Ne ajuta sa ne împlinim menirea în bucurie si sa întelegem ca starea de împlinire a oricarei fiinte umane este strâns legata de împlinirea menirii. prin rugaciune si prin credinta. aplanarea conflictelor prin întelegerea cauzelor etc. renuntarea la obiceiuri nocive. ori de câte ori ne este greu. de fapt. Memoria Divina) asa cum a facut el. astfel încât. sanatate. noi sa primim de acolo starea sufleteasca sau ideea care sa ne salveze. Este alaturi de noi atunci când trebuie sa depunem eforturi importante.

dispersând umbrele negativitatii.de îndeplinit. dimpotriva. El ne ajuta sa fim 35 . Sa ne bucuram împreuna de prezenta lui Dumnezeu în fiecare dintre noi! Arhanghelul Mihail Mihail este luptatorul care face ca lumina sa triumfe. În apelarile noastre sa-i cerem sa ne faca sa stim daca eforturile noastre sunt suficiente sau daca. trebuie sa ne intensificam energiile pentru noi însine sau pentru ceilalti.

cel care "cântareste sufletele". deschizând calea catre aplanarea luptelor si a conflictelor de orice fel. al Dreptatii. Este arhanghelul pe care noi îl invocam sa ne ajute în lupta cu pulsiunile noastre negative si sa descoperim lumina din noi însine. Din punct de vedere istoric el este privit ca protectorul lui Israel si al bisericii catolice. Îngerul calauzitor a lui Israel. Este considerat îngerul protector al politistilor. al Îndurarii si Sfintirii. se vorbeste despre el ca fiind binevoitorul Înger al Mortii. crestine si islamice. soldatilor si al copiilor mici. sa ne dizolvam tendintele negative si sa regasim forta necesara atunci când ne simtim singuri sau abandonati. În religiile ebraice. precum si al pelerinilor si calatorilor. care simbolizeaza arderea a tot ceea ce este trecator. pentru a face loc luminii pure si esentiale. Comandantul Arhanghelilor. Este neobosit în lupta pentru bine si îi apara pe cei slabi.puternici în momente de grea cumpana. care lupta pentru dreptate si ordine. Înger al Caintei. Uneori. Este asociat cu elementul foc. El este si Îngerul Justitiei. El este razboinicul ceresc. ghidându-i pe toti cei care se afla în dificultate. 36 . Mihail îi însoteste si pe luptatorii solitari. Mihail este recunoscut ca fiind cel mai mare dintre îngeri. Mihail este considerat si aducatorul de noroc si rabdare. comandantul ostilor îngeresti. Numele lui Mihail semnifica în ebraica: "Cel care este asemenea lui Dumnezeu". Ambasador al Prezentei Divine. Este cunoscut sub diferite nume: Pazitorul cheii Paradisului. care ne conduce catre eliberare si nemurire. protectorul lui Iacob.

cel putin.Ne rugam Arhanghelului Mihail sa ne ajute în lupta cu propria noastra negativitate. fiul lui Mihail. De fiecare data când ne simtim prabusiti. Lupt pentru dreptate si adevar. precum: "Sthur. durabil." Un 37 . el ne ajuta sa dobândim o noua viziune asupra existentei. izolati si adandonati. Popularitatea acestui nume în Vechiul Testament provine din faptul că nu mai puţin de zece persoane care poartă numele de Mihail sunt menţionate în cărţile sacre. Mihail ne ghideaza si ne protejeaza împotriva nedreptatii. ajutându-ne sa ne deschidem spre ceea ce este etern sau. atât scut cât şi armă în luptă şi un trofeu etern de victorie. iar integritatea îmi da putere Numele lui este un strigăt de luptă. Putem sa-1 rugam sa ne ajute în toate situatiile în care ne simtim coplesiti de adversitati.

marele voievod. unde el este numit: "Mihail. Poziţia înaltă a Sfântului Mihail poate fi explicată aceea că. care stă pentru copiii poporului tău" [Daniel 12:1]. încât ar fi putut să egaleze şi chiar să depăşească în har. probabil a Serafimilor. datorită poziţiei sale înalte între îngeri. i-a adus atâta glorie şi putere. deşi aparţine unui ordin relativ inferior prin natura sa.nume similar este şi în limba Accadiană cu sens identic cu cel al lui Mihail – echivalentul Accadian este Ca nume al unuia dintre marii Arhangheli. În ciuda unei astfel de mărturii explicite a Scripturii. puţini scriitori susţin că Sfântul Mihail. ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!" [Iuda 1:9]. când se împotrivea diavolului. trebuie să aparţină unei ierarhii mai mari. cuvântul Mihail apare pentru prima dată în cartea profetului Daniel. Denumirea de "Arhanghel" este dată doar de Sfântului Mihail. chiar dacă tradiţia sacră şi liturghia Bisericii atribuie acelaşi titlu şi Sfântului Gabriel şi Sfântului Rafael: "Dar Mihail Arhanghelul. Noi nu credem că această părere poate fi susţinută. una din căpeteniile cele mai de seama" [Daniel 10:13] şi din nou: "La acea dată se ridica Mihail. în momentul rebeliunii lui Satana. n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă. zelul său remarcabil în slăvirea lui Dumnezeu şi mântuirea tovarăşilor săi Îngeri. Îngerii erau într-o perioadă de probă în care fiecare primea ceea ce merita după 38 . Dacă ne amintim. certându-se cu el pentru trupul lui Moise. spirite celeste care aparţin unei ierarhii mai înalte. mai degrabă decât Arhanghelilor.

nu presupune doar o confirmare umilă din partea Îngerilor. "acest nume: Mihail Cine este ca Dumnezeu? – al prinţului Îngerilor. iar acest lucru este clar susţinut de puterea acordată lui de către Dumnezeu şi nu neapărat de superioritatea naturii sale." 39 . Oehler. pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii. dar există motive întemeiate pentru a susţine părere că el poate fi cel mai mare chiar dintre toţi îngerii. care "trimise ca să slujească.faptele sale. Părintele Joseph Husslein subliniază faptul că Biserica îl numeşte pe Sfântul Mihail "Prinţul gazdelor cereşti" . Mihail este singurul căruia Scripturile îi acordă acest titlu. ci este mai degrabă o afirmaţie reală cu privire la Înger ca atare. Credem că o putere de acest gen nu ar fi fost conferită Serafimilor şi Heruvimilor care sunt tronuri vii ale lui Dumnezeu. ci mai degrabă celor care aparţin ordinului spiritelor slujitoare. precum Întâietorilor. în plus faţă de alte elemente naturale. Mare varietate de merite explică. Arhanghelilor şi Îngerilor. Numele exprimă astfel capacitatea de a fi irezistibil pe care Dumnezeu i-a acordată pentru a-I îndeplini poruncile. marea diferenţă între slava lor şi puterea lor." Sfântul Mihail este într-adevăr un prinţ al gazdelor cereşti. adăugând suplimentar: "Faptul că trei Îngeri despre care tocmai am menţionat sunt numiţi Arhangheli nu implică mai mult decât că acestora le-au fost încredinţate misiuni extraordinare." [Evrei 1:14] Conform lui Gustav F.

care s-a luptat întâi cu Satana şi cu demonii săi încă de la început. afară de voievodul vostru Mihail. în diverse cărţi ale Vechiului Testament este reprezentat ca acţionând în numele lui Dumnezeu Însuşi şi fiind adesea slăvit ca şi cum ar fi Dumnezeu) este nimeni altul decât Sfântul Arhanghel Mihail. îşi va extinde aceeaşi 40 ." [Daniel 10:21] " În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail. apoi. poate fi probabil rezolvată recunoaşterea faptului că acest Înger misterios al Domnului (care." [Daniel 12:1] Un reprezentant poate vorbi şi acţiona în numele şi cu autoritatea de conducător suprem cu care a fost investit cel pe care îl reprezintă.Sfântul Mihail a fost mereu un Înger luptător. ocrotitorul copiilor poporului tău. Aceasta pare a fi poziţia Sfântului Mihail faţă de copiii lui Israel. care a tras atenţia cărturarilor care studiau Sfânta Scriptură zeci de ani. cu toţi inamicii Poporului lui Dumnezeu. care a apărat şi protejat copiii lui Dumnezeu în lumea spiritelor. Cuvintele profetului Daniel par a insinua aceasta: "Nimeni nu mă ajută împotriva acestora. El este "cel mai mare prinţ. "Îngerul Domnului". ca şi astăzi. El a fost atât Prinţul ceresc care-l reprezentă pe Regele Cerului şi este protectorul ceresc al poporului lui Dumnezeu. De-acum celebra problemă. care stă alături de fiii acelui popor. Sfântul Mihail. . atât împotriva duşmanilor umani şi diabolici. în timp. reprezentantul lui Dumnezeu pentru poporul Său. Sfântul Mihail este cel mai mare apărător al Bisericii lui Hristos pe pământ." Din vechime.

ca să poată merge şi ziua şi noaptea. 41 . Atâta timp cât Satana insistă în atacurile sale. şi era negură şi întuneric pentru unii. Înconjuraţi şi ameninţaţi de naţiuni ostile păgâne.protecţie şi asupra copiilor umani ai lui Dumnezeu. prin urmare. luminându-le. "Iar Domnul mergea înaintea lor: ziua în stâlp de nor. Îngerul Domnului. şi toată noaptea nu s-au apropiat unii de alţii. Sfântul Mihail este Înger prin excelenţă. Uneori. Domnul. şi s-a mutat în urma lor. este menţionat din nou cu aceeaşi denumire de "Înger al lui Dumnezeu". în următorul pasaj:" Atunci s-a ridicat îngerul Domnului. iar noaptea în stâlp de foc. Astfel a trecut el şi a stat între tabăra Egiptenilor şi tabăra fiilor lui Israel. Îngerul Păzitor naţional al israeliţilor. arătându-le calea. asupra cărora Satana şi-a extins tirania. campionul ceresc. iar pentru ceilalţi lumină. aici pe pământ. acest "Înger al Domnului" este numit pur şi simplu. şi s-a ridicat stâlpul cel de nor dinaintea lor şi a stat în urma lor. care mergea înaintea taberei fiilor lui Israel." [Exodul 14:19] Această manevră militară foarte inteligentă indică strategia Prinţului gazdelor cereşti. care este numit "Domnul" în acest pasaj. Prinţul gazdelor cereşti va continua să-i distrugă planurile cu străvechiul strigăt de război: "Cine este ca Dumnezeu?" În Vechiul Testament. în acest pasaj. De exemplu." [Exodul 13:21] El. noaptea. Sfântul Mihail nu putea rămâne indiferent la această nouă formă de seducţie şi rebeliune manifestată de arhi-inamicul său faţă de copiii oamenilor. mai ales în cartea Exodului.

În peşteră în care a apărut a fost 42 . Îmi veţi fi popor ales dintre toate neamurile. sudul Italiei. iar voi Îmi veţi fi preoţie împărătească şi neam sfânt. Spune cuvintele acestea fiilor lui Israel: De veţi asculta cu luare aminte glasul îngerului Meu şi veţi împlini toate câte vă voi spune. Una dintre cele mai remarcabile apariţii dintre toate este cea care este comemorată universal de Biserică pe 8 mai. să-l asculţi şi să nu-i fi necredincios. în Apulia. ca să te păzească în cale şi să te ducă la pământul acela pe care l-am pregătit pentru tine.Ca Înger Păzitor naţional al israeliţilor şi reprezentant special al lui Dumnezeu pentru poporul Său. Sfântul Arhanghel Mihail a apărut pe Muntele Gargano. "[Exodul 23:20-22] De vei asculta cu luare aminte glasul s Alte opinii care susţin că expresia "Îngerul Domnului" nu reprezintă cu adevărat un înger sau Sfântul Mihail. Ia aminte la tine însuţi. voi fi vrăjmaş vrăjmaşilor tăi şi potrivnicilor tăi le voi fi potrivnic. împreună cu atribuţiile omului faţă de Îngerii Păzitori. Mai multe apariţii ale Arhanghelului Mihail au fost raportate în decursul secolelor creştine. pentru că numele Meu este în el. Dumnezeu Însuşi. Sfântul Mihail este prezentat cu cuvinte care dezvăluie marea iubire divină şi solicitudine a Domnului. în general: "Iată Eu trimit înaintea ta pe îngerul Meu. că al Meu este tot pământul. că nu te va ierta. ci Cuvântul lui Dumnezeu (Logosul).ău şi vei face toate câte îţi poruncesc şi de vei păzi legământul Meu. în zilele Papei Ghelasie (492-496). este considerată în prezent ca o simplă conjunctură şi o opinie destul de învechită.

să îi aducă în lumina sfântă." Sfântul Mihail este invocat într-un mod special în rugăciunile recitate la altar. Sfântul Mihail este considerat ca fiind Îngerul care conduce sufletele credincioşilor plecaţi la cer: "Scoate-i din gura leului. în general. În liturghie. indicată de Papa Leon al XIIIlea. a fost celebrată în marele sanctuar numit . în secolele următoare." Această rugăciune specială este o formă generală condensată de exorcizare împotriva lui Satan şi a tuturor spiritelor rele. lasă-l pe Mihail. după cum ne spune istoricul Sozomenus. cunoscută anterior ca . similară cu cea de pe Muntele Gargano. este aniversarea Sfinţirii fostei bazilici Sfântul Mihail şi a tuturor îngerilor pe Calea Salarian din Roma. strigătul de luptă al Sfântului Mihail: "Cine este ca Dumnezeu?" va continua să sperie şi să distrugă toate forţele 43 . ca să nu îi devoreze iadul. pentru ca ei să nu cadă în întuneric. care a scris despre mijlocul secolului al cincilea.ridicat un altar şi a devenit obiectiv de pelerinaj pentru credincioşi. după Liturghie: "Sfinte Arhanghel Mihail. protejează-ne în bătălie etc. un secol de mare devoţiune faţă de Sfinţii Îngeri. sfânt purtător de stindard. lângă Constantinopol. Atât timp cât copiii lui Dumnezeu sunt expuşi atacurile lui Satana în această lume. O altă sărbătoare în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail. în special. şi faţă de Sfântul Mihail. pe 29 septembrie. O apariţie.

Arhanghelul Samuel Arhanghelul Samuel este îngerul iubirii divine. de linişte 44 .răului iar intervenţia sa puternică în lupta. El ne învaţă că iubirea este o stare de bucurie fără sfârşit. în numele copiilor lui Dumnezeu. o stare de certitudine. nu va înceta niciodată. iar numele sau semnifica “cel care-L vede pe Dumnezeu”.

atât în inimă. al toleranţei. Este un înger al iubirii. Iubirea pură leagă tot ceea ce palpită în acest Univers. Să ne ajute să ne deschidem inima. ideile preconcepute. al comuniunii afective. al sentimentelor. învăluit permanent. natura noastră profundă este iubire. parfumul său. vindecându-le şi armonizându-le. ea înţelege şi acceptă. este tot ceea ce este creat în Univers. este necesar să reaprindem. nu judecă. Iubirea este singura energie care ne poate transforma şi vindeca complet. Dar. pentru că ea ştie că. Pentru că iubirea nu critică. al armoniei. vom găsi acolo un copil al lui Dumnezeu. Daca ne privim cât mai profund în inimă. totul emanând din El. Să-l rugăm pe arhanghelul Samuel să ne ajute să îndepărtăm gândurile de teamă. nu pune bariere. interdicţiile şi să ne simţim întotdeauna iubiţi. pentru ca este legată de infinit. Ea este şi nu poate niciodată să dispară. Iubirea este continuă. este tot ceea ce se creează încă. dăruieşte toată frumuseţea sa. în acelaşi timp. Dacă unele din aceste părţi se îndepărtează de Dumnezeu. cât şi în fiecare din celulele noastre. în 45 . iubirea e cea care le reintegrează. abandon. respingere. Suntem creaţi prin iubire şi din iubire. această flacără a iubirii. al unităţii divine.lăuntrică şi că fiecare fiinţa vie reprezintă o formă distinctă de manifestare a iubirii. părţi din Dumnezeu. al adoraţiei. pentru aceasta. cu tandreţe de iubirea Tatălui. Starea de dragoste este o stare de plenitudine inexplicabilă. de Dumnezeu. al încântării. aşa cum o floare se deschide primind lumina şi.

cel mai mare privilegiu.plenitudinea sa. acesta este. Căci. Arhanghelul Samuel răspândeşte razele sale iubitoare în întreg Universul. Ne îndrumă să păşim printre oameni cu realizarea deplină a faptului că existăm pentru a împărtăşi oricărui suflet lumina iubirii. dacă noi revarsăm această nelimitată iubire a lui Dumnezeu asupra oricărui suflet. atunci sufletele noastre vibrează cu Spiritul Divin şi simţim iubirea lui Dumnezeu pentru întreaga omenire. în realitate. Împărtăşesc oricărui suflet lumina iubirii Arhanghelul Zadkiel 46 . arătând astfel şi inimilor noastre drumul către iubirea celestă. este iubită şi purtătoare a frumuseţii creaţiei.

a stării de spirit. ducând o viaţă plină de restricţii. Transmutarea este un proces de schimbare de stare: a stării de a fi. prin propria noastră voinţă. până la starea materiei. Contemplarea poate poate fi utilizată pentru a crea o unitate vibratorie. concentrarea permite 47 . a stării emoţionale. a celulelor. Este îngerul transmutării. al bunăvoinţei şi compasiunii. după care. Numele său semnifică ”dreptatea lui Dumnezeu”.Zadkiel face ca flacăra iertării şi a libertăţii să strălucească în inima tuturor sufletelor care-şi doresc elevarea spirituală. Arhanghelul Zadkiel ne ajută să transmutăm toate blocajele limitatoare pe care le-am dobândit în decursul timpului. al justiţiei. Aceste blocaje se manifestă acum prin dorinţele şi tendinţele pe care le avem.

de orice natură. Flacăra transformării spirituale înalţă fiecare parte a fiinţei mele în Lumină şi Iubire 48 . favorizând astfel propria vindecare. să fim liberi în vorbire şi gândire.transmutarea în energie a formei contemplate. Fiinţa umană are o mare putere de transformare. ea culminând în trasformarea sa în fiinţă de lumină. care. în energie pozitivă. de altfel. Să ne eliberăm de dogme. sângele. Zadkiel aprinde în inimă flacăra spirituală care face să erupă calităţile divine ale compasiunii. Acest arhanghel ne poate ajuta să ne redobândim libertatea individuală. Îl putem ruga să ne înconjoare cu lumina sa protectoare. familiară şi transformatoare. Atunci când este apelat. libertăţii şi justiţiei divine. iertării. de ataşamentul faţă de persoane. protecţiei şi iertării. oasele. al transformării. redând corpului nostru fizic şi emotional. la fel şi sentimentele. este şi propria sa natură. să fim liberi să facem ceea ce inima ne îndeamnă. spiritului şi sufletului nostru puritatea originală. echilibrate şi armonizate. nervii. prin procesul de transmutare. emoţiile. Îl rugăm pe arhanghelul Zadkiel ca. Problemele psihologice şi emoţionale vor fi astfel dizolvate. gândurile. toate să fie purificate. vom avea un mai mare grad de libertate şi evoluţia noastră va fi mai rapidă. Tot ceea ce ne compune: organele vitale. Cu ajutorul său putem transforma toată energia negativă a fiinţei. Zadkiel este un înger al dezvoltării şi evoluţiei. transformării. să ne schimbăm profund structura interioară.

Îngerii armoniei 49 .

de onestitate si integritate. o stare emotionala care sa ne satisfaca. care ne-a vazut 50 . A trai în armonie presupune un mediu care sa ne convina. Pentru început. Ei ne ajuta sa traim o viata armonioasa. trebuie sa ne recunoastem dependenta fata de Pamânt.Îngerii armoniei aduc armonie în sufletele noastre. Îngerii armonie ne binecuvânteaza chiar din clipa în care ne hotarâm sa ducem o viata armonioasa. un anumit grad de deschidere. sa cautam oameni si locuri armonioase si sa ne exprimam întrun mod cât mai placut.

Nu putem pretinde seninatate daca suntem în conflict cu propriul puls. Trebuie sa-i multumim cu umilinta si recunostinta. 51 . daca nu ne-am abandonat supararile sau regretele. Apoi. în loc sa ne credem stapâni absoluti. A fi în armonie cu natura noastra profunda mai înseamna si sa fim în acord cu adevarurile universale afirmate în cadrul religiilor si acceptate în toate timpurile si de toate popoarele. dând din noi ce e mai bun si împartasindu-le cu ceilalti. Dar mai trebuie sa renuntam la abuzurile nocive pentru corpul nostru. respecta demnitatea individului si îi dau locul pe care îl merita în comunitatea umana. trebuie sa onoram darurile pe care le-am primit. sa ducem o viata sanatoasa si echilibrata. sa facem pauze regulate (sa ne odihnim regulat). Sa retinem aspectul pozitiv al experientelor ce ne încearca. Pentru a trai în armonie trebuie sa ne punem în acord cu Universul. fara a-i dispretui si nici ignora pe cei care nu au înteles înca natura darurilor cu care au fost înzestrati. Ele sunt baza tuturor codurilor etice. daca abordam evenimentele din prezent cu un spirit razbunator. într-un cuvânt. cu mediul ce ne înconjoara. În sfârsit. pentru a trai în armonie cu noi însine si cu ceilalti.nascându-ne si care ne hraneste. trebuie sa ne vindecam de trecut si sa încetam orice negativitate. cu apropiatii nostri.

Sa le aratam recunostinta pentru armonia pe care o aduc în viata noastra si în Univers.Sa îi rugam pe îngerii armonie sa ne însoteasca în cautarile noastre si sa vegheze la propria noastra unificare. Traiesc în armonie cu intreaga natura deoarece sunt una cu Sursa Divina a Totului Îngerii bucuriei 52 .

Bucuria este lumina inimii. eşti comunicativ şi te simţi legat de tot ce este viu în jur. sentimentele şi acţiunile noastre să fie inundate de bucurie. Când trăieşti în bucurie. îndepărtează tristeţea şi teama. Lumea este mai frumoasă şi mai bună atunci când te bucuri. astfel ca toate gândurile. că viaţa este bucurie. că lumina este bucurie.Îngerii bucuriei ne învaţă că Universul este bucurie. Ei ne ajută să trăim cât mai mult posibil în această conştiinţă a bucuriei. ne împrospătează viaţa. Nu te mai 53 . ea ne dă forţă.

iar momentele dificile le treci mai uşor. este bucuria unirii cu divinitatea. putem fi în orice loc. să gândim neîncetat că viaţa e frumoasă şi încântătoare şi că suntem fericiţi. pentru că trăim adevărul din inima noastră. Să-i rugăm pe îngerii bucuriei să ne ajute să îndepărtăm din mintea noastră toate gândurile de tristeţe. Când ajungem să trăim în această realitate. de îndoială .deranjează lucrurile care nu sunt în regulă. dândune sentimentul de fericire. alteori suntem surprinşi de emoţii plăcute care ne încântă. de teamă. Uneori râdem. Spre acestă bucurie extatică ne conduc îngerii. Astfel nu mai suntem afectaţi de iluzie şi binecuvântăm tot ceea ce atingem. fără să ne îndepărtăm de această bucurie. constituie paşi pe drumul către această stare. putem face orice alegem să facem. entuziasm sau tot ceea ce definim noi ca fiind bucuria. Inima noastră se concentrează atunci pe ceea ce este real în interiorul fiinţei şi nu pe ceea ce este efemer. 54 . este bucuria regăsirii. De multe ori alegem să ne fixăm privirea pe ceea ce este ireal şi negăm ceea ce este real. Dar adevărata bucurie pe care o căutăm este legată de acea realitate care nu se schimbă niciodată. ce ne face plăcere. Bucuria noastră nu poate fi niciodată totală dacă conştiinţa este fragmentată. Tot ce ne încântă sufletul. Ei ştiu că am fost creaţi pentru a putea trăi permanent în bucurie şi ne ajută să îndepărtăm vălul care ne separă de acea realitate inefabilă a eternităţii.

Trăiesc din plin bucuria vieţii care sălăşluieşte în mine Îngerii compasiunii 55 .

ne reînnoieste încrederea în Dumnezeu si în bunatatea Lui infinita. Îngerii compasiunii sunt intermediari între Dumnezeu si oameni: ei intervin în favoarea noastra si obtin 56 .Acesti îngeri aduc speranta si ajutor celor care lupta. ne îndeamna sa ne manifestam recunostinta pentru toate binefacerile pe care le primim. De asemenea. sa constientizam faptul ca suntem în permanenta protejati si îndrumati. Ei aduc compasiune în viata noastra si ne ajuta sa întelegem ca dragostea lui Dumnezeu se revarsa în orice moment asupra noastra.

de multe ori fara sa ne dam seama.pentru noi gratia compasiunii divine atunci când suferim sau când ne simtim abandonati si uitati de Dumnezeu. ci sa le acceptam ca binefaceri permanente de la Dumnezeu. Sa fim mai generosi si mai toleranti cu ceilalti si cu noi însine. caci descoperim solutii imediate la problemele noastre chiar si în momentele cele mai critice. Niciodata nu trebuie sa încetam sa avem încredere în compasiunea divina. Ea se poate manifesta fie prin interventia unui prieten întrun moment de disperare. Ne rugam îngerilor compasiunii sa fie tot timpul alaturi de noi. când ele sunt de fapt inspirate de îngerii compasiunii care lucreaza fara încetare înspre binele nostru. Situatiile cele mai dificile se rezolva atunci. Într-un moment sau altul lumina va straluci în întuneric. printro situatie profesionala oportuna sau chiar printr-o întâlnire care ne poate transforma existenta. iar obstacolele de care ne loveam tot timpul se vor aplana de la sine. printr-un surplus de energie atunci când ne simtim abatuti. În ignoranta noastra punem aceste evenimente pe seama întâmplarii. fie printr-o schimbare de atitudine a celor apropiati noua. Sa nu cautam sa controlam evenimentele. Aceasta compasiune poate fi traita în nenumarate moduri. 57 . Constientizarea faptului ca aceste interventii sunt de origine divina ne determina sa ne pastram speranta chiar si atunci când nu ne merge bine.

De vreme ce Dumnezeu nu ne condamna iremediabil si ne acorda Gratia Sa. Compasiunea divina îmi da puterea sa accept si sa iert Îngerii creativitatii 58 . sa stim si noi la rândul nostru sa primim cainta celuilalt si sa-l iertam cu toata inima.

Ei binecuvânteaza în noi inspiratia si ne ajuta sa ne exprimam creativitatea. sa primim inspiratia divina. Acesti îngeri glorifica darurile creative pe care noi leam primit si ne încurajeaza sa ne exprimam deplin sensibilitatea.Acesti îngeri ne ajuta sa ne canalizam fortele vitale spre creativitate. pentru a ne înfrumuseta existenta prin arte si perceptii senzoriale. ne ajuta sa facem 59 . sa ne exprimam mai bine. Ei multiplica împrejurarile care ne permit sa ne largim orizontul. Ne încurajeaza sa fim cât mai creativi.

Creativitatea mea se manifesta liber si spontan. parte din armonia universala. Asa ca putem sa ne manifestam sensibilitatea si sa ne afirmam personalitatea prin propria maniera de a ne îmbraca. sa ne transformam structura profunda. a cânta. de a decora casa sau dansând. Creativitatea poate împrumuta multe aspecte si îngerii ne incita sa exploatam în noi talente din cele mai diverse domenii. de a gati. a asculta muzica. scriind. ca sa devenim fiinte senine si încântatoare. scrie sau citi. cântând. unitatea si adevarul din noi însine. încurajeaza imaginatia si favorizeaza pasiunile creatoare. ne dau impulsul de a desena. Astfel. ei stimuleaza în noi simtul culorilor. Îngerii ne permit sa evoluam. Sa ne acorde gratia de a ne manifesta darurile înnascute. Ei binecuvânteaza toate formele de expresie personala.lumea înconjuratoare mai frumoasa si fascinanta. Îi rugam pe îngerii creativitatii sa ne ajute sa gasim si sa exprimam frumusetea. de aceea eu sunt mereu capabil sa exprim plenar ceea ce simt 60 . sa ne largim câmpul de aplicare a aptitudinilor naturale.

Îngerii credintei 61 .

Credinta ne sustine pe timp de furtuna si ne ajuta sa depasim îndoiala sau deznadejdea atunci când suntem tentati sa renuntam.Îngerii credintei învie în noi credinta în Dumnezeu si în îngerii Sai. 62 . sa o manifestam si sa o lasam sa ne îndrume pe cararile vietii. Când greutatile vietii apasa prea greu pe umerii nostri. Ei ne ajuta sa ne regasim credinta. trebuie sa ne pastram convingerea ca totul merge în sensul cel mai bun pentru noi.

Altii ne pot împartasi din experientele lor. Credinta ne ajuta sa suportam acele evenimente pe care tindem sa le consideram nedreptati. ghidati. Atunci când toate ne merg din plin nu mai avem prilejul sa apelam la credinta. dar numai noi însine putem descoperi în strafundurile propriei fiinte aceasta conexiune cu Dumnezeu. Astfel. cu convingerea ca mergem pe o linie bine definita. Ne rugam îngerilor credintei sa ne sustina în orice împrejurare. nici o reteta pentru asta. Trebuie sa se produca o criza majora pentru a ne aminti ca exista în Univers o forta superioara careia putem sa ne încredintam. ne face sa ne simtim iubiti. putem sa ne urmam impulsurile inimii si sa traim o viata plina. ramânem totusi încredintati ca nimic nu e întamplator sau fara sens. chiar daca întelesul planului divin ne scapa. spre a putea asculta Universul. Viata e mult mai simpla atunci când e sustinuta de credinta. Sa depasim granitele concretului si ale micii noastre lumi. Ea ne ajuta sa suportam nesiguranta si sa acceptam suferintele pentru ca.Credinta înseamna sa crezi în iubirea lui Dumnezeu si în adevarul ca ceea ce noi îi cerem Lui este pe cale sa se realizeze. ca parte din marea Creatie Divina. A crede ca tot ceea ce vine e dorit si e bun pentru noi. Ea ne da rabdarea de a astepta venirea luminii chiar si din cel mai adânc întuneric. 63 . Sa ne încredintam acestei iubiri pentru ca existenta noastra sa se împlineasca. Nu exista nici un "mod de întrebuintare". protejati. Sa savârseasca un pod între noi si Cer.

spre a putea primi neîncetat binecuvântarea lui Dumnezeu. Cred ca binele si bucuria îmi apartin astazi si întotdeauna Îngerii cunoasterii 64 .

ci mai degraba constiinta noastra profunda. Dar nu ratiunea limitata e cea care ne conduce într-acolo. Îngerii cunoasterii ne ajuta sa gasim si sa ascultam acea parte din noi însine care stie totul si care este sursa puterii si unitatii noastre. sa ne ancoram constiinta în profunzimile adevaratei cunoasteri. sa ne amintim ca noi stim. unde sa gasim ceea ce este mai bine pentru noi si pentru ceilalti. Ei ne ajuta sa ne cunoastem propria natura. care vibreaza în 65 . din eternitate.Îngerii cunoasterii ofera umanitatii darul adevaratei cunoasteri.

îi rugam sa ne lumineze cu flacara cunoasterii si sa ne binecuvânteze cu iubirea lor. fiind independenta de conditiile exterioare sau de puterea mintii. voci interioare sau pur si simplu prin senzatii. Ne rugam îngerilor cunoasterii sa ne îndrume si sa ne ajute sa descifram mesajele vocii noastre interioare. Cunoasterea interioara ma conduce spre Lumina Divina 66 . pe Pamânt chiar într-o lume plina de conflicte. Acest tip de cunoastere ne permite sa ne realizam obiectivele. Cu ajutorul acestor îngeri putem sa ne depasim structurile mentale obisnuite si opiniile eronate asupra realitatii. sa ne elibereze de atitudinile nesanatoase si distructive. având însa convingerea ferma ca Universul acesta magnific este locul celor mai înalte aspiratii.armonie cu întreg Universul. De asemenea. sa ne controlam emotiile si sa renuntam la atitudinile negative din viata noastra. Cunoasterea la care accedem atunci reprezinta certitudinea absoluta a ceea ce suntem noi de fapt. Ea e mesajul cel mai puternic care ne e dat sa-l primim. ea se poate exprima prin imagini. cât si spre cei din jur. orientate atât înspre noi însine. sa ne împlinim misiunea pe care o avem aici. pentru ca se adreseaza direct fiintei noastre profunde.

Îngerii daruirii 67 .

De asemenea. Îngerii daruirii ne învata devotamentul si daruirea de sine. Toti cei care îsi ofera plini de daruire serviciile pentru ca aceasta planeta sa devina mai fericita. ne încurajeaza sa daruim si fac în asa fel ca si noi sa fim ajutati.Acesti îngeri îi binecuvânteaza pe toti cei care se daruiesc celorlalti si îsi consacra existenta pentru ajutorarea semenilor. ne permit sa descoperim dimensiunea spirituala a ajutorului oferit celorlalti. 68 . iar viata sa fie mai buna sunt puternic impulsionati si mereu ocrotiti de acesti îngeri.

Acesti îngeri ofera protectie tuturor celor care fac bine oricarei fiinte. Ei îi îndruma pe toti cei care manifesta dorinta profunda de a aduce pace si prosperitate pe acest Pamânt, ca si pe cei care cred sincer în necesitatea de a îmbunatati conditiile de viata ale fiecaruia dintre noi. Ei le insufla energie, inspiratie si mijloacele de a împlini cât mai bine sarcina pe care si-au asumat-o. Multi dintre noi am avut ocazia sa simtim ajutorul acestor îngeri si am remarcat ca, atunci când dorim din toata inima sa ne ajutam semenii si sa facem ceva pentru ceilalti, suntem mult mai intens sustinuti, iar calea ne e netezita mai usor decât atunci când lucram doar pentru noi însine. Actul daruiri se poate manifesta foarte clar în munca celor implicati în viata politica si sociala. De asemenea, el poate fi evident si în cazul fiintelor care, având mai multe posibilitati decât ceilalti, ajuta dezinteresat pe toti cei care au nevoie. Tot aici pot fi inclusi vindecatorii si terapeutii altruisti, ca si orice alta fiinta care ajuta oamenii, fara sa aiba vreun interes personal. Acesti oameni sunt binecuvântati, deoarece îsi pun viata în slujba altora. Lumea nu ar fi atât de minunata fara ajutorul celor care au daruit din energia, timpul si resursele lor pentru a schimba în bine viata celorlalti. Rugam îngerii daruiri sa ne ajute sa gasim resursele interioare si exterioare care sa ne permita sa ne îndeplinim cât mai bine misiunea. Prin ajutorul daruit în mod neconditionat, devenim parte activa a lumii în care traim si ne integram în armonia vietii universale. Fiecare trebuie sa participe la viata comunitatii
69

umane si sa-si aduca contributia la bunastarea generala, în functie de posibilitatile pe care le are. Ne rugam acestor îngeri sa-i binecuvânteze pe toti aceia care, în orice colt din aceasta lume, fac ca viata noastra sa fie din ce în ce mai buna. Daruiesc tot ce-i mai bun în mine si, plin de bunavointa, ma integrez armonios în Univers

Ingerii discernamantului

70

Îngerii discernamântului se afla deasupra norilor confuziei si ignorantei. Ei ofera discernamânt celor care merg spre lumina., ne ajuta sa gasim drumul bun, sa alegem ceea ce este mai potrivit pentru noi. Îngerii discernamântului ne învata sa ne ascultam vocea inimii. Atunci când ne aflam într-o situatie dificila, cu consecinte riscante pentru evolutia noastra spirituala, ei sunt cei care ne ajuta sa nu ne înselam. Ei ne îndruma întotdeauna spre dezvoltarea capacitatilor si fortelor proprii, ne sprijina sa crestem spiritual. De asemenea, ne ajuta sa îndepartam de si din noi ceea ce este negativ, inutil si distructiv.
71

pe care îngerii le dezvaluie celor capabili sa le primeasca. Vom avea acces la bogatiile cunoasterii profunde. se agata chiar de oameni fara a se întreba cel putin daca e bine sa faca asa.Discernamântul este capacitatea de a recunoaste ce e mai potrivit pentru noi la un moment dat. sa ne depasim frica si îndoiala. Gratia lui Dumnezeu ma ajuta sa gasesc drumul cel bun 72 . Dicernamântul înseamna sa stim cu inima. Le vom putea auzi atunci sfaturile de a urma cea mai buna alegere. dar si cu mintea. însa îngerii ne ghideaza pasii spre alegerile cele mai întelepte. pentru ca noi sa putem lucra eficient si contructiv. Nu e întotdeauna o cale usoara. Ne rugam îngerilor discernamântului sa ne învete sa ascultam vocea interioara. Discernamântul protejeaza sensibilitatea noastra cea mai profunda si ne ajuta sa nu ne expunem în mod inutil suferintelor cauzate de ignorarea primejdiilor. Îngerii discernamântului ne ajuta sa apreciem clar lucrurile. problema sau conjunctura de viata. Multe fiinte se încumeta sa îndrepte anumite situatii. într-o anumita situatie. daca ceva sau cineva ni se potriveste.

Ei ne ajuta sa ne exprimam sentimentele si sa ne controlam emotiile. 73 . De asemenea. la oameni.Îngerii Estului Acesti îngeri guverneaza elementul Apa si. sentimentele. sa ne asumam sentimentele cele mai intime si sa le exprimam fara a ne simti vulnerabili. ne ajuta sa ne deschidem inimile.

dar sa ne permita sa ne exprimam fara jena sensibilitatea si pornirile inimii. Ne ajuta sa ne transformam sentimentele negative în energii creatoare. Sa ne acorde forta de a fi întotdeauna noi-însine. Ne rugam îngerilor Estului sa linisteasca furtunile emotionale care ar putea sa ne afecteze grav. atunci când sunt luate în considerare si asumate în mod deschis. fara nici o masca. în asa fel încât sa le canalizam fluxul spre diferite expresii artistice.Sentimentele noastre sunt adevarate forte care. pot provoca dezastre considerabile asupra echilibrului nostru emotional si psihologic. Mânia ascunsa. Îngerii Estului ne ghideaza în "padurea" propriilor emotii si ne învata sa le controlam cu discernamânt. Ne traim atunci evenimentele ca niste victime ale unui destin orb. în loc sa le analizam. 74 . inhibându-ne personalitatea si stânjenind chiar si elementele pozitive ale vietii noastre. sa le îmbunatatim sau sa recunoastem ca noi suntem în mare parte raspunzatori pentru ele. sentimentele ne permit sa traim în armonie cu noi însine si sa ne depasim. daca nu au posibilitatea de a se exprima. nelinistea nemarturisita ne rod inevitabil. tristetea tacuta. Dimpotriva. Îi invocam ca sa îndeparteze de noi sentimentele care nu ne-ar onora.

Îngerii fiintei 75 .

Ei ne ajuta sa ne transformam viziunea asupra realitatii. Ne ajuta sa ne luminam constiinta si ne reveleaza ca suntem o parte vitala a Creatiei de care nu ne putem separa si care ne sorteste iubirii.Acesti ingeri ne ajuta sa atingem profunzimile fiintei noastre. respectului si prosperitatii. ne ajuta sa ne cunoastem pe noi si sa 76 . spre a ne simti iubiti si ghidati. sa fim co-creatori ai universului si sa ne dezvoltam simtul trairii. Îngerii fiintei fac din noi oglinzile iubirii divine. De asemenea.

care ne iubeste pentru ceea ce suntem. suntem reflectarea Sursei divine. Sa rugam îngerii fiintei sa ne ajute sa ne bucuram de ceea ce suntem. în care domnesc bucuria de a trai. ci de simplul fapt ca existam. Colaborând cu ei. putem si noi sa devenim ceea ce suntem cu adevarat: oglindiri ale Fiintei Supreme. Trebuie sa ne detasam de câstigurile cu care ne identificam ca sa ne afirmam personalitatea. Ne arata ce e bun în noi si lucreaza neîntrerupt pentru ca profunzimile fiintei noastre sa fie integrate în bine si adevar. neconditionat.întelegem ca. în fiinta noastra cea mai profunda. Îngerii fiintei ne învata sa ne acceptam si sa ne iubim. Ei ne îndruma spre o existenta terestra simpla si înfloritoare. iubirea si sanatatea. odata cu ea. esenta noastra divina. Sufletul meu traieste deplin adevarul ca spiritul este etern 77 . Noi suntem expresii unice ale Fiintei Supreme. Sa le cerem gratia de a descoperi adevarata noastra natura si. care nu depinde de factori externi.

Îngerii fraternitatii 78 .

iar membrii acestei familii sunt cu totii frati. Atunci când esti tu însuti. Cu cât sunt mai multi oameni care realizeaza aceasta. nu e reglementata de nicio lege. liber si plin de viata. ci mai degraba sa-i sustinem si sa-i încurajam cu compasiune si iubire. sa-si asume acest lucru si sa-l duca pâna la capat. rase sau religii apartinem. fiecare fiinta serveste întreaga umanitate. acest lucru fiind valabil în ambele sensuri. femeie sau barbat. Fiecare are "datoria" umana sa serveasca acestui bine al sau. cu totii facem parte din aceeasi mare familie umana. care niciodata nu contravine binelui cel mai înalt al celorlalti. ci contribuie la fericirea si armonia tuturor. Fraternitatea este o atitudine interioara si nu o legatura care sa creeze dependente. Sentimentul de fratie este cel care conduce la recrearea unitatii. fie ca este cunoscut sau nu. mai ales. Însa directia nu e stabilita de niciun guvern sau putere politica. organizatii. ai vrea sa îmbratisezi orice om pe care îl întâlnesti. Servind propriului sau bine. musulman sau crestin. pentru ca viata si iubirea inimii tale recunosc viata si iubirea oricarei inimi. institutii. Constiinta umanitatii include constiinta oricarui apartinator al ei. cu atat mai usor le va fi si celorlalti sa reuseasca. Nu e necesar sa criticam si. negru sau alb. sa judecam neputinta oamenilor.Indiferent carei familii. Ea este data de binele cel mai înalt al fiecaruia. 79 . politician sau cersetor. Iar unitatea acestei constiinte apare atunci când toti membrii sai "trag" în aceeasi directie. fie ca e om de afaceri.

Sa-i rugam sa ne îndrume sa descoperim mereu binele cel mai înalt în orice lucru pe care îl facem si sa nu uitaam ca atunci când daruim ceva unui om. si sa fim inspirati în a-l sustine. Servind propriului meu bine. sa putem vedea bucuria sau suferinta fratelui nostru. iar bucuria celui care primeste "hraneste" bucuria tuturor. neputinta sau deznadejdea lui. servesc întreaga umanitate Îngerii iertării 80 .Ne rugam îngerilor fraternitatii sa ne ajute sa apreciem corect relatiile umane. starea de daruire umple si înalta sufletul omenirii. Sa ne ajute sa ne integram armonios în grupurile carora apartinem si sa gasim echilibrul între necesitatile individuale si cele ale grupului. Si nu este om pe planeta care sa nu poarte un dar pe care sa doreasca a-l împartasi cu cei din jurul sau. astfel încât sa nu cream conflicte.

intervin în favoarea noastra pentru ca noi sa obtinem iertarea.Acesti îngeri binecuvânteaza pe cei care invoca iertarea din partea lui Dumnezeu. dar si din partea celorlalti. 81 . renuntând la mirajele trecutului. spre a trai aici si acum in iubire. dar si sa-i iertam pe ceilalti. ne ajuta sa traim în prezent. A ierta înseamna eliberarea de suferintele si supararile trecutului. Ei ne ajuta sa accedem la cainta. Îngerii iertarii ne fac sa vedem ranile si resentimentele trecutului într-o lumina noua: câstigam întelepciune si respect fata de noi însine.

devenim vulnerabili si predispusi sa ne imbolnavim. Deseori. când ne focalizam pe "reglare de conturi".ajungând astfel sa-i iertam pe cei care ne-au facut rau cândva. Îi iert pe toti cei care mi-au facut rau în trecut 82 . ci a ne elibera de mânie si suparare. A ierta nu înseamna a sustine actiunile rele si nici sa fim foarte ingaduitori cu cei care ne fac rau. ei ne ajuta sa crestem în ochii nostri si ai celorlalti si ne amplifica sansele de a fi fericiti. Sufletul nostru se usureaza de o povara si avem astfel o parere mai buna despre noi. Îngerii iertarii ne ofera gratia de a cultiva blândetea în inimile noastre. dominati de resentimente si cautând permanent sa ne luam revansa. Sa îi rugam sa ne însoteasca în cautarea noastra de a ne întelege si a avea relatii bune cu toti oamenii din jurul nostru. capacitatea organismului de a se apara fiind serios afectata. pe când resentimentul permanent ne absoarbe toata energia si ne urâteste. sanatatea noastra slabeste si ea. Altminteri vom ramâne prizonieri ai convingerii ca suntem niste victime. avem nevoie sa fim ajutati pentru a ierta. Slabiti psihic. Si când ne distrugem din interior. sa ne eliberam fiinta de tensiuni si sa comunicam cu celalalt plecând de pe baze noi. Astfel.

Îngerii împacarii 83 .

Pentru a trai prezentul avem nevoie de întreaga noastra vitalitate. Daca suntem slabi. sa vindecam ranile vechi care ne inhiba si ne paralizeaza energia.Acesti îngeri ne daruiesc pacea si întelepciunea fara de care nici o împacare nu ar fi posibila. E inutil sa continuam sa ne plângem de nedreptatile sau esecurile prin care am trecut sau sa ne culpabilizam la nesfârsit de neajunsurile pe care le-am provocat celorlalti. ne ajuta sa ne ancoram în prezent si sa ne deschidem inima catre bine. sa gasim rezolvari potrivite si sa privim spre viitor. Împacarea nu înseamna sa visam o schimbare imposibila. ci a 84 . Dimpotriva. Pentru aceasta. cu grija de a învata din greseli si ferm hotarâti sa progresam. trebuie sa ne dovedim constructivi. nestânjeniti si fara pareri de rau. deci trebuie sa abandonam orice suparare din trecut. Îngerii împacarii ne ajuta sa înfrângem obscuritatile trecutului. ne încurajeaza sa tragem învataminte din trecut si sa transformam încercarile de altadata în experiente pozitive. sa ne elibereze de gândurile negative despre cum ar fi trebuit sa fie acest trecut. doar sa ne frâneze actiunile prezente si sa fim nefericiti. în loc sa repetam într-una aceleasi gânduri amare. ei ne ajuta sa ne vindecam ranile trecutului care ne tulbura viziunea asupra existentei. e necesar sa acceptam lucrurile asa cum sunt. Ne rugam îngerilor împacarii sa ne ajute sa acceptam trecutul asa cum este el. Prin împacarea cu lumina divina. aceasta nu ne va sevi la nimic. Îngerii împacarii ne ancoreaza în realitatea prezenta. pentru a ne putea continua evolutia. sa ne ajute sa devenim niste adulti responsabili.

dar niciodata îndeparta de calea cea dreapta. cu convingerea ca putem astfel sa crestem spiritual si ca pasii gresiti doar ne pot întârzia. Sunt împacat cu tot ceea ce las în urma mea Îngerii încrederii 85 .ne transforma viziunea asupra lucrurilor.

86 . ei ne ajuta sa ne deschidem spre cei din jur. protejati de îngerul pazitor care ne întinde o mâna peste abisul timpului si al lumii materiale. Îngerii încrederii ne ghideaza fiinta profunda spre o atitudine încrezatoare asupra existentei.Acesti îngeri ne învata sa avem încredere în noi însine. în viata si în Dumnezeu. Atunci când suntem în defensiva. cinic sau chiar agresiv. ei ne ajuta sa fim mai constructivi si sa dam dovada de optimism. când avem tendinta sa adoptam un comportament negativ. De asemenea.

poate uneori vom fi dezamagiti. pentru ca frica. însa împlinirea noastra presupune si acest pret. Când ne vom hotarî sa ne asumam aceste riscuri. trebuie sa învatam sa avem încredere si sa ne ajutam unii pe altii.În primul rând acesti îngeri ne recomanda sa ne iubim pe noi însine si pe ceilalti. numai atunci vom evolua si vom fi stapâni pe propria existenta. suspiciunea sa înceteze sa ne mai roada. Îngerii încrederii ne încurajeaza sa ascultam de întelepciunea interioara si sa fim curajosi. sa recunoastem valoarea celor pe care viata ni-i scoate în cale si sa fim demni de încrederea pe care ceilalti ne-o acorda. sa ne afirmam sentimentele si sa avem încredere în ceilalti. Asta presupune sa ne asumam anumite riscuri . care ma ghideaza si ma protejeaza 87 . Am încredere în puterea divina a dragostei si a binelui. pe care îl numim experienta. Cum mai putem progresa daca nu avem încredere în noi sau ne dispretuim aproapele? Trebuie sa credem în valoarea lucrurilor si a oamenilor. prea neîncrezatori ori prea inhibati ca sa îndraznim sa mergem mai departe. Sa îi rugam pe îngerii încrederii sa ne ajute sa ne încredem în noi însine. spre a nu ne bloca într-o imobilitate sterila. îndoiala. Ca sa fim fericiti în aceasta lume si sa nu cadem prada singuratatii.

Îngerii înţelegerii 88 .

dar ne şi asistă în acest demers. până când ajungem să recunoaştem Realitatea Divină în propria realitate. etc. aşa cum nu poţi acccepta pe cineva dacă nu trăieşti mai întâi experienţa acceptării cu tine însuţi. Nu putem alege decât ceea ce capacitatea noastră de înţelegere ne permite. Modul în care ne înţelegem pe noi înşine şi evenimentele vieţii noastre determină modul în care ne privim viaţa şi alegerile pe care le facem. de ce unele lucruri se repetă. de ce avem o slujbă şi nu alta. pas cu pas. O bună comunicare porneşte de la două principii de bază: acceptarea şi înţelegerea. Îngerii înţelegerii ne îndeamnă să ne punem întrebări şi ne ajută să găsim răspunsuri astfel încât să înţelegem de ce e uneori necesar să facem un anumit lucru sau să trecem prin anumite evenimente. Nu poţi înţelege pe cineva dacă nu te înţelegi pe tine. de ce suntem înconjuraţi de anumiţi oameni şi nu de alţii. Dar nu poţi înţelege pe cineva fără a-l accepta. respectându-i libertatea de a fi aşa cum este. a realităţii sale.Îngerii înţelegerii ne ajută să ne găsim propriul adevăr. fără a-l judeca sau critica. A înţelege o fiinţă presupune recunoaşterea adevărului său. Vom avansa astfel şi în procesul cunoaşterii de sine. 89 . Vom constata că apariţia în viaţă a unui lucru sau fenomen are un sens pe care îngerii ne îndeamnă săl descoperim de fiecare dată. Poţi accepta pe cineva şi fără să-l înţelegi. iar lucrul acesta pleacă din interior.

Iar atunci când vom înţelege că toţi avem aceeaşi esenţă. pentru că recunoaşterea propriei realităţi nu poate fi făcută de nimeni altcineva în afară de tine însuţi. astfel încât să existe mereu înţelegere reciprocă şi armonie. Înţelegându-mi din ce în ce mai bine propria realitate. ne vom putea bucura cu adevărat de ceea ce suntem şi de diversitatea creaţiei. mă apropii de Realitatea Divină Îngerii întelepciunii 90 . Să-i rugăm pe îngerii înţelegerii să ne ajute să descifrăm adevăratul sens al lucrurilor de câte ori trecem prin situaţii noi.Înţelegerea vine întotdeauna din interior. dar şi realitatea celor din jur. fiind copii ai aceluiaşi Tată. că suntem egali. să avem capacitatea de a recunoaşte propria realitate.

Ei ne ajuta sa accedem la cunoastere. Atunci când ne deschidem inimile catre sfaturile iluminatoare ale îngerilor. care este daruita tuturor celor aflati în cautarea Cuvântului divin. noi progresam pe cale prin 91 . sa descoperim propria întelepciune si sa o cautam în fiecare dintre experientele noastre. sa învatam din experiente si sa recunoastem ceea ce este bun pentru noi. Acesti îngeri sunt reprezentantii întelepciunii supreme.Îngerii întelepciunii ne ajuta sa primim întelepciunea divina.

Întelepciunea vine din profunzimile experientelor mele 92 . Rugam îngerii întelepciunii sa ne ajute sa ne gasim întelepciunea interioara si calea care duce spre întelepciunea divina. Abia atunci începem sa întrevedem întelepciunea vechilor învataturi si s-o aplicam în viata noastra. suntem la cheremul efectelor pe care lumea materiala le produce asupra noastra si riscam sa ne pierdem integritatea si identitatea proprie. sa ne vindecam ranile spre a putea lucra pentru întreaga planeta. înspre binele si fericirea noastra. În consecinta. este necesar sa ne distantam putin. reusitelor sau esecurilor. Se spune în Biblie ca întelepciunea este mai pretioasa decât aurul. sa privim dincolo de lucruri. Îi rugam sa ne ajute sa gasim sensul propriei vieti. Toate civilizatiile i-au venerat si respectat întotdeauna pe cei care. Fara întelepciune. prin experientele lor. pentru a creste si evolua spiritual. au ajuns sa dea un sens vietii. Ea presupune o priza de constiinta profunda asupra lumii care ne înconjoara. sa discearna dincolo de realitatea vizibila a evenimentelor. pentru a putea face alegeri juste.perfectionarea întelegerii si aprofundarea propriei spiritualitati. o reala determinare în a trai în pace si armonie.

Îngerii întelepciunii iubirii 93 .

ne învata sa traim experienta dragostei în orice realizam si sa o împartasim cu ceilalti. sa se dezvolte. Ei ne ajuta sa devenim constienti ca noi suntem iubire. sa creasca. Acesti îngeri ne ajuta sa nu ne lasam amagiti de iluzii si sa devenim constienti ca dragostea este esenta întregii vieti. Fara iubire nimic nu poate sa se nasca. atunci ne dam 94 .Îngerii întelepciunii iubirii protejeaza iubirea. iar noi am rataci într-o lume pustie si lipsita de sens. Când ne abandonam limitarile si renuntam la lupta epuizanta pentru reusita materiala.

prin puterea iubirii.seama ca. Trezirea sufletului si manifestarea plenara a iubirii este calea care ne apropie cel mai mult si mai rapid de Dumnezeu. energia fundamentala fara de care viata nu ar exista si fie ca îngerii întelepciunii sa vegheze întotdeauna ca aceasta iubire sa se manifeste în noi. Sa ne ajute sa întelegem realitatea ultima a vietii si sa ne amintim ca iubirea divina este neconditionata si eterna. Ne rugam îngerilor întelepciunii iubirii sa ne redea capacitatea de a recunoaste natura noastra intima si de a renunta la iluzii. Devenim astfel constienti ca iubirea divina se manifesta în egala masura asupra a tot ceea ce exista. suntem emanatii ale iubirii universale care ne uneste intim cu Dumnezeu. sa depasim obstacolele cu care ne confruntam. atât în noi cât si în afara noastra. sa ne deschidem sufletul catre Dumnezeu. Sa ne deschidem inimile spre dragoste. Îi rugam sa ne ajute sa ne mentinem "mintea în inima si inima în minte". Iubirea este centrul vieţii mele 95 . Ne rugam îngerilor întelepciunii iubirii sa ne acorde gratia de a ne apropia de infinita bunatate divina si de a descoperi minunatele comori pe care ni le ofera experienta iubirii în orice fiinta si în orice lucru. devenind astfel capabili ca. în profunzimile fiintei noastre.

Îngerii iubirii eterne 96 .

Cu ei alaturi. ei vor fi fericiti sa vindece orice rana sufleteasca si sa ne ajute sa ne deschidem spre o noua relatie. 97 . daca dorim. indiferenta a persoanei iubite sau chiar disparitii. Cu totii am trecut si mai trecem înca prin diverse încercari afective. Când apelam îngerii dragostei eterne. Astfel ne soptesc îngerii dragostei eterne. ne eliberam de teama de a fi abandonati si sufletul ni se deschide catre izvorul iubirii. fie ele despartiri.Iubirea nu moare niciodata.

Atunci când o dragoste pierduta ne chinuie inima, îngerii ne aduc aminte ca esenta iubirii nu poate fi distrusa. Ea dainuie în fiecare, pura si libera de atasamente, ca un substrat fundamental, pentru eternitate. Noi suntem iubire. Nici un esec si nici o deceptie nu poate schimba acest adevar. De aceea, atunci când iubim, îngerii dragostei eterne ne ajuta sa pastram vesnic în noi fericirea acestei iubiri. Sa ne rugam acestor îngeri minunati sa rupa valul care ne separa de dragostea eterna. Daca ne simtim singuri, îi rugam pe ei sa ne ajute sa retraim momentele fericite pe care le-am avut în viata. Ei ne vor darui bucuria de a gasi iarasi, în jurul nostru si în noi, puterea miraculoasa a iubirii. Las iubirea sa ma patrunda si sa-mi umple sufletul pentru totdeauna

98

Îngerii libertatii

Îngerii libertatii vegheaza asupra dreptului nostru la libertate si creativitate. Ei ocrotesc libertatea
99

fiecaruia, ne ajuta sa ne afirmam independenta si sa ne exercitam liberul arbitru. Îngerii libertatii ne ajuta sa ne dam seama de darul pe care Dumnezeu ni l-a facut creându-ne ca fiinte libere. El nu a facut din creatiile sale niste sclavi cu mentalitati servile, nici nu ne-a înrobit pe unii altora. Dimpotriva, ne-a daruit libertatea si doreste sa nu uitam de liberul nostru arbitru. Din pacate, oamenii sunt cei care au pervertit acest drept fundamental instaurând legea celui mai puternic si creându-si singuri dependente. Adevarata libertate este mai degraba cea a spiritului si a inimii, decât absenta constrângerilor fizice. Ea înseamna în mod necesar cunoasterea si acceptarea de sine, dar si a celorlalti. A fi liber nu presupune sa evitam obstacolele sau responsabilitatile, ci dimpotriva, sa le facem fata cu determinare si discernamânt. E posibil uneori sa nu fim pregatiti sa primim darul libertatii. Unii au nevoie sa se supuna, sa gaseasca pe cineva care sa le dicteze comportamentul pentru a se simti în siguranta. Liberul arbitru e uneori o povara greu de purtat si adesea pare mai usor sa fii la dispozitia deciziilor altora sau sa ramâi fidel vechilor prejudecati. Totusi, numai atunci ne aratam demni de natura noastra divina si de conditia noastra de fiinte umane, când alegem liber directia si sensul pe care vrem sa-l dam vietii noastre, când ne afirmam cu încredere individualitatea si vointa de a ne comporta ca oameni responsabili.

100

ci.Totodata. Sa ne ajute sa ne învingem temerile care ne pun piedici si sa ne redea curajul de a ramâne în picioare. de asemenea. Sunt întotdeauna liber sa aleg iubirea. iubire. terestra. discernamânt. Îngerii libertatii nu urmaresc sa ne daruiasca o simpla libertate exterioara. orice s-ar întâmpla. în respectul si independenta fiecaruia. creativitate . prin experimentarea formelor de libertate interioara. sa ne exercitam aceasta libertate pentru ca sa putem trai toti în armonie. de schimbare. de deschidere mentala si de expansiune a constiintei. independenta în gândire. independenta si creativitatea Îngerii linistii 101 . Ne rugam îngerilor libertatii sa ne dea dorinta si puterea de a ne afirma libertatea. încredere în fortele proprii. libertatea presupune si o optiune: sa pastram vechile obiceiuri sau sa privim deschis catre nenumaratele posibilitati de înnoire. Sa ne ajute.ne conduc catre dobândirea libertatii de constiinta.

sa gasim fericirea în noi însine. Ne îndeamna sa avem o atitudine de calm interior care ne face sa ne simtim bine si în siguranta. Ei lucreaza pentru linistea inimii noastre. ne ajuta sa ducem o viata senina. aratându-ne adesea în vis ce înseamna o existenta traita în pace interioara. 102 . sa rezolvam conflictele.Îngerii linistii ne aduc linistea în suflet. Îngerii linistii ne însotesc în problemele noastre de zi cu zi.

Anumite practici de natura spirituala ne pot ajuta în mod eficient sa ajungem acolo. Sa fim totusi convinsi ca avem locul nostru în Univers si ca orice lucru are un sens. Trebuie sa recunoastem ca lumea careia apartinem e frumoasa si perfecta. Trebuie sa ne bucuram de viata noastra. dar nu o putem descoperi decât daca ne acordam timp sa ne ascultam inima si sa facem efortul de a ne armoniza cu unitatea Izvorului Divin. Sa-i invocam sa ne ajute în accederea la pacea sufletului si la fericirea pe care o meritam din plin. sa acceptam faptul ca orice lucru îsi gaseste justificarea în misterele divine. Caile Domnului sunt pline de taina si noi nu avem abilitatile de a judeca ceea ce nu întelegem. Acceptându-ma pe mine însumi devin linistit si senin 103 . avem deja în noi linistea aceasta. Ne rugam îngerilor linistii sa ne deschida calea iubirii divine. Linistea implica renuntarea la luptele inutile spre a putea trai în armonie cu divinitatea interioara. putem deveni linistiti. De fapt. sa renuntam la luptele sterile si sa începem sa construim.Atunci când renuntam în sfârsit la conflictele sterile si la atitudinea noastra negativa. sa o justificam în aceeasi masura (sa-i dam valoare).

Ei ghideaza evolutia noastra emotionala si ne ajuta sa 104 . capabili sa ne asumam anumite responsabilitati si sa facem alegerile potrivite care presupun bucuria de a trai si simtul binelui.Îngerii maturităţii Acesti îngeri ne ajuta sa ne maturizam si sa devenim adulti întelepti.

întelegem procesul cresterii care duce spre maturitate. 105 . Ei întaresc respectul de sine si forta de caracter. atunci când trecem prin momente mai aspre ale vietii. daruindu-ne din întelepciunea si luciditatea lor. dar au grija sa nu abuzam de puterea de care dispunem la un moment dat. facând astfel ca povara încercarilor cotidiene sa fie mai usor de dus. Ne rugam acestor îngeri sa ne binecuvânteze.. Ei ne ofera curaj si îndrazneala. ei ne permit sa ne realizam obiectivele si sa ne împlinim responsabilitatile pe care ni le asumam în calitate de fiinte adulte. spre binele nostru si al celor din jur. Sa faca în asa fel ca deciziile noastre sa fie inspirate de iubire si nu de dorinta de putere. Ei ne sugereaza modalitatile prin care putem deveni pe deplin responsabili si ne ajuta sa ne asumam ceea ca vrem sa facem în aceasta existenta. sa fim mai atenti la nevoile celor mai tineri si sa nu ne simtim constrânsi de cei care au avut grija de noi. Ei intervin atunci când deciziile pe care le avem de luat apasa prea greu pe umerii nostri si ne ajuta sa rezolvam problemele dificile cu care ne confruntam în viata relationala sau profesionala. Acesti îngeri ne permit sa ne gasim pacea si întelepciunea. Ei pun în lumina calitatile noastre esentiale. care sunt apanajul maturităţii. Îngerii maturităţii ne ajuta sa luam decizii întelepte si bine gândite. fie ca e vorba de parinti. Sa le cerem sa ne îndrume spre bucurie si iubire. ca noi sa putem deveni fiinte spirituale si luminoase. prieteni sau grup profesional.

Îmi asum pe deplin responsabilitatea existentei mele si astfel devin din ce în ce mai puternic Îngerii minunii iubirii 106 .

deschidem drum tuturor îngerilor catre inima noastra. ne iau în brate si raspândesc asupra noastra 107 . apropierea de miracolul iubirii este o experienta de o intensitate deosebita.Pentru oricare dintre noi. iar noi o descoperim de fiecare data altfel. Constienti de ea sau nu. aceasta coplesitoare gratie divina ne învaluie pe fiecare. Iubirea se manifesta în mii si mii de nuante. Atunci când ne deschidem sufletul spre iubire.

Nu trebuie decât sa ne purificam inima si sa ne deschidem sufletul. sa recunoastem ca miracolul iubirii vine de la Dumnezeu. Dumnezeu ne ofera nenumarate miracole. sa fim capabili sa o primim si sa o pastram. de care fiecare dintre noi se poate bucura. iar aspiratia catre îndeplinirea idealurilor pure va creste. a lui Dumnezeu.gratia compasiunii divine. Sa fim receptivi si sa apreciem valoarea darurilor pe care ei ni le fac. Invocam acesti îngeri sa ne fie ghizi si sa ne ajute sa traim iubirea umana si cea infinita. Sub orice forma s-ar manifesta aceste minunate daruri. Aceasta dragoste sacra se reflecta atunci în toate relatiile noastre umane. Îngerii minunii iubirii ne ajuta sa primim iubirea pe care ne-am dorit-o dintotdeauna. M-am nascut prin miracolul iubirii 108 . sa le primim cu entuziasm si recunostinta. Ne rugam îngerilor minunii iubirii sa ne acorde binefacerile lor.

Îngerii păcii Acesti îngeri aduc pacea în sufletele noastre. Ei ne ajuta sa împacam fortele adverse din noi. sa 109 .

Ne ajuta sa ne acceptam si sa progresam spre pacea interioara. Ei ne ajuta sa întrezarim compatibilitatea care exista între dorintele noastre si posibilitatile de care dispunem. în familia noastra si. Îngerii păcii canalizeaza energia de care avem nevoie pentru rezolvarea conflictelor din viata noastra. Cea mai mare parte a oamenilor nu ating aceasta etapa decât la maturitate. fara frustrari si regrete. viata pe care o ducem sa fie în acord profund cu ritmurile si ciclurile noastre interne. Îi rugam pe îngerii păcii sa aduca pacea pe planeta noastra. mai presus de toate. dupa toate astea. astfel încât. ne învata sa fim în pace cu noi însine si cu ceilalti. dupa multe crize si furtuni. Când am ajuns sa ne debarasam de temerile noastre ancestrale si reflexele arhaice de supravietuire. atunci începem sa dobândim încredere în viata. suferinte si pierderi. integrându-ne în armonia divina si permitându-ne sa ne manifestam din plin creativitatea si frumusetea interioara. care nu poate fi distrus si nici macar clatinat de circumstantele exterioare. abia atunci descopera ei ca. Caci exista în noi un nucleu de pace pura. evenimentele vietii noastre vor capata noi si profunde semnificatii. În acest fel. Putem dezvolta aceasta parte din noi deschizându-ne inima catre îngerii păcii. pentru ca sa putem trai în armonie cu noi însine. dar semnificativa parte a Creatiei si ca rolul pe care îl avem de îndeplinit 110 .rezolvam conflictele si neîntelegerile. Vom dobândi în acest fel certitudinea ca reprezentam o mica. sunt nevatamati si au putut sa-si pastreze integritatea. în inima noastra.

dar si a celorlalti. care va accelera atât evolutia personala. în inima si în spirit. Îi mai rugam pe îngerii păcii sa ne aduca pacea în minte. Îmi deschid inima si ma regasesc în linistea iubirii divine Îngerii păzitori ai copiilor 111 . Îngerii păcii ne ghideaza catre situatiile cele mai favorabile si catre fiintele echilibrate si armonioase. împacare. Ne ofera darurile lor si ne îmbratiseaza în permanenta cu iubire.reprezinta o adevarata misiune spirituala. multumire si calm interior. conflictele exterioare nu mai pot avea nici o influenta asupra noastra. Când dobândim starea de seninatate.

care asteapta de atâta timp sa fie iubit si alinat.Acesti îngeri pazesc si ocrotesc tot ce e tânar si nou în viata. mai ales nou-nascutii. Fiecare nou-nascut si 112 . Ei ghideaza persoanele care se ocupa de bebelusi si de copii. ajuta în aceeasi masura tinerele mame si copiii lor în momentul nasterii. Ei vegheaza asupra a tot ce începe sa creasca si cere. dar ocrotesc si copilul nostru interior. mai multa grija. ei supravegheaza tot ceea ce începem în viata. Acesti îngeri protectori. Au rolul de a veghea si proteja toti copiii. înnoindu-ne prospetimea si eterna tinerete. care vegheaza asupra tuturor sufletelor nou venite în aceasta viata terestra. prin urmare. iubire si hrana.

Acesti îngeri vegheaza si asupra tuturor începuturilor. Cinstesc pretiosul copil care se afla în mine. protejat si iubit de acesti îngeri. sa ne fortificam si sa ne regasim echilibrul necesar în existenta noastra. aducând hrana si sprijin fiintelor fragile spre a câstiga în forta si energie. colaboratorilor si chiar aupra oamenilor pe care îi întâlnim pe strada. noilor proiecte sau legaturi afective între fiinte. Ei binecuvânteaza orice noua întreprindere. de excesele afective. asupra careia vegheaza cu mare grija. Îi ajuta pe cei vulnerabili. prietenilor.fiecare copil este binecuvântat. Îngerii păzitori ai copiilor ne permit sa recunoastem acest copil interior care se simte singur si neglijat. Rugându-ne îngerilor păzitori ai copiilor. noi îi multumim vietii si ne bucuram de miracolul nasterii. încurajez si ocrotesc fiecare nou început 113 . Vom putea obtine inspiratie si ajutor pentru tot ceea ce a ramas blând în noi. Îi putem invoca pentru a linisti amintirile dureroase ale trecutului si pentru a regasi pacea sufleteasca. Putem sa atragem aceasta binecuvântare asupra familiilor noastre. Ei ne ajuta sa ne deschidem. dimpotriva. Ei grabesc vindecarea ranilor profunde cauzate de lipsa afectiunii sau.

Îngerii păzitori ai tinerilor Acesti îngeri detin cheia care ne va permite sa crestem si sa devenim adulti fericiti si armoniosi. 114 .

sa îsi asume propria viata. când tot ce au primit în copilarie începe sa rodeasca si trebuie sa faca alegerea cea mai potrivita. nu am esuat în cautarile noastre de realizare personala: drumul mai are si ocolisuri. sau când ne alegem prietenii lânga care sa gasim afectiune si sprijin. Acesti îngeri păzitori vegheaza asupra fiintelor care se îndreapta spre vârsta adulta. spre exemplu. îi ajuta pe tineri sa aleaga directia cea buna. Tot acesti îngeri ne permit sa pastram simtul umorului atunci când lucrurile nu merg asa cum speram sau când avem sentimentul ca am ratat ocazii importante. Sa le cerem consolare atunci când suferim pierderi sau despartiri. în ciuda aparentelor. stiind sa facem diferenta între ceea ce e bine si ceea ce nu serveste la nimic. sa ia decizii întelepte si juste. Ne rugam îngerilor păzitori ai tinerilor pentru a cunoaste calea care duce la realizarea obiectivelor noastre. Ei ne binecuvânteaza la vârsta la care începem sa ne asumam responsabilitati. Ne ghideaza. iar experientele negative nu ne îndeparteaza de împlinirea finala. De asemenea. atunci când trebuie sa optam pentru o anumita profesie. Ei ne ajuta sa luam decizii întelepte si oneste. 115 . Ne ajuta sa ne detasam si ne încredinteaza ca. sa urmeze drumul pe care inima l-a ales. în care sa ne putem manifesta cel mai bine aptitudinile.capabili sa gasim un echilibru just între munca si placere. spre a ne mari sansele de a creste si a ne dezvolta armonios. ori când suntem raniti de viata si credinta ne e zdruncinata.

sa-si recastige încrederea în ei însisi. vulnerabili.Acesti îngeri îi mângâie pe cei care au nevoie de îmbarbatare. Sunt ghidat si ocrotit atunci când încep sa-mi aleg drumul în viata Îngerii recunostintei 116 . Sa-i invocam atunci când ne simtim slabiti. bucurie si seninatate. într-un sfârsit. Si ei ne vor reda speranta ca tot ce ni se petrece va genera. îi însotesc în momentele de singuratate sau de îndoiala.

sa îi multumim lui Dumnezeu pentru tot ce am primit. Îngerii recunostintei ne încurajeaza sa apreciem binefacerile existentei.Acesti îngeri celebreaza gloria divina si ne îndeamna sa apreciem bucuriile simple al existentei. Ei ne învata sa fim recunoscatori pentru multele daruri ale vietii de care ne bucuram. sa recunoastem binele în jurul nostru. Ei glorifica minunata Creatie a lui Dumnezeu si noi 117 . pe lânga care trecem adesea fara sa le vedem. Ne ajuta sa ne eliberam de tensiunile si de luptele cotidiene pentru a aprecia lucrurile simple.

ele ni se dezvaluie si ne trimit imaginea. ca sa fim atinsi de gratia divina. Splendorile vietii se deruleaza dintotdeauna în fata noastra. Am putea atunci sa ne ridicam spre gloria si maretia lui Dumnezeu. care este sursa întregii vieti 118 . Recunosc slava si gloria lui Dumnezeu. infinite si plina de compasiune. Îngerii recunostintei ne ajuta în acest demers. ca o oglinda. spre a ne apropia de Dumnezeu si a celebra miracolul Creatiei.putem sa ne alaturam lor pentru a glorifica frumusetea si bucuria de fiecare data când vrem sa ne deschidem inima. caci ei ne permit sa depasim limitele conditiei umane. daca le privim cu recunostinta. Ca recunostinta noastra sa ne hraneasca sufletele si sa atraga asupra noastra toate binecuvântarile. Sa rugam îngerii recunostintei sa ne cuprinda în imnurile de lauda pe care le adreseaza lui Dumnezeu. a iubirii divine.

Îngerii respectului Îngerii respectului ne învaţă să respectăm divinitatea şi să fim demni de condiţia noastră 119 .

Respectul este o datorie umană. el se poate manifesta aşa cum este. se poate arăta aşa cum se simte. Putem împărtăşi propriul adevăr la rândul nostru. astfel încât să nu agresăm liberul arbitru al celorlalţi.umană. E important să ţinem cont de aceste necesităţi atunci când facem alegeri. mai devreme sau mai târziu. altfel. ele vor ieşi la suprafaţă. Dumnezeu ne-a făcut acest dar de preţ şi îl respectă El Însuşi împreună cu toate entităţile cereşti. În măsura în care ne respectăm pe noi înşine. Înseamnă să-l asculţi pe celălalt chiar dacă nu eşti de acord cu el. Aceasta presupune să-l acceptăm pe celălalt aşa cum poate să fie la un moment dat. care-l înalţă pe cel care-l manifestă. să cauţi să-i înţelegi punctul de vedere. E important să respectăm libertatea de manifestare a fiecăruia. propriile opinii şi convingeri referitoare la un aspect al vieţii sau la o situţie. 120 . în conformitate cu adevărul său jpersonal. Fiecare om are dreptul să fie respectat şi este demn de respect prin simplul fapt că este purtător al divinităţii. să comunici cu el deschis şi sincer. să-l ajuţi în loc să-i judeci neputinţele. să-i laşi spaţiu de mişcare. Respectul înseamnă bun simţ şi delicateţe. spirituală sau fizică. îi respectăm şi pe cei din jur. să iei în considerare simţămintele sale. fără a-l judeca. Respectul de sine implică să ne îngrijim de propriile necesităţi de natură sufletească. Când cineva este respectat. Îngerii respectului ne învaţă să ne delimităm “graniţe” între spaţiile intime. lăsându-i însă pe cei din jur să preia ceea ce au nevoie şi li se potriveşte din ceea ce le oferim. mentală.

Nu ne place ca cineva să pătrundă indiscret în spaţiul nostru intim. Când nu este păstrată distanţa cuvenită ne simţim lezaţi în demnitatea noastră. Recunosc şi respect necesităţile fiinţei mele şi demnitatea divină a fiecărui om Îngerii sănătăţii 121 . să creăm un spaţiu intim în care să putem fi noi înşine.Cu toţii avem nevoie de spaţiu pentru a respira liber. să nu încercăm să facem ordine în viaţa lor. Să avem înţelegerea şi puterea de a respecta libertatea şi demnitatea celor din jur. să-i schimbăm sau să-i judecăm. Îi rugăm pe îngerii respectului să ne ajute să recunoaştem mai întâi şi apoi să respectăm necesităţile fiinţei noastre.

în caz de boala. astfel încât sa nu ne epuizam sau îmbolnavim.Îngerii sănătăţii binecuvânteaza în noi viata si vitalitatea. Ne pot ajuta sa gasim în noi însine energia de care avem nevoie spre a ne împlini proiectele. Ei ne ajuta sa ramânem sanatosi sau. tot ei ne inspira sa ne gestionam cât mai bine consumul de energie. sa ne regasim energiile si atitudinea pozitiva. Ei vegheaza asupra starii noastre de sanatate. 122 .

Ei ne încurajeaza în atingerea bunastarii spirituale si emotionale. placere si bucurie. emotionala sau spirituala. destindere. ei ne modereaza excesele. Îi rugam pe îngerii sănătăţii sa ne acorde binefacerile lor si sa intervina în caz de durere fizica. când suntem bolnavi. chiar un plus de energie daca misiunea pe care o avem de îndeplinit are o anumita dificultate.pentru ca adevarata sanatate se naste dintr-un echilibru între minte. acesti îngeri au grija ca medicii nostri sa fie eficienti. sa facem exercitii si sa profitam din plin de momentele de odihna.Acesti îngeri au grija de sanatatea noastra. Îngerii sănătăţii ne protejeaza sanatatea. Ma iubesc si ma accept în totalitate 123 . ca sa avem în permanenta un sentiment de confort. iar îngerii ne permit sa accedem la aceasta armonie. Tot ei îndeparteaza de noi influentele negative. spre a ne îndeplini toate sarcinile si sa reusim în proiectele pe care ni le-am propus. Ne inspira un mod de viata stabil si inteligent care sa ne întretina bunastarea . suflet si corp. spre a ne vindeca si a regasi forta si vitalitatea. ca si remediile folosite. ne avertizeaza asupra pericolelor si ne protejeaza de accidente imprevizibile. Ei ne confera o vitalitate suficienta spre a ne realiza obiectivele. sa întretina în noi vitalitatea si starea de bine. ne încurajeaza sa avem o alimentatie sanatoasa. Iar când suntem sanatosi.

Îngerii Sudului 124 .

Acesti îngeri guverneaza elementul Pamânt si functia psihologica a simturilor. Ne îndeamna sa veghem cu grija si inteligenta asupra necesitatilor corpurilor noastre, dar si ale planetei pe care locuim. Ei ghideaza si protejeaza oamenii si viata lor pe aceasta planeta. De asemenea, ne ajuta sa ne simtim bine în corpul propriu, vegheaza asupra simturilor noastre, ne ajuta sa ne trezim si sa ne utilizam cât mai bine energiile spre a putea sa ne manifestam plenar aptitudinile si sa ne realizam visele. Acesti îngeri ne asigura ancorarea în viata materiala. Ei vegheaza ca, prin intermediul tuturor simturilor noastre, sa experimentam în mod corect tot ce tine de lumea înconjuratoare. Avem nevoie de elementul pamânt pentru a ne sustine spiritualitatea; nu ne-am putea împlini aspiratiile daca am fi total deconectati de la realitatea universului în care traim. Pentru ca gândirea creatoare sa poata prinde contur, trebuie sa ne folosim simturile la capacitatea lor maxima si sa ne înradacinam energiile, pentru a le putea structura si stabiliza. Îngerii Sudului ne învata sa fim atenti si receptivi la necesitatile corpului nostru fizic si sa-l respectam. Aceasta înseamna ca atitudinea noastra fata de corpul fizic trebuie sa fie cea corecta: sa-l hranim într-un mod adecvat, sa-l mentinem într-o buna stare de sanatate, curat si odihnit. Astfel, sub îndrumarea acestor îngeri, toti cei care au obiceiuri nesanatoase sunt ajutati si impulsionati sa renunte la ele. Fiinta umana este în cea mai buna forma atunci când se alimenteaza corect, se îmbraca adecvat si natural, se
125

odihneste când simte nevoia si pastreaza comuniunea cu natura pentru a se reîncarca energetic. Îngerii Sudului ne învata sa ne ascultam corpul si sa îl tratam cu mai mult respect. Îngerii Sudului ne ajuta sa ne ordonam viata si sa gasim un ritm care sa fie în concordanta cu propria fiinta si cu actiunile pe care le avem de îndeplinit. Ei vegheaza, de asemenea, ca fiecare fiinta umana sasi gaseasca locul potrivit în aceasta lume si în deplina armonie cu tot ceea ce o înconjoara. Formându-ne corect pe noi însine, aducem implicit un omagiu acestor îngeri, iar pe de alta parte, ei ne binecuvânteaza pentru aceasta. Ei sustin cu bunavointa stradaniile si eforturile pe care oamenii le realizeaza în scopul evolutiei individuale si colective. Prin iubire ma eliberez de orice durere si tensiune

Îngerii păzitori ai tinereţii

126

Îngerii pazitori ai tineretii reprezinta energia vitala si entuziasmul tineretii. Ei emana o energie pozitiva si îndragesc jocul. Acesti îngeri fac dovada calitatilor care abunda în fiecare din noi în perioada tineretii. Au rolul de a veghea si proteja tot ce este tânar în noi; ne ajuta sa pastram mereu prospetimea spiritului, sa ne întarim vitalitatea, sa ne mentinem tineretea interioara. Acesti îngeri nu se multumesc numai sa ocroteasca adolescentii: ei vegheaza asupra a tot ceea ce este înca tânar în noi. Tinerii fac si greseli; noile proiecte presupun asumarea de riscuri, dar acesta este pretul necesar pentru a dobândi experienta. Ajunsi la o
127

atunci când începem un nou proiect sa ne redea puterea de adaptare pe care o aveam cândva sau chiar sa pastram în noi inocenta si entuziasmul pentru cauze nobile. de a ne exprima si dezvolta. de a explora noi domenii. Ei personifica acea energie care ne permite sa tindem spre împlinire. Acesti îngeri respecta acea parte blânda a tineretii si acorda chiar un ragaz de câtiva ani înainte de perioada deciziilor responsabile ce implica si suferinte în caz de eroare. Ei încurajeaza creativitatea. ne ajuta sa ne exploatam aptitudinile si ne împrospateaza în mod constant spiritul ludic. 128 . Caci îngerii tineretii sunt dispusi sa împartaseasca cu noi bucuria de a trai. Îngerii pazitori ai tineretii ne confera curiozitate intelectuala. Îngerii tineretii ne ajuta sa tragem învataminte din greselile tineretii si ne încurajeaza sa continuam sa experimentam. mai avem înca nevoie de un spatiu în existenta noastra în care lucrurile sa nu fie complet rectilinii. ei fiind cei care ne ajuta sa întretinem viu focul entuziasmului. Ei sunt însasi bucuria de a trai.anumita maturitate. Putem chiar sa le cerem sa învioreze iar în noi acea înflacarare specifica tineretii. Sa îi rugam pe îngerii pazitori ai tineretii sa ne învaluie în binecuvântarile lor. mentinând în inima noastra ardoarea din anii cei tineri. dorinta de a ne amuza.

protejez spiritul tineretii care ma anima Îngerii unei noi iubiri 129 .Împartasind din entuziasmul. umorul si voiosia mea.

Acesti îngeri protejeaza primele licariri ale dragostei si vegheaza asupra puritatii noastre pentru a putea simti aceasta iubire. Ei ne ajuta sa ne simtim în siguranta într-o relatie de 130 . Protejeaza fiintele care se îndragostesc. De asemenea. sa ne traim plenar relatiile amoroase. ne ajuta sa ne asumam sexualitatea si sa o sublimam prin iubire. Ne încurajeaza sa ne respectam corpul si sentimentele pentru ca toata aceasta experienta amoroasa sa fie minunata. Acesti îngeri pazitori vegheaza asupra îndragostitilor si încurajeaza crearea de legaturi afective. sa iubim si sa ne respectam sentimentele.

Ei ne ajuta sa preluam initiativa daca alesul inimii noastre se arata prea timid si rezervat. descoperindu-ne frumusetea si lumina interioara. impulsionându-ne sa ne exprimam sincer si liber gândurile si sentimentele. Putem sa le cerem acestor îngeri sa ne binecuvânteze si sa ne protejeze de oamenii susceptibili de a ne rani sufleteste. 131 . Gratie lor ne putem constientiza propria valoare si putem cauta intimitatea cu alte fiinte care ne apreciaza la rândul lor. îndepartând orice forta negativa care ar putea sa le dauneze. Acesti îngeri îi ghideaza pe oameni spre potentiali iubiti. Sa-i invocam daca relatia cu fiinta iubita este slabita si necesita revitalizare. ei vegheaza ca atractia sa fie reciproca si armonioasa între cele doua fiinte care se respecta una pe alta si le ajuta sa-si exprime sentimentele sincere cu bucurie si tandrete. Tot ei sunt aceia care înnoada legaturi constructive de prietenie si consolideaza relatiile afective. care ar vrea sa ne manipuleze sau sunt pur si simplu incapabili sa împartaseasca o dragoste adevarata si sincera. Ne rugam îngerilor unei noi iubiri de fiecare data când ne îndragostim si când avem nevoie sa fim încurajati.cuplu. Ei ne vor sustine atunci când ne simtim vulnerabili sau în pericol sau atunci când întâlnim pe cineva cu care am vrea sa avem legaturi mai strânse. Sa-i rugam sa ne protejeze si sa mentina vii relatiile noastre intime.

Primesc iubirea cu recunostinta. frumusetea sa îmi deschide inima si ma copleseste Îngerii Vestului 132 .

Intuitia este forma cunoasterii imediate care nu recurge la rationament.Acesti îngeri guverneaza elementul Foc si. ne ajuta sa întelegem adevarata natura a fiintelor. Este. dar si a situatiilor în care ne aflam. la oameni. De asemenea. primul stadiu al întelegerii umane. intuitia. ne faciliteaza accesul catre Împaratia Cerurilor. sa ne dezvoltam intuitia si sa experimentam viata si prin alte moduri de perceptie decât analiza rationala. Ei ne lumineaza prin cunoasterea intuitiva. Acest sentiment mai mult sau mai putin precis a ceea ce nu se poate verifica 133 . fara îndoiala. care ne ofera acces spre ceea ce este nevazut si ne permite sa depasim limitarea învelisului nostru carnal.

Noi ne servim în mod constant de aceasta intuitie. de exemplu. Aceasta aptitudine poate fi dezvoltata daca exersam ascultarea vocii noastre interioare. atunci când întâlnim o persoana sau o situatie noua.sau nu exista înca. Sa ne ofere viziunea clara a lucrurilor acestei lumi si sa ne învete sa întelegem sensul profund al evenimentelor din viata noastra. se sprijina mai mult pe perceptiile noastre inconstiente sau pe adevarul nostru interior decât pe perceperea realitatii obiective. îngerii ne comunica mesajele lor prin imagini sau senzatii interioare pe care noi trebuie sa le interpretam. Rugam îngerii Vestului sa ne ajute sa ne dezvoltam intuitia si sa ne sustina în descifrarea mesajelor pe care Dumnezeu ni le trimite prin intermediul îngerilor. "stim" pur si simplu daca e benefica pentru noi sau daca ne pândeste un pericol. Pentru a întelege sfaturile din sferele angelice. De obicei. ne servim de intuitie si transcriem într-un limbaj inteligibil semnele pe care le primim. Ma integrez în realitatea obiectiva prin iubire pura si bunatate 134 . în functie de capacitatile fiecaruia de a "decodifica" mesajele primite.

135 .

Când îi percepi. poate călători la distanţe foarte mari cât ai clipi din ochi. Ne putem raporta la îngeri ca la fiinţe de lumină divină. 136 .Îngerii sunt entităţi pur spirituale create de Dumnezeu la începutul timpului. Îngerii vin înconjuraţi de căldură. Ei ne iubesc cu mult peste ceea ce ne închipuim noi. să acţioneze ca o legătura între cer şi pământ şi să ne vegheze pe noi oamenii. lumină şi culori minunate şi cu un sentiment de glorie. Îngerii au trei funcţii principale: să-l adore pe Dumnezeu. simţi căldură sufletească şi o iubire nesfârşită. Lumina este foarte rapidă. deoarece ei prezintă toate proprietăţile luminii.

Aceştia sunt îngerii care influenţează în mod direct natura spirituală a relaţiilor umane. Cerul Creaţiei manifestă blândeţea şi compasiunea Domniilor. care se raportează la viaţa noastră materială. Această punte este structurată din grade diferite de lumină sau conştiinţă – diferitele ierarhii angelice. Ne ajută să fim înţelegători şi plini de compasiune şi să avem puterea de a găsi iertarea în inimile noastre. precum şi modul în care oamenii se comportă cu apropiaţii lor şi Cerul Paradisului. Cele trei ierarhii cereşti sunt organizate în Cerul Formator. Îngerii sunt acele aspecte ale Logosului Divin care constituie o punte de legătură între umanitate şi Sursa însăşi. cea de zi cu zi. Virtuţilor şi Stăpânirilor. cu ajutorul lui Dumnezeu. Cuvântul înger are conotaţie clară de mesager. Fiecare nivel al cerurilor are trei tipuri de îngeri. care ne arată cum putem participa şi noi. la evoluţia spirituală a universului. Tot pe acest tărâm sălăşluiesc şi Îngerii noştri Păzitori şi Întâietorii care domnesc asupra anumitor zone geografice. care veghează asupra relaţiilor dintre oameni şi a problemele lor. 137 .Aşa cum lumina risipeşte întunericul şi îngerii pot risipi întunericul din viaţa şi din mintea noastră. Ei sunt dătători de pace. Cel mai aproape de umanitate este ordinul îngerilor. linişte şi armonie. Dar misiunea lor este ceva mai mult decât a fi simpli mesageri. Cerul Formator manifestă iubirea şi protecţia Arhanghelilor. Cerul Creaţiei.

Fiecare ierarhie cerească este definită de gradul de iubire şi conştientizare din fiecare Cer. ai înţelepciunii şi ai gloriei. Opera sa include mai multe cărţi legate de lumea îngerilor. „lerarhia eclesiastică“. dintre care enumerăm următoarele lucrări: „lerarhia celestă“. „lerarhia celestă“ este cel mai celebru text al angelologiei creştine. Heruvimilor şi Tronurilor. Acest text reuneşte şi codifică înţelepciunea milenară transmisă de-a lungul secolelor de oamenii care au atins cele mai înalte trepte ale desăvârşirii spirituale. regăsim foarte multe referiri în legătură cu „beatificele ierarhii angelice prin care Tatăl Ceresc a manifestat plin de generozitate lumina Sa şi cu ajutorul cărora noi putem să ne elevăm fiinţa până la splendoarea Sa absolută“. Aşa cum noi evoluăm spiritual. Aceştia sunt îngeri ai iubirii. „Numele divine“ şi „Epistolă“. amplificându-şi iubirea şi cunoaşterea. Considerată poate cea preţioasă mărturie a misticismului occidental şi a creştinismului timpuriu. În „Ierarhia celestă“. tot aşa şi îngerii evoluează de la un nivel la altul.Cerul Paradisului manifestă gloria şi energiile pline de forţă ale Serafimilor. Dionisie Areopagitul este cea mai mare autoritate în domeniul angelologiei creştine. În această lucrare Areopagitul spune că ierarhiile angelice cereşti participă la guvernarea întregii 138 .

în timp ce celelalte. mai este un lucru care merită o reflexive profundă: tradiţia Loghia-ei spune despre îngeri că sunt «mii de milioane » şi «zece mii de 139 . Dionisie Areopagitul afirmă că: „Inteligenţele cereşti sunt toate revelatoare şi mesagere a ceea ce le precede în ierarhie. în dorinţa sa de a ajuta fiinţele să se eleveze şi să se desăvârşească. fiecare după forţele lor.“ Despre ierarhiile cereşti propriu-zise. iar cel de-al treilea ordin este format din Întâietori. sunt sub tutela spiritelor animate direct de Dumnezeu. decât se produce aceasta în cazul oamenilor: „iluminările Principiului Divin se împlinesc mai întâi în ei şi apoi prin ei ni se transmit nouă. revelaţiile superioare. Dionisie revelează că ele sunt în număr de nouă. numite şi triade: prima se află cel mai aproape de Dumnezeu şi cuprinde Serafimii. Rezumând îndatoririle şi rolul ierarhiilor cereşti. cei „cu mulţi ochi şi multe aripi“. oamenilor. Armonia suverană a tuturor lucrurilor a prevăzut. Heruvimii şi Tronurile. dispunerea fiecărei fiinţe raţionale şi inteligente în cadrul unei ierarhii a ordinii sacre. reflectând într-o proporţie mult mai mare voinţa divină. Al doilea ordin este format din Domnii. Cele mai elevate sunt animate direct de Dumnezeu. Virtuţi (sau Puteri) şi Stăpâniri. la rândul lor subîmpărţite în trei ordine majore.creaţii şi sunt mult mai apropiate de Principiul Divin. […] După părerea mea. Arhangheli şi Îngeri (păzitori).

miriade». Izvor al Înţelepciunii. cu intenţia clară de a revela că numărul fiinţelor cereşti este incalculabil. Şi chiar mai multe sunt ferici-rile manifestate de aceste Inteligenţe supraomeneşti. repetând şi multiplicând pentru aceasta numerele cele mai mari pe care noi le folosim. Principiu Suveran. dăruită lor de Principiul Divin omniscient.“ 140 . Dumnezeu Tatăl. Putere care cuprinde şi îmbrăţişează toate fiinţele. supraomenească. Cauză Creatoare. având o înţelegere mult superioară capacităţii noastre. Ele ar putea fi percepute de mintea noastră ştiind că posedă o cunoaştere cerească.

iar cuvântul pământul se referă la materie.”(Neemia 9:6) Mihail si Gavriil 141 . Acestia au fost creati de Dumnezeu înaintea materiei: “La început a făcut Dumnezeu cerul si pământul”(Facere 1:1). din care a fost făcut întregul univers: “Numai Tu esti Domn si numai Tu ai făcut cerurile. pământul si toate cele de pe el. mările si toate cele ce se cuprind în ele. Cuvântul cerul se referă la lumea spirituală.Crearea lumii nevăzute(îngerii) Prin lume nevăzută se întelege lumea îngerilor. cerurile cerurilor si toată ostirea lor. Tu dai viată la toate si Tie se închină ostirea cerurilor. la îngeri.

crainic. 142 . vestitor.” Cuvântul “înger” înseamnă sol. ei sunt “duhuri slujitoare”care fac cunoscută voia lui Dumnezeu.Ioan Damaschin: “Trebuia zidită mai întâi fiinta spirituală. fie domnii. apoi cea sensibilă si. fie începătorii. în cele din urmă omul. fie tronuri. fie stăpânii”(Coloseni 1:16). Îngerii au fost creati înaintea oamenilor: “Atunci când stelele diminetii cântau laolaltă si toti îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau”(Iov 38:7). cele văzute. Bunavestire Sfintii Părinti spun că nu este mentionată în detaliu crearea lor pentru a fi feriti evreii de idolatrie (s-ar fi închinat îngerilor ca unor idoli). “Îngerul nu este nemuritor prin fire ci prin har”(Ioan Damaschin). personale. Îngerii sunt fiinte spirituale. Acelasi lucru îl spune si Sf. După cum spune si numele.“Întru El au fost făcute toate. cele din ceruri si cele de pe pământ. si cele nevăzute. superioare oamenilor si inferioare lui Dumnezeu.

ne dăm seama că acesta este foarte mare(multime de îngeri. Menirea îngerilor este: să-L preamărească pe Dumnezeu si să servească în lume oamenilor. Ioan Gură de Aur si Clement Alexandrinul spun că numărul lor este infinit. nu au putere creatoare si nu pot face minuni prin puterea lor. Mărginirea lor. Scriptura nu mentionează nimic. Sf. Ei dispun de o spiritualitate relativă. deasemenea. nu pot fi omniprezenti. povătuindu-i pentru împărătia cererilor. au darul de a lua orice formă: “Cel ce faci pe îngerii tăi duhuri si pe slugile Tale pară de foc”(Ps. de aceea sunt circumscrisi spatial.103:5). După expresiile folosite.Fiind duhuri. Vestirea Nasterii Domnului În privinta numărului lor. 143 . se referă si la cunoastere si putere: nu sunt atotstiutori. legiuni).

începătoriile. Sf. Belzebul. Numărul lor este foarte mare. Sfânta Scriptură îi împarte în 3 categorii: 1. 144 . heruvimii. primit la Botez. înzestrate cu libertate.Scriptură vorbind chiar de o împărătie a diavolului.serafimii. Veliar) cel care a fost cel mai frumos si mai puternic dintre îngeri. Conducătorul lor este Lucifer(Satan.Îngerul păzitor În traditie. scaunele 2. dorind(din cauza mândriei) să fie la fel ca Dumnezeu. stăpânirile 3. îngerii Starea initială a îngerilor nu era definitivă. Starea actuală este de sfintenie prin harul lui Dumnezeu si rezistentă la ispită. îngerii puteau progresa sau păcătui. Căderea este irevocabilă si definitivă.domniile. Ca fiinte spirituale. Unii dintre ei s-au răzvrătit împotriva Creatorului lor. arhanghelii. există credinta că fiecare om îsi are îngerul său păzitor. ci trebuia să devină astfel prin harul dumnezeiesc si străduintă personală. puterile.

Sf.Mihail îl alungă pe Lucifer din cer în iad. nu îl poate constrânge să facă ceea ce nu doreste. diavolul. diavolul se străduieste să-i îndemne pe oameni să păcătuiască: “Potrivnicul vostru. 145 . umblă răcnind ca un leu.Ioan Gură de Aur: diavolul este asemenea unui câine legat. Fiind autorul răului în lume. căutând pe cine să înghită”(I Petru 5:8). Pentru că si omul are libertate. el poate musca numai dacă intri în zona lui de actiune. diavolul poate doar să-l ispitească(prezentând răul ca pe ceva bun si vrednic de dorit).

el nu poate face nimic.Ispitele sunt îngăduite de Dumnezeu pentru întărirea/călirea noastră în lupta împotriva răului: “Vasele olarului le lămureste cuptorul. Atanasie: “Dacă Dumnezeu nu e si autorul materiei si a făcut lucrurile dintr-o materie existentă. fără lemn.Sirah 27. deoarece nu a putut fără materie să producă cele existente. Chinurile vesnice Crearea lumii văzute Lumea a fost creată de Dumnezeu “din nimic”. asa cum slăbiciunea tâmplarului se arată prin aceea că.5). iar ispita omului cugetul lui”(Is. Sf. atunci El apare slab. Cuvântul ebraic “bara” înseamnă a aduce de la nefiintă la fiintă.” 146 .

Motivul creării lumii este lauda lui Dumnezeu si fericirea creaturii. cele materialiste spun că lumea e un produs al evolutiei iar panteismul crede că tot ceea ce ne înconjoară este Dumnezeu. încât cele create îsi au existenta din voia Tatălui. Fer. Lumea a fost creată bună(nu perfectă) si potrivită scopului pentru caree am fost făcuti: “si a privit Dumnezeu toate câte a făcut si iată erau bune foarte”(Facere 1:31) “orice făptură a lui Dumnezeu este bună si nimic nu este de lepădat”(I Tim. sunt aduse la existentă prin lucrarea Fiului si se desăvârsesc prin lucrarea Sfântului Duh”. Vasile spune că lumea este opera întregii Treimi: “Tatăl este cauza cea îndeplinitoare.“La început a făcut Dumnezeu cerul si pământul”(Facere 1:1) “la început” înseamnă la începutul timpului. Ziua II 147 . Curentele dualiste sustin că si materia este preexistentă si că Dumnezeu nu este creator ci Demiurg. Augustin spune că lumea a fost creată deodată cu timpul. Sf.4:4).

Răul a intrat în lume datorită omului si libertătii sale de vointă(“ …printr-un om a intrat păcatul în lume si prin păcat moartea… Rom. Răul fizic si moral nu au o existentă proprie. Răul îsi are izvorul în îngerii care au căzut si în omul care s-a abătut de la izvorul binelui. Ziua III După crearea materiei a urmat pregătirea ei în 6 zile: 1. ci apar ca o lipsă a binelui. Bolta cerească (despărtind apele de deasupra tăriei de cele de dedesubt) 148 . Lumina 2.1:2) se referă la materia din care Dumnezeu a format celelalte elemente văzute si în care se cuprindeau toate ca într-o matrice a lor. asa cum întunericul se întinde acolo unde se retrage lumina. Expresia “netocmit si gol”(Fac. 5:12).

de la anorganic la organic. luna. Luminătorii mari si mici(soarele. din interiorul creatiei prin rationalitatea ei. mările si plantele 4. târâtoarele si omul Ziua IV Forma universului era dată în materie. Această evolutie a fost dirijată de Dumnezeu. stelele) 5. Animalele .3. În creatie se observă o evolutie de la simplu la complex. Pământul. Biblia nu este o carte de stiinte naturale 149 . odată cu aducerea ei la existentă. Vietuitoarele din apă si cele din aer 6. “Creatio originalis” a fost urmată de “creatio continua”(evolutie dirijată de Dumnezeu) si se va încununa cu o “creatio nova” la a doua venire a Mântuitorului.

Pentru noi crestinii. Ea numai ne arată că Autorul/Creatorul lumii este Dumnezeu.2:2). iar noi asta prăznuim. pentru a frânge pâinea. Duminica e zi de rugăciune. care se adunau în prima zi a săptămânii(Duminica). Această zi a devenit zi de rugăciune pentru toti crestinii.. Nu trebuie să întelegem acest verset ca pe odihnă proriu-zisă. începând din timpul Apostolilor. Sf. Pentru cei care se întreabă: De ce mergem Duminica la biserică si nu Sâmbăta care este ziua în care s-a odihnit Dumnezeu? Să stie că Domnul Iisus a înviat Duminica. nu doar de odihnă. ci ca o încetare a creatiei urmată de o începere a purtării de grijă (a proniei) fată de creatură.Scriptură spune că “Dumnezeu S-a odihnit de toate lucrurile Sale. pe care le-a făcut”(Fac. Ziua V În ziua a 7-a (Sâmbăta). 150 .

Ziua VI Crearea omului Dumnezeu l-a creat pe om în ziua a VI-a: -după Chipul Său: “a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său”(Fac. 1:27). deosebit de tot ceea ce a creat până atunci: “luând Domnul Dumnezeu tărână din pământ. trupul si sufletul au fost făcute simultan. a făcut pe om si a suflat lui suflare de viată si s-a făcut omul fiintă vie”(Fac. 151 .l-a făcut printr-un act direct si personal. Desi aici sunt prezentate ca două momente separate. .2:7).

noi vedem că nu ne lipseste nici o coastă. Desi în Sf. Pentru că în v. Înainte de a păcătui. vointă liberă (trăsăturile sufletului). Dumnezeu i-a făcut si un“ajutor potrivit”(Fac. după ce a înviat din morti.2:18). După ce a fost creat Adam. asemănător cu trupul lui Iisus.27 nu se mai mentionează nimic despre asemănare( “a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său” ). cu care a trecut prin usile încuiate.Părinti>era un trup luminos.1:27). După ce au păcătuit.26 se spune “să facem om după chipul si după asemănarea Noastră” iar în v.Scriptură spune că lui Adam i-a fost luată o coastă pentrua fi făcută Eva. Totusi nu trebuie să ne îndoim de acele cuvinte deoarece abia după căderea în păcat trupurile li s-au transformat în cele pe care le avem si noi astăzi. Chipul lui Dumnezeu în om înseamnă: gândire. sentiment. trupul lor li s-a schimbat (au primit îmbrăcăminte de 152 .Ziua a 6-a -omul a fost creat bărbat si femeie: “a făcut bărbat si femeie” (Fac. ne dăm seama că aceasta a devenit scopul creării omului: omul a fost creat de Dumnezeu după chipul Său si cu scopul de a deveni sfânt. trupul lui Adam si al Evei <spun Sf. Eva(viată) a fost făcută din coasta lui Adam(din pământ).

3:21). Numai prin prisma strămosilor comuni.”(Tobit 8:6). putem întelege universalitatea păcatului strămosesc si universalitatea mântuirii în Hristos. după cuvintele Sf. STAREA PRIMORDIALĂ A OMULUI De la creatie.Omul se ridică deasupra celorlalte vietuitoare nu numai prin suflet ci si prin trupul său deoarece. Care l-a dat”. Trupul omului: . femeia lui. -Matei 22:32 “Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov? Nu este Dumnezeul mortilor ci al viilor”.6:19). “trupul vostru este templu al Duhului Sfânt”(I Cor. devenind muritor. 17:26) “Tu ai făcut pe Adam si tu ai făcut pe Eva. Întregul neam omenesc se trage din Adam si Eva: “a făcut dintr-un sânge tot neamul omenesc”(F. pentru a-i fi ajutor si sprijin. -Ecclesiast 12:7 trupul“ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost. Sufletul omului: -Este imaterial.Ap. slab.Pavel. -Cele trei însusiri ale sufletului sunt: ratiunea. simtirea si vointa liberă. si din ei s-a născut neamul omenesc.piele Fac. rational si nemuritor. bolnăvicios (printr-un om a intrat păcatul în lume si prin păcat moartea Rom 5:12).A. iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu. Dumnezeu i-a asigurat omului tot ceea ce avea nevoie pentru a-si atinge scopul pentru care a fost creat: Ecclesiast 7:29 “Dumnezeu a făcut pe om drept” 153 .

Natura înainte de păcat 154 . -Munca nu constituia o corvoadă. -Trupul era sănătos: nu cunostea boala. suferinta. Prin stăruinta în bine putea ajunge nemuritor. lucrurile). dreaptă si nepervertită. moartea. -Natura si animalele nu erau ostile omului. plantele. era o perfectă armonie între trup si suflet.Facere 1:31 “toate erau bune foarte” -Ratiunea era mult mai luminată (Adam numeste toate animalele. -Vointa era curată.

în ziua în care vei mânca din el. căci.CĂDEREA ÎN PĂCAT Omul a fost creat de Dumnezeu după chipul Său.1:28) si “Din toti pomii din rai poti să mănânci. 155 . iar din pomul cunostintei binelui si răului să nu mănânci.2:16-17). După ce au fost creati. Dumnezeu le-a dat poruncile: “Cresteti si vă înmultiti si umpleti pământul si-l supuneti”(Fac. vei muri negresit!”(Fac. prin stăruinta liberă si constientă în bine. cu scopul de a se asemăna cu El.

156 . pentru a vedea dacă într-adevăr omul pe care l-a creat vrea si merită să rămână în Eden. “nu era folositor omului să dobândească mântuirea fără să fie ispitit si încercat”(Sf. Ispita este necesară: “vasele olarului le lămureste cuptorul.Sirah27:5). iar ispita omului cugetul lui” (Is.Adam si Eva în Eden vorbesc cu Dumnezeu L-a încercat cu porunca de a nu mânca din pomul cunoasterii binelui si răului.Ioan Damaschin).

Cel care se ascunde sub înfătisarea sarpelui este diavolul: “…sarpele cel de demult care se cheamă diavol si satana”(Apocalipsa 12:8). În schimb ei dau vina unul pe celălalt: Adam pe Eva si Eva pe sarpe. Cei 2 pomi din grădina Eden (pomul cunoasterii binelui si răului si pomul vietii) sunt adevărati/reali dar au un scop hotărât de Dumnezeu: primul. nici unul dintre evrei(poporul lui Dumnezeu) nu s-a mântuit până ce nu i-a scos Iisus din iad pe cei drepti. Păcatul săvârsit de strămosii nostri poartă numele de păcat strămosesc si cu el ne nastem toti. Dumnezeu i-ar fi iertat dacă si-ar fi recunoscut vina. ci a pătruns în lume prin vointa omului. Din acest motiv. Desi gresiseră. Răul nu-si arată niciodată adevărata fată. ci starea lui. ca plată a virtutii câstigată prin exercitiu moral si prin respingerea ispitei. omul încalcă unica lege si se răzvrăteste împotriva Creatorului său. omul încearcă să găsească argumente care să-i justifice fapta. 157 .Părinti văd pomul cunostintei binelui si răului ca pe o momeală prin care diavolul încearcă să-l însele pe om. Nu mostenim fapta lui Adam. când a înviat. iar al doilea. Dar ce este păcatul strămosesc care ni se transmite nouă? Acesta este tendinta necontrolată de a păcătui. pentru că l-ar speria pe om. Prin taina Sfântului Botez acesta este sters. Acest episod arată că răul din lume nu este propriu esentei sale.Din mândrie. Unii Sf. ca mijloc de exercitare prin virtute. Din această cauză. diavolul prezintă răul sub înfătisarea aparentă a unui bine: înainte de a face răul.

asa si moartea a trecut la toti oamenii. i s-a întunecat mintea…Prin păcat nu s-a distrus chipul lui Dumnezeu din om. Vointa îi slăbeste într-atât încât înclină mai mult spre rău.Scriptură: “Precum printr-un om a intrat păcatul în lume si prin păcat moartea. Singurul Om care s-a născut fără păcatul strămosesc a fost Omul-Dumnezeu Iisus. “omul s-a prăvălit prin păcat până la asemănarea cu cele necuvântătoare. omul devenind rob al păcatului. pentru că toti au păcătuit în el”(Romani 5:12). ci doar a fost întunecat.Ap. Pedeapsa primită pentru păcat este. Mărturisirea de credintă spune că. rămânându-I încă tendinta de cunoastere si voire a binelui”.Pavel. cu semenii si cu natura înconjurătoare. Întelepciunea sa scade atât de mult încât crede că se poate ascunde de Dumnezeu în tufis. Universalitatea păcatului este arătată de Sf. moartea: “Plata păcatului este moartea”(Romani 6:23).Adam si Eva încalcă porunca lui Dumnezeu Prin păcat a dispărut armonia omului cu sine. Moartea poate fi trupească (despărtirea 158 . după cum ne spune Sf.

sufletului de trup). Adam si Eva sunt goniti din Eden 159 . sufletească (ruperea comuniunii cu Dumnezeu) sau vesnică (separarea vesnică de Dumnezeu). si Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”(Ioan 6:54). Această pedeapsă a fost desfiintată de Mântuitorul Hristos: “Cel ce mănâncă Trupul Meu si bea Sângele Meu are viată vesnică.

160 .

Altele au cazut pe loc pietros. s-au uscat. unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat. s-au palit de arsita si.” 161 . Iisus S-a folosit de exemple din natură.13- Pentru a fi întelese mai cu usurintă cuvântările Sale despre Dumnezeu si împărătia Sa. de întâmplări sau fapte din viata obisnuită a oamenilor. 6. neavand radacina. in pilde. zicand: Iata a iesit semanatorul sa semene. Acestea se numesc pilde sau parabole. alta treizeci. alta saizeci. 8. 9. Iar cand s-a ivit soarele. 4. 5. Cine are urechi de auzit sa auda. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta.Pilda Semănătorului -Matei cap. 7. “3. Si pe cand semana. Si le-a grait lor multe. ca naveau pamant adanc. unde n-aveau pamant mult si indata au rasarit. Altele au cazut intre spini. dar spinii au crescut si le-au inabusit.

21. aceasta este samanta semanata langa drum. 20.După ce le-a spus oamenilor pilda despre omul iesit la semănat. deci. vine cel viclean si rapeste ce sa semanat in inima lui. De la oricine aude cuvantul imparatiei si nu-l intelege. Iisus le-a explicat ucenicilor întelesul profund al cuvintelor Sale: 18. ci tine pana la o vreme si. ascultati pilda semanatorului: 19. Dar nu are radacina in sine. Cea semanata pe loc pietros este cel care aude cuvantul si indata il primeste cu bucurie. 162 . intamplandu-se stramtorare sau prigoana pentru cuvant. Voi. indata se sminteste.

De la cei care au primit mult. chiar si viata le are primite în dar de la Dumnezeu. care este mai presus de toată creatia. căci ea este viata ta”(Pilde 4:13). Cu totii auzim într-un fel sau altul învătăturile Domnului Iisus. semănătorul este El. iar de la cei care au primit mai putin. Dumnezeu le împarte: unora mai mult iar altora mai putin. pentru binele său si al semenilor. altul saizeci. si mai sper ca aceasta să aducă transformarea felului cum primim învătătura lui Dumnezeu.” După cum reiese din cuvintele Mântuitorului. voce frumosă. atât cât pot da acestia. asteaptă mult. tine cu tărie învătătura si nu o părăsi. Încă din momentul nasterii noastre. păzeste-o. cum ar fi: inteligentă. Din păcate nu stiu în câte din suflete găseste si “pământul cel bun” în care să crească si să aducă rod. iar locurile unde ea cade sunt felurile oamenilor care ascultă această învătătură. “Fiule. 23. Totul. Sper ca pilda pe care am învătat-o azi să fi găsit “pământul cel bun”. deci care aduce rod si face: unul o suta. Fiecare om are datoria/obligatia de a le folosi si inmulti/îmbunătăti. Omul. nu a părăsit-o ci îi poartă de grijă neîncetat. dar grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul si il face neroditor. altul treizeci. stiind că Dumnezeu le cere aceasta si îi si va judeca pentru felul cum si-au folosit darul. Cea semanata in spini este cel care aude cuvantul. frumusete si alte diferite talente. Iar samanta semanata in pamant bun este cel care aude cuvantul si-l intelege. Pilda talantilor -cum folosim darurile lui DumnezeuDumnezeu este Creatorul si Stăpânul a tot ceea ce există. El ne înzestrează cu diverse daruri. 163 . Tinânând cont de puterea fiecăruia de a le folosi. După ce a terminat creatia. nu are nimic de la sine sau prin puterile sale.22. sământa este Cuvântul lui Dumnezeu.

Dupa multa vreme a venit si stapanul acelor slugi si a facut socoteala cu ele. 21. si nici pentru cei din jur. 17. cel ce luase cinci talanti a lucrat cu ei si a castigat alti cinci talanti. Indata. 20. tine aceste daruri “îngropate”. peste putine ai fost credincioasa. Iar cel ce luase un talant s-a dus. fiecaruia dupa puterea lui si a plecat. 15. Unuia i-a dat cinci talanti. plecand departe. 19. Mântuitorul le-a spus oamenilor următoarea pildă: “14.Omul lenes. mergand. sluga buna si credincioasa. peste multe te voi pune. nu le foloseste nici pentru sine. 164 . Pentru a întelege acest subiect mai bine. altuia unul. altuia doi. de a le înmulti pentru folosul semenilor nostri. intra intru bucuria domnului tau. cinci talanti mi-ai dat. este un păcat mare. Acest refuz. a sapat o groapa in pamant si a ascuns argintul stapanului sau. si-a chemat slugile si le-a dat pe mana avutia sa. 16. Zis-a lui stapanul: Bine. Si apropiindu-se cel care luase cinci talanti. pe care Dumnezeu îl pedepseste. …un om. zicand: Doamne. 18. iata alti cinci talanti am castigat cu ei. a adus alti cinci talanti. De asemenea si cel cu doi a castigat alti doi.

venind. Iar pe sluga netrebnica aruncati-o intru intunericul cel mai din afara. m-am dus de am ascuns talantul tau in pamant. veti fi judecati. Tie îti aducem de toate si pentru toate”. 26. Apropiindu-se si cel cu doi talanti. Căci cu judecata cu care judecati.” Avem obligatia să folosim darurile primite de la Dumnezeu. iata ai ce este al tau.Apostol Pavel. 165 .22. Pilda vamesului si fariseului Domnul ne învată să nu ne mândrim cu realizările si cu puterile noastre. 29. Si temandu-ma. Si să nu uităm cuvintele Domnului Iisus ce spune: “Nu judecati. peste putine ai fost credincioasa. Dumnezeu nu îi iubeste pe oamenii îngâmfati. ci pe cei smeriti: “Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă. te-am stiut ca esti om aspru. 25. pentru că ceea ce avem nu este meritul nostru ci dar de la Creatorul nostru.Liturghie preotul zice: “Ale Tale dintru ale Tale. Deasemenea nu trebuie să dispretuim pe cei care nu sunt atât de înzestrati. împărtăsindu-le si semenilor nostri. după cum am văzut din Pilda Semănătorului. Luati deci de la el talantul si dati-l celui ce are zece talanti. a zis: Doamne. a zis: Doamne. Apropiindu-se apoi si cel care primise un talant. si să ne ferim de a ne mândri cu talentele si calitătile noastre. vi se va măsura”(Matei 7:1-2). iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua. ca să nu fiti judecati. Zis-a lui stapanul: Bine. 24. pentru că. Se cuvenea deci ca tu sa pui banii mei la zarafi. si eu. La Sf. care le scrie locuitorilor din Corint: “…trupul vostru este templu al Duhului Sfânt. stiai ca secer de unde nam semanat si adun de unde n-am imprastiat? 27. Si raspunzand stapanul sau i-a zis: Sluga vicleana si lenesa. intra intru bucuria domnului tau. Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi. doi talanti mi-ai dat. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. tot ceea ce avem este dar de la Dumnezeu. 28. Care este în voi. si cu măsura cu care măsurati. Si să nu uităm niciodată cuvintele Sf. 23. as fi luat ce este al meu cu dobanda. care seceri unde n-ai semanat si aduni de unde n-ai imprastiat. iata alti doi talanti am castigat cu ei. 30. pe Care-L aveti de la Dumnezeu …voi nu sunteti ai vostri”(I Corinteni 6:19). iar celor smeriti le dă har”(Iacob 4:6). sluga buna si credincioasa. peste multe te voi pune.

166 . desi încălcau poruncile dumnezeiesti. se credeau sfinti si drepti: fariseii. totul pentru a-i induce pe oameni în eroare cu privire la adevărata lor fire. când posteau îsi puneau în cap sac si cenusă. dispretuindu-i pe ceilalti oameni.Pe vremea Mântuitorului exista o grupare formată din niste oameni care. pe care îi considerau păcătosi. Acestia erau doar în aparentă credinciosi: se rugau la colturi de stradă. Erau mândri si aroganti.

Iisus a condamnat de multe ori fătărnicia fariseilor. pentru ei rostind pilda aceasta: LUCA XVIII: “9. a zis pilda aceasta: 167 . Catre unii care se credeau ca sunt drepti si priveau cu dispret pe ceilalti.

adulteri. Dacă Iisus. Doi oameni s-au suit la templu. iar cel ce se smereste pe sine se va inalta. Deasemenea. cu atât mai mult trebuie să fim noi care avem totul prin darul lui Dumnezeu. Iar vamesul. departe stand. mândria este începutul/mama tuturor păcatelor. 14. Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri. pentru că toti oamenii poartă în ei chipul lui Dumnezeu. ci-si batea pieptul. zicand: Dumnezeule. decat acela. Zic voua ca acesta s-a coborat mai indreptat la casa sa. ca sa se roage: unul fariseu si celalalt vames. Dumnezeu urăste păcatul însă îi iubeste pe păcătosi. care este atoatestiutor si atotputernic este “blând si smerit”. Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni. Fariseul. din cauza mândriei lui Lucifer. sau ca si acest vames. fii milostiv mie. Pilda bogatului nemilostiv 168 . la fel si Adam si Eva. asa se ruga in sine: Dumnezeule. stand. dau zeciuiala din toate cate castig. pacatosului. 12. Postesc de doua ori pe saptamana. 13. asteptându-i să se întoarcă la El. Deci. nedrepti. crezând că dacă vor mânca din pomul cunoasterii vor fi ca Dumnezeu. el si îngerii care i-au urmat au căzut în păcat.” După cum bine stim. Nu trebuie să dispretuim pe nimeni. nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer. rapitori. 11. transformându-se în diavoli.10. smerenia este cea care îl duce pe om alături de Dumnezeu.

nesocotind si nevoile semenilor lor. care încearcă să adune cât mai multe aici pe pământ în timpul vietii. iar săracul. însă adevăratul Stăpân al tuturor este tot Dumnezeu. Acest lucru. Dumnezeu.16 : 169 .-să nu fim nepăsători fată de cei în suferintă- Pilda de azi ne vorbeste despre o situatie des întâlnită si în ziua de azi: un om bogat si egoist nu vrea să ajute un om bolnav si sărac. după ce l-a creat pe om. Luca cap. într-adevăr i-a dat în grijă întreg pământul cu tot ceea se află pe el. pentru virtutiile sale a ajuns în Împărătia lui Dumnezeu. Domnul Iisus ne arată însă că viata noastră nu se încheie în momentul mortii ci. pentru viata sa egoistă. Deasemenea El ne arată că felul cum trăim aici pe pământ înfluentează în mod direct felul cum vom trăi dincolo. continuă si după moartea trupului. din păcate scapă din vedere omului din zilele noastre. Bogatul din pilda noastră a mers în iad la suferintă vesnică.

parinte Avraam. ci. ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata. 24. 22. ridicandu-si ochii.” 170 . plin de bube.“19. Iar el a zis: Rogu-te. caci ma chinuiesc in aceasta vapaie. zacea inaintea portii lui. pe cele rele. el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui. se vor pocai. 23. sa asculte de ei. dar si cainii venind. Iar un sarac. Si el. 30. parinte. daca cineva dintre morti se va duce la ei. intre noi si voi s-a intarit prapastie mare. 28. 21. Si i-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci. 26. nici cei de acolo sa treaca la noi. sa-l trimiti in casa tatalui meu. Si a murit saracul si a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. Si in iad. dar. fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba. iar acum aici el se mangaie. 31. si Lazar. anume Lazar. a zis: Parinte Avraame. sa le spuna lor acestea. 27. 20. strigand. fiind in chinuri. nu vor crede nici daca ar invia cineva dintre morti. asemenea. Dar Avraam a zis: Fiule. adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta. Poftind sa se sature din cele ce cadeau de la masa bogatului. Era un om bogat care se imbraca in porfira si in vison. Si i-a zis Avraam: Daca nu asculta de Moise si de prooroci. Caci am cinci frati. 29. veselindu-se in toate zilele in chip stralucit. Iar el a zis: Nu. iar tu te chinuiesti. 25. A murit si bogatul si a fost inmormantat. Si peste toate acestea. ca sa nu vina si ei in acest loc de chin. lingeau bubele lui.

în defrânare. fugind de muncă cinstită. bolnav am fost si M-ati cercetat. Mică pentru că dincolo ne asteaptă vesnicia. va intra in imparatia cerurilor. binecuvantatii Tatalui Meu. orfelinate. Matei: Nu oricine Imi zice: “Doamne. care trebuie ajutati. o viată lipsită de fapte bune. in temnita am 171 . De altfel. Căci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc. Despre cea de-a III-a conditie vorbeste si pilda de azi. este spus de Avraam: “Fiule. Nu este de ajuns să nu facem răul. binele si desfătările s-au prefăcut în chinuri si scrâsnire de dinti. adu-ti amine că ai primit cele bune ale tale în viata ta. Pentru a ne putea mântui sunt necesare 3 conditii obligatorii: -Trebuie să primim Harul(puterea lui Dumnezeu). nu este un păcat. Iar la Judecată celor milostivi El le va spune: “Veniti. deci crima bogatului: o viată petrecută în chip egoist. -Trebuie să demonstrăm credinta noastră prin fapte bune. Evident aceste rânduri nu se adresează oamenilor cu adevărat necăjiti. Gol am fost si M-ati imbracat. ce te osândesc!” Motivul pedepsei bogatului. mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Pedepsit în schimb este modul folosirii avutiei. în trândăvie si nepăsare.Bogătia obtinută prin muncă cinstită. Nici sărăcia nu este o virtute: unii ajung în starea aceasta din cauza lenei si a patimilor. azile de bătrâni si scoli au luat nastere pe lângă biserici si mănăstiri. Acum vremea vietii pământesti a trecut si totul s-a schimbat. si importantă pentru că pe pământ este locul unde trebuie demonstrăm că vrem dar si merităm să ajungem în Împărătia lui Dumnezeu.21:7) Căci “credinta fără fapte este moartă”(Iacov 2:20). Ap. dincolo nu mai murim. Acesta este împărtăsit de Dumnezeu oamenilor în timpul Sfintelor Taine si a Sfintelor Slujbe. Doamne. ti-ai făcut viata ta pe pământ un paradis. Acelasi lucru îl spune si Sf. strain am fost si Mati primit.” Adică nu ai suferit nimic. De modul în care ne ducem viata pe pământ depinde locul unde vom fi trimisi pentru totdeauna: la fericire vesnică sau la osândă si chinuri vesnice. profită de marea îngăduintă a crestinilor milosi. Primele spitale. Biserica i-a îndemnat mereu pe crestini să împartă din ceea ce au. Nicolae Iorga spune: “Dacă as fi scris eu cele 10 porunci as mai fi adăugat una  să nu cersesti!”.”(Mt. Si să nu uităm că în fiecare seamăn al nostru care se află în nevoi si care ne asteaptă ajutorul se află Iisus. dar importantă parte a vietii noastre. Este reprobabilă imaginea cersetorilor care. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Esti bogat? Nu sunt împotriva ta! Esti zgârcit? Iată pt. Iată. -Trebuie să avem credintă în Dumnezeu. insetat am fost si Mi-ati dat sa beau. ci trebuie să facem binele. ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri. Aici pe pământ trăim doar o mică. si nu va aduce osândirea proprietarului. cu cei care au fost mai putin norocosi si se află în lipsuri.

25: 35-40). sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul.” (Mt. si de aceea trebuie să trăim în bună întelegere. cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit.22:37-39). zicand: Doamne. cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Mie Mi-ati facut.fost si ati venit la Mine. la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti “(Mt. Aceasta este marea si intaia porunca. toti avem în noi chipul lui Dumnezeu. va zice catre ei: Adevarat zic voua. intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei. Iar a doua. Dar oare cine este aproapele nostru? Toti oamenii! Nu contează culoarea pielii. Atunci dreptii Ii vor raspunde. raspunzand. ajutându-ne atunci când cineva se află în strâmtorare. 172 . religia. Pilda Samarineanului milostiv -să iubim pe toti oamenii- Iisus ne-a spus că cea mai mare poruncă este să-L iubim pe Dumnezeu din toate puterile noastre si pe aproapele nostru la fel cum ne iubim pe noi: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau. cu toata inima ta. nationalitatea. prea mici.

asemenea si voi faceti lor.” În vremurile acelea. 34. ajungand in acel loc si vazand. 173 . si a cazut intre talhari. vazandu-l. în pildă tocmai un samarinean salvează viata omului aceluia. l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el. cand ma voi intoarce. a trecut pe alaturi. Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari? 37. ajutând ne agonisim comori în ceruri. eu. iar evreii se fereau de ei. acolo va fi si inima ta” (Mt. Iar Iisus. samarinenii erau considerati un neam de păcătosi. vazandu-l. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea. i s-a facut mila.El spune următoarea pildă în care le arată cine este aproapele: Luca cap. Toti suntem datori să facem credinta noastră vie si lucrătoare prin fapte. scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si. vecinul sau cel din acelasi neam. De asemenea si un levit. 35.Deasemenea nu trebuie să uităm că. iti voi da. dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit. 33. Si. Dar. Iar a doua zi.De altfel Domnul Iisus ne porunceste: “toate câte voiti să vă facă vouă oamenii. a venit la el si. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si. lasandu-l aproape mort. turnand pe ele untdelemn si vin. că aceasta este Legea si proorocii”(Mt. “unde nici molia. a trecut pe alaturi. care. după cum am văzut. si.6:19-21). 36. stiind că oricând si noi putem ajunge în situatia aceasta si.7:12). au plecat. 31. Pentru că oamenii din timpul Mântuitorului credeau că aproapele este rudenia. i-a legat ranile. punandu-l pe dobitocul sau. 32. mergand pe cale.10 “30. Caci unde este comoara ta. raspunzand. la rândul nostru vom astepta ajutorul semenilor nostri. unde furii nu le sapa si nu le fura. ajutândui pe cei care se află în nevoi. apropiindu-se. ce vei mai cheltui. Iar un samarinean. a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon. nici rugina nu le strica. Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el.

Neavând unde să mai locuiască.11-19 Lepra era si este o boală incurabilă si foarte contagioasă. pentru a preveni răspândirea bolii . ci i-a 174 . adeseori se refugiau în cimitire sau în pesteri. acestia fiind condamnati să trăiască până la sfârsitul vietii singuri si uitati de cei dragi. Pe când Iisus propovăduia în Samaria si Galileea. Cei care se imbolnăveau de lepră erau obligati să părăsească comunitatea din care făceau parte. Mântuitorul nu i-a vindecat pe loc. familiei si prietenilor le era interzis să-i viziteze. Mai mult decât atât. la marginea unui sat a întâlnit 10 bolnavi de lepră care i-au cerut ajutorul.Pilda celor 10 leprosi (Duminica a 29 după Rusalii) Luca 17.

însă din 10. 175 .trimis să se arate preotilor. Pe drum s-au vindecat toti. punându-le astfel la încercare credinta. doar unul singur a luat hotărârea firească de a se întoarce si de a-I multumi binefăcătorului său. Iar tocmai cel care s-a întors nici măcar nu era de acelasi neam cu Iisus ci era samaritean.

si pentru care si primiseră acestă pedeapsă de la Dumnezeu. 176 . pe lângă cuvinte. credinta ta te-a mântuit!” Ceilalti nouă chiar dacă s-au vindecat în mod miraculos. să devenim mai buni si mai receptivi la mesajele pe care ni le trimite fie prin bine(bunăstare). pe cei ce se află în nevoie. să multumim pentru ceea ce am primit în ziua ce s-a încheiat. Însă sper că acestă pildă ne va face să ne schimbăm. înainte să cerem ceva pentru ziua următoare. Si mai vreau să vă aduc aminte că. pe lângă vindecarea trupească a primit-o si pe cea sufletească. Din păcate si noi suntem la fel ca cei nouă. Mântuitorul spunându-I: “Scoală-te si du-te. fie prin necazuri. si mai ales nu-I multumim.Samariteanul. cel mai bun mod de a multumi este de a ajuta si noi la rândul nostru. As vrea ca de acum înainte. având mereu în minte faptul că oricând ne putem afla si noi în aceeasi situatie. s-au întors la viata lor plină de păcat pe care o duceau si înainte. nu suntem multumiti niciodată cu ceea ce Dumnezeu ne trimite. pentru că s-a intors să-I multumească lui Iisus. in fiecare seară când ne facem rugăciunea.

in Tara Sfanta. a fost cinstit de crestini inca din primele secole 177 .Campul Pastorilor din Betleem Ca mpul Pastorilor de langa Betleem.

in mare parte. se afla la o distanta de numai 600 de metri de satul mai sus amintit. greco-catolici. anume "Beit Sahour". inseamna "casele celor care fac de straja". Locul unde innoptau pastorii. Numele satului. Campul Pastorilor. locuit de crestini: greco-ortodocsi. se afla la o distanta de numai cativa kilometri inspre rasarit de Betleem. 178 . Campul Pastorilor din Betleem este unul dintre locurile biblice puse in legatura cu Nasterea Domnului. catolici latini si o minoritate de protestanti si musulmani. veniti dupa anul 1948. numit in partile locului dupa satul Beit Sahour.crestine. Beit Sahour este. in noaptea in care s-a nascut Pruncul Iisus Hristos.

Campul Pastorilor din Betleem in Sfanta Scriptura "Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor. va binevestesc voua bucurie mare. si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Impreuna cu ingerul. Care este Hristos Domnul. Si deodata s-a vazut. Caci. culcat in iesle. multime de oaste cereasca. iata. laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace. in cetatea lui David. care va fi pentru tot poporul. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat. intre oameni bunavoire! Iar dupa ce ingerii au plecat de la ei. la cer. pastorii 179 .

sa vedem cuvantul acesta ce s-a facut si pe care Domnul ni l-a facut cunoscut. Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori. Iar Maria pastra toate aceste cuvinte. 8-20) Campul Pastorilor din Betleem Istoricul bisericesc Eusebiu de Cezareea (265-340) 180 . grabindu-se. pentru toate cate auzisera si vazusera precum li se spusese.vorbeau unii catre altii: Sa mergem dar pana la Betleem." (Luca 2. slavind si laudand pe Dumnezeu. Si. punandu-le in inima sa. culcat in iesle. Si s-au intors pastorii. au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil. Si vazandu-L. au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc.

adica "Manastirea Turmelor". Calendarul Bisericii din Ierusalim (secolele VII-VIII) amintea de existenta unei manastiri inspre est de Betleem. Un staret al acestei manastiri. cu o gradina mare. pelerina Egeria a vazut intr-o vale din apropierea Betleemului "o biserica ce se numeste La Pastori. Dupa perioada de ocupatie a cavalerilor cruciati. locul numit "Siyar el-Ganam". 181 . numita sugestiv "Poememium". Biserica Pastorilor a cazut in ruina. adapostind un altar". Incepand cu anul 1859. de asemenea. Fericitul Ieronim (331-420) noteaza si el acelasi lucru. adica "Stana Oilor". pelerinii ce se indreptau spre Locurile Sfinte incepand a merge spre un alt loc. aflat la aproape un kilometru de Betleem.aminteste de acest "camp al pastorilor". in vreme ce un diacon numit Petru (1137) numeste biserica de aici drept "Biserica Pastorilor". In anul 384. din apropiere. inconjurata de un zid drept si. adica "Manastirea Pastorilor". pe care il localizeaza aproape de Turnul Ader. numit "Deir el-Raawat". numeste locul de langa manastire drept "Pasunea Sfintita". a fost ales drept loc al aratarii ingerului catre pastori. anume Daniel (1106). cu o foarte frumoasa grota.

de Sfantul Constantin cel Mare. zidita in forma octogonala. locul a fost ocupat de oameni inca din vremea regelui Irod cel Mare. La zidirea acestei biserici. abia in secolele VI-VII locul se afla pe o culme a prosperitatii. 182 .In urma sapaturilor arheologice intreprinse intre anii 1951-1952. Potrivit estimarilor arheologice. inaintea celei actuale. datand inca din secolele IVV. biserica largita in secolul al VI-lea. Cu toate acestea. Printre ruinele scoase la lumina s-a descoperit si o veche biserica crestina. constructorii au folosit pietre de la Biserica Nasterii din Betleem. calugarii franciscani au descoperit un vechi complex monahal.

In anul 1953.Biserica are doua altare semicirculare. langa aceste ruine. bisericuta este pictata cu fresce ce stau in legatura cu Nasterea Domnului: aratarea ingerului. pe locul unde a 183 . In interior. calugarii franciscani au construit o mica biserica in forma de cort pastoresc. numita sugestiv "Slava intru cei de sus". drumul spre pestera din Betleem si Nasterea Pruncului Iisus Hristos. Manastirea ortodoxa a Pastorilor se afla in partea estica a aceluiasi camp. Biserica franciscana a fost construita de arhitectul Antonio Barluzzi. in acestea pastrandu-se si cateva fragmente de mozaic si inscriptiile. pastorii si oile. in partea nordica a campului.

in cele din urma pestera a ajuns sa fie folosita drept mormant pentru trei pastori din zona. Folosita initial drept loc de adapost. Locul pe care se afla biserica crestinilor-ortodocsi corespunde mai bine marturiilor aduse de pelerina Egeria si de Arculf. Potrivit traditiei locului. in aceasta pestera erau adapostiti pastorii. Sfanta Imparateasa Elena. mama Sfantului 184 . cand ingerul Domnului le-a aparut spre a le vesti Nasterea.fost descoperita o pestera foarte veche. Podeaua pesterii pastreaza fragmente foarte vechi de mozaic. acestea datand inca din secolul al IV-lea. In pelerinajul ei prin Tara Sfanta (325-326).

Biserica si pestera au fost restaurate si intarite in secolul al VIIlea. in secolul al VI-lea. oprindu-se si in acest loc. Pelerinii secolului al X-lea au aflat biserica si manastirea ce s-a dezvoltat in jurul acesteia in stare de ruina. Peretii pesterii sunt imbracati cu multe icoane ortodoxe vechi. deasupra pesterii s-a zidit o biserica. Noua biserica.Constantin cel Mare. Potrivit cercetarilor arheologice efectuate in acest loc. apoi o mareata basilica crestina. undeva prin secolul al V-lea. a randuit sa se construiasca aici un Sfant Altar. In anul 1972. In secolele urmatoare. calugarii ortodocsi greci vor construi pe acest loc o noua biserica. numita "Keniset er-Raawat". 185 . adica "Biserica Pastorilor" a fost zidita imediat langa pestera subterana. Altarul din pestera dateaza cu adevarat inca din perioada bizantina (secolul IV).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful