Rancangan Pengajaran Harian Pertama Dunia Sains dan Teknologi

Mata pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang pelajaran

: Dunia Sains dan Teknologi : Tahun 2 Iman : 13 Februari 2012 : 9.30 pagi 10.30 tengahari (60 minit) : 38 orang : Sains Hayat/ Haiwan

Hasil pembelajaran : 2.1.1 : Mengenal pasti keperluan asas haiwan iaitu makanan, air, udara dan tempat perlindungan. 2.1.2 : Menyatakan kepentingan keperluan asas kepada haiwan.

Objektif pembelajaran : Pada akhir pembelajaran, murid dapat : 1. Menyatakan keperluan asas haiwan 2. Menyatakan kepentingan keperluan asas kepada haiwan A.Menguasai isi kandungan : 1.Mengenalpasti keperluan asas haiwan iaitu makanan ,air ,udara dan tempat perlindungan . 2.Menyatakan kepentingan keperluan asas kepada haiwan . 3.Memberikan contoh keperluan asas haiwan .

B.Membina kemahiran saintifik 1.Memerhati . 2.Berkomunikasi 3.Meramal . 4.mengelaskan 5.Mensintesis C.Mengamalkan sifat sainstifik dan nilai murni . 1.Mengamalkan sikap bekerjasama didalam pasukan semasa menjalankan aktiviti kumpulan . Bahan /peralatan /bahan sumber 1. Tayangan Video 2. Specimen sebenar (haiwan) 3.Tayangan Slaid MS Power Point 4.Kad Keperluan Asas 5.Lembaran kerja6. Pengetahuan sedia ada : Murid mengetahui tanpa makanan ,air ,udara ,haiwan tidak dapat hidup.Murid mungkin beranggapan bahawa haiwan tidak memerlukan tempat tinggal untuk hidup

tempat 2.Berkomunikasi SOALAN 1:Kenapa Bangau kurus? SOALAN 2: Apakah makanan kerbau? SOALAN 3: Apakah makanan ular? makanan. JAWAPAN 3: Katak 3. 1. Nota Set induksi (5 minit ) Haiwan memerlukan Strategi 1.Fasa Isi kandungan Pengetahuan sedia ada murid Aktiviti guru Aktviti murid 1.udara dan perlindungan . . Murid memerhatikan tayangan tersebut.air . 2. Guru mengaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran (haiwan dan keperluan asas) pada hari ini. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai haiwan.haiwan yang terdapat di dalam video. JAWAPAN 2 : Rumput. Kemahiran sainstifik JAWAPAN 1: Tidak mendapat 1. Murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru.makanan . .kaedah penyoalan . Guru menayangkan video “Bangau Oh Bangau”.

dan tempat 2. Kemahiran mereka sainstifik dapat melihat kura. .bekas tersebut? 5.Pemerhatian oleh guru. 1. terhadap specimen 2.Meramal haiwan-haiwan tersebut. haiwan- kepada makanan.haiwan tersebut. apa lagi yang dapat murid lihat di dalam bekas. menjawab memerhatikan haiwan tersebut. Guru memberi peluang kepada murid untuk menyentuh haiwanhaiwan tersebut 3. Murid makanan dapat dan air melihat untuk 2.haiwan yang dibawa. Murid menyentuh dan sebenar. Guru menunjukkan haiwan. Selain haiwan. SOALAN : Apakah yang akan berlaku kepada anak ayam tersebut jika dilepaskan dari sangkarnya? JAWAPAN : Dimakan oleh ular. Guru memberikan beberapa situasi supaya murid berfikir tentang kepentingan keperluan asas haiwan. Murid menjawab persoalan guru.Berkomunikasi anak ayam.Memerhati 3. air. udara tinggal. Murid 3. 5. 4. biawak dan sebagainya. Murid tertanya- tanya Strategi apakah haiwan yang dibawa 1.Penstrukturan semula idea (20 minit ) Mengenapasti keperluan haiwan asas terbahagi 1.kura dan 1. 4. Guru menyoal murid tentang apa yang telah diperhatikan.

Wakil kumpulan mengambil Kemahiran kad. Selepas guru menunjukkan 3. Murid bergerak ke dalam Strategi kumpulan masing.  Guru menyediakan kad keperluankeperluan asas seperti berikut bagi setiap kumpulan : Makanan Air Udara 2.Memerhati 3.Mengunakan gambar haiwan bersama perhubungan keperluan kumpulan asasnya.6. Guru menerangkan tentang kepentingan makanan. 6.air .Kuiz haiwan kepada empat perkara iaitu makanan .masing.Berkomunikasi 2. air. Murid mendengar dengan teliti penerangan guru. Tempat Perlindungan . Guru meminta murid berada dalam kumpulan masing.masing. 1.udara dan tempat perlindungan . 1. bangun wakil ruang dan masa dan . Guru menyediakan slaid MS Power Point “Haiwan dan Keperluan Asas” dan memancarkannya di hadapan kelas. Aplikasi idea (15 minit ) Mengelaskan keperluan asas 1. udara dan tempat perlindungan kepada haiwan. 1.kad keperluan asas sainstifik yang disediakan. 2. menunjukkan kad keperluan asas yang sesuai.

Murid menyiapkan lembaran Strategi kerja yang diberikan oleh 1. Guru menyoal murid tentang apa yang dilihat daripada gambar tersebut? 4. 1. Guru mengedarkan lembaran kerja pertama kepada murid. 3. Guru menayangkan gambar pada slaid satu per satu. Gambar – gambar pada slaid.soal jawab guru. (lembaran kerja ) asas yang sesuai dan murid perlu . Murid akan berbincang seorang dalam wakil kumpulan dan bangun menunjukkan kad keperluan asas yang sesuai dengan gambar Penilaian (15 minit) Memadankan gambar dengan keperluan Pentaksiran 1.

3.air . Murid 2. . 1.memadankan haiwan dengan yang sesuai.Memerhati 2. Guru bersama. kepada murid. Guru memberikan peneguhan menjawab soalan yang diajukan oleh guru.udara dan perlindungan . Guru mengedarkan lembaran kerja kedua kepada murid.sama dengan murid menyanyikan semula lagu “Bangau Oh Bangau”. tempat 2.Berkomunikasi Pengayaan 1. Guru mengedarkan lembaran kerja ketiga kepada murid. haiwan adalah sama manusia iaitu perlukan makanan . Kemahiran sainstifik 1. Murid menyanyikan kembali lagu “Bangau Oh Bangau”. Guru bersoal jawab dengan murid tentang apa yang telah dipelajari pada hari ini. makanan Pemulihan 1. Penutup /refleksi (5 minit ) Keperluan asas 1.

haiwan tersebut. Sesi pengajaran pada hari ini berjalan dengan lancar. Berdasarkan pemikiran saya.Refleksi : Objektif pembelajaran pada hari ini tercapai. Saya masih dapat mengawal kelas walaupun saya membenarkan murid bergerak untuk melihat dan menyentuh haiwan. murid akan diberi penekanan kepada kepada keperluan asas makanan . Pada pemerhatian saya. pembelajaran hari ini menjadi menarik kerana pada permulaannya murid ceria melihat tayangan video “Bangau Oh Bangau”. Murid dapat menyatakan keperluan. Pada pembelajaran seterusnya. Murid lebih teruja apabila saya membawa specimen sebenar (haiwan-anak ayam dan kura-kura) ke dalam bilik darjah. terdapat sedikit kelemahan dalam pengajaran saya pada hari ini. Murid akan lebih tertarik jika paparan slaid diselitkan dengan audio. saya perlu menyediakan aktiviti yang lebih mencabar dan memerlukan audio bagi setiap slaid yang ditunjukkan.keperluan asas haiwan dan kepentingannya kepada haiwan. Pada langkah aplikasi.

murid dapat 1. Menyatakan contoh haiwan dan makanan yang dimakan. 2.Rancangan Pengajaran Harian Kedua Dunia Sains dan Teknologi Mata pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang pelajaran : Dunia Sains dan Teknologi : Tahun 2 Iman : 15 Februari 2012 : 11.Menguasai isi kandungan : 1.1.30 pagi 12. A. Objektif pembelajaran : Pada akhir pembelajaran. 2. Menyatakan nama haiwan mengikut kumpulan yang makan tumbuhan sahaja. 2.4 : Mengkelaskan haiwan mengikut makanan yang dimakan iaitu makan tumbuhan sahaja. makan haiwan sahaja atau makan haiwan dan tumbuhan.makan haiwan sahaja atau makan tumbuhan dan haiwan.30 tengahari (60 minit) : 38 orang : Sains Hayat/ Haiwan Hasil pembelajaran : 2. .Memberi contoh haiwan dan makanan yang dimakan .3 : Memberi contoh haiwan dan makanan yang dimakan.1. makan haiwan sahaja dan makan haiwan dan tumbuhan. Mengelaskan haiwan mengikut makanan yang dimakan iaitu makan tumbuhan sahaja .

B.Meramal .Carta Kumpulan Haiwan 5. 2.Lembaran kerja Pengetahuan sedia ada : Murid dapat mengelaskan jenis makanan haiwan serta dapat member contoh haiwan dan jenis makanannya .Memerhati .Tayangan video 2. 1.Mengamalkan sifat sainstifik dan nilai murni .mengelaskan 5.Mensintesiskan C.Specimen sebenar (arnab) 4.Mengamalkan sikap bekerjasama didalam pasukan semasa menjalankan aktiviti kumpulan .Kad gambar haiwan 3.Bahan /peralatan /bahan sumber 1.Membina kemahiran saintifik 1. 4.Berkomunikasi 3. D.

Kemahiran sainstifik 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang video tersebut. 3. Nota Aktiviti murid Strategi Tayangan video (you tube ) Set induksi (5 minit ) Haiwan mempunyai keperluan asas iaitu makanan 1. Jawapan 2: Kangkung.berkomunikasi 2. Jawapan 1 : Arnab sedang makan. 2. apakah makanan yang dimakan oleh arnab? Soalan 4 : Apakah haiwan lain yang makan sayur atau tumbuhan seperti arnab? 3. Soalan 1: Apakah yang dapat kamu lihat dalam video tersebut? Soalan 2 : Apakah yang sedang dimakan oleh arnab tersebut? Soalan 3 : Selain kangkung. Guru menayangkan video “Arnab Putih Saya”. Murid melihat video yang ditayangkan oleh guru.menaakul . 2. lembu. Murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru.Fasa Isi kandungan Pengetahuan sedia ada Aktiviti guru 1. Guru mengaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran pada hari ini.memerhati Jawapan 3 : Lobak merah dan kacang panjang Jawapan 4 : Kambing.

5. Murid perlu berdiri dan memberitahu rakan.Permainan makan tumbuhan dan haiwan .rakan makanan haiwan tersebut. Guru melekatkan Carta Kumpulan Haiwan mengikut pemakanan haiwan pada papan putih. Strategi 1.Memerhati 4. 7. Guru memberikan kad gambar haiwan kepada setiap murid.haiwan sahaja dan 1. 2. Guru menilai hasil kerja murid 6.Penstrukt uran semula idea (20minit ) Mengelaskan haiwan mengikut makanan yang dimakan oleh haiwan iaitu makan tumbuhan sahaja. Guru menerangkan kepada murid bahawa terdapat tiga kumpulan haiwan. Kemahiran sainstifik 1. Guru bertanya kepada murid tentang pemakanan haiwanhaiwan lain. 6. Murid mendengar penerangan dari guru.ular. 2. Murid memberitahu rakan tentang makanan haiwan yang 2. (singa.Mencirikan 3.kucing) 1. Murid mendengar penilaian guru. Guru meminta murid melekatkan kad haiwan yang dipegang mengikut kumpulan pemkananannya. 5. 4.masing. . 4. Setiap murid mengambil kad haiwan masing. Murid melekatkan kad haiwan yang diperolehi tersebut mengikut kumpulan pemakanannya.Berkomunikasi 3. Murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru.Mengelaskan 3. diperolehi.

Guru membuat kesimpulan bahawa terdapat tiga kumpulan pemakanan haiwan. Aplikasi idea (15minit ) Mengelaskan haiwan mengikut makanan yang dimakan. Lembaran 1.bersama. Guru juga menyediakan seekor ikan yang telah mati. Strategi 1. Guru memberikan makanan tersebut sedikit demi sedikit. Murid mendengar Kemahiran sainstifik 1. Guru menyediakan sebatang lobak merah. Penilaian (15minit) Pentaksiran 1.pemerhatian 2. 1. Guru mengeluarkan seekor arnab yang diletakkan di dalam sangkar untuk diuji.mengkelaskan 3.berkomunikasi 3. Murid memerhati apa yang dilakukan oleh guru. Murid memerhati guru menjalankan eksperimen terhadap arnab tersebut.Murid dikehendaki mewarnakan haiwan dan makanannya . 4.Eksperimen 2. Guru mengedarkan lembaran kerja yang pertama. kacang panjang dan kangkung untuk arnab tersebut.  penerangan guru. 2. Murid memerhatikan dari jauh. 1.sama dengan murid. 3.

.Murid dikehendaki haiwan yang memilih makan sahaja. mengisi nama haiwan tersebut dalam ruang yang telah disediakan Refleksi/ Penutup (5 minit ) Makanan dikelaskan tumbuhan haiwan haiwan kepada sahaja dan boleh makan . Guru bersoal jawab dengan murid mengenai isi pelajaran pada hari ini. Lembaran 2. Guru mengedarkan lembaran kerja yang ketiga.makan makan 1. dan dan tumbuhan haiwan kedua- sahaja duanya.Murid perlu memadankan haiwan dengan makanannya. Murid menjawab soalan yang diajukan oleh guru.Pemulihan 1. 1.  dengan warna yang sama. 2. Guru memberikan peneguhan kepada murid.  Pengayaan 1. Lembaran 3 . Guru mengedarkan lembaran kerja yang kedua. sahaja tumbuhan dan haiwan .

murid dapat menyebut haiwan beserta makanannya serta murid dapat mengkelaskan haiwan mengikut kumpulan pemakanannya. Saya menyediakan arnab dan bahan makanan di hadapan kelas dan menyebabkan murid yang berada di belakang kelas tidak dapat melihat dengan jelas. namun keadaan menjadi sesak. . Terdapat beberapa kelemahan semasa saya mengendalikan eksperiman (aplikasi) dalam langkah kedua. Saya telah cuba memperbaiki keadaan tersebut dengan memanggil mereka ke hadapan. murid.REFLEKSI : Objektif pembelajaran saya pada hari ini tercapai. Saya perlu memikirkan kaedah yang lebih sesuai bagi menunjukkan eksperimen tersebut kepada murid.

1. 2.Rancangan Pengajaran Harian Ketiga Dunia Sanis dan Teknologi Mata pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang pelajaran : Dunia Sains dan Teknologi : Tahun 2 Iman : 20 Februari 2012 : 9.Dapat memberi contoh haiwan dan tempat perlindungannya .dalam tanah dan di celah batu atau kayu . gua.reban. di dalam air. atas pokok. kandang. A.kandang .30 pagi 10.atas pokok . lubang. reban.lubang. Menyebut nama haiwan dan tempat perlindungannya. .gua .30 tengahari (60 minit) : 38 orang : Sains Hayat/ Haiwan Hasil pembelajaran : 2.Menguasai isi kandungan : 1. dalam tanah dan di celah batu atau kayu.Mengenalpasti tempat perlindungan haiwan seperti sarang . murid dapat : 1.di dalam air .5 : Mengenal pasti tempat perlindungan haiwan seperti sarang. Objektif pembelajaran : Pada akhir pembelajaran.

Tayangan video 2.Bahan /peralatan /bahan sumber 1.Jadual Haiwan dan Tempat Perlindungan 3. . 1.Kad selit (haiwan dan tempat tinggal) 4.Mereka cipta C.Berkomunikasi 3. 2.Mengamalkan sikap bekerjasama didalam pasukan semasa menjalankan aktiviti kumpulan .mengelaskan 5. D.Memerhati .B.Membina kemahiran saintifik 1.Meramal .Mengamalkan sifat sainstifik dan nilai murni .Kertas putih (A4) Pengetahuan sedia ada : Murid dapat memberi contoh haiwan dan tempat tinggalnya . 4.Menjana idea 6.

JAWAPAN : Burung Kemahiran sainstifik 1. Strategi 1. Murid melihat tayangan video “lawatan ke Zoo”. Guru bersoal jawab dengan murid tentang haiwan yang dilihat dan tempat perlindungannya. 2. 1. Murid menjawab soalan. si . tempat tinggal.berkomunikasi 3.memerhati SOALAN : Haiwan apakah yang telah kamu lihat? SOALAN : Burung tinggal di mana? 3.mengklasifika JAWAPAN : Atas pokok. Guru mengaitkan jawapan murid dengan isi pelajaran pada hari ini. 2.Tayangan video.soalan yang diajukan oleh guru. Guru menayangkan video “Lawatan ke Zoo”.Fasa Isi kandungan Pengetahuan sedia ada Aktiviti guru Nota Aktiviti murid Set induksi (5 minit ) Haiwan keperluan mempunyai asas iaitu 1. 2.

Guru menyediakan kad selit 1. Murid mengambil kad selit yang disediakan oleh guru. Guru hanya mengisi gambar tempat perlindungan dan mengosongkan bahagian haiwan. Kemahiran sainstifik 1.  Strategi Kerja individu Antara tempat perlindungan haiwan : -sarang -reban -lubang -atas pokok -kandang -gua -di dalam air -dalam tanah -di celah batu atau kayu.Penstruktur Haiwan mempunyai 1. .Tempat perlindungan merupakan salah satu keperluan asas haiwan . Guru menyediakan jadual Haiwan dan Tempat Perlindungan. 2. 1.mengklasifika si an semula tempat perlindungan idea (25 minit ) .

(gambar haiwan) untuk diselit pada . Kemahiran sainstifik 1. Strategi 1. 3.Tempat perlindungan haiwan merupakan salah satu keperluan asas haiwan . 2. Murid berbincang dengan ahli kumpulan masing. Murid bergerak ke dalam kumpulan masing. Aplikasi idea (25 minit ) Tempat perlindungan haiwan berbeza – beza . 2. Murid melihat guru menilai jawapan yang 2. Mereka juga perlu menyatakan tempat perlindungan 3. Murid perlu berbincang dalam kumpulan masing.masing. 1.Berkomunikas i .masing.  Tugasan : Mencari nama haiwan bermula dengan huruf „a‟hingga „z‟ serta menulisnya pada kertas yang disediakan.Mencirikan 2.Kerja berkumpulan.masing untuk menyiapkan tugasan yang diberikan. Murid menyelit kad haiwan pada gambar tempat perlindungan yang sesuai. Setiap kumpulan diberi tugasan. Guru memanggil beberapa orang murid untuk menyelit gambar haiwan pada tempat perlindungan yang sesuai. 1. carta tersebut. Guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan.

Contoh: Ayam. diberikan oleh mereka.reban Kambing.dalam tanah 3.Mengelaskan .kandang Badak-dalam lumpur Cacing. 4. Kumpulan yang mendapat mata tertinggi akan diberikan hadiah oleh guru. Jawapan yang betul akan mendapat mata. 4.bagi setiap haiwan tersebut.jawapan yang diperolehi. Guru berbincang dengan murid tentang jawapan.

Guru memberikan peneguhan kepada murid.rakan tentang pengalaman tersebut kerana tugasan yang disediakan adalah secara berkumpulan. Murid. 4. 1.murid memberikan kerjasama yang baik sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan. 3.murid.Refleksi /penutup (5 minit ) Tinggal didalam tanah .kandang . Murid kelihatan ceria semasa saya menjalankan set induksi kerana mereka masing.reban .gua adalah contoh tempat perlindungan haiwan . Guru menyoal murid tentang gambar. Guru menunjukkan gambar tempat perlindungan haiwan kepada murid. 1. Murid sudah dapat menguasai nama haiwan beserta tempat perlindungan dengan betul.di dalam air . Guru membuat kesimpulan pengajaran pada hari ini. . Mereka juga dapat berkongsi dengan rakan.di atas pokok . REFLEKSI : Objektif pembelajaran saya pada hari ini tercapai.masing mahu menceritakan pengalaman yang dilihat semasa mereka ke zoo.gambar yang ditunjukkan. Murid menjawab soalan yang diberikan oleh guru. 2. Saya telah memilih aktiviti yang sesuai bagi langkah aplikasi kerana pada langkah tersebut saya dapat mencungkil pengalaman mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful