You are on page 1of 14

Stan Mariana Clasa a VII- a A Scoala: Mihai Voda stan_maryana97@yahoo.

com

Retele de transport terestru


Transportul terestru este organizat,in functie de

specificul cailor de transport construite pe pamant in: a)transport rutier (auto) b)transport feroviar

Retele de transport rutier


In functie de marimea zonei in care este organizata

reteaua de transport rutier poate fi: locala (rurala sau urbana,adica organizata la nivelul de comuna sau oras); interurbana(la nivel de judet); nationala(la nivel de tara); continentala(de ex:reteaua de drumuri europene)

1)Caile de transport
Drumul este o portiune de teren ingusta si continua,

amenajata,utilizata pentru circulatia autovehiculelor si pietonilor. El poate fi: -batatorit, -pietruit -construit Drumul amenajat=poteca,ulita,carare,etc. Drumul construit se realizeaza ,in general,la nivel de oras,judet sau tara. Autovehiculele circula pe partea carosabila,iar pietonii de-o parte si de alta a carosabilului,pe portiuni special amenajate,numite trotuare.

Drumurile sunt de 2 feluri:-publice -de exploatare Drumurile publice se clasifica in:

- drumuri in localitati: strazi,drumuri comunale(DC),sosele; -drumuri intre localitati (rurale sau urbane),drumuri judetene(DJ),drumuri nationale(DN),autostrazi(A) sau drumuri europene(E). Drumurile comunale(DC) = drumuri publice,amenajate(pietruite sau batatorite),aflate in interiorul comunelor Drumurile nationale(DN) = drumuri publice de lungimi mari care fac legatura cu punctele de frontiera ale tarii si intersecteaza localitati rurale si urbane.

Autostrada(A) este un drum public, care face

legatura intre orasele mari;ea are 4 sau mai multe benzi de circulatie. -autostrazile nu sunt semaforizate,nu trec prin interiorul localitatilor si nu intersecteaza alte cai de transport(cai ferate,rutiere etc.) Drumurile europene(E) sunt drumuri nationale care fac legatura cu alte orase importante ale Europei.

Drumurile de exploatare sunt drumuri

private si apartin unor societati comerciale sau regii din domeniul forestier ,agricol sau minier.

2)Nodurile
Statia este un loc amenajat special unde pasagerii urca

sau coboara din mijloacele de transport public. Statiile fac parte din traseele de transport (numite si linii). Liniile de transport urban sunt individualizate prin numere. Autogarile sunt spatii care cuprind terenuri de parcare si cladiri in care se realizeaza activitati de coordonare a transportului:stabilirea traseelor de transport,vanzarea biletelor de calatorie,conceperea orarului de drum etc.

3)Terminalele
Terminalele sunt capetele de linii de

transport(urban sau interurban). Liniile de transport interurban sunt denumite prin precizarea terminalelor intre care fac legatura(de exemplu, linia Bucuresti-Giurgiu).

Retele de transport feroviar


Reteaua de transport feroviar asigura deplasarea in

spatiu a persoanelor si marfurilor,pe trasee fixe de cai de transport, cu ajutorul trenurilor. Este alcatuita din cai,noduri,terminale. 1)Calea de transport, in retelele feroviare,este calea ferata dubla. O cale ferata poate fi situata:-la sol -in subteran Calea ferata este alcatuita din 2 sine de otel ,fixate pe traverse din lemn sau beton la aceeasi distanta una de cealalta numita ecartament.

2)Nodurile unei retele feroviare se numesc gari sau

triaje; Garile sunt statii in care opresc trenurile si sunt amplasate la marginea cailor ferate. Triajele sunt statii in care opresc trenurile pentru verificari tehnice ale instalatiilor si pentru formarea garniturilor de tren care merg spre diferite destinatii. 3)Terminalele din reteaua feroviara se numesc gari terminale si ele cuprind cladiri administrative,locuri de depozitare a coletelor postale,a bagajelor etc.

Gara-terminal este locul de unde incep sau unde

se termina caile ferate;numarul acestor gari este foarte mic(de exemplu, Gara de Nord din Bucuresti) Caile de transport (drumul,calea ferata) pot avea portiuni de constructii speciale,numite poduri si tunele, care fac parte integranta din caile respective. Podurile sustin greutatea drumurilor rutiere sau a cailor ferate, iar in unele cazuri pe amandoua(poduri combinate, ce asigura atat transportul rutier cat si pe cel feroviar.

Principalele tipuri de poduri sunt:

-suspendate pe cabluri; -in arc; -din grinzi metalice; Tunelul este o galerie subterana ce strabate munti,dealuri sau poate trece pe sub o apa. Tunelele pot fi rutiere sau feroviare.

Va multumesc pentru atentie!