PERJUANGAN INSAN PENDIDIK

TOKOH-TOKOH PENDIDIK BARAT

JOHN DEWEY (1859-1952) MARIA MONTESSORI ( 1870 – 1952) JEAN PIAGET (1896-1980) CARL ROGERS ALBERT BANDURA

majorfalsafah Bersara: 1930 Kekal sbg professor Emeritus hingga 1939 Bertugas. Psikologi dan Pedagogi Dewey resign n berpindah ke Kolej Guru Colombia Tubuhkan ‘Sekolah Makmal’ / Sekolah Dewey . Sarjana di Universiti John Hopkins.Universiti Minnesota (10 tahun) sbg Ketua Jabatan Falsafah. Vermont Meninggal pada 1952 di NY Pend.Lahir pd 1859 di Barlington.

proses mewujudkan keadaan kodusif Setiap individu mempunyai potensi yang unik pendidik perlu bertanggungjawab dan memahami norma dan amalan suatu budaya Kaedah mengajar tidak boleh diasingkan daripada kandungan mata pelajaran. “pendidikan tidak seharusnyat amat apabila individu meninggalkan bangku sekolah:ia seelok-eloknya berlaku sepanjang hayat seseorang demi perkembangan yang berterusan” . Pendidikan .SUMBANGAN: DEMOCRACY & EDUCATION pendidikan bukan lagi dianggap sebagai suatu yang tetap dan muktamad.

Itali MARIA M0NTESS0RI (1870-1952) 1896.Lahir: 1870 di Chiaravalle. 1906: resign utk tumpukan perhatian kpd 60 kanak2 daerah San Lorenzo Rome . jadi doktor perempuan pertama di Itali 1901: lanjut pelajaran dlm bidang psikologi dan falsafah 1904: profesor antropologi di universiti di Rome meninggal dunia di Noordwijk Hotland pada 1952. tamat pengajian dlm bidang perubatan.

Netherlands (1938). Pusat Latihan Montessori di Laren. Kaedah Montessori diperkenal di Casa dei Bambini (rumah kanak2) SUMBANGAN pameran bilik darjah (digelar glass house)di Pameran Antarabangsa panama-Pasifik di San Francisco pada tahun 1915 1. 2. kanak2 mampu mengajar diri sendiri . Siri Kursus latihan perguruan di India (1939).Siri Kursus latihan perguruan di India (1939). Pusat Montessori di London (1947). kanak2 cepat belajar jika berinteraksi dgn persekitaran 2.

SUMBANGAN LATAR BELAKANG JEAN PIAGET (1896-1980) .

Lahir: Nauchatel. Pd usia 22 thn Pengarah makmal psikologi di Universiti Jeneva Die : 1981.10 tahun Jean Piaget (1896-1980) Universiti Nauchatel. dpt PhD. 84 tahun . Switzerland pada 9 Ogos 1896 Mula menulis.

• Asimilasi adalah proses kognitif yang dengannya seseorang mengintegrasikan persepsi. Selanjutnya dalam proses perkembangan kognitif seseorang diperlukan keseimbangan antara asimilasi dan akomodasi. yang memandang perkembangan kognitif sebagai suatu proses dimana anak secara aktif membangun sistem makna dan pemahaman realitas melalui pengalaman-pengalaman dan interaksi-interaksi mereka. ataupun pengalaman baru kedalam skema atau pola yang sudah ada di dalam pikirannya. Akomodasi adalah proses pengintegrasian stimulus baru kedalam skema yang telah terbentuk secara tidak langsung. Hal ini bererti bahwa anak-anak mengkontruksi pengetahuan secara terus-menerus dengan mengasimilasi dan mengakomodasi informasi-informasi baru. Keadaan ini disebut dengan equilibrium. . konsep. • Slavin menegaskan bahwa teori perkembangan Piaget mewakili konstruktivisme.

LATAR BELAKANG SUMBANGAN CARL ROGERS .

bidang pertanian Lahir: 8 Jan 1902 di Oak Park. Department of the Society for the Prevention of Cruelty to Children. Profesor Psikologi Klinikal di Ohio State Universiti (1940 – 1943) . major. Illionis Carl Rogers . New York . Pengarah di Centre for the Studies of the Person (1968 – 1987). di Rochester. Union Theological Seminary di NY dlm bidang agama kemudian berhenti Dilahirkan dalam keluarga yang kuat berdisplin.pakar psikologi bertaraf Pengarah di Child Study. Profesor Psikologi dan Pengarah Kaunseling di Universiti of Chicago (1945 – 1957) . Profesor Psikologi dan Psikiatri di Universiti of Wisconsin (1957 – 1963) . penuh keagamaan dan bermoral tinggi University of Wisconsin. pengarah di Western Behavioral Sciences institute (1963 – 1968) .

Dia mengembangkan satu filosofi pendidikan yang menekankan pentingnya pembentukan pemaknaan personal selama berlangsungnya proses pembelajaran dengan melalui upaya menciptakan iklim emosional yang kondusif agar dapat membentuk pemaknaan personal tersebut. • Pendidikan humanistik berusaha mengembangkan individu secara keseluruhan melalui pembelajaran nyata. sosial. Dia memfokuskan pada hubungan emosional antara guru dengan siswa.• Carl Rogers’s berjasa besar dalam mengantarkan psikologi humanistik untuk dapat diaplikasian dalam pendidikan. mental. Pengembangan aspek emosional. dan keterampilan dalam berkarier menjadi fokus dalam model pendidikan humanistik ini .

ALBERT BANDURA LATAR BELAKANG SUMBANGAN .

Canada 1951.master dlm bidang psikologi n dpt PhD. Dr University of Iowa Bekerja di Stanford University Sangat terkenal dengan teori pembelajaran sosial konsep dalam aliran behaviorisme yang menekankan pada komponen kognitif dari pikiran.Lahir: 1925 di Alberta. pemahaman dan evaluasi .

self-control.• Bandura membuka perspektif baru dalam aliran behavioristik dengan menekankan pada aspek observasi dan proses internal individu. reinforcement yang terjadi pada orang lain dapat memperkuat perilaku individu. Teori utama menurut Bandura • Observational learning atau modeling adalah faktor penting dalam proses belajar manusia. Bagi mereka yang beraliran kognitif. Self-reinforcement. Teorinya ini juga didukung oleh percobaan eksperimental yang dapat dipertanggungjawabkan. individu dapat memperoleh reinforcement dari dalam dirinya sendiri. Dalam proses modeling. konsep reinforcement yang dikenal adalah vicarious reinforcement. seperti selfjudgement. dan lain sebagainya selain memperkenalkan konsep penundaan self-reinforcement demi kepuasan yang lebih tinggi di masa depan . pandangan Bandura ini dirasakan lebih lengkap dibandingkan pandangan ahli behavioristik lainnya. Teori ini menekankan pada self-regulatory learning process. tanpa selalu harus ada orang dari luar yang memberinya reinforcement.

TOKOH PENDIDIK TIMUR .

HAMKA LATAR BELAKANG SUMBANGAN .

Sekolah Dasar Maninjau sehingga kelas dua Rektor Perguruan Tinggi Islam dan Profesor Universitas Mustopo. Awal. Jakarta dan Universitas Muhammadiyah (1957-1958) 10 tahun. Padang Panjang Guru agama di Perkebunan Tinggi. Jakarta D0sen di Universitas Islam.lanjut pelajaran dlm bdg agama n bahasa di Sumatera Thawalib.seorang yang dihormati Pend.Lahir: 1908 di Kampung Molek.Maninjau Sumatera Barat Meninggal dunia pada 1981 di Jakarta Buya. Medan (1927) n Padang Panjang (1929) .

Malah.Surjopronoto.beliau juga penyunting kepada majalah seperti Kemajuan Masyarakat.Gema Islam.Haji Fachruddin menjadikan beliau seorang ahli pidato yang disegani ramai.Karl Marx dan ramai lagi.Bintang Islam dan Seruan Muhammadiyah.penulis.Selain itu.Sifat HAMKA yang suka membaca dan gemar bertukar-tukar idea dengan tokoh-tokoh terkenal Indonesia seperti Raden Mas. .HAMKA berminat mengkaji karya ulamak dan tokohtokoh utama Timur Tengah seperti Zaki Mubarak.HAMKA juga merupakan seorang wartawan.penyunting dan penerbit Pelita Andalas.Pedoman Masyarakat.Abbas al Aaqqad dan sebagainya yang ditulis dalam tulisan Arab dan karya tokoh Inggeris seperti James.Jurji Zaidan.Seruan Islam.Al Mahdi.

. Beberapa novel beliau seperti Tenggelamnya Kapal Van Der Wick dan Di Bawah Lindungan Kaabah.Antara hasil Karya HAMKA adalah seperti berikut: • Karya Ilmiah Islam seperti Tafsir al-Azhar sebanyak 5 jilid • Karya kreatif seperti cerpen dan novel.

LATAR BELAKANG SUMBANGAN LAO TZE .

Lahir di negeri Chu (Henan) Resign ketika keruntuhan Dinasti Dangzhou Daode. Yinsi meminta beliau tulis kitab (Tao Tek Cing) Ayah: Cien Yen Kao Ibu: Ang Yin Phu Mimpi ibu: melihat pelangi 5 warna menjunjung seorg mahadewa yg bertukar jd bola cahaya n masuk ke perut ibunya 600 SM (Dinasti Shang)-kerja sebagai pustakawan kerajaan Asingkan diri ke Tiongkok Barat kerana kecewa dgn sifat tamak manusia Dilantik sbg penjaga kitab oleh Maharaja Dinasti Dangzhou di Luoyang .kitab 5000 words Yixi. pegawai kastam hangu meminta beliau tulis Di Han Ku Wan.

Dengan itu wujudlah konsep kaya.cantik.hodoh dan sebagainya.manusia dan prisipprinsipnya dipanggil dao. Di samping itu.miski.bumi.• Berdasarkan pandangan beliau hasil pembacaan beliau . hidup. tetapi hakikatnya ia bersifat saling berganting kerana jika tiada orang kaya bagaiman ada orang miskin? • Ajaran Lao Tze merangkumi bidang yang amat luas.beliau telah membuat kesimpulan bahawa dunia ini terdiri daripada langit.segala yang berlaku di dunia ini dikawal oleh peraturanperaturan semula jadi. . beliau menegaskan perubahan ke atas cara manusia melakukan dan bukannya apa yang mereka lakukan. Walaupun kesemua ini besifat sonsang. iaitu aspek kerohanian individu serta dinamika interpersonal sehingga teknik-teknik politik.mati.Menurut beliau lagi.

TOKOH PENDIDIK NEGARA .

Selangor n Ketua Pengarah Pend. Singapore . Ipoh 1946.belajar di Kolej Rafles Tubuhkan Gabungan Pelajar2 Melayu Semenanjung (GPMS) 1949.Universiti Malaya.tubuhkan Persatuan Pelajar2 Melayu Insaf (PERMI) di Perak AMINUDDIN BAKI (19261965) Melanjutkan pelajaran di Universiti L0nd0n dengan biasiswa Ratu 1950-1951: mengajar di Sekolah Anderson dan Sekolah Inggeris Sultan Yusuf. Pend.Lahir: Chemor. Perak 1965: Meninggal dunia krn sakit jantung 1953: pensyarah di MPSI 36 thnpegawai Pend. Batu Gajah 1947.Sekolah Melayu Chemor 1936: Sekolah Anderson. Awal.

Sijil Pelajaran Malysia (SPM) dan sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Melibatkan diri dalam penyediaan Pernyata Razak pada tahun 1955 .SUMBANGAN Memperkenalkan Sejarah Islam kepada guru-guru pelatih di Maktab Perguruan Sultan Idris Menjadi ahli jawatankuasa Penasihat dalam menyiapkan Laporan Rahman Talib pada tahun 1960 Menubuhkan Lembaga Perperiksaan Malaysia Mewujudkan Sijil Rendah Pelajaran (SRP).

Lahir: 1895 di N. Seremban 1915. Singapore Pend. Sembilan 1954: Ketua Jabatan Pengajian Melayu di UM.pensyarah dan penterjemah di MPSI . awal di Linggi kemudian St. Paul’s Institution.pelajar Melayu pertama mendapat sijil Senior Cambridge Guru bahasa di English College di JB Kolej Melayu Kuala Kangsar ZA’BA (1895-1973) 1942: Sekolah Oriental n Kajian Afrika di London University 1939: Jabatan Maklumat Singapore 1923.

buku tatabahasa. buku2 falsafah dan agama Seorang pendidik dan sasterawan SUMBANGAN .Anugerah 1. Doktor Persuratan (1959-UM) (1973-UKM) 3. Gelaran Pendita 1956 2. Bintang Panglima Mangku Negara 1962 oleh YDPA Hasilkan rencana yg dedahkan kemunduran org Melayu dan cadangkan cara untuk majukan diri Terbitkan buku teks.

ZA’BA 2.1. LAO TZE TOKOH PENDIDIK NEGARA 1. AL-GHAZALI 3. HAMDAN SHEIKH TAHIR . CARL ROGERS 5.CONFUCIUS 4. BURHANUDDIN HELMI 5. ALBERT BANDURA 4. AMINUDDIN BAKI 3. AWANG HAD SALLEH 4. JOHN DEWEY 3. JEAN PIAGET TOKOH PENDIDIK BARAT Perjuangan Insan Pendidik TOKOH PENDIDIK TIMUR & ISLAM 2.MARIA MONTESSORI 1. HAMKA 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful